abonnement Unibet Coolblue
pi_183938314
Syrië

Syrië is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. De Syrische oppositie in binnen- en buitenland inclusief de Koerden hebben niet deelgenomen aan deze verkiezingen. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Vele tienduizenden mensen kwamen daarbij om het leven. Zo vader, zo zoon. Nadat eind 2010 in Tunesië demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syrië. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten. Vele Syrische soldaten deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger omdat ze naar eigen zeggen niet op demonstranten wilden schieten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. De vraag is dan ook hoe democratisch dit is, aangezien de Koerden, een etnische minderheid zo geen etnische partij kunnen oprichten, en de moslimbroederschap kan ook niet meedoen terwijl ze over een groot aantal aanhangers beschikken binnen Syrië. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 400.000 doden gevallen. Etnische en religieuze groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syrië bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syrië, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA (Free Syrian Army) + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA (Syrian Arab Army) en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurde gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van Syrië
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en Syrië heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida, tegenwoordig beter bekend als HTS (Hayaat Tahrir Shaam), zogenaamd de banden verbroken met Al Qaida.

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie die zowel in Irak als in Syrië opereert. Volgens eigen zeggen komen ze op voor de soennieten in Irak en Syrië, dus hun meeste slachtoffers zijn voornamelijk niet-soennieten. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart, bijna iedereen dus.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordanië, Libië, VAE, Saudi-Arabië en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syrië met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
Rood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syrië
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Syrië

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Inmiddels zijn de jezidische gebieden in Irak heroverd op IS, en zijn er duizenden Amerikaanse soldaten actief in Irak ondanks dat Obama geen boots on the ground wilde en juist de troepen wilde weghalen uit Irak (belofte van hem tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008).


Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en Syrië bestaat.

Inmiddels heeft IS grote stukken grondgebied in Irak en Syrië verloren. Het kalifaat is territoriaal verslagen, maar nog niet militair. De verwachting is dat IS ondergronds doorgaat met hit and run aanvallen tegen Iraakse soldaten/pro-regerinsmilities en aanslagen gericht tegen sjiieten in Bagdad.


Kaart van de huidige militaire situatie
Paars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul


Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syrië
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn Assyriërs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creëren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183938587
Erdogan beloofde met zijn jihadi vrinden te gaan bidden in Damascus, 2019 kan hij het weer proberen.
Het lijkt mij eerder de zoveelste valse belofte.
pi_183939639
Ik vind het opvallend hoe afzijdig Rusland en de assadisten zijn rondom deze koeienhandel tussen Trump en erdo.

ragipsoylu twitterde op zondag 23-12-2018 om 19:54:23 BREAKING — Erdogan, Trump agreed to avoid ‘power vacuum’ in Syria, Turkish Presidential readout on the phone call says reageer retweet
ragipsoylu twitterde op zondag 23-12-2018 om 19:59:19 Here is the complete Turkish readout on Erdogan, Trump phone call on Syriao A power vacuum should be prevented otherwise withdrawal and transition process could be abused https://t.co/lsg5o2hqKJ reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183939678
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 12:34 schreef WammesWaggel het volgende:
Erdogan beloofde met zijn jihadi vrinden te gaan bidden in Damascus, 2019 kan hij het weer proberen.
Het lijkt mij eerder de zoveelste valse belofte.
Promises made promises broken ;(
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_183949789
Waarom trekt Trump zijn troepen terug uit Syrië? İn de Turkse pers kwam ik verschillende, niet per se tegenstrijdige, verklaringen tegen:

- Trump is impulsief en irrationeel. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.
- Trump ziet dat het Amerikaanse volk oorlogsmoe is en geeft het volk wat het wil. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij zijn voornemen tot terugtrekking al bekendgemaakt.
- Erdogan had 1 week voor Trumps beslissing al de Turkse troepen naar de Syrische grens gestuurd en bekendgemaakt dat Turkije binnen enkele dagen de YPG zou opruimen, ongeacht de consequenties (zoals botsen met Amerikaanse troepen). Hiermee dwong Erdogan Trump om een keuze te maken: de YPG blijven steunen en mogelijk vechten tegen Turkije, of de Koerden laten vallen. Het te vriend houden van Turkije woog zwaarder voor Trump dan het verliezen van de Koerden.
- Trumps doel in het Midden-Oosten is het beperken van de İraanse invloed en het garanderen van İsraels veiligheid. Aanvankelijk wilde hij dit doen met behulp van een Arabische NATO (met o.a. Saudi-Arabië, de VAE en Egypte), maar na de reeks van blunders in de Khashoggi-moord en de oorlog in Jemen, heeft Trump geconcludeerd dat deze landen eerder een last dan een toevoeging zijn. De Koerden zouden ook geen partij zijn voor İran. De enige realistische optie is dan Turkije.
- De VS is in een concurrentieslag verwikkeld met Rusland en China. De VS kan de Turkse hulp goed gebruiken in Centraal-Azië, West-China, de Zwarte Zee, Caucasus, Balkan, Oost-Middelandse Zee, Syrië, İrak en İran.
- De VS en Turkije hebben een nog niet openbaar gemaakte deal gesloten. Voor Amerikaanse terugtrekking uit Syrië moet Turkije iets terug hebben gegeven aan de Amerikanen.
- Door Amerikaanse terugtrekking zullen İran, Rusland en Turkije moeten concurreren voor de controle over Noord-Oost-Syrië, waardoor een voor alle betrokkenen destructieve ratrace ontstaat. Wat de VS hierbij wint is mij onduidelijk.
pi_183950302
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 22:47 schreef Bilge het volgende:
Waarom trekt Trump zijn troepen terug uit Syrië? İn de Turkse pers kwam ik verschillende, niet per se tegenstrijdige, verklaringen tegen:

- Trump is impulsief en irrationeel. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.
- Trump ziet dat het Amerikaanse volk oorlogsmoe is en geeft het volk wat het wil. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij zijn voornemen tot terugtrekking al bekendgemaakt.
- Erdogan had 1 week voor Trumps beslissing al de Turkse troepen naar de Syrische grens gestuurd en bekendgemaakt dat Turkije binnen enkele dagen de YPG zou opruimen, ongeacht de consequenties (zoals botsen met Amerikaanse troepen). Hiermee dwong Erdogan Trump om een keuze te maken: de YPG blijven steunen en mogelijk vechten tegen Turkije, of de Koerden laten vallen. Het te vriend houden van Turkije woog zwaarder voor Trump dan het verliezen van de Koerden.
- Trumps doel in het Midden-Oosten is het beperken van de İraanse invloed en het garanderen van İsraels veiligheid. Aanvankelijk wilde hij dit doen met behulp van een Arabische NATO (met o.a. Saudi-Arabië, de VAE en Egypte), maar na de reeks van blunders in de Khashoggi-moord en de oorlog in Jemen, heeft Trump geconcludeerd dat deze landen eerder een last dan een toevoeging zijn. De Koerden zouden ook geen partij zijn voor İran. De enige realistische optie is dan Turkije.
- De VS is in een concurrentieslag verwikkeld met Rusland en China. De VS kan de Turkse hulp goed gebruiken in Centraal-Azië, West-China, de Zwarte Zee, Caucasus, Balkan, Oost-Middelandse Zee, Syrië, İrak en İran.
- De VS en Turkije hebben een nog niet openbaar gemaakte deal gesloten. Voor Amerikaanse terugtrekking uit Syrië moet Turkije iets terug hebben gegeven aan de Amerikanen.
- Door Amerikaanse terugtrekking zullen İran, Rusland en Turkije moeten concurreren voor de controle over Noord-Oost-Syrië, waardoor een voor alle betrokkenen destructieve ratrace ontstaat. Wat de VS hierbij wint is mij onduidelijk.
Het is het tweede. Daarom is dit ook een beslissing van Trump alleen. De rest zijn nagenoeg allemaal smerige neocons.
  maandag 24 december 2018 @ 23:40:23 #7
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183950759
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:17 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Het is het tweede. Daarom is dit ook een beslissing van Trump alleen. De rest zijn nagenoeg allemaal smerige neocons.
Dit baseer je op je onderbuik? Hoe verklaar je dan dat hij eerst meer troepen naar Syrië stuurde?
pi_183950954
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:40 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Dit baseer je op je onderbuik? Hoe verklaar je dan dat hij eerst meer troepen naar Syrië stuurde?
Vanwege de neocon-invloeden.
  maandag 24 december 2018 @ 23:51:14 #9
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951000
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:49 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Vanwege de neocon-invloeden.
Ah ja, en je baseert het nog steeds op je onderbuik?
pi_183951035
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:51 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Ah ja, en je baseert het nog steeds op je onderbuik?
Dat is gewoon Amerikaanse politiek, hoor. Geen verassing.
  maandag 24 december 2018 @ 23:56:39 #11
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951104
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:52 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Dat is gewoon Amerikaanse politiek, hoor. Geen verassing.
Ik weet vrij veel van Amerikaanse politiek. Ik denk eerder dat de huidige president beïnvloed wordt door wat bij het ontbijtprogramma van Fox News verteld wordt dan wat voor andere invloed dan ook.
pi_183951343
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 23:56 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Ik weet vrij veel van Amerikaanse politiek. Ik denk eerder dat de huidige president beïnvloed wordt door wat bij het ontbijtprogramma van Fox News verteld wordt dan wat voor andere invloed dan ook.
Ik denk dat je vooral niet goed leest
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:13:59 #13
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951364
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:12 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Ik denk dat je vooral niet goed leest
Het staat je vrij om niet de hele tijd zo vaag te reageren, maar veel concreter te zijn, wat op een forum best wenselijk is.
pi_183951384
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:13 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Het staat je vrij om niet de hele tijd zo vaag te reageren, maar veel concreter te zijn, wat op een forum best wenselijk is.
Jij dacht vanaf het begin al dat ik vanuit mijn onderbuik aan het redeneren was. Dan heeft een discussie weinig zin. Laten we het weer over Syrie hebben
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:17:49 #15
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951406
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:15 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Jij dacht vanaf het begin al dat ik vanuit mijn onderbuik aan het redeneren was. Dan heeft een discussie weinig zin. Laten we het weer over Syrie hebben
Dat deed ik vanuit mijn ervaring. Ik stelde het bovendien als vraag, maar de tweede belangrijkere vraag negeer je.
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:29:31 #16
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_183951541
Hoe kunnen Amerikanen oorlogsmoe zijn? Ze hebben nooit een oorlog op eigen grondgebied meegemaakt maar vechten die uit op andere continenten terwijl de eigen populatie op TV met een pak popcorn van geniet. Misschien zijn ze media-moe? Die 24/7 propaganda word je op een gegeven moment horendol van. Als ze in Afghanistan of Irak zeggen we zijn oorlogsmoe, uiteraard.
pi_183951597
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:29 schreef Jellereppe het volgende:
Hoe kunnen Amerikanen oorlogsmoe zijn? Ze hebben nooit een oorlog op eigen grondgebied meegemaakt maar vechten die uit op andere continenten terwijl de eigen populatie op TV met een pak popcorn van geniet. Misschien zijn ze media-moe? Die 24/7 propaganda word je op een gegeven moment horendol van. Als ze in Afghanistan of Irak zeggen we zijn oorlogsmoe, uiteraard.
Je kan natuurijk ook als Irak ervoor gaan zorgen dat je meedoet op wereldtoneel. Kun jij Amerikaantje spelen.
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:34:06 #18
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_183951606
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:33 schreef theunderdog het volgende:

[..]

Je kan natuurijk ook als Irak ervoor gaan zorgen dat je meedoet op wereldtoneel. Kun jij Amerikaantje spelen.
maar de tweede belangrijkere vraag negeer je.
  dinsdag 25 december 2018 @ 00:35:37 #19
355869 Jellereppe
ZOA-Amfora!FAN
pi_183951624
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:33 schreef theunderdog het volgende:
Je kan natuurijk ook als Irak ervoor gaan zorgen dat je meedoet op wereldtoneel. Kun jij Amerikaantje spelen.
Irak kan eerst beter voor zorgen dat hun populatie 24/7 toegang heeft tot elektriciteit en andere basismiddelen. Eerst eigen huis in orde. De VS heeft een Manifest Destiny van we willen Westerse waarden (''universele waarden'') verspreiden en onze hegemonie in stand houden. Een enorm deel van de Amerikanen gelooft dat hun natie een bijzondere natie is omdat ze de afgelopen 2,5 eeuw uitzonderlijk succesvol zijn geweest. De Irakezen daarentegen. Ik weet niet waar die hun trots en standing van moeten halen. Niet uit een derdewereldland maar zal moeten komen van hun eigen prestaties.
pi_183951692
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2018 00:35 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Irak kan eerst beter voor zorgen dat hun populatie 24/7 toegang heeft tot elektriciteit en andere basismiddelen. Eerst eigen huis in orde. De VS heeft een Manifest Destiny van we willen Westerse waarden (''universele waarden'') verspreiden en onze hegemonie in stand houden. Een enorm deel van de Amerikanen gelooft dat hun natie een bijzondere natie is omdat ze de afgelopen 2,5 eeuw uitzonderlijk succesvol zijn geweest. De Irakezen daarentegen. Ik weet niet waar die hun trots en standing van moeten halen. Niet uit een derdewereldland maar zal moeten komen van hun eigen prestaties.
Bedoelde het vooral in de context: als Irak in de plaats van Amerika had gestaan, dan deden ze hetzelfde. Amerika doet, wat een grootmacht doet. Hun invloed verbreden en verdiepen.
pi_183952840
Eigenlijk lijkt mij de kans dat Erdokhan de komende maanden daadwerkelijk de YPG grootschalig gaat aanvallen en vervolgens verslaan niet iets waar ik geld op zou inzetten.
pi_183953917
Op woensdag 26 oktober 2022 07:33 schreef Lospedrosa:
“Kan gebeuren in een live uitzending dat je je een beetje laat meeslepen er bleert dat je kinderen maar moet verbranden.”
pi_183954098
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 22:47 schreef Bilge het volgende:
Waarom trekt Trump zijn troepen terug uit Syrië? İn de Turkse pers kwam ik verschillende, niet per se tegenstrijdige, verklaringen tegen:

- Trump is impulsief en irrationeel. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.
- Trump ziet dat het Amerikaanse volk oorlogsmoe is en geeft het volk wat het wil. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij zijn voornemen tot terugtrekking al bekendgemaakt.
- Erdogan had 1 week voor Trumps beslissing al de Turkse troepen naar de Syrische grens gestuurd en bekendgemaakt dat Turkije binnen enkele dagen de YPG zou opruimen, ongeacht de consequenties (zoals botsen met Amerikaanse troepen). Hiermee dwong Erdogan Trump om een keuze te maken: de YPG blijven steunen en mogelijk vechten tegen Turkije, of de Koerden laten vallen. Het te vriend houden van Turkije woog zwaarder voor Trump dan het verliezen van de Koerden.
- Trumps doel in het Midden-Oosten is het beperken van de İraanse invloed en het garanderen van İsraels veiligheid. Aanvankelijk wilde hij dit doen met behulp van een Arabische NATO (met o.a. Saudi-Arabië, de VAE en Egypte), maar na de reeks van blunders in de Khashoggi-moord en de oorlog in Jemen, heeft Trump geconcludeerd dat deze landen eerder een last dan een toevoeging zijn. De Koerden zouden ook geen partij zijn voor İran. De enige realistische optie is dan Turkije.
- De VS is in een concurrentieslag verwikkeld met Rusland en China. De VS kan de Turkse hulp goed gebruiken in Centraal-Azië, West-China, de Zwarte Zee, Caucasus, Balkan, Oost-Middelandse Zee, Syrië, İrak en İran.
- De VS en Turkije hebben een nog niet openbaar gemaakte deal gesloten. Voor Amerikaanse terugtrekking uit Syrië moet Turkije iets terug hebben gegeven aan de Amerikanen.
- Door Amerikaanse terugtrekking zullen İran, Rusland en Turkije moeten concurreren voor de controle over Noord-Oost-Syrië, waardoor een voor alle betrokkenen destructieve ratrace ontstaat. Wat de VS hierbij wint is mij onduidelijk.
Trump heeft vanaf dag 1 van in ieder geval zijn verkiezingscampagne een zeer isolationistische positie verkondigd mbt M-Oosten politiek. "Terugtrekken zodra kan, geen moer mee te maken of te zoeken daar. Laat het ze uitzoeken". De enige uitzonderingen was de strijd tegen IS en die te beslechten. En door mensen om hem heen zal hij veelvuldig verteld zijn dat "we moeten denken aan onze bondgenoten, en Iraanse invloed tegengaan". Dat laatste heeft hij dus een tijdje herhaald. Maar puntje bij paaltje blijkt dat hij geen enkele Amerikaanse soldaat in het Midden Oosten veel belangrijker vindt dan Iraanse de (toenemende) Iraanse invloedssfeer. Blijkbaar.

Trump doet wat veel Europeanen ook al jaren roepen: "waarom rotten die Yanks niet gewoon op uit M-Oosten, hebben er niets te zoeken". Hoppa, weg uit Syrië en uit dat kut Afghanistan. Laat de Afghanen met Europeanen lekker de Taliban bestrijden ofzo.

De Europeanen die Trump nu dom noemen mogen pleiten voor Europese intensieve samenwerking met de Syrische Koerden en dat Europa de rol van de Yanks daarin overneemt. Een gouden kans. Maar dat zullen ze niet doen. De Amerikanen moeten de kastanjes uit het vuur halen volgens deze lieden.
Op woensdag 26 oktober 2022 07:33 schreef Lospedrosa:
“Kan gebeuren in een live uitzending dat je je een beetje laat meeslepen er bleert dat je kinderen maar moet verbranden.”
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')