FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Hoe was je beleggingsjaar 2018 en de verwachtingen voor 2019
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 20:16
Het jaarlijkse topic, sinds begin 2013 alweer.

Wat waren de voorspellingen voor 2018:
quote:
0s.gif Op zondag 17 december 2017 18:59 schreef LXIV het volgende:
Nu mijn verwachting voor 2018:
Ik verwacht dat ook de ECB nu voorzichtig gaat beginnen met het afbouwen van steunmaatregelen. Dit alleen maar als de economie het toelaat. Het effect zal een matigende invloed hebben op aandelenkoersen (naar boven en naar beneden). Ik verwacht dat de AEX zich zal begeven in een range tussen de 500 en de 600 punten. Doordat de rente wat zal oplopen verwacht ik dat koersen van obligaties zullen dalen.
Dat voorzichtig afbouwen van de steunmaatregelen als de economie het toelaat klopte helemaal. De range van AEX ook, tot 10 dagen geleden hij onder de 500 dook.
Door de oplopende rente zijn de koersen van obligaties gedaald: https://www.iex.nl/Index-Koers/12272/AEX.aspx. Niet veel, maar wel meer dan het rendement dat op staatsobligaties behaald is.
quote:
Kanshebbers 2017: PostNL en Fugro
Dalers 2017: Air France
PostNL -50%, Fugro -70%
Air France -40%
Gelukkig geloof ik niet in stockpicking..
quote:
Cash en spaardepositos worden uiteraard nog steeds afgeraden. Los desnoods op je huis af of laat je huis isoleren of zonnepanelen aanleggen. Cash is killing.
Dat was een inkopper natuurlijk en nog steeds helemaal waar
quote:
Obligaties en perps zou ik niet aanhouden dit jaar. Sowieso een laag rendement en een behoorlijke kans dat je nominaal verliest. Daar heb je ze niet voor in de porto. Koop liever een vastgoedfonds, desnoods.
Klopte, het rendement hierop was negatief. Maar moet je niet net voor de koersval begin dit jaar Wereldhave kopen... :')
quote:
Edele metalen: Volg ik niet meer, geen clue
Was ook niet zo interessant, niet erg volatiel en netto nauwelijks koerswinsten
quote:
Huizen/onroerend goed: Nu de rente naar verwachting zal aantrekken denk ik dat de extreme stijgingen op de huizenmarkt voorbij zijn. Nog steeds zijn huizen relatief goedkoop ten opzichte van je maandlasten koop/huur. Als je de kans krijgt om voor jezelf te kopen is dit nog steeds een 'go'. Een eigen huis biedt tevens hele veilige investeringsmogelijkheden (aflossing en verbetering van het huis).
Stijging ging toch nog wel vrij fors door. Wel kwam de markt op sommige plaatsen stil te liggen door gebrek aan aanbod.
quote:
Tot slot bitcoin: niemand weet waar dit zal eindigen. Wat ik wel weet is dat bitcoin inherent geen rendement genereert en dat het als betaalmiddel in de huidige vorm niet erg geschikt is. "Store of value" vind ik geen sterk verhaal. Bitcoin wordt gekocht in de hoop het -spoedig- weer aan een ander voor -veel- meer te kunnen verkopen. Dat is geen solide basis. Dat wil niet zeggen dat het niet nog 4x over de kop kan.
Wil je een voorspelling? Dan zeg ik dat het vroeg in 2018 piekt op 40K en daarna daalt om de 40K nooit meer aan te raken. Koers eind 2018 $15000
Hier was ik te 'bullish' met een koers eind 2018 op $15000. Er bleef slechts 25% van %15000 over. De tekst over BTC stond wel als een huis en de piek vroeg in 2018 klopte ook.

In het algemeen geef ik mijn voorspelling voor 2018 een 7. Vooral de stockpicks waren slecht. De teksten zelf klopten wel.

Wat heb ik er zelf van gebakken, na 7 jaar van een sterk stijgende portefeuille?
BcqUxli.png
Met een 'leveraged long' portefeuille ga je in een jaar als dit geen winst maken natuurlijk. Meer dan een kwart van de portefeuillewaarde verdampt! Dat kwam ook door een aantal slechte stockpicks als: Wereldhave, Aegon, ING en BAM, die onder gemiddeld noteerden.
Ook langjarig (sinds ik bij Binck beleg) wel goed zichbaar geworden:
l6T2oid.png

Wel heb ik nog een ruime marge en heb ik mijn 'leverage' de afgelopen weken kunnen uitbreiden, dus wanneer het weer hersteld kan ik er sterker uitkomen.

Dan de verwachtingen voor 2019:
Na langere tijd hebben we eindelijk weer eens realistische koersen ten opzichte van de bedrijfswinsten en de economische situatie. Dit opent meer perspectief dan de afgelopen jaren. Een prima moment om long te gaan of wat leverage op te bouwen naar mijn mening.

Aandelen: De asset-klasse waar je komend jaar in moet zitten. K/W en bruto-dividenden zijn prima. Hoogtevrees, zoals de afgelopen jaren misschien terecht was, is nu niet nodig. Dat geeft allemaal geen garantie voor stijgende koersen, maar een AEX tussen de 525 en 575 eind volgend jaar is goed haalbaar. En dan nog het mooie dividend-rendement erbij.
Kanshebbers: Financials en olie (gerelateerd). ING, ABN, AEGON / RD, SBM en FUGRO
Wegblijven uit: ICT en uitzenders

Sparen/Cash: Blijft zonde van je geld. Zoek dan liever een nuttige investering zoals aflossen van je huis, isoleren, studeren, zonnepanelen etc.

Obligaties/perpsOok dit jaar zou ik deze niet aanhouden, of het moet zijn voor balans in je portefeuille. Het rendement kan negatiever zijn dan op een spaarrekening. Of een vastgoedfonds een goed alternatief is, daar ben ik nu minder zeker van.

Edele metalenZou misschien dit jaar wel wat winst mee te behalen zijn, in dat geval zou ik voor goud gaan of goud gerelateerde aandelen/EFT's

Huizen/Onroerend goed: Voor eigen bewoning blijft het misschien wel de beste investering, je hebt er sowieso meer plezier van dan van welke portefeuille dan ook. Als belegging denk ik dat de prijzen zo gestegen zijn dat je bereid moet zijn er zeer, zeer lang in te zitten om onder de streep met zekerheid een echt mooi rendement te maken Bovendien is het risico relatief hoog voor de mensen die hier niet spreiden kunnen (de meesten dus)

Cryptovaluta en bitcoin Waarom ik vorig jaar niet bijzonder negatief was (over de prijsontwikkeling van BTC zelf) snap ik niet, want ik heb toen echt mijn best gedaan om te kunnen shorten, inclusief het trachtten aan te gaan van weddenschappen bij obscure Britse wedkantoren. Ook voor dit jaar ben ik duidelijk negatief. De hype waarin schoenpoetsers en taxichauffeurs zijn ingestapt hebben we al gehad, en daarmee is de piek der pieken bereikt. De koers gaat niet meer boven de $10.000 uitkomen (BTC). Ik verwacht dat BTC gestaag verder afkalft en dit jaar nog onder de $1000 komt. Overige cryptovaluta zullen naar verhouding nog harder dalen, omdat het project gefaald heeft als het aankomt op het bieden van een alternatieve valuta. Dat wil niet zeggen dat blockchain als technologie geen mogelijkheden biedt, maar om daar gebruik van te maken kun je gewoon de open source software downloaden en hoef je niet in een coin te duiken. Marketcap voor de gezamelijke cryptomarkt (Nu ca $140 miljard), eind 2018 onder de $40 miljard. Al zullen er altijd coins zijn die bovengemiddeld presteren.
Arkaiwoensdag 26 december 2018 @ 20:43
Nog steeds liquide, wachtende op een goed instapmoment om 100% long te gaan. Stockpicking doe ik niet aan maar ik houd er rekening mee dat olie < $35 kan noteren in 2019. Op zo'n moment trekken aandelen als SLB mijn aandacht gezien de steeds cyclischer wordende aard van de energiemarkten, een tendens die m.i. niet goed genoeg ingeprijsd wordt.
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 20:45
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 20:43 schreef Arkai het volgende:
Nog steeds liquide, wachtende op een goed instapmoment om 100% long te gaan. Stockpicking doe ik niet aan maar ik houd er rekening mee dat olie < $35 kan noteren in 2019. Op zo'n moment trekken aandelen als SLB mijn aandacht gezien de steeds cyclischer wordende aard van de energiemarkten, een tendens die m.i. niet goed genoeg ingeprijsd wordt.
Hoe lang zit je al liquide? En ben je niet bang dat er nu een zwiep ophoog komt die 4 jaar gaat duren, waardoor je sowieso niet meer instapt? Waar maak je nu dan rendement mee?
Arkaiwoensdag 26 december 2018 @ 20:58
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 20:45 schreef LXIV het volgende:

[..]

Hoe lang zit je al liquide? En ben je niet bang dat er nu een zwiep ophoog komt die 4 jaar gaat duren, waardoor je sowieso niet meer instapt? Waar maak je nu dan rendement mee?
Ik ben sinds 2008 100% liquide (dankzij FOK!) en maak vrijwel geen rendement sinds dat moment. Het enige wat ik doe is doorsparen op laag renderende spaarrekeningen en hopen op een gunstig instapmoment.
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 21:04
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 20:58 schreef Arkai het volgende:

[..]

Ik ben sinds 2008 100% liquide (dankzij FOK!) en maak vrijwel geen rendement sinds dat moment. Het enige wat ik doe is doorsparen op laag renderende spaarrekeningen en hopen op een gunstig instapmoment.
Maar dan heb je toch een paar prachtige instapmomenten gemist... Dan zou ik eerder kiezen voor een totaal andere investering (reizen, opleiding, huis)
Arkaiwoensdag 26 december 2018 @ 21:12
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 21:04 schreef LXIV het volgende:

[..]

Maar dan heb je toch een paar prachtige instapmomenten gemist... Dan zou ik eerder kiezen voor een totaal andere investering (reizen, opleiding, huis)
Het is ook niet zo dat ik een als een monnik leef. Hetgeen wat je noemt, heb/doe ik allemaal al. Als ik instap wil ik dat doen op basis van een strategie waar ik volledig achter sta en waar het kanselement zo minimaal mogelijk is afgezet tegen de potentiële rendementen. Onder de juiste voorwaarden, zijn aandelen daar prima geschikt voor.
ludovicowoensdag 26 december 2018 @ 21:13
Mijn verliezen gecompenseerd qua portefouille waarde met gedeeltelijk eigen geld / gedeeltelijk geleend geld.

AEGON en Post NL posities vergroot, zit nog stevig in Gazprom.

Ik verwacht van Post NL dat ze lekker hun dividend kunnen vasthouden en met 10% is dat niet mis. Verwacht dat de markt zelf misschien nog een tijdje wat blijft dalen zolang er nog gezeik is met Trump maar dat maakt de aandelen alleen maar aantrekkelijker geprijsd naar mijn idee. De werkloosheidscijfers staan nu echt op het minimum punt en ik verwacht dat de winsten van de bedrijven dan ook wel zullen pieken in 2019. Dat kan leiden tot wat hogere koersen maar een AEX van 550 is opzicht wel aan de hoge kant als het vrijwel alleen nog maar naar beneden kan. De koers zal tussen de 440 en 550 schommelen ;)
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 21:16
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 21:12 schreef Arkai het volgende:

[..]

Het is ook niet zo dat ik een als een monnik leef. Hetgeen wat je noemt, heb/doe ik allemaal al. Als ik instap wil ik dat doen op basis van een strategie waar ik volledig achter sta en waar het kanselement zo minimaal mogelijk is afgezet tegen de potentiële rendementen. Onder de juiste voorwaarden, zijn aandelen daar prima geschikt voor.
Het 'Selang-moment' dus. Kan ook nooit komen, maar dat is voor jou dan een acceptabel risico.
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 22:19
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 21:16 schreef LXIV het volgende:

[..]

Het 'Selang-moment' dus. Kan ook nooit komen, maar dat is voor jou dan een acceptabel risico.
Ik heb als argument tegen het "Selang-moment" wel eens aangevoerd dat alles in één asset-klasse (cash dus) ook riskant was want totaal geen spreiding. Dan kan je bijvoorbeeld getroffen worden door zware inflatie. (Of zoals nu het geval is door een hogere VRH dan dat het rendement op een spaarrekening is). Als je echt veilig wil zitten kun je tóch beter een beetje spreiden...
#ANONIEMwoensdag 26 december 2018 @ 22:36
Het was een zaadjaar, maar m'n vermogen is wel gestegen. Misschien heb ik aan het einde van 2019 een positief eigen vermogen.
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 23:18
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 22:36 schreef Linkse_krijger het volgende:
Het was een zaadjaar, maar m'n vermogen is wel gestegen. Misschien heb ik aan het einde van 2019 een positief eigen vermogen.
En hoe kom je aan dat negatieve eigen vermogen?
#ANONIEMwoensdag 26 december 2018 @ 23:20
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 23:18 schreef LXIV het volgende:

[..]

En hoe kom je aan dat negatieve eigen vermogen?
Vermogen (aandelen en spaargeld) minus schulden (inclusief hypotheek)

M'n huis reken ik dan niet tot mijn vermogen.
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 23:21
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 23:20 schreef Linkse_krijger het volgende:

[..]

Vermogen (aandelen en spaargeld) minus schulden (inclusief hypotheek)

M'n huis reken ik dan niet tot mijn vermogen.
Op die manier hebben wel heel veel mensen een negatief eigen vermogen! En wat zonder je hypotheek, of eventueel met je overwaarde? En hoe verwacht jij dat de diverse asset-klasses gaan renderen komend jaar?
Sport_Lifewoensdag 26 december 2018 @ 23:21
Heb een flinke overwaarde op de verkoop van ons appartement / tweede woning gehad (ca 135k), als dat ook onder beleggen valt..? Als je bedenkt dat daar verder geen belasting over betaald is of wordt is dat een fijne meevaller. Gekocht op het moment dat iedereen riep dat een appartement kopen een slecht idee zou zijn ;)
Werkgeversaandelen zijn wat gedaald, maar die heb ik gekregen (bonus) , toch wat minder pijnlijk ;). Nog een pensioen potje van zo'n 5k dat wordt belegd is echt drastisch naar beneden gegaan. Maar dat staat de komende 20 jaar nog vast. Verder halverwege dit jaar gestart met Meesman en daar sta ik nu een paar tientjes in de min.

Geen idee wat er volgend jaar staat te gebeuren, mijn plan was om wat meer te gaan inleggen bij indexfondsen, maar gezien de laatste paar maanden los ik toch liever af op de hypotheek ;) :X

[ Bericht 11% gewijzigd door Sport_Life op 26-12-2018 23:33:52 ]
#ANONIEMwoensdag 26 december 2018 @ 23:31
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 23:21 schreef LXIV het volgende:

[..]

Op die manier hebben wel heel veel mensen een negatief eigen vermogen! En wat zonder je hypotheek, of eventueel met je overwaarde? En hoe verwacht jij dat de diverse asset-klasses gaan renderen komend jaar?
Klopt, maar ik zie overwaarde niet echt als iets tastbaars. Met die overwaarde sta ik ruim in de plus, maar dat beschouw ik niet echt als vermogen. Dat is niet terecht, immers er staat een pand tegenover een schuld, maar zo kijk ik er tegenaan :P

Wat betreft het rendement van mn beleggingen, ik zie wel. De Rabo certificaten leveren weer netjes hun 6,5% op en verder zit het in fondsen waar ik mij verder niet actief mee bezig hou.
LXIVwoensdag 26 december 2018 @ 23:44
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 23:31 schreef Linkse_krijger het volgende:

[..]

Klopt, maar ik zie overwaarde niet echt als iets tastbaars. Met die overwaarde sta ik ruim in de plus, maar dat beschouw ik niet echt als vermogen. Dat is niet terecht, immers er staat een pand tegenover een schuld, maar zo kijk ik er tegenaan :P

Wat betreft het rendement van mn beleggingen, ik zie wel. De Rabo certificaten leveren weer netjes hun 6,5% op en verder zit het in fondsen waar ik mij verder niet actief mee bezig hou.
Die certificaten heb ik nu ook wat, maar geen positief rendement op (vermogenstechnisch gezien dan)
DerJandonderdag 27 december 2018 @ 01:18
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 22:19 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik heb als argument tegen het "Selang-moment" wel eens aangevoerd dat alles in één asset-klasse (cash dus) ook riskant was want totaal geen spreiding. Dan kan je bijvoorbeeld getroffen worden door zware inflatie. (Of zoals nu het geval is door een hogere VRH dan dat het rendement op een spaarrekening is). Als je echt veilig wil zitten kun je tóch beter een beetje spreiden...
Wat is het 'Selang-moment'?
Ik heb op dit moment ongeveer 50/50 aandelen /cash. De hoeveelheid cash is wel zonde maar heb al een tijd een ongemakkelijk gevoel over aandelen. Met de aandelen daling is de waardering reëler geworden, maar met 2008 nog in mijn geheugen weet ik ook dat er in een recessie nog heel veel meer af kan. Aflossen vind ik ook zonde, met hyp rente <2%. Ideeën?

Overigens ong. 10% verlies op aandelen pakket dit jaar.

[ Bericht 3% gewijzigd door DerJan op 27-12-2018 01:22:04 (aanvulling) ]
LXIVdonderdag 27 december 2018 @ 09:52
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2018 01:18 schreef DerJan het volgende:

[..]

Wat is het 'Selang-moment'?
Het moment waarop de Shiller/PE (een bepaalde maatstaf) zo goed staat dat winst op een aandelenportefeuille min of meer verzekerd is. Staan wel wat topics over in het oude AEX-forum
quote:
Ik heb op dit moment ongeveer 50/50 aandelen /cash. De hoeveelheid cash is wel zonde maar heb al een tijd een ongemakkelijk gevoel over aandelen. Met de aandelen daling is de waardering reëler geworden, maar met 2008 nog in mijn geheugen weet ik ook dat er in een recessie nog heel veel meer af kan. Aflossen vind ik ook zonde, met hyp rente <2%. Ideeën?

Isolatie/zonnepanelen?
Overigens is aflossen nog steeds niet verkeerd, ook niet met minder dan 2% rente. Ik neem aan dat je variabele rente hebt. Dan verklein je in ieder geval je blootstelling aan een rentestijging.
sjorsie1982donderdag 27 december 2018 @ 13:25
ik beleg in fondsen en 2018 was een kutjaar.
verliezen rond de -10%.
Hopelijk wordt 2019 weer beter, maar ik denk erover na of ik nu verkoop en na de brexit weer inkoop.
investeerdertjedonderdag 27 december 2018 @ 13:32
5% verlies op vermogen in aandelen/fondsen.
BEFEMvrijdag 28 december 2018 @ 09:26
Ik moet ik maandag even reageren.
desconvrijdag 28 december 2018 @ 11:11
Ik doe aan DCA en op lange termijn. Nu ff wat minder maar op de lange termijn wel vertrouwen in de bedrijven waarin ik beleg dus maak me niet zo druk.
Wann01601vrijdag 28 december 2018 @ 11:45
Dit jaar begonnen met fondsbeleggen. redelijke eerste inleg gedaan en nu monthly een klein bedrag wat word geincasseerd en verspreid over drie fondsen. Dit jaar is natuurlijk niet helemaal top geweest en zit op -7%.

Verder heb ik wel voor volgend jaar een nieuw dak + isolatie op de rol staan thuis. Zoals je ook al aangeeft vind ik het ook belangrijk om te investeren in mijn huis, nu zat het dak er al aan te komen dus meteen een mooie trigger om het isoleren mee te laten nemen.

Mijn verwachting voor 2019 is wel dat we na deze correctie de weg omhoog weer gaan vinden. Brexit gaat mijn inziens nog wel wat veroorzaken maar of dat positief of negatief is daar ga ik me niet aan wagen.
Vissenkom3vrijdag 28 december 2018 @ 15:03
Niet geheel ontopic, maar zijn er topics waar ik mij meer kan inlezen en informeren over beleggen?
Dennismvrijdag 28 december 2018 @ 15:39
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 20:16 schreef LXIV het volgende:
Hier was ik te 'bullish' met een koers eind 2018 op $15000. Er bleef slechts 25% van %15000 over. De tekst over BTC stond wel als een huis en de piek vroeg in 2018 klopte ook.
Volgens mij klopt dit niet helemaal, volgens mij piekte de bitcoin juist midden december 2017 op net onder de $20k en niet op 40k begin januari.
BasEnAadzaterdag 29 december 2018 @ 03:36
Daar zijn we weer! :D
Om maar even dezelfde indeling aan te houden als in de OP. Vorig jaar zette ik vooral in op voeding en farmacie, dat was een goede keus. Ik zat vorig jaar ook al dik in de cannabis, nu nog steeds, dit jaar heeft ETF HMMJ een stapje teruggezet, maar het dividend is royaal gelukkig. De AEX kon in mijn ogen ook nog wel flink omhoog, dat hebben we ook wel gezien, aan het eind van het jaar was het feestje echter voorbij.

Na vorig jaar flink achter te zijn gebleven qua rendement kan ik nu wel vrij trots melden dat ik de storm de afgelopen weken goed doorstaan heb. Ik ga zelfs met een plusje het jaar uit. Zal grotendeels te maken hebben dat ik weinig tech-fondsen in mijn portefeuille heb. Om diezelfde reden bleef mijn rendement vorig jaar ook achter.
eU1HMn4.jpg

Aandelen: Ik zeg ja, winsten en omzetten ondersteunen de koersen. Er is geen bubble zoals velen beweren en na de correctie de afgelopen weken zijn veel aandelen koopwaardig. Ik hoor veel dat Europese aandelen nu meer potentieel hebben dan Amerikaanse, maar daar geloof ik niet in. Voor nieuwe highs, dividendgroei jaar na jaar en focus op de aandeelhouder moet je toch echt in de VS zijn.

Sparen/Cash: Je kan je geld beter uitgeven dan sparen. Cash aanhouden om later goedkoper aandelen in te kopen is altijd een optie, maar net zo'n grote gok als kopen.

Obligaties/perps: Heb ik vind ik zelf te weinig verstand van om iets over te zeggen.

Edele metalen: Dood geld, voor mij niet interessant. Het blijft speculeren.

Huizen/Onroerend goed: Fysiek zal ik nooit investeren in woonruimte van anderen en de prijs opdrijven. Dat vind ik immoreel. Vastgoed aanschaffen op dit moment is risicovol, de woningmarkt kookt, vooral in de steden. Verwacht rendement is nu dan ook relatief weinig, maar je zit wel met huurders en de klimaatwet en investeringen. Is het dat allemaal waard? Vastgoedfondsen zie ik wel kansen in. Fondsen hebben harde klappen gehad en dividendrendementen zijn zeer hoog, terwijl omzetcijfers vrij stabiel zijn.

Cryptovaluta en bitcoin: Wat ik eerder al zei, als cryptovaluta iets worden, dan zorgen Facebook of Amazon zelf wel voor zo'n coin. De technologie is best bruikbaar. Voor de toekomst denk ik dat Bitcoin heel erg af gaat glijden en diverse altcoins echt stevige winsten laten zien. Dat zullen altcoins zijn die of gesteund worden door big tech uit de VS of coins die sterk inzetten op privacy of coins die gehyped worden en de marketing goed voor elkaar hebben. De succesvolle coins gaan waarschijnlijk niet komen uit de westerse landen, maar eerder uit Rusland bijvoorbeeld waar stout zijn meer geaccepteerd is. De Bitcoin zelf heeft denk ik weinig toekomst, is te traag, transactiekosten te hoog en heeft te veel aandacht van de autoriteiten.
tstilezaterdag 29 december 2018 @ 20:15
Afgelopen jaar met biotech aandelen -40%
Met crypto -80%

Al met al zo'n 6500,- euro armer. Ik laat het lekker staan, wie weet wordt het ooit wat. Dagelijks naar de koers kijken ben ik maar mee gestopt :')
BEFEMzondag 30 december 2018 @ 18:46
Mijn aandelenportfolio ( :') ) staat 13,8% hoger dan aan het begin van het jaar. Komt omdat ik een 'trader' ben en meestal niet lange termijn zit :+

Even de trades die ik dit jaar heb gedaan (aankoop en verkoop in 2018). Voor de beeldvorming, meestal hefboom tussen de 2 en 4.
Hefboom S&P500 - 19,44% (raakte in paniek toen het crashte in maart :') )
Hefboom Aegon +19,71%,
Hefboom AMG +10,66%
Hefboom AEX + 15,3%
Hefboom Altice + 23,95%
Hefboom ASML +4,12%
Hefboom TomTom +35,79%

Transactiekosten waren 1,086% van mijn portfolio. Moet er wel bij vertellen dat ik nu alleen nog Nasdaq ETF heb en daarmee op verlies sta maar niet hierheen mee heb genomen, op mijn totaal rendement na. En TomTom had ik dit jaar bijgekocht, met het deel wat ik al had heb ik verlies geleden ;(

Verder heb ik nog wat geld staan op een spaarrekening tegen 0,45% :') En ook een huis gekocht. Schijnt al 30k gestegen te zijn terwijl ze nog geen paal de grond in hebben geslagen _O-

Al met al tevreden :) Achteraf gezien heb ik op tijd winst gepakt met mijn aandelen, volgens mij echt 1% onder de top van de AEX verkocht :+

Komend jaar kijken of ik wat kan shorten ergens.

PS: Eervolle vermelding voor het aandeel Ajax waar ik op 61,66% winst sta *O*. Maar deze verkoop ik niet.
monkyyymaandag 31 december 2018 @ 20:55
iHrwuCZ.png
LXIVmaandag 31 december 2018 @ 22:17
quote:
netjes. Je plan voor 2019?
voetbalmanager2dinsdag 1 januari 2019 @ 14:56
Ik heb alleen aandelen Ahold.
Was een mooi jaar daarvoor *O*
ludovicodinsdag 1 januari 2019 @ 15:04
quote:
Wat voorn broker is dat dat ze zoiets bijhouden?
AQuila360dinsdag 1 januari 2019 @ 20:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 januari 2019 15:04 schreef ludovico het volgende:

[..]

Wat voorn broker is dat dat ze zoiets bijhouden?
Binck.
Graf..Coudenhove..Kalergiwoensdag 2 januari 2019 @ 00:18
Tja

Niet het allerslechtste beleggingsjaar voor mij maar het was een close call het een na slechtste beleggingsjaar voor mij dus... -O-

* Ik had dus beter mijn hypotheek volledig af kunnen lossen :(

Voor 2019 is het nog vaag omdat de brexit veel roet in het eten kan gooien.

-O-
ludovicowoensdag 2 januari 2019 @ 00:41
quote:
8s.gif Op woensdag 2 januari 2019 00:18 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Tja

Niet het allerslechtste beleggingsjaar voor mij maar het was een close call het een na slechtste beleggingsjaar voor mij dus... -O-

* Ik had dus beter mijn hypotheek volledig af kunnen lossen :(

Voor 2019 is het nog vaag omdat de brexit veel roet in het eten kan gooien.

-O-
Nee joh, brexit wordt prima.
jacowoensdag 2 januari 2019 @ 05:12
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 22:19 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik heb als argument tegen het "Selang-moment" wel eens aangevoerd dat alles in één asset-klasse (cash dus) ook riskant was want totaal geen spreiding. Dan kan je bijvoorbeeld getroffen worden door zware inflatie. (Of zoals nu het geval is door een hogere VRH dan dat het rendement op een spaarrekening is). Als je echt veilig wil zitten kun je tóch beter een beetje spreiden...
Bij zware inflatie zal de rente op je cash mee stijgen. Misschien wel met een tijdsvertraging, maar inflatie is nou ook weer niet de doodsklap die je hierboven suggereert. Tenzij je de cash in 5-jarige deposito's hebt vastgezet, hetgeen ik niet aanraad.

Je VRH vs. spaarrekening opmerking is inderdaad aktueel. Dit is de grootste factor voor mijn verlies dit jaar. Zoals je misschien in het nieuws hebt opgemerkt, zijn er juridische procedures gestart door belastingbetalers vs. de overheid, die nog steeds uitgaat van een fictief jaarlijks rendement van 4% (of zelfs nog meer in hogere schijven). Dit is alleen haalbaar door grote risico's te nemen. Dit juridische proces volg ik met belangstelling en ik hoop ooit wat van mijn VRH betalingen terug te zien, doordat de overheid dit verliest.

Even iets over het "Selang-moment". Voor mensen die plezier beleven aan beleggen, lijkt het misschien alsof de "Selang-school" zich aan de zijlijn zit te verbijten en zich als monikken van alle plezier onthouden. Onderwijl, nerveus loerend naar het moment dat ze eindelijk ook mee kunnen doen. Als dit inderdaad het beeld is, dan zou het nogal triest zijn.

De werkelijkheid is dat ik 'watch lists' bijhoudt van potentieel interessante aandelen. Ik doe van elk aandeel op deze lijst ook een ruwe waardebepaling en keer op keer merk ik op dat goede bedrijven erg hoog gewaardeerd zijn. Waarom zou ik 10 euro in cash omruilen voor een aandeel dat naar mijn idee 7 euro waard is, met nog alle onzekerheden rondom aandelen van dien. Dit is voor mij de essentie van beleggen.

Die praktische ervaring komt dus eerst en de Shiller P/E is een theoretisch raamwerk dat bevestigt dat mijn waarneming van de te dure individuele aandelen wel eens kon kloppen. Ik wacht ook niet op een "Selang-moment" , maar meer op het moment dat de aandelen in mijn watchlists goedkoop worden, wat waarschijnlijk rondom hetzelfde moment zal zijn.
ludovicowoensdag 2 januari 2019 @ 09:56
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 05:12 schreef jaco het volgende:

[..]

Bij zware inflatie zal de rente op je cash mee stijgen. Misschien wel met een tijdsvertraging, maar inflatie is nou ook weer niet de doodsklap die je hierboven suggereert. Tenzij je de cash in 5-jarige deposito's hebt vastgezet, hetgeen ik niet aanraad.

Je VRH vs. spaarrekening opmerking is inderdaad aktueel. Dit is de grootste factor voor mijn verlies dit jaar. Zoals je misschien in het nieuws hebt opgemerkt, zijn er juridische procedures gestart door belastingbetalers vs. de overheid, die nog steeds uitgaat van een fictief jaarlijks rendement van 4% (of zelfs nog meer in hogere schijven). Dit is alleen haalbaar door grote risico's te nemen. Dit juridische proces volg ik met belangstelling en ik hoop ooit wat van mijn VRH betalingen terug te zien, doordat de overheid dit verliest.

Even iets over het "Selang-moment". Voor mensen die plezier beleven aan beleggen, lijkt het misschien alsof de "Selang-school" zich aan de zijlijn zit te verbijten en zich als monikken van alle plezier onthouden. Onderwijl, nerveus loerend naar het moment dat ze eindelijk ook mee kunnen doen. Als dit inderdaad het beeld is, dan zou het nogal triest zijn.

De werkelijkheid is dat ik 'watch lists' bijhoudt van potentieel interessante aandelen. Ik doe van elk aandeel op deze lijst ook een ruwe waardebepaling en keer op keer merk ik op dat goede bedrijven erg hoog gewaardeerd zijn. Waarom zou ik 10 euro in cash omruilen voor een aandeel dat naar mijn idee 7 euro waard is, met nog alle onzekerheden rondom aandelen van dien. Dit is voor mij de essentie van beleggen.

Die praktische ervaring komt dus eerst en de Shiller P/E is een theoretisch raamwerk dat bevestigt dat mijn waarneming van de te dure individuele aandelen wel eens kon kloppen. Ik wacht ook niet op een "Selang-moment" , maar meer op het moment dat de aandelen in mijn watchlists goedkoop worden, wat waarschijnlijk rondom hetzelfde moment zal zijn.
Ik blijf het zeggen, die shiller P/E is niet heilig. De markt loopt een stuk sneller vooruit. Dat is dan ook een les van Shiller "de markt overdrijft" maar er valt prima aan te voeren dat de winsten de afgelopen 10 jaar ook onnatuurlijk laag hebben gelegen. de beurskoersen houden daar terecht minder rekening mee..

De Shiller P/E zal gigantisch hoog hebben gelegen toen de koersen in 2009 mega laag lagen, ja, goed instapmoment wel ja. Maar als je er een beetje rekening mee houdt waar het vandaan komt...

Een aandeel is volatiel, de winsten onzeker, in die zin kan een aandeel 5-10 euro waard zijn en je moet er 10 euro voor betalen op de beurs.. nou dan zit er inderdaad wat meer risico in. Maar je krijgt misschien ook weer wat dividend die je anders misloopt. Als de koersen nog 4 jaar hoog blijven is die 7 euro op een natuurlijke manier gegroeid naar 10 euro.. na 10 jaar is zo een aandeel 14-28 euro waard en heb je het nog niet gekocht bij wijze van spreken.

Tjah..

Niks mis met wat geld achter de hand houden voor als de koersen laag staan hoor, maar je bent eigenlijk een soort van risico laag aan het speculeren.

En ik vind aandelen ook weleens te duur, voor Heineken zou ik ook geen 90 euro kopen.

Vaak heb ik voordat ik instap in een aandeel toch wel het idee dat het bedrijf een stuk meer succesvol zal zijn in de toekomst.. dus dan zouden alle aandelen waar ik in zit ondergewaardeerd zijn.

Niet echt efficiënte markthypothese en je gelijk krijg je pas na een jaar of 20 dus we zien het wel.

[ Bericht 15% gewijzigd door ludovico op 02-01-2019 10:04:06 ]
SunnyCrowderwoensdag 2 januari 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2018 20:43 schreef Arkai het volgende:
Nog steeds liquide, wachtende op een goed instapmoment om 100% long te gaan. Stockpicking doe ik niet aan maar ik houd er rekening mee dat olie < $35 kan noteren in 2019. Op zo'n moment trekken aandelen als SLB mijn aandacht gezien de steeds cyclischer wordende aard van de energiemarkten, een tendens die m.i. niet goed genoeg ingeprijsd wordt.
Interessante theorie. Ik hou deze even in de gaten. Ben wel benieuwd hoeveel SLB op zo'n moment nog kan zakken als je nu al ziet hoeveel er de laatste tijd vanaf is gegaan.
jacowoensdag 2 januari 2019 @ 11:59
quote:
1s.gif Op woensdag 2 januari 2019 09:56 schreef ludovico het volgende:
Een aandeel is volatiel, de winsten onzeker, in die zin kan een aandeel 5-10 euro waard zijn en je moet er 10 euro voor betalen op de beurs.. nou dan zit er inderdaad wat meer risico in. Maar je krijgt misschien ook weer wat dividend die je anders misloopt. Als de koersen nog 4 jaar hoog blijven is die 7 euro op een natuurlijke manier gegroeid naar 10 euro.. na 10 jaar is zo een aandeel 14-28 euro waard en heb je het nog niet gekocht bij wijze van spreken.
Nog even voor de duidelijkheid: als ik een aandeel op 7 euro waardeer, dan gaat mijn berekening over de resterende levensloop van het bedrijf. Zoals je ook een 'terminal value' in een discounted cashflow berekening hebt. Als de waarde op natuurlijke wijze naar 10 euro of 14 euro groeit, dan heb ik mij achteraf gezien in de groeimogelijkheden van dat aandeel vergist.

Maar dus ook na een inplanning van een redelijke groei in mijn berekening, kom ik niet aan de prijs die de aandelenmarkt vraagt. Of iets direkter gezegd: ik snap niet dat beleggers bijvoorbeeld een P/B van 11 betalen voor Unilever, hoe goed dat bedrijf ook is. Het kan zijn dat ik iets mis of het kan zijn dat mijn scepsis terecht is en je Unilever na een flinke correctie veel goedkoper kunt inslaan.
LXIVwoensdag 2 januari 2019 @ 12:02
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 11:59 schreef jaco het volgende:

[..]

Nog even voor de duidelijkheid: als ik een aandeel op 7 euro waardeer, dan gaat mijn berekening over de resterende levensloop van het bedrijf. Zoals je ook een 'terminal value' in een discounted cashflow berekening hebt. Als de waarde op natuurlijke wijze naar 10 euro of 14 euro groeit, dan heb ik mij achteraf gezien in de groeimogelijkheden van dat aandeel vergist.

Maar dus ook na een inplanning van een redelijke groei in mijn berekening, kom ik niet aan de prijs die de aandelenmarkt vraagt. Of iets direkter gezegd: ik snap niet dat beleggers bijvoorbeeld een P/B van 11 betalen voor Unilever, hoe goed dat bedrijf ook is. Het kan zijn dat ik iets mis of het kan zijn dat mijn scepsis terecht is en je Unilever na een flinke correctie veel goedkoper kunt inslaan.
TINA. There Is No Alternative.

Stel je moet (als pensioenfonds bijv) beleggen en je kunt aan rente eigenlijk niks krijgen. Dan ga je kijken naar assets met een laag risico die nog wat rendement opleveren, en dan kom je al snel bij Unilever terecht. Het dividend alleen al is hoger dan de rente, en dat rendment zal naar verwachting minimaal met de inflatie meegroeien.
ludovicowoensdag 2 januari 2019 @ 13:59
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 11:59 schreef jaco het volgende:

[..]

Nog even voor de duidelijkheid: als ik een aandeel op 7 euro waardeer, dan gaat mijn berekening over de resterende levensloop van het bedrijf. Zoals je ook een 'terminal value' in een discounted cashflow berekening hebt. Als de waarde op natuurlijke wijze naar 10 euro of 14 euro groeit, dan heb ik mij achteraf gezien in de groeimogelijkheden van dat aandeel vergist.

Maar dus ook na een inplanning van een redelijke groei in mijn berekening, kom ik niet aan de prijs die de aandelenmarkt vraagt. Of iets direkter gezegd: ik snap niet dat beleggers bijvoorbeeld een P/B van 11 betalen voor Unilever, hoe goed dat bedrijf ook is. Het kan zijn dat ik iets mis of het kan zijn dat mijn scepsis terecht is en je Unilever na een flinke correctie veel goedkoper kunt inslaan.
Ja alleen als dat ff uitblijft... Die 4% dividend mis je dan 5 jaar lang, als dat een total return index is dan mis je 25% ofzo, tjah, maar als je geïnvesteerd bent mis je de mogelijkheid om het goedkoop in te slaan als het eventueel goedkoper wordt. Wat uiteraard kan. Het zegt iets over je risico bereidheid en welke vergoeding er tegenover zou moeten staan. Als je het risico pas wilt lopen als je winst hoger is dan moet je jouw methode aanhouden. Als je okay bent met risico en de winst is goed genoeg dan moet je niet zitten speculeren. De omstandigheden staan immers toe dat je in de aandelen zit dan.

Persoonlijke preferenties.... Gedeeltelijk geïnvesteerd zijn kan ook nog.

Je kunt daar nog enigszins rationeel naar kijken doordat je kijkt of aandelen overgewaardeerd zijn en wat er in het verleden in die situaties gebeurde... Kan zomaar zijn dat je haast kunt verwachten dat je rendement negatief zal zijn natuurlijk, ik verwacht het zelf alleen niet met de aandelen waar ik zelf in zit maar ik zal ook geen Unilever of Heineken kopen op deze koersen...Maar als die koersen 20-25% zakken lijken het mij prima beleggingen.... Maar wat ik zeg, als je in deze aandelen zou willen zitten en ze dalen 5 jaar niet dan ben je er niks beter op geworden door te wachten.

De end game is naar mijn mening dat je gewoon meer risico loopt op tijdelijke verliezen als je hoger inkoopt.
ludovicowoensdag 2 januari 2019 @ 14:17
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 12:02 schreef LXIV het volgende:

[..]

TINA. There Is No Alternative.

Stel je moet (als pensioenfonds bijv) beleggen en je kunt aan rente eigenlijk niks krijgen. Dan ga je kijken naar assets met een laag risico die nog wat rendement opleveren, en dan kom je al snel bij Unilever terecht. Het dividend alleen al is hoger dan de rente, en dat rendment zal naar verwachting minimaal met de inflatie meegroeien.
De kans dat het na 10 jaar een winstgevende zaak is met 4-5% rendement is natuurlijk heel hoog. De kans dat het binnen 5 jaar 20-30% op negatieve groei staat is ook heel hoog. Als je 20-30% goedkoper koopt stijgt je winst wel met 20-25%...

Dalende koersen impliceert dat je een hogere verwachte winst zult hebben, een hogere winst rechtvaardigd ook dat je meer risico durft te nemen.
jacowoensdag 2 januari 2019 @ 14:28
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2019 13:59 schreef ludovico het volgende:
Persoonlijke preferenties.... Gedeeltelijk geïnvesteerd zijn kan ook nog.
Het komt inderdaad op persoonlijke voorkeuren neer. Ik denk ook dat de uitgangspositie een rol speelt. Selang heeft vermoedelijk een totaal bedrag waarmee hij de rest van z'n leven kan uitzingen. Waarom zou je dan een crash van zeg 40% willen riskeren in het najagen van een rendement dat je niet echt nodig hebt. Bedenk ook dat het een Japan-1990-achtige crash kan zijn.

Als je daarentegen 10.000 euro hebt weten te sparen en nu bij je broker hebt staan, dan begrijp ik volkomen dat je niet op een 'Selang-moment' gaat zitten wachten. Dan wil je er mee aan de slag.
YebCarwoensdag 2 januari 2019 @ 20:59
Vastgoed -10%, dankzij het verre oosten.
Crypto -85%,
Saldo banken + valuta + 400%, dankzij wat schulden kunnen innen

Al met al is mijn vrij besteedbare vermogen flink toegenomen, maar heb ik flinke klappen moeten vangen met andere beleggingen.

Persoonlijk denk ik dat in 2019 vastgoed verder naar beneden keldert, laatste kwartaal is het -30% gegaan, maar schade nog redelijk beperkt kunnen houden door een goed middenjaar.

Crypto verwacht ik een stijging van minimaal 100%, maar het is en blijft crypto, het kan net zo goed -80% worden. :')
raptorixdonderdag 3 januari 2019 @ 05:33
2017 was een uitstekend jaar, bedrijf waar ik toen werkte verkocht aan grote Amerikaan, waardoor ik mijn aandeeltjes voor honderdvoudige kon verkopen :+

2018 was redelijk jaar,; ik beleg alleen stukje via mijn hypotheek en daar had ik wisselend resultaat maar toch nog 6 procent rendement zo uit mijn hoofd, niet super interessant aangezien woning na 15 jaar bijna 3 dubbele doet :)
Moogwai10zaterdag 5 januari 2019 @ 20:00
2018 was bij mij een jaar om snel te vergeten. :'(

- cryptovaltua -80% (mandje van 10 verschillende)
- beleggingen -24% (3 trackers en 5 aandelen)

Ik heb gelukkig nog ca. 40% vermogen cash, dus ik zie dit ondanks het slechte resultaat ook wel als een mogelijkheid om toch nog even wat goedkoop in te slaan zodra het mes is gestopt met vallen.

Aangezien ik de afgelopen 7 jaar gemiddeld maar ca. 3,8% rendement heb gemaakt vs. de benchmark AEX ca. 6,9% zal ik voornamelijk trackers gaan bijkopen.
miro86maandag 21 januari 2019 @ 13:45
Ik zie dat ik een beetje laat ben hiermee...
Bij Binck heb ik het zo'n 4% beter gedaan dan de AEX. Ik had mijn leverage voor de zomer naar 0 afgebouwd, zit nu gewoon 100% long dus.
Door de nieuwe tarieven wordt Binck erg duur en ben ik daarom aan het overstappen op Lynx (alles wordt daar bijgekocht). Ik had wat meer succes bij Lynx: -1.93%

SPOILER
Bij Binck:
25p4d4h.jpg

Bij Lynx
2lln1wp.jpg
Pigermaandag 21 januari 2019 @ 14:12
Eerste keer verlies in afgelopen 5 jaar. 18% zelfs maar liefst.

Maar maak me geen zorgen. Doe juist wel aan stockpicking. Ik geloof niet in een eeuwige economische groei. Al helemaal niet met de vergrijzing. Verplichte aflossing op hypotheken zal eerste 10 jaar ook nog niet bijdragen aan de economische groei (van NL dan hè).

Zit in AirFrance, BMW, H&M, PostNl en al lange tijd in Shell.

Andere zijn lekker goedkoop ingekocht en meeste zullen op lange termijn pas verkocht worden (op evt. overnames na).
AirFrance heb ik achteraf misschien beetje spijt van, maar ik wacht gewoon af.
icecreamfarmer_NLdinsdag 22 januari 2019 @ 09:24
2018 Volledig cash en vermogen is vooral in eigen woning geduwd.
Voor 2019 zal het zelfde op het programma staan met na-isolatie, zonnepanelen of toch de aankoop van nieuwbouw zodat ik zelf niet hoef te klussen.

Misschien dat ik nog een kleine positie rabo certificaten of BA preps koop. Die heb ik verkocht toen ik mijn woning verkocht.
blomkedinsdag 22 januari 2019 @ 09:43
quote:
0s.gif Op maandag 21 januari 2019 14:12 schreef Piger het volgende:

AirFrance heb ik achteraf misschien beetje spijt van, maar ik wacht gewoon af.
Nu toch geen spijt meer? Al 20% stijging in een week!
Pigerdinsdag 22 januari 2019 @ 10:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 januari 2019 09:43 schreef blomke het volgende:

[..]

Nu toch geen spijt meer? Al 20% stijging in een week!
Heb ze in februari gekocht voor rond 10 euro, dus zeker niet in diepe dal maar sta nu inderdaad 4% in de plus.

Maar koers is niet reden om wel of niet tevreden te zijn. Soms staan koersen behoorlijk laag. Zolang ik maar tevreden ben met voortgang van t bedrijf hoeft de koers die niet per se te volgen. Natuurlijk moet het zich ooit uiten in de koers, anders pak je nooit winst.

Air France heb ik al eerder leuke winst op gemaakt bij koersstijging in 2017, maar reden van spijt is dat ik het gezeik met die Fransen teveel heb onderschat. Maakt het een risicovol bedrijf. Ook nog in de toekomst.
blomkedinsdag 22 januari 2019 @ 10:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 januari 2019 10:31 schreef Piger het volgende:
Air France heb ik al eerder leuke winst op gemaakt bij koersstijging in 2017, maar reden van spijt is dat ik het gezeik met die Fransen teveel heb onderschat. Maakt het een risicovol bedrijf. Ook nog in de toekomst.
In alle opzichten veel risico, maar ook veel kansen. Afsplitsing van die Fransen en overname door Duitsers of Engelsen zou een mooie move zijn. Plus de bijna 100% capaciteitsbezetting. Ik denk dat het aandeel nog potentie heeft…..