abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183021935
registreer om deze reclame te verbergen
Ik heb een warme belangstelling voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis, mede omdat mijn moeder er een beetje last van had.

Ik zie het steeds vaker om me heen de laatste tijd. En ik spreek ook vaker slachtoffers, gewoon in mijn vriendenkring.
Het beste is de omgang met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zoveel mogelijk te vermijden, maar soms kun je niet anders.

Zonet heb ik een goed artikel gelezen, voor iedereen die worstelt met het omgaan met narcisten:

Wat is het probleem met narcisme?

Narcisten lijken in eerste opzicht succesvol en hun overdreven charisma en succesvolle uiterlijk of handelen, lijkt hen alleen maar vruchten af te werpen. Maar dat houdt allemaal niet lang stand in de praktijk.

Op korte termijn niveau zijn narcisten succesvol. Eerste dates. Sollicitatiegesprekken. Ze krijgen gemakkelijk relaties en promoties. Op lange termijn, echter, verwelkt dat al gauw.

Dit onderzoek toont aan dat narcisten na ongeveer 3 weken als ‘onbetrouwbaar’ worden bestempeld door de mensen om hen heen.
En dat een gemiddelde relatie met een narcist na 4 maanden stuk gaat, volgens deze analyse-studie.
Ze zijn bewezen slechte leiders en managers.
Ze worden op termijn ongelukkig en maken de mensen om zich heen nog veel ongelukkiger, toont deze studie aan.

Dat komt door het complete gebrek aan empathie (meevoelen met anderen / denken aan anderen), het enorm opgeblazen zelfbeeld en het roekeloze, verwoestende gedrag dat ze vertonen om te krijgen wat zij willen hebben – het maakt de mensen om hen heen kapot.

En dat is geen overdreven geformuleerde conclusie.

“Een recente psychiatrische studie concludeerde dat de grootste consequentie van narcisme, het lijden van de mensen om hen heen is.”

En:

“Narcisme maakt mensen depressief, eenzaam en ingegraven in bergen van schuld.”

Ernstig.
Omgaan met een narcist; het belangrijkste dat je moet weten

Narcisme is klaarblijkelijk niet iets om licht over te denken. Noch iets om met de mantel der liefde te bedekken. Door te denken:

‘Ach, dat gaat wel over’.

Of:

‘Als ik nu maar dit of dit doe, dan draait hij/zij wel bij.’

Het belangrijkste dat je moet weten in het omgaan met narcisme is namelijk dit: je kunt een chte narcist niet veranderen.

Zijn of haar gedrag ligt namelijk niet aan jou, niet aan jouw houding en noch aan jouw communicatie. Kun je nog zo assertief zijn als je wil en alles goed doen in de communicatie; het gaat niet baten in de omgang met een narcist. Het ligt in dit zeldzame geval cht puur aan de ander, waardoor jij het niet in de hand hebt – en dus niets kunt veranderen aan de stoornis van de ander. Een ware narcist heeft namelijk een stoornis. Van zijn persoonlijkheid. Vandaar de volledige naam: Narcissism Personality Disorder.

Geen gekke karaktertrek, geen tijdelijk omgeslagen humeur, geen weg te wuiven weeffoutje. Het is, in zijn meest complete vorm, een stoornis. In iemands persoonlijkheid. Oftewel: het zit in de aard. En dan niet op de semi vergoelijkende ‘ach, de aard van het beestje, he?’-manier.

Eerder op de ‘klinisch kille psychologische’-manier, zoals expert en onderzoekster Peg Streep dat doet:

“Het blijkt dat het lage niveau van emotie en empathie in narcisten automatisch is, en fysiologisch van aard.”

En dat is er dus niet zomaar uit te krijgen.
‘Hoe werkt dat dan: omgaan met narcisme?’

Peg Streep’s advies in het omgaan met narcisme is dan ook resoluut en concreet:

“Misschien is het, ooit, zodra de wetenschap meer weet over de diepere dieptes van de werking van de narcist, mogelijk om met verschillende therapeutische interventies met narcisme te kunnen omgaan. Maar tot die tijd raad ik je zonder twijfel aan om je blik vooral op de nooduitgang te houden zodra je te maken hebt met een narcist.”

D enige echte tip van de experts in het omgaan met narcisme is dus:

NIET.

Ga niet om met narcisme. Of narcisten. Blijf uit de buurt. Brand je vingers niet. Probeer het ook niet, het gaat niet werken. Je kunt het niet veranderen, alleen jezelf pijn doen. Zoek de nooduitgang, zo snel als je kunt.

Is je relatie met een narcist nu even onontkoombaar? Voldoet je leidinggevende bijvoorbeeld aan het profiel: levensgroot ego, onverbiddelijk en totaal apathisch (het tegenovergestelde van empathisch)? Dan zit je, toegegeven, in een lastig parket.
Als je niet anders kunt, dan omgaan met een narcist

Probeer, als je niet anders kunt dan omgaan met een narcist, een narcist in zo’n geval zoveel mogelijk uit de weg te blijven. Vermijd samenwerkingen zoveel mogelijk, ga geen discussies aan en probeer niks van hem of haar te verwachten. Ga je eigen weg en stel je neutraal, bijna negerend, op tegen de ander.

Maar let op: neutraal, niet zwak! Daar hebben narcisten een neus voor. En dan ben je de pineut. Als je ook maar enige vorm van subassertiviteit laat merken, ben je voordat je het doorhebt in het vizier. En dat zal je bezuren. Houd je relatie daarom in elk geval te allen tijde assertief en waardig. Niet te veel, niet te weinig – zoals een gezonde assertieve houding hoort te zijn.
Kortom


Verzamel goede mensen en gezonde relaties om je heen. Blijf je omgaan met een narcist, dan zit je met een compleet verstoorde relatie te kijken die niet gaat verbeteren – en dat zal zijn effect op jou hebben: ongelukkigheid. “Lijden” zelfs, volgens psychiatrisch onderzoek.

Laat de epidemie dus niet op jou overslaan door slachtoffer te worden van een narcist of narcisme in het algemeen. Want besmettelijk is de ongelukkigheid van deze epidemie wel degelijk – zegt Yale professor Nicholas Christakis:

“We hebben aangetoond dat altrustisch gedrag door relaties heen sijpelt, net als gemeen gedrag dat doet. Relaties vergroten datgene waarmee ze gevoed worden: van Ebola tot ongelukkigheid en geweld. Maar ook van liefde tot altrusme en geluk.”

Omgaan met narcisme komt dus neer op: ga niet om met narcisme, ga het vooral uit de weg.

Zoek fijne mensen op, om je leven beter te maken. Assertieve lui, bijvoorbeeld. Altijd goed.
https://murp.nl/omgaan-met-MURP/

[ Bericht 0% gewijzigd door murp op 08-11-2018 17:05:43 ]
  Moderator donderdag 8 november 2018 @ 15:01:37 #2
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183022061
Ja, want iemand die van nature niet assertief is, die zal dat wel even kunnen faken bij de doorgewinterde narcist wou je zeggen? Zo snel wordt je niet ineens assertief. Blijf er dan helemaal bij uit de buurt zou ik zeggen.

Maar, wat wil je verder met dit topic dan? Ik bedoel, wat wil je bespreken? Of wil je gewoon waarschuwen? wat wil je?

En hoe heb je dat opgelost met je moeder dan, die hier schijnbaar een 'beetje' last van had? Je schrijft had, verleden tijd, en aangezien je schrijf dat een narcist niet te veranderen is trek ik de voorzichtige conclusie dat je moeder niet meer leeft?
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183022240
Hier staan ook altijd wel mooie verhalen
https://www.reddit.com/r/raisedbynarcissists/
pi_183022293
registreer om deze reclame te verbergen
Da's een nogal stigmatiserende OP.
pi_183022468
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Hl veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
pi_183022472
Narcisme en psychopathie worden weer eens heerlijk door elkaar gehaald als je het mij vraagt... Maar ja, beiden zijn het slechts woorden.

Risico met je 'heel erg veel bezighouden' met dit soort materie is overigens dat het erg je focus kan gaan bepalen en een beetje een obsessie wordt. Dan wordt iedereen die maar een beetje in jouw mindset-focuszone al heel snel verdacht en ga je het overal zien, wat dan gewoon een illusie is als gevolg van je eigen gerichtheid erop. Een mens is geen 'ding'. Niemand valt in een woord samen te vatten door er een etiket op te plakken.
Maar het kan zeker handig zijn om het te kunnen herkennen. Alleen een narcist is niet zo'n levensgevaarlijke uitzuiger als een psychopaat.
Eens kijken
pi_183022547
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb.
Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Eens kijken
pi_183022669
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:28 schreef Maharski het volgende:

[..]

Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Ik vroeg haar of ze zich voor een bepaalde cursus heeft aangemeld (waar haar slachtoffer ook op zit).
pi_183022776
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:28 schreef Maharski het volgende:

[..]

Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Hier ben ik ook benieuwd naar
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183022792
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:35 schreef Loekie1 het volgende:
Ik vroeg haar of ze zich voor een bepaalde cursus heeft aangemeld (waar haar slachtoffer ook op zit).
Cursus omgaan met narcisme? ;)
Eens kijken
pi_183022816
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:41 schreef Maharski het volgende:

[..]

Cursus omgaan met narcisme? ;)
Nee, schildercursus!

Ik denk dat de oplossing in het omgaan met narcisme zit in een aanpak met twee personen! Ik heb deze vraag namelijk in overleg met het andere slachtoffer gesteld. Ik kan haar vervolgens vertellen dat ik een zielig hoopje heb gezien. Dat is weer heilzaam voor haar etc.
Het is net als met een mug, die vang je ook beter als je met twee handen richt ipv n hand!
pi_183022887
Ik zou zeggen prima aangepakt. Ze er rechtstreeks mee confronteren en laten zien dat je het door hebt, maakt jou immuun voor de manipulatie en zal er voor zorgen dat ze met een boog om je heen gaan.
Eens kijken
pi_183022905
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:46 schreef Maharski het volgende:
Ik zou zeggen prima aangepakt. Ze er rechtstreeks mee confronteren en laten zien dat je het door hebt, maakt jou immuun voor de manipulatie en zal er voor zorgen dat ze met een boog om je heen gaan.
Ik voel me sinds gisteren totaal immuun, dat is heerlijk.
pi_183022968
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:46 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Ik voel me sinds gisteren totaal immuun, dat is heerlijk.
Maar wat volgens jou als je narcistische trekken hebt? Hoe is daar, als het al mogelijk is, volgens jou mee om te gaan?
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183023005
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:50 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Maar wat volgens jou als je narcistische trekken hebt? Hoe is daar, als het al mogelijk is, volgens jou mee om te gaan?
Je bedoelt als je ze zelf hebt?
pi_183023079
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:51 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Je bedoelt als je ze zelf hebt?
Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal gesoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183023223
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:56 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal gesoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.
Als je jezelf herkent in een mug die bloed uit anderen zuigt om zelf in leven te blijven, dan zou ik hulp zoeken want een mens hoort geen bloedzuiger te zijn.
  donderdag 8 november 2018 @ 16:05:26 #18
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183023230
Goed advies, dank je wel.
Pain is temporary, Pride is forever.
pi_183023303
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Hl veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
:')
pi_183023312
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Hl veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
Dingen zien is niet meteen hetzelfde als correct interpreteren. Gezien de toon van de op zou ik meer gokken op een soort lotgenoteninsteek van je in plaats van een discussie..
pi_183023448
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:05 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Als je jezelf herkent in een mug die bloed uit anderen zuigt om zelf in leven te blijven, dan zou ik hulp zoeken want een mens hoort geen bloedzuiger te zijn.
Ik vind dat jij een beetje langs het grijze gebied heen kijkt in je zwart-wit verhaal.

Daarnaast; stel ik herken mezelf daarin, waarom zou ik dan hulp zoeken? Volgens jouw betoog zou dat namelijk geen enkel effect kunnen hebben.

Maar ik kom er zo nog op terug als ik achter de pc kan. Niet om mn gelijk te halen, maar om mijn persoonlijke situatie met je te delen zodat je misschien kunt begrijpen waar narcisme vandaan kn komen en dat er in sommige gevallen prima mee om te gaan is.

Zoals je het in de OP doet laten overkomen vind ik namelijk te kort door de bocht.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183023489
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:10 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Dingen zien is niet meteen hetzelfde als correct interpreteren.
Bij narcisme gaat het vooral om voelen. De narcist zegt: nee hoor, dat zie je verkeerd, nee hoor, zo had ik het niet bedoeld. Maar jij blijft ondertussen zitten met dat gevoel.
Een slachtoffer moet allereerst leren zijn of haar gevoel op waarde te schatten.
pi_183023795
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:17 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Bij narcisme gaat het vooral om voelen. De narcist zegt: nee hoor, dat zie je verkeerd, nee hoor, zo had ik het niet bedoeld. Maar jij blijft ondertussen zitten met dat gevoel.
Een slachtoffer moet allereerst leren zijn of haar gevoel op waarde te schatten.
Waarom start je dan niet gewoon een topic voor je lotgenoten op in plaats van te doen alsof je het hele onderwerp hier wil bespreken? En nu ik hier toch aan het posten ben, naar welk onderzoek refereert de op (Dit onderzoek staat er ergens)? Probeer het dan op z'n minst te onderbouwen met door jou gebruikte bronnen enzo.
pi_183024018
Het gedrag van een narcist kan inderdaad heel veel leed veroorzaken. Mijn vader heeft ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

In de meeste gevallen kunnen mensen het niet opbrengen te hecht om te gaan met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, omdat ze zich dan teveel weg moeten cijferen en teveel affectie missen die ze nodig hebben van die persoon.

Er is heel veel informatie te vinden op bijvoorbeeld internet en vaak vanuit het perspectief van de slachtoffers. Ik lees termen als "narcistische voeding" en "psychopaat". Ik vind dat soort informatie veel te gekleurd. Besef dat de narcist zelf ook een probleem heeft en dat er een verhaal zit achter dat gedragspatroon. Of het nou aangeboren is, of door ervaringen in het leven of in de meeste gevallen een mix van allebei. Het is tragisch dat iemand niet kan aanvaarden dat hij niet perfect is en dat het toegeven van fouten voelt alsof hij zich ontzettend klein en minderwaardig voelt. En aangezien ze heel moeilijk een emotionele band aan kunnen gaan met anderen en ook niet de zelfreflectie toelaten om te kunnen begrijpen waarom ze elke keer conflicten krijgen met mensen, voelen ze zich eigenlijk heel erg alleen en leeg.

Ik heb geen contact nu met mijn vader. Niet omdat ik hem haat en het hem misgun, maar omdat ik het niet kan opbrengen dat hij mij elke keer zo minderwaardig laat voelen. Als hij dat nou eens zou begrijpen, kunnen we het uitpraten. Ik hoop wel mentaal sterker te worden en als hij in de toekomst contact wilt en ik voel me weerbaar genoeg om niet mee te gaan in zijn gedragspatroon, dan wil ik het wel proberen. Ik zal het altijd oppervlakkig moeten houden uit zelfbescherming. Maar ik koester geen wens om het hem betaald te zetten.

Daarbij heeft hij met zijn narcistische gedrag gek genoeg ook positieve dingen meegegeven. Materieel gezien en wat betreft oppervlakkige contacten heeft hij het goed gepresteerd in het leven. Narcisten hebben een ding wel goed begrepen: laat je niet kleineren door anderen en wees je eigen beste vriend, want anders red je het niet in het leven.
pi_183024473
Op zich een interessant topic. Maar een waarschuwing is natuurlijk waardeloos zonder handvatten om te kunnen herkennen wanneer je met een narcist te maken hebt. En dat is best moeilijk.

Zolang je geen enkele emotionele waarde toekent aan narcisten kun je een hoop lol aan ze beleven.

Jeugdige slachtoffers van narcisten zoeken overigens vaak partners met dezelfde stoornis uit.
Charity is injurious unless it helps the recipient to become independent of it.
Socialisten vechten allang niet meer tegen het kapitalisme maar tegen de realiteit.
pi_183024740
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 17:05 schreef Rockefellow het volgende:
Op zich een interessant topic. Maar een waarschuwing is natuurlijk waardeloos zonder handvatten om te kunnen herkennen wanneer je met een narcist te maken hebt. En dat is best moeilijk.

Zolang je geen enkele emotionele waarde toekent aan narcisten kun je een hoop lol aan ze beleven.

Jeugdige slachtoffers van narcisten zoeken overigens vaak partners met dezelfde stoornis uit.
En narcisten zoeken vaak mensen uit die tov henzelf tegenpolen zijn. Mensen die heel empathisch zijn maar ook niet zo weerbaar tegenover anderen en daarom wat makkelijker te manipuleren.

Ik denk niet dat ze zich alleen om die reden aangetrokken voelen tot hen. Narcisten zijn zich er misschien niet van bewust, maar ze voelen zich wel leeg. En het gemis hopen ze bij die ander te vinden. Ik denk dat ze voor een deel wel degelijk oprecht genteresseerd zijn in de ander.

Maar ze zitten vast in hun eigen gedragspatroon. Daarbij gaan ze zich ook irriteren aan de kwetsbaarheid van de ander. Of beter gezegd de kwetsbare houding. Dat ze zich daaraan irriteren, kunnen ze niet voor zichzelf toegeven, want daarmee erkennen ze dat ze zelf ook niet perfect en kwetsbaar zijn en voelen ze zichzelf ook zwak. Dus ze verdringen dat besef en proberen dan nog harder de ander te vormen naar hun ideaalbeeld. Dat werkt niet en ze gaan zich nog meer ergeren aan dat de ander niet kan opbrengen wat zij van hen verlangen. Ze kijken op de ander neer, want waarom kan de ander niet terwijl zij het wel kunnen? En uiteindelijk raken ze allebei verzeild in een heel negatieve spiraal. De narcist kan die niet doorbreken, omdat hij de zelfreflectie niet durft toe te laten. Het is aan de ander om eruit te komen. Vaak is er dan zoveel narigheid gebeurd dat de ander het contact verbreekt of zo beperkt mogelijk houdt.

Narcisten proberen vaak erkenning af te dwingen bij anderen. Moet je eens opletten wat er gebeurt als ze erkenning krijgen zonder dat ze er zelf om vragen.
pi_183025233
quote:
Narcisten proberen vaak erkenning af te dwingen bij anderen. Moet je eens opletten wat er gebeurt als ze erkenning krijgen zonder dat ze er zelf om vragen.
Wat gebeurt er dan?
pi_183025303
Okay, ik ga een poging doen om je alleen een inkijkje te geven in mijn persoonlijke situatie. Wat je ermee doet moet je zelf weten. Het gaat er om dat het gedrag wat ik vertoon(de) namelijk voortkomt uit een verhaal waarin ik gevangen zat. Een verhaal die niet leuk was, en waarin pijn en schuldgevoel de boventoon voerde.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik geloof oprecht dat iedere narcist diep van binnen gewoon heel alleen is, verdrietig, bang en wegloopt in destructieve gewoontes of zich staande houdt door een masker op te houden. Ik heb het geluk gehad dat het bij mij misschien meeviel en er ruimte was voor inzicht. Maar ik geloof niet dat een echte narcist dat deurtje niet heeft. Ik geloof dat hij zelf de sleutel heeft, maar gewoon te bang is om die te gebruiken want "de boze buitenwereld". Natuurlijk hoef je er zelf niets mee te doen, maar om nou anderen te overtuigen dat er bij geen enkele narcist een deur te vinden is vind ik een brug te ver. Dat is niet de hele waarheid.

[ Bericht 37% gewijzigd door -mosrednA op 08-11-2018 18:47:25 ]
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183025332
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 17:43 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan?
Ik verlegde altijd gelijk het onderwerp, begon ergens anders over, kaatste het terug. Ik accepteerde het in ieder geval niet door bedankt te zeggen ofzo. Ineens iets van iemand krijgen wat positief is, is vreemd, herkende ik niet, kon ik niet plaatsen. "Daar moet iets achter zitten", "Dit vertrouw ik niet"
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
  donderdag 8 november 2018 @ 18:06:39 #30
438527 MissButterflyy
Fladderend vlindertje
pi_183025615
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Hl veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
Ik denk dat je je wat te veel in je hoofd haalt.

Laat het etiketjes plakken maar aan professionals over
Wie dit leest is een lezer van dit
pi_183025867
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:06 schreef MissButterflyy het volgende:

[..]

Ik denk dat je je wat te veel in je hoofd haalt.

Laat het etiketjes plakken maar aan professionals over
Heb je nog iets te melden over narcisme?
pi_183025914
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:21 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Heb je nog iets te melden over narcisme?
Kunnen we beter aan jou vragen. Oh wacht.. De bron van het artikel wat je copypaste en het daarin aangehaalde onderzoek bijvoorbeeld?
pi_183025949
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:21 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Heb je nog iets te melden over narcisme?
Kun je dan ook reageren op mensen die wel iets te melden hebben over narcisme?

In mijn geval op het verhaal notabene uit mn persoonlijke ervaring?

Of is het de bedoeling van dit topic dat er alleen ingegaan wordt op reacties die binnen jouw straatje passen? In dat geval ook prima, maar dan edit ik mijn post gewoon weg want dan heeft het toch geen meerwaarde.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183026043
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:26 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Kun je dan ook reageren op mensen die wel iets te melden hebben over narcisme?

In mijn geval op het verhaal notabene uit mn persoonlijke ervaring?

Of is het de bedoeling van dit topic dat er alleen ingegaan wordt op reacties die binnen jouw straatje passen? In dat geval ook prima, maar dan edit ik mijn post gewoon weg want dan heeft het toch geen meerwaarde.
Ik zou het gezien ts d'r oeuvre niet persoonlijk opvatten als ik jou was. Kudo's voor PBR en jou dat jullie er serieus op in zijn gegaan, ik denk dat het zeker wel een meerwaarde geeft om wat genuanceerder over zo een onderwerp te posten :*
pi_183026057
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:41 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Het gedrag van een narcist kan inderdaad heel veel leed veroorzaken. Mijn vader heeft ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis.


Ik heb geen contact nu met mijn vader. Niet omdat ik hem haat en het hem misgun, maar omdat ik het niet kan opbrengen dat hij mij elke keer zo minderwaardig laat voelen. Als hij dat nou eens zou begrijpen, kunnen we het uitpraten. Ik hoop wel mentaal sterker te worden en als hij in de toekomst contact wilt en ik voel me weerbaar genoeg om niet mee te gaan in zijn gedragspatroon, dan wil ik het wel proberen. Ik zal het altijd oppervlakkig moeten houden uit zelfbescherming. Maar ik koester geen wens om het hem betaald te zetten.

Daarbij heeft hij met zijn narcistische gedrag gek genoeg ook positieve dingen meegegeven. Materieel gezien en wat betreft oppervlakkige contacten heeft hij het goed gepresteerd in het leven. Narcisten hebben een ding wel goed begrepen: laat je niet kleineren door anderen en wees je eigen beste vriend, want anders red je het niet in het leven.
Ik had dus een moeder met soortgelijk probleem. Mijn advies bij een ouder:
1. Tijdig terug in het hok zetten. Dwz bij bepaald gedrag tijdig corrigeren/terug in het hok zetten, ook al ben je de zoon/dochter. Dus dan ben jij meer de ouder, dat is af en toe nodig.
2. Niets verwachten. Met name op het gebied van betrouwbaarheid en empathie. Verwacht bijv. niet van je vader empathie/gevoel voor je moeder.
3. Bij geklaag niet daarover gaan piekeren, jij hoeft zijn problemen niet op te lossen. Geef advies maar als dat niet helpt, het zij zo, laat het los.
4. Geloof hem niet als het geklaag over anderen gaat, want narcisten zijn goed in het verdraaien van de waarheid. Neem dat dus met een korreltje zout.
5. Behoud je humor!

[ Bericht 11% gewijzigd door Loekie1 op 08-11-2018 18:45:13 ]
pi_183026172
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:32 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Ik zou het gezien ts d'r oeuvre niet persoonlijk opvatten als ik jou was. Kudo's voor PBR en jou dat jullie er serieus op in zijn gegaan, ik denk dat het zeker wel een meerwaarde geeft om wat genuanceerder over zo een onderwerp te posten :*
Je hebt gelijk, ook over het feit dat ik het persoonlijk opvat. Het voelt een beetje als een aanval ofzo.

Maar dat probleem ligt bij mezelf.

Ik hoop alleen idd wel dat de nuance vroeg of laat wel gevonden wordt, want vind dit een beetje zonde zo. Ook wbt de potentie van dit topic.

Thx O+
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183026314
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 17:43 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan?
Zijn ze helemaal verbaasd dat iemand iets aardigs tegen hen zegt zonder dat ze dat hoeven af te dwingen. Normaliter zijn ze gewend dat ze altijd maar kritiek krijgen van anderen.

Dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of ze voelen zich door jou erkend, gaan jou meer vertrouwen en kunnen van jou meer kritiek incasseren dan van anderen.

Of ze reageren heel defensief en krijgen de pik op jou. Want ze zijn stiekem bang dat jij hen kan doorgronden. En als jij hun oprechte goede kanten kan zien, kan jij ook hun slechte kanten zien. En dat kan betekenen dat jij hen zou kunnen afwijzen.
pi_183026348
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:47 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Zijn ze helemaal verbaasd dat iemand iets aardigs tegen hen zegt zonder dat ze dat hoeven af te dwingen. Normaliter zijn ze gewend dat ze altijd maar kritiek krijgen van anderen.

Dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of ze voelen zich door jou erkend, gaan jou meer vertrouwen en kunnen van jou meer kritiek incasseren dan van anderen.

Of ze reageren heel defensief en krijgen de pik op jou. Want ze zijn stiekem bang dat jij hen kan doorgronden. En als jij hun oprechte goede kanten kan zien, kan jij ook hun slechte kanten zien. En dat kan betekenen dat jij hen zou kunnen afwijzen.
Perfect verwoord. _O_

Complimenten hoor

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183026448
Weg.

[ Bericht 26% gewijzigd door MissLuna op 08-11-2018 19:04:50 ]
Karma is a fucking bitch.
pi_183026465
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:32 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Ik zou het gezien ts d'r oeuvre niet persoonlijk opvatten als ik jou was. Kudo's voor PBR en jou dat jullie er serieus op in zijn gegaan, ik denk dat het zeker wel een meerwaarde geeft om wat genuanceerder over zo een onderwerp te posten :*
Thanx :)

Er wordt op internet zoveel geschreven of gevolgd over narcisme. Door narcisten af te schilderen als pure evil, doe je niet alleen mensen die narcistisch zijn tekort maar ook jezelf.

Mensen zijn nou eenmaal niet perfect. Iedereen krijgt te maken met mensen die wat moeilijker zijn. En ook al kunnen sommige mensen je heel veel pijn doen, als je er niet dood aan gaat, word je er uiteindelijk alleen maar sterker en wijzer door.
pi_183026511
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:24 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Kunnen we beter aan jou vragen. Oh wacht.. De bron van het artikel wat je copypaste en het daarin aangehaalde onderzoek bijvoorbeeld?
Ja het lijkt wel een beetje narcistisch zo :D
pi_183026535
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 14:52 schreef Loekie1 het volgende:
Ik heb een warme belangstelling voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis, mede omdat mijn moeder er een beetje last van had.
En waar heb je zelf last van?
pi_183026579
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:56 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Thanx :)

Er wordt op internet zoveel geschreven of gevolgd over narcisme. Door narcisten af te schilderen als pure evil, doe je niet alleen mensen die narcistisch zijn tekort maar ook jezelf.

Mensen zijn nou eenmaal niet perfect. Iedereen krijgt te maken met mensen die wat moeilijker zijn. En ook al kunnen sommige mensen je heel veel pijn doen, als je er niet dood aan gaat, word je er uiteindelijk alleen maar sterker en wijzer door.
Ik ga er ook veel te serieus op in zie ik. :').
Karma is a fucking bitch.
pi_183026594
Nevermind.
Karma is a fucking bitch.
pi_183026599
Dubbel.
Karma is a fucking bitch.
pi_183026604
quote:
10s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:02 schreef MissLuna het volgende:

[..]

Ik ga er ook veel te serieus op in zie ik. :').
Het is ook een serieus onderwerp, dus voel je niet bezwaard :)
pi_183026619
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Hl veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
doe ff normaal meid.

Ik heb iemand ontmaskerd... :')
compact en kleverig.
pi_183026642
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:04 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Het is ook een serieus onderwerp, dus voel je niet bezwaard :)
True, maar dit is blijkbaar niet het goede topic daarvoor. ;).
Karma is a fucking bitch.
  Moderator donderdag 8 november 2018 @ 19:18:17 #49
230491 crew  Zith
pls tip
pi_183026870
Op, heb jij geen last van narcisme?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 8 november 2018 @ 19:29:08 #50
438527 MissButterflyy
Fladderend vlindertje
pi_183027117
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:18 schreef Zith het volgende:
Op, heb jij geen last van narcisme?
Was ik ook al aan het denken :')
Wie dit leest is een lezer van dit
pi_183027234
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
Whatever...
pi_183027301
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
volgens mij valt dit redelijk mee.
Het is wel hip om dit te roepen, dat in elk geval.
compact en kleverig.
pi_183027665
quote:
11s.gif Op donderdag 8 november 2018 18:39 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, ook over het feit dat ik het persoonlijk opvat. Het voelt een beetje als een aanval ofzo.

Maar dat probleem ligt bij mezelf.

Ik hoop alleen idd wel dat de nuance vroeg of laat wel gevonden wordt, want vind dit een beetje zonde zo. Ook wbt de potentie van dit topic.

Thx O+
Nou in dit geval lijkt het me niet puur bij jou liggen. En eens, al zou ik dan liever een titel zien waar zo een op meer op aansluit..

quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
Dit ja, online zijn (ex-)vrouwen borderliners en het mannelijke equivalent narcisten. Gelukkig wordt daar op dit forum enige rekening mee gehouden, zodat het niet al te lukraak rond geroepen kan worden O+
pi_183028216
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Maharski het volgende:
Narcisme en psychopathie worden weer eens heerlijk door elkaar gehaald als je het mij vraagt... Maar ja, beiden zijn het slechts woorden.

Risico met je 'heel erg veel bezighouden' met dit soort materie is overigens dat het erg je focus kan gaan bepalen en een beetje een obsessie wordt. Dan wordt iedereen die maar een beetje in jouw mindset-focuszone al heel snel verdacht en ga je het overal zien, wat dan gewoon een illusie is als gevolg van je eigen gerichtheid erop. Een mens is geen 'ding'. Niemand valt in een woord samen te vatten door er een etiket op te plakken.
Maar het kan zeker handig zijn om het te kunnen herkennen. Alleen een narcist is niet zo'n levensgevaarlijke uitzuiger als een psychopaat.
Maar het mens als van buitenaf 100% bestudeerbaar doordat gedrag alles zou zeggen over de persoonlijkheid ding beschouwen zit zo diep in het mainstream psychologische denken dat bijna iedereen inclusief medisch personeel zich eraan schuldig maakt.

quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
De grens ligt waar psychologen die trekken. Maar eigenlijk waar het andere mensen uitkomt; hebben ze last van je, dan ben je gek en moet je naar de psycholoog, verklaart die jou gezond dan heeft de psycholoog het volgens zulke mensen alsnog mis. Of je moet je niet zo aanstellen want er is dan niks mis met je, maar de echte gekken zijn dan alleen de extreme gevallen waarbij wordt genegeerd dat die niet in 1 dag een zenuwinzinking hebben gekregen. Mensen kunnen alleen maar raar , emotioneel, irrationeel en krampachtig omgaan met psychologische gebreken.

[ Bericht 31% gewijzigd door geeninspiratie1235 op 08-11-2018 20:19:37 ]
pi_183030011
narcisme
Volgens de Amerikaanse psycholoog Paul Rose, die onderzoek deed naar de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn er twee vormen: openlijk of grandioos narcisme en verborgen of kwetsbaar narcisme. Rose definieert openlijke narcisten als ‘mensen met een opgeblazen gevoel over zichzelf die vaak andermans aandacht opeisen en charmant overkomen, ondanks het feit dat ze weinig besef hebben van de behoeften van anderen’.

Deze openlijke narcisten hebben – zo blijkt uit het onderzoek van Rose – meer gevoel van eigenwaarde en zijn gelukkiger en tevredener dan zogenaamde ‘verborgen narcisten’. Die zijn net zo hevig met zichzelf bezig en even arrogant als openlijke narcisten, maar doen dit op een veel subtielere manier: ze spelen voortdurend in op andermans verwachtingen, willen de grootheid van anderen op zichzelf laten afstralen, voelen zich zeer minderwaardig ten opzichte van anderen en zijn hypergevoelig voor wat anderen van hen vinden.

Dit gevoel van ‘volledig bepaald worden door anderen’ maakt waarschijnlijk dat ze ontevredener met hun leven zijn dan openlijke narcisten, die gloriren bij de gedachte dat zj het leven van anderen bepalen. Verborgen narcisten voelen zich dan ook onrustiger, meer emotioneel uitgeput en meer vervreemd van zichzelf, blijkt uit weer ander onderzoek.

Overigens beschreven Australische onderzoekers in 2013 nog een derde type: de agressieve narcist. Die wordt omschreven als iemand die weinig empathisch is, een kwaadaardige houding heeft, er niet voor terugschrikt anderen te gebruiken en zich antisociaal en agressief gedraagt.
https://www.psychologiemagazine.nl/thema/narcisme/

In mijn voorbeeld ging het om verborgen narcisme.
pi_183030175
Dus narcisme is iemand die heel erg met zichzelf bezig is en een gruwelijk bord voor het hoofd heeft ?

Als ik het goed begrijp. En hoe ziet TS zichzelf ?
pi_183030449
In de VS heeft een redelijk deel van de bevolking zelfs na 2 JAAR nog vertrouwen in de grootste narcist die de mensheid ooit gekend heeft. Misschien dat die mensen kicken op de totale chaos en het lijden dat die vent inderdaad veroorzaakt...
I've got 99 problems, but a bitch ain't one.
pi_183030909
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:07 schreef Loekie1 het volgende:
narcisme
Volgens de Amerikaanse psycholoog Paul Rose, die onderzoek deed naar de narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn er twee vormen: openlijk of grandioos narcisme en verborgen of kwetsbaar narcisme. Rose definieert openlijke narcisten als ‘mensen met een opgeblazen gevoel over zichzelf die vaak andermans aandacht opeisen en charmant overkomen, ondanks het feit dat ze weinig besef hebben van de behoeften van anderen’.

Deze openlijke narcisten hebben – zo blijkt uit het onderzoek van Rose – meer gevoel van eigenwaarde en zijn gelukkiger en tevredener dan zogenaamde ‘verborgen narcisten’. Die zijn net zo hevig met zichzelf bezig en even arrogant als openlijke narcisten, maar doen dit op een veel subtielere manier: ze spelen voortdurend in op andermans verwachtingen, willen de grootheid van anderen op zichzelf laten afstralen, voelen zich zeer minderwaardig ten opzichte van anderen en zijn hypergevoelig voor wat anderen van hen vinden.

Dit gevoel van ‘volledig bepaald worden door anderen’ maakt waarschijnlijk dat ze ontevredener met hun leven zijn dan openlijke narcisten, die gloriren bij de gedachte dat zj het leven van anderen bepalen. Verborgen narcisten voelen zich dan ook onrustiger, meer emotioneel uitgeput en meer vervreemd van zichzelf, blijkt uit weer ander onderzoek.

Overigens beschreven Australische onderzoekers in 2013 nog een derde type: de agressieve narcist. Die wordt omschreven als iemand die weinig empathisch is, een kwaadaardige houding heeft, er niet voor terugschrikt anderen te gebruiken en zich antisociaal en agressief gedraagt.
https://www.psychologiemagazine.nl/thema/narcisme/

In mijn voorbeeld ging het om verborgen narcisme.
Komt hetgeen wat er in dit topic gepost wordt wel bij jou binnen?

Wat wil je eigenlijk met dit topic bereiken? Wil je erkenning dat je door zo'n iemand rot bent behandeld? Was jij een paar maanden geleden onder een andere usernaam ook niet hier met verhalen over een narcistische ex, dat je helemaal klaar was met mannen sowieso en dat je drie dagen later weer een relatie had met iemand die eveneens een narcist bleek te zijn? Kan toeval zijn, maar die user was er ook zo obsessief mee bezig.

Als je echt verder wilt komen, moet je die persoon loslaten. Dat houdt ook in geen wraak koesteren. Als je narcisme interessant vindt, moet je je zeker erin verdiepen, maar probeer het dan objectiever te benaderen ipv het te zien als het ultieme kwaad in de vorm van openlijk narcisme, verborgen narcisme en agressief narcisme. Het is kut voor de slachtoffers maar ook kut voor henzelf. Achter het narcistische gedrag schuilt een eenzaam iemand met weinig gevoel voor eigenwaarde.

Je bereikt veel meer door je af te vragen waarom het je overkomt dat je - ahem - slachtoffer bent geworden van een narcist. Waarom laat je je manipuleren? Waarom laat je inspelen op je gevoel? Waarom voel je je aangetrokken tot dat soort mensen?
pi_183031001
quote:
2s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:20 schreef Puntenjager het volgende:
In de VS heeft een redelijk deel van de bevolking zelfs na 2 JAAR nog vertrouwen in de grootste narcist die de mensheid ooit gekend heeft. Misschien dat die mensen kicken op de totale chaos en het lijden dat die vent inderdaad veroorzaakt...
Oh ja. Trump is zeker narcistischer dan Putin en Erdogan? Het was zeker allemaal goed gekomen met Hillary? Volgens mij is het niet Trump die de chaos heeft gecreerd: dat kan het Amerikaanse volk zelf wel. In ieder geval de media
pi_183032389
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:34 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Komt hetgeen wat er in dit topic gepost wordt wel bij jou binnen?

Wat wil je eigenlijk met dit topic bereiken? Wil je erkenning dat je door zo'n iemand rot bent behandeld? Was jij een paar maanden geleden onder een andere usernaam ook niet hier met verhalen over een narcistische ex, dat je helemaal klaar was met mannen sowieso en dat je drie dagen later weer een relatie had met iemand die eveneens een narcist bleek te zijn? Kan toeval zijn, maar die user was er ook zo obsessief mee bezig.

Als je echt verder wilt komen, moet je die persoon loslaten. Dat houdt ook in geen wraak koesteren. Als je narcisme interessant vindt, moet je je zeker erin verdiepen, maar probeer het dan objectiever te benaderen ipv het te zien als het ultieme kwaad in de vorm van openlijk narcisme, verborgen narcisme en agressief narcisme. Het is kut voor de slachtoffers maar ook kut voor henzelf. Achter het narcistische gedrag schuilt een eenzaam iemand met weinig gevoel voor eigenwaarde.

Je bereikt veel meer door je af te vragen waarom het je overkomt dat je - ahem - slachtoffer bent geworden van een narcist. Waarom laat je je manipuleren? Waarom laat je inspelen op je gevoel? Waarom voel je je aangetrokken tot dat soort mensen?
Nee dat was ik niet, sorry.
pi_183032416
quote:
2s.gif Op donderdag 8 november 2018 21:20 schreef Puntenjager het volgende:
In de VS heeft een redelijk deel van de bevolking zelfs na 2 JAAR nog vertrouwen in de grootste narcist die de mensheid ooit gekend heeft. Misschien dat die mensen kicken op de totale chaos en het lijden dat die vent inderdaad veroorzaakt...
Trump zie ik niet als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
pi_183033485
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 22:22 schreef Loekie1 het volgende:
Trump zie ik niet als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Whahahaha!

Je haalt dus echt narcisme en psychopathie door elkaar als je het mij vraagt........ Trump is keihard narcisme. Josef Stalin of Idi Amin zijn voorbeelden van een psychopatische leiders.
Eens kijken
pi_183034805
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 22:22 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Trump zie ik niet als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Daar denken experts anders over.

Maar daar hoef je geen expert voor te zijn. Hij is narcistisch tot de macht 10. Dat ziet zelfs een blinde.
I've got 99 problems, but a bitch ain't one.
pi_183035411
quote:
2s.gif Op vrijdag 9 november 2018 00:28 schreef Puntenjager het volgende:

[..]

Daar denken experts anders over.

Maar daar hoef je geen expert voor te zijn. Hij is narcistisch tot de macht 10. Dat ziet zelfs een blinde.

Dat kan je bijvoorbeeld hier ook zien. Hij kan absoluut niet om die persiflage lachen en hij kan zich nauwelijks inhouden.

Het moet gezegd worden: wel sportief dat hij dit toch aangaat.
pi_183036361
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.

[ Bericht 17% gewijzigd door Loekie1 op 09-11-2018 07:39:04 ]
pi_183036383
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 november 2018 01:31 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]


Dat kan je bijvoorbeeld hier ook zien. Hij kan absoluut niet om die persiflage lachen en hij kan zich nauwelijks inhouden.

Het moet gezegd worden: wel sportief dat hij dit toch aangaat.
Bedankt voor het filmpje! Gaaf!
pi_183036422
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:31 schreef Loekie1 het volgende:
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.
Maar jij kan het wel zo zeggen van die ene vrouw?
  vrijdag 9 november 2018 @ 07:50:32 #68
277627 Seven.
We are Borg.
pi_183036433
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 19:34 schreef Spanky78 het volgende:
Narcisme is de nieuwste modestoornis. Ongetwijfeld bestaat het, maar waar ligt de grens?

Een aardig gestructureerd persoon is autist, een wat druk extrovert persoon heeft ADHD , mensen met wat veel zelfvertrouwen zijn meteen narcist.

Lekker smijten met geestesziekten.
De trend hangt volgens mij ook samen met de opkomst van een aantal prominente politici die narcistische trekken vertonen.
Resistance is futile.
pi_183036476
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:50 schreef Seven. het volgende:

[..]

De trend hangt volgens mij ook samen met de opkomst van een aantal prominente politici die narcistische trekken vertonen.
Voor mij hangt het samen met het fetisjisme om aan al het gedrag dat niet exact voldoet aandeel gemiddelden of de idealen, een stoornis te plakken.

Kun je je lekker achter verschuilen of ermee schelden.
Whatever...
pi_183036714
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:31 schreef Loekie1 het volgende:
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.
wood-spiegel-ongeschuurd-steigerhout.jpg
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183036950
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 07:31 schreef Loekie1 het volgende:
Op afstand een diagnose bepalen is wel een erg goedkope manier om je politieke tegenstander onderuit te halen. Een groot ego is wat anders dan een stoornis.
Het is ook een goedkope manier van naar anderen wijzen voor je eigen tekortkomingen.

Wat maakt dat jij kan bepalen of iemand een stoornis heeft?
1 + 1 = blauw
  Moderator vrijdag 9 november 2018 @ 09:10:16 #72
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183036991
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:06 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het is ook een goedkope manier van naar anderen wijzen voor je eigen tekortkomingen.

Wat maakt dat jij kan bepalen of iemand een stoornis heeft?
Ik weet niet of je een beetje bekend bent met (het oeuvre van) deze TS, maar het is niet echt heel erg serieus te nemen.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183037015
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:10 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik weet niet of je een beetje bekend bent met (het oeuvre van) deze TS, maar het is niet echt heel erg serieus te nemen.
Jazeker, maar zolang de mods het serieus nemen en het topic niet sluiten, zal ik dat ook doen.
1 + 1 = blauw
  Moderator vrijdag 9 november 2018 @ 09:27:12 #74
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183037186
quote:
7s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:12 schreef Kamina het volgende:

[..]

Jazeker, maar zolang de mods het serieus nemen en het topic niet sluiten, zal ik dat ook doen.
Ik zeg niet dat je het topic niet serieus moet nemen, ik geef alleen maar aan dat je je pappenheimers een beetje moet kennen. Ik bedoel, narcisme wordt rondgestrooid alsof ze een expert is op dat gebied, om dan iets later te stellen dat 'op afstand diagnoses stellen' not done is.

Dat is op z'n minst een beetje apart te noemen. Dit is R&P, dus mensen reageren, zoals je ziet, wel degelijk op, maar normaal (doe dit in KLB en je wordt afgemaakt) maar het is TS die die dingen zelf zegt, en daarmee zichzelf eigenlijk een beetje diskwalificeert.

Ik denk dat het vooral confirmation bias is van TS. Ze wil narcisme zien, en ziet het daarom dus ook. Dan roepen dat ze iemand 'exposed' heeft is natuurlijk een beetje overdreven, want diagnoses stellen is iets wat je aan de experts moet overlaten.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183037242
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:27 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat je het topic niet serieus moet nemen, ik geef alleen maar aan dat je je pappenheimers een beetje moet kennen. Ik bedoel, narcisme wordt rondgestrooid alsof ze een expert is op dat gebied, om dan iets later te stellen dat 'op afstand diagnoses stellen' not done is.

Dat is op z'n minst een beetje apart te noemen. Dit is R&P, dus mensen reageren, zoals je ziet, wel degelijk op, maar normaal (doe dit in KLB en je wordt afgemaakt) maar het is TS die die dingen zelf zegt, en daarmee zichzelf eigenlijk een beetje diskwalificeert.

Ik denk dat het vooral confirmation bias is van TS. Ze wil narcisme zien, en ziet het daarom dus ook. Dan roepen dat ze iemand 'exposed' heeft is natuurlijk een beetje overdreven, want diagnoses stellen is iets wat je aan de experts moet overlaten.
Jij weet dat en ik weet dat, maar een willekeurige andere user misschien niet. Vandaar dat ik serieus antwoord. ;)
1 + 1 = blauw
pi_183037582
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:27 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat je het topic niet serieus moet nemen, ik geef alleen maar aan dat je je pappenheimers een beetje moet kennen. Ik bedoel, narcisme wordt rondgestrooid alsof ze een expert is op dat gebied, om dan iets later te stellen dat 'op afstand diagnoses stellen' not done is.

Dat is op z'n minst een beetje apart te noemen. Dit is R&P, dus mensen reageren, zoals je ziet, wel degelijk op, maar normaal (doe dit in KLB en je wordt afgemaakt) maar het is TS die die dingen zelf zegt, en daarmee zichzelf eigenlijk een beetje diskwalificeert.

Ik denk dat het vooral confirmation bias is van TS. Ze wil narcisme zien, en ziet het daarom dus ook. Dan roepen dat ze iemand 'exposed' heeft is natuurlijk een beetje overdreven, want diagnoses stellen is iets wat je aan de experts moet overlaten.
Dat laatste wordt denk ik ook een beetje als excuus gebruikt, want narcisten kunnen moeilijk gediagnosticeerd worden als ze geen hulp zoeken. Dus voelen bepaalde ervaringsdeskundigen zich enigszins gerechtvaardigd om het dan maar te gaan roepen. #awareness enzo..
  Moderator vrijdag 9 november 2018 @ 10:17:43 #77
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183037831
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 09:57 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Dat laatste wordt denk ik ook een beetje als excuus gebruikt, want narcisten kunnen moeilijk gediagnosticeerd worden als ze geen hulp zoeken. Dus voelen bepaalde ervaringsdeskundigen zich enigszins gerechtvaardigd om het dan maar te gaan roepen. #awareness enzo..
Nou ja, dat, maar ik denk dat er wel degelijk bij zit dat iemand het dan graag wl zien. Want iedereen heeft narcistische trekjes, maar een echte narcist zijn gaat natuurlijk wel een paar flinke stappen verder.

Daarnaast denk ik ook dat het zo is dat het wel lekker makkelijk is om dat labeltje op iemand te plakken, want als iemand over je heen walst of wat dan ook dan kunnen er 3 dingen aan de hand zijn. Of je bent een deurmat, of hij is cht over je heen gewalst, of een combinatie van beide. Als je dan stelt dat de ander een narcist is dan ligt direct alle verantwoordelijkheid en schuld bij die persoon, en niet meer bij jezelf.
Breitling - Instruments for Professionals
  vrijdag 9 november 2018 @ 23:10:47 #78
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183052988
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 10:17 schreef CoolGuy het volgende:

Nou ja, dat, maar ik denk dat er wel degelijk bij zit dat iemand het dan graag wl zien. Want iedereen heeft narcistische trekjes, maar een echte narcist zijn gaat natuurlijk wel een paar flinke stappen verder.
Wat voor stappen dan? Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes? Mensen strooien maar met begrippen zonder deze te specificeren. Deze vaagheid zou verboden moeten worden.
pi_183054922
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 23:10 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Wat voor stappen dan? Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes? Mensen strooien maar met begrippen zonder deze te specificeren. Deze vaagheid zou verboden moeten worden.
Zodra een psycholoog dat officieel vaststelt lijkt me.
1 + 1 = blauw
pi_183055789
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 01:04 schreef Kamina het volgende:

Zodra een psycholoog dat officieel vaststelt lijkt me.
Ja, maar een psycholoog vergelijkt de persoon niet met de rest van Nederland of de rest van de wereld.
Als iemand volgens een psycholoog narcistisch is, dan is dan omdat de persoon zichzelf narcistisch vindt en op basis daarvan eerlijke antwoorden geeft, of de psycholoog vindt dat diegene aan de kenmerken voldoet, want de psycholoog heeft ook alleen maar als referentie andere clinten. Er is geen data van hoe narcistisch Nederland is. En als dat er wel is, dan vind ik het kwalijk dat psychologen dat geheim houden. Een onderdeel van de genezing is al door te beseffen dat je of normaal bent, of afwijkend. Dat is immers wat de mensen die stoornissen diagnosticeren pretenderen dat het zijn; afwijkingen. Als er geen bewijs kan worden gegeven dat je daadwerkelijk afwijkend bent, dan neem je dat niet zomaar aan. Ik niet in ieder geval. En als je zelf klachten hebt en te horen krijgt dat die normaal zijn, dan wil je ook bewijs dat die inderdaad normaal zijn.
pi_183056516
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 01:04 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zodra een psycholoog dat officieel vaststelt lijkt me.
wut?
Dis je kan geen stoornis hebben als dat niet door een psycholoog officieel is vastgesteld?
compact en kleverig.
pi_183056553
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:15 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

wut?
Dis je kan geen stoornis hebben als dat niet door een psycholoog officieel is vastgesteld?
Geen officile vastgestelde stoornis.
1 + 1 = blauw
pi_183056555
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:15 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

wut?
Dis je kan geen stoornis hebben als dat niet door een psycholoog officieel is vastgesteld?
Een huisarts (‘eenvoudige’ diagnoses) en een psychiater kunnen dat natuurlijk ook.
pi_183057843
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:31 schreef MevrouwPuff het volgende:

Een huisarts (‘eenvoudige’ diagnoses) en een psychiater kunnen dat natuurlijk ook.
Maar niemand is kennelijk geinteresseerd in hoe dat tot stand komt. Het maakt niet zo veel uit wie de diagnose stelt het gaat meer om de manier waarop de diagnose uberhaupt tot stand komt, als er huisartsen zijn die narcisme vaststellen is het wel belangrijk, maar zet er dan ook bij hoe dat in zijn werk gaat want dat is interessanter.

[ Bericht 6% gewijzigd door geeninspiratie1235 op 10-11-2018 10:28:55 ]
pi_183060392
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 10:23 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Maar niemand is kennelijk geinteresseerd in hoe dat tot stand komt. Het maakt niet zo veel uit wie de diagnose stelt het gaat meer om de manier waarop de diagnose uberhaupt tot stand komt, als er huisartsen zijn die narcisme vaststellen is het wel belangrijk, maar zet er dan ook bij hoe dat in zijn werk gaat want dat is interessanter.
Een persoonlijkheidsstoornis is geen eenvoudige diagnose, dus dat zal een huisarts niet doen.

Wel maken behandelaren gebruik van gevalideerde methoden: een combinatie van een semi-gestructureerd interview, biografische gegevens, soms een heteroanamnese en vragenlijsten. En nee, dat zal niet makkelijk te manipuleren zijn, daarop zijn de lijsten dus gevalideerd (onderzocht op positief en negatief voorspellende waarde).
pi_183064157
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 07:29 schreef Kamina het volgende:

[..]

Geen officile vastgestelde stoornis.
maar dat was niet de vraag, dat was deze:

Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes?

En het is natuurlijk onzin om te stellen dat iemand niet ziek is tenzij dat vastgesteld is.
Sowieso zijn narcisten niet vaak geneigd om naar n psych te gaan omdat zij zelf nooit het probleem zijn, dat zijn anderen altijd. Dat houdt ook in dat een diagnose vaak niet gesteld wordt.

En dat betekent niet dat er geen narcisten zijn, of dat mensen er geen last van kunnen hebben.
Nee, je kan als leek geen officile diagnose stellen, maar je kan wel symptomen herkennen en aangeven dat de kans aanwezig is dat iemand een bepaalde stoornis heeft.
Dat mensen dat te snl doen, doet er ook niets aan af dat een gedeelte van de leken die iemand een stoornis toebedelen daar wel degelijk gelijk in kan hebben.

Nee, je moet daar niet te snel in mee gaan, maar het moet ook niet gelijk afgewezen worden ‘omdat iemand geen psycholoog is’.
Je hoort argumenten aan, weegt de relatie die de personen in het verhaal met elkaar hebben,( is er veel woede bv, dan neem je het met een korreltje zout) en op basis daarvan bepaal je of zij een punt hebben of niet.
Qat dus niet meteen betekent dat je hen gelijk geeft en helemaal in het verhaal meegaat. Maar enkel dat je de overwegingen snapt en er wellicht rekening mee kan houden in de omgang.

Op basis van wat TS vertelt heb ik bv geen enkele reden om aan te nemen dat die kennis waar ze t over had een narcist is.
compact en kleverig.
pi_183064344
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2018 23:10 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Wat voor stappen dan? Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes? Mensen strooien maar met begrippen zonder deze te specificeren. Deze vaagheid zou verboden moeten worden.
Meestal is de graadmeter voor dat onderscheid dat iemand door een bepaalde oorzaak wordt beperkt in zijn/haar functioneren. Iemand die door dezelfde oorzaak wel trekjes heeft, maar verder geen belemmeringen op het gebied van functioneren ervaart krijgt niet de diagnose van een bepaalde stoornis.

Even heel grofweg gesteld dan. En het kenmerk van narcisme is juist dat die vlieger niet op gaat.
pi_183064477
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:02 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

maar dat was niet de vraag, dat was deze:

Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes?

En het is natuurlijk onzin om te stellen dat iemand niet ziek is tenzij dat vastgesteld is.
Sowieso zijn narcisten niet vaak geneigd om naar n psych te gaan omdat zij zelf nooit het probleem zijn, dat zijn anderen altijd. Dat houdt ook in dat een diagnose vaak niet gesteld wordt.

En dat betekent niet dat er geen narcisten zijn, of dat mensen er geen last van kunnen hebben.
Nee, je kan als leek geen officile diagnose stellen, maar je kan wel symptomen herkennen en aangeven dat de kans aanwezig is dat iemand een bepaalde stoornis heeft.
Dat mensen dat te snl doen, doet er ook niets aan af dat een gedeelte van de leken die iemand een stoornis toebedelen daar wel degelijk gelijk in kan hebben.

Nee, je moet daar niet te snel in mee gaan, maar het moet ook niet gelijk afgewezen worden ‘omdat iemand geen psycholoog is’.
Je hoort argumenten aan, weegt de relatie die de personen in het verhaal met elkaar hebben,( is er veel woede bv, dan neem je het met een korreltje zout) en op basis daarvan bepaal je of zij een punt hebben of niet.
Qat dus niet meteen betekent dat je hen gelijk geeft en helemaal in het verhaal meegaat. Maar enkel dat je de overwegingen snapt en er wellicht rekening mee kan houden in de omgang.

Op basis van wat TS vertelt heb ik bv geen enkele reden om aan te nemen dat die kennis waar ze t over had een narcist is.
Wat zonde dat je zo'n enorme lap tekst schrijft om alsnog zo keihard ongelijk te hebben. ;(
1 + 1 = blauw
pi_183065163
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:27 schreef Kamina het volgende:

[..]

Wat zonde dat je zo'n enorme lap tekst schrijft om alsnog zo keihard ongelijk te hebben. ;(
wat zonde dat je niet leest ;(
compact en kleverig.
pi_183065905
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 18:09 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

wat zonde dat je niet leest ;(
Foute aanname. ;(
1 + 1 = blauw
pi_183070926
Ik vind mensen die denken dat zich met mij kunnen meten echt narcisten!
Eens kijken
  maandag 12 november 2018 @ 14:18:59 #92
330313 Gary_Oak
Smell ya later!
pi_183100884
Een tijdje iemand met een dergelijke stoornis mogen ervaren in mijn leven. Advies: ren weg. Deze persoon was op z'n zachts gezegd nogal een faalhaas in het leven: geen werk of diploma, maar het was de schuld van iedereen, behalve diegene zelf. Niemand zag zogenaamd in wat voor genie het was. Talent te over, maar iedereen zat gewoon in de weg, waardoor het niet kon bloeien. Gesprekken gingen ook altijd over een verdwaalde prestatie of succes in een ver verleden. Diegene teerde op oude successen, want dat was d indicatie van wat er nog komen gaat. In werkelijkheid had diegene totaal geen discipline en kwam alleen maar bij mij om te klagen. Niet n keer oprechte interesse in mij getoond of zelfs maar gevraagd hoe het met me gaat. Verder natuurlijk heel veel over anderen roddelen, maar poeslief in hun gezicht doen. Zal bij mij ook wel zijn geweest.

Contact verbroken en er is echt een last van mijn schouders af.
  maandag 12 november 2018 @ 16:33:17 #93
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183103839
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 14:18 schreef Gary_Oak het volgende:
Een tijdje iemand met een dergelijke stoornis mogen ervaren in mijn leven. Advies: ren weg. Deze persoon was op z'n zachts gezegd nogal een faalhaas in het leven: geen werk of diploma, maar het was de schuld van iedereen, behalve diegene zelf. Niemand zag zogenaamd in wat voor genie het was. Talent te over, maar iedereen zat gewoon in de weg, waardoor het niet kon bloeien. Gesprekken gingen ook altijd over een verdwaalde prestatie of succes in een ver verleden. Diegene teerde op oude successen, want dat was d indicatie van wat er nog komen gaat. In werkelijkheid had diegene totaal geen discipline en kwam alleen maar bij mij om te klagen. Niet n keer oprechte interesse in mij getoond of zelfs maar gevraagd hoe het met me gaat. Verder natuurlijk heel veel over anderen roddelen, maar poeslief in hun gezicht doen. Zal bij mij ook wel zijn geweest.

Contact verbroken en er is echt een last van mijn schouders af.
Ik ken er genoeg. ;-)
Pain is temporary, Pride is forever.
  maandag 12 november 2018 @ 22:30:41 #94
330313 Gary_Oak
Smell ya later!
pi_183112131
quote:
1s.gif Op maandag 12 november 2018 16:33 schreef Keep_Walking het volgende:

[..]

Ik ken er genoeg. ;-)
Nare mensen, brrr.
pi_183131193
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 13:08 schreef MevrouwPuff het volgende:

Een persoonlijkheidsstoornis is geen eenvoudige diagnose, dus dat zal een huisarts niet doen.

Wel maken behandelaren gebruik van gevalideerde methoden: een combinatie van een semi-gestructureerd interview, biografische gegevens, soms een heteroanamnese en vragenlijsten. En nee, dat zal niet makkelijk te manipuleren zijn, daarop zijn de lijsten dus gevalideerd (onderzocht op positief en negatief voorspellende waarde).
Maar vind je het dan niet bizar dat het onderzoek zich beperkt tot de persoon zelf en een beetje de directe omgeving, zonder dat er uberhaupt statistieken bij betrokken worden hoe diegene zich verhoudt tot de rest van de mensen? Dat is toch essentieel om het in perspectief te plaatsen? Dat is een beetje als zeggen dat madurodam grote gebouwen heeft, omdat wat kinderen het groot vinden.

quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:02 schreef JaniesBrownie het volgende:

maar dat was niet de vraag, dat was deze:

Wanneer ben je dan een echte narcist en wanneer heb je alleen maar trekjes?

En het is natuurlijk onzin om te stellen dat iemand niet ziek is tenzij dat vastgesteld is.
Sowieso zijn narcisten niet vaak geneigd om naar n psych te gaan omdat zij zelf nooit het probleem zijn, dat zijn anderen altijd. Dat houdt ook in dat een diagnose vaak niet gesteld wordt.

En dat betekent niet dat er geen narcisten zijn, of dat mensen er geen last van kunnen hebben.
Nee, je kan als leek geen officile diagnose stellen, maar je kan wel symptomen herkennen en aangeven dat de kans aanwezig is dat iemand een bepaalde stoornis heeft.
Dat mensen dat te snl doen, doet er ook niets aan af dat een gedeelte van de leken die iemand een stoornis toebedelen daar wel degelijk gelijk in kan hebben.

Nee, je moet daar niet te snel in mee gaan, maar het moet ook niet gelijk afgewezen worden ‘omdat iemand geen psycholoog is’.
Je hoort argumenten aan, weegt de relatie die de personen in het verhaal met elkaar hebben,( is er veel woede bv, dan neem je het met een korreltje zout) en op basis daarvan bepaal je of zij een punt hebben of niet.
Qat dus niet meteen betekent dat je hen gelijk geeft en helemaal in het verhaal meegaat. Maar enkel dat je de overwegingen snapt en er wellicht rekening mee kan houden in de omgang.

Op basis van wat TS vertelt heb ik bv geen enkele reden om aan te nemen dat die kennis waar ze t over had een narcist is.
mee eens

quote:
1s.gif Op zaterdag 10 november 2018 17:16 schreef Chai het volgende:

Meestal is de graadmeter voor dat onderscheid dat iemand door een bepaalde oorzaak wordt beperkt in zijn/haar functioneren. Iemand die door dezelfde oorzaak wel trekjes heeft, maar verder geen belemmeringen op het gebied van functioneren ervaart krijgt niet de diagnose van een bepaalde stoornis.

Even heel grofweg gesteld dan. En het kenmerk van narcisme is juist dat die vlieger niet op gaat.
Maar wat is dat nou weer voor graadmeter dan? Want dan heb je dus inderdaad een stoornis die geen enkel doel dient, omdat de doelgroep er vaak niet mee wordt gediagnosticeerd. Tenzij het een soort biologisch doel is, mensen classificeren in psychologische ondersoorten, maar dan vraag ik mij wel af waarom de samenleving daar zo wanhopig op leek zitten te wachten.
pi_183157496
Ik vind het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen wat of wie precies een narcist is. Ik zie door de kenmerken veel overlap met andere persoonlijkheidstypen. Is bijvoorbeeld niet iedereen welleens een beetje narcistisch. Als in, het gaat alsmaar om jouzelf al doe je alsof het om de ander gaat?
Alleen schiet een (chronische) narcist hierin door en doet het er om om anderen psychisch zeer te doen. En hiervan te genieten. Het is een vorm van invloed uitoefenen op anderen. Weldoeners die graag zelf in de belangstelling staan door voor een goede zaak te strijden. Zijn volgens mij dus geen narcisten. Mensen die het erom doen anderen te pijnigen wel. Dat lijken mij de belangrijkste kenmerken van een echte narcist(e). Anderen willens benadelen en manipuleren.
pi_183158340
@chinees: je haalt zelf narcisme en antisociaal door elkaar.
Een weldoener is een uitstekend voorbeeld van wat narcisme kan zijn: kijk eens hoe goed ik ben! Narcisme gaat vaak ook over niet goed kunnen omgaan met kritiek op diegene, dat is onterecht want hij is toch zo goed?

Manipulatie om anderen bewust pijn te doen past meer bij antisociaal gedrag. Een narcist zal eerder manipuleren om er zelf voordeel uit te halen, niet zozeer om de ander naar beneden te halen.
pi_183158596
Half jaar samen mogen zijn met een borderliner die meer richting narcisme neigde.

De hel op aarde, dat volk zuigt je helemaal leeg :r
Op donderdag 12 maart 2009 22:55 schreef Adelante het volgende:
Welkom vader renwan ^O^
Uw zoon is een modeluser in KLB, waar velen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.
pi_183195650
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2018 06:46 schreef MevrouwPuff het volgende:
@chinees: je haalt zelf narcisme en antisociaal door elkaar.
Een weldoener is een uitstekend voorbeeld van wat narcisme kan zijn: kijk eens hoe goed ik ben! Narcisme gaat vaak ook over niet goed kunnen omgaan met kritiek op diegene, dat is onterecht want hij is toch zo goed?

Manipulatie om anderen bewust pijn te doen past meer bij antisociaal gedrag. Een narcist zal eerder manipuleren om er zelf voordeel uit te halen, niet zozeer om de ander naar beneden te halen.
Het lijkt me soms heel moeilijk om die twee patronen uit elkaar te halen. Vooral bij intelligente mensen manifesteert narcisme of antisociaal gedrag zich op een heel subtiele en geraffineerde manier.
  zaterdag 17 november 2018 @ 12:28:11 #100
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183203114
Maar wat is nou precies het verschil tussen:
- een egoistisch persoon die anderen manipuleert
- een egoistische narcist die anderen manipuleert
Als er geen verschil is, heeft het gebruik van het woord narcist geen enkele toegevoegde waarde behalve als scheldwoord
pi_183203695
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 12:28 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Maar wat is nou precies het verschil tussen:
- een egoistisch persoon die anderen manipuleert
- een egoistische narcist die anderen manipuleert
Als er geen verschil is, heeft het gebruik van het woord narcist geen enkele toegevoegde waarde behalve als scheldwoord
Het maakt ook geen verschil, tenzij je een narcist bedoelt als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, waarbij die persoon dus op meerdere terreinen van zijn leven (werk, familie, sociale relaties) blijft vastlopen.

Maar dit is je al zo vaak gezegd dat ik twijfel of het dit keer wel duidelijk wordt.
  zaterdag 17 november 2018 @ 16:56:15 #102
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183208267
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 12:50 schreef MevrouwPuff het volgende:


Het maakt ook geen verschil, tenzij je een narcist bedoelt als iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, waarbij die persoon dus op meerdere terreinen van zijn leven (werk, familie, sociale relaties) blijft vastlopen.

Maar dit is je al zo vaak gezegd dat ik twijfel of het dit keer wel duidelijk wordt.
Er zijn ook door mij zoveel vragen gesteld waar nooit een antwoord op is gegeven, dus dan staan we weer quitte toch?
Wat ik bedoel is wat het verschil is tussen een persoon met een narcistische stoornis en een "gewoon" egoistisch persoon van wie de omgeving last heeft, los van wat de omgeving daarvan vindt. Aangezien de mensen met nps niet zelf zichzelf laten diagnosticeren, dus dat zij er last van hebben kan geen criterium zijn. Oftewel, als het enige verschil is dat de omgeving er last van heeft, dan is het gewoon een scheldwoord, geen diagnose van een "ziekte" waarmee de lijder eraan geholpen kan worden.
  zaterdag 17 november 2018 @ 17:16:05 #103
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183208594
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 16:56 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Er zijn ook door mij zoveel vragen gesteld waar nooit een antwoord op is gegeven, dus dan staan we weer quitte toch?
Wat ik bedoel is wat het verschil is tussen een persoon met een narcistische stoornis en een "gewoon" egoistisch persoon van wie de omgeving last heeft, los van wat de omgeving daarvan vindt. Aangezien de mensen met nps niet zelf zichzelf laten diagnosticeren, dus dat zij er last van hebben kan geen criterium zijn. Oftewel, als het enige verschil is dat de omgeving er last van heeft, dan is het gewoon een scheldwoord, geen diagnose van een "ziekte" waarmee de lijder eraan geholpen kan worden.
Mensen die hoger dan gemiddeld scoren aan narcisme als persoonlijkheidskenmerk (dus geen stoornis) zijn ook succesvoller in het leven. Betere baan, mooiere auto’s, ze zijn ook succesvoller in de romantiek.

Er bestaat ook zoiets als gezond narcisme.
Pain is temporary, Pride is forever.
  zaterdag 17 november 2018 @ 17:35:52 #104
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183208805
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 17:16 schreef Keep_Walking het volgende:

[..]

Mensen die hoger dan gemiddeld scoren aan narcisme als persoonlijkheidskenmerk (dus geen stoornis) zijn ook succesvoller in het leven. Betere baan, mooiere auto’s, ze zijn ook succesvoller in de romantiek.

Er bestaat ook zoiets als gezond narcisme.
Ja, zelfvertrouwen, narcisme, hoe je het ook noemt is goed voor degene die het heeft en wordt ook ontzettend aangemoedigd in deze maatschappij. Ook in stoornisvorm is het eerder een probleem van de omgeving, die zou dan in therapie moeten. Maar daarvoor is een diagnose van de persoon met narcistische stoornis overbodig. Tenzij het als validatie voor de slachtoffers is. Maar noem het dan geen stoornis alsof je de lijder eraan helpt, maar psychologische rechtspraak.
  zaterdag 17 november 2018 @ 17:40:07 #105
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183208857
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 17:35 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Ja, zelfvertrouwen, narcisme, hoe je het ook noemt is goed voor degene die het heeft en wordt ook ontzettend aangemoedigd in deze maatschappij. Ook in stoornisvorm is het eerder een probleem van de omgeving, die zou dan in therapie moeten. Maar daarvoor is een diagnose van de persoon met narcistische stoornis overbodig. Tenzij het als validatie voor de slachtoffers is. Maar noem het dan geen stoornis alsof je de lijder eraan helpt, maar psychologische rechtspraak.
Eigenlijk is het probleem van mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis niet dat ze narcisme hebben, maar dat ze zich niet kwetsbaar kunnen opstellen. Daardoor kunnen ze niet toegeven dat ze fout zijn en niet oprecht spijt hebben.
Pain is temporary, Pride is forever.
  zaterdag 17 november 2018 @ 17:44:41 #106
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183208919
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 17:40 schreef Keep_Walking het volgende:

Eigenlijk is het probleem van mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis niet dat ze narcisme hebben, maar dat ze zich niet kwetsbaar kunnen opstellen. Daardoor kunnen ze niet toegeven dat ze fout zijn en niet oprecht spijt hebben.
Ja dat denk ik ook. Vaak is het een reactie op de omgeving die te veel verwacht als je onrealistische grootheidswaanzin krijgt. Dat merk ik iig bij mezelf in milde vorm, als 10 mensen zeggen je bent waardeloos dan ga ik mezelf alleen maar geweldiger vinden, zeggen 10 mensen je bent geweldig dan ga ik juist aan mezelf twijfelen. Maar misschien werkt dat bij andere mensen anders.
  zaterdag 17 november 2018 @ 17:46:58 #107
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183208951
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 17:44 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Ja dat denk ik ook. Vaak is het een reactie op de omgeving die te veel verwacht als je onrealistische grootheidswaanzin krijgt. Dat merk ik iig bij mezelf in milde vorm, als 10 mensen zeggen je bent waardeloos dan ga ik mezelf alleen maar geweldiger vinden, zeggen 10 mensen je bent geweldig dan ga ik juist aan mezelf twijfelen. Maar misschien werkt dat bij andere mensen anders.
Ik vind mezelf hoe dan ook geweldig.
Pain is temporary, Pride is forever.
  zaterdag 17 november 2018 @ 17:52:28 #108
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183209002
quote:
6s.gif Op zaterdag 17 november 2018 17:46 schreef Keep_Walking het volgende:

Ik vind mezelf hoe dan ook geweldig.
Mooi, houden zo!
  zaterdag 17 november 2018 @ 18:00:37 #109
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183209123
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 17:52 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Mooi, houden zo!
En jou vind ik sympathiek. :)
Pain is temporary, Pride is forever.
pi_183211333
Het probleem met narcisten is niet dat ze er zijn, het probleem is dat er zwakke mensen zijn die vatbaar zijn voor van alles en nog wat. Niet voor zichzelf kunnen opkomen (bedoel niet lichamelijk, gewoon met woorden). Niet alleen bij narcisme, maar bij zoveel verschillende dingen.

Iedereen wijzen naar narcisten 'Slechte mensen die slachtoffers maken' en blabla. Je kan net zo goed zeggen dat mensen die narcisten niet tegenstand kunnen bieden het probleem zijn. Als iedereen gewoon sterk zou zijn geestelijk zou een narcist zijn gedrag wel doodbloeden zeg maar.

Maar nee TS heeft in zijn vriendengroep meerdere slachtoffers. Ik heb er in mijn vriendengroep exact 0, omdat die mensen gewoon andere mensen zo behandelen als ze zelf behandeld worden. Misschien moet er wat minder geanalyseerd worden over narcisten dit en dat en je wat meer naar jezelf kijken. Iedereen kan wel de schuld leggen bij een ander als jezelf onjuist bejegend wordt maar je kan ook de schuld bij jezelf leggen door te stellen dat je er zelf wat tegen kan doen maar niks deed om het zo maar te zeggen.
pi_183211622
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 12:28 schreef geeninspiratie1235 het volgende:
Maar wat is nou precies het verschil tussen:
- een egoistisch persoon die anderen manipuleert
- een egoistische narcist die anderen manipuleert
Als er geen verschil is, heeft het gebruik van het woord narcist geen enkele toegevoegde waarde behalve als scheldwoord
Dat hangt er meer vanaf frequent die persoon dat doet. En ook willen narcisten het niet toegeven of zien, ze hebben zelf ook last van hun gedragspatroon. Als je het niet kan opbrengen om naar jezelf te kunnen kijken bij problemen en altijd maar de schuld bij anderen legt: dan belemmert dat je ook om oplossingen daarvoor te zoeken. Je loopt dan ook emotioneel vast met jezelf en kan vervelende ervaringen veel moeilijker verwerken.

Toen ik een klinische behandeling voor persoonlijkheidsstoornis volgde, was er ook een meisje in mijn groep die absoluut een narcistische persoonlijkheidsstoornis had. Destijds had ik heel veel moeite met haar gedrag. Nu ik erop terugkijk, vind ik het des te moediger van haar dat ze het toch kon opbrengen die behandeling aan te gaan, want ze had het niet makkelijk. Ze was altijd in conflict met anderen, omdat ze ook niet van zichzelf kon zien dat ze erg kwetsend kon zijn. Haar narcisme zag ik vooral als belemmerend gedragspatroon; buiten dat had ze haar hart wel op de goede plek en ik heb nooit een hekel aan haar gehad.

Verder ben ik het wel met je eens dat er ontzettend gestrooid wordt met termen als narcisme. Soms terecht maar vaak ook niet.

Donald Trump krijgt wat dit betreft nogal veel over zich heen, maar zijn liberale tegenstanders zijn echt niet zo heilig als ze pretenderen te zijn.
pi_183212793
Narcisten hebben niet perse last van hun gedragspatroon.
Kijk net als in de echte wereld heb je gewoon mensen die succesvol zijn en mensen die niet succesvol zijn. Zonder stoornis bedoel ik. Is gewoon enigszins random, ene heeft pech, ander geluk.
Mensen met narcisme zijn precies hetzelfde. Sommige hebben pech en dan kan je stellen van 'ze hebben last van hun eigen narcisme'. Anderen hebben geluk en krijgen veel geld, alsnog een gezin etc etc. Over hen zeggen mensen niet dat ze last hebben van hun narcisme en bla. Is gewoon een 50/50 stoornis.

Net als mensen met autisme op sommige vlakken mazzel hebben en op andere vlakken weer niet. En ook daar is er nogal een verschil tussen de ene autist en de andere. De ene is een succesvolle programmeur en de andere zit thuis zonder vrienden en werk omdat hem nooit een vast contract wordt aangeboden.

Mensen hier zeggen zo graag dat narcisten onzeker zijn, ze zelf ook lijden onder hun eigen gedrag maar in werkelijkheid valt dat best wel mee. Is vooral wishfull thinking van jullie kant voor alle keren dat jullie benadeeld zijn door zo'n persoon (ja ik weet het, zal wel niet bij iedereen zo zijn maar je begrijpt het idee, beetje misgunning, jaloezie wat jullie reacties teweeg brengen in plaats van gewoon gezond verstand)

[ Bericht 1% gewijzigd door no_id123 op 17-11-2018 21:46:53 ]
pi_183215138
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 21:27 schreef no_id123 het volgende:
Narcisten hebben niet perse last van hun gedragspatroon.
Kijk net als in de echte wereld heb je gewoon mensen die succesvol zijn en mensen die niet succesvol zijn. Zonder stoornis bedoel ik. Is gewoon enigszins random, ene heeft pech, ander geluk.
Mensen met narcisme zijn precies hetzelfde. Sommige hebben pech en dan kan je stellen van 'ze hebben last van hun eigen narcisme'. Anderen hebben geluk en krijgen veel geld, alsnog een gezin etc etc. Over hen zeggen mensen niet dat ze last hebben van hun narcisme en bla. Is gewoon een 50/50 stoornis.

Net als mensen met autisme op sommige vlakken mazzel hebben en op andere vlakken weer niet. En ook daar is er nogal een verschil tussen de ene autist en de andere. De ene is een succesvolle programmeur en de andere zit thuis zonder vrienden en werk omdat hem nooit een vast contract wordt aangeboden.

Mensen hier zeggen zo graag dat narcisten onzeker zijn, ze zelf ook lijden onder hun eigen gedrag maar in werkelijkheid valt dat best wel mee. Is vooral wishfull thinking van jullie kant voor alle keren dat jullie benadeeld zijn door zo'n persoon (ja ik weet het, zal wel niet bij iedereen zo zijn maar je begrijpt het idee, beetje misgunning, jaloezie wat jullie reacties teweeg brengen in plaats van gewoon gezond verstand)
Heb jij toevallig een narcistische persoonlijkheidsstoornis stoornis?
Victory or defeat it's up to me to decide.
  zondag 18 november 2018 @ 00:46:33 #114
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183216454
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 23:15 schreef madam-april het volgende:

[..]

Heb jij toevallig een narcistische persoonlijkheidsstoornis stoornis?
Waarom vraag je dat?
1 + 1 = blauw
pi_183216549
quote:
5s.gif Op zondag 18 november 2018 00:46 schreef Kamina het volgende:

[..]

Waarom vraag je dat?
Omdat ik het me afvraag..
Victory or defeat it's up to me to decide.
  zondag 18 november 2018 @ 09:13:16 #116
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183218097
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 00:55 schreef madam-april het volgende:

[..]

Omdat ik het me afvraag..
Ben jij geestelijk gestoord?

Ik vraag het me gewoon af..
1 + 1 = blauw
pi_183219468
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 09:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ben jij geestelijk gestoord?

Ik vraag het me gewoon af..
Nee, maar aardig dat je het vraagt.
Victory or defeat it's up to me to decide.
  zondag 18 november 2018 @ 12:40:59 #118
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183220776
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 11:01 schreef madam-april het volgende:

[..]

Nee, maar aardig dat je het vraagt.
Graag gedaan. :)

Je snapt dat het raar is zoiets te vragen toch? En zeker als het een narcist zou betreffen. :D
1 + 1 = blauw
pi_183224989
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 12:40 schreef Kamina het volgende:

[..]

Graag gedaan. :)

Je snapt dat het raar is zoiets te vragen toch? En zeker als het een narcist zou betreffen. :D
Wat is er raar aan, vragen of iemand een bepaalde diagnose heeft, in een topic wat over dat onderwerp gaat?
Victory or defeat it's up to me to decide.
  zondag 18 november 2018 @ 17:36:36 #120
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183225916
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 16:42 schreef madam-april het volgende:

[..]

Wat is er raar aan, vragen of iemand een bepaalde diagnose heeft, in een topic wat over dat onderwerp gaat?
Het is gewoon iets dat je niet hoort te vragen aan mensen.
1 + 1 = blauw
pi_183225939
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 17:36 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het is gewoon iets dat je niet hoort te vragen aan mensen.
Omdat?
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183225947
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 17:36 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het is gewoon iets dat je niet hoort te vragen aan mensen.
Misschien een domme vraag; maar waarom niet? Wat is er mis met zo'n vraag?
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
  zondag 18 november 2018 @ 17:39:17 #123
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183225953
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 17:38 schreef madam-april het volgende:

[..]

Omdat?
Dat is hoe mensen zich gedragen tegenover elkaar, beste Data.
1 + 1 = blauw
pi_183225990
quote:
10s.gif Op zondag 18 november 2018 17:39 schreef Kamina het volgende:

[..]

Dat is hoe mensen zich gedragen tegenover elkaar, beste Data.
Dat is zo jammer, dat er zo'n taboe op heerst... Als mensen gewoon open zijn over hun problemen, kan iedereen veel beter rekening houden met de ander
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183226050
quote:
10s.gif Op zondag 18 november 2018 17:39 schreef Kamina het volgende:

[..]

Dat is hoe mensen zich gedragen tegenover elkaar, beste Data.
Vind jij.. Ik denk daar anders over en de mensen die ik ken ook.
Victory or defeat it's up to me to decide.
  zondag 18 november 2018 @ 18:57:24 #126
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183227333
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 17:42 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Dat is zo jammer, dat er zo'n taboe op heerst... Als mensen gewoon open zijn over hun problemen, kan iedereen veel beter rekening houden met de ander
Of je houdt rekening met mensen ongeacht dat je hun diepste problemen moet kennen. ;)

quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 17:47 schreef madam-april het volgende:

[..]

Vind jij.. Ik denk daar anders over en de mensen die ik ken ook.
Dat is een heel andere situatie dan dat je het aan tien willekeurige vreemden vraagt op straat bijvoorbeeld.
1 + 1 = blauw
pi_183227435
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 18:57 schreef Kamina het volgende:

[..]

Of je houdt rekening met mensen ongeacht dat je hun diepste problemen moet kennen. ;)

[..]

Dat is een heel andere situatie dan dat je het aan tien willekeurige vreemden vraagt op straat bijvoorbeeld.
Dat sowieso :) maar als je iemands labeltje weet kan het soms wat gemakkelijker zijn
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
  zondag 18 november 2018 @ 19:04:35 #128
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183227491
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:01 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Dat sowieso :) maar als je iemands labeltje weet kan het soms wat gemakkelijker zijn
Het vragen alleen al suggereert dat je denkt dat iemand een labeltje heeft. En dat kan beledigend worden opgevat.
1 + 1 = blauw
pi_183227575
quote:
12s.gif Op zondag 18 november 2018 19:04 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het vragen alleen al suggereert dat je denkt dat iemand een labeltje heeft. En dat kan beledigend worden opgevat.
Naja, ik heb de nodige labeltjes en vind het echt niet erg als mensen me ernaar vragen.
Uhm, ik zou het nooit aan een vreemde vragen, maar als ik iemand al een tijde ken, doe ik het wel. Net zoals je naar iemands allergien vraagt, vraag ik soms wel aan iemand. Ik vind dat psychiatrisch aandoeningen net zo behandeld dienen te worden als somatische
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183227742
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 18:57 schreef Kamina het volgende:

[..]

Of je houdt rekening met mensen ongeacht dat je hun diepste problemen moet kennen. ;)

[..]

Dat is een heel andere situatie dan dat je het aan tien willekeurige vreemden vraagt op straat bijvoorbeeld.
Wat is een andere situatie?
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183227979
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:01 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Dat sowieso :) maar als je iemands labeltje weet kan het soms wat gemakkelijker zijn
Nou ja gemakkelijker om een reactie te ontgronden in dit geval. Bedoel als ik stel dat ik narcist ben dan weet je al wel dat erna kan gaan komen dat ik daarom het voor narcisten opneem en dit en dat. Kan een manier zijn om niet inhoudelijk te hoeven reageren maar gewoon iemand aan te kunnen vallen en daarmee zijn post ongeloofwaardig te maken.

quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 23:15 schreef madam-april het volgende:

[..]

Heb jij toevallig een narcistische persoonlijkheidsstoornis stoornis?
Maar goed afgezien daarvan, voor zover ik weet heb ik geen narcisme. Ben nooit gediagnosticeerd uberhaupt. Voel me meestal best wel geweldig, ook wel beter dan anderen, dat past wel in het lijstje van narcistische kenmerken. Maar ja past ook in het lijstje van zelfvertrouwen.

En toch even terugkomend op de discussie, bedoel vragen of iemand een stoornis heeft is wel wat vergelijkbaar met vragen of iemand lelijk is. Of naar zijn salaris. Of wat dan ook wat niet standaard is om te vragen. Maar goed is R&P dus ja wat mij betreft mag je het vragen. Denk alleen vooral dat je zag dat ik het voor narcisten opnam en als ik dan zeg dat ik een narcist ben je kan zeggen van 'ah dat verklaart', zonder inhoudelijk te hoeven reageren. Een beetje wat nu uberhaupt dus gebeurt met deze zijroute

[ Bericht 12% gewijzigd door no_id123 op 18-11-2018 19:32:36 ]
pi_183228165
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:26 schreef no_id123 het volgende:

[..]

Nou ja gemakkelijker om een reactie te ontgronden in dit geval. Bedoel als ik stel dat ik narcist ben dan weet je al wel dat erna kan gaan komen dat ik daarom het voor narcisten opneem en dit en dat. Kan een manier zijn om niet inhoudelijk te hoeven reageren maar gewoon iemand aan te kunnen vallen en daarmee zijn post ongeloofwaardig te maken.

Maar goed afgezien daarvan, voor zover ik weet heb ik geen narcisme. Ben nooit gediagnosticeerd uberhaupt. Voel me meestal best wel geweldig, ook wel beter dan anderen, dat past wel in het lijstje van narcistische kenmerken. Maar ja past ook in het lijstje van zelfvertrouwen.

En toch even terugkomend op de discussie, bedoel vragen of iemand een stoornis heeft is wel wat vergelijkbaar met vragen of iemand lelijk is. Of naar zijn salaris. Of wat dan ook wat niet standaard is om te vragen. Maar goed is R&P dus ja wat mij betreft mag je het vragen. Denk alleen vooral dat je zag dat ik het voor narcisten opnam en als ik dan zeg dat ik een narcist ben je kan zeggen van 'ah dat verklaart', zonder inhoudelijk te hoeven reageren. Een beetje wat nu uberhaupt dus gebeurt met deze zijroute
Ik zie het probleem echt niet... En ik zou het nooit aan een vreemde vragen, maar als ik iemand een tijdje ken en typisch gedrag vertoont, vraag ik wel naar. En het is de toon die de muziek maakt. . Je kan gewoon benoemen wat je ziet en vragen waar het vandaan komt en je kan met de botte bijl geen vragen.

Een stoornis is geen reden om iemand minder serieus te nemen... of om niemand als minder te zien. Het is zo jammer dat hier een taboe op heerst.
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183228310
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:35 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Ik zie het probleem echt niet... En ik zou het nooit aan een vreemde vragen, maar als ik iemand een tijdje ken en typisch gedrag vertoont, vraag ik wel naar. En het is de toon die de muziek maakt. . Je kan gewoon benoemen wat je ziet en vragen waar het vandaan komt en je kan met de botte bijl geen vragen.

Een stoornis is geen reden om iemand minder serieus te nemen... of om niemand als minder te zien. Het is zo jammer dat hier een taboe op heerst.
Nou ja ik ben toch een vreemde? Dus hoezo zie je het probleem niet?
En de toon is juist waarschijnlijk negatief bedoelt. Iemand neemt het op voor een stoornis, de ander vraagt of je toevallig die stoornis hebt. 9 van de 10 keer kan je dat zien als een negatieve toon.

Maar goed heb eigenlijk het idee dat er van een mug een olifant gemaakt wordt en dat ik nu ook daarin mee ga.

Even herlezen maar snap nu wel waarom het me wat irriteert. Bedoel jij denkt dat zij narcisme bij me ziet (en zo laat ze het ook wel overkomen ja) en volgens jou moet je dat gewoon kunnen vragen. Ik heb waarschijnlijk geen narcisme, mijn antwoord was gewoon logisch volgens mij en op de praktijk gebaseerd maar zit me nu te verdedigen tegen ook jou erbij xd
pi_183228416
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:43 schreef no_id123 het volgende:

[..]

Nou ja ik ben toch een vreemde? Dus hoezo zie je het probleem niet?
En de toon is juist waarschijnlijk negatief bedoelt. Iemand neemt het op voor een stoornis, de ander vraagt of je toevallig die stoornis hebt. 9 van de 10 keer kan je dat zien als een negatieve toon.

Maar goed heb eigenlijk het idee dat er van een mug een olifant gemaakt wordt en dat ik nu ook daarin mee ga.
Oh rustig maar, ik denk rustig hardop na en ik heb je niks gevraagd. Ik reageer gewoon op de discussie die ontstond.

En als je gewoon vraagt van goh, ik zie telkens zo'n reactie als B gebeurt, waardoor komt dat zo. Vind ik geen probleem. Ook niet als mensen dat aan mij vragen. Gewoon benoemen wat je ziet en vragen waardoor het komt. Daarmee laat je zien dat je iemand de hand toereikt om tot een betere band te komen, om rekening met iemand te kunnen houden.

Daarnaast is dit een anoniem forum... daar liggen grenzen net wat anders.
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183228433
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:48 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Oh rustig maar, ik denk rustig hardop na en ik heb je niks gevraagd. Ik reageer gewoon op de discussie die ontstond.

En als je gewoon vraagt van goh, ik zie telkens zo'n reactie als B gebeurt, waardoor komt dat zo. Vind ik geen probleem. Ook niet als mensen dat aan mij vragen. Gewoon benoemen wat je ziet en vragen waardoor het komt. Daarmee laat je zien dat je iemand de hand toereikt om tot een betere band te komen, om rekening met iemand te kunnen houden.

Daarnaast is dit een anoniem forum... daar liggen grenzen net wat anders.
Wat heeft dit met de discussie te maken dan als ik vragen mag?
pi_183228469
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:43 schreef no_id123 het volgende:

[..]

Even herlezen maar snap nu wel waarom het me wat irriteert. Bedoel jij denkt dat zij narcisme bij me ziet (en zo laat ze het ook wel overkomen ja) en volgens jou moet je dat gewoon kunnen vragen. Ik heb waarschijnlijk geen narcisme, mijn antwoord was gewoon logisch volgens mij en op de praktijk gebaseerd maar zit me nu te verdedigen tegen ook jou erbij xd
Nu snap ik je even niet meer :') Ik ga nergens van uit, ik zie dat iemand een vraag stellen en een reactie erop en ik vraag me serieus af, zonder er vanuit te gaan dat er een bepaalde stoornis is, waarom het erg is dat er wat gevraagd wordt
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183228488
Tussen MA en Kamina ontstond er toch een discussie over of je iemand naar de stoornis mag vragen
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183228544
Ja ik had niet eens moeten reageren, je hebt gelijk
  zondag 18 november 2018 @ 21:10:00 #139
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183230616
quote:
17s.gif Op zaterdag 17 november 2018 18:00 schreef Keep_Walking het volgende:

En jou vind ik sympathiek. :)
Bedankt, is wederzijds hoor

quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 20:20 schreef no_id123 het volgende:
Het probleem met narcisten is niet dat ze er zijn, het probleem is dat er zwakke mensen zijn die vatbaar zijn voor van alles en nog wat. Niet voor zichzelf kunnen opkomen (bedoel niet lichamelijk, gewoon met woorden). Niet alleen bij narcisme, maar bij zoveel verschillende dingen.

Iedereen wijzen naar narcisten 'Slechte mensen die slachtoffers maken' en blabla. Je kan net zo goed zeggen dat mensen die narcisten niet tegenstand kunnen bieden het probleem zijn. Als iedereen gewoon sterk zou zijn geestelijk zou een narcist zijn gedrag wel doodbloeden zeg maar.

Maar nee TS heeft in zijn vriendengroep meerdere slachtoffers. Ik heb er in mijn vriendengroep exact 0, omdat die mensen gewoon andere mensen zo behandelen als ze zelf behandeld worden. Misschien moet er wat minder geanalyseerd worden over narcisten dit en dat en je wat meer naar jezelf kijken. Iedereen kan wel de schuld leggen bij een ander als jezelf onjuist bejegend wordt maar je kan ook de schuld bij jezelf leggen door te stellen dat je er zelf wat tegen kan doen maar niks deed om het zo maar te zeggen.
Het is gewoon een harde wereld. Mensen beoordelen elkaar op oppervlakkige zaken zoals uiterlijk en mate van succes in bezigheden, die redelijk vaststaan en aangeboren zijn. Dan worden de losers depressief en krijg je dat mensen die om hen geven hen gaan zeggen dat ze goed zijn zoals ze zijn vanuit waarschijnlijk liefde, maar ook dat mensen die hun gezeik zat zijn hen of nogmaals direct gaan vertellen dat ze losers zijn, of hen onoprecht gaan vertellen dat ze goed zijn zoals ze zijn.
Dan krijg je mensen die geen kritiek kunnen verdragen, want als je goed bent zoals je bent, waarom ben je dan ook niet gelijk perfect zoals je bent en waarom zou iemand je dan nog kunnen zeggen dat je moet veranderen om jezelf geweldig te mogen vinden?
En daarnaast worden succesvolle mensen dus ook eerder gehaat en komen ze weg met antisociaal gedrag, omdat ze toch wel worden beloond om hun oppervlakkige prestaties.

Narcisme wordt als een individueel probleem gezien, maar ik vind het inderdaad eerder een probleem waar de mensen samen verantwoordelijk voor zijn. Je kunt narcisme in individuele mensen inderdaad niet los zien van hun zogenaamde slachtoffers en de maatschappij als geheel.

quote:
1s.gif Op zaterdag 17 november 2018 20:32 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

Dat hangt er meer vanaf frequent die persoon dat doet. En ook willen narcisten het niet toegeven of zien, ze hebben zelf ook last van hun gedragspatroon. Als je het niet kan opbrengen om naar jezelf te kunnen kijken bij problemen en altijd maar de schuld bij anderen legt: dan belemmert dat je ook om oplossingen daarvoor te zoeken. Je loopt dan ook emotioneel vast met jezelf en kan vervelende ervaringen veel moeilijker verwerken.

Toen ik een klinische behandeling voor persoonlijkheidsstoornis volgde, was er ook een meisje in mijn groep die absoluut een narcistische persoonlijkheidsstoornis had. Destijds had ik heel veel moeite met haar gedrag. Nu ik erop terugkijk, vind ik het des te moediger van haar dat ze het toch kon opbrengen die behandeling aan te gaan, want ze had het niet makkelijk. Ze was altijd in conflict met anderen, omdat ze ook niet van zichzelf kon zien dat ze erg kwetsend kon zijn. Haar narcisme zag ik vooral als belemmerend gedragspatroon; buiten dat had ze haar hart wel op de goede plek en ik heb nooit een hekel aan haar gehad.

Verder ben ik het wel met je eens dat er ontzettend gestrooid wordt met termen als narcisme. Soms terecht maar vaak ook niet.

Donald Trump krijgt wat dit betreft nogal veel over zich heen, maar zijn liberale tegenstanders zijn echt niet zo heilig als ze pretenderen te zijn.
Je beschrijft hier dan een meisje met een gedragspatroon. Dat er een woord is voor dat gedragspatroon ok, het is makkelijker misschien als dat narcistisch heet want dan weet iedereen wat er wordt bedoeld. En ik begrijp ook dat het voor de persoon zelf ook voordeel kan opleveren als diegene meer empathie krijgt en daardoor meer verbinding kan voelen met anderen en betere relaties krijgt, ook is een drang naar succes natuurlijk slecht als je jezelf en anderen daardoor hardvochtig beoordeelt en zo geen echte liefde kunt voelen.

Hoewel dan nog steeds de officile beschrijvingen op sites van psychologische instellingen zeggen dat narcisten vaak uit zichzelf geen hulp zoeken, wat sowieso een onmogelijke uitspraak is als je volgens bepaalde mensen pas een stoornis kunt hebben als die door een psychiater/psycholoog is gediagnosticeerd, maar goed.

Maar waarom had dat meisje dan een 'narcistische persoonlijkheidsstoornis'? Als iemand lui gedrag vertoont, dan heeft diegene toch ook geen luie persoonlijkheidsstoornis? Waarom moet er aan sommig gedrag een label zitten en aan ander gedrag niet? Dat was meer wat ik wou weten.

Liefde of acceptatie maakt waarschijnlijk gelukkiger dan prestaties. Het moet wel in balans zijn ja. Maar zoals Keep_Walking en No_id123 ook al zeggen, narcisme wordt beoordeeld als een ziekte van zelfgenoegzaamheid enzo. maar dat heeft iedereen in zich. het gaat inderdaad eerder om succes en mislukking, maar daar wil niemand het over hebben. Het is veiliger om het maar over karaktereigenschappen te hebben die iedereen in zich heeft. Dat kan de hulpverlening nog aan, antwoorden geven over genetische verschillen niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door geeninspiratie1235 op 18-11-2018 21:15:07 ]
  zondag 18 november 2018 @ 23:12:12 #140
456432 Kamina
Tenacious!
pi_183233703
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:07 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Naja, ik heb de nodige labeltjes en vind het echt niet erg als mensen me ernaar vragen.
Uhm, ik zou het nooit aan een vreemde vragen, maar als ik iemand al een tijde ken, doe ik het wel. Net zoals je naar iemands allergien vraagt, vraag ik soms wel aan iemand. Ik vind dat psychiatrisch aandoeningen net zo behandeld dienen te worden als somatische
Jij raakt nooit gekwetst of beledigd van een vraag?

quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 19:14 schreef madam-april het volgende:

[..]

Wat is een andere situatie?
Dat.
1 + 1 = blauw
pi_183233749
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 23:12 schreef Kamina het volgende:

[..]

Jij raakt nooit gekwetst of beledigd van een vraag?

[..]

Dat.
Nee, waarom zou ik? Mensen soort vragen niet zo maar.
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183233766
-

[ Bericht 100% gewijzigd door no_id123 op 18-11-2018 23:24:56 ]
pi_183233789
edit: wil ook geen ban ervoor om duidelijk te maken dat iemand maar gewoon blaat

[ Bericht 78% gewijzigd door no_id123 op 18-11-2018 23:24:49 ]
pi_183233903
Fijn dat je die bijzonder onaardige woorden weghaalt, die je enkel eruit gooit omdat iemand het oneens met je is
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
pi_183233919
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 23:12 schreef Kamina het volgende:

[..]

Jij raakt nooit gekwetst of beledigd van een vraag?

[..]

Dat.
:?
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183234056
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 23:26 schreef ChildoftheStars het volgende:
Fijn dat je die bijzonder onaardige woorden weghaalt, die je enkel eruit gooit omdat iemand het oneens met je is
He? Dat waren gewoon vragen waar jij je niks van aantrekt zogenaamd. Waarom snap je dat niet
pi_183234087
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 23:34 schreef no_id123 het volgende:

[..]

He? Dat waren gewoon vragen waar jij je niks van aantrekt zogenaamd. Waarom snap je dat niet
Dat ze zich er niks van aantrekt betekent niet dat ze niet onaardig waren.. en het feit dat jij ze weggehaald hebt omdat je bang bent dat je er een ban voor zou kunnen krijgen, zegt genoeg..
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183234108
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 23:36 schreef madam-april het volgende:

[..]

Dat ze zich er niks van aantrekt betekent niet dat ze niet onaardig waren.. en het feit dat jij ze weggehaald hebt omdat je bang bent dat je er een ban voor zou kunnen krijgen, zegt genoeg..
Zo dit is de omgekeerdewerelddag of niet vandaag.
pi_183234146
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 23:38 schreef no_id123 het volgende:

[..]

Zo dit is de omgekeerdewerelddag of niet vandaag.
Leg uit
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183234207
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 23:40 schreef madam-april het volgende:

[..]

Leg uit
Iemand stelt dat geen enkele vraag haar uitmaakt.
Ik stel wat vragen die wat hard zijn.
Ik verwijder ze omdat ik weet dat ze hard zijn en geen ban ervoor wil om iemand duidelijk te maken dat ze gewoon dom lullen als ze zeggen dat het ze niet uitmaakt welke vraag je ze stelt.
Krijg vervolgens niet te horen van 'ow ja die vragen zou ik inderdaad ongepast vinden en misschien kwetsend'. Nee ik krijg te horen dat ze onaardig waren en dat het genoeg zegt dat ik ze verwijder, wat dat ook mag betekenen.

Nogal een moeilijke dag om iemand op dom geblaat te wijzen zonder zelf slachtoffer te worden komt het op neer
pi_183234355
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 23:44 schreef no_id123 het volgende:

[..]

Iemand stelt dat geen enkele vraag haar uitmaakt.
Ik stel wat vragen die wat hard zijn.
Ik verwijder ze omdat ik weet dat ze hard zijn en geen ban ervoor wil om iemand duidelijk te maken dat ze gewoon dom lullen als ze zeggen dat het ze niet uitmaakt welke vraag je ze stelt.
Krijg vervolgens niet te horen van 'ow ja die vragen zou ik inderdaad ongepast vinden en misschien kwetsend'. Nee ik krijg te horen dat ze onaardig waren en dat het genoeg zegt dat ik ze verwijder, wat dat ook mag betekenen.

Nogal een moeilijke dag om iemand op dom geblaat te wijzen zonder zelf slachtoffer te worden komt het op neer
Stel jij vraagt mij: 'wist je dat je echt een kansloos lelijk varken bent?'

Het zou me totaal niet raken of kwetsen of wat dan ook. Maar de vraag is desalniettemin gewoon onaardig..
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183234362
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 23:53 schreef madam-april het volgende:

[..]

Stel jij vraagt mij: 'wist je dat je echt een kansloos lelijk varken bent?'

Het zou me totaal niet raken of kwetsen of wat dan ook. Maar de vraag is desalniettemin gewoon onaardig..
Uhu
pi_183234390
En als je beste vriend dat irl aan je zou vragen?
pi_183234420
Bedoel ik weet niet waarom het uberhaupt nodig is om dit te verdedigen. Gras is groen. Maar blijkbaar is het niet zo simpel ofzo
pi_183234495
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 23:56 schreef no_id123 het volgende:
En als je beste vriend dat irl aan je zou vragen?
Mijn beste vriend zou zoiets niet vragen, want iemand die mij zo ziet kan met geen mogelijkheid een vriend, laat staan mijn beste vriend, zijn.
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183234511
Victory or defeat it's up to me to decide.
pi_183235763
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 23:15 schreef ChildoftheStars het volgende:

[..]

Nee, waarom zou ik? Mensen soort vragen niet zo maar.
Blijkbaar doen ze dat wel en daar vallen veel mensen over. En dat begrijp ik best, want dat is priv.

quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 23:40 schreef madam-april het volgende:

[..]

Leg uit
Jij snapt niet wat mensen schrijven, zo lijkt het. Stoornisje toevallig?
1 + 1 = blauw
pi_183236445
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 21:10 schreef geeninspiratie1235 het volgende: maar dat heeft iedereen in zich. het gaat inderdaad eerder om succes en mislukking, maar daar wil niemand het over hebben. Het is veiliger om het maar over karaktereigenschappen te hebben die iedereen in zich heeft. Dat kan de hulpverlening nog aan, antwoorden geven over genetische verschillen niet.
Wat bedoel je hiermee?
compact en kleverig.
  maandag 19 november 2018 @ 12:27:22 #159
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183239963
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 08:53 schreef JaniesBrownie het volgende:


Wat bedoel je hiermee?
Narcisten kunnen "slachtoffers" maken als ze succesvol zijn in de maatschappij. Ze verdienen geld doordat ze bepaalde vaardigheden hebben, niet omdat ze rekening houden met de gevoelens van anderen. Omdat het geen vereiste is voor hun bestaan hoeven ze dat dan ook niet te doen. Slachtoffers zijn misschien slachtoffers omdat ze afhankelijk van hen zijn.
In plaats van daarop te richten, door mensen te laten onderzoeken op genetische verschillen die misschien hun succes of gebrek daaraan bepalen, wordt verlangt van bepaalde mensen dat zij veranderen, terwijl die geen enkele beloning daarvoor krijgen tenzij ze zelf hun probleem inzien en er ook geen consequentie aan zit als ze dat niet doen. Ik noem dat zeer naief.
pi_183240780
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 12:27 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Narcisten kunnen "slachtoffers" maken als ze succesvol zijn in de maatschappij. Ze verdienen geld doordat ze bepaalde vaardigheden hebben, niet omdat ze rekening houden met de gevoelens van anderen. Omdat het geen vereiste is voor hun bestaan hoeven ze dat dan ook niet te doen. Slachtoffers zijn misschien slachtoffers omdat ze afhankelijk van hen zijn.
In plaats van daarop te richten, door mensen te laten onderzoeken op genetische verschillen die misschien hun succes of gebrek daaraan bepalen, wordt verlangt van bepaalde mensen dat zij veranderen, terwijl die geen enkele beloning daarvoor krijgen tenzij ze zelf hun probleem inzien en er ook geen consequentie aan zit als ze dat niet doen. Ik noem dat zeer naief.
Maar er zijn toch ook gewoon niet succesvolle narcisten?
Overigens denk ik dat de narcist die ik ken niet erg gelukkig is met zijn leven, ondanks dat hij het op werkgebied behoorlijk goed doet. Hij zou er dus wel degelijk baat bij kunnen hebben als hij zich zou laten helpen.
Het probleem daarbij os dat hij zijn problemen altijd aan anderen wijt, het komt nooit door iets wat hij zelf heeft gedaan of gezegd, maar altijd door een ander.
Dat maakt dat hij voor zichzelf geen hulp zoekt, hj heeft nl geen probleem, maar de rest van de wereld.
Waardoor hij constant tegen dezelfde dingen in zijn leven aan blijft lopen en ontzettend verbitterd is geworden.
Ik vind dat sneu voor hem en voor zijn omgeving.
compact en kleverig.
  maandag 19 november 2018 @ 14:57:34 #161
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183243247
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 13:09 schreef JaniesBrownie het volgende:

Maar er zijn toch ook gewoon niet succesvolle narcisten?
Overigens denk ik dat de narcist die ik ken niet erg gelukkig is met zijn leven, ondanks dat hij het op werkgebied behoorlijk goed doet. Hij zou er dus wel degelijk baat bij kunnen hebben als hij zich zou laten helpen.
Het probleem daarbij os dat hij zijn problemen altijd aan anderen wijt, het komt nooit door iets wat hij zelf heeft gedaan of gezegd, maar altijd door een ander.
Dat maakt dat hij voor zichzelf geen hulp zoekt, hj heeft nl geen probleem, maar de rest van de wereld.
Waardoor hij constant tegen dezelfde dingen in zijn leven aan blijft lopen en ontzettend verbitterd is geworden.
Ik vind dat sneu voor hem en voor zijn omgeving.
Nou ja, hij heeft er kennelijk geen probleem mee dat hij steeds tegen dezelfde dingen aanloopt en dat hij verbitterd is. Anders had hij dat wel veranderd of daar wel hulp voor gezocht toch? Je hoeft hem dus daarom niet sneu te vinden. Voor zijn omgeving is het wel sneu wanneer ze hem niet kunnen ontwijkwn, maar ja.
pi_183243271
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 14:57 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Nou ja, hij heeft er kennelijk geen probleem mee dat hij steeds tegen dezelfde dingen aanloopt en dat hij verbitterd is. Anders had hij dat wel veranderd of daar wel hulp voor gezocht toch? Je hoeft hem dus daarom niet sneu te vinden.
jawel, hij heeft daar dus wel problemen mee.
compact en kleverig.
  maandag 19 november 2018 @ 15:00:46 #163
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183243300
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 14:59 schreef JaniesBrownie het volgende:

jawel, hij heeft daar dus wel problemen mee.
Dus hij zei tegen jou "balen zeg dat ik zo verbitterd ben en me 100x aan dezelfde steen stoot" of zo?
pi_183243361
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 15:00 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Dus hij zei tegen jou "balen zeg dat ik zo verbitterd ben en me 100x aan dezelfde steen stoot" of zo?
hij klaagt dat hij altijd hetzelfde gezeik heeft met mensen ja.
compact en kleverig.
  maandag 19 november 2018 @ 17:22:37 #165
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183246201
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 15:04 schreef JaniesBrownie het volgende:

hij klaagt dat hij altijd hetzelfde gezeik heeft met mensen ja.
Maar dat is iets anders dan dat hij klaagt dat hij niet zelf kan veranderen.
Misschien wil hij alleen maar dat mensen minder zeiken, maar als hij kon kiezen tussen zichzelf aanpassen of zeikende mensen hij alsnog voor de tweede optie zou kiezen.
pi_183247215
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 17:22 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Maar dat is iets anders dan dat hij klaagt dat hij niet zelf kan veranderen.
Misschien wil hij alleen maar dat mensen minder zeiken, maar als hij kon kiezen tussen zichzelf aanpassen of zeikende mensen hij alsnog voor de tweede optie zou kiezen.
Dat doet hij ook, maar dat neemt niet weg dat hij er last van heeft.
Hij ziet niet in dat het aan hem ligt, wat de voornaamste reden is dat hij er niets mee doet, maar die last is er wel degelijk.

Daar ging het over toch?
compact en kleverig.
  maandag 19 november 2018 @ 22:49:40 #167
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183254540
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 18:09 schreef JaniesBrownie het volgende:
Dat doet hij ook, maar dat neemt niet weg dat hij er last van heeft.
Hij ziet niet in dat het aan hem ligt, wat de voornaamste reden is dat hij er niets mee doet, maar die last is er wel degelijk.

Daar ging het over toch?
Wie zegt dat het 100% aan hem ligt? Waar er twee ruzie hebben , hebben er meestal ook twee schuld. Daarnaast is de last van zijn eigen gedrag of denkwijze kennelijk niet hoog genoeg dat hij het wil veranderen. Dat hij dat zelf niet zou kunnen bedenken, komt een beetje over alsof je denkt dat hij niet normaal na kan denken. Hij functioneert verder normaal zei je, dus dat lijkt me niet het geval.
pi_183257733
Bestaat er in dit topic concensus over wat een narcist(e) precies is?
pi_183257990
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 22:49 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Wie zegt dat het 100% aan hem ligt? Waar er twee ruzie hebben , hebben er meestal ook twee schuld. Daarnaast is de last van zijn eigen gedrag of denkwijze kennelijk niet hoog genoeg dat hij het wil veranderen. Dat hij dat zelf niet zou kunnen bedenken, komt een beetje over alsof je denkt dat hij niet normaal na kan denken. Hij functioneert verder normaal zei je, dus dat lijkt me niet het geval.
waar heb ik gezegd dat hij normaal functioneert?
En nee, dit ligt echt bij hem, niet bij zijn omgeving.

Hij wil dat het verandert, hij wil alleen zelf niet veranderen. Het ligt nl volgens hem niet aan hem.

Je kan doorgaan met me proberen te overtuigen, maar dat heeft heel weinig zin. Je kent hem niet en ik wel. Denk dat ik dat toch echt beter kan beoordelen dan jij.
compact en kleverig.
pi_183258072
quote:
1s.gif Op maandag 19 november 2018 12:27 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Narcisten kunnen "slachtoffers" maken als ze succesvol zijn in de maatschappij. Ze verdienen geld doordat ze bepaalde vaardigheden hebben, niet omdat ze rekening houden met de gevoelens van anderen. Omdat het geen vereiste is voor hun bestaan hoeven ze dat dan ook niet te doen. Slachtoffers zijn misschien slachtoffers omdat ze afhankelijk van hen zijn.
In plaats van daarop te richten, door mensen te laten onderzoeken op genetische verschillen die misschien hun succes of gebrek daaraan bepalen, wordt verlangt van bepaalde mensen dat zij veranderen, terwijl die geen enkele beloning daarvoor krijgen tenzij ze zelf hun probleem inzien en er ook geen consequentie aan zit als ze dat niet doen. Ik noem dat zeer naief.
Ik zag deze in een ander topic. Gaslighting is wat een narcist doet, hoe een narcist zich uit tegen anderen. Waardoor je een narcist herkent. Narcisten zijn zo omdat zij zich hierdoor beter voelen. Zij genieten ervan wanneer je pijn hebt.

  dinsdag 20 november 2018 @ 10:25:36 #171
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183260075
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 06:09 schreef Zomaar-een-Chinees het volgende:
Bestaat er in dit topic concensus over wat een narcist(e) precies is?
;( nee, in dit topic niet, in China wel dan?

quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 07:20 schreef JaniesBrownie het volgende:

waar heb ik gezegd dat hij normaal functioneert?
En nee, dit ligt echt bij hem, niet bij zijn omgeving.

Hij wil dat het verandert, hij wil alleen zelf niet veranderen. Het ligt nl volgens hem niet aan hem.

Je kan doorgaan met me proberen te overtuigen, maar dat heeft heel weinig zin. Je kent hem niet en ik wel. Denk dat ik dat toch echt beter kan beoordelen dan jij.
Oke dan functioneert hij niet, weet je zeker dat hij geholpen is als hij van z'n narcisme af is, ook goed, stuur hem maar onder dwang naar een psychiater

quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 07:35 schreef Zomaar-een-Chinees het volgende:

Ik zag deze in een ander topic. Gaslighting is wat een narcist doet, hoe een narcist zich uit tegen anderen. Waardoor je een narcist herkent. Narcisten zijn zo omdat zij zich hierdoor beter voelen. Zij genieten ervan wanneer je pijn hebt.

Dat is alleen maar een beschrijving, fijn voor ze en dan?
pi_183262224
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 10:25 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

[..]

Oke dan functioneert hij niet, weet je zeker dat hij geholpen is als hij van z'n narcisme af is, ook goed, stuur hem maar onder dwang naar een psychiater

[..]
dat is geen mogelijkheid.
En je kan niet ‘van je narcisme af komen’ misschien ermee om leren gaan.
Maar dat willen narcisten nou net niet, want het is niet hun fout dat ze deze problemen steeds hebben.

En een narcist is niet ene sadist of een psychopaat, dat is weer iets anders.
compact en kleverig.
  dinsdag 20 november 2018 @ 12:48:48 #173
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183262376
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:40 schreef JaniesBrownie het volgende:
dat is geen mogelijkheid.
En je kan niet ‘van je narcisme af komen’ misschien ermee om leren gaan.
Maar dat willen narcisten nou net niet, want het is niet hun fout dat ze deze problemen steeds hebben.

En een narcist is niet ene sadist of een psychopaat, dat is weer iets anders.
Dus jij gaat voor anderen bepalen dat ze nooit van hun door henzelf veroorzaakte probleem af kunnen komen? Dat vind ik het probleem met de psychiatrie. Het bevestigt alleen maar problemen of geeft er een extra pessimistische laag aan maar lost weinig echt op.
pi_183262680
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 12:48 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Dus jij gaat voor anderen bepalen dat ze nooit van hun door henzelf veroorzaakte probleem af kunnen komen? Dat vind ik het probleem met de psychiatrie. Het bevestigt alleen maar problemen of geeft er een extra pessimistische laag aan maar lost weinig echt op.
nee, dat bepaal ik helemaal niet :')

Wat loop je toch te lullen de hele tijd...

In het geval van narcisme is het zo dat mensen die dat hebben, veel moeite hebben met de problemen bij zichzelf zoeken, waardoor ze er (dus) ook geen hulp voor zoeken. Zij hebben nl geen probleem, maar de mensen om hen heen.

In het geval van de persoon waar ik het over heb, is het zo dat hij persoonlijke relaties niet kan behouden. Dat gaat elke keer mis.
En daar heeft hij last van.
Maar het ligt altijd aan de anderen en nooit aan hem, dus hij kan het ook niet veranderen. Dat moeten anderen doen.
compact en kleverig.
pi_183271435
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2018 20:20 schreef no_id123 het volgende:
Het probleem met narcisten is niet dat ze er zijn, het probleem is dat er zwakke mensen zijn die vatbaar zijn voor van alles en nog wat. Niet voor zichzelf kunnen opkomen (bedoel niet lichamelijk, gewoon met woorden). Niet alleen bij narcisme, maar bij zoveel verschillende dingen.

Iedereen wijzen naar narcisten 'Slechte mensen die slachtoffers maken' en blabla. Je kan net zo goed zeggen dat mensen die narcisten niet tegenstand kunnen bieden het probleem zijn. Als iedereen gewoon sterk zou zijn geestelijk zou een narcist zijn gedrag wel doodbloeden zeg maar.

Maar nee TS heeft in zijn vriendengroep meerdere slachtoffers. Ik heb er in mijn vriendengroep exact 0, omdat die mensen gewoon andere mensen zo behandelen als ze zelf behandeld worden. Misschien moet er wat minder geanalyseerd worden over narcisten dit en dat en je wat meer naar jezelf kijken. Iedereen kan wel de schuld leggen bij een ander als jezelf onjuist bejegend wordt maar je kan ook de schuld bij jezelf leggen door te stellen dat je er zelf wat tegen kan doen maar niks deed om het zo maar te zeggen.
Ik lees het nu pas, maar wat een sterke post _O_

Je bent inderdaad zelf verantwoordelijk wie je in je leven toelaat. Als je elke keer gekwetst wordt door narcistische mensen, zegt het ook wat over jou waarom je continu met dat soort mensen in aanraking komt.

Dat heeft niks te maken met schuld op jezelf te betrekken maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Het klinkt zoals ik het nu schrijf heel makkelijk en ik weet zelf dat het allesbehalve dat is. Maar door meer verantwoordelijkheid proberen te nemen over je leven word je op den duur sowieso minder vatbaar voor misbruik door wie dan ook.
pi_183272063
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 20:22 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

[..]

Ik lees het nu pas, maar wat een sterke post _O_

Je bent inderdaad zelf verantwoordelijk wie je in je leven toelaat. Als je elke keer gekwetst wordt door narcistische mensen, zegt het ook wat over jou waarom je continu met dat soort mensen in aanraking komt.

Dat heeft niks te maken met schuld op jezelf te betrekken maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Het klinkt zoals ik het nu schrijf heel makkelijk en ik weet zelf dat het allesbehalve dat is. Maar door meer verantwoordelijkheid proberen te nemen over je leven word je op den duur sowieso minder vatbaar voor misbruik door wie dan ook.
Ja, heel leuk, maar een narcist vertoont dat gedrag niet omdat anderen niet tegen hem/haar in gaan :{
compact en kleverig.
pi_183272761
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 20:48 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

Ja, heel leuk, maar een narcist vertoont dat gedrag niet omdat anderen niet tegen hem/haar in gaan :{
Wat snap jij niet aan die post?

Die is namelijk gericht aan mensen die jammeren dat ze elke keer misbruikt worden door een narcist en niet aan de vermeende narcist op zich.
  dinsdag 20 november 2018 @ 21:57:05 #178
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183273835
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 13:06 schreef JaniesBrownie het volgende:

nee, dat bepaal ik helemaal niet :')

Wat loop je toch te lullen de hele tijd...

In het geval van narcisme is het zo dat mensen die dat hebben, veel moeite hebben met de problemen bij zichzelf zoeken, waardoor ze er (dus) ook geen hulp voor zoeken. Zij hebben nl geen probleem, maar de mensen om hen heen.

In het geval van de persoon waar ik het over heb, is het zo dat hij persoonlijke relaties niet kan behouden. Dat gaat elke keer mis.
En daar heeft hij last van.
Maar het ligt altijd aan de anderen en nooit aan hem, dus hij kan het ook niet veranderen. Dat moeten anderen doen.
Nou, je bepaalt dus wel dat hij ongelijk heeft als hij zegt dat het aan anderen ligt. Omdat iemand ander gedrag vertoont dan de rest, betekent dat niet dat diegene altijd maar fout zit met alles. De meerderheid heeft niet automatisch gelijk of zo.

quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 20:48 schreef JaniesBrownie het volgende:

Ja, heel leuk, maar een narcist vertoont dat gedrag niet omdat anderen niet tegen hem/haar in gaan :{
Waarom dan wel? Waarom weet jij zo goed waarom narcisten dat gedrag vertonen? Heeft die vriend dat letterlijk aan jou vertelt waarom hij bepaalt gedrag vertoont? Als hij dat weet en er volgens jou last van heeft, kan hij er ook mee stoppen toch?
pi_183277279
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 21:57 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Nou, je bepaalt dus wel dat hij ongelijk heeft als hij zegt dat het aan anderen ligt. Omdat iemand ander gedrag vertoont dan de rest, betekent dat niet dat diegene altijd maar fout zit met alles. De meerderheid heeft niet automatisch gelijk of zo.

[..]

Waarom dan wel? Waarom weet jij zo goed waarom narcisten dat gedrag vertonen? Heeft die vriend dat letterlijk aan jou vertelt waarom hij bepaalt gedrag vertoont? Als hij dat weet en er volgens jou last van heeft, kan hij er ook mee stoppen toch?
Jij loopt volgens mij helemaal vast in je gedachten. Je begrijpt het denk ik allemaal prima, maar omdat je zo door blijft denken, verdwaal je in een brij van hersenspinsels.
pi_183278180
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 november 2018 21:57 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Nou, je bepaalt dus wel dat hij ongelijk heeft als hij zegt dat het aan anderen ligt. Omdat iemand ander gedrag vertoont dan de rest, betekent dat niet dat diegene altijd maar fout zit met alles. De meerderheid heeft niet automatisch gelijk of zo.

[..]

Waarom dan wel? Waarom weet jij zo goed waarom narcisten dat gedrag vertonen? Heeft die vriend dat letterlijk aan jou vertelt waarom hij bepaalt gedrag vertoont? Als hij dat weet en er volgens jou last van heeft, kan hij er ook mee stoppen toch?
Als je met iedereen om je heen dezelfde problemen hebt, ben jij de gemeenschappelijke deler.
De kans dat het niet aan al die anderen ligt, is veel groter dan dat dat wel zo is.
Maar misschien heeft hij gewoon pech inderdaad en zijn al die anderen het probleem.
Als je dat blijft denken, lost het zich vast vanzelf op.

En je blijft maar ronddraaien in cirkeltjes die nergens toe leiden. Ik ben er wel klaar mee.

@pabst: in die post staat ook dit: ‘Als iedereen gewoon sterk zou zijn geestelijk zou een narcist zijn gedrag wel doodbloeden zeg maar. ’
En dat impliceert dat het aan alle anderen ligt dat n narcist zich gedraagt zoals hij doet en niet aan het feit dat hij n stoornis heeft.
Een beetje zoals zeggen dat een autist autostisch doet omdat de mensen om hem heen dat accepteren...

[ Bericht 0% gewijzigd door JaniesBrownie op 21-11-2018 07:21:28 ]
compact en kleverig.
pi_183396654
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 10:25 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

;( nee, in dit topic niet, in China wel dan?

[..]

Oke dan functioneert hij niet, weet je zeker dat hij geholpen is als hij van z'n narcisme af is, ook goed, stuur hem maar onder dwang naar een psychiater

[..]

Dat is alleen maar een beschrijving, fijn voor ze en dan?
Waarom haal je China hierbij aan ?
pi_183397400
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 november 2018 10:16 schreef Zomaar-een-Chinees het volgende:

[..]

Waarom haal je China hierbij aan ?
Racisme. Of xenofobie. En van de twee.
1 + 1 = blauw
  woensdag 28 november 2018 @ 15:36:54 #183
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183420521
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 november 2018 11:09 schreef Kamina het volgende:

Racisme. Of xenofobie. En van de twee.
Tuurlijk joh. Als dit al racisme of xenofobie is dan is zijn username ook chauvinistisch
pi_183423117
quote:
1s.gif Op woensdag 28 november 2018 15:36 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Tuurlijk joh. Als dit al racisme of xenofobie is dan is zijn username ook chauvinistisch
Dat is het ook. Goed gezien, gi1235. :Y
1 + 1 = blauw
pi_183509384
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 november 2018 07:35 schreef Zomaar-een-Chinees het volgende:

[..]

Ik zag deze in een ander topic. Gaslighting is wat een narcist doet, hoe een narcist zich uit tegen anderen. Waardoor je een narcist herkent. Narcisten zijn zo omdat zij zich hierdoor beter voelen. Zij genieten ervan wanneer je pijn hebt.

Er is hier zelfs een speelfilm over gemaakt, heet 'gaslight' en Ingrid Bergman speelt het slachtoffer. Daarin zie je goed hoe het werkt, hoewel in wat overdreven vorm.
  maandag 3 december 2018 @ 09:48:27 #186
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_183509468
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 09:39 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Er is hier zelfs een speelfilm over gemaakt, heet 'gaslight' en Ingrid Bergman speelt het slachtoffer. Daarin zie je goed hoe het werkt, hoewel in wat overdreven vorm.
Het is omgekeerd: de term is gebaseerd op de titel van het toneelstuk (dat ook verfilmd is).
The love you take is equal to the love you make.
pi_183509548
quote:
1s.gif Op maandag 3 december 2018 09:48 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Het is omgekeerd: de term is gebaseerd op de titel van het toneelstuk (dat ook verfilmd is).
Zeg, are you gaslighting me?
  maandag 3 december 2018 @ 10:03:38 #188
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_183509630
quote:
18s.gif Op maandag 3 december 2018 09:56 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Zeg, are you gaslighting me?
Nee, ik zeg hoe het is. Het gedrag heeft die term pas gekregen n dat toneelstuk/de film met die naam. Dus dan kun je niet zeggen dat er ‘zelfs een film over is gemaakt’.
The love you take is equal to the love you make.
pi_183509642
quote:
1s.gif Op maandag 3 december 2018 10:03 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nee, ik zeg hoe het is. Het gedrag heeft die term pas gekregen n dat toneelstuk/de film met die naam. Dus dan kun je niet zeggen dat er ‘zelfs een film over is gemaakt’.
Er is een film gemaakt over het thema 'gaslighting'. Maakt niet uit of er eerder een toneelstuk was.
  maandag 3 december 2018 @ 10:06:32 #190
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_183509656
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2018 10:04 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Er is een film gemaakt over het thema 'gaslighting'. Maakt niet uit of er eerder een toneelstuk was.
Gaslighting heette nog geen gaslighting voor dat toneelstuk/de film.
The love you take is equal to the love you make.
pi_183510039
quote:
1s.gif Op maandag 3 december 2018 10:06 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Gaslighting heette nog geen gaslighting voor dat toneelstuk/de film.
Gaslighting is een Engelstalige term. Bedoeld wordt een vorm van manipulatie die als doel heeft mensen te laten twijfelen aan het eigen gezonde verstand door de werkelijkheid ronduit te ontkennen of door zichzelf bloedserieus tegen te spreken zonder een spier te vertrekken. Het gebruik van deze term is ontstaan uit het toneelstuk 'Gaslight' en respectievelijke verfilmingen daarvan. De term wordt ook gebruikt in wetenschappelijke literatuur en politieke journalistiek.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaslighting

Ok, ik dacht dat de term al langer bestond in de psychiatrie.

Hier nog een goed Youtube-filmpje van een deskundige over gaslighting:


[ Bericht 20% gewijzigd door Loekie1 op 03-12-2018 11:00:28 ]
pi_183677367
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:56 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal gesoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.
Hoi, ik heb niet alle antwoorden hierop gelezen maar wil hier wel graag op inspringen.
Het moment dat jij jezelf afvraagt of je misschien NPS hebt, dan heb je het eigenlijk al per definitie niet. Iig niet zoals bedoelt in die inderdaad stellige openingspost.
Het kan best dat je bepaalde trekken vertoont waar je zelf misschien soms van schrikt of waar je het niet mee eens bent maar door daarover na te denken sluit je al uit de je een narcist bent.

In zekere zin zijn alle mensen narcisten, gericht op zelfbehoud en dergelijken. Maar wanneer iemand NPS heeft dan is dat een totaal ander verhaal. Het is inderdaad vreselijk destructief voor de persoon zelf, maar misschien nog wel veel meer voor de mensen eromheen. Mijn vader lijdt (vrijwel zeker) aan NPS, maar een echte diagnose is er nooit gekomen omdat mijn vader een therapeut altijd een dikke vinger gaf wanneer die begon te vermoeden dat er met mijn vader iets niet in de haak was. Hij heeft vaak hulp gezocht omdat hij veel tegenslagen (aan zijn eigen gedrag te danken) heeft gehad maar hij kan niet naar zichzelf kijken. Hij kan het gewoonweg echt niet.

Ik zie ook dat veel mensen vinden dat de openingspost te stellig is, maar ik kan me heel goed voorstellen dat die geschreven is vanuit eigen verdriet en dat de persoon echt alleen maar wil waarschuwen.
pi_183697241
Haha psychiatrische gehaktmolen. Tot nu toe de beste vergelijking die ik gelezen heb.
pi_183697615
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 10:27 schreef momoo het volgende:

[..]

Hoi, ik heb niet alle antwoorden hierop gelezen maar wil hier wel graag op inspringen.
Het moment dat jij jezelf afvraagt of je misschien NPS hebt, dan heb je het eigenlijk al per definitie niet. Iig niet zoals bedoelt in die inderdaad stellige openingspost.
Het kan best dat je bepaalde trekken vertoont waar je zelf misschien soms van schrikt of waar je het niet mee eens bent maar door daarover na te denken sluit je al uit de je een narcist bent.
Bedankt voor je reactie :)

Maar stel nou dat dit pas door de jaren heen gekomen is? Ook ndat ik pas hulp heb gekregen voor een aantal dingen? Ws ik dan een narcist en zijn de overblijfselen daarvan nu alleen nog bepaalde trekken?

Want nu denk ik daar misschien overna, maar voorheen absoluut niet. Dat is echt voor een groot deel gekomen nadat ik bij de psycholoog het zelfinzicht heb gekregen en uiteindelijk heb geaccepteerd dat ik problemen had/heb in mijn gedrag.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
  donderdag 13 december 2018 @ 11:35:05 #195
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_183700060
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 10:27 schreef momoo het volgende:

[..]

Hoi, ik heb niet alle antwoorden hierop gelezen maar wil hier wel graag op inspringen.
Het moment dat jij jezelf afvraagt of je misschien NPS hebt, dan heb je het eigenlijk al per definitie niet. Iig niet zoals bedoelt in die inderdaad stellige openingspost.
Het kan best dat je bepaalde trekken vertoont waar je zelf misschien soms van schrikt of waar je het niet mee eens bent maar door daarover na te denken sluit je al uit de je een narcist bent.

In zekere zin zijn alle mensen narcisten, gericht op zelfbehoud en dergelijken. Maar wanneer iemand NPS heeft dan is dat een totaal ander verhaal. Het is inderdaad vreselijk destructief voor de persoon zelf, maar misschien nog wel veel meer voor de mensen eromheen. Mijn vader lijdt (vrijwel zeker) aan NPS, maar een echte diagnose is er nooit gekomen omdat mijn vader een therapeut altijd een dikke vinger gaf wanneer die begon te vermoeden dat er met mijn vader iets niet in de haak was. Hij heeft vaak hulp gezocht omdat hij veel tegenslagen (aan zijn eigen gedrag te danken) heeft gehad maar hij kan niet naar zichzelf kijken. Hij kan het gewoonweg echt niet.

Ik zie ook dat veel mensen vinden dat de openingspost te stellig is, maar ik kan me heel goed voorstellen dat die geschreven is vanuit eigen verdriet en dat de persoon echt alleen maar wil waarschuwen.
Grappig. De narcisten die ik ken hebben best goed zelfinzicht, maar ze hebben er geen problemen mee.
Zij zeggen dat als je aan een narcist vraagt of hij/zij narcist is, ze deze vraag met “ja” zullen beantwoorden omdat ze narcisme niet als een zwakheid maar als een kracht zien en er zelfs trots op kunnen zijn.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_183700834
Zelf eigenaarschap over je leven nemen (en houden) is de enige methode om om te gaan met narcisten.

Het advies helemaal niet om te gaan met een narcist is een nogal stigmatiserende, botte en kwetsende uitspraak. Niet iedere narcist is hetzelfde en de kenmerkende gedragingen is bij iedereen in verschillende mate aan- of afwezig.
pi_183708125
quote:
1s.gif Op donderdag 13 december 2018 11:35 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Grappig. De narcisten die ik ken hebben best goed zelfinzicht, maar ze hebben er geen problemen mee.
Zij zeggen dat als je aan een narcist vraagt of hij/zij narcist is, ze deze vraag met “ja” zullen beantwoorden omdat ze narcisme niet als een zwakheid maar als een kracht zien en er zelfs trots op kunnen zijn.
Ja dat is inderdaad wel grappig, ik snap wat je bedoelt. Maar als je vraagt of ze narcist zijn en ze die vraag met ja beantwoorden, dan denk ik dat ze die vraag eerder interpreteren als "ben je sterk en onafhankelijk en maakt het je weinig uit wat anderen van je vinden" en dan is het antwoord wel duidelijk. Op de vraag of ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben (ik dacht iig dat het hierover ging) dan denk ik dat ze eerder zullen denken dat de persoon die de vraag stelt niet goed bij zijn hoofd is.

Ik ben natuurlijk ook geen expert, maar ik ben opgegroeid met een vader die naar alle waarschijnlijkheid NPS heeft maar dat absoluut nooit heeft erkend. Vermoedelijke diagnoses van therapeuten werden vrij letterlijk in de prullenbak gegooid, want die therapeut was dan niet helemaal 100%. Momenten dat vrienden, familie en zelfs ik hem vertelde dat ik hem niet meer wilde spreken omdat ik/we zijn aanwezigheid niet meer trokken dan begreep hij er niets van en verwees hij mij of andere regelrecht naar het gesticht. Dit klinkt misschien wat overtrokken maar het is letterlijk gebeurt.
Misschien is het ook wel zo dat er nog een verschil is tussen narcisten en mensen die echt een stoornis hebben. Mijn ervaring leert in ieder geval dat mijn vader met geen enkele mogelijkheid kon inzien dat hij ook maar iets fout doet, ook al stort zijn wereld om hem heen langzaam in door zijn eigen destructieve gedrag.
pi_183708941
quote:
1s.gif Op donderdag 13 december 2018 11:35 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Grappig. De narcisten die ik ken hebben best goed zelfinzicht, maar ze hebben er geen problemen mee.
Zij zeggen dat als je aan een narcist vraagt of hij/zij narcist is, ze deze vraag met “ja” zullen beantwoorden omdat ze narcisme niet als een zwakheid maar als een kracht zien en er zelfs trots op kunnen zijn.
Als iemand er geen problemen mee heeft, hoe komt die persoon dan aan de diagnose NPS? Of gaat het om zelfbenoemde narcisten? De mensen die ik ken met NPS hadden er juist heel veel last van.
pi_183715022
Ik vind dit topic nogal behoorlijk cringy. En ook behoorlijk vertekenend met de bedoeling om narcisten aan te wijzen als zondebok voor alles wat slecht is.

Weinig empathie, gaslighting, hardvochtig ... ja, dat zijn dingen die narcisten kunnen doen. En slachtoffers kunnen daardoor behoorlijk beschadigd worden, soms op meer dan alleen emotioneel gebied.

Begrijp wel dat het een persoonlijkheidsstoornis is en niet een waarde-oordeel of iemand goed of slecht is. Als een psycholoog of psychiater bij iemand een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaststelt, stelt hij vast dat iemand aan voldoende gedragskenmerken voldoet om die diagnose te krijgen. Hoe die persoon verder in elkaar zit en wel of niet aardig is, staat daar geheel los van. De psych probeert wel in te schatten hoe hij verder in elkaar zit om op te maken of hij baat heeft bij een bepaalde behandeling en welke dat moet zijn. Maar of dat vervolgens aanslaat, dat kan niet van tevoren worden voorspeld.

Het meest pijnlijke wanneer je met een narcist te maken heeft, is dat hij niet bereid is om gelijkwaardige communicatie met jou aan te gaan. Conflicten kan je alleen oplossen door jezelf weg te cijferen en hem zijn zin te geven. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel pijn dat doet. Het is verspilde moeite om te proberen om hem van jouw gelijk te overtuigen: als het jou al lukt, wordt je dat niet bepaald in dank afgenomen en krijg je echt de poppen aan het dansen.

De narcist doet dit niet in de eerste plaats om jou te beschadigen, maar om zijn broze ego te beschermen. Het lukt hem niet om gelijkwaardig met jou in contact te komen, zelfs al zou hij dat wel graag willen. Als hij namelijk een gelijkwaardige vertrouwensband met jou aangaat, moet hij zich kwetsbaar opstellen. Hij is stiekem heel erg bang dat jij hem confronteert met wie hij werkelijk is en zich gaat realiseren wie hij eigenlijk is. Ondanks dat hij continu bevestiging afdwingt bij anderen hoe geweldig hij is, is hij er in wezen van overtuigd dat hij een nobody is. Hij wil het niet zien, maar hij ziet daadwerkelijk wel dat hij met iedereen conflicten heeft, wat voor hem bevestigd dat hij een klootzak is. Alleen dat minderwaardige zelfbeeld kan hij niet verdragen, dus hij vermijdt het met overcompensatie.

De beste manier om met een narcist om te gaan, is door niet de strijd met hem aan te gaan, want dan trekt hij nog meer dat narcistische harnas aan om zich tegen vernederingen te kunnen beschermen. Jij gaat het daarbij toch niet winnen, want ze hebben zich vaak zo ontzettend goed ontwikkeld om hun gelijk bij de ander af te dwingen - inderdaad met gaslighting, want als jij niet op jezelf kan vertrouwen, vertrouw je op hem. Meegaan met hetgeen wat ze bij hun omgeving proberen af te dwingen, werkt eigenlijk ook niet. Complimentjes die ze bij anderen moeten afdwingen, geven hen niet de voldoening waar ze altijd naar op zoek zijn.

Als jij helemaal vanuit jezelf je oprechte waardering naar hen toe laat blijken, dan kan er iets veranderen. Het kan zijn dat ze dat alsnog afstoten door je vervolgens belachelijk te maken, want je hebt bij hen een gevoelige snaar geraakt, waardoor ze zich kwetsbaar voelen. Maar zodra ze uiteindelijk bij je merken dat er iets is waar jij oprecht respect voor kan opbrengen, dan laten ze je iets dichterbij in hun comfortzone. Jij bent namelijk geen vijand meer; jij bent misschien iemand die hen kan geven waar ze zo naar verlangen, namelijk vriendschap en liefde.
pi_183715984
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2018 22:19 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
narcist-blabla
Ja ja, want elke narcist is natuurlijk exact hetzelfde en volgt precies de stappen uit jouw pseudowetenschappelijke verhaaltje.
pi_183716543
quote:
11s.gif Op donderdag 13 december 2018 22:50 schreef Techno het volgende:

[..]

Ja ja, want elke narcist is natuurlijk exact hetzelfde en volgt precies de stappen uit jouw pseudowetenschappelijke verhaaltje.
Toch is zijn post wel degelijk sterk. Narcisten zijn vaak niet voor rede vatbaar omdat ze op een bepaald niveau communiceren waarbij ze (vrijwel) nooit hun ongelijk zullen toegeven. Mijn vader is (extreem zou ik bijna zeggen) narcistisch en alles wat er in bovenstaande post staat herken ik helaas maar al te goed.

Het kan soms wat beter gaan, zolang je (in dit geval mijn pa dan) maar naar z'n mond praat. Mijn moeder doet dat en heeft geen leven bij hem, maar is altijd alleen maar aan het overleven geweest. En het is inderdaad pijnlijk om met een narcist te moeten leven. Egocentrisch, zichzelf niet kunnen spiegelen en alles afkeuren wat niet in zijn / haar straatje (ofwel, bekrompen denkwijzen) past. Voor de buitenwereld heel joviaal over proberen te komen maar voor een partner en kinderen bij tijden compleet onleefbaar. Om drama's te voorkomen ga je op je tandvlees lopen en op een gegeven moment contact zoveel mogelijk vermijden. Dat is tenminste mijn ervaring.
pi_183716964
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2018 23:10 schreef Tuned22 het volgende:
Toch is zijn post wel degelijk sterk. Narcisten zijn vaak niet voor rede vatbaar omdat ze op een bepaald niveau communiceren waarbij ze (vrijwel) nooit hun ongelijk zullen toegeven. Mijn vader is (extreem zou ik bijna zeggen) narcistisch en alles wat er in bovenstaande post staat herken ik helaas maar al te goed. -knip-
Narcisten hebben ook genoeg raakvlakken met "normale" mensen. En genoeg anderen (niet-narcisten) die niet voor rede vatbaar zijn. Daarbij loopt hij zelf bij een shrink, dus dan ben je uberhaupt al niet echt in de positie om "advies" te geven...
pi_183718134
quote:
6s.gif Op donderdag 13 december 2018 23:26 schreef Techno het volgende:

[..]

Narcisten hebben ook genoeg raakvlakken met "normale" mensen. En genoeg anderen (niet-narcisten) die niet voor rede vatbaar zijn. Daarbij loopt hij zelf bij een shrink, dus dan ben je uberhaupt al niet echt in de positie om "advies" te geven...
Waarom zou iemand die bij een psycholoog en/of psychiater loopt niet in de positie zijn om advies te geven? :{
Victory or defeat it's up to me to decide.
  vrijdag 14 december 2018 @ 00:45:22 #204
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183718276
quote:
11s.gif Op donderdag 13 december 2018 22:50 schreef Techno het volgende:

Ja ja, want elke narcist is natuurlijk exact hetzelfde en volgt precies de stappen uit jouw pseudowetenschappelijke verhaaltje.
Zelfde redering geldt voor uberhaupt de term narcisme. Het hele concept van een persoonlijkheidsstoornis gaat immers uit van het feit dat er een aantal mensen zijn die exact hetzelfde denken, voelen en handelen.
pi_183721516
quote:
11s.gif Op donderdag 13 december 2018 22:50 schreef Techno het volgende:

[..]

Ja ja, want elke narcist is natuurlijk exact hetzelfde en volgt precies de stappen uit jouw pseudowetenschappelijke verhaaltje.
O sorry, ik was even vergeten hoeveel mensen met autisme hier op FOK! komen die alles te letterlijk interpreteren.
pi_183721718
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 00:45 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Zelfde redering geldt voor uberhaupt de term narcisme. Het hele concept van een persoonlijkheidsstoornis gaat immers uit van het feit dat er een aantal mensen zijn die exact hetzelfde denken, voelen en handelen.
Nee,

Het concept van een persoonlijkheidsstoornis houdt in dat er sprake is van rigide gedachten en overtuigingen, waardoor die persoon continu tegen dezelfde problemen aanloopt en het hem zodoende niet lukt om daar verandering in te brengen.

Dat wil helemaal niet zeggen dat iedereen met een persoonlijkheidsstoornis ook hetzelfde is.
  vrijdag 14 december 2018 @ 11:09:38 #207
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183721997
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 10:47 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

Nee,

Het concept van een persoonlijkheidsstoornis houdt in dat er sprake is van rigide gedachten en overtuigingen, waardoor die persoon continu tegen dezelfde problemen aanloopt en het hem zodoende niet lukt om daar verandering in te brengen.

Dat wil helemaal niet zeggen dat iedereen met een persoonlijkheidsstoornis ook hetzelfde is.
In grote lijnen wel, anders hadden ze toch niet genoeg kenmerken om de stoornis te hebben?
pi_183726838
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 11:09 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

In grote lijnen wel, anders hadden ze toch niet genoeg kenmerken om de stoornis te hebben?
Je zou het bijvoorbeeld kunnen zien als mensen die allemaal van een bepaald genre muziek houden. Aan sommigen kan dat snel vermoeden bijvoorbeeld door de kleding die ze aanhebben. Maar je zou niet zeggen dat een dame die vaak gekleed gaat in een mantelpakje en hoge hakken van snoeiharde metal-muziek houdt. Of dat een boom van een vent helemaal onder de tattoos en piercings fan is van Enya en Enigma. Maar die mensen zijn er zeker. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze van dezelfde muziek houden en misschien sluit dat ook aan bij andere gemeenschappelijke kenmerken, maar verder is iedereen verschillend. Ook degenen die in hun uiterlijke verschijning wel heel erg laten zien dat ze van die muziek houden.

Zo hebben mensen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis hetzelfde soort patroon in hun gedrag en denkbeelden, maar ze zijn allemaal anders en hetzelfde patroon manifesteert zich ook anders bij iedereen. Als een psych daadwerkelijk aanneemt dat iedereen hetzelfde is, dan doet hij zijn werk niet goed. Dat mensen vaak wel op dezelfde manier behandeld worden, heeft denk ik vooral te maken met behandelaanbod en behandelmogelijkheden. Het moet daarbij ook bekostigd worden en zorgverzekeraars gaan echt niet zomaar geld uitdelen als het niet tot resultaten leidt. En in de huidige maatschappij moet het allemaal meetbaar en aannemelijk zijn.

Een psych kan een diagnose stellen, maar niet van tevoren voorspellen of een behandeling aanslaat. Als de stoornis te diep zit en het gedrag te star is, heeft geen enkele behandeling zin. Hij moet voor een behandeling wel inschatten of jij het aankan en of je het kan opbrengen om je eigen gedrag te onderzoeken en het effect daarvan.
pi_183727009
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 00:27 schreef madam-april het volgende:

[..]

Waarom zou iemand die bij een psycholoog en/of psychiater loopt niet in de positie zijn om advies te geven? :{
Omdat ik zelf persoonlijkheidsstoornissen heb, kan ik me ook goed voorstellen hoe het bij een ander kan voelen. Daarom wilde ik met mijn vorige post benadrukken dat er meer achter narcisme zit dan kwaadaardigheid.

Natuurlijk slaat niet alles op iedereen met narcisme, maar ik wilde duidelijk maken dat ze ondanks hun narcisme gewoon mensen met gevoelens zijn.

In de media wordt zo afgegeven op dit verschijnsel. Bij elke scheet die Trump laat wordt weer gerefereerd naar zijn narcisme, maar dat wordt vooral gedaan om hem als een kwaadaardige psychopaat af te schilderen die niet geschikt is als president. Vaak is het ook een pot-ketel verhaal.
  vrijdag 14 december 2018 @ 17:59:17 #210
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183729597
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 15:29 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

Je zou het bijvoorbeeld kunnen zien als mensen die allemaal van een bepaald genre muziek houden. Aan sommigen kan dat snel vermoeden bijvoorbeeld door de kleding die ze aanhebben. Maar je zou niet zeggen dat een dame die vaak gekleed gaat in een mantelpakje en hoge hakken van snoeiharde metal-muziek houdt. Of dat een boom van een vent helemaal onder de tattoos en piercings fan is van Enya en Enigma. Maar die mensen zijn er zeker. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze van dezelfde muziek houden en misschien sluit dat ook aan bij andere gemeenschappelijke kenmerken, maar verder is iedereen verschillend. Ook degenen die in hun uiterlijke verschijning wel heel erg laten zien dat ze van die muziek houden.

Zo hebben mensen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis hetzelfde soort patroon in hun gedrag en denkbeelden, maar ze zijn allemaal anders en hetzelfde patroon manifesteert zich ook anders bij iedereen. Als een psych daadwerkelijk aanneemt dat iedereen hetzelfde is, dan doet hij zijn werk niet goed. Dat mensen vaak wel op dezelfde manier behandeld worden, heeft denk ik vooral te maken met behandelaanbod en behandelmogelijkheden. Het moet daarbij ook bekostigd worden en zorgverzekeraars gaan echt niet zomaar geld uitdelen als het niet tot resultaten leidt. En in de huidige maatschappij moet het allemaal meetbaar en aannemelijk zijn.

Een psych kan een diagnose stellen, maar niet van tevoren voorspellen of een behandeling aanslaat. Als de stoornis te diep zit en het gedrag te star is, heeft geen enkele behandeling zin. Hij moet voor een behandeling wel inschatten of jij het aankan en of je het kan opbrengen om je eigen gedrag te onderzoeken en het effect daarvan.
Ja dat is ook het geval ja, maar dat wordt ook zo omschreven:
- openlijke narcisten waar je het direct aan ziet
- verborgen narcisten die wel zo zijn maar dit niet willen/kunnen laten zien
Daarnaast als je bijv naar het ziekenhuis gaat voor een gebroken been dan boeit het ook helemaal niets wat de individuele oorzaak is van het gebroken been. Het moet gewoon weer heel worden. Zo denken psychologen ook over narcisme, alleen zijn hun methoden niet toereikend genoeg om het op dezelfde snelle manier op te lossen. Individueler maken kan niet denk ik, kost veel te veel tijd en ze denken niet dat dit zin heeft.
pi_183742501
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2018 23:10 schreef Tuned22 het volgende:

[..]

Toch is zijn post wel degelijk sterk. Narcisten zijn vaak niet voor rede vatbaar omdat ze op een bepaald niveau communiceren waarbij ze (vrijwel) nooit hun ongelijk zullen toegeven. Mijn vader is (extreem zou ik bijna zeggen) narcistisch en alles wat er in bovenstaande post staat herken ik helaas maar al te goed.

Het kan soms wat beter gaan, zolang je (in dit geval mijn pa dan) maar naar z'n mond praat. Mijn moeder doet dat en heeft geen leven bij hem, maar is altijd alleen maar aan het overleven geweest. En het is inderdaad pijnlijk om met een narcist te moeten leven. Egocentrisch, zichzelf niet kunnen spiegelen en alles afkeuren wat niet in zijn / haar straatje (ofwel, bekrompen denkwijzen) past. Voor de buitenwereld heel joviaal over proberen te komen maar voor een partner en kinderen bij tijden compleet onleefbaar. Om drama's te voorkomen ga je op je tandvlees lopen en op een gegeven moment contact zoveel mogelijk vermijden. Dat is tenminste mijn ervaring.
Hier kan ik me ook heel erg in vinden. Mijn moeder is (gelukkig) allang niet meer met hem samen, maar dat betekent ook dat ik van jongs af aan het in mijn eentje heb moeten klaren.

Hij is verhuisd wegens een baan, dus nu hoef ik hem gelukkig een stuk minder te zien. Nu is het zaak om zoveel mogelijk zijn ego te strelen en mijn waardering voor hem te uiten (lees: trakteren op dure etentjes, 6 uur in de trein zitten op een dag om hem even bij te staan op een moeilijk moment, mijn moeder zwart maken om hem een beter gevoel te geven etc.)

Dat joviaal overkomen is inderdaad ook nogal lastig. Toen ik jonger was regelmatig aan de bel proberen te trekken, maar door iedereen met een scheef hoofd aangekeken worden "omdat ik zo'n ongelooflijk betrokken en lieve vader had". Erg pijnlijk. In eerder stadia heeft mama geen rechtzaak over de voogdij durven aanspannen omdat ze als de dood was dat zij natuurlijk als hysterisch en incapabel werd beschouwd (werkloos op dat moment, van hot naar her verhuizen en doodsbang) en mijn vader als een stabiele ouder (vaste baan, kalm en erg overtuigend).

Ik hou zeker wel van mijn vader, maar ik kan niet ontkennen dat ik vaak heb gedacht dat ik hem liever nooit had gekend.
pi_183742547
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 00:45 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Zelfde redering geldt voor uberhaupt de term narcisme. Het hele concept van een persoonlijkheidsstoornis gaat immers uit van het feit dat er een aantal mensen zijn die exact hetzelfde denken, voelen en handelen.
Wat zij zelf precies denken en of dat bij iedereen hetzelfde is kan natuurlijk niemand weten. Wel is het overduidelijk dat het gevoel dat bij 'slachtoffers' wordt opgeroepen en de situaties die narcisten creren echt eng veel op elkaar lijken.

Voordat ik van de term gehoord had dacht ik dat er absoluut niemand op de wereld was die zoals mijn vader was, omdat het op mij zo absurd overkwam. Toen ik eenmaal bekend was met de stoornis en er veel over gelezen heb herkende ik zveel van andere verhalen, dat er wel degelijk sprake is van handelingen die bij veel mensen in grote lijnen hetzelfde terugkomen.
pi_183743056
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2018 12:23 schreef momoo het volgende:

[..]

Wat zij zelf precies denken en of dat bij iedereen hetzelfde is kan natuurlijk niemand weten. Wel is het overduidelijk dat het gevoel dat bij 'slachtoffers' wordt opgeroepen en de situaties die narcisten creren echt eng veel op elkaar lijken.

Voordat ik van de term gehoord had dacht ik dat er absoluut niemand op de wereld was die zoals mijn vader was, omdat het op mij zo absurd overkwam. Toen ik eenmaal bekend was met de stoornis en er veel over gelezen heb herkende ik zveel van andere verhalen, dat er wel degelijk sprake is van handelingen die bij veel mensen in grote lijnen hetzelfde terugkomen.
Het duurt idd een hele tijd voordat je er achter komt wat er precies aan de hand is. Ook omdat uitgerekend narcisten alle schuld buiten zichzelf houden ofwel jou / de ander als oorzaak aanwijzen van een conflict, zoek je het in eerste instantie bij jezelf. En zeker in het geval van ouder - kind, ga je als kind aan jezelf twijfelen. Ondanks dat, in het geval van mijn pa dan, hij met vrijwel iedereen die op zijn pad kwam, uiteindelijk ruzie kreeg. En ook dan lag het altijd aan de ander, nooit aan hemzelf. Nog niet voor 1%. Die ander was 'gek'.

De enige mensen waar hij geen ruzie mee krijgt, zijn de mensen die hem naar z'n mond praten, omdat ze weten dat het anders ontaard in ellende. En je dan ook nog als 'idioot / gek' over de tong gaat, want de hele wereld moet dan weten dat die ander 'gek' is. Dat laatste is blijkbaar nodig om ervoor te zorgen dat niemand gaat zien wat er werkelijk aan de hand is, want een narcist wil absoluut niet dat anderen hem / haar doorzien. Dat maakt kwetsbaar en dan vallen ze door de mand.
pi_183743551
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2018 13:01 schreef Tuned22 het volgende:

[..]

Het duurt idd een hele tijd voordat je er achter komt wat er precies aan de hand is. Ook omdat uitgerekend narcisten alle schuld buiten zichzelf houden ofwel jou / de ander als oorzaak aanwijzen van een conflict, zoek je het in eerste instantie bij jezelf. En zeker in het geval van ouder - kind, ga je als kind aan jezelf twijfelen. Ondanks dat, in het geval van mijn pa dan, hij met vrijwel iedereen die op zijn pad kwam, uiteindelijk ruzie kreeg. En ook dan lag het altijd aan de ander, nooit aan hemzelf. Nog niet voor 1%. Die ander was 'gek'.

De enige mensen waar hij geen ruzie mee krijgt, zijn de mensen die hem naar z'n mond praten, omdat ze weten dat het anders ontaard in ellende. En je dan ook nog als 'idioot / gek' over de tong gaat, want de hele wereld moet dan weten dat die ander 'gek' is. Dat laatste is blijkbaar nodig om ervoor te zorgen dat niemand gaat zien wat er werkelijk aan de hand is, want een narcist wil absoluut niet dat anderen hem / haar doorzien. Dat maakt kwetsbaar en dan vallen ze door de mand.
Oh oh zo herkenbaar haha. Met iedereen ruzie uiteindelijk, baan verloren omdat hij anderen aan het treiteren was. Al zijn (zeer kortstondige) relaties eindigen met het verhaal dat die vrouw dus toch niet helemaal goed bij dr hoofd was etc etc.
Heb twee keer geprobeerd contact met vader te verbreken , toen ik 14 was en later toen ik 16 was. Beiden keer vond hij dat ik hulp nodig had omdat mijn verhaal van geen kant klopte.

Nu drie jaar later ben ik zwaar depressief en gaat het even allemaal helemaal niet goed. Ondanks dat ie wel probeert de bezorgde vader uit te hangen weet ik dat hij waarschijnlijk wel opgelucht is omdat dit dan eindelijk de bevestiging is dat ik in inderdaad niet "goed bij mijn hoofd" ben.
pi_183744249
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2018 13:37 schreef momoo het volgende:

[..]

Oh oh zo herkenbaar haha. Met iedereen ruzie uiteindelijk, baan verloren omdat hij anderen aan het treiteren was. Al zijn (zeer kortstondige) relaties eindigen met het verhaal dat die vrouw dus toch niet helemaal goed bij dr hoofd was etc etc.
Heb twee keer geprobeerd contact met vader te verbreken , toen ik 14 was en later toen ik 16 was. Beiden keer vond hij dat ik hulp nodig had omdat mijn verhaal van geen kant klopte.

Nu drie jaar later ben ik zwaar depressief en gaat het even allemaal helemaal niet goed. Ondanks dat ie wel probeert de bezorgde vader uit te hangen weet ik dat hij waarschijnlijk wel opgelucht is omdat dit dan eindelijk de bevestiging is dat ik in inderdaad niet "goed bij mijn hoofd" ben.
Het beste wat je nu kunt doen, is proberen om niet aan jezelf te twijfelen. En om kracht te putten uit je doorzettingsvermogen en optimisme. Want dat zit in je, weet ik zeker. Proberen om het leven voor jezelf leuk te maken. Zo heb ik het ook overleefd, hoe zweverig dat wellicht ook klinkt.

Dat je zwaar depressief bent is niet verwonderlijk. Mijn moeder is dat ook geweest en zelfs dan ziet mijn vader niet in dat zijn gedrag daar grotendeels de oorzaak van is. Hij is keihard, meedogenloos en heeft nul komma nul inlevingsvermogen. De laatste tijd zeg ik ook regelmatig tegen m'n moeder dat het knap van haar is, dat ze zich staande heeft weten te houden. En altijd zo goed voor ons heeft gezorgd. Want enige vorm van dankbaarheid of erkenning is er helaas niet bij, mijn pa vindt alles maar normaal. Iedereen moet hem adoreren.

Heeft jouw vader ook obsessies en / of mikpunten, periodiek? Mijn pa heeft dat en er zijn dan bijv. een paar mensen in zijn omgeving die het voortdurend moeten ontgelden. Waar hij dan de pik op heeft, terwijl die mensen hem nota bene niks hebben aangedaan. Maar vooral de mensen die succesvoller zijn dan hem, deugen in zijn ogen niet. Hij zoekt dan overduidelijk 'minpunten' van die mensen en confronteert ze daar voortdurend mee. Elke keer weer als hij ze ziet en dat is vaak op sociale aangelegenheden zoals feestjes of etentjes, zet hij die mensen compleet voor schut.
Het is dusdanig gnant dat ik al jarenlang afgehaakt ben en dus niet meer mee ga ofwel niet meer meedoe, aan feestjes. Want je schaamt je werkelijk dd.... zeker als hij ook nog alcohol nuttigt.

Momenteel ben ik weer mikpunt van zijn obsessie. Afgelopen maandag was ik even niet telefonisch bereikbaar en dan schopt hij gelijk stennis. Hoe ik het wel niet in m'n hoofd durf te halen om niet op te nemen. Dat komt omdat ik schijt aan hem heb en dat merkt hij. Het hing al een tijdje in de lucht dat de bom weer zou gaan barsten en dat gebeurde dus ook. Hij wil per se dat je hem nodig hebt (ik doe nooit een beroep op hem maar in het verleden heeft hij me geholpen om iets voor mezelf te beginnen maar daar moest ik ook hemel en aarde voor bewegen, om hem te overtuigen en vervolgens is dat qua familie uitgedraaid op diverse drama's, ook puur vanwege zijn gedragingen en hij gaat dan zo ver dat hij, in mijn geval, chanteert en als je daar niet op ingaat, je dood laat vallen... dat is dus ook aan de orde geweest).
Dat is nu 6 jaar geleden en sindsdien ben ik ook geestelijk uitgeput geraakt. Maar je moet door en uiteindelijk kun je dat, in mijn geval zelfs zonder medicatie (was achteraf wel beter geweest) maar wel stressgerelateerde hoge bloeddruk aan overgehouden. Maar dat heeft nog een andere oorzaak, niet alleen dat m'n pa narcistisch is. Gaat te ver om daar op in te gaan.

Moraal van het verhaal: vertrouw op je eigen kracht. De pest is alleen wel, zolang je geconfronteerd blijft met je pa, ervaar je de druk en last die dat geeft, ook voortdurend. Het zit altijd in je hoofd... ofwel in je systeem. Definitief breken is de enige optie en ik wil dat niet doen vanwege m'n moeder. Die heeft me nodig, dus zolang zij leeft, blijf ik thuiskomen en probeer er het beste van te maken. Gewoon met je vader over koetjes en kalfjes praten, dat werkt het beste. En je grenzen aangeven (die hij wrs niet zal respecteren, maar aangeven mag je gerust doen)

DM me maar, als je er ff doorheen zit :)
Sterkte! O+
pi_183746469
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 17:59 schreef geeninspiratie1235 het volgende:

[..]

Ja dat is ook het geval ja, maar dat wordt ook zo omschreven:
- openlijke narcisten waar je het direct aan ziet
- verborgen narcisten die wel zo zijn maar dit niet willen/kunnen laten zien
Dit soort hokjesdenken vindt ik zo'n onzin. Het zijn volgens mij een paar van die psychologen die in de media verschijnen die hiermee aan komen zetten. Zoals die Roos Vonk. Die sleept in haar colleges Louis van Gaal er elke keer bij en uiteraard Donald Trump en Waylon schijnt ook haar favoriete target te zijn.

Enerzijds kan info over rsoonlijkheidsstoornissen duidelijkheid geven, bijvoorbeeld over jezelf of in dit geval hoe je meegezogen kan worden en schade ondervindt van het gedrag van een ander. Daar staat tegenover dat het geringste beetje arrogantie wat je kan hebben bij een ander teweegbrengt dat je voor narcist wordt aangezien en negatief kan worden beoordeeld voor iets waarmee je nog helemaal niks fout mee hebt gedaan.
  zaterdag 15 december 2018 @ 17:11:11 #217
465244 geeninspiratie1235
boeiende ondertitel
pi_183746969
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 december 2018 16:38 schreef PabstBlueRibbon het volgende:

Dit soort hokjesdenken vindt ik zo'n onzin. Het zijn volgens mij een paar van die psychologen die in de media verschijnen die hiermee aan komen zetten. Zoals die Roos Vonk. Die sleept in haar colleges Louis van Gaal er elke keer bij en uiteraard Donald Trump en Waylon schijnt ook haar favoriete target te zijn.

Enerzijds kan info over rsoonlijkheidsstoornissen duidelijkheid geven, bijvoorbeeld over jezelf of in dit geval hoe je meegezogen kan worden en schade ondervindt van het gedrag van een ander. Daar staat tegenover dat het geringste beetje arrogantie wat je kan hebben bij een ander teweegbrengt dat je voor narcist wordt aangezien en negatief kan worden beoordeeld voor iets waarmee je nog helemaal niks fout mee hebt gedaan.
Ik begrijp de logica niet helemaal waarom narcisme in het algemeen geen onzin en hokjesdenken is en de verdere verdeling in openlijke en verborgen narcisme ineens wel. Zou je dat toe kunnen lichten?
Dat mag jij vinden dat alleen psychologen op tv deze indeling hanteren
https://www.deviersprong.(...)sstoornis-kenmerken/

[ Bericht 0% gewijzigd door geeninspiratie1235 op 15-12-2018 17:18:22 ]
pi_183764763
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2018 14:28 schreef Tuned22 het volgende:

[..]

Het beste wat je nu kunt doen, is proberen om niet aan jezelf te twijfelen. En om kracht te putten uit je doorzettingsvermogen en optimisme. Want dat zit in je, weet ik zeker. Proberen om het leven voor jezelf leuk te maken. Zo heb ik het ook overleefd, hoe zweverig dat wellicht ook klinkt.

Dat je zwaar depressief bent is niet verwonderlijk. Mijn moeder is dat ook geweest en zelfs dan ziet mijn vader niet in dat zijn gedrag daar grotendeels de oorzaak van is. Hij is keihard, meedogenloos en heeft nul komma nul inlevingsvermogen. De laatste tijd zeg ik ook regelmatig tegen m'n moeder dat het knap van haar is, dat ze zich staande heeft weten te houden. En altijd zo goed voor ons heeft gezorgd. Want enige vorm van dankbaarheid of erkenning is er helaas niet bij, mijn pa vindt alles maar normaal. Iedereen moet hem adoreren.

Heeft jouw vader ook obsessies en / of mikpunten, periodiek? Mijn pa heeft dat en er zijn dan bijv. een paar mensen in zijn omgeving die het voortdurend moeten ontgelden. Waar hij dan de pik op heeft, terwijl die mensen hem nota bene niks hebben aangedaan. Maar vooral de mensen die succesvoller zijn dan hem, deugen in zijn ogen niet. Hij zoekt dan overduidelijk 'minpunten' van die mensen en confronteert ze daar voortdurend mee. Elke keer weer als hij ze ziet en dat is vaak op sociale aangelegenheden zoals feestjes of etentjes, zet hij die mensen compleet voor schut.
Het is dusdanig gnant dat ik al jarenlang afgehaakt ben en dus niet meer mee ga ofwel niet meer meedoe, aan feestjes. Want je schaamt je werkelijk dd.... zeker als hij ook nog alcohol nuttigt.

Momenteel ben ik weer mikpunt van zijn obsessie. Afgelopen maandag was ik even niet telefonisch bereikbaar en dan schopt hij gelijk stennis. Hoe ik het wel niet in m'n hoofd durf te halen om niet op te nemen. Dat komt omdat ik schijt aan hem heb en dat merkt hij. Het hing al een tijdje in de lucht dat de bom weer zou gaan barsten en dat gebeurde dus ook. Hij wil per se dat je hem nodig hebt (ik doe nooit een beroep op hem maar in het verleden heeft hij me geholpen om iets voor mezelf te beginnen maar daar moest ik ook hemel en aarde voor bewegen, om hem te overtuigen en vervolgens is dat qua familie uitgedraaid op diverse drama's, ook puur vanwege zijn gedragingen en hij gaat dan zo ver dat hij, in mijn geval, chanteert en als je daar niet op ingaat, je dood laat vallen... dat is dus ook aan de orde geweest).
Dat is nu 6 jaar geleden en sindsdien ben ik ook geestelijk uitgeput geraakt. Maar je moet door en uiteindelijk kun je dat, in mijn geval zelfs zonder medicatie (was achteraf wel beter geweest) maar wel stressgerelateerde hoge bloeddruk aan overgehouden. Maar dat heeft nog een andere oorzaak, niet alleen dat m'n pa narcistisch is. Gaat te ver om daar op in te gaan.

Moraal van het verhaal: vertrouw op je eigen kracht. De pest is alleen wel, zolang je geconfronteerd blijft met je pa, ervaar je de druk en last die dat geeft, ook voortdurend. Het zit altijd in je hoofd... ofwel in je systeem. Definitief breken is de enige optie en ik wil dat niet doen vanwege m'n moeder. Die heeft me nodig, dus zolang zij leeft, blijf ik thuiskomen en probeer er het beste van te maken. Gewoon met je vader over koetjes en kalfjes praten, dat werkt het beste. En je grenzen aangeven (die hij wrs niet zal respecteren, maar aangeven mag je gerust doen)

DM me maar, als je er ff doorheen zit :)
Sterkte! O+
Pff ik word al moe als ik je post lees haha. Het is echt een never ending story...
Op mijn eigen kracht vertrouwen is inderdaad wel nodig maar op dit moment is er niet zoveel om op te vertrouwen. Mag geen seconde meer alleen zijn omdat zowel ik als anderen bang zijn dat ik uit het raam spring oid.
Dit is zo'n beetje de derde depressieve periode en deze ging niet samen met een escalatie tussen mij en mijn pa, het gaat nu eigenlijk al een jaar heel goed tussen ons. Ik had een beetje de hoop dat het misschien niks met hem te maken heeft, omdat ik in het verleden juist te makkelijk alles op hem afschoof. Als het met mij niet goed ging dan kwam dat naar mijn idee alleen door de thuissituatie. In hoeverre dat waar is, ik heb geen idee.

Ik vind het ook ongelooflijk knap van je moeder, heel veel respect voor. Ik snap ook heel goed dat je haar niet in de steek wilt laten en dus gedwongen nog contact met je vader onderhoudt.

Mijn ouders zijn al een jaar of 18 niet meer samen maar hebben wel contact gehouden tot ik 16 was, om co-ouderschap dingen te regelen enzo. Viel mijn moeder nogal zwaar en toen ik 16 was wilde ze geen contact meer met mijn vader. Snap dat natuurlijk helemaal maar vanaf dat moment moest ik het dus wel echt helemaal in mijn eentje doen. Vader heeft geen partner en geen andere kinderen dus het kwam allemaal op mij neer. Vandaar ook dat ik het gevoel had dat ik dood ging van schuldgevoel toen ik hem twee keer een halfjaar niet sprak. Contact verbreken (voor de derde keer) kan ik denk ik niet aan. Ik krijg dan stapels met brieven en e-mails van mijn vader, en word van alle kanten door familie en mijn vaders vrienden belaagd dat ik dit echt niet kan maken tegenover mijn "oh zo lieve en toegewijde vadertje". Om GEK van te worden.

Mikpunten heeft hij zeker wel, weet niet goed of die per periode verschillen. Heeft natuurlijk ook wel te maken met wat zijn omgeving op dat moment is. Zijn jongste zus krijgt al jaren de volle laag. Zijn oudere zus is ook mikpunt geweest totdat haar man mijn vader vertelde dat als hij zo door ging hij zijn zus nooit meer mag zien. Sindsdien gedraagt hij zich keurig tegenover haar en heeft zij op de een of andere rare manier geen herinneringen aan zijn donkere kant. Heb een paar keer geprobeerd steun te zoeken in de familie maar werd elke keer op de een of andere manier in de rug gestoken. Los van familie valt ie inderdaad wel regelmatig mensen lastig, maar probeer me daar helemaal niet mee te bemoeien.

Wat klote voor je dat jij nu het mikpunt bent zeg. Ik hoop dat je het een beetje trekt. Dat je schijt aan hem hebt vind ik ook echt bewonderenswaardig, zou willen dat ik dat kon. Ben nu 19 maar nog steeds doods en doodsbang voor wat ie me allemaal kan maken. Hoop zo dat het ooit klaar gaat zijn.

Ook dat verhaal van de telefoon, zo herkenbaar. Man ik weet ook niet meer zo goed wat te zeggen. Wat kut dat het weer is gescaleerd.

krijg spontaan hoofdpijn.

Laat het hier nu even bij.

Bedankt voor je reactie.
Jij ook sterkte!
pi_183768069
momoo, ik reageer even op je DM :) voordat we dit hele topic overnemen _O-
pi_183770475
quote:
7s.gif Op zondag 16 december 2018 17:29 schreef Tuned22 het volgende:
momoo, ik reageer even op je DM :) voordat we dit hele topic overnemen _O-
Ik heb dit allemaal nog niet gelezen. De flarden die ik wel heb meegekregen zijn wel herkenbaar.

De eerste stap om je eigen patroon te kunnen veranderen, is door je emotioneel los te maken. En als het n van je ouders is, is dat weet ik zo verdomd moeilijk. Los van het gevoel van je loyaliteit naar je ouders, kan het daarbij ook nog moeilijker worden als andere familie en de omgeving zich ermee gaat bemoeien. Mijn familie zou bijvoorbeeld liever zien dat ik het weer goed maak met mijn vader. Ik zou dat ergens ook wel willen, ook omdat ik denk dat mijn pa zich niet eens bewust is van het effect van zijn gedrag. Ik heb hem laten weten dat ik ervan op aan kan dat ik mij niet langer meer gekleineerd wil voelen door subtiele passief-agressieve opmerkingen. En als hij zich aan mij irriteert daar gewoon eerlijk voor uitkomt ipv met passief-agressieve opmerkingen mij zover krijgen dat ik boos ga schreeuwen, waardoor hij mij gaat uitlachen om vervolgens naar anderen toe zielig te doen wat een klootzak ik ben terwijl hij alleen maar het allerbeste met mij voorheeft. Uiteraard zegt hij dat hij dat allemaal niet doet en dat het allemaal mijn eigen interpretatie is, met nog een sneer erachteraan dat ik een negatief karakter heb waar ik volgens hem niks aan kan doen, en dat hij juist een heel positief denkend mens is.

Ik ben gelukkig zover nu door er niet meer in te trappen en bij mezelf te blijven. Zolang hij niet gelijkwaardig met mij wilt communiceren, hou ik het af.
pi_183927592
TS...mensen maken relatie keuzes op basis van herkenning. Dat betekent dat het voor je een basic situatie is en een basic situatie zal blijven. Zoek een professional om advies en behandeling om je uit die vicieuze cirkel te halen.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  Moderator zondag 23 december 2018 @ 23:23:11 #222
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_183932656
Herkenbare reacties van PBR, Tuned en Momoo. Mijn moeder is degene met de NPS bij ons. Zonder diagnose natuurlijk, al is er niemand die er aan twijfelt.
Mijn vader gaat er niet aan onderdoor, die gaat er volledig in mee. Alsof hij Stockholm syndroom heeft. Hij volgt al haar bevelen op, kan niet meer voor zichzelf denken en ziet niet dat het gedrag van zijn vrouw buiten alle proporties is.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_183935242
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 23:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
Herkenbare reacties van PBR, Tuned en Momoo. Mijn moeder is degene met de NPS bij ons. Zonder diagnose natuurlijk, al is er niemand die er aan twijfelt.
Mijn vader gaat er niet aan onderdoor, die gaat er volledig in mee. Alsof hij Stockholm syndroom heeft. Hij volgt al haar bevelen op, kan niet meer voor zichzelf denken en ziet niet dat het gedrag van zijn vrouw buiten alle proporties is.
Ook wel -vader- genoemd als sociaal gewenst gedrag, hetgeen een vluchtgedrag is. Resultaat is dikwijls dat die ander -vrouw- nog steviger in haar rol blijft of die rol gaat uitbreiden.

En dikwijls die strategie opvoert, niet uit genot maar om het ontbreken van gedragsverandering bij die ander -vader- .
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_183942038
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 08:06 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ook wel -vader- genoemd als sociaal gewenst gedrag, hetgeen een vluchtgedrag is. Resultaat is dikwijls dat die ander -vrouw- nog steviger in haar rol blijft of die rol gaat uitbreiden.

En dikwijls die strategie opvoert, niet uit genot maar om het ontbreken van gedragsverandering bij die ander -vader- .
Mja, er tegenin gaan werkt in mijn ervaring ook niet.
compact en kleverig.
pi_183942269
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 16:09 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

Mja, er tegenin gaan werkt in mijn ervaring ook niet.
De basis voor gedrag en communicatie met mensen in het algemeen en binnen een relatie in het bijzonder is een volwassen approach.

Ik kan je dit boek aanraden: I am OK your OK van Thomas Harris. Ik heb daar honderden trainingen op gegeven aan diverse maatschappelijke pluimages. Een aanrader...
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_183942462
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 16:21 schreef cempexo het volgende:

[..]

De basis voor gedrag en communicatie met mensen in het algemeen en binnen een relatie in het bijzonder is een volwassen approach.

Ik kan je dit boek aanraden: I am OK your OK van Thomas Harris. Ik heb daar honderden trainingen op gegeven aan diverse maatschappelijke pluimages. Een aanrader...
Als je een narcist volwassen benadert, is de kans best aanwezig dat hij/zij jou niet zo volwassen terug zal behandelen.
compact en kleverig.
pi_183942868
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2018 16:34 schreef JaniesBrownie het volgende:

[..]

Als je een narcist volwassen benadert, is de kans best aanwezig dat hij/zij jou niet zo volwassen terug zal behandelen.
Dat is juist. Een narcist hoort thuis onder de waarnemingen van DSM 5.

Het boek is bedoeld voor mentaal gezonde mensen die iets beters willen doen in hun leven. Ik bedoelde dit boek hier als tip.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')