Van alle ontwikkelde landen Europese is het OV in Nederland het minst gesubsidieerd (op Finland na).quote:Op donderdag 3 januari 2019 18:34 schreef Zelva het volgende:
[..]
In Nederland is het openbaar vervoer ook zwaar zwaar gesubsidieerd hoor. Kost miljarden per jaar. ProRail bijvoorbeeld wordt voor zo'n driekwart bekostigd door de Staat. In 2014 ging daar 800 miljoen heen en dan hebben we het alleen nog maar over de spoorinfrastructuur.
Dus het spoor nationaliseren is debet voor de maatschappij ?quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:21 schreef Merkie het volgende:
[..]
Van alle ontwikkelde landen Europese is het OV in Nederland het minst gesubsidieerd (op Finland na).
[ [url=https://boston-consulting-group-res.cloudinary.com/image/fetch/w_1240,f_auto/http://image-src.bcg.com/(...)51893.jpg]afbeelding[/url] ]
Verticale as = performance, horizontale as = public cost (subsidies).
Die conclusie kan je niet trekken op basis van deze informatie. Wel lijkt het erop dat OV van hoge kwaliteit zonder subsidies niet realistisch is.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:24 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Dus het spoor nationaliseren is debet voor de maatschappij ?
Op kerosine zit nog steeds geen accijns dat is waarschijnlijk een van de redenen dat vliegen nog steeds zo goedkoop is.quote:Op donderdag 3 januari 2019 16:50 schreef maan_man het volgende:
Infrastructuur voor de trein blijft natuurlijk een kostbaar iets, maar het blijft vreemd dat jij vanuit Eindhoven 9 van de 10 keer goedkoper met het vliegtuig naar een Europese bestemming vliegt, dan dat jij met de trein naar Amsterdam kunt.
Maar stel dat alles geregeld werd door de staat en dat de staat een miljoen winst had.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:27 schreef Merkie het volgende:
[..]
Die conclusie kan je niet trekken op basis van deze informatie. Wel lijkt het erop dat OV van hoge kwaliteit zonder subsidies niet realistisch is.
Groepskorting zou vanaf 2 personen moeten gelden dus. Misschien wel met getrapte vorm.quote:Op donderdag 3 januari 2019 16:50 schreef maan_man het volgende:
Infrastructuur voor de trein blijft natuurlijk een kostbaar iets, maar het blijft vreemd dat jij vanuit Eindhoven 9 van de 10 keer goedkoper met het vliegtuig naar een Europese bestemming vliegt, dan dat jij met de trein naar Amsterdam kunt.
[..]
Beetje kort door de bocht Maastricht - Leeuwarden kost ¤ 53,00 voor een retourtje. Ga jij echter met 7 man en maak je aanspraak op groepskorting dan betaal je ¤ 69,00 voor de groep. Die verhoudingen zijn een beetje zoek, maar voor ¤ 69,00 kun jij niet met 2 auto's op en neer van Maastricht naar Leeuwarden lijkt mij.
Zoals het hoort dus.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:31 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Op kerosine zit nog steeds geen accijns dat is waarschijnlijk een van de redenen dat vliegen nog steeds zo goedkoop is.
Ja lekker de overheid nog meer uitkleden en dan gaan klagen dat de diensten die ze leveren onder de maat zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:51 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Zoals het hoort dus.
Dat rare denken van dat het ene belast moet worden dan dus het andere ook. Beide zou niet belast moeten zijn. Net als eerste levensbehoeften.
Groepskorting geldt vanaf 4 personen, maar bij 7 personen is het prijsverschil met de reguliere tickets het grootst. Vandaar dit voorbeeld.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:49 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Groepskorting zou vanaf 2 personen moeten gelden dus. Misschien wel met getrapte vorm.
Pas vanaf 7 personen, dan wordt het leuk
Damn.
Welke dienst levert de overheid nu nog echt dan?quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja lekker de overheid nog meer uitkleden en dan gaan klagen dat de diensten die ze leveren onder de maat zijn.![]()
Vliegverkeer zou gewoon net zoveel tax als andere vervoers ondernemers moeten betalen dat is toch het uitgangspunt van vrije marktwerking dat iedere sector evenveel handicap heeft.
De Montreal conferentie is achterhaald helaas is de luchtvaart lobby nog te sterk om dit VN monopoly te breken.quote:Op donderdag 3 januari 2019 21:07 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Welke dienst levert de overheid nu nog echt dan?
Zijn allemaal private bedrijven met subsidie en winstoogmerk. Niks anders. Het is half werk.
Nee. Evenveel handicap kun je niet kunstmatig creëren wereldwijd. Waarin het vliegverkeer opereert. Dus dan geen handicap.
Zie de Motreal conferenties.
Omdat de staat er enorm veel geld in blijft pompen. Natuurlijk de kaartjes zijn spotgoedkoop, maar uiteindelijk zal dat vervoer toch betaalbaar moeten blijven. Bovendien is de infra compleet verouderd op reguliere lijnen. En dat zie je ook in Duitsland lokaal.quote:
Maar Portugal, Spanje en Ierland scoren toch ook lager? Of mis ik iets?quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:21 schreef Merkie het volgende:
[..]
Van alle ontwikkelde landen Europese is het OV in Nederland het minst gesubsidieerd (op Finland na).
[ [url=https://boston-consulting-group-res.cloudinary.com/image/fetch/w_1240,f_auto/http://image-src.bcg.com/(...)51893.jpg]afbeelding[/url] ]
Verticale as = performance, horizontale as = public cost (subsidies).
Ja, maar behoort niet tot de top van Europa. Finland, Duitsland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland presteren allemaal beter.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:02 schreef Zelva het volgende:
[..]
Maar Portugal, Spanje en Ierland scoren toch ook lager? Of mis ik iets?
Het spoor is in de randstad is nog best aardig ja, maar alles wat niet in de buurt van spoor ligt of direct met spoor te bereiken is, is eigenlijk volstrekt onbereikbaar op een normale manier.quote:Op donderdag 3 januari 2019 22:19 schreef Cherni het volgende:
Niet omdat ik nu zelf bij NSr werk maar op EU niveau is het Nederlands spoor behoorlijk modern. En zeker in de randstad is de frequentie behoorlijk hoog.
Maar dat is niet wat je zei.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:07 schreef Merkie het volgende:
[..]
Ja, maar behoort niet tot de top van Europa. Finland, Duitsland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland presteren allemaal beter.
Met ontwikkelde landen bedoelde ik landen die gelijk aan Nederland of beter scoren qua spoornetwerk. Wellicht had ik dat beter moeten uitleggen.quote:
Transport brengt wel veel negatieve externe kosten met zich mee, te denken valt aan geluidsoverlast en luchtvervuiling. Dat soort zaken moeten gewoon ingeprijsd worden omdat het ook veel kosten veroorzaakt voor mensen en de samenleving als geheel. Daarvoor zijn belastingen een goede maatregel.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:51 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Zoals het hoort dus.
Dat rare denken van dat het ene belast moet worden dan dus het andere ook. Beide zou niet belast moeten zijn. Net als eerste levensbehoeften.
Mallorca een eiland afgestemd op toerisme. Dat is natuurlijk iets anders dan een compleet land. Ik ben het met je eens dat het busvervoer in NL zeker niet optimaal is mbt frequentie en al zeker niet in de provincie.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:08 schreef Zelva het volgende:
[..]
Het spoor is in de randstad is nog best aardig ja, maar alles wat niet in de buurt van spoor ligt of direct met spoor te bereiken is, is eigenlijk volstrekt onbereikbaar op een normale manier.
Ik was vorig jaar in Mallorca en het busvervoer was daar een complete verademing in vergelijking met Nederland. Daar kunnen we hier alleen maar van dromen.
en dan nog even parkeren.quote:Op donderdag 3 januari 2019 16:45 schreef Loohcs het volgende:
Trein zonder kortingskaart is echt wel duur. Stukje van 20km kost ¤4,50 pp. Als je met 2 man bent is dat ¤18,00 retour. Ik weet dat de vergelijking niet eerlijk is, maar als je voor dat bedrag tankt (en je hebt een zuinige auto) kan je meer dan 200km rijden voor dat geld.
Transport heeft iedereen blijkbaar nodig omdat iedereen tyfuszooi wil om zn hebzucht, honger en dorst te stillen.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:16 schreef J.B. het volgende:
[..]
Transport brengt wel veel negatieve externe kosten met zich mee, te denken valt aan geluidsoverlast en luchtvervuiling. Dat soort zaken moeten gewoon ingeprijsd worden omdat het ook veel kosten veroorzaakt voor mensen en de samenleving als geheel. Daarvoor zijn belastingen een goede maatregel.
Ns koste 19ct per km, volgens eigen opgave.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:35 schreef Yreal het volgende:
[..]
en dan nog even parkeren.
En dan af en toe nog eens wat olie in je auto of een nieuwe bandje eronder.
Blijkbaar actueel genoeg om nog steeds te blijven gelden. Kerosine in het ene land belasten en het andere niet, gaat voor gevaarlijke situaties leiden.quote:Op donderdag 3 januari 2019 21:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De Montreal conferentie is achterhaald helaas is de luchtvaart lobby nog te sterk om dit VN monopoly te breken.
Of het een concurrent is van de auto is moeilijk te bepalen. Het is puur afhankelijk van waar je woont en waar je werkt. De treinen zitten vol met forenzen en studenten. En voor die groepen zal dan toch het ov rendabeler zijn dan de auto. En het is omdat ik met diensten werk en daardoor niet altijd van het ov gebruik kan maken. Maar als het even kan neem ik het ov.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:43 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ns koste 19ct per km, volgens eigen opgave.
Mijn auto kost me 25ct per km volgens mn eigen berekening. Incl. alles. Daarvoor heb ik wel dat ik overal kan komen en op de tijd dat ik het wil met het maximale comfort wat ik prettig vind. En van deur tot deur.
Als de parkeerkosten ergens zo duur zijn dat ik me niet welkom meer voel, ga ik lekker ergens anders heen.
OV is geen concurrent van de auto. Never nooit niet.
Wel als je met een leuke sport sedan over de weg gaat en niet met een milieuvriendelijk koekblik.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 00:03 schreef Cherni het volgende:
Voor mij is auto rijden pure noodzaak vanwege werk. Maar auto rijden in deze tijd nog comfortabel vinden. Nou nee.
Nou ja, als je nu met een Lancia delta integrale 2.0 16v turbo kunt gaan scheuren is dat natuurlijk puur genot. Maar dat is zonder problemen te krijgen een utopie.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 00:15 schreef Nintex het volgende:
[..]
Wel als je met een leuke sport sedan over de weg gaat en niet met een milieuvriendelijk koekblik.
Op zich gaat het al best met een Lancer waar een beetje pit in zit. Ik haal de meeste Hyundai's, Opels, Toyota's en andere zuinige bakkies zo in. Dat ging met mijn vorige auto (een Mazda 6) toch iets moeilijker.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 00:27 schreef Cherni het volgende:
[..]
Nou ja, als je nu met een Lancia delta integrale 2.0 16v turbo kunt gaan scheuren is dat natuurlijk puur genot. Maar dat is zonder problemen te krijgen een utopie.
Dat hangt helemaal van je behoeftes af, ik werk in de IT en zeker als je wat verder moet reizen met de trein kun je gewoon werken en dat ook opvoeren als werktijd. Daarnaast is het voor mij onmogelijk om een auto te bezitten omdat er hier simpelweg geen parkeerplekken zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2019 23:43 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ns koste 19ct per km, volgens eigen opgave.
Mijn auto kost me 25ct per km volgens mn eigen berekening. Incl. alles. Daarvoor heb ik wel dat ik overal kan komen en op de tijd dat ik het wil met het maximale comfort wat ik prettig vind. En van deur tot deur.
Als de parkeerkosten ergens zo duur zijn dat ik me niet welkom meer voel, ga ik lekker ergens anders heen.
OV is geen concurrent van de auto. Never nooit niet.
Dit dus. In de trein klap ik mijn laptop open en ga aan het werk. Als ik mijn uurtarief ga rekenen voor de tijd die ik in een auto achter het stuur zou zitten,wordt dat een behoorlijk duur ritje.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 08:11 schreef raptorix het volgende:
[..]
Dat hangt helemaal van je behoeftes af, ik werk in de IT en zeker als je wat verder moet reizen met de trein kun je gewoon werken en dat ook opvoeren als werktijd. Daarnaast is het voor mij onmogelijk om een auto te bezitten omdat er hier simpelweg geen parkeerplekken zijn.
helemaal mee eens. De bus vind ik niet tof zeker nu de lijnen hier veranderd zijn maar de trein is vaak vele malen comfortabeler dan de auto.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 00:03 schreef Cherni het volgende:
Ik snap niet dat mensen auto rijden in deze tijd zo comfortabel vinden met al die drukte, files, idioten op de weg en boetes voor ook maar de kleinste overtredingen. Heb je het nog niet over parkeren en beschadigingen.
Voor mij is auto rijden pure noodzaak vanwege werk. Maar auto rijden in deze tijd nog comfortabel vinden. Nou nee.
Het zelfde geldt voor het wegennet. Het rijkswegennet kan weliswaar bekostigd worden door de opbrengsten van autogerelateerde belastingen en heffingen. En dat wordt vaak wat aangehaald wordt als geroepen wordt dat de automobilist melkkoe is. Maar het onderliggende wegennet (provinciale wegen en gemeentelijke wegen) is vele malen omvangrijker en wordt primair vanuit algemene belastingopbrengsten bekostigd. Wat dat betreft wordt autovervoer net zo goed gesubsidieerd als OV.quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:27 schreef Merkie het volgende:
[..]
Die conclusie kan je niet trekken op basis van deze informatie. Wel lijkt het erop dat OV van hoge kwaliteit zonder subsidies niet realistisch is.
Maar dat de trein op subsidie draait is wel prima?quote:Op donderdag 3 januari 2019 20:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja lekker de overheid nog meer uitkleden en dan gaan klagen dat de diensten die ze leveren onder de maat zijn.![]()
Vliegverkeer zou gewoon net zoveel tax als andere vervoers ondernemers moeten betalen dat is toch het uitgangspunt van vrije marktwerking dat iedere sector evenveel handicap heeft.
quote:In Luxemburg wordt het openbaar vervoer in 2020 zelfs helemaal gratis.
En het wegennet ook zoals we hierboven lezen.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:26 schreef Nobu het volgende:
[..]
Maar dat de trein op subsidie draait is wel prima?
Als staan als sardientjes in een blik of opgestapeld als vee je ding is, dan is de trein zeker comfortabeler idd.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 08:58 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
helemaal mee eens. De bus vind ik niet tof zeker nu de lijnen hier veranderd zijn maar de trein is vaak vele malen comfortabeler dan de auto.
Nee, van iedere euro aan wegenbelasting en accijns gaat slechts een klein deel naar infrastructuur.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:31 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En het wegennet ook zoals we hierboven lezen.![]()
Die je binnenkort gewoon weer mag betalen in de vorm van een 'milieuheffing'.quote:De luchtvaart draait ook op verkapte subsidies door geen accijnzen voor hun brandstoffen af te hoeven rekenen.
Wat was het 7 euro per vlucht. Stel een gemiddelde vlucht van 6000 kilometer daarbij verbruik je per persoon iets van 330 liter kerosine dus 660 liter retour, nou zeg iets meer dan 1 cent per liter omgerekend. In vergelijking betaal je bij benzine 78 cent en diesel 50 cent accijns. Dus die vliegtaks zou minimaal 50* zoveel moeten zijn.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:37 schreef Nobu het volgende:
Die je binnenkort gewoon weer mag betalen in de vorm van een 'milieuheffing'.
Waarom vergelijk je het met een auto? Het gaat hier over het OV. Voor ieder vliegticket van 3000 kilometer zou de reiziger volgens jouw logica 600 euro cadeau moeten krijgen.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:44 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat was het 7 euro per vlucht. Stel een gemiddelde vlucht van 6000 kilometer daarbij verbruik je per persoon iets van 330 liter kerosine dus 660 liter retour, nou zeg iets meer dan 1 cent per liter omgerekend. In vergelijking betaal je bij benzine 78 cent en diesel 50 cent accijns. Dus die vliegtaks zou minimaal 50* zoveel moeten zijn.
Er zit volgens jou dus 5 eurocent per afgelegde vervoerskilometer subsidie op het ov, ik ben benieuwd naar de bronnen.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:51 schreef Nobu het volgende:
[..]
Waarom vergelijk je het met een auto? Het gaat hier over het OV. Voor ieder vliegticket van 3000 kilometer zou de reiziger volgens jouw logica 600 euro cadeau moeten krijgen.
En 660 liter pp voor 6000 kilometer, de jaren '70 zijn al een poosje voorbij.
Ik kan eigenlijk altijd zitten. File rijden vind ik vele malen ergerlijk.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:35 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Als staan als sardientjes in een blik of opgestapeld als vee je ding is, dan is de trein zeker comfortabeler idd.
Een enkele reis is gemiddeld geen 6000 kilometer. Niet dat dat je dan ook maar in de buurt van het werkelijke verbruik zou zitten, maar goed. Je zuigt die cijfers dus gewoon uit je duim.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 11:01 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Er zit volgens jou dus 5 eurocent per afgelegde vervoerskilometer subsidie op het ov, ik ben benieuwd naar de bronnen.
En als je goed had gelezen heb ik het over een enkele reis van 6000 kilometer.
Ik reis meerdere keren per week in de hyperspits op een van de drukste trajecten van Nederland en heb in 95% van de gevallen gewoon een zitplaats. Het komt nauwelijks voor dat je moet staan. En dat is toch maar een stuk van 9 minuten. Daarna is er altijd een zitplaats.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:35 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Als staan als sardientjes in een blik of opgestapeld als vee je ding is, dan is de trein zeker comfortabeler idd.
Wat jij zegt, geldt voor de Rijksweg. Dat is maar 3,7 % van het totale wegennet.quote:Op vrijdag 4 januari 2019 10:37 schreef Nobu het volgende:
[..]
Nee, van iedere euro aan wegenbelasting en accijns gaat slechts een klein deel naar infrastructuur.
Als je de trein naar het museum stuurt moet je net als in andere landen werken met een tourbussysteem om het gat op te vullen. En daarmee vul je de vele files op de wegen op, iets waar je met de trein juist omheen kunt. De trein is trouwens waarschijnlijk in verhouding met de koopkracht van de tijd altijd wel redelijk prijzig geweest voor de gewone burger.quote:Op donderdag 3 januari 2019 18:16 schreef Nobu het volgende:
[..]
Dat is helemaal niet vreemd. Als je met de trekschuit zou gaan was het nog veel duurder. Ooit was de trein leuk, maar toen kwam de twintigste eeuw en was het klaar. Tijd om de hele zooi naar het museum te rijden.
mijn bron voor vliegtuigen en verbruk was het volgendequote:Op vrijdag 4 januari 2019 11:12 schreef Nobu het volgende:
[..]
Een enkele reis is gemiddeld geen 6000 kilometer. Niet dat dat je dan ook maar in de buurt van het werkelijke verbruik zou zitten, maar goed. Je zuigt die cijfers dus gewoon uit je duim.
Die 600 euro voor 3000 kilometer is de subsidie aan prorail gedeeld door de reizigerskilometers, maar als je graag alles meegerekend wil zien mag je zelf alle provinciale subsidietjes en bouwkosten van station er best bij optellen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |