fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:11 |
We zouden vandaag op stap, ergens naartoe waar ook, naar het schijnt, lekkere Baklava verkocht zou worden. Helaas ging de trip door omstandigheden niet door, en werd er hier in huis wat sip gedaan over het niet kunnen ophalen van deze lekkernij. Dus.... besloot ik mijn allereerste poging tot zelfmaken te doen. En er, aangespoord door de CUL SC, een topic van te maken. | |
Ama | zondag 6 mei 2018 @ 14:11 |
Oh chill, ga ik volgen. ![]() | |
Limoentjuh | zondag 6 mei 2018 @ 14:14 |
| |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:17 |
Horde 1: Ingrediënten. Suiker? Bijna op. Filodeeg? Niets meer in de vriezer. Honing? Alleen versuikerde. Pistache nootjes? Nog een bodempje in een pot, gezouten. Dus op Zondag naar de AH in Sneek. Alles kunnen vinden, alleen helaas geen gepelde en/of ongezouten pistache nootjes. E.e.a. gekocht, de nootjes gepeld en daarna grondig gewassen met heet water. ![]() Daarna in de zon laten drogen. ![]() | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 14:22 |
Ik zou ze in de oven laten drogen. Knappen noten sowieso van op. Kwartiertje op 160C bijvoorbeeld. Maar goed, ga verder. ![]() | |
Bzzzzt | zondag 6 mei 2018 @ 14:22 |
Versuikerde honing kan je vloeibaar maken door de pot in heet water te zetten. | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:23 |
Vervolgens heb ik me zitten afvragen hoe ik dat wilde gaan doen met siroop en overgieten en koelen en wat ik nog meer wel eens allemaal in docu's op tv had gezien, herinnerde ik me lange rechthoekige vormen en heb ik een oven die ronddraait. Altijd. Dus: springvorm! ![]() Filo velletjes rondhakken ![]() ![]() En de min of meer ronde velletjes met geklaarde boter kwasten.. ![]() 15 laagjes filo, op een laagje bakpapier eronder. | |
Sigaartje | zondag 6 mei 2018 @ 14:23 |
Ik kom ook even kijken. | |
Limoentjuh | zondag 6 mei 2018 @ 14:25 |
Wauw je gaat het serieus echt zelf maken 😮 Knap hoor. | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:26 |
Toen enthousiast m'n inmiddels goed droge nootjes (het zonnetje is heerlijk!) gemalen, waarbij ik de doelgroep, degenen die het gaan eten straks, heb gevraagd te bepalen hoe fijn het moest worden.![]() | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:27 |
En... weer 15 laagjes filo met op ieder laagje geklaarde boter gekwast.![]() | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:31 |
En voor ie in de oven kon alvast gesneden; lijkt me niet dat dat na het bakken nog kan....![]() ![]() | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 14:32 |
lekker bezig Fiets! dapper, ik zeg dapper!!! | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:33 |
Hij staat ondertussen een klein half uur in de oven; ik heb de temperatuur bewust niet te hoog omdat de recepten die ik vond elkaar hier nogal op tegenspraken... van 150 - 190 heb ik ze gevonden. Nu een kop koffie, en voorbereiding doen voor de suikerstroop, die ik met een smaakje ga maken. | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 14:36 |
Gaat daar helemaal geen suiker in? ![]() | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 14:38 |
ju weet tog!!! ![]() | |
Molo | zondag 6 mei 2018 @ 14:42 |
Straks drenken in suikersiroop met honing, dat komt goed als het goed is Wel jammer dat de nootjes zo klein zijn, textuur van pistache is juist zo lekker ![]() En een taartrondje, huuuuuuuuuhhhhhhhh!!!! Je bent toch geen Limburger of Duitser? ![]() Ben benieuwd naar het resultaat, wel gedurfd! | |
Lucky_Strike | zondag 6 mei 2018 @ 14:45 |
Tof! | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 14:46 |
Hij gaat straks badderen in suikerstroop en honing, die vies zoete factor komt heus goed.![]() En het rondje, sjah puur practisch; deze vorm past in mijn ronddraaiende heteluchtoven... | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 14:47 |
Hm, ja, blijkbaar. Zie net filmpje op youtube, pas op het laatst bubbelende hete siroop erover. | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 14:48 |
Lekker ![]() | |
Molo | zondag 6 mei 2018 @ 14:51 |
Ik bedoel die in het midden ![]() | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 14:52 |
Ik heb nou wel fucking zin in baklava. ![]() | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 14:56 |
jij liever dan ik *schenkt nog maar eens een een witje in met een citroentje en gaat nog even op de bank buiten hangen.... wat een luxe dit weer! de vrouw is naar de tuin onkruid wieden en nieuwe rozen planten en ik vind het allemaal wel best! | |
Vanyel | zondag 6 mei 2018 @ 15:00 |
| |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 15:02 |
Dat was puur praktisch; anders moest ik van die akelig moeilijk te snijden scherpe puntjes maken in week, ongebakken boterdoorweekte filo ![]() | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 15:03 |
Direct uit de oven:![]() ![]() | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 15:04 |
En overgoten met de mierzoete suiker-honingsiroop:![]() Nu even koelen en dan geforceerd verder koelen, zodat er straks van gegeten kan worden ipv pas morgenochtend.. | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 15:09 |
nog steeds jammer dat je de noten niet hebt geroosterd..... en ik geloof dat ik tussendoor al siroop en nootjes gedaan had ipv gewoon 15 lagen filo, maar goed jij de baklava ik het glaasje Metaxa, ben niet zo van de zoet | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 15:13 |
Ik heb me, omdat het de 1e keer was dat ik dit maakte, in grote lijnen gehouden aan het recept. En de pistache nootjes waren al geroosterd, dat had niet veel zin meer... | |
Kaneelstokje | zondag 6 mei 2018 @ 15:15 |
Ziet er goed uit. | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 15:18 |
Zou ik ook doen. ![]() Ik kende het recept niet. Geroosterde nootjes "oppiepen" in de oven kan altijd hoor. | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 15:19 |
Gehaald van 24 cooking; volgens mij een recept van Rudolf. | |
#ANONIEM | zondag 6 mei 2018 @ 15:21 |
Netjes! | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 15:23 |
Cool denk dat het heerlijk zal zijn. ![]() | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 15:26 |
Die zal zijn nootjes niet eerst wassen, lijkt mij. ![]() | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 15:27 |
Die heeft iemand die komt hem gepelde ongezouten reeds geroosterde nootjes gratis brengen, met een iets groter labeltje erbij, om in beeld gezet te worden bij alles waarbij de nootjes door handen gaan..... | |
Molo | zondag 6 mei 2018 @ 15:33 |
Rudolf met de zoute noten Bedankt voor deze MI ![]() | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 15:34 |
nee na jou pas...eikel!!!! | |
Kreator | zondag 6 mei 2018 @ 15:47 |
Ziet er goed uit. Honger. | |
Lot_1 | zondag 6 mei 2018 @ 15:55 |
Oh lekker fietsie! ![]() | |
Isabeau | zondag 6 mei 2018 @ 16:00 |
AH heeft ook gepelde, ongezouten nootjes, alleen best duur. Ze staan bij de bakproducten, niet bij de noten. https://www.ah.nl/product(...)zouten-pistachenoten Maar boh, baklava ![]() | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 16:06 |
Ik weet dat ze er horen te zijn; helaas stonden ze daar niet, en kon ook het winkelpersoneel ze niet vinden. | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 16:08 |
En na uitlekken van de siroop:![]() ![]() En een stukje.... ![]() | |
RobinOok | zondag 6 mei 2018 @ 16:08 |
Mij lijkt trouwens helemaal niks mis met baklava van gezouten pistache nootjes. Lekker! Ik zou ze niet eens afgespoeld hebben, denk ik. | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 16:14 |
dikke kans dat het de smaak flink omhoog trekt idd | |
Postbus100 | zondag 6 mei 2018 @ 16:29 |
Met walnoten is ook heerlijk ![]() En verder props voor dit topic. | |
Sigaartje | zondag 6 mei 2018 @ 16:31 |
Ziet er top uit! Ik hou niet van zoet, maar hier is een kenner aan het werk geweest. Handig idee dat rondje in het midden. | |
MilkTea | zondag 6 mei 2018 @ 17:18 |
| |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 17:23 |
En beide? | |
fietsie | zondag 6 mei 2018 @ 17:29 |
Walnoten zijn geen optie; dan had ik vanmiddag een potentieel enkeltje naar het ziekenhuis gehad voor een deel van de voorproevers. | |
Kaneelstokje | zondag 6 mei 2018 @ 17:35 |
Nu ook voor suikerziekte. | |
FranticDJ | zondag 6 mei 2018 @ 17:37 |
Maar.. hoe smaakt het? | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 17:39 |
Geen strak plan dan inderdaad. ![]() | |
Lunatiek | zondag 6 mei 2018 @ 17:44 |
Zijn er onder de voorproevers Turken die weten hoe het moet smaken? | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 17:46 |
Baklava is Grieks.
| |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 17:49 |
vandaar mijn metaxa opmerking eerder | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 17:54 |
Ah, ik wist niet wat dat was. ![]() | |
Isabeau | zondag 6 mei 2018 @ 18:06 |
Oh. Zo'n AH heb ik ook. Dat je allerlei normale ingrediënten op je lijstje hebt en het er dan niet is ![]() Eindresultaat ziet er goed uit ![]() | |
liedetector | zondag 6 mei 2018 @ 18:15 |
denk dat je m nu gegoogled hebt en dat volgende keer ook nuttigt? | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 18:17 |
Denk dat ik dat best wel lekker zal vinden ja. ![]() | |
Postbus100 | zondag 6 mei 2018 @ 21:38 |
Ongetwijfeld. Maar zou zelf eerlijk gezegd kiezen. | |
Lunatiek | zondag 6 mei 2018 @ 22:43 |
Nou, Grieken dan. Of andere Byzantijnen/Romeinen/Hellenen. | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 22:44 |
Of half om half. ![]() | |
FlippingCoin | zondag 6 mei 2018 @ 22:45 |
Wel eens opgezocht maar dacht dat ze in dat artikel uiteindelijk dachten Assyriërs. ![]() | |
Black_Baron | zondag 6 mei 2018 @ 22:54 |
Net als pizza. Schijnt ook Grieks te zijn van origine. Nooit geweten. | |
potjecreme | zondag 6 mei 2018 @ 22:57 |
Staat ook in het recept. | |
Lunatiek | zondag 6 mei 2018 @ 23:02 |
Waar het mij om gaat is of dit recept zo vies zoet is als ze daar in het ontstaansgebied gewend zijn, of dat TS de minder zoete Westerse versie heeft gebruikt. Persoonlijk vind ik die Turkse versie niet te eten zo zoet. | |
Lucky_Strike | zondag 6 mei 2018 @ 23:17 |
Fiets, had je met de kennis van nu iets veranderd aan het recept? | |
#ANONIEM | dinsdag 8 mei 2018 @ 16:50 |
Lekker bezig geweest, Fietsie! ![]() | |
Smallish | dinsdag 8 mei 2018 @ 18:39 |
Hier ben ik inderdaad ook benieuwd naar! | |
LurkJeRot | dinsdag 8 mei 2018 @ 18:49 |
ziet er goed uit! | |
fietsie | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:00 |
Een volgende keer: - Gebruik ik niet gezouten nootjes - Zoek ik uit of geklaarde boter minder tijdrovend gemaakt kan worden dan ik het nu deed - Gebruik ik een betere kwast - Maak ik meer ![]() - Bak ik op iets hogere temperatuur zodat de onderste lagen net iets krokanter zijn voor er siroop bij gaat - Doe ik een experiment met pistache kruimels om de 2 a 3 lagen, ipv alleen in het midden - Laat ik de siroop een nachtje intrekken - Maak ik mijn siroop langer vooraf zodat er meer kameel en anijs in te proeven is, en gebruik ik minder limoen. | |
fietsie | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:01 |
Ik zou denk ik ook kijken of het nootjeslaagje er net iets minder.... brokkelig door wordt. | |
fietsie | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:02 |
Zie: CUL / Baklava voor newbies; voor alles is een eerste keer | |
Smallish | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:06 |
Ja, dat staat dus een paar Posts hierboven ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:19 |
Een kameel ja? ![]() ![]() | |
FlippingCoin | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:23 |
Was het te zuur dan? Limoen is ![]() | |
devlinmr | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:23 |
Kun je hem niet lager in de oven zetten met boven/onderwarmte. Dat is bij mij meestal de truc | |
fietsie | dinsdag 8 mei 2018 @ 19:56 |
Nee helaas een brieke heteluchtoven met een fan en temperatuur-bijregeling door het grill element bovenin. Dus als je hem tijdens gebruik heter wilt zetten gaat ie grillen | |
quirina | dinsdag 8 mei 2018 @ 22:17 |
Baklava is absoluut niet Grieks, de Turken hebben het recept naar Griekenland gebracht toen ze Griekenland veroverden. | |
nogeenoudebekende | woensdag 9 mei 2018 @ 08:44 |
Nee.
| |
Kaatje1 | woensdag 9 mei 2018 @ 09:35 |
Nee hoor, zie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Baklava | |
quirina | woensdag 9 mei 2018 @ 14:05 |
Wikipedia is niet goed. | |
Lucky_Strike | woensdag 9 mei 2018 @ 14:06 |
Maakt het uit waar dat gerecht vandaan komt? Gaan we er ooit achter komen? | |
nogeenoudebekende | woensdag 9 mei 2018 @ 14:36 |
Gaat eenzelfde discussie worden of je Rendang met kip kunt maken vrees ik. | |
Axia | woensdag 9 mei 2018 @ 15:03 |
Ziet er prachtig uit. Op hoeveel graden had je de oven? | |
FlippingCoin | woensdag 9 mei 2018 @ 15:15 |
Dit. ![]() Mooi toch. ![]() | |
Atak | vrijdag 11 mei 2018 @ 00:05 |
Amateur. ![]() Maar leuk geprobeerd. ![]() | |
FlippingCoin | vrijdag 11 mei 2018 @ 00:09 |
Jij bent een Griek zeker? | |
Harvest89 | vrijdag 11 mei 2018 @ 00:33 |
Ik heb dit nog nooit gegeten. Wat voor deeg is dat, een soort bladerdeeg ofzo? | |
Ole | vrijdag 11 mei 2018 @ 02:08 |
liever een enthousiaste amateur dan een verzuurde pro | |
fietsie | vrijdag 11 mei 2018 @ 11:17 |
160 graden, wat bij deze oven een variatie is tussen 145 en 165 graden ![]() | |
fietsie | vrijdag 11 mei 2018 @ 11:18 |
https://en.wikipedia.org/wiki/Filo | |
Zilverberk | woensdag 19 juni 2019 @ 21:29 |
Heb je ondertussen al kans gezien deze plannen uit te voeren? |