Jongeren steeds later het huis uitquote:In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De verschuiving was het sterkst bij studenten, die in 2016 gemiddeld 1 jaar later zelfstandig gingen wonen dan in 2012. Werkende jongeren gingen 0,7 jaar later uit huis. Dat meldt het CBS in het kader van de Jeugdmonitor.
Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel zijn minder studenten op kamers gaan wonen, zo blijkt uit eerder onderzoek van het CBS. Voor de hoogte van de studiefinanciering maakt het niet meer uit of studenten ingeschreven staan bij de ouder(s) of uitwonend zijn.
Meer thuiswonenden onder alle jongeren vanaf 18 jaar
Zowel tieners als twintigers zijn vaker in het ouderlijk huis blijven wonen. De verschuiving was het grootst bij jongeren van 19 jaar en 23 tot en met 26 jaar. In 2012 stond 76,4 procent van de 19-jarigen ingeschreven bij één of beide ouders en dat is verschoven naar 79,4 procent in 2017. Bij de 24-jarigen veranderde dit percentage van 33,6 naar 36,8.
Vrouwen eerder het huis uit dan mannen
Vrouwen gaan van oudsher vroeger uit huis dan mannen. Dat was ook zo in 2017, al is het verschil met de mannen sinds 2012 kleiner geworden. Vrouwen waren in 2017 gemiddeld 22,7 jaar toen ze uit huis gingen, dat is 0,7 jaar ouder dan in 2012. Uit huis gaande mannen waren gemiddeld 24,2 jaar in 2017, 0,6 jaar ouder dan in 2012.
Wat een verwijfde generatie zijn we toch aan het kweken.quote:Uit huis gaande mannen waren gemiddeld 24,2 jaar in 2017.
Hier ook nog een 26-jarige in huis. Staat wel ingeschreven, bijna afgestudeerd, zonder studieschuld.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 07:03 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Verwacht effect van het leenstelsel op studenten. En voor de rest is er geen woonruimte te vinden.
Verstandig.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 08:06 schreef Gia het volgende:
[..]
Hier ook nog een 26-jarige in huis. Staat wel ingeschreven, bijna afgestudeerd, zonder studieschuld.
Heeft gevraagd om nog wat langer te kunnen blijven wonen om te sparen. Vriendin studeert en zit in een appartement, waar hij regelmatig naartoe gaat. Daarnaast wil hij best kostgeld betalen en doet veel zelf, zoals zijn was/strijk en de bovenverdieping schoonhouden.
quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:26 schreef dagobertE6 het volgende:
Wat verwacht je anders? We leven niet in de babyboom tijd waar je een huis zowat gratis kreeg voor nietsdoen.
Er moet meer gebouwd worden.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:06 schreef Frozen-assassin het volgende:
Wachtlijsten zijn eindeloos en huizenmarkt is nog steeds oververhit. Het ziet er niet naar uit dat het beter wordt komende jaren.
Meer betaalbare woningen bouwen en minder import van nieuwe mensen die direct bovenaan de wachtlijst komen.quote:
De mensen in de politiek die in al hun wijsheid hebben besloten dat studenten en hun ouders zich maar in de schulden moesten steken, zijn vaak degenen die tig jaar op kosten van de samenleving hebben gestudeerd.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:30 schreef Mariocash het volgende:
Gelukkig heb ik nog net de tijd meegemaakt dat ik gratis geld kreeg van de overheid. Die arme studenten van nu zijn verplicht zich in de schulden te steken als ze op zichzelf willen wonen tijdens hun studententijd. Of je moet rijke ouders hebben.
Heb je het artikel wel gelezen? Er staat niet dat ze niet zelfstandig zijn maar om financiële redenen thuis blijven wonen. In landen zoals Italië en Spanje is het heel normaal om zelfs tot je 30e thuis te blijven.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 07:03 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Verwacht effect van het leenstelsel op studenten. En voor de rest is er geen woonruimte te vinden. Slechte zaak, op je 23ste nog niet zelfstandig kunnen zijn.
Agosie. Jaren 60 vochten wij voor woonruimten. Gingen het zelf wel regelen. Nu klagen ze op internet.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:26 schreef dagobertE6 het volgende:
Wat verwacht je anders? We leven niet in de babyboom tijd waar je een huis zowat gratis kreeg voor nietsdoen.
Klopt. Allemaal zelf lekker 10 jaar gestudeerd op kosten van de belastingbetaler en nu de huidige studenten lekker in de schulden willen steken.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:34 schreef EdvandeBerg het volgende:
[..]
De mensen in de politiek die in al hun wijsheid hebben besloten dat studenten en hun ouders zich maar in de schulden moesten steken, zijn vaak degenen die tig jaar op kosten van de samenleving hebben gestudeerd.
Tsja, tegenwoordig ben je dan een smerige linkse kraker. Dat wordt vaak als ongedierte beschouwd.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:37 schreef Everythingexist het volgende:
[..]
Agosie. Jaren 60 vochten wij voor woonruimten. Gingen het zelf wel regelen. Nu klagen ze op internet.
quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:38 schreef Burdie het volgende:
De sneeuwvlokjes van tegenwoordig willen graag een luxe driekamerwoning in het centrum, liefst met balkon of tuin en uiteraard geen huisgenoten.
26 jaar? Dat hij dat nog kan volhoudenquote:Op dinsdag 5 februari 2019 08:06 schreef Gia het volgende:
[..]
Hier ook nog een 26-jarige in huis. Staat wel ingeschreven, bijna afgestudeerd, zonder studieschuld.
Heeft gevraagd om nog wat langer te kunnen blijven wonen om te sparen. Vriendin studeert en zit in een appartement, waar hij regelmatig naartoe gaat. Daarnaast wil hij best kostgeld betalen en doet veel zelf, zoals zijn was/strijk en de bovenverdieping schoonhouden.
Is mij ook prima gelukt. Ik was 27.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:47 schreef Cherni het volgende:
[..]
26 jaar? Dat hij dat nog kan volhouden.
Alsof die tijden vergelijkbaar zijnquote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:37 schreef Everythingexist het volgende:
[..]
Agosie. Jaren 60 vochten wij voor woonruimten. Gingen het zelf wel regelen. Nu klagen ze op internet.
Ik was zo rond 24 en had het helemaal gehad bij mijn ouders. Zodra ik uit militaire dienst kwam ben ik gaan werken en gelijk de deur uit gegaan. Niet dat ik het slecht had maar die constante bemoeienis was ik meer dan zat.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:48 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Is mij ook prima gelukt. Ik was 27.
Weinig geneukt zeker? 27-jarige “mannen” die nog thuis wonen.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:48 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Is mij ook prima gelukt. Ik was 27.
Dit ja. En als je een relatief goedkope woning wil sta je 8 jaar op een wachtlijst.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:26 schreef dagobertE6 het volgende:
Wat verwacht je anders? We leven niet in de babyboom tijd waar je een huis zowat gratis kreeg voor nietsdoen.
Nou ja, ik had het prima thuis. Ik was op mijn 23e klaar met studeren. Het ging op een gegeven moment in de jaren daarna wel kriebelen, maar ik had geen zin in huren, en ik wilde ook niet spullen van de rommelmarkt of 2e hands in huis zetten. Niet dat daar iets mis mee is, maar ík wilde dat gewoon niet.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:55 schreef Cherni het volgende:
[..]
Ik was zo rond 24 en had het helemaal gehad bij mijn ouders. Zodra ik uit militaire dienst kwam ben ik gaan werken en gelijk de deur uit gegaan. Niet dat ik het slecht had maar die constante bemoeienis was ik meer dan zat.
Spullen her en der van familie gekregen en de rommelmarkt. Een auto had ik niet. Kamertje gehuurd in Duitsland want daar werkte ik.
Achteraf gezien een hele leuke tijd.
Daar zou ik me als ik jou was niet al te druk over makenquote:Op dinsdag 5 februari 2019 09:58 schreef Mariocash het volgende:
[..]
Weinig geneukt zeker? 27-jarige “mannen” die nog thuis wonen.
Niets mis mee. Mijn ouders betaalden de studie deels. Ik heb alleen de boeken moeten betalen. Ik werkte voor een boer in de weekeinden het hele jaar door. Plukwerk etc. In in de zomer vakantiewerk in een fabriek(papier).quote:Op dinsdag 5 februari 2019 10:00 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nou ja, ik had het prima thuis. Ik was op mijn 23e klaar met studeren. Het ging op een gegeven moment in de jaren daarna wel kriebelen, maar ik had geen zin in huren, en ik wilde ook niet spullen van de rommelmarkt of 2e hands in huis zetten. Niet dat daar iets mis mee is, maar ík wilde dat gewoon niet.
Daarnaast wilde ik ook geen appartement. Ik woonde heel dichtbij school, dus ik hoefde niet op kamers. Mijn ouders betaalden mijn opleiding dus ik had geen studieschuld toen ik klaar was, ik ben gaan werken (en toen ook kostgeld betalen thuis, terwijl mijn moeder dat niet wilde) en sparen, en op mijn 27e heb ik toen een huis gekocht incl alles voor er in.
Er zijn meer wegen naar Rome, maar de een is niet per se beter dan de ander, of vice versa
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |