Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 15:27 |
Vooraf: een vriend van mij, beginner in de keuken, wil graag Italiaans leren koken. Heeft weinig geld, dus wilde ik wat spullen voor de Italiaanse keuken cadeau doen. Had hier al gelezen over De zilveren lepel, dus dat boek krijgt ie (de kookschool Pasta-versie en/of de Quick & Easy editie). Met handige kookboekhouder. Wat zijn nu handige dingen voor de Italiaanse keuken? Klein probleem: hij heeft een zeer kleine keuken en geen oven, kan wel een oven kopen maar daar is geen plaats voor ![]() Ik had zelf al gedacht aan: - spaghetti/pasta-tang of lepel - knoflookpers Ik twijfel over de pastamachine. Lijkt me veel plek innemen en nogal bewerkelijk. Vraag me ook af of zelfgemaakt door een beginner-amateur echt veel beter is dan verse pasta uit de supermarkt (ook in verhouding met de tijd die je ermee kwijt bent). Aan de andere kant, als in het boek staat hoe je het ding gebruikt is het wel zo goed er een te hebben... En is een pastadroogrek noodzakelijk als je zelf pasta maakt? Wat is verder handig aan kookgerei als je met De zilveren lepel aan de slag wilt en dat niet in een doorsnee Nederlandse keuken aanwezig is? | |
Kaatje1 | donderdag 3 januari 2019 @ 15:39 |
Een vergiet is wel erg handig bij Italiaans koken, om de gekookte pasta af te gieten. | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 15:42 |
Goeie! Ik zal eens kijken of er superhandige zijn waar de spaghetti niet tussendoor sliert ![]() Edit: deze is wel geniaal: https://www.fonq.nl/produ(...)ster-vergiet/233129/ [ Bericht 13% gewijzigd door Lunatiek op 03-01-2019 15:48:48 ] | |
yosander | donderdag 3 januari 2019 @ 15:44 |
Of eentje die je in je pan kan doen zodat je het kookvocht makkelijk kan bewaren ![]() | |
Kaatje1 | donderdag 3 januari 2019 @ 15:44 |
Ik heb er zelf 1 op "pootjes". Kan je zo in de gootsteen zetten. Ik heb een bril en die beslaat nogal dus met zo'n ding op pootjes kan je even "lucht" happen. | |
valentijn101 | donderdag 3 januari 2019 @ 15:47 |
Een goed mes om groente mee te snijden. Een maatbeker. Een weegschaal. | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 15:50 |
De weegschaal is nog niet aanwezig dacht ik, de rest wel. Maar waar heb je die voor nodig? Ik gebruik dat nooit. | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 15:53 |
Oh ja, voor de carbonarasaus ![]() Ik zag ook al vergieten met een schaal voorbij komen. | |
valentijn101 | donderdag 3 januari 2019 @ 15:53 |
In het begin makkelijk. Als je ervaring hebt weet je wel ongeveer hoeveel je van iets moet toevoegen maar als je een recept volgt gaat het toch vaak over .. gram van dit en ..gram van dat. | |
Doedezemaar | donderdag 3 januari 2019 @ 15:56 |
Als hij een kleine keuken heeft dan zou ik ‘m niet te veel zooi geven, waar moet hij dat dan laten? Knoflookpers is compleet overbodig als je een fatsoenlijk mes hebt. | |
Mutsaers__78 | donderdag 3 januari 2019 @ 15:57 |
Een pastamachine is voor een beginner veel te veel van het goede. Laat hem eerst maar 'op een normale manier' pasta klaarmaken: Pakjes pasta kopen dus. | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 16:05 |
Ik lees vaak zoveel tomaten, een ui, een halve prei, snufje zout. Geen idee hoe dat in De zilveren lepel (Pasta en/of Quick&Easy) werkt. | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 16:07 |
Je moet nog handig zijn met snijden ook... of plet je het met een mes? | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 16:07 |
Ok, dat is dan meer iets voor later, als het koken aanslaat. ![]() | |
miss_sly | donderdag 3 januari 2019 @ 16:09 |
Een pasta lepel, een ravioli-wieltje of ravioli-wieltje, fijne extra vergiene olijfolie. | |
Goitske | donderdag 3 januari 2019 @ 16:12 |
Ik zou kijken voor een mooie snijplank, goed mes, pasta tang gewoon dingen die hij sowieso goed kan gebruiken in de keuken | |
Doedezemaar | donderdag 3 januari 2019 @ 16:32 |
pletten met de zijkant van het mes, met wat zout erbij tot smurrie wrijven. Een goed mes is sowieso een must. Verder zou ik het eerder in ingrediënten zoeken dan in keukenspulletjes: olijfolie, balsamicoazijn, kaas, ansjovis, blikken tomaten etc. En als er ruimte op de vensterbank is dan ook kruidenplantjes. Wat ik heel handig vind is een klein handraspje, voor kaas en citroenschil, maar anders is een iets grotere met opvangbakje ook een optie https://m2.ikea.com/nl/nl(...)rasp-zwart-40152157/ | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 16:36 |
Volgens mij wilde je iets anders nog noemen... Ravioli-plaat? | |
miss_sly | donderdag 3 januari 2019 @ 16:39 |
Haha, ja, autocorrect op mijn telefoon ![]() Ravioli-vormpjes. Je hebt vormen in een aantal maten om gevulde pasta mee te maken. Zoiets: https://www.bol.com/nl/p/(...)cm/9200000025429743/ Neemt niet veel ruimte in, is niet duur en je kunt er leuke dingen mee doen. | |
Jordy-B | donderdag 3 januari 2019 @ 16:42 |
Gewoon een goed koksmes, fatsoenlijke pepermolen, flinke hapjespan, flinke kookpan, weegschaal, grove rasp, fijne rasp. | |
Goitske | donderdag 3 januari 2019 @ 16:48 |
bij de action of Lidl heeft het vaak ook een digitale van nog geen 10 euro die heel plat is en makkelijk in een keukenla past | |
Pietverdriet | donderdag 3 januari 2019 @ 17:00 |
Kookgerei, kookboeken, allemaal leuk om te geven maar om te krijgen is het veel leuker om ingrediënten te krijgen die je anders niet zo snel zou kopen. Dus, geen 51,50 euro aan de zilveren lepel uitgeven, maar koop barilla pasta, oro di Parma tomaten in blik, een mooi stuk echte oude parmezaan, een fles chianti classico van een goed huis, grote pot kwaliteits kappertjes in zeezout (i.p.v. in azijn), goede coppa, écht mooie olijfolie, pak semolina etc etc Mensen menen mij ook altijd kookboeken te moeten geven, alsof ik die niet genoeg heb, en vreten de koelkast leeg. | |
Goitske | donderdag 3 januari 2019 @ 17:08 |
als het bepaalde boeken zijn die op mijn wishlist staan hoor je mij niet klagen hoor | |
maily | donderdag 3 januari 2019 @ 17:13 |
Pasta-droogrek? Gewoon over een stoel. | |
Pietverdriet | donderdag 3 januari 2019 @ 17:13 |
Pasta machines zijn volgens mij nummer 1 van de apparaten die na 2-3 keer gebruiken achterin de keukenkastjes landen. | |
valentijn101 | donderdag 3 januari 2019 @ 17:36 |
Een wasrek werkt ook | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 18:09 |
Als je niet weet wat je met die ingrediënten moet heeft het weinig zin. Ik zie het dan zo de vuilnisbak in verdwijnen. Ik denk wel aan lang houdbare ingrediënten , maar niets wat vers is. Bovendien is het handiger zelf te k kopen aan de hand van het recept dat je wilt proberen. De boeken die ik noemde zijn schappelijker geprijsd btw. 15 euro. | |
Lunatiek | donderdag 3 januari 2019 @ 18:10 |
![]() Ik hoop dat z'n kat er dan niet mee gaat spelen. Die vreet ook de bami uit de pan als je niet uitkijkt. | |
Pietverdriet | donderdag 3 januari 2019 @ 18:27 |
Alles wat ik noemde is lang houdbaar | |
Goitske | donderdag 3 januari 2019 @ 18:30 |
Als je niet veel kookboeken hebt vind ik het een mooie start. Als er al 100 staan een risico... Dus ik zou doen een kookboek en dan wat lekkere ingrediënten. Mooi in een folie verpakken bijv alles in een vergiet zetten, pasta tang en dan een olie, blik tomaten, knoflook, wat uien etc erbij als aankleding | |
valentijn101 | donderdag 3 januari 2019 @ 18:51 |
Natuurlijk gaat die er mee spelen. Dat doen alle katten. ![]() | |
simmu | donderdag 3 januari 2019 @ 18:56 |
een fatsoenlijke kleine mandoline. https://www.bol.com/nl/p/(...)zg.1.10.ProductTitle | |
Fer | donderdag 3 januari 2019 @ 19:08 |
Ik vind tegenwoordig youtube veel beter om technieken/logica te leren ipv boeken. Wat ik bijna dagelijks opnieuw gebruik is mijn koksmes, snijplank, maatbekertje, rvs schalenset van klein naar groot, vergiet. Voor Italiaans is een rasp voor de Parmagiano wel onmisbaar. | |
NutKees | vrijdag 4 januari 2019 @ 14:41 |
Als fan van de Italiaanse keuken kan ik een aantal hierboven genoemde dingen alleen maar bevestigen waarvan de belangrijkste: koop goede ingrediënten ipv duur kookgerei. Ik zou vooral de pasta machine nog even achterwegen laten. Er zijn heel erg lekkere droge pasta's die zo'n machine bijna overbodig maken. Rummo, Rustichella D'Abruzzo, DeCecco, Garofalo en ook Barilla zijn prima merken. Daarnaast goede blik-tomaten als San Marzano's, wel lastig te krijgen helaas. Fatsoendelijk meel als je graag pizza maakt, Le 5 Stagioni en Mulino Caputo bijvoorbeeld. Verse Basilicum en andere kruiden van de turk, verse knoflook, echte buffel mozzarella, goed stukje Parmesan en Pecorino. Daarmee behaal je naar mijn mening veel gewin. | |
Doedezemaar | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:15 |
zelfs de instructievideo’s van Albert Heijn zijn prima om van te leren. En ik heb gewoon leren snijden etc door kookprogramma’s op de BBC te kijken en dan schreef ik eventuele recepten over van Ceefax teletekst. | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:30 |
Gebruik je die zo vaak in de Italiaanse keuken? Ik heb er wel een maar gebruik hem nooit als ik zelf iets "Italiaans" kook, dus ik denk niet dat het echt zinnig is dat cadeau te doen. Heb je een voorbeeld van een typisch Italiaans gerecht waarbij het superhandig is een mandoline te hebben? | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:32 |
Waarin verschilt de rasp voor Parmagiano van andere (kaas)raspen? Ik heb wat zitten zoeken, maar het enige dat ik kan vinden is dat dit een erg harde kaas is. Die rasp is dan ook voor andere kazen te gebruiken, als gewone Goudse jonge kaas? | |
Fer | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:35 |
Geen idee, andere kaas laat ik altijd raspen door de kaasboer. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:35 |
Koop een Micro Plane rasp, daarmee vergeleken is de rest speelgoed | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:41 |
Ik had het niet over duur kookgerei! Meer over wat noodzakelijk of handig is voor als je uit De zilveren lepel wilt gaan koken (de pasta variant, want bij gebrek aan ruimte is er geen oven voor pizza). Denk aan de eerder genoemde spaghetti-tang, het vergiet en de rasp. Dat hoeft ook niet zo duur te zijn. Laat hem eerst maar oefenen met gewone ingredienten, dat lijkt me voorlopig mooi genoeg (moet nog zien of het echt aanslaat) en dan kijken we bij een volgende gelegenheid wel verder. Is als je ravioli wilt maken zo'n losse vorm handig, of beter zo'n hele plaat waarmee je er 24 in een keer kunt maken? Aangezien het enorme liefhebber van ravioli is, lijkt me dat een goed cadeau (naast de rest). | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:45 |
Ik denk dat voor deze vriend een kookboek met lekkere foto's en een goede uitleg nodig is om de eerste stap te zetten. Iets om hem er echt lekker voor te maken. Dat zo op de salontafel ligt tot het water uit zijn mond loopt en hij aan de slag gaat. Als dat eenmaal zover is, is het nooit te laat om meer inspiratie en handigheidjes van YouTube etc te halen. Voor YouTube moet je heel gericht op zoek gaan, het is niet iets dat in het oog springt. | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 15:50 |
Die klinkt levensgevaarlijk! ![]() Zit nu te zoeken bij Mrcoplane, ik wist niet dat er zoveel soorten raspen waren... ook een om flakes mee te maken. Keuzes, keuzes... | |
Lucky_Strike | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:09 |
Dit is de beste tip ![]() | |
miss_sly | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:12 |
Wat is er zo fijn aan deze rasp dat hij fijner is dan anderen? | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:15 |
Het is gereedschap, de rest is speelgoed, wat lastig uit te leggen maar als je ze gebruikt hebt wil je niet meer anders. Scherp, stabiel en stevig. Gemaakt door mensen die weten wat goed gereedschap is. | |
miss_sly | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:20 |
OK, en wat is dan basis nodig? Zo'n blokrasp met een aantal verschillende raspen en een handrasp voor bijvoorbeeld citroen, gember? | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:23 |
Deze gebruik ik voor knoflook (ik leef graag gevaarlijk) harde kaas en bv gember en laos ![]() Maar ook citroenschil | |
Lucky_Strike | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:28 |
Die combi bevalt mij goed ja ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:32 |
Stukje over de fabrikant Oorspronkelijk maakte men printeronderdelen, die waren heel erg scherp. Men bedacht dat ze daar heel goede houtbewerkings gereedschappen mee konden maken en gingen dat doen, vervolgens ontdekte mensen dat dit gereedschap veel beter was dan wat andere fabrikanten voor de keuken maakte https://www.nytimes.com/2(...)?_r=1&pagewanted=all | |
miss_sly | vrijdag 4 januari 2019 @ 16:34 |
Dank voor de info! Ik ga deze ook maar eens aanschaffen. Die ik nu heb, zijn het net niet. | |
probeer | vrijdag 4 januari 2019 @ 17:22 |
Ga dan voor een pasta-inzet die ook als vergiet te gebruiken is. https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/70238999/ | |
probeer | vrijdag 4 januari 2019 @ 17:23 |
Ravioli-plaat heb je verse bladeren pasta voor nodig, en die moet je dan toch zelf maken. | |
probeer | vrijdag 4 januari 2019 @ 17:25 |
Dit. Juist bij Italiaans eten is de kwaliteit van de ingrediënten belangrijk. En genoeg producten die ook best lang houdbaar zijn. | |
probeer | vrijdag 4 januari 2019 @ 17:27 |
Een degelijke pizza-steen? Itt het kwaliteitsverschil tussen verse supermarktpasta en zelf-maak (wat niet bijzonder groot is) vind ik een pizza van een pizza-steen wel echt vele malen beter dan gewoon uit de oven. Denk aan de grootte, minstens 35 cm, liefst 2 cm of meer dikte. Edit: Ow, geen oven. Balen. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 17:48 |
Zelf pasta maken klinkt oh zo leuk, maar er is (vrijwel) geen hond die dat vaker doet. Is gewoon kei veel werk, en pasta is nu juist iets wat lekker snel gaat uit een pakje en bv Barilla maakt uitstekende pastasoorten. De Italiaanse keuken is ook niet erg complex, het gaat vooral om heel goede ingrediënten en er worden (vuistregel) nooit echt meer dan 5 ingrediënten per gerecht gebruikt. | |
Doedezemaar | vrijdag 4 januari 2019 @ 18:00 |
Mijn pastamachine was een krijgertje van iemand die ‘m ooit kado had gekregen en nooit had gebruikt en bij mij staat hij ook al 15 jaar ofzo ongebruikt in de kast. Ooit ga ik zelf gevulde pasta maken, echt waar... | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 18:04 |
Werkt dat goed als je het kookvocht nodig hebt? Dan staat de pasta in het vergiet na te lekken? | |
Kaatje1 | vrijdag 4 januari 2019 @ 18:08 |
Ik heb zo af en toe een enorme zelfmaakbui. Pasta maken, broodbakken etc. En na een paar weken, koop ik weer gedroogde pasta en brood. | |
maily | vrijdag 4 januari 2019 @ 18:47 |
Dat moet je dus net voor het afgieten al uit de pan scheppen ![]() | |
Lunatiek | vrijdag 4 januari 2019 @ 19:30 |
Gewone pasta niet, maar ravioli (en tortelinni) lijkt me gezien de vulling een ander verhaal. Omdat de vulling een groot deel van de smaakbeleving uitmaakt. Als je flextariër bent is "gewone" ravioli niet altijd de oplossing omdat daar vaak vlees in zit. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 19:34 |
Daar heb je dan weer geen pasta machine voor nodig, maar slechts een roller. Verder is het een puist werk en betwijfel ik dat er veel mensen zijn die dat vaak doen. | |
capricia | vrijdag 4 januari 2019 @ 19:38 |
Mensen kennende: dat doe je 2 keer en dan nooit meer. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 19:39 |
Tja, ik vind koken heel erg leuk, maar zelf pasta maken doe ik zeer zelden. | |
probeer | vrijdag 4 januari 2019 @ 22:56 |
Alleen als ik gasten heb. Al moet ik bekennen dat ik dan ook wel eens gewoon verse pasta gekocht heb, het ding uit de kast gehaald en er wat bloem overheen gestrooid. Net echt. Al is het best leuk om met een romantische interesse samen pasta te maken. Dat dan weer wel. | |
probeer | vrijdag 4 januari 2019 @ 22:58 |
Nouja .. het kookvocht blijft natuurlijk in de pan, maar je zit dan idd wel met een lekkende vergiet vol pasta die je dan ff boven de spoelbak mag houden. Ik dompel zelf meestal gewoon een mok onder in de pan, voordat ik alles afgiet. Genoeg zetmeel-rijk vocht om mijn saus mee te binden. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 januari 2019 @ 23:20 |
Gewoon scheef op de pan zetten, niets druipend boven de spoelbak. Inzet 45 graden kantelen en op de pan zetten. ![]() | |
probeer | zaterdag 5 januari 2019 @ 00:17 |
Held! Dat ik daar nog nooit op gekomen ben. Mijn dank is zeer groot. | |
Kaatje1 | zaterdag 5 januari 2019 @ 00:50 |
![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 5 januari 2019 @ 01:14 |
Graag gedaan | |
probeer | zaterdag 5 januari 2019 @ 13:48 |
Een microplane is trouwens inderdaad ook wel echt zo'n merk wat met kop en schouders boven de rest uit steekt en de meerprijs tov een normale rasp meer dan meer dan waard is. Zelfde met een herder koolstof molen-mesje. | |
probeer | zaterdag 5 januari 2019 @ 13:50 |
Veel, maar dan ook echt veel minder weerstand bij het raspen. Echt, alsof je daarvoor alleen maar met een botte schaar geraspt hebt. | |
miss_sly | zaterdag 5 januari 2019 @ 14:37 |
Ah, dus net als dat ik mijn messen weer eens goed heb laten slijpen! Ik ben overtuigd! | |
Lunatiek | zaterdag 5 januari 2019 @ 15:54 |
Maar hoe kom je dan aan je kookvocht? Dat was eigenlijk mijn vraag. Dan moet je de lekkende inzet toch even elders zetten, of niet? | |
Lunatiek | zaterdag 5 januari 2019 @ 15:55 |
Ik wil er nu zelf ook een ![]() Wel nog een manier vinden om mijn vingers niet mee te raspen. | |
Pietverdriet | zaterdag 5 januari 2019 @ 15:58 |
Met je rechterhand til je de inzet ff omhoog en met links gebruik je deze. ![]() | |
NutKees | zaterdag 5 januari 2019 @ 16:56 |
Die staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik zie dat er een klassieke en een RVS versie is, maar ze kosten vrijwel hetzelfde. Heb je enig idee of er een reden is om niet voor de RVS versie te kiezen? | |
Pietverdriet | zaterdag 5 januari 2019 @ 16:59 |
De koolstof stalen versie blijft scherp, hij roest zich scherp, echt vlijmscherp Een herder koolstof stalen mesje is net als micro Plane rasp, eenmaal gebruikt wil je niets anders meer, | |
NutKees | zaterdag 5 januari 2019 @ 17:01 |
Dan ga ik voor de klassieke van koolstof. Dankjewel Piet! | |
Pietverdriet | zaterdag 5 januari 2019 @ 17:02 |
Je moet er wel voor zorgen, iets meer werk dan een RvS mesje | |
probeer | zaterdag 5 januari 2019 @ 19:13 |
Zoals Piet al zegt inderdaad; blijft langer scherp, makkelijker scherp te krijgen, maar roest wel. Al is dat ding na de 1e keer snijden meteen je lieveling, dus wil je er ook wel goed voor zorgen, itt die 1¤ standaard schilmesjes. Althans, dat is bij mij het geval. Dat mesje maakt dat ik groente snijden / schillen niet meer vervelend vind. Wat het is ... omdat die rasp zo scherp is en dus minder weerstand biedt, hoef je ook minder kracht te gebruiken in je vingers om hetgeen wat je raspt vast te houden. Je hebt veel meer controle tot en met het laatste stukje. En dus veel minder kans op geraspte vingers. Is mij iig nog nooit overkomen. Een beetje zoals een goed scherp mes ook een stuk fijner en veiliger werkt. | |
Queenshore | zaterdag 5 januari 2019 @ 21:03 |
Microplane is top idd. Niet twijfelen. | |
marc0871 | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:00 |
Chips ![]() Ik heb net zo'n klein raspje van het rek gehaald bij de Jumbo ![]() | |
Tenninetyfive | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:03 |
Een lepel | |
Spanky78 | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:25 |
Essentieel voor parmezaanse kaas. | |
Pietverdriet | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:32 |
Van vlokken tot haartjes van de kaas ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:35 |
Microplanes zijn zo fantastisch! | |
Pietverdriet | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:39 |
Mooi toch dat een fabrikant die betaalbare topkwaliteit maakt zich daarmee kan doorzetten. | |
Spanky78 | zaterdag 5 januari 2019 @ 22:43 |
Echt een geweldig product. Inderdaad zeldzaam goed en betaalbaar. |