abonnement Unibet Coolblue
pi_182813473

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)

INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
http://www.volkskrant.nl/(...)t af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2015 17:42 schreef Montagui het volgende:
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 13:53 schreef Montagui het volgende:
Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


quote:
Wie is Zwarte Piet? Hij weet het zelf waarschijnlijk ook niet!

Dat betogen de historici Jop Euwijk en Frank Rensen in hun nieuwe boek 'De identiteitscrisis van Zwarte Piet'. in het boek gaan de twee op zoek naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. En dat valt nog niet mee...

Hier zie je één van de eerste afbeeldingen van de zwarte knecht van Sinterklaas, afkomstig uit een boekje van Jan Schenkman (1850). Wat opvalt, is dat Zwarte Piet hier nog niet de kenmerkende page-kleding draagt. Dat kwam pas later.

quote:
Een mysterieuze oorsprong

Want wie is Zwarte Piet nu precies? De oorsprong van de bekende figuur is enigszins in nevelen gehuld. Wat we wél weten, is dat Zwarte Piet een stuk jonger is dan Sinterklaas zelf. De Goedheiligman gaat eeuwenlang in zijn eentje op pad. Pas in de negentiende eeuw krijgt hij in een boekje geschreven door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman een knecht met een donkere huidkleur. En die knecht komt een beetje uit de lucht vallen.

Sommigen denken dat hij geïnspireerd is op de tot slaaf gemaakten waarmee zeventiende en achttiende eeuwse rijken zich graag lieten afbeelden. In dat scenario zou Sinterklaas een zwart knechtje hebben gekregen om statiger over te komen.

Weer andere historici denken dat Zwarte Piet geïnspireerd is op de donkere mannen die in grote steden werkten (en waarvan twijfelachtig is of ze echt tot slaaf gemaakten waren). Terwijl anderen vermoeden dat Zwarte Piet eigenlijk een Moor is. "Maar voor veel mensen was de naam 'Moor' ook weer synoniem voor 'zwarte Afrikaan'," aldus Jop Euwijk. "Dat maakt het dus nog ingewikkelder. De kennis over wie de Moren waren, en wie er allemaal Moren werden genoemd is ook niet ingeburgerd in Nederland." Kortom: niemand weet eigenlijk door wie Schenkman zich liet inspireren toen hij het knechtje van de Sint introduceerde.
Het boekje van Schenkman is online in te zien: https://www.slideshare.net/FeenyNL/sint-nikolaas-en-zijn-knecht
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_182813656
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 12:40 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Je beschrijft nu een hype geen traditie. En in beide gevallen betreft het een groepje voorlopers die iets activeren waar de rest van de groep ook behoefte aan heeft. En die volgers willen die verandering ook nogeens uit zichzelf doorvoeren. En tenslotte duurt zo'n fase ook nooit heel lang.

Van al die zaken is hier geen sprake. De kleine groep zijn allerminst voorlopers, maar activisten. Ze spelen niet in op de behoefte van de rest, maar proberen datgene wat zij willen af te dwingen met harde hand. Die behoefte is er niet bij de rest. De 'verandering' duurt al vele tientallen jaren en de rest staat nog net zo tegenover de kleur van zwarte piet als bij het begin van de 'verandering'.
Waar beschrijf ik een hype? Of bedoel je dat de Anti-zwarte pieten beweging een hype is?
Of een kleine groep voorlopers zijn, of enkel activisten, kan pas achteraf bepaald worden, Dat zal de geschiedenis ons leren.

Dat de behoefte er niet bij de rest is, dat klopt. De Anti-zwarte piet demonstranten komen voornamelijk op voor hun eigen behoefte, en voor die van hun gemeenschap.

Die harde hand zie ik niet echt, maar de mate van agressie is natuurlijk subjectief, en wordt in Nederland gelukkig beoordeeld door een rechter. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat jij de mate van demonstreren te agressief vind.

Dat de argumenten van anti zwarte pieters niet Valide zijn is gewoon onzin. De geschiedenis van zwarte piet heeft daar niks mee te maken.
De belangrijkste argumenten zijn namelijk dat zij zich gediscrimineerd voelen, dat er kinderen door gepest/geplaagd worden en dat Zwarte piet een klein effect heeft in het socialisatieproces.

Als je dat niet belangrijk genoeg vindt om er rekening mee te houden, snap ik dat best.
pi_182813812
Je komt niet echt overtuigend over met je voorlopers hypothese, papert.
Jouw voorlopers hebben in tientallen jaren nauwelijks iemand overtuigd. Dat hebben ze het laatste decennium ook nauwelijks meer geprobeerd, hun tactiek is vooral van het afdwingen.

Wat ze wel bereikt hebben is dat de gewone Nederlander het hele gezeik zat is, ze elk begrip voor de felle tegenstanders verloren hebben en dat ze hun hakken in het zand zetten en minder bereid zijn om aanpassingen te accepteren dan voordat de felle tegenstanders er zich mee gingen bemoeien.

Daar hebben we geen toekomst voor nodig, we weten al tientallen jaren dat deze 'voorlopers' de rest niet gaat overtuigen. Jouw voorlopers staan veranderingen meer in de weg dan dat ze ze realiseren.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_182814741
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2018 20:10 schreef AchJa het volgende:
En van Dobben wordt al jarenlang met rust gelaten... -O-

[..]

Alleen al vanwege die spelfouten moet dit afgeschaft worden. :{w

Weinig Nederlands aan deze ballen, die overigens wel heel lekker zijn. :9
1 + 1 = blauw
  maandag 29 oktober 2018 @ 14:39:25 #5
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182815179
Even een haiku om de discussiemessen aan te scherpen:

Hollands bloed,
Wil zwarte piet zoals het moet.
Dikke penis, grote lippen,
Pakjespapier met grote stippen.
Taaitaai, Schuimpjes, Pepernoot,
Iedere stroopwafelpiet verdient een kopstoot. |:(
Iedere zwarte piet is voor ons verbonden met de feestdag zoals carnaval en een prinsje,
Kunnen we niet iedere stroopwafelpiet gaan lynchen?
Ik wil daarom graag voor sinterklaas veel zwarte pieten,
zonder onze nederlandse cultuur in een ander vaatje te gieten.


Nu ben ik helemaal zen! O-)
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182815246
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:39 schreef govie het volgende:
Even een haiku om de discussiemessen aan te scherpen:

Hollands bloed,
Wil zwarte piet zoals het moet.
Dikke penis, grote lippen,
Pakjespapier met grote stippen.
Taaitaai, Schuimpjes, Pepernoot,
Iedere stroopwafelpiet verdient een kopstoot. |:(
Iedere zwarte piet is voor ons verbonden met de feestdag zoals carnaval en een prinsje,
Kunnen we niet iedere stroopwafelpiet gaan lynchen?
Ik wil daarom graag voor sinterklaas veel zwarte pieten,
zonder onze nederlandse cultuur in een ander vaatje te gieten.

Wanneer gaat dat gedicht in je schoen?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  maandag 29 oktober 2018 @ 14:43:18 #7
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_182815250
Godverdomme, wat slecht. Van die ProPietenFacebookpagina, zeker?
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
  maandag 29 oktober 2018 @ 14:43:51 #8
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182815265
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:43 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Wanneer gaat dat gedicht in je schoen?
Wanneer dit topic op slot gaat, want het gaat nergens over of is ieder topic identiek als je ze langsa elkaar legt. >:) Dat ik aanstoot heb van braziliaanse tietjes, heeft nog niet tot gevolg dat ik ga proberen braziliaanse carnaval in rotterdam af te stoppen in 2019. Dat is hun cultuur en ik gun ze dat en veel plezier ook nog eens. maar waarom is er ergens altijd een of andere neger die van de kleur zwart t.a.v. nederlandse cultuur direct die kutkoppeling legt met racisme en slavernij en weet ik wat. Hetzelfde geldt ook voor apen van pegida die staan te protesteren voor een moskee, wat voor een totale randdebiel ben je dan wel niet. En dan nog varkenvlees gaan bakken voor die moskee ook nog, gewoon puur om te irriteren en een gevecht uit te lokken. Dan ben je echt een zielige groep mensen. Gun die mensen gewoon hun feestje in die kutmoskee en maak de kans aannemelijker dat de meeste moslims de antipietenbeweging opeens niet meer steunen. Geven en nemen.

[ Bericht 6% gewijzigd door govie op 29-10-2018 14:56:50 ]
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182815310
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:43 schreef govie het volgende:

[..]

Wanneer dit topic op slot gaat, want het gaat nergens over. >:)
Meestal is dat ergens in januari waarna het weer open gaat in mei of juni als de eerste rechtszaken van het vorige sinterklaasfeest van start gaat en de eerste steden zich aanmelden voor de nieuwe intocht.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_182815314
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:43 schreef govie het volgende:

[..]

Wanneer dit topic op slot gaat, want het gaat nergens over of is ieder topic identiek als je ze langsa elkaar legt. >:) Dat ik aanstoot heb van braziliaanse tietjes, heeft nog niet tot gevolg dat ik ga proberen braziliaanse in rotterdam af te stoppen in 2019.
Waar braziliaanse tetten?
"Oh shut up, silly woman," said the reptile with a grin
"You knew damn well I was a snake before you took me in."
pi_182815333
quote:
7s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:46 schreef Serieus_Persoon het volgende:

[..]

Waar braziliaanse tetten?
Ik denk dat hij het zomercarnaval in Rotterdam bedoeld. Daar zijn ieder jaar best goede Braziliaanse tetten te bewonderen _O_
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  maandag 29 oktober 2018 @ 14:51:54 #12
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182815398
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:47 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ik denk dat hij het zomercarnaval in Rotterdam bedoeld. Daar zijn ieder jaar best goede Braziliaanse tetten te bewonderen _O_
Uhu! :B *O*
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182815484
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 13:16 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Je komt niet echt overtuigend over met je voorlopers hypothese, papert.
Jouw voorlopers hebben in tientallen jaren nauwelijks iemand overtuigd. Dat hebben ze het laatste decennium ook nauwelijks meer geprobeerd, hun tactiek is vooral van het afdwingen.

Wat ze wel bereikt hebben is dat de gewone Nederlander het hele gezeik zat is, ze elk begrip voor de felle tegenstanders verloren hebben en dat ze hun hakken in het zand zetten en minder bereid zijn om aanpassingen te accepteren dan voordat de felle tegenstanders er zich mee gingen bemoeien.

Daar hebben we geen toekomst voor nodig, we weten al tientallen jaren dat deze 'voorlopers' de rest niet gaat overtuigen. Jouw voorlopers staan veranderingen meer in de weg dan dat ze ze realiseren.
Geen toekomst voor nodig? De voortekenen zijn dat er wel iets aan het veranderen is. Verschillende commerciële, en gemeenschapsinstanties hebben al ingrijpende veranderingen doorgevoerd.
Nu kan dat natuurlijk allemaal tijdelijk (een hype) zijn. Maar ik zou niet zo stellig durven beweren dat dit ook zo is. Daar sta ik genuanceerder in.
  maandag 29 oktober 2018 @ 15:02:30 #14
266972 govie
#Gio en VanGeel Oprotten!
pi_182815574
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:57 schreef papert het volgende:

[..]

Geen toekomst voor nodig? De voortekenen zijn dat er wel iets aan het veranderen is. Verschillende commerciële, en gemeenschapsinstanties hebben al ingrijpende veranderingen doorgevoerd.
Nu kan dat natuurlijk allemaal tijdelijk (een hype) zijn. Maar ik zou niet zo stellig durven beweren dat dit ook zo is. Daar sta ik genuanceerder in.
Het punt is ook dat heel die change niet normaal op gang is gebracht. Als men als winkeliersvereniging en CvBestuur van het dorp had gezegd dat 30% van de mensen in het dorp niet blank zijn maar ook graag sinterklaas willen vieren (=goed voor omzet en banenbehoud). Maar dat er dan ook andere soorten pieten moeten zijn, dan had iedereen daar begrip voor gehad. Maar zoals het nu vanuit de gutmensch-strot in den haag er door heen wordt geduwd is verwerpelijk. Daarnaast plukt het de stempel racist op ieder andere blanke nederlander die houdt van zwarte piet door jeugdsentiment.
When game is going full retard, you can only go with it. If you start going against it, if you start going half retard, you're done for!
pi_182815579
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:57 schreef papert het volgende:

[..]

Geen toekomst voor nodig? De voortekenen zijn dat er wel iets aan het veranderen is. Verschillende commerciële, en gemeenschapsinstanties hebben al ingrijpende veranderingen doorgevoerd.
Nu kan dat natuurlijk allemaal tijdelijk (een hype) zijn. Maar ik zou niet zo stellig durven beweren dat dit ook zo is. Daar sta ik genuanceerder in.
Uhu, blij dat je het zelf gelooft. De discussie duurt al vele tientallen jaren en uit alle onderzoeken blijkt dat mensen de discussie zat zijn en dat zwarte piet onverminderd populair blijft.

Gemeentes en bepaalde politiek correcte instanties willen soms meewerken aan afschaffing van zp, maar we zien steeds vaker als dat gebeurd dat mensen dan op zoek gaan naar alternatieven of zelf iets met zwarte pieten gaan organiseren.

Ben jij er weer zo een die er van overtuigd is dat zwarte piet over 10 of 20 jaar is verdwenen uit het straatbeeld?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_182815607
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:02 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Uhu, blij dat je het zelf gelooft. De discussie duurt al vele tientallen jaren en uit alle onderzoeken blijkt dat mensen de discussie zat zijn en dat zwarte piet onverminderd populair blijft.

Gemeentes en bepaalde politiek correcte instanties willen soms meewerken aan afschaffing van zp, maar we zien steeds vaker als dat gebeurd dat mensen dan op zoek gaan naar alternatieven of zelf iets met zwarte pieten gaan organiseren.

Ben jij er weer zo een die er van overtuigd is dat zwarte piet over 10 of 20 jaar is verdwenen uit het straatbeeld?
Elke bloem begint als zaad (of bol). O~)
1 + 1 = blauw
pi_182815677
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:04 schreef Kamina het volgende:

[..]

Elke bloem begint als zaad (of bol). O~)
KOZP en de Grauwe Eeuw zijn toonbeelden van zaadclubs dus dat kan best kloppen.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  maandag 29 oktober 2018 @ 15:14:21 #18
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_182815798
quote:
9s.gif Op maandag 29 oktober 2018 14:43 schreef Copycat het volgende:
Godverdomme, wat slecht. Van die ProPietenFacebookpagina, zeker?
Ik denk, nee, hoop dat het een persiflage is. :'(
pi_182815834
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:08 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

KOZP en de Grauwe Eeuw zijn toonbeelden van zaadclubs dus dat kan best kloppen.
Neem ze dan niet zo vaak in de mond, tenzij dat je ding is natuurlijk. ;)

Ik ga liever voor kruidnoten. :9
1 + 1 = blauw
pi_182815843
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:04 schreef Kamina het volgende:

[..]

Elke bloem begint als zaad (of bol). O~)
In dit geval is het onkruid
pi_182815867
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:02 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Uhu, blij dat je het zelf gelooft. De discussie duurt al vele tientallen jaren en uit alle onderzoeken blijkt dat mensen de discussie zat zijn en dat zwarte piet onverminderd populair blijft.

Gemeentes en bepaalde politiek correcte instanties willen soms meewerken aan afschaffing van zp, maar we zien steeds vaker als dat gebeurd dat mensen dan op zoek gaan naar alternatieven of zelf iets met zwarte pieten gaan organiseren.

Ben jij er weer zo een die er van overtuigd is dat zwarte piet over 10 of 20 jaar is verdwenen uit het straatbeeld?
"ben jij er weer zo een" Dit vind ik een beetje een gekke uitspraak voor iemand die stelt dat ie genuanceerd in de discussie staat.
Ik weet niet of zwarte Piet over 10 of 20 jaar uit het straatbeeld verdwenen is. Dat kan je ook niet weten. Ik kan enkel de ontwikkelingen duiden die nu gaande zijn.
De onderzoeken waar jij naar wijst, waaruit voorkomt dat een overgrote meerderheid voor Zwarte Piet blijkt te zijn, die ken ik helaas niet. Dat is interessante materie. Is de optie "het maakt me niet uit" bijvoorbeeld ook in de vraagstelling opgenomen?
pi_182816044
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:18 schreef papert het volgende:

[..]

"ben jij er weer zo een" Dit vind ik een beetje een gekke uitspraak voor iemand die stelt dat ie genuanceerd in de discussie staat.
Ik weet niet of zwarte Piet over 10 of 20 jaar uit het straatbeeld verdwenen is. Dat kan je ook niet weten. Ik kan enkel de ontwikkelingen duiden die nu gaande zijn.
De onderzoeken waar jij naar wijst, waaruit voorkomt dat een overgrote meerderheid voor Zwarte Piet blijkt te zijn, die ken ik helaas niet. Dat is interessante materie. Is de optie "het maakt me niet uit" bijvoorbeeld ook in de vraagstelling opgenomen?
Met ben jij er weer zo een' bedoelde ik 1 van de vele naïeve users die al heel wat jaartjes in deze reeks roepen dat zp in 5 of 10 jaar verdwenen zullen zijn.

Er zijn ongelofelijk veel onderzoeken die meestal hier ook voorbij komen, maar daar zal ik je niet mee vermoeien. Wat wel een duidelijke weergave is van de populariteit van zwarte piet: van alle ruim 800 officieele intochten dit jaar zullen er slechts een handvol zijn waar zwarte piet niet de enige piet is of de ruime meerderheid vormt.

En in de paar gevallen waar dat wel het geval is worden alternatieve intochten georganiseerd waar meestal veel animo voor is. Datzelfde geld voor alternatieve sinterklaasjournaals die ook ieder jaar populairder worden.

Van bovenaf kan men in sommige gevallen afdwingen dat zwarte piet verdwijnt, maar vanuit de bevolking zelf leid dat niet tot minder populariteit maar eerder tot meer.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_182816161
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:27 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Met ben jij er weer zo een' bedoelde ik 1 van de vele naïeve users die al heel wat jaartjes in deze reeks roepen dat zp in 5 of 10 jaar verdwenen zullen zijn.

Er zijn ongelofelijk veel onderzoeken die meestal hier ook voorbij komen, maar daar zal ik je niet mee vermoeien. Wat wel een duidelijke weergave is van de populariteit van zwarte piet: van alle ruim 800 officieele intochten dit jaar zullen er slechts een handvol zijn waar zwarte piet niet de enige piet is of de ruime meerderheid vormt.

En in de paar gevallen waar dat wel het geval is worden alternatieve intochten georganiseerd waar meestal veel animo voor is. Datzelfde geld voor alternatieve sinterklaasjournaals die ook ieder jaar populairder worden.

Van bovenaf kan men in sommige gevallen afdwingen dat zwarte piet verdwijnt, maar vanuit de bevolking zelf leid dat niet tot minder populariteit maar eerder tot meer.
Dat getal is al meermaals aangehaald zonder bronvermelding, maar in het originele bericht werd ook gesteld door de woordvoerder van die organisatie dat de 'afwijkende' vieringen zich waarschijnlijk niet zouden opgeven voor de betreffende telling.

En nee, ik ga het niet zelf aanbrengen. Wie beweert, bewijst. :s)
1 + 1 = blauw
pi_182816275
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:27 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Met ben jij er weer zo een' bedoelde ik 1 van de vele naïeve users die al heel wat jaartjes in deze reeks roepen dat zp in 5 of 10 jaar verdwenen zullen zijn.

Er zijn ongelofelijk veel onderzoeken die meestal hier ook voorbij komen, maar daar zal ik je niet mee vermoeien. Wat wel een duidelijke weergave is van de populariteit van zwarte piet: van alle ruim 800 officieele intochten dit jaar zullen er slechts een handvol zijn waar zwarte piet niet de enige piet is of de ruime meerderheid vormt.

En in de paar gevallen waar dat wel het geval is worden alternatieve intochten georganiseerd waar meestal veel animo voor is. Datzelfde geld voor alternatieve sinterklaasjournaals die ook ieder jaar populairder worden.

Van bovenaf kan men in sommige gevallen afdwingen dat zwarte piet verdwijnt, maar vanuit de bevolking zelf leid dat niet tot minder populariteit maar eerder tot meer.
Maar het wordt van bovenaf toch helemaal niet afgedwongen? De politiek houdt zich (gelukkig) afzijdig.
Of bedoel je opgelegd door de NTR? In dat geval is daar vanwege hun taak natuurlijk een goede reden voor.
Ik zie dat vooral de grote steden aanpassingen doen, en de kleinere kernen niet. Dit is ook niet zo moeilijk te verklaren.

En ik snap wat je bedoeld met "ook zo een"
Maar het heeft een onnodig waardeoordeel in zich.
pi_182816416
quote:
1s.gif Op maandag 29 oktober 2018 15:40 schreef papert het volgende:

[..]

Maar het wordt van bovenaf toch helemaal niet afgedwongen? De politiek houdt zich (gelukkig) afzijdig.
Of bedoel je opgelegd door de NTR? In dat geval is daar vanwege hun taak natuurlijk een goede reden voor.
Ik zie dat vooral de grote steden aanpassingen doen, en de kleinere kernen niet. Dit is ook niet zo moeilijk te verklaren.

En ik snap wat je bedoeld met "ook zo een"
Maar het heeft een onnodig waardeoordeel in zich.
Burgemeesters en de NTR hebben veel macht als het gaat om het sinterklaasjournaal en officiele intochten in dorpen en steden. Zij kunnen zwarte piet in de ban doen zonder daarvoor naar de kijkers of inwoners te luisteren.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')