Je kan ook eerst het bier opdrinken, en dan vullen met water en eventueel een boulion blokje erbijquote:Op maandag 7 mei 2018 22:42 schreef borrepus het volgende:
Hele kip is altijd lekker, tegenwoordig ga ik voor de roadkill chicken. Hoef ik geen blikje bier op te offeren.
Ja blikje is puur om dat ding omhoog te houden. Wat je er in doet maakt niet uit.quote:Op dinsdag 8 mei 2018 12:25 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Je kan ook eerst het bier opdrinken, en dan vullen met water en eventueel een boulion blokje erbij
Precies dus bouillonblokje kan je ook net zo goed weg latenquote:Op dinsdag 8 mei 2018 13:21 schreef Patroon het volgende:
[..]
Ja blikje is puur om dat ding omhoog te houden. Wat je er in doet maakt niet uit.
Pareltjes he?quote:
Of de TS er zijn in heeft..... Waarom denk je dat we dit pareltje nog hebbenquote:Op dinsdag 8 mei 2018 18:59 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Pareltjes he?
Deze OP bijwerken staat op m'n to do lijst. Tenzij TS er zin in heeft natuurlijk
Ik regel het wel. Niet als standaard service maar omdat BBQ plaatjes altijd leuk zijnquote:Op dinsdag 8 mei 2018 19:56 schreef borrepus het volgende:
[..]
Of de TS er zijn in heeft..... Waarom denk je dat we dit pareltje nog hebben
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
«Salade» erbij (broccoli, bearnaisesaus, cheddar en bacon)
Helemaal prima!
[ Bericht 0% gewijzigd door Fogel op 09-05-2018 10:10:14 ]I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
Nee, de BBQ van België is afgebrand.quote:
Ja, ik reageer op jouw bericht dat je geen blikje bier hoeft op te offeren, Dit is ook tegenstrijdig danquote:Op dinsdag 8 mei 2018 18:48 schreef borrepus het volgende:
[..]
Precies dus bouillonblokje kan je ook net zo goed weg laten
couscoussalade altijd n hitquote:Op woensdag 9 mei 2018 07:53 schreef Helsinki het volgende:
Zaterdag een barbecue bij collega's van mijn vriend. Hij werkt er nog niet zo lang en ik heb ze nog niet eerder ontmoet. Nu hebben ze gevraagd of iedereen iets wil meenemen. Hebben jullie nog ideeën voor iets leuks maar simpels? Er zijn twee zwangeren aanwezig maar verder is er voor zover wij weten niets om rekening mee te houden.
Ik heb eigenlijk gewoon de OP van het vorige deel ongezien doorgezet. Gok zo maar dat de foto's het al even niet meer doenquote:Op woensdag 9 mei 2018 07:45 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Ja, ik reageer op jouw bericht dat je geen blikje bier hoeft op te offeren, Dit is ook tegenstrijdig dan
Trouwens wel leuk dat je een linkje naar mijn ribben tutorial in de OP hebt gezet, jammer dat niet alle foto's ervan het niet meer doen
quote:Op dinsdag 8 mei 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Beestachtige BBQ getest...
Leuk stuk vlees gevonden [ afbeelding ]hoe heb je die gekruid?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.[ afbeelding ]
«Salade» erbij (broccoli, bearbaisesaus, cheddar en bacon)
[ afbeelding ]
Helemaal prima!
quote:Op dinsdag 8 mei 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Beestachtige BBQ getest...
Leuk stuk vlees gevonden [ afbeelding ]SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.[ afbeelding ]
«Salade» erbij (broccoli, bearbaisesaus, cheddar en bacon)
[ afbeelding ]
Helemaal prima!
Jij houdt niet van halve maatregelen he?Spoilers!
Peper en zout, lekker simpel, het vlees spreekt voor zichquote:
Valt het op?quote:Op woensdag 9 mei 2018 09:31 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Jij houdt niet van halve maatregelen he?
De OP is leuk geworden zo, met die foto's van de verschillende usersquote:Op woensdag 9 mei 2018 09:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
OP is aangepast. Ik plaats hier veel te weinig foto's zie ik alweer.
Thanksquote:Op woensdag 9 mei 2018 14:48 schreef Xlarge het volgende:
[..]
De OP is leuk geworden zo, met die foto's van de verschillende users
Dat zou jammer zijn, aangezien kokosbriketten van het juiste merk bijzonder geschikt zijn voor het bbqen.quote:Op vrijdag 11 mei 2018 15:27 schreef br00djekaas54321 het volgende:
maar op basis van uitspraken van anderen vermijd ik alles wat met briketten te maken heeft, inclusief woorden! (Of dat terecht is of niet, eerlijk gezegd geen idee.)
Een Looftlighter schijnt ook prima te werken.quote:Op vrijdag 11 mei 2018 15:27 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Hallo lui,
Om het niveau van complete beginner te ontstijgen leek het me een goed idee om in ieder geval met de juiste materiaal aan de slag te gaan.
Vandaar dat ik mij afvroeg of jullie een specifieke houtskoolstarter konden aanraden.
Raden jullie überhaupt houtskoolstarters aan, is wellicht ook een interessante vraag.
Volgens mij kan je het ook een brikettenstarter noemen, maar op basis van uitspraken van anderen vermijd ik alles wat met briketten te maken heeft, inclusief woorden! (Of dat terecht is of niet, eerlijk gezegd geen idee.)
Ik heb prima ervaringen met de kokosbriketten van Ecobrasa:quote:Op vrijdag 11 mei 2018 16:15 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Bedankt voor de reacties.
Ik heb geen idee waarom de personen in kwestie een 'afkeer' tegen briketten hebben, maar op basis van jullie reacties lijken kokosbriketten mij in ieder geval het proberen waard! Mag ik dan gelijk vragen welk merk aangeraden wordt?
Deze gebruik ik ook, gaat prima voor lange sessies in de smoker. Houtskool gebruik ik alleen voor High&fastquote:Op vrijdag 11 mei 2018 16:48 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik heb prima ervaringen met de kokosbriketten van Ecobrasa:
[ afbeelding ]
Ik heb mijn brikettenstarter bij de Action gehaald, voor een paar euro, want ik vond dat Weber behoorlijk veel geld vroeg voor een simpel stukje metaal.quote:Op vrijdag 11 mei 2018 21:15 schreef br00djekaas54321 het volgende:
De Looftlighter ziet er interessant uit maar ik ben toch maar voor een brikettenstarter van Weber gegaan. In ieder geval bedankt voor de suggesties. Hopelijk kan ik binnenkort kokosbriketten een kans geven!
Volgens mij ontvangt niemand hier sponsorgeld van Weber dus ik vraag het maar even: levert Weber volgens jullie goed/acceptabel spul − waar voor je geld − of hebben ze voornamelijk goede marketing? Er zal vast wel een leuke winstmarge op zitten maar krijg je er een degelijk product voor terug?
Bedankt voor jullie tijd.
Ik heb een 5-euro-starter van de gamma, ding is al een paar jaar oud maar doet het prima en is nog niet doorgeroest. Gebruik ik uitsluitend voor briketten. Als ik op houtskool wil grillen gooi ik steek ik dat aan met een aantal aanmaakblokjes tussen het houtskool, rechtstreeks in de bbq.quote:Op zaterdag 12 mei 2018 23:36 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Bedankt voor de reacties.
Een beetje research en gezond verstand kan uiteraard geen kwaad!
Vergeleken met het 'geklungel' met aanmaakblokjes is zo een brikettenstarter wel handig, heb ik mogen ervaren.
Mensen hier die te spreken zijn over 'indirect grilling'?
Is hier een recept van ziet er goed uitquote:
Geen idee wat voor recept hier gebruikt is, maar kan voor saté het volgende recept aanraden: http://www.bbqgenootschap(...)vleeskippenvlees%29/ (beter bekend als DanBras Sate). Ik gebruik het recept overigens als richtijn, kan best zijn dat dequote:Op maandag 14 mei 2018 00:52 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Is hier een recept van ziet er goed uit
Nog bedankt voor deze suggestie!quote:
Ik denk dat de BBQ's van Weber overpriced zijn. Als je kijkt naar bv een Rösle, die zijn net wat gunstiger geprijsd en volgens mij kwalitatief minstens net zo goed als de Webers.quote:Op zaterdag 12 mei 2018 14:33 schreef fietsie het volgende:
Persoonlijk vind ik het bij Weber altijd wel opletten; de BBQ is een prima ding.
Ik ken Rosle niet, en aangezien ze even duur zijn uiteindelijk, kunnen die misschien ook wel tegen een stootje.quote:Op dinsdag 15 mei 2018 11:28 schreef Geralt het volgende:
Bij nader inzien zijn die eigenlijk net zo duur zie ik nu
iBood heeft vandaag een thermometer die goed getest is door BBQ-Helden. Ik heb er net een besteld met 4 probes. Onze oude had helaas waterschade.quote:Op woensdag 16 mei 2018 19:37 schreef Ferdii het volgende:
ik ben op zoek naar een goede kern thermometer met 2 sensoren, 1 voor de bbq en 1 voor de kern. Daarbij wil ik ze op de smartphone kunnen uitlezen. wie heeft er ervaring met een goede?
thanks, 1 besteldquote:Op vrijdag 18 mei 2018 11:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
iBood heeft vandaag een thermometer die goed getest is door BBQ-Helden. Ik heb er net een besteld met 4 probes. Onze oude had helaas waterschade.
Dat wil wel?quote:Op maandag 21 mei 2018 18:17 schreef Ferdii het volgende:
[ afbeelding ]
Nu beenham op de bbq met eigen brouwsel rub, donderdag 2,5kg procureur
Gaat prima, alleen garing is best lastig zonder kerntermometer iets te lang maakt snel droogquote:
Dat vroeg ik me af...ik stop ze altijd in de oven en dan zijn ze alquote:Op maandag 21 mei 2018 18:25 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Gaat prima, alleen garing is best lastig zonder kerntermometer iets te lang maakt snel droog
Ja lekker! Mooi assortiment. Al heeft de reguliere ah hier ook graangevoerd vlees. Kiloprijs is enkel aan de forse kant, maarja.. aanbod is er in ieder gevalquote:Op zaterdag 19 mei 2018 18:33 schreef fietsie het volgende:
Toevallig ontdekte ik dat de AH XL in Strijp een diepvries heeft met echt vlees...
Wat een monsterburger heerlijkquote:Op maandag 21 mei 2018 19:35 schreef nelisb het volgende:
Mega baksteenburger gisteren.
[ afbeelding ]
Foto 1 is prima. Gaat hard zat in de grill nu. De rest zal ook as worden, temperatuur gaat dus nog wel omhoog.quote:Op zaterdag 9 juni 2018 19:46 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Horen we bij gebruik van een brikettenstarter i.c.m. met houtskool te wachten totdat de bovenste kolen volledig met as zijn bedekt? Of kan zoiets er na een minuut of twintig ook mee door:
[ afbeelding ]
Ik zal het vast wel verkeerd aanpakken, maar na 15-20 minuten hebben bij mij niet alle bovenste kolen een volledige laag as.
Bedankt voor de reactie. De kolen doen in principe wel hun werk, wat dat betreft inderdaad niets aan de hand!quote:Op zaterdag 9 juni 2018 20:09 schreef nelisb het volgende:
[..]
Foto 1 is prima. Gaat hard zat in de grill nu. De rest zal ook as worden, temperatuur gaat dus nog wel omhoog.
Wat een tof en uitgebreid verslagquote:
Ik vind het ergens op slaan maar de meningen verschillen er wel over geloof ik. Wij draaien hem na 3 minuten voor de eerste en laatste keer om omdat juist dan een mooie korst op he vlees ontstaat en daar hou ik van.quote:Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts één keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
Als jij zelf je hamburgers maakt en elke 20 seconden gaat omdraaien tyft het uiteindelijk uit elkaar. Omdraaien als het sap aan de bovenkant erdoorheen komtquote:Op zaterdag 9 juni 2018 20:58 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Over hamburgers (waar ik geen ervaring mee heb) gesproken: slaat de uitspraak 'slechts één keer omdraaien' ergens op? Geen idee in hoeverre het resultaat zou verschillen als je de burger, laten we zeggen, om de 20 seconden zou omdraaien.
topding.. veel beter dan zon goedkoop ding voor een vakantiequote:Op zondag 10 juni 2018 12:37 schreef borrepus het volgende:
Ik ben sowieso niet van het vlees 100 keer aanraken, nergens voor nodig.
Nu weber go anywhere aangeschaft voor op de camping. Nog even oefenen, maar lijkt er op dat ik hier heel blij mee ga zijn. Heb tot nu toe kippenboutjes met maïs en keertje een broodje worst met gepofte ui gemaakt. Vanavond staat bavette op het menu
Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.quote:Op zondag 10 juni 2018 11:54 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Als jij zelf je hamburgers maakt en elke 20 seconden gaat omdraaien tyft het uiteindelijk uit elkaar. Omdraaien als het sap aan de bovenkant erdoorheen komt
Ik maak ook geen hele dikke burgers.. net iets dikker dan bv die van de mcdonalds. vind ik zelf lekkerderquote:Op zondag 10 juni 2018 18:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.
Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.
Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 1 juli 2018 21:44 schreef Bluezz het volgende:
Wauw fiets, wat een werk, liefde en aandacht zaten er in die ribbenMaar je hebt wel een leuke coverband gehoordSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Kranplätze müssen verdichtet sein
Ziet er goed uit...en ingewikkeld...als je die homp nou in de pan rondom aanbakt en dan in 10 uur in zilverfolie op de bbq...laat garen eerst op kolen en dan steeds houtskool bij vullen..zou dat lukken?quote:Op zondag 27 mei 2018 19:07 schreef Ferdii het volgende:
Vandaag voor het eerst Pulled pork gemaakt
Vlees uitpakken
[ afbeelding ]
Eerst in de Rub
[ afbeelding ]
Klaar om te beginnen
[ afbeelding ]
Flink wat uurtjes verder 70 graden kerntemp, tijd om in te pakken
[ afbeelding ]
88graden
[ afbeelding ]
Nog even rusten in de Alu folie
[ afbeelding ]
Nog als geheel
[ afbeelding ]
Pullen maar
[ afbeelding ]
Kruiden en bbq saus erdoor
[ afbeelding ]
Eindresultaat
[ afbeelding ]
Leerpunten voor de volgende keer: betere indirecte zone maken en eerst de bbq op lucht lekkage controleren hierdoor was temp in begin moeilijk onder controle te krijgen
Op hoog temp dichtschroeien is toch om het vocht enzo in het vlees te houden ?quote:Op zondag 10 juni 2018 18:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Als je ze heel losjes vormt dan klopt dit. Echter voor de garing oid is een paar keer draaien beter. Het vlees wordt dan gelijkmatig warm, dus als je de boel enigzins sappig wilt houden is een paar keer draaien prima.
Ze riepen zoiets ook ooit over biefstuk. Is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig draaien een beter resultaat geeft.
Mag dus naar het zelfde fabelenrijk als het dichtschroeien. Dichtschroeien kan niet, hoe harder je bakt, hoe meer vocht het vlees verliest. Vooraf even goed aan braden maakt niets uit. Geeft wel een veel betere smaak trouwens.
Nope.quote:Op zondag 1 juli 2018 21:58 schreef Geerd het volgende:
[..]
Op hoog temp dichtschroeien is toch om het vocht enzo in het vlees te houden ?
Prachtig, was vast erg lekker.quote:Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!
Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]
Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]
Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.
Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]
Daarna was het tijd voor de basis ingrediënten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]
De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden
De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediënten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij
- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water
Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht
Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout
Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]
Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]
Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]
Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]
Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]
Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
Waarom zou je ze eerst aanbakken? En waarom 10 uur?quote:Op zondag 1 juli 2018 21:55 schreef Geerd het volgende:
[..]
Ziet er goed uit...en ingewikkeld...als je die homp nou in de pan rondom aanbakt en dan in 10 uur in zilverfolie op de bbq...laat garen eerst op kolen en dan steeds houtskool bij vullen..zou dat lukken?
Aaah!! Top.. ja in de oven doe ik ook vaak...maar een verse worst ofzo of tartaar langzaam bakken en dan zo een dikke beetje aangebrandekorst heerlijk!!!quote:Op zondag 1 juli 2018 22:03 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Nope.
Het vlees verliest meer vocht naarmate je harder bakt. Ook bij dichtschroeien.
Wat wel gebeurt is dat je suikers uit het vlees karamelliseert boven de 140 graden en dat je de maillardreactie een kickstart geeft. Je maakt smaak (baksmaak) en die kan dan daarna het vlees in trekken.
Maar vocht binnen houden
..nee. dan kun je beter op minder hoog vuur bakken.
Dat is dan ook handig: eerst aanbraden en dan de oven in om gelijkmatig te garen. Dan maak je wel veel smaak en verlies je daarna niet te veel vocht.
Ik bedoelde die pork.quote:Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Waarom zou je ze eerst aanbakken? En waarom 10 uur?
Ribben gaan in de meest basic versie op ongeveer 120 graden voor een uur of 5-6. Na 3 uur doe je ze 2 uur in folie met eventueel drank, honing, boter. Het laatste uur weer zonder folie en dan besmeren met saus.
Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Oh, verkeerd gelezenquote:
Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtjequote:Op zondag 1 juli 2018 22:17 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Oh, verkeerd gelezen
Maar ook bij pulled pork hoef je echt niet aan te bakken. Zo'n mooie korst ontstaat vanzelf. De bereidingswijze is trouwens eigenlijk wel hetzelfde als ribben alleen dan duurt het langer.
Ik denk niet dat het lekker wordt als je het de volledige duur in folie laat garen. Het is wel belangrijk dat het vlees zijn vocht kwijt kan.
Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.quote:Op zondag 1 juli 2018 22:28 schreef Geerd het volgende:
[..]
Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtje
[ afbeelding ]
4 euro van de action..kruiden rub? halen in de super.. paar kooltjes en houtskool.
En gaan met dat ding ?
Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120quote:Op zondag 1 juli 2018 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.
Maar helaas, op dit apparaat ga je niet low en slow kunnen barbecueen. Je hebt een deksel nodig om de temperatuur laag en constant te kunnen houden. Wat jij hebt is alleen bedoeld voor hoge temperaturen. Je kunt wel ribben of pulled pork in de oven maken en het laatste kwartier nog even grillen.
Dat is een veel beter idee Geerdquote:Op zondag 1 juli 2018 22:35 schreef Geerd het volgende:
[..]
Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120
Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..quote:
Nee joh. Kan elke dag van het jaarquote:Op zondag 1 juli 2018 22:41 schreef Geerd het volgende:
[..]
Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..
pure huldequote:Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!
Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]
Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]
Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.
Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]
Daarna was het tijd voor de basis ingrediënten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]
De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden
De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediënten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij
- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water
Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht
Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout
Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]
Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]
Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]
Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]
Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]
Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?quote:Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Houtskool van harde houtsoorten, bij voorkeur ook hars-vrije houtsoorten.quote:Op maandag 2 juli 2018 01:56 schreef Vanyel het volgende:
[..]
In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |