abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183262760
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:03 schreef Red_85 het volgende:

[..]

In afrika zelf wordt er zelfs gediscrimineerd tussen donkere mensen. Hoe donkerder je bent in sommige gebieden, hoe lager aanzien je hebt.

Bizar wel.
Is toch ook in India het geval
pi_183262769
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:55 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Nee, ik heb grote moeite met politiek gemotiveerde en politiek beperkende taalverandering van bovenaf. Ik heb grote moeite met het importeren van een Amerikaans begrippenkader met bijbehorende raciale implicaties. En de taalverarming, in de zin van dat wit wegvalt als precisering, bevalt me niet. Wit is namelijk ook in het geval van huidskleur niet gewoon blank en ook niet bleek. Wit is een specifieke blanke huidskleur die wel eens voorkomt, of duidt op gebrek aan zon.
Het "wit" zoals dat wordt gebruikt in "wat zie je wit" en "wit wegtrekken" is inderdaad geen synoniem voor "blank", dat in de praktijk naar de normale roze-achtige huidskleur van het (noordelijke) Europese menstype verwijst. Het heeft in elk geval een vrij specifieke betekenis die niet gedekt wordt door het veel ruimere toepassingsbereik van het woord "wit". Vervanging door "wit" vind ik dan ook een vorm van taalverloedering en de nogal pedante wijze waarop men dit probeert op te dringen is ergerlijk. Voor mijn part verzin je een alternatief voor "zwart" als aanduiding voor de typische huidskleur van Afrikaanse mensen, maar ga niet het ene kwaad met het andere bestrijden.
  dinsdag 20 november 2018 @ 13:16:16 #178
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183262870
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:28 schreef Moneyfornothing1 het volgende:

In delen van Afrika ook. Geen idee eigenlijk! Heb jij een idee?
Een Surinaamse, zeer donkere collega vertelde me over de geboorte van haar kind, waarvan de vader overigens ook een zwarte Surinamer was. Ze vertelde vol ontroering erover, alsof het iets magisch was: het kind kwam blank ter wereld, in de minuten direct na de geboorte kleurde de huid donkerder.
Ik weet niet of dat normaal is, of dat het überhaupt waar is, of dat ze bedoelde "als een blank kind", want blanke baby's zijn doorgaans paars, roze en blauwig direct na de geboorte. Google levert op dat kinderen van ouders met een donkere huidskleur in hun eerste maanden steeds meer bijkleuren. Dus dan zou je kunnen aannemen dat een lichte huidskleur is omdat het zo is als een onschuldige baby wordt geboren.

Koppel daaraan de islam (populair in Afrika waar veel donkere mensen leven), waarvan de folklore zegt dat de Zwarte Steen te Mekka ooit wit was, maar door de zonden van de mensen zwart is geworden. Daar kan een kern van waarheid inzitten, maar hoe dan ook: zo'n verhaal heeft impact op mensen.
  dinsdag 20 november 2018 @ 13:16:25 #179
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183262873
registreer om deze reclame te verbergen
Afrikanen zijn zelf ook racistisch, nog erger dan "wij".
pi_183262885
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:56 schreef Bocaj het volgende:

[..]

https://www.telegraaf.nl/(...)r-met-sylvana-simons

[..]

Prompt gaat de Vara haar lezers de les lezen!!!!

[..]

============================
Je zou dat vodje toch in de fik steken!!!!
Wie en wat wordt er dan wit gewassen
"Oh shut up, silly woman," said the reptile with a grin
"You knew damn well I was a snake before you took me in."
pi_183262953
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:41 schreef SpecialK het volgende:

[..]

Vooral alleen 3.

Werk je op het land dan word je bruin van de zon.

In Nederland ben je met een kleurtje juist the man want blijkbaar heb je het goed genoeg om veel vrije tijd en vakantie te nemen.

In Nederland is die associatie minder sterk dan in Thailand.. maar niemand uit het westen die hen heeft lopen overtuigen dat blanke mensen aantrekkelijker zijn.
Vrugah was dat wel zo. Daar komt ook de term werklozenkleurtje vandaan.
Toen droegen vrouwen ook vaak grote hoeden op het strand om zich tegen de zon te beschermen
pi_183263128
registreer om deze reclame te verbergen
Ondertussen meld RTL dat de meeste inwoners in Nederland achter de voordeur onverminderd racisten blijven

quote:
Sinterklaascentrales: 'Vraag naar roetveegpiet stijgt nauwelijks'

Hoewel de discussie over Zwarte Piet weer in alle hevigheid is losgebarsten, hebben sinterklaascentrales het onverminderd druk. De vraag naar roetveegpieten bij bedrijven en particulieren stijgt maar mondjesmaat, zo blijkt uit een rondgang. "De meeste pieten blijven traditionele pieten."

Wie nu naar de Sinterklaas Centrale Amsterdam belt, kan waarschijnlijk geen sint of piet meer boeken voor de hoofdstedelijke regio. Centralevoorzitter Dirk Bloothoofd en zijn twintig sinterklazen en vijftig pieten zijn tot 6 december 'fully booked'. "We doen in totaal zo'n 350 bezoeken", vertelt hij aan RTL Z.

In de ochtend bezoeken teams met een sint en minimaal twee pieten scholen en kinderdagverblijven, in de middag en avond zijn particulieren en bedrijven aan de beurt. De bezoeken duren 20 minuten en kosten 75 euro; de centrale werkt veelal op vrijwillige basis.

Ommezwaai
Bloothoofd heeft de vraag naar pieten de laatste jaren een beetje zien veranderen. Vooral scholen en bedrijven gaan tegenwoordig voor roetveegpieten, maar bij huisbezoeken blijft de aankleding traditioneel.

"Misschien zien we over vijf jaar wel een volledige ommezwaai naar roetveegpieten, maar het kan ook zijn dat de discussie doodbloedt", zegt de voorzitter. "Op dit moment is 95 procent van de pieten die wij verhuren nog zwart."

Logistieke uitdaging
De Sinterklaas Centrale Amsterdam probeert zoveel mogelijk te voldoen aan de vraag van klanten, maar zegt ook dat het een logistieke uitdaging is om dat te doen. "Teams doen meerdere bezoeken per dag, soms aan de lopende band. Ik moet dan zorgen dat er zowel zwarte pieten als roetveegpieten in een team zitten, die capaciteit is er niet altijd."

Regenboog- of kaaspieten of andere varianten doet het bedrijf niet meer. "Heel eerlijk: het moet wel leuk blijven", zegt Bloothoofd erover. "Paars of 'blauw van de kou', het is geen gezicht. En de pieten vinden het zelf meestal ook niet leuk."

Traditionele Pieten
Ook bij de Sinterklaas Centrale Groningen in Zuidbroek kiezen klanten nog voor traditionele pieten. De centrale met twintig medewerkers maakt deel uit van FM Entertainment, dat onder andere ook clowns en steltlopers verhuurt. De komende weken voert het bedrijf zo'n honderd sintbezoeken aan bedrijven en particulieren uit: 60 euro voor een half uur met twee pieten.

"Eén bedrijf vroeg recent om roetveegpieten", zegt Fokko Lageman, eigenaar van het bedrijf. "Wij merken hier in het Noorden eigenlijk bijna niks van de hele pietendiscussie. Gelukkig. Want ook al ben ik helemaal niet tegen verandering; Sinterklaas is een mooi feest en het zou enorm zonde zijn als dat overschaduwd wordt."

Bruine schmink
Bij het Sinterklaascentrum Rotterdam helpen ze al 35 jaar sinterklaasfeesten organiseren, zoals intochten en bezoeken bij bedrijven. Het verhuren van pakken en andere benodigdheden neemt de grootste hap uit zijn tijd. De rest van het jaar houdt de ondernemer zich bezig met kerstmannen, oliebollen en patat.

De bruine schmink, pakken en accessoires die worden gebruikt zijn bijna zonder uitzondering zoals die vijfendertig jaar geleden ook waren, ziet eigenaar Rene van den Eijk. "Weet u, de tegenstanders zijn maar een kleine groep. En ze krijgen veel aandacht. In de praktijk blijven de pieten meestal gewoon pieten. We kiezen nu alleen voor iets lichtere schmink."

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zegt de ondernemer. "Van de vijftig aanvragen is er altijd wel een die anders is. Maar ik zie geen trend in de stijgende vraag naar roetveegpieten. Sommige bedrijven kiezen uit respect voor hun personeel bijvoorbeeld voor een pannenkoekenfeest in plaats van een sinterklaasfeest. Dat is prima, je moet iedereen in zijn waarde laten."
Op zondag 15 januari 2017 19:21 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Als je geen nazi genoemd wilt worden moet je geen achterlijke discriminerende dingen zeggen als: "de islam tast anderen aan in hun rechten".
  dinsdag 20 november 2018 @ 13:37:33 #184
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_183263289
Ik vind het een beetje verbazingwekkende cijfers. De scholen en kinderdagverblijven willen roetveegpieten, en de particulieren zwarte pieten, en we verhuren 95 procent zwarte pieten. Hoeveel particulieren zijn er in godesnaam dat ze 20x zoveel afnemen als alle scholen en kinderdagverblijven bij elkaar? Het lijkt me dat ze niet representatief zijn voor de markt, of de beste man is niet eerlijk.
  dinsdag 20 november 2018 @ 13:43:53 #185
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183263398
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:37 schreef speknek het volgende:
Het lijkt me dat ze niet representatief zijn voor de markt, of de beste man is niet eerlijk.
Waarom zou dat?
Ik denk dat een paar plaatsen uitgezonderd mensen helemaal geen probleem hebben met zwarte piet. Dat speelt enkel in de steden van de randstad. En daar waren ook maar 60 KOZP demonstranten. (in Rotterdam)
pi_183263517
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:37 schreef speknek het volgende:
Ik vind het een beetje verbazingwekkende cijfers. De scholen en kinderdagverblijven willen roetveegpieten, en de particulieren zwarte pieten, en we verhuren 95 procent zwarte pieten. Hoeveel particulieren zijn er in godesnaam dat ze 20x zoveel afnemen als alle scholen en kinderdagverblijven bij elkaar? Het lijkt me dat ze niet representatief zijn voor de markt, of de beste man is niet eerlijk.
Het aantal basisscholen en kinderdagverblijven in Amsterdam zou rond de 400 liggen. Dat zou het aantal particulieren op ongeveer 7600 brengen, op een stad met ongeveer 800.000 inwoners. Ik heb geen idee of dat een realistisch beeld oplevert.
  dinsdag 20 november 2018 @ 13:53:13 #187
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_183263524
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:43 schreef kaasplankje het volgende:
Waarom zou dat?
Ik denk dat een paar plaatsen uitgezonderd mensen helemaal geen probleem hebben met zwarte piet. Dat speelt enkel in de steden van de randstad. En daar waren ook maar 60 KOZP demonstranten. (in Rotterdam)
Ja maar dit was een interview met een Amsterdams bedrijf, waar roetveegpiet de enige piet is op scholen en gemeentelijke evenementen. Kan zijn dat het Amsterdamse bedrijf niet haar afzetmarkt in de stad heeft natuurlijk.

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:52 schreef Iblardi het volgende:
Het aantal basisscholen en kinderdagverblijven in Amsterdam zou rond de 400 liggen. Dat zou het aantal particulieren op ongeveer 7600 brengen, op een stad met ongeveer 800.000 inwoners. Ik heb geen idee of dat een realistisch beeld oplevert.
Ja maar ze deden 350 bezoeken, dus de conclusie zou dan zijn dat ze "maar" 17 van de 400 scholen en kinderdagverblijven bezoeken. Wat natuurlijk best zou kunnen, de meeste scholen zullen misschien ook geen professionele sinterklaas en pieten inhuren, maar gewoon met de directeur en een paar vaders werken.
  dinsdag 20 november 2018 @ 14:24:11 #188
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_183263961
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:56 schreef Bocaj het volgende:

[..]

https://www.telegraaf.nl/(...)r-met-sylvana-simons

[..]

Prompt gaat de Vara haar lezers de les lezen!!!!

[..]

============================
Je zou dat vodje toch in de fik steken!!!!
Wel 60... :')

Daarbij als een Vara lezer (vooral te vinden in de Joop hoek) zich al zo opwindt over de persoon Sylvana moet je je echt gaan afvragen bij wie het probleem ligt.
pi_183263982
quote:
"Op dit moment is 95 procent van de pieten die wij verhuren nog zwart."
De NTR en Dieuwertje Blok kunnen veranderen wat ze willen, maar als zelfs 95% van de Amsterdamse particulieren traditioneel zwarte pieten willen, dan gaan ze echt niet zorgen voor een verdwijning van zwarte piet in Nederland.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  dinsdag 20 november 2018 @ 14:34:20 #190
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183264126
Als zwarte piet niet meer zwart mag zijn is dat discriminatie op basis van huidskleur en dat is bij de grondwet verboden.
pi_183264144
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:40 schreef Iblardi het volgende:
De Egyptenaren, Grieken en Romeinen beeldden hun geïdealiseerde vrouwentypes trouwens ook in lichtere tinten af. De mannen waren juist bruin (of eigenlijk gebronsd).

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
die mannen daar zijn zo bruin omdat het geimporteerde slaven waren, het middenoosten/arabieren hebben de slavenhandel nl uitgevonden!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_183264164
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:43 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Waarom zou dat?
Ik denk dat een paar plaatsen uitgezonderd mensen helemaal geen probleem hebben met zwarte piet. Dat speelt enkel in de steden van de randstad. En daar waren ook maar 60 KOZP demonstranten. (in Rotterdam)
ik woon in de randstad en ik heb geen probleem met zwarte piet, het wordt ons door de strot geduwd!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_183264188
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:10 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Het "wit" zoals dat wordt gebruikt in "wat zie je wit" en "wit wegtrekken" is inderdaad geen synoniem voor "blank", dat in de praktijk naar de normale roze-achtige huidskleur van het (noordelijke) Europese menstype verwijst. Het heeft in elk geval een vrij specifieke betekenis die niet gedekt wordt door het veel ruimere toepassingsbereik van het woord "wit".
Het is gewoon een ander huidtype, dat je bijvoorbeeld vaak bij roodharigen ziet. Je kunt het ook roomblank of melkwit noemen, maar wit is een van de vele varieteiten van blank, zoals er binnen zwart ook meerdere tinten zijn.

quote:
Vervanging door "wit" vind ik dan ook een vorm van taalverloedering en de nogal pedante wijze waarop men dit probeert op te dringen is ergerlijk. Voor mijn part verzin je een alternatief voor "zwart" als aanduiding voor de typische huidskleur van Afrikaanse mensen, maar ga niet het ene kwaad met het andere bestrijden.
Wat mij het meeste stoort is het politiek gemotiveerd aansluiting zoeken bij het Amerikaans, in een kennelijke poging Amerikaanse rassenrelaties te projecteren dan wel te importeren. Ik zit daar maatschappelijk niet op te wachten, maar al helemaal niet persoonlijk. Lijkt me niks, zo'n mentale kleurstalenmap in je hoofd waar je iedereen die je tegenkomt tegenaan houdt.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_183264209
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 11:58 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Het komt alleen in de VS voor?
Ook in Canada
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_183264299
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 14:38 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het is gewoon een ander huidtype, dat je bijvoorbeeld vaak bij roodharigen ziet. Je kunt het ook roomblank of melkwit noemen, maar wit is een van de vele varieteiten van blank, zoals er binnen zwart ook meerdere tinten zijn.

[..]

Wat mij het meeste stoort is het politiek gemotiveerd aansluiting zoeken bij het Amerikaans, in een kennelijke poging Amerikaanse rassenrelaties te projecteren dan wel te importeren. Ik zit daar maatschappelijk niet op te wachten, maar al helemaal niet persoonlijk. Lijkt me niks, zo'n mentale kleurstalenmap in je hoofd waar je iedereen die je tegenkomt tegenaan houdt.
Het over witte en zwarte mensen hebben is gewoon vertaald engels, slecht vertaald dan! Met nederlands heeft het weinig van doen. Maar waar van Gaals engels gebrabbel nog humor heeft, slaat dit witte en zwarte totaal de plank mis. (zijn er nog mensen die beelspraak begrijpen?).
Het wordt gebruikt om blanke mensen weg te zetten!

De vara, en de rest van de linkse kliek gebruikt het continue, zo fijn om je eigen aanhang steeds te schoppen, jongens ga zo door!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_183264341
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 10:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Niet iedereen heeft daar evenveel last van, en ik denk zeker dat dit in Nederland minder speelt dan in - zeg - de Verenigde Staten. Maar dat Neil deGrasse Tyson (willekeurig voorbeeld) een zeer succesvolle carrière heeft wil natuurlijk niet zeggen dat het niet voorkomt.

Gemiddeld werkt blank zijn in je voordeel, dat denk ik wel. Ook in Nederland.
Ik heb een vriendin uit de Antillen, toen ze pas hier was keek ze haar ogen uit.....blanken die werkten als taxichauffer, buschauffeur of ziekenverzorgster....!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_183264621
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 14:34 schreef kaasplankje het volgende:
Als zwarte piet niet meer zwart mag zijn is dat discriminatie op basis van huidskleur en dat is bij de grondwet verboden.
De rechter heeft vorige week nog gesteld dat het uiterlijk van ZP een mening is. Mensen verbieden zich te verkleden, zoals een paar rotterdamse polipartijen dat willen, is dus een verbod op de vrijheid van meningsuiting.

Dat kenniet.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_183264734
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 15:13 schreef Red_85 het volgende:

[..]

De rechter heeft vorige week nog gesteld dat het uiterlijk van ZP een mening is. Mensen verbieden zich te verkleden, zoals een paar rotterdamse polipartijen dat willen, is dus een verbod op de vrijheid van meningsuiting.

Dat kenniet.
Die partijen wilden het spelen via de gemeentelijke vergunningen.
Om een intocht te houden, of dat nu door particulieren, een voetbalclub of een winkeliersvereniging gehouden wordt, moet je eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Vaak moet je dan eerst ontheffingen aanvragen en voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Deze 3 politieke partijen wilden dat de gemeente geen vergunningen meer verleende als er zwarte pieten bij zouden zijn. Officieel is het dan niet verboden, maar je krijgt er gewoon geen vergunning meer voor.
Als losse zwarte piet over straat lopen om bij mensen thuis pakjesavond te vieren mag nog wel. Alleen geen openbare viering meer.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183264767
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 15:23 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Die partijen wilden het spelen via de gemeentelijke vergunningen.
Om een intocht te houden, of dat nu door particulieren, een voetbalclub of een winkeliersvereniging gehouden wordt, moet je eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Vaak moet je dan eerst ontheffingen aanvragen en voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Deze 3 politieke partijen wilden dat de gemeente geen vergunningen meer verleende als er zwarte pieten bij zouden zijn. Officieel is het dan niet verboden, maar je krijgt er gewoon geen vergunning meer voor.
Dan is er dus zeker een technisch verbod.

Ben benieuwd wat de rechter daar van gaat vinden.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  dinsdag 20 november 2018 @ 15:32:00 #200
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_183264853
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 22:18 schreef AchJa het volgende:

De war on terror, artikel 5, Tora Bora, Irak, Pol e Khomri, Uruzgan, dreiginsniveau naar significant... Het had wel degelijk impact hier.
En nu, in 2018, is er niets wezenlijks veranderd door 9-11.

quote:
Het was iig ruim belangrijker dan het gezwam over Zwarte Piet.
Het 'gezwam over Zwarte Piet' gaat onze samenleving structureel veranderen. Noem dat maar minder belangrijk.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')