abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_183938314
SyriŽ

SyriŽ is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. De Syrische oppositie in binnen- en buitenland inclusief de Koerden hebben niet deelgenomen aan deze verkiezingen. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Vele tienduizenden mensen kwamen daarbij om het leven. Zo vader, zo zoon. Nadat eind 2010 in TunesiŽ demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in SyriŽ. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten. Vele Syrische soldaten deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger omdat ze naar eigen zeggen niet op demonstranten wilden schieten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. De vraag is dan ook hoe democratisch dit is, aangezien de Koerden, een etnische minderheid zo geen etnische partij kunnen oprichten, en de moslimbroederschap kan ook niet meedoen terwijl ze over een groot aantal aanhangers beschikken binnen SyriŽ. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 400.000 doden gevallen. Etnische en religieuze groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, SyriŽ bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, SyriŽ, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA (Free Syrian Army) + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA (Syrian Arab Army) en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurde gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van SyriŽ
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en SyriŽ heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida, tegenwoordig beter bekend als HTS (Hayaat Tahrir Shaam), zogenaamd de banden verbroken met Al Qaida.

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie die zowel in Irak als in SyriŽ opereert. Volgens eigen zeggen komen ze op voor de soennieten in Irak en SyriŽ, dus hun meeste slachtoffers zijn voornamelijk niet-soennieten. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart, bijna iedereen dus.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, JordaniŽ, LibiŽ, VAE, Saudi-ArabiŽ en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van SyriŽ met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
Rood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en SyriŽ
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in SyriŽ

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Inmiddels zijn de jezidische gebieden in Irak heroverd op IS, en zijn er duizenden Amerikaanse soldaten actief in Irak ondanks dat Obama geen boots on the ground wilde en juist de troepen wilde weghalen uit Irak (belofte van hem tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008).


Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en SyriŽ bestaat.

Inmiddels heeft IS grote stukken grondgebied in Irak en SyriŽ verloren. Het kalifaat is territoriaal verslagen, maar nog niet militair. De verwachting is dat IS ondergronds doorgaat met hit and run aanvallen tegen Iraakse soldaten/pro-regerinsmilities en aanslagen gericht tegen sjiieten in Bagdad.


Kaart van de huidige militaire situatie
Paars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul


Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en SyriŽ
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn AssyriŽrs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creŽren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183938587
Erdogan beloofde met zijn jihadi vrinden te gaan bidden in Damascus, 2019 kan hij het weer proberen.
Het lijkt mij eerder de zoveelste valse belofte.
pi_183939639
Ik vind het opvallend hoe afzijdig Rusland en de assadisten zijn rondom deze koeienhandel tussen Trump en erdo.

ragipsoylu twitterde op zondag 23-12-2018 om 19:54:23 BREAKING — Erdogan, Trump agreed to avoid ‘power vacuum’ in Syria, Turkish Presidential readout on the phone call says reageer retweet
ragipsoylu twitterde op zondag 23-12-2018 om 19:59:19 Here is the complete Turkish readout on Erdogan, Trump phone call on Syriao A power vacuum should be prevented otherwise withdrawal and transition process could be abused https://t.co/lsg5o2hqKJ reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183939678
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 12:34 schreef WammesWaggel het volgende:
Erdogan beloofde met zijn jihadi vrinden te gaan bidden in Damascus, 2019 kan hij het weer proberen.
Het lijkt mij eerder de zoveelste valse belofte.
Promises made promises broken ;(
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183949789
Waarom trekt Trump zijn troepen terug uit SyriŽ? İn de Turkse pers kwam ik verschillende, niet per se tegenstrijdige, verklaringen tegen:

- Trump is impulsief en irrationeel. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.
- Trump ziet dat het Amerikaanse volk oorlogsmoe is en geeft het volk wat het wil. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij zijn voornemen tot terugtrekking al bekendgemaakt.
- Erdogan had 1 week voor Trumps beslissing al de Turkse troepen naar de Syrische grens gestuurd en bekendgemaakt dat Turkije binnen enkele dagen de YPG zou opruimen, ongeacht de consequenties (zoals botsen met Amerikaanse troepen). Hiermee dwong Erdogan Trump om een keuze te maken: de YPG blijven steunen en mogelijk vechten tegen Turkije, of de Koerden laten vallen. Het te vriend houden van Turkije woog zwaarder voor Trump dan het verliezen van de Koerden.
- Trumps doel in het Midden-Oosten is het beperken van de İraanse invloed en het garanderen van İsraels veiligheid. Aanvankelijk wilde hij dit doen met behulp van een Arabische NATO (met o.a. Saudi-ArabiŽ, de VAE en Egypte), maar na de reeks van blunders in de Khashoggi-moord en de oorlog in Jemen, heeft Trump geconcludeerd dat deze landen eerder een last dan een toevoeging zijn. De Koerden zouden ook geen partij zijn voor İran. De enige realistische optie is dan Turkije.
- De VS is in een concurrentieslag verwikkeld met Rusland en China. De VS kan de Turkse hulp goed gebruiken in Centraal-AziŽ, West-China, de Zwarte Zee, Caucasus, Balkan, Oost-Middelandse Zee, SyriŽ, İrak en İran.
- De VS en Turkije hebben een nog niet openbaar gemaakte deal gesloten. Voor Amerikaanse terugtrekking uit SyriŽ moet Turkije iets terug hebben gegeven aan de Amerikanen.
- Door Amerikaanse terugtrekking zullen İran, Rusland en Turkije moeten concurreren voor de controle over Noord-Oost-SyriŽ, waardoor een voor alle betrokkenen destructieve ratrace ontstaat. Wat de VS hierbij wint is mij onduidelijk.
pi_183950302
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 22:47 schreef Bilge het volgende:
Waarom trekt Trump zijn troepen terug uit SyriŽ? İn de Turkse pers kwam ik verschillende, niet per se tegenstrijdige, verklaringen tegen:

- Trump is impulsief en irrationeel. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.
- Trump ziet dat het Amerikaanse volk oorlogsmoe is en geeft het volk wat het wil. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij zijn voornemen tot terugtrekking al bekendgemaakt.
- Erdogan had 1 week voor Trumps beslissing al de Turkse troepen naar de Syrische grens gestuurd en bekendgemaakt dat Turkije binnen enkele dagen de YPG zou opruimen, ongeacht de consequenties (zoals botsen met Amerikaanse troepen). Hiermee dwong Erdogan Trump om een keuze te maken: de YPG blijven steunen en mogelijk vechten tegen Turkije, of de Koerden laten vallen. Het te vriend houden van Turkije woog zwaarder voor Trump dan het verliezen van de Koerden.
- Trumps doel in het Midden-Oosten is het beperken van de İraanse invloed en het garanderen van İsraels veiligheid. Aanvankelijk wilde hij dit doen met behulp van een Arabische NATO (met o.a. Saudi-ArabiŽ, de VAE en Egypte), maar na de reeks van blunders in de Khashoggi-moord en de oorlog in Jemen, heeft Trump geconcludeerd dat deze landen eerder een last dan een toevoeging zijn. De Koerden zouden ook geen partij zijn voor İran. De enige realistische optie is dan Turkije.
- De VS is in een concurrentieslag verwikkeld met Rusland en China. De VS kan de Turkse hulp goed gebruiken in Centraal-AziŽ, West-China, de Zwarte Zee, Caucasus, Balkan, Oost-Middelandse Zee, SyriŽ, İrak en İran.
- De VS en Turkije hebben een nog niet openbaar gemaakte deal gesloten. Voor Amerikaanse terugtrekking uit SyriŽ moet Turkije iets terug hebben gegeven aan de Amerikanen.
- Door Amerikaanse terugtrekking zullen İran, Rusland en Turkije moeten concurreren voor de controle over Noord-Oost-SyriŽ, waardoor een voor alle betrokkenen destructieve ratrace ontstaat. Wat de VS hierbij wint is mij onduidelijk.
Het is het tweede. Daarom is dit ook een beslissing van Trump alleen. De rest zijn nagenoeg allemaal smerige neocons.
  maandag 24 december 2018 @ 23:40:23 #7
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183950759
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:17 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Het is het tweede. Daarom is dit ook een beslissing van Trump alleen. De rest zijn nagenoeg allemaal smerige neocons.
Dit baseer je op je onderbuik? Hoe verklaar je dan dat hij eerst meer troepen naar SyriŽ stuurde?
pi_183950954
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:40 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Dit baseer je op je onderbuik? Hoe verklaar je dan dat hij eerst meer troepen naar SyriŽ stuurde?
Vanwege de neocon-invloeden.
  maandag 24 december 2018 @ 23:51:14 #9
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951000
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:49 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Vanwege de neocon-invloeden.
Ah ja, en je baseert het nog steeds op je onderbuik?
pi_183951035
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:51 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Ah ja, en je baseert het nog steeds op je onderbuik?
Dat is gewoon Amerikaanse politiek, hoor. Geen verassing.
  maandag 24 december 2018 @ 23:56:39 #11
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951104
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:52 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Dat is gewoon Amerikaanse politiek, hoor. Geen verassing.
Ik weet vrij veel van Amerikaanse politiek. Ik denk eerder dat de huidige president beÔnvloed wordt door wat bij het ontbijtprogramma van Fox News verteld wordt dan wat voor andere invloed dan ook.
pi_183951343
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:56 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Ik weet vrij veel van Amerikaanse politiek. Ik denk eerder dat de huidige president beÔnvloed wordt door wat bij het ontbijtprogramma van Fox News verteld wordt dan wat voor andere invloed dan ook.
Ik denk dat je vooral niet goed leest
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:13:59 #13
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951364
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:12 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Ik denk dat je vooral niet goed leest
Het staat je vrij om niet de hele tijd zo vaag te reageren, maar veel concreter te zijn, wat op een forum best wenselijk is.
pi_183951384
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:13 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Het staat je vrij om niet de hele tijd zo vaag te reageren, maar veel concreter te zijn, wat op een forum best wenselijk is.
Jij dacht vanaf het begin al dat ik vanuit mijn onderbuik aan het redeneren was. Dan heeft een discussie weinig zin. Laten we het weer over Syrie hebben
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:17:49 #15
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951406
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:15 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Jij dacht vanaf het begin al dat ik vanuit mijn onderbuik aan het redeneren was. Dan heeft een discussie weinig zin. Laten we het weer over Syrie hebben
Dat deed ik vanuit mijn ervaring. Ik stelde het bovendien als vraag, maar de tweede belangrijkere vraag negeer je.
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:29:31 #16
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_183951541
Hoe kunnen Amerikanen oorlogsmoe zijn? Ze hebben nooit een oorlog op eigen grondgebied meegemaakt maar vechten die uit op andere continenten terwijl de eigen populatie op TV met een pak popcorn van geniet. Misschien zijn ze media-moe? Die 24/7 propaganda word je op een gegeven moment horendol van. Als ze in Afghanistan of Irak zeggen we zijn oorlogsmoe, uiteraard.
pi_183951597
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:29 schreef Jellereppe het volgende:
Hoe kunnen Amerikanen oorlogsmoe zijn? Ze hebben nooit een oorlog op eigen grondgebied meegemaakt maar vechten die uit op andere continenten terwijl de eigen populatie op TV met een pak popcorn van geniet. Misschien zijn ze media-moe? Die 24/7 propaganda word je op een gegeven moment horendol van. Als ze in Afghanistan of Irak zeggen we zijn oorlogsmoe, uiteraard.
Je kan natuurijk ook als Irak ervoor gaan zorgen dat je meedoet op wereldtoneel. Kun jij Amerikaantje spelen.
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:34:06 #18
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951606
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:33 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Je kan natuurijk ook als Irak ervoor gaan zorgen dat je meedoet op wereldtoneel. Kun jij Amerikaantje spelen.
maar de tweede belangrijkere vraag negeer je.
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:35:37 #19
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_183951624
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:33 schreef theunderdog het volgende:
Je kan natuurijk ook als Irak ervoor gaan zorgen dat je meedoet op wereldtoneel. Kun jij Amerikaantje spelen.
Irak kan eerst beter voor zorgen dat hun populatie 24/7 toegang heeft tot elektriciteit en andere basismiddelen. Eerst eigen huis in orde. De VS heeft een Manifest Destiny van we willen Westerse waarden (''universele waarden'') verspreiden en onze hegemonie in stand houden. Een enorm deel van de Amerikanen gelooft dat hun natie een bijzondere natie is omdat ze de afgelopen 2,5 eeuw uitzonderlijk succesvol zijn geweest. De Irakezen daarentegen. Ik weet niet waar die hun trots en standing van moeten halen. Niet uit een derdewereldland maar zal moeten komen van hun eigen prestaties.
pi_183951692
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:35 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Irak kan eerst beter voor zorgen dat hun populatie 24/7 toegang heeft tot elektriciteit en andere basismiddelen. Eerst eigen huis in orde. De VS heeft een Manifest Destiny van we willen Westerse waarden (''universele waarden'') verspreiden en onze hegemonie in stand houden. Een enorm deel van de Amerikanen gelooft dat hun natie een bijzondere natie is omdat ze de afgelopen 2,5 eeuw uitzonderlijk succesvol zijn geweest. De Irakezen daarentegen. Ik weet niet waar die hun trots en standing van moeten halen. Niet uit een derdewereldland maar zal moeten komen van hun eigen prestaties.
Bedoelde het vooral in de context: als Irak in de plaats van Amerika had gestaan, dan deden ze hetzelfde. Amerika doet, wat een grootmacht doet. Hun invloed verbreden en verdiepen.
pi_183952840
Eigenlijk lijkt mij de kans dat Erdokhan de komende maanden daadwerkelijk de YPG grootschalig gaat aanvallen en vervolgens verslaan niet iets waar ik geld op zou inzetten.
pi_183953917
"He who dont miss the Soviet Union has no heart, he who wants it back has no brain".
Vladimir Putin.
pi_183954098
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 22:47 schreef Bilge het volgende:
Waarom trekt Trump zijn troepen terug uit SyriŽ? İn de Turkse pers kwam ik verschillende, niet per se tegenstrijdige, verklaringen tegen:

- Trump is impulsief en irrationeel. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.
- Trump ziet dat het Amerikaanse volk oorlogsmoe is en geeft het volk wat het wil. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij zijn voornemen tot terugtrekking al bekendgemaakt.
- Erdogan had 1 week voor Trumps beslissing al de Turkse troepen naar de Syrische grens gestuurd en bekendgemaakt dat Turkije binnen enkele dagen de YPG zou opruimen, ongeacht de consequenties (zoals botsen met Amerikaanse troepen). Hiermee dwong Erdogan Trump om een keuze te maken: de YPG blijven steunen en mogelijk vechten tegen Turkije, of de Koerden laten vallen. Het te vriend houden van Turkije woog zwaarder voor Trump dan het verliezen van de Koerden.
- Trumps doel in het Midden-Oosten is het beperken van de İraanse invloed en het garanderen van İsraels veiligheid. Aanvankelijk wilde hij dit doen met behulp van een Arabische NATO (met o.a. Saudi-ArabiŽ, de VAE en Egypte), maar na de reeks van blunders in de Khashoggi-moord en de oorlog in Jemen, heeft Trump geconcludeerd dat deze landen eerder een last dan een toevoeging zijn. De Koerden zouden ook geen partij zijn voor İran. De enige realistische optie is dan Turkije.
- De VS is in een concurrentieslag verwikkeld met Rusland en China. De VS kan de Turkse hulp goed gebruiken in Centraal-AziŽ, West-China, de Zwarte Zee, Caucasus, Balkan, Oost-Middelandse Zee, SyriŽ, İrak en İran.
- De VS en Turkije hebben een nog niet openbaar gemaakte deal gesloten. Voor Amerikaanse terugtrekking uit SyriŽ moet Turkije iets terug hebben gegeven aan de Amerikanen.
- Door Amerikaanse terugtrekking zullen İran, Rusland en Turkije moeten concurreren voor de controle over Noord-Oost-SyriŽ, waardoor een voor alle betrokkenen destructieve ratrace ontstaat. Wat de VS hierbij wint is mij onduidelijk.
Trump heeft vanaf dag 1 van in ieder geval zijn verkiezingscampagne een zeer isolationistische positie verkondigd mbt M-Oosten politiek. "Terugtrekken zodra kan, geen moer mee te maken of te zoeken daar. Laat het ze uitzoeken". De enige uitzonderingen was de strijd tegen IS en die te beslechten. En door mensen om hem heen zal hij veelvuldig verteld zijn dat "we moeten denken aan onze bondgenoten, en Iraanse invloed tegengaan". Dat laatste heeft hij dus een tijdje herhaald. Maar puntje bij paaltje blijkt dat hij geen enkele Amerikaanse soldaat in het Midden Oosten veel belangrijker vindt dan Iraanse de (toenemende) Iraanse invloedssfeer. Blijkbaar.

Trump doet wat veel Europeanen ook al jaren roepen: "waarom rotten die Yanks niet gewoon op uit M-Oosten, hebben er niets te zoeken". Hoppa, weg uit SyriŽ en uit dat kut Afghanistan. Laat de Afghanen met Europeanen lekker de Taliban bestrijden ofzo.

De Europeanen die Trump nu dom noemen mogen pleiten voor Europese intensieve samenwerking met de Syrische Koerden en dat Europa de rol van de Yanks daarin overneemt. Een gouden kans. Maar dat zullen ze niet doen. De Amerikanen moeten de kastanjes uit het vuur halen volgens deze lieden.
"He who dont miss the Soviet Union has no heart, he who wants it back has no brain".
Vladimir Putin.
pi_183954929
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 09:15 schreef Aloulu het volgende:
[ afbeelding ]
Context? wat staat er?
pi_183955752
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 10:12 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Context? wat staat er?
Fijne kerstdagen en een knallend oud & nieuw.

Iets in die strekking zal het wel zijn ~:) >:O
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_183956617
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 10:49 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Fijne kerstdagen en een knallend oud & nieuw.

Iets in die strekking zal het wel zijn ~:) >:O
Dat lijkt mij sterk.
pi_183957384
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:17 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Het is het tweede. Daarom is dit ook een beslissing van Trump alleen. De rest zijn nagenoeg allemaal smerige neocons.
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 december 2018 09:26 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Trump heeft vanaf dag 1 van in ieder geval zijn verkiezingscampagne een zeer isolationistische positie verkondigd mbt M-Oosten politiek. "Terugtrekken zodra kan, geen moer mee te maken of te zoeken daar. Laat het ze uitzoeken". De enige uitzonderingen was de strijd tegen IS en die te beslechten. En door mensen om hem heen zal hij veelvuldig verteld zijn dat "we moeten denken aan onze bondgenoten, en Iraanse invloed tegengaan". Dat laatste heeft hij dus een tijdje herhaald. Maar puntje bij paaltje blijkt dat hij geen enkele Amerikaanse soldaat in het Midden Oosten veel belangrijker vindt dan Iraanse de (toenemende) Iraanse invloedssfeer. Blijkbaar.

Trump doet wat veel Europeanen ook al jaren roepen: "waarom rotten die Yanks niet gewoon op uit M-Oosten, hebben er niets te zoeken". Hoppa, weg uit SyriŽ en uit dat kut Afghanistan. Laat de Afghanen met Europeanen lekker de Taliban bestrijden ofzo.

De Europeanen die Trump nu dom noemen mogen pleiten voor Europese intensieve samenwerking met de Syrische Koerden en dat Europa de rol van de Yanks daarin overneemt. Een gouden kans. Maar dat zullen ze niet doen. De Amerikanen moeten de kastanjes uit het vuur halen volgens deze lieden.
Als Trump zijn troepen terugtrekt omdat het Amerikaanse volk dit wil: waarom trekt hij zijn troepen in andere landen dan niet terug? De VS heeft in 177 landen 800 militaire bases met 200.000 soldaten. Wat onderscheidt SyriŽ? İn Afghanistan worden de troepen verminderd, niet geheel teruggetrokken; waarom?
Het aantal Amerikaanse soldaten in Duitsland (34805) is ten opzichte van het aantal Duitse soldaten (61054) schrikbarend hoog trouwens. Je kunt je afvragen of Duitsland wel een onafhankelijk land is...
pi_183957497
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:03 schreef Bilge het volgende:

[..]

[..]

Als Trump zijn troepen terugtrekt omdat het Amerikaanse volk dit wil: waarom trekt hij zijn troepen in andere landen dan niet terug? De VS heeft in 177 landen 800 militaire bases met 200.000 soldaten. Wat onderscheidt SyriŽ? İn Afghanistan worden de troepen verminderd, niet geheel teruggetrokken; waarom?[ afbeelding ]
Het aantal Amerikaanse soldaten in Duitsland (34805) is ten opzichte van het aantal Duitse soldaten (61054) schrikbarend hoog trouwens. Je kunt je afvragen of Duitsland wel een onafhankelijk land is...
Misschien omdat Trump de macht niet heeft?

Zoals ik al zei: hij wordt flink tegengewerkt.
pi_183957509
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 09:15 schreef Aloulu het volgende:
[ afbeelding ]
Is dit een martel techniek in sednaya ?
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183957570
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:08 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Misschien omdat Trump de macht niet heeft?

Zoals ik al zei: hij wordt flink tegengewerkt.
Trump wordt zeker tegengewerkt door het establishment. Maar dat weerhield hem er niet van om zijn troepen uit SyriŽ te trekken. Wat onderscheidt SyriŽ?
pi_183957632
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:03 schreef Bilge het volgende:

[..]

[..]

Als Trump zijn troepen terugtrekt omdat het Amerikaanse volk dit wil: waarom trekt hij zijn troepen in andere landen dan niet terug? De VS heeft in 177 landen 800 militaire bases met 200.000 soldaten. Wat onderscheidt SyriŽ? İn Afghanistan worden de troepen verminderd, niet geheel teruggetrokken; waarom?[ afbeelding ]
Het aantal Amerikaanse soldaten in Duitsland (34805) is ten opzichte van het aantal Duitse soldaten (61054) schrikbarend hoog trouwens. Je kunt je afvragen of Duitsland wel een onafhankelijk land is...
Domme opmerking. Sorry dat ik het zeg. Kan je zelf niet indenken wat het verschil is voor de US mbt het personeel dat ergens gestationeerd is en bijv Syrie en Afghanistan? Zeker als je met Duitsland aan komt zetten. Boots on the ground in een actieve strijd bijv?

Al die militaire basissen gaat om de macht van de US te beschermen. Laat juist zien hoe machtig de US is wereldwijd.
"He who dont miss the Soviet Union has no heart, he who wants it back has no brain".
Vladimir Putin.
pi_183957675
quote:
10s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:09 schreef Slayage het volgende:
Is dit een martel techniek in sednaya ?
Ja, volgens Arabischtalige FB-pagina's die getuigenissen van voormalige gevangenen verzamelen wel. Dit noemt men ta3thib al-chem3a, "de kaars-methode (marteling)" binnen eigen kringen. Mag je paar uur met je blote anus op een brandende kaars zitten waarbij je van onder wegbrandt.
"He who dont miss the Soviet Union has no heart, he who wants it back has no brain".
Vladimir Putin.
pi_183957720
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:13 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Domme opmerking. Sorry dat ik het zeg. Kan je zelf niet indenken wat het verschil is voor de US mbt het personeel dat ergens gestationeerd is en bijv Syrie en Afghanistan? Zeker als je met Duitsland aan komt zetten. Boots on the ground in een actieve strijd bijv?
Lopen de troepen in İrak geen gevaar? Kosten de troepen in relatief veilige landen geen belastinggeld?
pi_183957747
Syria Pullout: Israel Left With False Russian Promises and a Volatile U.S. President

Zeer lezenswaardig artikel uit Haaretz waarin de Russische beweegredenen en strategieŽn in SyriŽ worden beschreven.
pi_183957821
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:11 schreef Bilge het volgende:

[..]

Trump wordt zeker tegengewerkt door het establishment. Maar dat weerhield hem er niet van om zijn troepen uit SyriŽ te trekken. Wat onderscheidt SyriŽ?
Niets. Het is eerder: bij een land lukt het, bij meerdere niet.
pi_183957983
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:21 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Niets. Het is eerder: bij een land lukt het, bij meerdere niet.
İk volg Trump op Twitter (wie niet?); behalve SyriŽ en Afghanistan heeft hij nog niet getweet over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit andere landen. Wat niet is kan nog komen. Maar het is ook mogelijk dat er andere beweegredenen spelen dan louter populisme.

Ahmadinejad denkt er bijvoorbeeld het zijne van:
Ahmadinejad1956 twitterde op zondag 23-12-2018 om 20:29:31 Mr. @realDonaldTrump hopefully the #USWithdrawal from #Syria and #Afghanistan would not be a new opportunity and excuse to start another war. reageer retweet
pi_183958059
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:17 schreef Bilge het volgende:
Lopen de troepen in İrak geen gevaar? Kosten de troepen in relatief veilige landen geen belastinggeld?
Weer slechte vergelijking.

Amerikanen trainen en adviseren enkel in Irak. Niet actief boots on the ground in de actieve oorlog tegen ISIS. In Afghanistan zitten er circa 10.000 dacht ik die actief meehelpen en in Syrie special forces en marines die ook actief meehelpen al dan niet met het verzamelen van inlichtingen op de grond en ondersteunen van de Koerden op het oorlogsveld.

Zijn eerst volgende prioriteit zal bij de militairen in Afghanistan zijn. Als hij zijn terugtrekken van troepen verder wil doorzetten. Die lopen meer gevaar dan de adviseurs en trainers in Irak.
"He who dont miss the Soviet Union has no heart, he who wants it back has no brain".
Vladimir Putin.
pi_183958089
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:27 schreef Bilge het volgende:

[..]

İk volg Trump op Twitter (wie niet?); behalve SyriŽ en Afghanistan heeft hij nog niet getweet over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit andere landen. Wat niet is kan nog komen. Maar het is ook mogelijk dat er andere beweegredenen spelen dan louter populisme.

Ahmadinejad denkt er bijvoorbeeld het zijne van:
Ahmadinejad1956 twitterde op zondag 23-12-2018 om 20:29:31 Mr. @realDonaldTrump hopefully the #USWithdrawal from #Syria and #Afghanistan would not be a new opportunity and excuse to start another war. reageer retweet
Die Iraanse drol ziet overal complotten.
pi_183958125
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:31 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Weer slechte vergelijking.

Amerikanen trainen en adviseren enkel in Irak. Niet actief boots on the ground in de actieve oorlog tegen ISIS. In Afghanistan zitten er circa 10.000 dacht ik die actief meehelpen en in Syrie special forces en marines die ook actief meehelpen al dan niet met het verzamelen van inlichtingen op de grond en ondersteunen van de Koerden op het oorlogsveld.

Zijn eerst volgende prioriteit zal bij de militairen in Afghanistan zijn. Als hij zijn terugtrekken van troepen verder wil doorzetten. Die lopen meer gevaar dan de adviseurs en trainers in Irak.
Gaat Trump nooit lukken, vanwege andere invloeden zoals ik al zei. Zal mij ook niets verbazen als de terugtrekking uit Syrie veel langzamer gaat dan gepland. De Israellobby is hier ook niet gelukkig mee, immers.
pi_183958282
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:33 schreef theunderdog het volgende:
Gaat Trump nooit lukken, vanwege andere invloeden zoals ik al zei. Zal mij ook niets verbazen als de terugtrekking uit Syrie veel langzamer gaat dan gepland. De Israellobby is hier ook niet gelukkig mee, immers.
Dat weet jij helemaal niet. En ik ook niet. De president is grondwettelijk gezien in Amerika gewoon bij machte het besluit tot terugtrekking te nemen. Ook als hij ervoor kiest zijn volledige team van adviseurs te negeren. Niemand is zo onvoorspelbaar als Trump gebleken. Dus weten we niet waar het eindigt, en hoe.
"He who dont miss the Soviet Union has no heart, he who wants it back has no brain".
Vladimir Putin.
pi_183958399
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:41 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Dat weet jij helemaal niet. En ik ook niet. De president is grondwettelijk gezien in Amerika gewoon bij machte het besluit tot terugtrekking te nemen. Ook als hij ervoor kiest zijn volledige team van adviseurs te negeren. Niemand is zo onvoorspelbaar als Trump gebleken. Dus weten we niet waar het eindigt, en hoe.
Zullen we wedden?
pi_183958452
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:31 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Weer slechte vergelijking.

Amerikanen trainen en adviseren enkel in Irak. Niet actief boots on the ground in de actieve oorlog tegen ISIS. In Afghanistan zitten er circa 10.000 dacht ik die actief meehelpen en in Syrie special forces en marines die ook actief meehelpen al dan niet met het verzamelen van inlichtingen op de grond en ondersteunen van de Koerden op het oorlogsveld.

Zijn eerst volgende prioriteit zal bij de militairen in Afghanistan zijn. Als hij zijn terugtrekken van troepen verder wil doorzetten. Die lopen meer gevaar dan de adviseurs en trainers in Irak.
Wederom feitelijk onjuist. Amerikaanse troepen vechten weldegelijk in İrak:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De meeste boots on the ground komen van het Iraakse leger, maar dat geldt ook voor SyriŽ waar de YPG de hete kolen uit het vuur haalde voor de Amerikanen.

Daarnaast beantwoord je mijn tweede vraag niet: kosten Amerikaanse troepen in relatief veilige landen geen belastinggeld?

quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:32 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Die Iraanse drol ziet overal complotten.
Met John Bolton als Nationale veiligheidsadviseur, Mike Pompeo als Minister van BuZa en Jared Kushner als schoonzoon weet ik het zo net nog niet.
pi_183958638
Natuurlijk zal Amerika altijd aanzetten om invloed uit te oefenen, maar het is niet alsof Iran onschuldig is.
pi_183959934
Less troops, more drones.
Welcome to the future? :7
pi_183960914
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 12:41 schreef Aloulu het volgende:

[..]
Niemand is zo onvoorspelbaar als Trump gebleken. Dus weten we niet waar het eindigt, en hoe.
Truer words have never been spoken. Volgens mij is dit 1 van de dingen die hij beloofd had in zijn verkiezingscampagne, om onvoorspelbaar te zijn.

"we must as a nation be more unpredictable. We are totally predictable. We tell everything. We’re sending troops. We tell them. We’re sending something else. We have a news conference. We have to be unpredictable. And we have to be unpredictable starting now."
https://www.nytimes.com/2(...)-foreign-policy.html
pi_183961228
Ibra_Joudeh twitterde op dinsdag 25-12-2018 om 14:26:59 Breaking: Kurdish forces handover town near Manbij to Syrian Army https://t.co/yhusbvLTjW reageer retweet
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_183961344
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 14:37 schreef IPA35 het volgende:
Ibra_Joudeh twitterde op dinsdag 25-12-2018 om 14:26:59 Breaking: Kurdish forces handover town near Manbij to Syrian Army https://t.co/yhusbvLTjW reageer retweet
Wat verrassend! _O-
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_183961419
quote:
10s.gif Op dinsdag 25 december 2018 14:43 schreef Slayage het volgende:

[..]

Wat verrassend! _O-
Zou gaan om Arima: https://en.wikipedia.org/(...)vil_War_detailed_map

SAA zou daar al een aantal jaar wat posities in de buurt hebben, maar dat was destijds al erg vaag. Dus hoe de situatie daar nu precies is, is nogal vaag. Zou wel een soort uitstulping in het front zijn, beter geven ze meer dorpen terug...
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')