abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183021935
registreer om deze reclame te verbergen
Ik heb een warme belangstelling voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis, mede omdat mijn moeder er een beetje last van had.

Ik zie het steeds vaker om me heen de laatste tijd. En ik spreek ook vaker slachtoffers, gewoon in mijn vriendenkring.
Het beste is de omgang met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zoveel mogelijk te vermijden, maar soms kun je niet anders.

Zonet heb ik een goed artikel gelezen, voor iedereen die worstelt met het omgaan met narcisten:

Wat is het probleem met narcisme?

Narcisten lijken in eerste opzicht succesvol en hun overdreven charisma en succesvolle uiterlijk of handelen, lijkt hen alleen maar vruchten af te werpen. Maar dat houdt allemaal niet lang stand in de praktijk.

Op korte termijn niveau zijn narcisten succesvol. Eerste dates. Sollicitatiegesprekken. Ze krijgen gemakkelijk relaties en promoties. Op lange termijn, echter, verwelkt dat al gauw.

Dit onderzoek toont aan dat narcisten na ongeveer 3 weken als ‘onbetrouwbaar’ worden bestempeld door de mensen om hen heen.
En dat een gemiddelde relatie met een narcist na 4 maanden stuk gaat, volgens deze analyse-studie.
Ze zijn bewezen slechte leiders en managers.
Ze worden op termijn ongelukkig en maken de mensen om zich heen nog veel ongelukkiger, toont deze studie aan.

Dat komt door het complete gebrek aan empathie (meevoelen met anderen / denken aan anderen), het enorm opgeblazen zelfbeeld en het roekeloze, verwoestende gedrag dat ze vertonen om te krijgen wat zij willen hebben – het maakt de mensen om hen heen kapot.

En dat is geen overdreven geformuleerde conclusie.

“Een recente psychiatrische studie concludeerde dat de grootste consequentie van narcisme, het lijden van de mensen om hen heen is.”

En:

“Narcisme maakt mensen depressief, eenzaam en ingegraven in bergen van schuld.”

Ernstig.
Omgaan met een narcist; het belangrijkste dat je moet weten

Narcisme is klaarblijkelijk niet iets om licht over te denken. Noch iets om met de mantel der liefde te bedekken. Door te denken:

‘Ach, dat gaat wel over’.

Of:

‘Als ik nu maar dit of dit doe, dan draait hij/zij wel bij.’

Het belangrijkste dat je moet weten in het omgaan met narcisme is namelijk dit: je kunt een échte narcist niet veranderen.

Zijn of haar gedrag ligt namelijk niet aan jou, niet aan jouw houding en noch aan jouw communicatie. Kun je nog zo assertief zijn als je wil en alles goed doen in de communicatie; het gaat niet baten in de omgang met een narcist. Het ligt in dit zeldzame geval écht puur aan de ander, waardoor jij het niet in de hand hebt – en dus niets kunt veranderen aan de stoornis van de ander. Een ware narcist heeft namelijk een stoornis. Van zijn persoonlijkheid. Vandaar de volledige naam: Narcissism Personality Disorder.

Geen gekke karaktertrek, geen tijdelijk omgeslagen humeur, geen weg te wuiven weeffoutje. Het is, in zijn meest complete vorm, een stoornis. In iemands persoonlijkheid. Oftewel: het zit in de aard. En dan niet op de semi vergoelijkende ‘ach, de aard van het beestje, he?’-manier.

Eerder op de ‘klinisch kille psychologische’-manier, zoals expert en onderzoekster Peg Streep dat doet:

“Het blijkt dat het lage niveau van emotie en empathie in narcisten automatisch is, en fysiologisch van aard.”

En dat is er dus niet zomaar uit te krijgen.
‘Hoe werkt dat dan: omgaan met narcisme?’

Peg Streep’s advies in het omgaan met narcisme is dan ook resoluut en concreet:

“Misschien is het, ooit, zodra de wetenschap meer weet over de diepere dieptes van de werking van de narcist, mogelijk om met verschillende therapeutische interventies met narcisme te kunnen omgaan. Maar tot die tijd raad ik je zonder twijfel aan om je blik vooral op de nooduitgang te houden zodra je te maken hebt met een narcist.”

Dé enige echte tip van de experts in het omgaan met narcisme is dus:

NIET.

Ga niet om met narcisme. Of narcisten. Blijf uit de buurt. Brand je vingers niet. Probeer het ook niet, het gaat niet werken. Je kunt het niet veranderen, alleen jezelf pijn doen. Zoek de nooduitgang, zo snel als je kunt.

Is je relatie met een narcist nu even onontkoombaar? Voldoet je leidinggevende bijvoorbeeld aan het profiel: levensgroot ego, onverbiddelijk en totaal apathisch (het tegenovergestelde van empathisch)? Dan zit je, toegegeven, in een lastig parket.
Als je niet anders kunt, dan omgaan met een narcist

Probeer, als je niet anders kunt dan omgaan met een narcist, een narcist in zo’n geval zoveel mogelijk uit de weg te blijven. Vermijd samenwerkingen zoveel mogelijk, ga geen discussies aan en probeer niks van hem of haar te verwachten. Ga je eigen weg en stel je neutraal, bijna negerend, op tegen de ander.

Maar let op: neutraal, niet zwak! Daar hebben narcisten een neus voor. En dan ben je de pineut. Als je ook maar enige vorm van subassertiviteit laat merken, ben je voordat je het doorhebt in het vizier. En dat zal je bezuren. Houd je relatie daarom in elk geval te allen tijde assertief en waardig. Niet te veel, niet te weinig – zoals een gezonde assertieve houding hoort te zijn.
Kortom


Verzamel goede mensen en gezonde relaties om je heen. Blijf je omgaan met een narcist, dan zit je met een compleet verstoorde relatie te kijken die niet gaat verbeteren – en dat zal zijn effect op jou hebben: ongelukkigheid. “Lijden” zelfs, volgens psychiatrisch onderzoek.

Laat de epidemie dus niet op jou overslaan door slachtoffer te worden van een narcist of narcisme in het algemeen. Want besmettelijk is de ongelukkigheid van deze epidemie wel degelijk – zegt Yale professor Nicholas Christakis:

“We hebben aangetoond dat altruïstisch gedrag door relaties heen sijpelt, net als gemeen gedrag dat doet. Relaties vergroten datgene waarmee ze gevoed worden: van Ebola tot ongelukkigheid en geweld. Maar ook van liefde tot altruïsme en geluk.”

Omgaan met narcisme komt dus neer op: ga niet om met narcisme, ga het vooral uit de weg.

Zoek fijne mensen op, om je leven beter te maken. Assertieve lui, bijvoorbeeld. Altijd goed.
https://murp.nl/omgaan-met-MURP/

[ Bericht 0% gewijzigd door murp op 08-11-2018 17:05:43 ]
  Moderator donderdag 8 november 2018 @ 15:01:37 #2
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_183022061
Ja, want iemand die van nature niet assertief is, die zal dat wel even kunnen faken bij de doorgewinterde narcist wou je zeggen? Zo snel wordt je niet ineens assertief. Blijf er dan helemaal bij uit de buurt zou ik zeggen.

Maar, wat wil je verder met dit topic dan? Ik bedoel, wat wil je bespreken? Of wil je gewoon waarschuwen? wat wil je?

En hoe heb je dat opgelost met je moeder dan, die hier schijnbaar een 'beetje' last van had? Je schrijft had, verleden tijd, en aangezien je schrijf dat een narcist niet te veranderen is trek ik de voorzichtige conclusie dat je moeder niet meer leeft?
Breitling - Instruments for Professionals
pi_183022240
Hier staan ook altijd wel mooie verhalen
https://www.reddit.com/r/raisedbynarcissists/
pi_183022293
registreer om deze reclame te verbergen
Da's een nogal stigmatiserende OP.
pi_183022468
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
pi_183022472
Narcisme en psychopathie worden weer eens heerlijk door elkaar gehaald als je het mij vraagt... Maar ja, beiden zijn het slechts woorden.

Risico met je 'heel erg veel bezighouden' met dit soort materie is overigens dat het erg je focus kan gaan bepalen en een beetje een obsessie wordt. Dan wordt iedereen die maar een beetje in jouw mindset-focuszone al heel snel verdacht en ga je het overal zien, wat dan gewoon een illusie is als gevolg van je eigen gerichtheid erop. Een mens is geen 'ding'. Niemand valt in een woord samen te vatten door er een etiket op te plakken.
Maar het kan zeker handig zijn om het te kunnen herkennen. Alleen een narcist is niet zo'n levensgevaarlijke uitzuiger als een psychopaat.
Eens kijken
pi_183022547
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb.
Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Eens kijken
pi_183022669
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:28 schreef Maharski het volgende:

[..]

Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Ik vroeg haar of ze zich voor een bepaalde cursus heeft aangemeld (waar haar slachtoffer ook op zit).
pi_183022776
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:28 schreef Maharski het volgende:

[..]

Mag ik vragen wat je vroeg dan?
Hier ben ik ook benieuwd naar
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183022792
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:35 schreef Loekie1 het volgende:
Ik vroeg haar of ze zich voor een bepaalde cursus heeft aangemeld (waar haar slachtoffer ook op zit).
Cursus omgaan met narcisme? ;)
Eens kijken
pi_183022816
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:41 schreef Maharski het volgende:

[..]

Cursus omgaan met narcisme? ;)
Nee, schildercursus!

Ik denk dat de oplossing in het omgaan met narcisme zit in een aanpak met twee personen! Ik heb deze vraag namelijk in overleg met het andere slachtoffer gesteld. Ik kan haar vervolgens vertellen dat ik een zielig hoopje heb gezien. Dat is weer heilzaam voor haar etc.
Het is net als met een mug, die vang je ook beter als je met twee handen richt ipv één hand!
pi_183022887
Ik zou zeggen prima aangepakt. Ze er rechtstreeks mee confronteren en laten zien dat je het door hebt, maakt jou immuun voor de manipulatie en zal er voor zorgen dat ze met een boog om je heen gaan.
Eens kijken
pi_183022905
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:46 schreef Maharski het volgende:
Ik zou zeggen prima aangepakt. Ze er rechtstreeks mee confronteren en laten zien dat je het door hebt, maakt jou immuun voor de manipulatie en zal er voor zorgen dat ze met een boog om je heen gaan.
Ik voel me sinds gisteren totaal immuun, dat is heerlijk.
pi_183022968
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:46 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Ik voel me sinds gisteren totaal immuun, dat is heerlijk.
Maar wat volgens jou als je narcistische trekken hebt? Hoe is daar, als het al mogelijk is, volgens jou mee om te gaan?
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183023005
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:50 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Maar wat volgens jou als je narcistische trekken hebt? Hoe is daar, als het al mogelijk is, volgens jou mee om te gaan?
Je bedoelt als je ze zelf hebt?
pi_183023079
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:51 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Je bedoelt als je ze zelf hebt?
Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal geïsoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183023223
quote:
1s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:56 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Stel ik heb het; zou het volgens jou mogelijk zijn dat je daar wel mee om kunt gaan?

Toen ik helemaal koekoek was ben ik namelijk door de psychiatrische gehaktmolen gehaald waaruit een 3 tal dingen kwamen, waaronder kenmerken hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van schaal 1 tot 10 was dat alleen wel een 3. Verre van voldoende om daarvoor een diagnose te stellen.

Als ik jouw OP zo lees, dan komt het op mij een beetje over alsof ik in dat geval tot het groepje behoor die totaal geïsoleerd zou moeten worden van de "normale" gutmensch. Van die stelligheid waaruit je OP is geschreven schrik ik een beetje.
Als je jezelf herkent in een mug die bloed uit anderen zuigt om zelf in leven te blijven, dan zou ik hulp zoeken want een mens hoort geen bloedzuiger te zijn.
  donderdag 8 november 2018 @ 16:05:26 #18
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_183023230
Goed advies, dank je wel.
Pain is temporary, Pride is forever.
pi_183023303
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
:')
pi_183023312
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 15:25 schreef Loekie1 het volgende:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel leed veroorzaken. Héél veel leed.
Ik heb gisteren iemand ontmaskerd, omdat ik haar slachtoffer ken en ze zich ook op mij begon te richten. Ik heb haar een vraag gesteld waardoor ze weet dat ik haar ontmaskerd heb. En toen zag ik in een flits, 2 seconden, een heel zielig hoopje mens zitten! Haar opgetuigde masker viel even twee seconden in duigen!!!
Dat fascineert me nu nog zo dat ik er een draadje over maak.
Meteen na die twee seconden had ze zichzelf weer hervonden, met lachsalvo's en al maar ik had het gezien.
Dingen zien is niet meteen hetzelfde als correct interpreteren. Gezien de toon van de op zou ik meer gokken op een soort lotgenoteninsteek van je in plaats van een discussie..
pi_183023448
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:05 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Als je jezelf herkent in een mug die bloed uit anderen zuigt om zelf in leven te blijven, dan zou ik hulp zoeken want een mens hoort geen bloedzuiger te zijn.
Ik vind dat jij een beetje langs het grijze gebied heen kijkt in je zwart-wit verhaal.

Daarnaast; stel ik herken mezelf daarin, waarom zou ik dan hulp zoeken? Volgens jouw betoog zou dat namelijk geen enkel effect kunnen hebben.

Maar ik kom er zo nog op terug als ik achter de pc kan. Niet om mn gelijk te halen, maar om mijn persoonlijke situatie met je te delen zodat je misschien kunt begrijpen waar narcisme vandaan kán komen en dat er in sommige gevallen prima mee om te gaan is.

Zoals je het in de OP doet laten overkomen vind ik namelijk te kort door de bocht.
It isn't about the cards you're dealt, nor the value it represents.
It's about how to play 'em.
pi_183023489
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:10 schreef Scary_Mary het volgende:

[..]

Dingen zien is niet meteen hetzelfde als correct interpreteren.
Bij narcisme gaat het vooral om voelen. De narcist zegt: nee hoor, dat zie je verkeerd, nee hoor, zo had ik het niet bedoeld. Maar jij blijft ondertussen zitten met dat gevoel.
Een slachtoffer moet allereerst leren zijn of haar gevoel op waarde te schatten.
pi_183023795
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 16:17 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Bij narcisme gaat het vooral om voelen. De narcist zegt: nee hoor, dat zie je verkeerd, nee hoor, zo had ik het niet bedoeld. Maar jij blijft ondertussen zitten met dat gevoel.
Een slachtoffer moet allereerst leren zijn of haar gevoel op waarde te schatten.
Waarom start je dan niet gewoon een topic voor je lotgenoten op in plaats van te doen alsof je het hele onderwerp hier wil bespreken? En nu ik hier toch aan het posten ben, naar welk onderzoek refereert de op (Dit onderzoek staat er ergens)? Probeer het dan op z'n minst te onderbouwen met door jou gebruikte bronnen enzo.
pi_183024018
Het gedrag van een narcist kan inderdaad heel veel leed veroorzaken. Mijn vader heeft ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

In de meeste gevallen kunnen mensen het niet opbrengen te hecht om te gaan met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, omdat ze zich dan teveel weg moeten cijferen en teveel affectie missen die ze nodig hebben van die persoon.

Er is heel veel informatie te vinden op bijvoorbeeld internet en vaak vanuit het perspectief van de slachtoffers. Ik lees termen als "narcistische voeding" en "psychopaat". Ik vind dat soort informatie veel te gekleurd. Besef dat de narcist zelf ook een probleem heeft en dat er een verhaal zit achter dat gedragspatroon. Of het nou aangeboren is, of door ervaringen in het leven of in de meeste gevallen een mix van allebei. Het is tragisch dat iemand niet kan aanvaarden dat hij niet perfect is en dat het toegeven van fouten voelt alsof hij zich ontzettend klein en minderwaardig voelt. En aangezien ze heel moeilijk een emotionele band aan kunnen gaan met anderen en ook niet de zelfreflectie toelaten om te kunnen begrijpen waarom ze elke keer conflicten krijgen met mensen, voelen ze zich eigenlijk heel erg alleen en leeg.

Ik heb geen contact nu met mijn vader. Niet omdat ik hem haat en het hem misgun, maar omdat ik het niet kan opbrengen dat hij mij elke keer zo minderwaardig laat voelen. Als hij dat nou eens zou begrijpen, kunnen we het uitpraten. Ik hoop wel mentaal sterker te worden en als hij in de toekomst contact wilt en ik voel me weerbaar genoeg om niet mee te gaan in zijn gedragspatroon, dan wil ik het wel proberen. Ik zal het altijd oppervlakkig moeten houden uit zelfbescherming. Maar ik koester geen wens om het hem betaald te zetten.

Daarbij heeft hij met zijn narcistische gedrag gek genoeg ook positieve dingen meegegeven. Materieel gezien en wat betreft oppervlakkige contacten heeft hij het goed gepresteerd in het leven. Narcisten hebben een ding wel goed begrepen: laat je niet kleineren door anderen en wees je eigen beste vriend, want anders red je het niet in het leven.
pi_183024473
Op zich een interessant topic. Maar een waarschuwing is natuurlijk waardeloos zonder handvatten om te kunnen herkennen wanneer je met een narcist te maken hebt. En dat is best moeilijk.

Zolang je geen enkele emotionele waarde toekent aan narcisten kun je een hoop lol aan ze beleven.

Jeugdige slachtoffers van narcisten zoeken overigens vaak partners met dezelfde stoornis uit.
Charity is injurious unless it helps the recipient to become independent of it.
Socialisten vechten allang niet meer tegen het kapitalisme maar tegen de realiteit.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')