abonnement Unibet Coolblue
pi_186233045


No Worries
Zoals al eerder hier aangekondigd vierde topbarbecueër Jord Althuizen gisteren een feestje om zijn nieuwe boek te lanceren bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het nieuwe boek heet No Worries BBQ en is geïnspireerd door Jords reis door Australië. Het hele boek staat in het teken van de laid back manier van barbecueën, no worrries dus. Jord heeft dit keer weinig aandacht voor low and slow barbecue. Als jij op zondagmiddag ineens zin hebt om je grill aan te zetten, kan je in dit boek een grote hoeveelheid recepten vinden die je op het laatste moment kunt bereiden. En, zoals Jord zegt, niet alleen de auteur wordt dikker, zijn boek ook. Het boek staat bomvol met recepten voor snacks, broodjes, visgerechten, burgers, taco's, zoete gerechten en nog veel meer. Een aantal van deze recepten hebben we tijdens het No Worries Festival mogen proeven en we kwijlen nog steeds na :P


Een van Jords eerdere boeken met de sauzen en rubs van Smokey Goodness

Laid back?
In dagen voor het festival werd steeds een stukje van het programma bekend gemaakt, net zo lang tot er op zaterdag een volledig programma bekend was. We vroegen ons af hoe we van alles zo veel mogelijk mee konden krijgen met dat volle programma :o Maar no worries, laid back was the way to go.


Wauw!

Mates
Jord heeft veel vrienden binnen de barbecuewereld en een groot aantal van hen waren ook naar Rotterdam afgereisd om hun waren aan te prijzen. Bijna overal werd ook nog eten uitgedeeld, we kregen het nauwelijks bijgebeend. We hebben sous vide gegaarde en afgegrilde kalfslende met aardappelsalade op en Bones and Marrow deelde burgers van Parmavarkens uit met sauzen van GrillGuru*. Parmavarken ja, die van de ham inderdaad. Er worden elk jaar vele varkens speciaal voor hun hammen gefokt en Bones and Marrow is aan de slag gegaan met de andere delen van het varken. En niet onverdienstelijk, de burgers smaakten boterzacht.

OFYR en DeliVita stond te pronken met hun intens prachtige barbecues. Uit de DeliVita houtgestookte pizzaovens kwamen elke paar minuten de meest perfecte pizza's. Later als we groot en rijk zijn, willen we er ook één.
Bij Forged waren prachtige messen te bekijken, elders werden ambachtelijke buffellederen schorten gemaakt en Heyde Hoeve stond worsten van hun Duroc varkens uit te delen.


Eén van de leden van Smokey Goodness stond sloppy joe te bereiden

Food with friends
In het midden van het terrein was een grote tent opgezet, hier werden de demonstraties gegeven. De zelfslachtende meesterslagers van Ter Weele hebben vier demonstraties gegeven, elk van een half uur. We begonnen met een heel ree. Dit werd stukje voor stukje uitgebeend terwijl de slager uitgebreid vertelde wat hij deed. Een aantal stukken ging direct op de smoker zodat we na afloop konden proeven. Peper, zout, 10 minuten op de smoker en de smaak zal ons altijd bijblijven. Weten jullie trouwens dat de botten van wild een stuk harder zijn dan die van gefokt vlees zoals varken, kip en koe?
De volgende demo was die over een varken. Er werd met het grootste gemak een half varken op de toonbank gelegd en ook hier werd het karkas met veel uitleg in stukken verdeeld. Natuurlijk ging er weer wat op de smoker, dat ging zo'n beetje de hele dag door.


Varkentje

Varkentje in stukjes

De mensen die de smoker de hele dag bemanden, waren Mike en Chrstina van BBQ crew Sugarfire Smokehouse. Dit is een zeer bekend team in het Amerikaanse wedstrijdbarbecueën. Jord heeft Mike en Christina ontmoet toen ze beiden uitgenodigd waren bij een demonstratie in Brazilië. Mike en Christina waren in Rotterdam uitgenodigd om samen met Jord de Surf and Turf-demonstratie te geven. Team Sugarfire Smokehouse heeft al twee keer de vis- en schaaldiercompetitie gewonnen op Memphis in May, één van Amerika's grootste barbecuewedstrijden met 650 deelnemende teams. Ze lieten zien met welk gerecht ze deze prestigieuze wedstrijd gewonnen hebben: een grote garnaal gevuld met krabsalade en omwikkeld met, what else, spek.
Christina, Mike en Jord waren gezellig aan het kletsen tijdens de demonstratie. Nadat het Amerikaanse deel van de demo afgelopen was, begon Jord met uitleg over een varkensrack dat werd geïnjecteerd met bisque. Ondertussen bleef hij vertellen. Wanneer je wel en geen rub gebruikt, wanneer je wel of geen suiker in je rub doet, dat injecteren van vet vlees vrij nutteloos is, waarom een hete of zure component zo goed past bij vet vlees. Uiteindelijk ging het varkensrack op de smoker, kwam er een reeds klaargemaakt rack van af en konden we weer proeven.


Jord, Mike en Christina

Jords met bisque geïnjecteerde varkensrack

Ter Weele nam de workshops weer over en ging in de loop van de middag verder over worst en lam. Bij de worstworkshop mochten mensen uit het publiek ook zelf worsten maken. De worsten werden gelijk op de OFYR gelegd en waren klaar toen de workshop klaar was. Echt verse worst, heerlijk.

Recipes
Naast al het gesnaai, mochten we ook nog complete gerechten proeven. Natuurlijk kwamen de recepten uit No Worries BBQ. Het werd maar weer eens bewezen dat Jord exact weet hoe je met enkele ingrediënten een op het oog simpel gerecht tot iets verrukkelijk kan maken. We proefden sticky chicken, een broodje mortadella en een sloppy joe. Vooral de mortadella verraste ons. Plakken mortadella op de bbq, kaas er op laten smelten en op een broodje met mosterd eten. Je moet er maar opkomen.


Sloppy joe

Ginger chicken wings

Mortadella sandwich

Masterchef
Bij de workshop Be a Better Bastard had men de winnaar van Masterchef Italia Allstars uitgenodigd om een Mysterybox te komen bereiden op de Bastard. Een Bastard is een keramische barbecue, ook wel een kamado. Toevallig heeft Bastard net zijn nieuwe verbeterde lijn gepresenteerd en toevallig heeft ondergetekende ook twee Bastards staan. Toevallig wil ik nu ook de nieuwe want die is nog toffer dan de oude.
Masterchefwinnaar Michele Cannistraro prepareerde een prachtig stuk kalfsvlees op de Bastard, een spider steak. Er is nog geen Nederlands woord voor dit stuk vlees. Het gaat om het stukje spier(zo'n 10x14cm) dat rond het heupbot zit. In Duitsland verkoopt men dit van varken, daar heet het kachelfleisch.


Michele aan het werk met spider steak, knolselderij en spek

Het recept van Michele was vrij uitgebreid. Pompoenpuree, spek, gegrilde riso met raclettekaas, gegrilde knolselderij, gegrilde spider steak en dit alles werd opgemaakt en overgoten met ter plaatse gemaakte kruidenboter die ook van de Bastard kwam. En wij mochten proeven. Wat een rotdag :P


Het resultaat van de mystery box

Boekpresentatie
Naast al het lekkere eten en de toffe activiteiten zouden we bijna vergeten dat dit hele festival eigenlijk draait om een boek. Jord moest dus nog even speechen. Hij vertelde over zijn reis door Australië, de grote inspiratie voor No Worries BBQ. Hij heeft gevist, gegrild bij een wijngaard, heeft overal de beste ingrediënten geproefd en een groot deel van de foto's uit het boek zijn ter plaatse gemaakt. Het leuke van het boek is dat hij ook veel schrijft over de avonturen Down Under, het enthousiasme spat er vanaf.
Jords speech werd nog even onderbroken door zijn dochter van 3 die papa meldde dat ze honger had. Een echt kind van haar vader. Met de uitreiking van twee boeken aan Amerikaanse vrienden Mike en Christina, kwam er een einde aan de boekpresentatie. Er moest meer gegeten en gedronken worden.


Jords oudste dochter, Jord en Christina tijdens de boekpresentatie

*Sauce is king
Nog even over die saus van Grill Guru. Ik heb aan de mannen van Grill Guru gevraagd of de saus die dag te koop was, aangezien ik de chipotle-variant een van de beste barbecuesauzen ooit vind. En ik als sauzenliefhebber pur sang en barbecuesauskenner extraordinaire kan dat weten. Ik had bijna grof geld betaald voor een fles maar mocht hem uiteindelijk gratis meenemen. Dus Grill Guru, jullie én jullie sauzen zijn episch _O_



[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 16-04-2019 11:15:24 ]
Spoilers!
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 15 april 2019 @ 16:07:16 #2
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_186233144
Ik krijg hier veel te veel honger van zie ik na twee foto's al, dus deze bewaar ik even voor na het eten om niet het loodje te leggen op weg naar huis. Ziet er wel heel tof uit _O_
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_186233218
Die Grill Guru sauzen zijn toch gewoon te koop?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_186233274
quote:
5s.gif Op maandag 15 april 2019 16:12 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Die Grill Guru sauzen zijn toch gewoon te koop?
Niet op het festival. Verwar Grill Guru trouwens niet met Sauce Guru.
Spoilers!
pi_186233346
Hallo zeg, nu rammel ik van de honger en wil het allemaal eten, Net even mortadella op het boodschappenlijstje gezet zodat ik het niet kan vergeten
We have far more in common than that which devides us..
  Eurovisie Songfestival Queen maandag 15 april 2019 @ 16:41:38 #6
163650 Greys
pi_186233631
Prachtig verslag! Krijg er enorme honger van. :D Dat is weer eens wat anders dan de zwartgeblakerde speklappen die ontstaan als ik zelf een poging tot barbecue doe. :')

@Lucky_Strike ben je Henk nog tegengekomen, die was er (uiteraard) ook.
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_186233665
quote:
14s.gif Op maandag 15 april 2019 16:41 schreef Greys het volgende:
Prachtig verslag! Krijg er enorme honger van. :D Dat is weer eens wat anders dan de zwartgeblakerde speklappen die ontstaan als ik zelf een poging tot barbecue doe. :')

@:Lucky_strike ben je Henk nog tegengekomen, die was er (uiteraard) ook.
Nee, die heb ik niet gezien. Jammer zeg!
Spoilers!
  maandag 15 april 2019 @ 17:18:00 #8
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_186234365
Leke repo.
En de spidersteak heeft wel degelijk ook een Nederlandse naam: Slotlapje.
Er zijn nog andere benamingen voor het zelfde stukje vlees: araignée.

Waar zit het slotlapje?
Het stukje dat zit aan de binnenkant van het heupbeen / bekkenbeen. Het is een dun lapje vlees dat met kleine peesjes en vet doorregen is. Dit slotlapje zorgt ervoor dat de organen die binnen de bekkenbeenderen zitten beschermd worden tegen het harde bot.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_186234506
Leuk verslag! Dat boek ziet er ook leuk uit. Mooie combi van reisverhalen en recepten. O+
Is dat zo?
pi_186234560
Haha, dit had ik niet net voor het avondeten moeten bekijken, wat ziet het er allemaal heerlijk uit zeg!! :)
pi_186234634
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 17:18 schreef golfer het volgende:
Leke repo.
En de spidersteak heeft wel degelijk ook een Nederlandse naam: Slotlapje.
Er zijn nog andere benamingen voor het zelfde stukje vlees: araignée.

Waar zit het slotlapje?
Het stukje dat zit aan de binnenkant van het heupbeen / bekkenbeen. Het is een dun lapje vlees dat met kleine peesjes en vet doorregen is. Dit slotlapje zorgt ervoor dat de organen die binnen de bekkenbeenderen zitten beschermd worden tegen het harde bot.
Oh ja, dat araignée had men nog gezegd tijdens de demo, ik was het vergeten. Als in arachnid, spider, spin. Zo ziet de marmering er ook een beetje uit. Slotlapje, fijn dat dat duidelijk is :)

Ik heb de term slotlapje ook gehoord bij het uitbenen van het varken. Nu komt het mooi samen.
Spoilers!
  Redactie Frontpage maandag 15 april 2019 @ 17:59:30 #12
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_186234981
Hier krijg ik honger van :{. Maar als je zo'n festival bezoekt moet je geloof ik de week ervoor (en na) gaan vasten aan de hoeveelheid voedsel te zien die je krijgt :D.
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_186235938
Heel gaaf verslag Lucky!
Was het druk daar? Gelukkig las ik dit tijdens mijn eten. Ziet er heerlijk uit en water loopt in de mond bij de beschrijvingen.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_186236633
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 16:16 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Niet op het festival. Verwar Grill Guru trouwens niet met Sauce Guru.
Doe ik niet hoor, maar dacht altijd dat die sauzen wel te koop zijn. Maar blijkbaar niet?!
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  maandag 15 april 2019 @ 19:39:02 #15
191665 Samzz
Patagonische supergirl
pi_186237063
Omg, next level BBQ :9. Die varkensrack :9~.
“What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course”
  maandag 15 april 2019 @ 19:53:40 #16
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_186237457
Mooi verslag! ^O^

Als we barbeque dan toch op de kaart gaan zetten. KCBS komt naar Haarlemmermeer: CUL / BBQ Topic #7 hete kolen en rokend hout

[ Bericht 21% gewijzigd door Lucky_Strike op 15-04-2019 20:47:58 (Zie DM) ]
  maandag 15 april 2019 @ 22:03:10 #17
159199 Rickocum
LOLZ! BACKWARD PWNAGE V3
pi_186241213
Och man wat een heerlijkheid op die foto’s :D
pi_186245758
Wat is dit voor advetorial?!
pi_186246069
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 07:49 schreef C.L.Werner het volgende:
Wat is dit voor advetorial?!
Geen advertorial, gewoon een leuke samenwerking zoals we dat vaker doen. Als je het er verder over wilt hebben, kunnen we dat in FB doen.
Spoilers!
pi_186246091
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 08:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Geen advertorial, gewoon een leuke samenwerking zoals we dat vaker doen. Als je het er verder over wilt hebben, kunnen we dat in FB doen.
Ik heb een ban in FB :') verder wel leuk geschreven en leuke fotos!
pi_186246106
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 08:35 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]

Ik heb een ban in FB :') verder wel leuk geschreven en leuke fotos!
Dank je ^O^ Het was ook echt ontzettend leuk.
Spoilers!
  dinsdag 16 april 2019 @ 09:12:46 #22
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_186246460
Arme beestjes :'(. Maar wel een mooi gerecht geworden op je oude dag O+
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_186247859
een mitrailleur word bemand geen vrieing bbq
teveel worden teveel tatts teveel blabla maar wel lekker eten zo te zien hor nou succes
pi_186247912
ik als sauzenliefhebber pur sang en barbecuesauskenner extraordinair kan dat weten

sorry hor het lijk wel autoweek
pi_186249206
:9~ water loopt me in de mond

leuk verslag!!
  Moderator dinsdag 16 april 2019 @ 13:40:37 #26
351614 crew  ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_186250420
Boh. * ijs_beer krijgt meteen trek
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
  dinsdag 16 april 2019 @ 14:54:15 #27
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_186251511
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 12:36 schreef iteejer het volgende:
:9~ water loopt me in de mond

leuk verslag!!
Dierenbeul :r.

:9 Heerlijk, het water loopt mij ook in de mond, en ik voel me schuldig. Maar ze hebben tenminste een mooie dood gestorven in mijn watertandende mond.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_186252867
Pohhh ziet er goed uit! Had daar echt wel bij willen zijn. In komende jaren ook even een weekje of 2-3 naar Texas voor een BBQ trip.
pi_186266873
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 16:16 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Niet op het festival. Verwar Grill Guru trouwens niet met Sauce Guru.
Binnenkort bij de Makro.
  Admin woensdag 17 april 2019 @ 09:27:41 #30
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_186268063
Leuk verslag ^O^
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  woensdag 17 april 2019 @ 09:31:57 #31
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_186268124
quote:
14s.gif Op woensdag 17 april 2019 09:27 schreef yvonne het volgende:
Leuk verslag ^O^
Bedankt voor het compliment!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 17 april 2019 @ 09:32:32 #32
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_186268135
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 16:24 schreef slijkie het volgende:
Pohhh ziet er goed uit! Had daar echt wel bij willen zijn. In komende jaren ook even een weekje of 2-3 naar Texas voor een BBQ trip.
Je kunt ook BBQ trippen zonder naar texas te hoeven gaan :).
Rooster maar wat paddo's op de BBQ!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_186291474
-knip-

[ Bericht 98% gewijzigd door Lucky_Strike op 18-04-2019 11:57:08 (Eerst even mailen met forum@fok.nl :Y) ) ]
pi_186291631
quote:
0s.gif Op donderdag 18 april 2019 11:47 schreef sedss het volgende:
-knip-
Hoi, voor dit soort onderzoek moet je eerst even toestemming vragen op dit mailadres: forum@fok.nl :)
Spoilers!
  donderdag 18 april 2019 @ 12:24:02 #35
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_186292073
quote:
0s.gif Op donderdag 18 april 2019 11:56 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Hoi, voor dit soort onderzoek moet je eerst even toestemming vragen op dit mailadres: forum@fok.nl :)
Is dat een schoolonderzoek?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 18 april 2019 @ 12:24:24 #36
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_186292079
PS: Luckystrike je bent best aardig voor een sigaret!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_186292137
quote:
0s.gif Op donderdag 18 april 2019 12:24 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Is dat een schoolonderzoek?
Ja. En dank je, mijn karakter is aanzienlijk verbeterd sinds ik gestopt ben met roken :7
Spoilers!
pi_186311653
Wat een kritiekloos sponsored stuk.
Het beste adres voor al uw primeurs!
pi_186313381
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 15:49 schreef Scorpion_17 het volgende:
Wat een kritiekloos sponsored stuk.
Zoals gezegd, FOK! is hier niet voor betaald.
Ik kon oprecht geen kritiek bedenken, ik heb er extra goed op gelet.

Ok, vooruit. Tijdens een van de demos stond iemand op het grote podium zo hard te praten dat de demo slecht te verstaan was. Helaas was het met twee minuten opgelost en kan ik het dus eigenlijk punt van kritiek noemen.
Spoilers!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')