No WorriesZoals al eerder hier aangekondigd vierde topbarbecueër Jord Althuizen gisteren een feestje om zijn nieuwe boek te lanceren bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het nieuwe boek heet
No Worries BBQ en is geïnspireerd door Jords reis door Australië. Het hele boek staat in het teken van de laid back manier van barbecueën, no worrries dus. Jord heeft dit keer weinig aandacht voor low and slow barbecue. Als jij op zondagmiddag ineens zin hebt om je grill aan te zetten, kan je in dit boek een grote hoeveelheid recepten vinden die je op het laatste moment kunt bereiden. En, zoals Jord zegt, niet alleen de auteur wordt dikker, zijn boek ook. Het boek staat bomvol met recepten voor snacks, broodjes, visgerechten, burgers, taco's, zoete gerechten en nog veel meer. Een aantal van deze recepten hebben we tijdens het No Worries Festival mogen proeven en we kwijlen nog steeds na
Een van Jords eerdere boeken met de sauzen en rubs van Smokey GoodnessLaid back?In dagen voor het festival werd steeds een stukje van het programma bekend gemaakt, net zo lang tot er op zaterdag een volledig programma bekend was. We vroegen ons af hoe we van alles zo veel mogelijk mee konden krijgen met dat volle programma
Maar no worries, laid back was the way to go.
Wauw!MatesJord heeft veel vrienden binnen de barbecuewereld en een groot aantal van hen waren ook naar Rotterdam afgereisd om hun waren aan te prijzen. Bijna overal werd ook nog eten uitgedeeld, we kregen het nauwelijks bijgebeend. We hebben sous vide gegaarde en afgegrilde kalfslende met aardappelsalade op en Bones and Marrow deelde burgers van Parmavarkens uit met sauzen van GrillGuru*. Parmavarken ja, die van de ham inderdaad. Er worden elk jaar vele varkens speciaal voor hun hammen gefokt en Bones and Marrow is aan de slag gegaan met de andere delen van het varken. En niet onverdienstelijk, de burgers smaakten boterzacht.
OFYR en DeliVita stond te pronken met hun intens prachtige barbecues. Uit de DeliVita houtgestookte pizzaovens kwamen elke paar minuten de meest perfecte pizza's. Later als we groot en rijk zijn, willen we er ook één.
Bij Forged waren prachtige messen te bekijken, elders werden ambachtelijke buffellederen schorten gemaakt en Heyde Hoeve stond worsten van hun Duroc varkens uit te delen.
Eén van de leden van Smokey Goodness stond sloppy joe te bereidenFood with friendsIn het midden van het terrein was een grote tent opgezet, hier werden de demonstraties gegeven. De zelfslachtende meesterslagers van Ter Weele hebben vier demonstraties gegeven, elk van een half uur. We begonnen met een heel ree. Dit werd stukje voor stukje uitgebeend terwijl de slager uitgebreid vertelde wat hij deed. Een aantal stukken ging direct op de smoker zodat we na afloop konden proeven. Peper, zout, 10 minuten op de smoker en de smaak zal ons altijd bijblijven. Weten jullie trouwens dat de botten van wild een stuk harder zijn dan die van gefokt vlees zoals varken, kip en koe?
De volgende demo was die over een varken. Er werd met het grootste gemak een half varken op de toonbank gelegd en ook hier werd het karkas met veel uitleg in stukken verdeeld. Natuurlijk ging er weer wat op de smoker, dat ging zo'n beetje de hele dag door.
VarkentjeVarkentje in stukjesDe mensen die de smoker de hele dag bemanden, waren Mike en Chrstina van BBQ crew Sugarfire Smokehouse. Dit is een zeer bekend team in het Amerikaanse wedstrijdbarbecueën. Jord heeft Mike en Christina ontmoet toen ze beiden uitgenodigd waren bij een demonstratie in Brazilië. Mike en Christina waren in Rotterdam uitgenodigd om samen met Jord de Surf and Turf-demonstratie te geven. Team Sugarfire Smokehouse heeft al twee keer de vis- en schaaldiercompetitie gewonnen op Memphis in May, één van Amerika's grootste barbecuewedstrijden met 650 deelnemende teams. Ze lieten zien met welk gerecht ze deze prestigieuze wedstrijd gewonnen hebben: een grote garnaal gevuld met krabsalade en omwikkeld met, what else, spek.
Christina, Mike en Jord waren gezellig aan het kletsen tijdens de demonstratie. Nadat het Amerikaanse deel van de demo afgelopen was, begon Jord met uitleg over een varkensrack dat werd geïnjecteerd met bisque. Ondertussen bleef hij vertellen. Wanneer je wel en geen rub gebruikt, wanneer je wel of geen suiker in je rub doet, dat injecteren van vet vlees vrij nutteloos is, waarom een hete of zure component zo goed past bij vet vlees. Uiteindelijk ging het varkensrack op de smoker, kwam er een reeds klaargemaakt rack van af en konden we weer proeven.
Jord, Mike en ChristinaJords met bisque geïnjecteerde varkensrackTer Weele nam de workshops weer over en ging in de loop van de middag verder over worst en lam. Bij de worstworkshop mochten mensen uit het publiek ook zelf worsten maken. De worsten werden gelijk op de OFYR gelegd en waren klaar toen de workshop klaar was. Echt verse worst, heerlijk.
RecipesNaast al het gesnaai, mochten we ook nog complete gerechten proeven. Natuurlijk kwamen de recepten uit No Worries BBQ. Het werd maar weer eens bewezen dat Jord exact weet hoe je met enkele ingrediënten een op het oog simpel gerecht tot iets verrukkelijk kan maken. We proefden sticky chicken, een broodje mortadella en een sloppy joe. Vooral de mortadella verraste ons. Plakken mortadella op de bbq, kaas er op laten smelten en op een broodje met mosterd eten. Je moet er maar opkomen.
Sloppy joeGinger chicken wingsMortadella sandwichMasterchefBij de workshop Be a Better Bastard had men de winnaar van Masterchef Italia Allstars uitgenodigd om een Mysterybox te komen bereiden op de Bastard. Een Bastard is een keramische barbecue, ook wel een kamado. Toevallig heeft Bastard net zijn nieuwe verbeterde lijn gepresenteerd en toevallig heeft ondergetekende ook twee Bastards staan. Toevallig wil ik nu ook de nieuwe want die is nog toffer dan de oude.
Masterchefwinnaar Michele Cannistraro prepareerde een prachtig stuk kalfsvlees op de Bastard, een spider steak. Er is nog geen Nederlands woord voor dit stuk vlees. Het gaat om het stukje spier(zo'n 10x14cm) dat rond het heupbot zit. In Duitsland verkoopt men dit van varken, daar heet het kachelfleisch.
Michele aan het werk met spider steak, knolselderij en spekHet recept van Michele was vrij uitgebreid. Pompoenpuree, spek, gegrilde riso met raclettekaas, gegrilde knolselderij, gegrilde spider steak en dit alles werd opgemaakt en overgoten met ter plaatse gemaakte kruidenboter die ook van de Bastard kwam. En wij mochten proeven. Wat een rotdag
Het resultaat van de mystery boxBoekpresentatieNaast al het lekkere eten en de toffe activiteiten zouden we bijna vergeten dat dit hele festival eigenlijk draait om een boek. Jord moest dus nog even speechen. Hij vertelde over zijn reis door Australië, de grote inspiratie voor No Worries BBQ. Hij heeft gevist, gegrild bij een wijngaard, heeft overal de beste ingrediënten geproefd en een groot deel van de foto's uit het boek zijn ter plaatse gemaakt. Het leuke van het boek is dat hij ook veel schrijft over de avonturen Down Under, het enthousiasme spat er vanaf.
Jords speech werd nog even onderbroken door zijn dochter van 3 die papa meldde dat ze honger had. Een echt kind van haar vader. Met de uitreiking van twee boeken aan Amerikaanse vrienden Mike en Christina, kwam er een einde aan de boekpresentatie. Er moest meer gegeten en gedronken worden.
Jords oudste dochter, Jord en Christina tijdens de boekpresentatie*Sauce is kingNog even over die saus van Grill Guru. Ik heb aan de mannen van Grill Guru gevraagd of de saus die dag te koop was, aangezien ik de chipotle-variant een van de beste barbecuesauzen ooit vind. En ik als sauzenliefhebber pur sang en barbecuesauskenner extraordinaire kan dat weten. Ik had bijna grof geld betaald voor een fles maar mocht hem uiteindelijk gratis meenemen. Dus Grill Guru, jullie én jullie sauzen zijn episch
[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 16-04-2019 11:15:24 ]