quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:04 schreef Antaris het volgende:
Leuk onderwerp weer.
Een paar jaar geleden een documentaire gezien dat een vrouw moest worden geopereerd en dus worden verdoofd.
Helaas was ze wel bij bewustzijn en voelde dus ook alles.
Gebeurt zoiets vaak, dat een verdoving niet goed werkt of juist te weinig verdoving gegeven?
En hoe is dit te controleren?
quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:05 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]ah ja daar heb je het al
was ik even 12 seconden te laat
Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand niet wakker is geworden door de anesthesie zelf. Het kan soms iets langer duren voor iemand wakker is, maar dan heb je het over een kwartier en dat is bijna altijd te verklaren.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:01 schreef house_is_a_feeling het volgende:
Nou, inkoppertje om te beginnen. Is er eens iemand niet wakker geworden erdoor? Of later wakker geworden dan gewenst? Wat doe je in zo'n geval?
Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand niet wakker is geworden door de anesthesie zelf. Het kan soms iets langer duren voor iemand wakker is, maar dan heb je het over een kwartier en dat is bijna altijd te verklaren.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:01 schreef house_is_a_feeling het volgende:
Nou, inkoppertje om te beginnen. Is er eens iemand niet wakker geworden erdoor? Of later wakker geworden dan gewenst? Wat doe je in zo'n geval?
Dit noemen ze awareness.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:04 schreef Antaris het volgende:
Leuk onderwerp weer.
Een paar jaar geleden een documentaire gezien dat een vrouw moest worden geopereerd en dus worden verdoofd.
Helaas was ze wel bij bewustzijn en voelde dus ook alles, maar ze kon niet reageren.
Gebeurt zoiets vaak, dat een verdoving niet goed werkt of juist te weinig verdoving gegeven?
En hoe is dit te controleren?
Oké een vraag. Is het normaal dat patiënten die moeilijk te prikken zijn soms naar de OK gereden worden opdat een een infuuslijn of bloedafname daar regelmatig beter gaat dan door de "normale" verpleegsters?quote:Op woensdag 27 maart 2019 09:59 schreef VraagWatJeWil het volgende:
Welkom bij een nieuw deel van "Vraag wat je wil".
Soms vraag je je wel eens af hoe bepaalde zaken in elkaar steken, hoe zou het zijn om een specifiek beroep te hebben. Wat beweegt mensen met een bijzondere hobby. Daarom hebben wij deze reeks op FOK! in het leven geroepen. Hier bieden wij mensen extra anonieme mogelijkheid om vragen te beantwoorden. De personen die zich kunnen opgeven in dit topic: GC / [Vraag wat je wil]: een inventarisatie. (andere feedback mag ook in dat topic). krijgen toegang tot het VraagWatJeWil account en kunnen via dit account een paar dagen vragen van jullie beantwoorden. Dit account blijft van de persoon totdat het volgende deel in de reeks geopend wordt.
Dit deel kunnen we vragen stellen aan iemand die een opleiding doet tot anesthesiemedewerker, heb jij vragen over wat anesthesie nou precies inhoud, hoeveel verdoving iemand mag of waarom deze persoon dit vak heeft gekozen, vraag het hier.
Wacht even totdat de ondervraagde zichzelf introduceert alvorens te reageren.
Nee.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:06 schreef C.L.Werner het volgende:
Heb je wel eens een patient onzedelijk betast terwijl hij onder narcose was?
Het wordt nog gebruikt, maar meer als pijnstilling tijdens de operatie dan als echt narcosemiddel.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:06 schreef naatje_1 het volgende:
Is ketamine nog steeds in gebruik als narcosemiddel en zoja, wordt daar de portemonnee nog een beetje mee gespekt?
In Nederland komt iedereen in principe op de poli langs enkele dagen of weken voor de operatie, als het een geplande operatie is. Op de PreOperatieveScreening.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:07 schreef Lucky_Strike het volgende:
In hoeverre heb jij of de anesthesioloog contact met de patiënt voor die in de operatiekamer komt?
Een vriendin van mij is vorige week in België geopereerd onder narcose en zij hoefde alleen maar een uurtje van te voren een formulier in te vullen over haar medicatie en gezondheid. Ik vind dat niet zogvuldig klinken maar ik heb er totaal geen verstand van.
Dat gebeurd zeker, omdat hier gewoon vaker geprikt wordt en vaak ook kunnen prikken met een echo, waarbij je de bloedvaten kunt zien.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:11 schreef Rafeiro het volgende:
[..]
Oké een vraag. Is het normaal dat patiënten die moeilijk te prikken zijn soms naar de OK gereden worden opdat een een infuuslijn of bloedafname daar regelmatig beter gaat dan door de "normale" verpleegsters?
Ik heb wel eens op zaal gelegen bij iemand die moeilijk was. En ik geloof dat diegene na enig gekevel ook echt naar de OK ging.
Zelf ben ik makkelijk prikbaar, al raken ze soms ook een zenuw. Maar is dat gangbaar of was dit gewoon een te lastig geval dat haar zin maar kreeg om van het gezeur af te zijn.
En is er iets te toen als een zenuw geraakt wordt? Heb er weleens een paar weken last van gehad.
Dat het niet moet kunnen, betekent niet dat het niet gebeurd natuurlijkquote:Op woensdag 27 maart 2019 10:12 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Het wordt nog gebruikt, maar meer als pijnstilling tijdens de operatie dan als echt narcosemiddel.
Er zou niet verdient aan moeten kunnen worden.
Gelukkig is het allemaal te regelen tijdens de operatie. Je wordt pas wakker wanneer alles uitgezet wordt en je blijft slapen zolang alles loopt.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:12 schreef nanuk het volgende:
Moet je de duur van de slaap te voren verzinnen of kan je tijdens de operatie de verdoving snel beëindigen omdat het vlotjes liep?
Heeft de duur van de verdoving invloed op de last die je er naderhand nog van hebt?
Anesthesiemedewerker is een losstaande opleiding waarbij je later nog wel kan doorgaan om bijvoorbeeld ook te leren hoe je roesjes (sedatie) geeft.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:12 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Wil je je carriere gaan maken in de anesthesie of is het een opstap naar een andere functie/specialisme?
Het gaat in microdosis. En wordt voor het einde van de operatie meestal weer gestopt, dus geen roze olifanten door de OK.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:15 schreef naatje_1 het volgende:
[..]
Dat het niet moet kunnen, betekent niet dat het niet gebeurd natuurlijkHebben we het bij die toediening dan over een microdosis, zoals ze ook mdma/lsd tegen depressie gebruiken, of treden de dissociatieve effecten al op?
Dit is niet echt geruststellendquote:Op woensdag 27 maart 2019 10:10 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand niet wakker is geworden door de anesthesie zelf. Het kan soms iets langer duren voor iemand wakker is, maar dan heb je het over een kwartier en dat is bijna altijd te verklaren.
Wat doe je dan? Uitsluiten wat het kan zijn, bijv. vertraagde afbraak van medicatie.
En natuurlijk is er altijd de kans op overlijden, maar dat is dan meestal door de operatie zelf en niet zo zeer door de anesthesie.
[..]
Dit noemen ze awareness.
Dit kan voorkomen, maar ook voorkomen worden. Om te kunnen intuberen (beademingsbuisje plaatsen) wordt je verslapt, dus de aansturing van je spieren wordt stilgelegd. Alleen wordt soms het slaapmiddel ook continu over het infuus gegeven. Mocht het infuus het op gegeven moment niet meer goed doen, wordt je dus wakker, maar ben je nog wel verslapt.
Er is een meter beschikbaar die hersengolven meet en kan zien hoe 'wakker' je bent. Dit om bovenstaand te voorkomen.
De kans dat het gebeurd is minimaal. Maar het kan. Zoals met alle dingen die fout kunnen gaan. Er zijn protocollen voor wanneer dit gebeurd en wat te doen.
Er staat een roedel academici omheen.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:20 schreef FordSierra het volgende:
Bij zo'n levensbepalende handeling, zou het voorbehouden moeten worden aan universtair geschoolden, is m'n mening. Hoe denk je als MBO'er hier over? Niet al te positief lijkt mij, want dan is je baankans wel verkeken denk ik.
Het is toch een hbo- opleiding?quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:18 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Anesthesiemedewerker is een losstaande opleiding waarbij je later nog wel kan doorgaan om bijvoorbeeld ook te leren hoe je roesjes (sedatie) geeft.
Maar je kan vanuit deze functie niet doorstromen naar arts.
Omdat je gewoon kunt praten in het kapje en het ook verstaan wordt.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:21 schreef Lunatiek het volgende:
Waarom vragen jullie "hoe voelt u zich?" als de patiënt met een kapje over neus en mond ligt te wachten op narcose en dus niet kan antwoorden?
Daarnaast zie je ook dat andere waarden zoals de hartfrequentie en bloeddruk omhoog gaan.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:22 schreef -Magica- het volgende:
[..]
Dit is niet echt geruststellend
Maar dat is het probleem toch juist als je die verhalen hoort, dat het niet wordt opgemerkt en ze de hele operatie meekrijgen?
En je zei dat het Nederlandse systeem uniek is. Hoe dan in vergelijking met andere landen?
Er is supervisie door de arts en die bepaalt het beleid.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:20 schreef FordSierra het volgende:
Bij zo'n levensbepalende handeling, zou het voorbehouden moeten worden aan universtair geschoolden, is m'n mening. Hoe denk je als MBO'er hier over? Niet al te positief lijkt mij, want dan is je baankans wel verkeken denk ik.
Nee.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:25 schreef VarkensHart het volgende:
Neem je weleens wat mee naar huis om te spacen
Het is qua moeilijkheid gelijk aan HBO, maar is niet een officiëlequote:Op woensdag 27 maart 2019 10:29 schreef AnneX het volgende:
[..]
Het is toch een hbo- opleiding?
En ik ken meerdere anaeshesiemedewerkers, die geneeskunde zijn gaan studeren én anaeshesioloog zijn geworden.
Bepaalde medicatie wel, maar niet allen. Zoals het bijsturen van de bloeddruk mag ik wel zelf wat starten of stoppen, of pijnstilling bijgeven wanneer dit nodig is.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:29 schreef bloempjuh het volgende:
Mag jij in je huidige functie beslissingen nemen over start/stop van medicatie?
Deze moeten per patient, datum en tijd genoteerd worden met een twee parafen (jijzelf en een collega) en deze worden gecontroleerd door de apotheek.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:30 schreef naatje_1 het volgende:
Om toch nog een drugsgerelateerde vraag te stellen: hoe wordt ervoor gezorgd dat je keta/morfine/weet ik wat niet zomaar mee naar huis kan nemen voor eigen gebruik ofwel om in distributie te laten gaan?
Vraag ik voor een vriend.
Wij zien de patiënten eigenlijk niet meer na de operatie, dus hoe vaak mensen nog bijv. iets ruiken kan ik niet vertellen.quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:36 schreef ripe72 het volgende:
Na mijn operatie heb ik een maand lang de geur van vanille geroken waar ik ook was. Zijn dergelijke bijwerkingen na een operatie vaker voorgekomen bij patienten waar u weet van heeft?
Ik onderging een kaakoperatie (onderkaak doorzagen en verplaatsen) en was bij het ontwaken klaarwakker en bij wijze van spreke al aan het dansen, praten en de volgende dag alweer thuis. Hoeveel verschil zit er in hoe mensen ontwaken na hun narcose ? Zijn de meesten misselijk, worden ze moeilijk wakker of juist vrijwel meteen?
In hoeverre is het een (on)dankbaar beroep ? Waar haalt u voldoening uit?
Kan verschillen per ziekenhuis en/of bijv. de functie als Senior Anesthesiemedewerker of als je nog een specialisatie gedaan hebt (Sedatie Praktijk Specialist), maar kijk maar eens rond op Indeed voor de indicaties:quote:Op woensdag 27 maart 2019 10:48 schreef wielrennerdt het volgende:
Wat is het loon in de hoogste schaal en trede?
Thanksquote:Op woensdag 27 maart 2019 11:03 schreef Molo het volgende:
Mooie en zeer belangrijke functie, erg veel respect voor, qua kunde én qua ervaringen die ik heb mbt uitleg, geruststelling en vriendelijkheid/sfeer![]()
![]()
Is een narcose qua traject en middelen bij elke ingreep met een volledige narcose hetzelfde of gebruik je andere middelen als een ingreep langer gaat duren oid?
Oh ja, dat klinkt best logisch eigenlijkquote:Op woensdag 27 maart 2019 11:06 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Thanks![]()
Nee, er zijn vele manieren om naar Rome te gaan.
Je kan slapen door middel van een gas (dus wat je inademt) of slapen met een middel door het infuus. Ook qua pijnstilling zijn er verschillende mogelijkheden: lang werkend, kort werkend.
Elke manier heeft voordelen en relatieve nadelen. Soms is het afhankelijk van de soort operatie, soms van de anesthesioloog (voorkeur), soms omdat een patiënt een bepaalde allergie heeft of omdat de patiënt snel misselijk is.
Ik heb wel een keer vernomen dat zelfs als iemand een 'niet reanimeren verklaring' heeft ingevuld, er tijdens een OK wél vrijwel altijd gereanimeerd wordt.quote:Op woensdag 27 maart 2019 11:12 schreef Spaardertje het volgende:
Leuk! Ik ben ook anesthesiemedewerker en ic verpleegkundige.
Oja, fijne gedachte misschien voor velen. Op OK gat vrijwel nooit iemand dood.
De hiërarchie in ons ziekenhuis vind ik niet erg aanwezig. Het is altijd fijn samenwerken met de anesthesiologen en natuurlijk ligt de ene je meer dan de andere, maar dat heb je overal.quote:Op woensdag 27 maart 2019 11:12 schreef Molo het volgende:
[..]
Oh ja, dat klinkt best logisch eigenlijk
Hoe ervaar je de hiërarchie tussen anesthesiologen en anesthesiemedewerker s? En worden er soms vaste koppeltjes gemaakt omdat die goed samenwerken?
Dit kan kloppen, in principe wordt er dan wel gereanimeerd tijdens de operatie als de reanimatie het gevolg is van wat er tijdens de operatie gedaan wordt.quote:Op woensdag 27 maart 2019 11:14 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik heb wel een keer vernomen dat zelfs als iemand een 'niet reanimeren verklaring' heeft ingevuld, er tijdens een OK wél vrijwel altijd gereanimeerd wordt.
Klopt dat? En zo ja, waarom?
Jeetje, heftig!quote:Op woensdag 27 maart 2019 11:20 schreef bloempjuh het volgende:
Bij mijn eerste (en hopelijk laatste) operatie, een laparoscopie aan mijn buik, was ik doodsbang. Ik heb een behoorlijke naaldenfobie (en autisme) en vroeg mijn artsen of ik ipv infuus via gas kon gaan slapen. Het antwoord was "nee, we slepen je gewoon door dat infuus heen". Dat was licht traumatisch, maar de rest van de operatie ging gelukkig prima.
Wie beslist of het 'gas' of 'infuus' wordt? En is gas bij elke ingreep mogelijk, als de patiënt écht geen naalden verdraagt?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |