abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183460790
registreer om deze reclame te verbergen
EPO.jpg

laatste update 17/08/2015

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

AOD9604 (Lipotropin) Vetverbander is gebaseerd op een stuk van de menselijke molecule van het de groeihormoon. Dit hormoon, dat natuurlijk in het lichaam voorkomt en dat vet metabolisme bevordert, wordt onderdrukt in het lichaam.

- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

FG-4592 (zuurstof in een pil) is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit."
FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.

Mechano groeifactor (Mechano Growth Factor) (MGF) is een variant van de spier insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) die op strikte lichaamsbeweging en spierschade. Structureel anders dan andere groeifactoren, zoals IGF-1, dat wordt gesynthetiseerd door de lever, MGF gaat spiervezels skeletspier weefsel te herstellen en voorkomt beschadigde cellen sterven af. Het voegt stamcellen in de spier en wordt geactiveerd door een puls van stimulatie na spierweefsel belangrijke mechanische belasting ondergaan. Genen voor MGF getranscribeerd in mindere mate het ouder daarom spiermassa afneemt bij ouderen en bepaalde ziekten ook interfereren met de productie ervan

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
https://vimeo.com/101032213
51a740b816.jpg

CjxoeCdUoAEUauv.jpg
pi_183460805
AQANpEY.jpg

Gewoon harder trainen. En de sfeer, zo fantastisch!

XFwi77v.jpg

Vader Verheijen (lol) had er ook al zo z'n ideeën over.

h6LGoOI.jpg

Ook nog wat wielrenners volgepropt bij Buckler en later bij het Tulip van Adrianus van der Poel.
  Redactie Sport vrijdag 30 november 2018 @ 17:36:27 #3
194695 crew  franklop
Fran knock
pi_183460935
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 13:01 schreef Idisrom het volgende:

[..]

De Telegraaf meldt tot nu toe nog niks over deze affaire. Ik ga eerst de "Andere tijden' op televisie maar even afwachten.
https://nos.nl/video/2261(...)doofpot-gestopt.html
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
  Redactie Sport vrijdag 30 november 2018 @ 18:07:45 #4
194695 crew  franklop
Fran knock
pi_183461490
registreer om deze reclame te verbergen
Je gaat bijna hopen dat die stalen 30 jaar geleden al zijn gevonden en alsnog getest zijn. Dat ze bij het vervolg daar de uitslag van krijgen _O-
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
pi_183462342
quote:
De UCI heeft Miguel Ubeto voor twee jaar geschorst. Reden voor de uitsluiting van de 42-jarige Venezolaan, die enkele jaren geleden korte tijd bij de profs reed en meermaals nationaal kampioen van zijn land werd, is ‘het gebruik van verboden methoden en/of verboden substanties’.

Ubeto koerste het grootste deel van zijn carrière in Zuid-Amerika, maar ook in Europa heeft hij zijn sporen liggen. Zo tekende hij voor 2012 een contract bij Androni Giocattoli-Venezuela, om vervolgens in 2013 erop in de kleuren van Lampre-Merida te rijden.

Dat seizoen testte hij echter al eens positief, namelijk op het verboden middel GW1516 – een middel dat bekendstaat als zeer kankerverwekkend. Hij kreeg twee jaar schorsing door de antidopingfederatie in Venezuela, maar de UCI reduceerde de schorsing tot veertien maanden.

Goud op Pan-Amerikaanse Spelen
Ubeto keerde terug en pakte in 2015 goud op de Pan-Amerikaanse Spelen, nadat hij er de snelste was van een kopgroep van vier renners. Dit jaar was hij nog actief in de Ronde van Venezuela, waarin hij een etappe won en veertiende eindigde in het algemeen klassement.
pi_183462757
https://nos.nl/artikel/22(...)sers-beschadigd.html

Ab heeft niks gezien, dus was het er niet.
"Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me." - T. Krabbé
  Redactie Sport vrijdag 30 november 2018 @ 19:33:54 #7
164004 crew  TargaFlorio
pi_183463186
registreer om deze reclame te verbergen
Niemand heeft iets gezien, gewoon doorlopen mensen.

:') :')
  Redactie Sport vrijdag 30 november 2018 @ 19:46:24 #8
194695 crew  franklop
Fran knock
pi_183463504
Goede kritiek van Matthijs #dwdd op onderzoek schaatsen/doping: Spannend verhaal, geen bewijzen. Als dit de baanbrekende doping onthullingen zijn ih schaatsen...

Was getekend; Mark T
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
pi_183463976
Straks een item hierover bij Pauw met Mark Stuitert.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
  vrijdag 30 november 2018 @ 20:21:01 #10
198822 Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_183464436
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 20:05 schreef superniger het volgende:
Straks een item hierover bij Pauw met Mark Stuitert.
Tuitert, de koning van het pieken. _O_
Op zaterdag 1 juni 2013 00:30 schreef Ezell het volgende:
grrrr, jij bent genotttt :9~ :9~ :9~
  vrijdag 30 november 2018 @ 21:17:26 #11
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_183466049
Die kaak van Van Gennip :D
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
pi_183466376
Die dokter is gewoon omgekocht door DDR-trainer Rainer Mund. Die had zijn dames de verkeerde pillen gegeven, waardoor ze de verkeerde kant opschaatsten. Levensgevaarlijk natuurlijk. Om schorsing te voorkomen, heeft-ie met communistisch partijgeld gewoon die Pluijmers omgekocht.
Eerst moest Pluijmers het kistje ophalen, dan de flesjes leegdrinken en vervolgens het resterende zaakje de Waal inkeilen. Geen wonder dat die gast een beetje misselijk werd.
Klaar als een klontje, wat mij betreft.
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
pi_183467933
Die gozer van de Volkskrant gaat lekker verder. Ook in het moderne schaatsenrijden. Kijken of daar wat uitkomt m.b.t. attesten voor schildklierhormoonkuurtjes.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
  vrijdag 30 november 2018 @ 22:32:05 #14
410477 Fietsertje70
als vlinders wespen worden :-)
pi_183468197
Toen ik die fles champagne langs zag komen dacht ik dat dit manier was om Ria Visser mee te lokken naar je hotelkamer.
pi_183468311
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 22:32 schreef Fietsertje70 het volgende:
Toen ik die fles champagne langs zag komen dacht ik dat dit manier was om Ria Visser mee te lokken naar je hotelkamer.
Nee, dat was 5 jaar eerder. :)
Toen was Ria nog maar 18 en was ranja voldoende.
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
pi_183468538
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 19:17 schreef marcodej het volgende:
https://nos.nl/artikel/22(...)sers-beschadigd.html

Ab heeft niks gezien, dus was het er niet.
Die zat natuurlijk in de wachtkamer bij Karsten, dan krijg je niet mee wat er buiten allemaal nog gebeurd.
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 20:21 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Tuitert, de koning van het pieken. _O_
Enkelvoud 'piek' is voldoende om Tuiterts carriere te duiden.
Die reed overigens op KinderBueno's.
pi_183472037
EricrGod _O_

Die krantenartikelen zijn echt grandioos genot.
Jack does it in real time...
  zaterdag 1 december 2018 @ 07:50:33 #18
64925 kikoooooo
Kwart over partytime
pi_183472080
Heeft verveld lulletje wennemars al wat gezegd ?
I feel absolutely clean inside, and there is nothing but pure euphoria. I have never felt so great. All the next day I felt like a 'citizen of the universe' rather than a citizen of the planet.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 1 december 2018 @ 13:51:18 #19
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_183476125
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 november 2018 19:46 schreef franklop het volgende:
Goede kritiek van Matthijs #dwdd op onderzoek schaatsen/doping: Spannend verhaal, geen bewijzen. Als dit de baanbrekende doping onthullingen zijn ih schaatsen...

Was getekend; Mark T
Volkskrant is met nog veel meer bezig vertelden ze vrijdag op Radio1, ze zijn al een tijdje bezig met het onderwerp schaatsen en doping. Dit is pas het eerste verhaal.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_183476294
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2018 13:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Volkskrant is met nog veel meer bezig vertelden ze vrijdag op Radio1, ze zijn al een tijdje bezig met het onderwerp schaatsen en doping. Dit is pas het eerste verhaal.
Hard
pi_183476860
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 07:37 schreef DeeBee het volgende:
EricrGod _O_

Die krantenartikelen zijn echt grandioos genot.
Dan is het ook wel leuk om te zien hoe van Gennip het zelf zag in 1985

FIKOQ31.jpg

tTHpD27.jpg

De kern is het woordje 'nog', net zoals Visser sloot ze gebruik dus niet uit in 1985. Grote kans overigens dat ze toen al tjokvol doping zaten. DDR gaf je geen partij op alleen wat voeding en groenten.

En dan nog even de coach (Kloosterboer) zelf aan het woord in dat jaar:

CeiQdWN.jpg

Dan heb je er dus drie (Visser, van Gennip en Kloosterboer) die in 1985 gebruik niet uitsloten en een arts die banden heeft met de farmaceutische industrie en een expert is op het gebied van hormonale middelen.


Wat in 1986 leidde tot dit pareltje als column van Jacob Nederlof

VCKzxKU.jpg

huauxBa.jpg


En omdat het zo leuk is, uit 1984 met Harm Kuipers aan het woord

sSBnFX9.jpg

[ Bericht 9% gewijzigd door Ericr op 01-12-2018 17:17:55 ]
pi_183478744
Ericr ^O^ ^O^ Fantastisch dat je al die oude krantenstukken opduikelt. De meeste stukken van mij zijn vijf tot zeven jaar ouder, toen ik vrij fanatiek aan het knippen en plakken was.

Maar toch, Yvonne aan de doping, dat wil er bij mij nog steeds niet in.
pi_183480116
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:41 schreef Ericr het volgende:

[..]

Dan is het ook wel leuk om te zien hoe van Gennip het zelf zag in 1985

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

De kern is het woordje 'nog', net zoals Visser sloot ze gebruik dus niet uit in 1985. Grote kans overigens dat ze toen al tjokvol doping zaten. DDR gaf je geen partij op alleen wat voeding en groenten.

En dan nog even de coach (Kloosterboer) zelf aan het woord in dat jaar:

[ afbeelding ]

Dan heb je er dus drie (Visser, van Gennip en Kloosterboer) die in 1985 gebruik niet uitsloten en een arts die banden heeft met de farmaceutische industrie en een expert is op het gebied van hormonale middelen.

Wat in 1986 leidde tot dit pareltje als column van Jacob Nederlof

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En omdat het zo leuk is, uit 1984 met Harm Kuipers aan het woord

[ afbeelding ]
Harm kuipers, EPO werkt niet :')
  zondag 2 december 2018 @ 15:01:36 #24
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_183494654
Aandacht voor het EK Schaatsen voor vrouwen in 1985, waar de Nederlandse dames een opmerkelijke opleving lieten zien na de desastreus verlopen Winterspelen van Sarajevo (1984).

https://www.uitzendinggem(...)re_Tijden_Sport.html
pi_183495336
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 07:50 schreef kikoooooo het volgende:
Heeft verveld lulletje wennemars al wat gezegd ?
Ja, In Bureau Sport op Radio 1 vrijdagmiddag.ongeveer 13:40 uur
  zondag 2 december 2018 @ 15:52:25 #26
64925 kikoooooo
Kwart over partytime
pi_183495876
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 15:26 schreef Idisrom het volgende:

[..]

Ja, In Bureau Sport op Radio 1 vrijdagmiddag.ongeveer 13:40 uur
Conclusie? Want ik kan echt niet langer dan 20 seconden naar die lul luisteren.
I feel absolutely clean inside, and there is nothing but pure euphoria. I have never felt so great. All the next day I felt like a 'citizen of the universe' rather than a citizen of the planet.
pi_183496355
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 15:52 schreef kikoooooo het volgende:

[..]

Conclusie? Want ik kan echt niet langer dan 20 seconden naar die lul luisteren.
Erben heeft zelf er nooit wat mee te maken gehad, volgens hem.
En inderdaad, dat programma is verschrikkelijk, voornamelijk door die Erik Dijkstra.
  zondag 2 december 2018 @ 16:39:32 #28
64925 kikoooooo
Kwart over partytime
pi_183497117
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 16:09 schreef Idisrom het volgende:

[..]

Erben heeft zelf er nooit wat mee te maken gehad, volgens hem.
En inderdaad, dat programma is verschrikkelijk, voornamelijk door die Erik Dijkstra.
O dat is ook een lul. Maar Erben Wennemars waar dan ook kan ik niet uitstaan.
I feel absolutely clean inside, and there is nothing but pure euphoria. I have never felt so great. All the next day I felt like a 'citizen of the universe' rather than a citizen of the planet.
pi_183497163
9P6NfIA.jpg

Uit 1992, toen de moraal al iets wat veranderd t.o.v. de jaren 70 en 80. Het gebruik natuurlijk niet, dat waren de begindagen van het grootschalige EPO-gebruik.

Kuipers die dus moedwillig mensen door verwees naar dopingdokter Karsten en Pluymers die precies weet waar Abraham de mosterd haalt. Om met van Gennip te spreken, laten we vooral niet hypocriet gaan doen in 2018.
pi_183497414
IDTtSz3.jpg

Uit de mond van de Chef de Mission in 1984 op zowel winter en zomerspelen.Tjeerd Greidanus. Drie keer raden in welke tak hij hoogleraar was? Het begint met een f, de term die Kuipers ook graag aanhoudt voor het gebruik van doping.
  zondag 2 december 2018 @ 17:04:55 #31
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_183497534
Ericrgod
  zondag 2 december 2018 @ 17:25:51 #32
427674 Toby56
Carpe Diem
pi_183497896
In de jaren 80 en begin 90 waren er inderdaad heel veel genuanceerde geluiden over dopinggebruik. De gevreesde dopingjager Donike werd regelmatig weggehoond als zwart-witkijker.

Het gelazer met Epo - eerst in het Italiaanse wielrennen, waardoor subtoppers lachend uit het wiel werden gereden door nobody's, en later in het Armstrong-tijdperk - heeft deze nuances weer grotendeels weggevaagd. Ook het doorlopende bedrog in de atletiek werd velen een doorn in het oog. Plus uiteraard de nodige gezondheidsrisico's.

Nu ben je een zware crimineel als je maar iets hebt gebruikt (al dan niet bewust), en worden figuren als oud-hockeyer Jacques Brinkman (geef doping op een gereguleerde manier vrij) volledig stijf gescholden.

Het kan verkeren.
Maar 'schoon' wordt de (top)sport nooit. Of je nu genuanceerd of keihard straft.
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
  zondag 2 december 2018 @ 18:09:02 #33
427674 Toby56
Carpe Diem
pi_183498782
Beroemde mini-docu over de Tour de France 1962, door de beroemde filmmaker Louis Malle. In wezen al (gedeeltelijk) in de 'moderne' tijd, maar voor wie het wielrennen nu volgt... zie de verschillen.


Vanaf 10:44 een aantal minuten over doping (waarop toen nog niet gecontroleerd werd), met o.a. de avonturen van nummer 20, Giuseppe Zorzi. Dit soort grappen gebeurde toen zowat ieder jaar. In 1955 bijvoorbeeld ontsnapte Jean Malléjac (een zeer goed renner) in de bakoven op de Mont Ventoux aan de dood, en ging in dezelfde etappe Ferdi Kübler (winnaar Tour 1950), in de hitte volledig van de wereld geraakt door de pillen, een heel eind spookrijden. Renners kregen in die tijd amfetaminen, pijnstillers en drank van kwakzalvers, verzorgers en mécaniciens, en anders zorgden ze er zelf wel voor dat ze iets te pakken kregen als ze er volledig door zaten.
Pas toen Simpson in 1967 van z'n fiets viel en niet meer opstond, met een flinke vracht aan amfetaminen en drank in z'n lijf, kwam het integrale besef dat er iets moest veranderen. Ook in andere sporten.
In de jaren 80 kwam steeds meer de gedachte dat doping, mits onder streng medisch toezicht, moest worden toegestaan. Anders zou in veel sporten alleen nog maar communnistisch feestgedruis te horen blijven. Veel anderen bleven daar echter anders over denken. En niet zonder reden. Sommige (oud-)sporters sloten zich daarbij aan, bijv. David Millar en Thomas Dekker.

Nota bene: zelf ben ik tegen doping. Ook al kun je niet iedereen te pakken krijgen, het boeit me niet. Je kunt ook niet iedere verkeersovertreder of inbreker te pakken krijgen. Maar je kunt er wel naar blijven streven.
Gewoon heel hard trainen, zeg ik altijd maar. En als het een dag dan niet gaat, dan neem je maar gas terug. De sterkste/snelste/beste verdient te winnen. Mocht dat ten koste gaan van nieuwe records: tough shit. Ik zit er niet mee.
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
  zondag 2 december 2018 @ 19:25:30 #34
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_183500677
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 18:09 schreef Toby56 het volgende:
Beroemde mini-docu over de Tour de France 1962, door de beroemde filmmaker Louis Malle. In wezen al (gedeeltelijk) in de 'moderne' tijd, maar voor wie het wielrennen nu volgt... zie de verschillen.


Vanaf 10:44 een aantal minuten over doping (waarop toen nog niet gecontroleerd werd), met o.a. de avonturen van nummer 20, Giuseppe Zorzi. Dit soort grappen gebeurde toen zowat ieder jaar. In 1955 bijvoorbeeld ontsnapte Jean Malléjac (een zeer goed renner) in de bakoven op de Mont Ventoux aan de dood, en ging in dezelfde etappe Ferdi Kübler (winnaar Tour 1950), in de hitte volledig van de wereld geraakt door de pillen, een heel eind spookrijden. Renners kregen in die tijd amfetaminen, pijnstillers en drank van kwakzalvers, verzorgers en mécaniciens, en anders zorgden ze er zelf wel voor dat ze iets te pakken kregen als ze er volledig door zaten.
Pas toen Simpson in 1967 van z'n fiets viel en niet meer opstond, met een flinke vracht aan amfetaminen en drank in z'n lijf, kwam het integrale besef dat er iets moest veranderen. Ook in andere sporten.
In de jaren 80 kwam steeds meer de gedachte dat doping, mits onder streng medisch toezicht, moest worden toegestaan. Anders zou in veel sporten alleen nog maar communnistisch feestgedruis te horen blijven. Veel anderen bleven daar echter anders over denken. En niet zonder reden. Sommige (oud-)sporters sloten zich daarbij aan, bijv. David Millar en Thomas Dekker.

Nota bene: zelf ben ik tegen doping. Ook al kun je niet iedereen te pakken krijgen, het boeit me niet. Je kunt ook niet iedere verkeersovertreder of inbreker te pakken krijgen. Maar je kunt er wel naar blijven streven.
Gewoon heel hard trainen, zeg ik altijd maar. En als het een dag dan niet gaat, dan neem je maar gas terug. De sterkste/snelste/beste verdient te winnen. Mocht dat ten koste gaan van nieuwe records: tough shit. Ik zit er niet mee.
Ongetwijfeld is het meest effectieve middel tegen doping nog de schrik dat je, zelfs als je de controlemiddelen van jouw tijd te slim af was, je hoe dan ook nog tegen de lamp kan lopen. Dat die twee Nederlandse schaatsters nu voor de camera gehaald worden om uitleg te verschaffen is mooi werk. Het zal de schaatsers van morgen alleen maar méér doen nadenken voor ze al dan niet beslissen te gebruiken ...
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
pi_183501175
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 16:55 schreef Ericr het volgende:
[ afbeelding ]

Uit de mond van de Chef de Mission in 1984 op zowel winter en zomerspelen.Tjeerd Greidanus. Drie keer raden in welke tak hij hoogleraar was? Het begint met een f, de term die Kuipers ook graag aanhoudt voor het gebruik van doping.
Heb jij zo´n uitgebreid krantenarchief?
pi_183501240
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 19:46 schreef Idisrom het volgende:

[..]

Heb jij zo´n uitgebreid krantenarchief?
Nee dat is via Delpher. Koninklijke bibliotheek archief. Mooie bron ook al mist het nogal wat kranten. Zou het Haagsche courant archief er wel in willen vinden. Zeker in de jaren 80 een goede sport redactie
pi_183501298
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 16:41 schreef Ericr het volgende:
[ afbeelding ]

Uit 1992, toen de moraal al iets wat veranderd t.o.v. de jaren 70 en 80. Het gebruik natuurlijk niet, dat waren de begindagen van het grootschalige EPO-gebruik.

Kuipers die dus moedwillig mensen door verwees naar dopingdokter Karsten en Pluymers die precies weet waar Abraham de mosterd haalt. Om met van Gennip te spreken, laten we vooral niet hypocriet gaan doen in 2018.
Dit stuk kan niet genoeg uitvergroten om het te kunne lezen.

Oh ja, toch wel. mijn beeldscherm op 150% zetten :s)
Hartelijk dank voor deze stukken, Ericr ^O^
  zondag 2 december 2018 @ 19:55:07 #38
427674 Toby56
Carpe Diem
pi_183501380
quote:
1s.gif Op zondag 2 december 2018 19:49 schreef Ericr het volgende:

[..]

Nee dat is via Delpher. Koninklijke bibliotheek archief. Mooie bron ook al mist het nogal wat kranten. Zou het Haagsche courant archief er wel in willen vinden. Zeker in de jaren 80 een goede sport redactie
Over dit onderwerp (en vele andere onderwerpen ook, trouwens) stonden eveneens goede artikelen in het toenmalige maandblad Sport International. Veel lezenswaardige achtergrondartikelen over zowat alle sporten. Helaas begin deze eeuw ter ziele gegaan. Heb het nog niet gecheckt, maar misschien is daar in de KB ook nog een archiefje van...
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
  zondag 2 december 2018 @ 19:55:41 #39
168304 Mani89
We try not to sexualize him.
pi_183501393
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 december 2018 14:41 schreef Ericr het volgende:

[..]

Dan is het ook wel leuk om te zien hoe van Gennip het zelf zag in 1985

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

De kern is het woordje 'nog', net zoals Visser sloot ze gebruik dus niet uit in 1985. Grote kans overigens dat ze toen al tjokvol doping zaten. DDR gaf je geen partij op alleen wat voeding en groenten.

En dan nog even de coach (Kloosterboer) zelf aan het woord in dat jaar:

[ afbeelding ]

Dan heb je er dus drie (Visser, van Gennip en Kloosterboer) die in 1985 gebruik niet uitsloten en een arts die banden heeft met de farmaceutische industrie en een expert is op het gebied van hormonale middelen.

Wat in 1986 leidde tot dit pareltje als column van Jacob Nederlof

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En omdat het zo leuk is, uit 1984 met Harm Kuipers aan het woord

[ afbeelding ]
Echt geweldig dit.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_183506496
aBqoxcK.jpg

De mores uit die tijd (1980). Overigens ook nog een leuk artikel gevonden uit die tijd waar talent Eric de Bruin naar de DDR werd gestuurd maar dat was een foutje van de bond. Bleek het toch een West-Duitse coach te zijn waar hij terecht kwam.
  zondag 2 december 2018 @ 23:30:55 #41
427674 Toby56
Carpe Diem
pi_183506588
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 23:23 schreef Ericr het volgende:
[ afbeelding ]

De mores uit die tijd (1980). Overigens ook nog een leuk artikel gevonden uit die tijd waar talent Eric de Bruin naar de DDR werd gestuurd maar dat was een foutje van de bond. Bleek het toch een West-Duitse coach te zijn waar hij terecht kwam.
Het was een frustrerende tijd voor veel Westerse sporters en atleten.
Maar degenen die er slechts mondjesmaat of helemaal niet van snoepten zijn misschien toch gezonder en gelukkiger geworden/gebleven. Met name bij de dames. Als ik me niet vergis, waren enkele Oostduitse atletes na hun carrière genoodzaakt zich om te laten bouwen. Ze zaten inmiddels volledig onder de haren, hun lijf zat propvol testosteron en andere mannelijke hormonen. Een weg terug naar vrouwelijkheid was er niet meer.
Om depressief van te worden, zoals die communistische hufters met hun eigen sporttalenten omsprongen.
Sochi 2014 heeft helaas aangetoond dat ze er verdomd weinig van hebben geleerd.
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
  zondag 2 december 2018 @ 23:32:26 #42
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_183506604
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 19:25 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Ongetwijfeld is het meest effectieve middel tegen doping nog de schrik dat je, zelfs als je de controlemiddelen van jouw tijd te slim af was, je hoe dan ook nog tegen de lamp kan lopen. Dat die twee Nederlandse schaatsters nu voor de camera gehaald worden om uitleg te verschaffen is mooi werk. Het zal de schaatsers van morgen alleen maar méér doen nadenken voor ze al dan niet beslissen te gebruiken ...
ik vind het knap dat ze nog antwoord geven 30 jaar na dato, ik zou echt niks meer weten van 30 jaar geleden.
  zondag 2 december 2018 @ 23:34:10 #43
427674 Toby56
Carpe Diem
pi_183506622
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 23:32 schreef THEFXR het volgende:

[..]

ik vind het knap dat ze nog antwoord geven 30 jaar na dato, ik zou echt niks meer weten van 30 jaar geleden.
Door welke doping is dat veroorzaakt? 8)7
"Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt [...]" (www . happinez . nl)
  zondag 2 december 2018 @ 23:59:14 #44
262211 hhh38
On paper a cracker
pi_183506875
Heb die uitzending van ATS ook gezien nu. Die reactie van Van Gennip _O-

Lekker ook dat iedereen ooit wel een keer met vingers heeft durven wijzen en ze daar vervolgens gewoon weer op terugkomen :D
pi_183513896
Mannen, wat een heerlijk deeltje in een fantastische reeks. Genieten die krantenknipsels.
"Ik heb nog met hem gekoerst"
  maandag 3 december 2018 @ 19:15:56 #46
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_183519209
Van Gennip vanavond ook nog bij Pauw
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  maandag 3 december 2018 @ 19:43:14 #47
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_183519857
quote:
0s.gif Op zondag 2 december 2018 23:32 schreef THEFXR het volgende:

[..]

ik vind het knap dat ze nog antwoord geven 30 jaar na dato, ik zou echt niks meer weten van 30 jaar geleden.
Logisch, jij bent pas vijfentwintig
pi_183525257
Yvonne van Gennip was goed boos net bij Pauw.
pi_183525350
quote:
1s.gif Op maandag 3 december 2018 19:43 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Logisch, jij bent pas vijfentwintig
oh, ouwe opa in de comments
pi_183525361
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 23:39 schreef Remzz het volgende:
Yvonne van Gennip was goed boos net bij Pauw.
ze zag er ook vertiefd uit, bij andere tijden alsof ze 3 scheidingen achter de rug had.
https://www.npostart.nl/live/npo-1
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')