abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_185706042


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
  dinsdag 19 maart 2019 @ 07:02:49 #2
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_185707455
quote:
1s.gif Op maandag 18 maart 2019 22:56 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

heeft niks met kicken op te maken. Hoe meer ik opwek hoe meer ik gratis kan gebruiken. Hoe meer ik ook kan terugverdienen (in watten en euro's).

Het liefst zou ik gelijk 2000wp panelen kopen maar die bestaan nog niet. Moet ik dan jaren op mijn handen gaan zitten totdat ze wel bestaan? Of kan ik vandaag al wat doen?

Panelen gaan 20 jaar mee. Als ik ze halverweg verkoop kan een ander er ook nog 10 jaar plezier van hebben. Als ik ze voor zeg 1/3 van de prijs verkoop hebben we er beide lol van.

Als je een nieuwe auto koopt rijd je hem toch ook niet helemaal op? Waarom zou dat panelen wel moeten.
Omdat het toch een soort van deel van je huis wordt, kozijnen e.d. vervang je meestal toch ook pas als het echt nodig is? Persoonlijk zou ik ze denk ik wel zo lang mogelijk houden, desnoods over 5 a 7 jaar nog 8 erbij (voor wat dan modern is) en dan na weer 5 a 7 jaar de oude vervangen.

Maar goed, niet helemaal te vergelijken natuurlijk, mensen kopen ook te vroeg al een nieuwe CV omdat er weer zuinigere modellen zijn.
  dinsdag 19 maart 2019 @ 08:00:39 #3
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_185707736
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 07:02 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Omdat het toch een soort van deel van je huis wordt, kozijnen e.d. vervang je meestal toch ook pas als het echt nodig is? Persoonlijk zou ik ze denk ik wel zo lang mogelijk houden, desnoods over 5 a 7 jaar nog 8 erbij (voor wat dan modern is) en dan na weer 5 a 7 jaar de oude vervangen.

Maar goed, niet helemaal te vergelijken natuurlijk, mensen kopen ook te vroeg al een nieuwe CV omdat er weer zuinigere modellen zijn.
Klopt, en enkel glas heb ik ook vervangen toen er dubbel glas bestond.
10 jaar later heb ik er hr++ in geknald.
Best kans dat ik er in de toekomst nog eens hr+++ in zet terwijl hr++ nog jaren goed zou zijn.

Ik denk dat je panelen meer moet vergelijken met een cv-ketel dan met kozijnen en een dak.

Sterker nog, mijn 3 jaar oude cv-ketel hangt deze winter duimen te draaien omdat er een warmtepomp naast hangt. Oude ketel was kapot ik had nog geen keuze gemaakt voor welke WP, wilde dat niet overhaasten. Ik was al wel bezig met de voorbereidingen voor een warmtepomp. Moet ik dan twee jaar in de kou zitten?Of de ketel nog 15 jaar laten hangen? Ik laat me door een kapotte ketel ook niet het pad naar een warmtepomp ontnemen. Dat de ketel geen 5 jaar zou blijven hangen wist ik al voordat hij hing.

Ik overweeg nog om hem om te bouwen naar propaan, als backup.

[ Bericht 7% gewijzigd door Speekselklier op 19-03-2019 08:17:35 ]
Tot nooit .......
pi_185709981
Zonnepanelen meneer is geweest. 10 panelen van 310wp voor 3250 ex BTW. Is dat netjes?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185710082
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 10:48 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Zonnepanelen meneer is geweest. 10 panelen van 310wp voor 3250 ex BTW. Is dat netjes?
Als het alleen panelen zijn is het duur :P

Maar voor een normale set incl. montage wel redelijk normale prijs, alles wat in de buurt komt van ¤1 excl. BTW per Wp vind ik wel netjes.

Wat krijg je voor dat geld?

Ik zat vorig jaar op ¤1,08 incl. BTW maar had wel een goede prijs omdat ik er 68 in 1x liet leggen :P
pi_185710148
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 10:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als het alleen panelen zijn is het duur :P

Maar voor een normale set incl. montage wel redelijk normale prijs, alles wat in de buurt komt van ¤1 excl. BTW per Wp vind ik wel netjes.

Wat krijg je voor dat geld?

Ik zat vorig jaar op ¤1,08 incl. BTW maar had wel een goede prijs omdat ik er 68 in 1x liet leggen :P
Is inderdaad inclusief montage.

Dan krijg je de bovenste

https://solarunie.nl/zonnepanelen-actie/
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185710240
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 10:57 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Is inderdaad inclusief montage.

Dan krijg je de bovenste

https://solarunie.nl/zonnepanelen-actie/
Als het bedrijf een niet al te slechte reputatie heeft lijkt me dat een prima optie.
pi_185710299
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als het bedrijf een niet al te slechte reputatie heeft lijkt me dat een prima optie.
Ik kan er niks geks over vinden.

Vrij jong bedrijf ook nog.

Maar ze hebben hier de halve wijk voor de woningbouw voorzien waar ik nu tijdelijk woon. Zo kwam ik ook aan dat adres.

Andere bedrijven nog steeds geen reactie.. Dat ze het lekker uitzoeken.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185710318
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:06 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik kan er niks geks over vinden.

Vrij jong bedrijf ook nog.

Maar ze hebben hier de halve wijk voor de woningbouw voorzien waar ik nu tijdelijk woon. Zo kwam ik ook aan dat adres.

Andere bedrijven nog steeds geen reactie.. Dat ze het lekker uitzoeken.
Zie TT :P
pi_185710420
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zie TT :P
Met die 10 ligt hij wel meteen vol ja :') haha naja ooit de garage nog als we elektrisch gaan rijden.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185710516
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:12 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Met die 10 ligt hij wel meteen vol ja :') haha naja ooit de garage nog als we elektrisch gaan rijden.
Mss wel eerder, niets zo verslavend als je energierekening zien dalen omdat die bol aan de hemel licht geeft.

(al zal het Trimbos er anders over denken)
pi_185710628
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mss wel eerder, niets zo verslavend als je energierekening zien dalen omdat die bol aan de hemel licht geeft.

(al zal het Trimbos er anders over denken)
Mja als deze 10 erop liggen moeten we echt weer even onze reserves aanvullen na die verbouwing. Ik hou heb graag het gevoel iets achter de hand te hebben.

Maar wie weet als we weer wat gespaard hebben.

Wat we besparen met de panelen gaan we extra mee aflossen op onze woning.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185710676
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:22 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Mja als deze 10 erop liggen moeten we echt weer even onze reserves aanvullen na die verbouwing. Ik hou heb graag het gevoel iets achter de hand te hebben.

Maar wie weet als we weer wat gespaard hebben.

Wat we besparen met de panelen gaan we extra mee aflossen op onze woning.
Ja, wat achter de hand houden is ook prima :)
Hoeveel ruimte voor panelen is er nog op de garage denk je?
pi_185710759
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, wat achter de hand houden is ook prima :)
Hoeveel ruimte voor panelen is er nog op de garage denk je?
Garage is 10 meter lang, eerste stukje iets van 3 meter de rest zo'n 3,5 breed. Denk ik. Zou dat vanavond even moeten nameten haha.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185711296
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:29 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Garage is 10 meter lang, eerste stukje iets van 3 meter de rest zo'n 3,5 breed. Denk ik. Zou dat vanavond even moeten nameten haha.
Puntdak? Of plat?

En in geval van punt-dak -> oost-west?
pi_185711520
Ik ga me hier ook eens melden. Zit er nunal een tijdje over te denken maar ben nog steeds niet 100% overtuigd. Overtuigd van het feit of het me op de langere termijn daadwerkelijk iets op gaat leveren. Ik heb gisteren 3 offfertes opgevraagd dus even kijken hoe die bedrijfjes het schetsen.

Maar ik zie dat ik genoeg delen heb om door te lezen ;)
pi_185711711
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 11:52 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Puntdak? Of plat?

En in geval van punt-dak -> oost-west?
Nee plat dak. Achter ligt bij ons op zuid-zuid/West
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185711785
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:06 schreef Vliegbaard het volgende:
Ik ga me hier ook eens melden. Zit er nunal een tijdje over te denken maar ben nog steeds niet 100% overtuigd. Overtuigd van het feit of het me op de langere termijn daadwerkelijk iets op gaat leveren. Ik heb gisteren 3 offfertes opgevraagd dus even kijken hoe die bedrijfjes het schetsen.

Maar ik zie dat ik genoeg delen heb om door te lezen ;)
Je zal sowieso 25 tot 35% van de jaaropbrengst uit je zonnepanelen direct verbruiken in je woning.
Dat gaat niet langs je stroommeter en is een directe besparing op de kWh's die je afneemt.

Stel dat je 3000kWh per jaar opwekt en je zou 25% direct verbruiken.
Dat is 750kWh x ¤0,23 = ¤172,50 die je sowieso ieder jaar al bespaart.

Dan hou je zo'n 2250kWh over, stel dat je in het aller, aller ongunstigste geval daar nog ¤0,07 voor krijgt dan levert dat nog ¤157,50 per jaar op.

Dat opgeteld is ¤330 per jaar.
Ofwel, zelfs als de terugleversubsidie naar de kale stroomprijs zou gaan en je maar 25% eigen verbruik zou hebben, verdien je zo'n set in 10 jaar terug en is het daarna "gratis" energie.

Maar naar verwachting wordt de terugleversubsidie zo'n ¤0,14 (uitgaande van ¤1 per Wp / 7 jaar tvt) en kan je met gemak meer dan 25% eigen verbruik halen als je bijvoorbeeld ooit overstapt op een elektrische auto of warmtepomp.
pi_185711799
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:17 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Nee plat dak. Achter ligt bij ons op zuid-zuid/West
Oh, zuid / zuid-west is perfect :)
pi_185711921
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je zal sowieso 25 tot 35% van de jaaropbrengst uit je zonnepanelen direct verbruiken in je woning.
Dat gaat niet langs je stroommeter en is een directe besparing op de kWh's die je afneemt.

Stel dat je 3000kWh per jaar opwekt en je zou 25% direct verbruiken.
Dat is 750kWh x ¤0,23 = ¤172,50 die je sowieso ieder jaar al bespaart.

Dan hou je zo'n 2250kWh over, stel dat je in het aller, aller ongunstigste geval daar nog ¤0,07 voor krijgt dan levert dat nog ¤157,50 per jaar op.

Dat opgeteld is ¤330 per jaar.
Ofwel, zelfs als de terugleversubsidie naar de kale stroomprijs zou gaan en je maar 25% eigen verbruik zou hebben, verdien je zo'n set in 10 jaar terug en is het daarna "gratis" energie.

Maar naar verwachting wordt de terugleversubsidie zo'n ¤0,14 (uitgaande van ¤1 per Wp / 7 jaar tvt) en kan je met gemak meer dan 25% eigen verbruik halen als je bijvoorbeeld ooit overstapt op een elektrische auto of warmtepomp.
Ik heb nog geen prijzen maar ik verwacht zo rond de ¤4500 kwijt te zijn voor 12 panelen. Ons verbruik van 2018 was bijna 4000kWh terwijl die in 2017 4700kWh was. Een elektrische auto zit er voorlopig niet in en opladen wordt ook al een probleem omdat ik geen eigen parkeerplaats heb dus hoe dat er in de toekomst uit zou zien weet ik niet. Een warmtepomp in huidige vorm is ook niet haalbaar zonder flinke investering dus voorlopig niet aan de orde.

Al met al veel twijfels over terugverdientijd.
pi_185711981
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:31 schreef Vliegbaard het volgende:

[..]

Ik heb nog geen prijzen maar ik verwacht zo rond de ¤4500 kwijt te zijn voor 12 panelen. Ons verbruik van 2018 was bijna 4000kWh terwijl die in 2017 4700kWh was. Een elektrische auto zit er voorlopig niet in en opladen wordt ook al een probleem omdat ik geen eigen parkeerplaats heb dus hoe dat er in de toekomst uit zou zien weet ik niet. Een warmtepomp in huidige vorm is ook niet haalbaar zonder flinke investering dus voorlopig niet aan de orde.

Al met al veel twijfels over terugverdientijd.
Bedrijf wat ik vandaag over de vloer heb gehad is 3950 euro voor 12 panelen. weet niet waar je ergens in het land zit.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185711998
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh, zuid / zuid-west is perfect :)
Daarom het kan later allemaal nog wel uitgebreid worden, Hij begon ook al over mijn uitbouw maar daar willen we eigenlijk wat ramen in laten zetten voor wat extra licht. Naja optisch genoeg iig.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185712208
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:31 schreef Vliegbaard het volgende:

[..]

Ik heb nog geen prijzen maar ik verwacht zo rond de ¤4500 kwijt te zijn voor 12 panelen. Ons verbruik van 2018 was bijna 4000kWh terwijl die in 2017 4700kWh was. Een elektrische auto zit er voorlopig niet in en opladen wordt ook al een probleem omdat ik geen eigen parkeerplaats heb dus hoe dat er in de toekomst uit zou zien weet ik niet. Een warmtepomp in huidige vorm is ook niet haalbaar zonder flinke investering dus voorlopig niet aan de orde.

Al met al veel twijfels over terugverdientijd.
Als redelijke prijs hou ik zo'n ¤1 per Wp aan (excl. BTW), daar zou je in de buurt moeten zitten met een offerte. En dan is ¤1,10 natuurlijk ook nog geen probleem.
Als die ¤4500 incl. BTW is en de panelen zo'n ¤300Wp dan zit je op ¤1,03 per Wp na teruggave BTW en dat is een prima offerte.

En zoals ik voorrekende, die 10 jaar terugverdientijd die ik noemde gaat al uit van het allerslechtste scenario.

10% rendement per jaar lijkt me heel netjes.
pi_185712509
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:34 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Bedrijf wat ik vandaag over de vloer heb gehad is 3950 euro voor 12 panelen. weet niet waar je ergens in het land zit.
Die ¤4500 had ik zelf voorgerekend op basis van wat ik zo links en rechts gehoord en gelezen heb. Ik zit overigens wel met een gedeelte plat dak en een vrij steil dak dus hoe dat praktisch gerealiseerd kan worden zullen in mijn geval denk ik wat afwijken van de norm.
  dinsdag 19 maart 2019 @ 13:01:18 #25
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_185712549
Graag jullie mening. :)

Offerte gekregen voor 5 x 5 panelen in oost west opstelling portrait. Voor een plat dak.

10x csun 270 black panelen
Montageset voor plat dak oost-west
Goodwe 2500ns omvormer
25mtr rood/zwart solar kabel 4mm2
Totaal 2000 euro incl btw

300wp sunrise 2450 euro
310wp sunrise 2650 euro

Monteren doe ik zelf.

Wat vinden jullie van deze offerte? Ik zou zelf het liefst panelen hebben met een hoog wp, aangezien 10 panelen de max is om te plaatsen ivm ruimte.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_185712590
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 12:59 schreef Vliegbaard het volgende:

[..]

Die ¤4500 had ik zelf voorgerekend op basis van wat ik zo links en rechts gehoord en gelezen heb. Ik zit overigens wel met een gedeelte plat dak en een vrij steil dak dus hoe dat praktisch gerealiseerd kan worden zullen in mijn geval denk ik wat afwijken van de norm.
Plat dak is doorgaans wat duurder vanwege het materiaal.
Stijl dak hoeft geen probleem te zijn, zolang de alu profielen maar ergens aan vastgezet kunnen worden onder de pannen. Je zou ze zelfs plat aan een gevel kunnen monteren, al is het niet heel mooi :P

Stijl dak is in de winter fijn, dan staat de zon laag.
Plat dak is in de zomer fijn, dan staat de zon hoog.
Bij bewolking is een plat dak ook wat in het voordeel (diffuus licht).
pi_185712919
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:01 schreef Spaardertje het volgende:
Graag jullie mening. :)

Offerte gekregen voor 5 x 5 panelen in oost west opstelling portrait. Voor een plat dak.

10x csun 270 black panelen
Montageset voor plat dak oost-west
Goodwe 2500ns omvormer
25mtr rood/zwart solar kabel 4mm2
Totaal 2000 euro incl btw

300wp sunrise 2450 euro
310wp sunrise 2650 euro

Monteren doe ik zelf.

Wat vinden jullie van deze offerte? Ik zou zelf het liefst panelen hebben met een hoog wp, aangezien 10 panelen de max is om te plaatsen ivm ruimte.
Op zich prima qua tvt, bijvoorbeeld met die 300Wp panelen.

Je hebt dan 2 korte strings van 5 panelen. Op zich kan deze omvormer dat aan (MPPT werkt al vanaf zo'n 80 volt) maar is er geen grafiek van het rendement genoemd. Doorgaans ligt het rendement bij lage voltages lager.

Ik zou dan (als je het echt optimaal wil hebben) bij zo'n korte string al snel gaan kijken naar panelen met 96 cellen ipv 60 cellen.

Bij 60 cellen per paneel zit je op 60 x 0,6 = ~36 volt per paneel x 5 panelen = 180 volt per string
Bij 96 cellen per paneel zit je op 96 x 0,6 = ~57,6 volt per paneel x 5 panelen = 288 volt per string

En 288 volt is een prima voltage voor een 1-fase omvormer.

Nadeel is wel dat panelen met 96 cellen duur zijn, dat verschil ga je niet terug verdienen.
Dus doe het alleen als je écht het maximale uit je dak wil halen, voor je tvt doet het niets goeds.

Panasonic Kuro N330K hebben een temperatuurcoëfficiënt van slechts -0,258 %/°C dus bij iedere graad die ze warmer worden verliezen ze slechts 0,258% rendement. Goedkope panelen zitten meestal rond de 0,38%.

Nogmaals, qua investering zit je met die 300 of 310Wp panelen prima.

Als je voor het maximale wil gaan (je spaart toch al flink wat uit door ze zelf te leggen) binnen de beschikbare ruimte dan zijn die Panasonics heel fijn. Er zijn nog mooiere panelen maar ook weer nog duurder...

Je omvormer is groot genoeg, in een oost-west zal je toch nooit de zon 100% op alle panelen hebben staan.

Samengevat: goedkope panelen zijn het best voor je TVT, wil je de ruimte optimaal benutten, kijk dan naar Panasonic (of eventueel de BenQ Sunforte 335Wp, ook een 96 cell paneel).
  dinsdag 19 maart 2019 @ 13:43:50 #28
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_185713287
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:19 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op zich prima qua tvt, bijvoorbeeld met die 300Wp panelen.

Je hebt dan 2 korte strings van 5 panelen. Op zich kan deze omvormer dat aan (MPPT werkt al vanaf zo'n 80 volt) maar is er geen grafiek van het rendement genoemd. Doorgaans ligt het rendement bij lage voltages lager.

Ik zou dan (als je het echt optimaal wil hebben) bij zo'n korte string al snel gaan kijken naar panelen met 96 cellen ipv 60 cellen.

Bij 60 cellen per paneel zit je op 60 x 0,6 = ~36 volt per paneel x 5 panelen = 180 volt per string
Bij 96 cellen per paneel zit je op 96 x 0,6 = ~57,6 volt per paneel x 5 panelen = 288 volt per string

En 288 volt is een prima voltage voor een 1-fase omvormer.

Nadeel is wel dat panelen met 96 cellen duur zijn, dat verschil ga je niet terug verdienen.
Dus doe het alleen als je écht het maximale uit je dak wil halen, voor je tvt doet het niets goeds.

Panasonic Kuro N330K hebben een temperatuurcoëfficiënt van slechts -0,258 %/°C dus bij iedere graad die ze warmer worden verliezen ze slechts 0,258% rendement. Goedkope panelen zitten meestal rond de 0,38%.

Nogmaals, qua investering zit je met die 300 of 310Wp panelen prima.

Als je voor het maximale wil gaan (je spaart toch al flink wat uit door ze zelf te leggen) binnen de beschikbare ruimte dan zijn die Panasonics heel fijn. Er zijn nog mooiere panelen maar ook weer nog duurder...

Je omvormer is groot genoeg, in een oost-west zal je toch nooit de zon 100% op alle panelen hebben staan.

Samengevat: goedkope panelen zijn het best voor je TVT, wil je de ruimte optimaal benutten, kijk dan naar Panasonic (of eventueel de BenQ Sunforte 335Wp, ook een 96 cell paneel).
Thanks voor je reactie! Ondanks ik natuurlijk het beste rendement wil, is de investering in keiharde knaken mij te groot. Ik zal dus toch kiezen voor 60 cellen.

Hoe bedoel je grafiek van rendement? Die mppt zit btw toch in de omvormer zelf? Denk je dat de omvormer met een oost/west opstelling het beste afgetopt kan worden? Dus kan ik beter een kleinere omvormer kiezen?

Als ik die Panasonic kuro zie, is dat echt een natte droom. O+ Maar helaas wel pittig aan de prijs.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_185713350
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:43 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Thanks voor je reactie! Ondanks ik natuurlijk het beste rendement wil, is de investering in keiharde knaken mij te groot. Ik zal dus toch kiezen voor 60 cellen.

Hoe bedoel je grafiek van rendement? Die mppt zit btw toch in de omvormer zelf? Denk je dat de omvormer met een oost/west opstelling het beste afgetopt kan worden? Dus kan ik beter een kleinere omvormer kiezen?

Als ik die Panasonic kuro zie, is dat echt een natte droom. O+ Maar helaas wel pittig aan de prijs.
Iedere omvormer heeft een curve waarbij ergens het optimale rendement wordt gehaald, meestal is dat op zo'n 2/3e van z'n maximale voltage.

Het zijn allemaal geen spannende verschillen, denk aan een paar procent.
Daarom zeg ik ook: je gaat die 96 cell panelen niet terugverdienen.

Maar wil je het optimaal, dus vroege opstart, hoog rendement, lage temperatuur coëfficiënt, etc dan zit je met die Kuro's heel goed.

Ik kon 68 panelen kwijt (en eventueel nog wel wat meer) dus dan is het natuurlijk veel goedkoper om een paar extra panelen te leggen dan die paar procent te proberen halen door 2x duurdere panelen te leggen :+
pi_185713436
Hier een voorbeeld van zo'n curve:



Je ziet dat als het voltage wat hoger ligt dat hij vooral bij hogere vermogens meer rendement haalt.
  dinsdag 19 maart 2019 @ 13:57:11 #31
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_185713509
Ah ja op die manier. Ik kan alleen dit vinden. https://www.zonnepanelen.(...)ure-of-ns-series.pdf
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_185713543
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:
Hier een voorbeeld van zo'n curve:

[ afbeelding ]

Je ziet dat als het voltage wat hoger ligt dat hij vooral bij hogere vermogens meer rendement haalt.
Vet die omvormer heb ik ook. Ivm die hogere voltage heb ik destijds gekozen voor Solar Frontier 170wp panelen. Zijn kleinere panelen, maar kon er meer van kwijt op het dak. Die heeft een vmpp van 87,5 volt per paneel. Ik heb 5 panelen per string. 437,5 volt.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185713545
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:57 schreef Spaardertje het volgende:
Ah ja op die manier. Ik kan alleen dit vinden. https://www.zonnepanelen.(...)ure-of-ns-series.pdf
Klopt, ik ook ;) Vandaar mijn opmerking ;)
pi_185713562
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Vet die omvormer heb ik ook. Ivm die hogere voltage heb ik destijds gekozen voor Solar Frontier 170wp panelen. Zijn kleinere panelen, maar kon er meer van kwijt op het dak. Die heeft een vmpp van 87,5 volt per paneel. Ik heb 5 panelen per string. 437,5 volt.
Ja, wel jammer dat SF in Europa niet meer geleverd wordt, al liggen ze wel wat achter qua Wp / m2. Voor specifieke situaties waren ze heel fijn.
pi_185713572
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 14:00 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, wel jammer dat SF in Europa niet meer geleverd wordt, al liggen ze wel wat achter qua Wp / m2.
Ja klopt. Per wp/m2 zijn ze niet ideaal. Maar kon toch 3400wp kwijt op het dak en op het garagedak straks ook nog wat ruimte.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185713598
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 14:01 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja klopt. Per wp/m2 zijn ze niet ideaal. Maar kon toch 3400wp kwijt op het dak en op het garagedak straks ook nog wat ruimte.
2e hands zijn ze lastig te vinden en wordt er de hoofdprijs voor gevraagd. Ik heb al eens gekeken voor de woning die ik in de verhuur heb, daar heb ik een paar hele korte strings.
Wss leg ik daar BenQ 96 cell panelen ofzo.
Een TVT heb ik niet echt, het is meer om de huurder te pleasen (m'n moeder :P)
  dinsdag 19 maart 2019 @ 14:05:43 #37
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_185713633
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:59 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klopt, ik ook ;) Vandaar mijn opmerking ;)
Ah vandaar! Maargoed, de offerte is dus niet zo gek. Als je in mijn schoenen stond, zou jij dan kiezen voor 300 of 310 wp?

Ik kan btw weinig vinden over het merk sunrise. Heb jij er ervaring mee?
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_185713686
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 14:05 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Ah vandaar! Maargoed, de offerte is dus niet zo gek. Als je in mijn schoenen stond, zou jij dan kiezen voor 300 of 310 wp?

Ik kan btw weinig vinden over het merk sunrise. Heb jij er ervaring mee?
Merk zegt me niets :P

300 of 310Wp scheelt weinig, ik heb het niet uitgerekend maar denk niet dat je de meerprijs van 310Wp ooit terugziet. Dus als je het doet is het meer om de ruimte beter te benutten.
pi_185713697
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 14:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

2e hands zijn ze lastig te vinden en wordt er de hoofdprijs voor gevraagd. Ik heb al eens gekeken voor de woning die ik in de verhuur heb, daar heb ik een paar hele korte strings.
Wss leg ik daar BenQ 96 cell panelen ofzo.
Een TVT heb ik niet echt, het is meer om de huurder te pleasen (m'n moeder :P)
mmmm hoofdprijs? Ik zou ze kunnen verkopen en dan nieuwe grotere panelen voor in de plaats kunnen leggen :)
Dan maar wat minder efficiency, maar wel meer kwhtjes... _O_
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185713777
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 14:10 schreef Patroon het volgende:

[..]

mmmm hoofdprijs? Ik zou ze kunnen verkopen en dan nieuwe grotere panelen voor in de plaats kunnen leggen :)
Dan maar wat minder efficiency, maar wel meer kwhtjes... _O_
Ze gaan voor minimaal ¤100 per stuk op MarktpIaats :')

Voor dat geld koop je al bijna nieuwe 300Wp panelen.

edit: ik zie ¤160 geboden voor 2 stuks, dus ¤80 moet sowieso lukken dan :P

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-03-2019 14:23:22 ]
  dinsdag 19 maart 2019 @ 16:11:13 #41
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_185715809
*edit*

[ Bericht 93% gewijzigd door Vonkenboer op 19-03-2019 16:19:39 ]
  Moderator dinsdag 19 maart 2019 @ 16:17:47 #42
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_185717841
66kWh vandaag, een nieuw record sinds de set op het dak ligt *O*
En de zon is nog niet helemaal weg O+
pi_185717982
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 17:37 schreef MaGNeT het volgende:
66kWh vandaag, een nieuw record sinds de set op het dak ligt *O*
En de zon is nog niet helemaal weg O+
meteen een bevestiging dat de verschillen in ons kleine landje groot zijn. Ik kom vandaag nog niet aan 2/3 van de beste dag van dit jaar.
pi_185717996
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 17:44 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

meteen een bevestiging dat de verschillen in ons kleine landje groot zijn. Ik kom vandaag nog niet aan 2/3 van de beste dag van dit jaar.
Ik zag het op PVOutput, ik sta daar "boven" een paar sets die normaal boven me staan.
pi_185730966
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2019 13:43 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Thanks voor je reactie! Ondanks ik natuurlijk het beste rendement wil, is de investering in keiharde knaken mij te groot. Ik zal dus toch kiezen voor 60 cellen.

Hoe bedoel je grafiek van rendement? Die mppt zit btw toch in de omvormer zelf? Denk je dat de omvormer met een oost/west opstelling het beste afgetopt kan worden? Dus kan ik beter een kleinere omvormer kiezen?

Als ik die Panasonic kuro zie, is dat echt een natte droom. O+ Maar helaas wel pittig aan de prijs.
Dat pijpje op je dak lijkt me ook niet zo'n probleem, is maar 36cm hoog :P

Mocht het wel een probleem worden, kan je altijd nog een Tigo of Huawei optimizer aan dat paneel hangen.
  woensdag 20 maart 2019 @ 08:05:46 #47
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_185731161
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2019 07:37 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat pijpje op je dak lijkt me ook niet zo'n probleem, is maar 36cm hoog :P

Mocht het wel een probleem worden, kan je altijd nog een Tigo of Huawei optimizer aan dat paneel hangen.
Hahaha klopt, 36 cm. Hoe wist je dat! Haha. Ik ga de panelen zo ver mogelijk van het pijpje afleggen.

Alleen ben ik nog flink op zoek naar montagemateriaal. Wellicht dat ik voor de betonvoeten ga, maar vind ik nog best aan de prijs.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
pi_185731186
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2019 08:05 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Hahaha klopt, 36 cm. Hoe wist je dat! Haha. Ik ga de panelen zo ver mogelijk van het pijpje afleggen.

Alleen ben ik nog flink op zoek naar montagemateriaal. Wellicht dat ik voor de betonvoeten ga, maar vind ik nog best aan de prijs.
Ik ben ook vaste bezoeker van Tweakers.net ;)

Zorg iig voor genoeg ballast, met de afgelopen storm zijn er toch weer een aantal PV systemen van platte daken gewaaid.
  woensdag 20 maart 2019 @ 09:44:00 #49
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_185732266
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2019 08:05 schreef Spaardertje het volgende:

[..]

Hahaha klopt, 36 cm. Hoe wist je dat! Haha. Ik ga de panelen zo ver mogelijk van het pijpje afleggen.

Alleen ben ik nog flink op zoek naar montagemateriaal. Wellicht dat ik voor de betonvoeten ga, maar vind ik nog best aan de prijs.
Neem dan deze.
groenhart.nl/bouwhek-voet-kunststof-heras/805-00550180



Dan beschadigd je dak niet.
Tilt een stuk prettiger,
Beton afvoeren kost een hoop centen, deze kunnen gewoon in de kliko
je hoeft niet te boren en te pluggen. Gewoon houtdraaibouten erin jassen.
Tot nooit .......
  woensdag 20 maart 2019 @ 12:01:26 #50
405730 Spaardertje
Sparen, maar ook uitgeven!
pi_185734788
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2019 08:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik ben ook vaste bezoeker van Tweakers.net ;)

Zorg iig voor genoeg ballast, met de afgelopen storm zijn er toch weer een aantal PV systemen van platte daken gewaaid.
Zoiets dacht ik al! Top!
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2019 09:44 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Neem dan deze.
groenhart.nl/bouwhek-voet-kunststof-heras/805-00550180

[ [url=https://www.groenhart.nl/imagegen.ashx?width=162&height=162&constrain=true&image=https://static.groenhart.nl/images/550180.jpg]afbeelding ]
[/url]
Dan beschadigd je dak niet.
Tilt een stuk prettiger,
Beton afvoeren kost een hoop centen, deze kunnen gewoon in de kliko
je hoeft niet te boren en te pluggen. Gewoon houtdraaibouten erin jassen.
Ik zal het is overweging nemen. Bedoelde eigenlijk betonvoeten waar ik de panelen direct op kan monteren.
Student, 21 jaar, interesses: gezondheidszorg, reizen en crowdfunding. Tevens zeer gelukkig in de liefde! ❤️
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')