abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173489491
do1ces.jpg

Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een vervuild gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

Waar vind ik meer info?

Astrowiki
Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
[url=Heavens Above]Heavens Above[/url], hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

Wat kan ik krijgen aan Software?

Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
KStars, voor gebruikers van KDE.
Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen

Vorig topics:
Astronomie in de Achtertuin #1
Astronomie in de Achtertuin #2
Astronomie in de Achtertuin #3

Gerelateerde topics:

Het Astronomie Topic #9
[CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 9
[CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173489520
Foto van de diamond ring (Bigma lens 50-500mm)

2djvqsy.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door Prisha op 30-08-2017 21:04:20 ]
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173489612
En nog eentje van totality: (Bigma lens 50-500mm)

Bigma_stack_solarflare2.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Prisha op 30-08-2017 21:04:27 ]
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173490150
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 augustus 2017 17:26 schreef Prisha het volgende:

[..]

Het was niet echt super donker.
Ik heb net een clipje geplaatst van de 2 minuten totality en iets ervoor...kwaliteit is niet al te best, we zitten hier in Yellowstone zonder goede internet connectie maar ik wilde toch voor de vrienden en family iets laten zien...als ik straks weer bij mijn broer ben plaats ik betere footage, maar het zag er dus zo uit:

Gaaf! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_173494034
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 20:41 schreef Prisha het volgende:
Foto van de diamond ring (Bigma lens 50-500mm)

[ afbeelding ]
^O^ ^O^ ^O^
Mooi die protubaransen

quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 20:45 schreef Prisha het volgende:
En nog eentje van totality: (Bigma lens 50-500mm)

[ afbeelding ]
^O^ ^O^ ^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173497446
_O_ ^O^ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173497463
30-08-2017

Reuzenasteroïde scheert vrijdag langs de aarde


media_xll_9972616.jpg
© shutterstock.

Ruimte Florence is de naam van de reuzenasteroïde die vrijdag langs onze planeet zal scheren. Het gaat om de grootste asteroïde die, zover bekend, ooit langs de aarde passeerde. Florence heeft een diameter van bijna vijf kilometer en mocht de asteroïde op aarde inslaan, zou dat het einde betekenen van het leven zoals we het kennen. Florence zal op 7 miljoen kilometer van onze planeet voorbijrazen, ongeveer 18 keer de afstand tussen de aarde en de maan.

Het is van 1890 geleden dat Florence ons zo dicht naderde en de volgense scheervlucht komt er pas in het jaar 2500. Wetenschappers krijgen vrijdag dus een unieke kans op de asteroïde van dichtbij te bestuderen met radars.

Primeur

Volgens het Amerikaanse ruimteagentschap NASA is het de eerste keer dat een asteroïde van dergelijke omvang zo dicht bij de aarde komt sinds NASA asteroïden begon te observeren.

"Hoewel heel wat asteroïdes dichter bij de aarde zijn gepasseerd, waren die allemaal kleiner", zegt Paul Chodas, manager van het NASA-centrum voor de studie van asteroïden.

asteroid-florence-3ohhwkK552JiGakLmM?utm_source=iframe&utm_medium=embed&utm_campaign=Embeds&utm_term=http%3A%2F%2Fwww.hln.be%2Fhln%2Fnl%2F961%2FWetenschap%2Farticle%2Fdetail%2F3246053%2F2017%2F08%2F30%2FReuzenasteroide-scheert-vrijdag-langs-de-aarde.dhtml%3Futm_source%3Dhln&%3Butm_medium=email&%3Butm_campaign=newsletter&%3Butm_content=daily&%3Butm_userid=f97009f-8e26-03bd-6e04-40021281a60b&%3Bctm_ctid=a9cae8af9b361b61f47306cee3537825


Florence Nightingale

De asteroïde werd genoemd naar Florence Nightingale, de Britse grondlegster van de moderne verpleegkunde, en werd voor het eerst opgemerkt in 1981. Om de 859 dagen maakt ze een tochtje rond de zon. Volgens NASA zal de asteroïde met een telescoop te zien zijn. Rond 8 uur vrijdagochtend, wanneer u de kinderen naar school brengt, kan je Florence zien tussen de constellaties Equuleus en Delphinus. De beste plekken om Florence te spotten zijn Australië en Nieuw-Zeeland, want daar zal het nacht zijn als Florence het dichtst bij de aarde komt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173497614
30-08-2017

Maanorbiter maakt prachtige foto van de aarde tijdens de zonsverduistering

Te zien is hoe een zwarte schaduw op een groot deel van de VS rust.

Vorige week was vanuit de VS een totale zonsverduistering te zien. Hierbij beweegt de maan – vanaf de aarde gezien – voor de zon langs en houdt deze kortstondig het zonlicht tegen. Eerder zagen we al prachtige foto’s die tijdens de zonsverduistering vanaf de aarde en vanuit het internationale ruimtestation waren gemaakt. Maar nu biedt NASA ons weer een heel nieuw perspectief op de kwestie. Een nieuwe foto onthult hoe de zonsverduistering er vanaf het oppervlak van de maan uit moet hebben gezien.

untitled-1_4.jpg
Afbeelding: NASA / GSFC / Arizona State University.
De prachtige foto is gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter. Deze ruimtesonde bestudeert normaliter de maan, maar richtte op 21 augustus even de ogen op de aarde. Op de foto is goed te zien dat de schaduw van de maan op de aarde valt. Op het moment dat de sonde de foto maakte, haastte die schaduw zich met een snelheid van zo’n 670 meter per seconde over de VS voort.

De Lunar Reconnaissance Orbiter werd in 2009 gelanceerd en doet al heel wat jaren onderzoek naar de maan. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Zo werd één van de camera’s van de orbiter in 2014 waarschijnlijk geraakt door een meteoroïde. Gelukkig functioneert LRO nog prima en kan deze nog steeds onderzoek doen naar de maan. Want wie denkt dat dit hemellichaam – dat tientallen jaren geleden al door mensen werd bezocht – geen geheimen meer heeft, heeft het mis. Zo ontdekte de orbiter een paar maanden geleden nog dat er mogelijk rijp te vinden is op de maan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173499171
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 23:34 schreef -CRASH- het volgende:

Mooi die protubaransen

Die waren met het blote oog te zien, dat verraste me behoorlijk.
Nog eentje met de prominence :
xkowli.jpg
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173519749
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173519756
1 september 2017
Als je vandaag en morgen tussen 05.00 en 05.30 uur met een verrekijker naar de heldere planeet Venus kijkt, laag in het oosten, zie je op kleine afstand linksboven Venus een mooi groepje sterren: de open sterrenhoop de Krib in het sterrenbeeld Kreeft.

5 september 2017
Vanmorgen vindt een zeer nauwe samenstand plaats van de oranjerode planeet Mars en de blauwwitte ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, rechtsonder Mars. Om er iets van te zien is een kraakheldere hemel, een volledig vrij uitzicht op het oosten, en een verrekijker nodig. Probeer de ster en de planeet te vinden tussen 06.00 en 06.30 uur. Direct rechts van het tweetal zie je de planeet Mercurius; hoger aan de hemel schittert Venus.

6 september 2017
Volle Maan (09.03 uur). 's Avonds rond 22.00 uur zie je de maan laag aan de oostzuidoostelijke hemel. Linksboven de maan is het kolossale Herfstvierkant te zien - het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus.

10 september 2017
Nauwe samenstand van de planeet Mercurius en de ster Regulus in de Leeuw. Regulus is zwakker en staat linksboven de planeet. Kijk vanaf 06.00 uur, heel laag aan de oostelijke hemel. Op grotere hoogte is ook Venus te zien, die veel helderder is.

12 september 2017
Aan het begin van de ochtendschemering, rond 05.30 uur, staat de maan hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel. De oranjerode ster die pal links van de maan staat is Aldebaran, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De kleine planeet is tijdens de ochtendschemering goed zichtbaar aan de oostelijke hemel. Kijk vanaf 06.00 uur laag in het oosten. Verwar Mercurius niet met Venus, die hoger aan de hemel staat en veel helderder is. Mercurius wordt geflankeerd door de ster Regulus in de Leeuw en de planeet Mars.

13 september 2017
Laatste Kwartier (08.25 uur). 's Morgens bij het aanbreken van de schemering, rond 05.30 uur, staat de half verlichte maan hoog in het zuidoosten. Op flinke afstand rechts van de maan zie je de ster Aldebaran in de Stier; op nog iets grotere afstand linksonder de maan staat de eveneens oranjerode ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion.

16 september 2017
De planeten Mercurius en Mars staan vandaag en morgen heel dicht bij elkaar aan de ochtendhemel. Probeer ze te vinden aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.15 uur, heel laag aan de oostelijke hemel; waarschijnlijk heb je er een verrekijker voor nodig, en in ieder geval een zeer vrij uitzicht op de oostelijke horizon. Rechtsboven de twee planeten zie je de ster Regulus en de veel helderder planeet Venus.

20 september 2017
Nieuwe Maan (07.30 uur). 's Morgens is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de heldere planeet Venus en de veel zwakkere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, direct rechtsonder de planeet. Bekijk het tweetal tussen 05.45 en 06.30 uur, laag boven de oostelijke horizon; gebruik eventueel een verrekijker om Regulus te zien.

22 september 2017
Vandaag begint de sterrenkundige herfst (22.02 uur): de zon trekt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

27 september 2017
Vanavond staat Saturnus op vrij grote afstand rechtsonder de bijna half verlichte maan. Kijk rond 21.00 uur in het zuidzuidwesten.

28 september 2017
Eerste Kwartier (04.53 uur).
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173600161
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 20:41 schreef Prisha het volgende:
Foto van de diamond ring (Bigma lens 50-500mm)

[ afbeelding ]
Wat geweldig Pris !!!!
Je weet pas wat je mist als het er niet is.
pi_173600178
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2017 10:52 schreef Prisha het volgende:

[..]

Die waren met het blote oog te zien, dat verraste me behoorlijk.
Nog eentje met de prominence :
[ afbeelding ]
Prachtig !!!
Je weet pas wat je mist als het er niet is.
pi_173600451
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 14:25 schreef PTLe het volgende:

[..]

Wat geweldig Pris !!!!
thanks! echt een waanzinnig ervaring om zoiets mee te maken O+
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173600490
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 14:37 schreef Prisha het volgende:

[..]

thanks! echt een waanzinnig ervaring om zoiets mee te maken O+
Ja dat geloof ik graag ! O+
Je weet pas wat je mist als het er niet is.
pi_173602623
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 14:37 schreef Prisha het volgende:

[..]

thanks! echt een waanzinnig ervaring om zoiets mee te maken O+
Supergaaf prisje _O_
Do not let the behavior of others destroy your inner peace.
pi_173604247
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 16:36 schreef sjampoeh het volgende:

[..]

Supergaaf prisje _O_
O+
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173745498
Een foto van mijn broer, deze is met de Takahashi gemaakt. Je ziet zelfs earth shine.
Duurde een beetje lang...hij is een pietje precies, Verschillende software programma's gebruikt en dit is verise 246 inmiddels

23hu543.jpg
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173901368
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 21:01 schreef Molurus het volgende:

[..]

Gaaf! ^O^
top man ^_=)/
pi_173901432
top
pi_173902980
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2017 07:28 schreef Prisha het volgende:
Een foto van mijn broer, deze is met de Takahashi gemaakt. Je ziet zelfs earth shine.
Duurde een beetje lang...hij is een pietje precies, Verschillende software programma's gebruikt en dit is verise 246 inmiddels

[ afbeelding ]
_O_ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173931074
Heeft iemand gister die meteoor nog gezien? Ik niet daar baal ik dan weer van :(
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_173933310
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 15:24 schreef Prisha het volgende:
Heeft iemand gister die meteoor nog gezien? Ik niet daar baal ik dan weer van :(
Ik ook niet

22-09-2017

Er is nu ook mooi beeld: heldere vuurbol boven België en Nederland


?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Wie gisteravond rond 21 uur naar omhoog tuurde, heeft 'm misschien wel gezien: een heldere vuurbol schoot door de lucht. Veel Belgen en Nederlanders maakten er melding van op sociale media. "Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", zegt weerman Frank Deboosere.

43600911-9CC7-4D7A-815A-9B5E5BC28295.jpeg?itok=4Lrf-NMN
Foto van de vuurbal, gefotografeerd door de Sterrewacht in Leiden. © Francois Colas / Detlef Koschny

Noodweer Benelux kreeg gisteravond heel wat meldingen binnen. De vuurbol die rond 21 uur boven vele dorpen en steden te zien was, ook in Nederland, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. "Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer ze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen. "Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere. "Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus quasi onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.

Intussen is ook een prachtige foto van het fenomeen op het web verschenen. Een Nederlandse fotograaf slaagde erin om de vuurbol vast te leggen met zijn speciale camera en zette het beeld op Twitter.

Klik hier voor video

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 22 september 2017 @ 23:53:02 #24
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_173939238
En de astronomische herfst is begonnen om 22.02u.
''Aquila non capit muscas.''
  zaterdag 23 september 2017 @ 00:02:48 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173939399
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 17:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik ook niet

22-09-2017

Er is nu ook mooi beeld: heldere vuurbol boven België en Nederland


[ afbeelding ]9

Wie gisteravond rond 21 uur naar omhoog tuurde, heeft 'm misschien wel gezien: een heldere vuurbol schoot door de lucht. Veel Belgen en Nederlanders maakten er melding van op sociale media. "Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", zegt weerman Frank Deboosere.

[ afbeelding ]
Foto van de vuurbal, gefotografeerd door de Sterrewacht in Leiden. © Francois Colas / Detlef Koschny

Noodweer Benelux kreeg gisteravond heel wat meldingen binnen. De vuurbol die rond 21 uur boven vele dorpen en steden te zien was, ook in Nederland, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. "Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer ze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen. "Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere. "Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus quasi onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.

Intussen is ook een prachtige foto van het fenomeen op het web verschenen. Een Nederlandse fotograaf slaagde erin om de vuurbol vast te leggen met zijn speciale camera en zette het beeld op Twitter.

Klik hier voor video

(HLN)
Ik kreeg vroeger op school verteld dat zo een steentje door de wrijving zo warm werd dat ie gloeide. Dat is niet correct, het is de compressie van de lucht voor het steentje dat hem zo warm laat worden,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173943437
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 17:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik ook niet

22-09-2017

Er is nu ook mooi beeld: heldere vuurbol boven België en Nederland


......Intussen is ook een prachtige foto van het fenomeen op het web verschenen. Een Nederlandse fotograaf slaagde erin om de vuurbol vast te leggen met zijn speciale camera en zette het beeld op Twitter.

mooi wel ^O^
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
  vrijdag 29 september 2017 @ 06:19:32 #27
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_174066423
Sinds paar dagen zie ik een ster in het zuidoosten staan rond dit tijdstip. Die ster lijkt in 3 of 4 kleuren te knipperen. Volgens mijn app moet het Sirius zijn?
Maar waarom knippert hij zo? Ik weet dat sterren kunnen flikkeren door atmosfeer, maar deze lijkt in een patroon te knipperen, en dus in paar kleuren.

Weet iemand wat dit voor fenomeen is?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  vrijdag 29 september 2017 @ 06:25:46 #28
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_174066436
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 06:19 schreef Parafernalia het volgende:
Sinds paar dagen zie ik een ster in het zuidoosten staan rond dit tijdstip. Die ster lijkt in 3 of 4 kleuren te knipperen. Volgens mijn app moet het Sirius zijn?
Maar waarom knippert hij zo? Ik weet dat sterren kunnen flikkeren door atmosfeer, maar deze lijkt in een patroon te knipperen, en dus in paar kleuren.

Weet iemand wat dit voor fenomeen is?
daarvoor hebben we uiteraard Google. Hier een duidelijke uitleg voor eventuele andere lui die uit de nachtdienst komen: https://www.google.nl/amp(...)-sirius-twinkle/amp/ ;)
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_174131610
5 oktober 2017
Aan het begin van de ochtendschemering is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeten Venus en Mars. Venus is verreweg de helderste van de twee. Bekijk de samenstand vanaf 06.15 uur, heel laag aan de oostelijke horizon en gebruik eventueel een verrekijker om Mars te zien. Ook morgen (6 oktober) staan de twee planeten nog heel dicht bij elkaar aan de hemel. Vandaag is het ook Volle Maan (20.40 uur).

9 oktober 2017
's Morgens tussen 06.00 en 06.30 uur zie je de maan heel hoog aan de zuidwestelijke hemel. Op enige afstand linksboven de maan staat de ster Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier.

10 oktober 2017
Vanmorgen zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier rechtsonder de maan. Linksonder de maan is het prachtige wintersterrenbeeld Orion zichtbaar. Kijk rond 06.00 uur, hoog boven de zuidelijke horizon.

11 oktober 2017
De maan staat midden in de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond, Sirius in de Grote Hond, Rigel in Orion en Aldebaran in de Stier. Kijk 's morgens rond 06.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

12 oktober 2017
Laatste Kwartier (14.25 uur). 's Morgens rond 06.00 uur zie je de half verlichte maan hoog aan de zuidoostelijke hemel. De heldere ster schuin linksonder de maan is Procyon, de hoofdster van het sterrenbeeld Kleine Hond. Linksboven de maan zijn Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen.

17 oktober 2017
Rond 06.30 uur zie je heel laag in het oosten een mooie samenstand van de smalle maansikkel en de oranjerode planeet Mars, op kleine afstand onder de maan. Een half uur later, als het al flink schemert, is lager aan de hemel ook de heldere planeet Venus zichtbaar.

18 oktober 2017
Kijk of je tijdens de ochtendschemering, vanaf 07.00 uur, heel laag aan de oostelijke hemel de zeer smalle maansikkel en de planeet Venus kunt vinden.

19 oktober 2017
Nieuwe Maan (21.12 uur). Vandaag staat de verre planeet Uranus in oppositie met de zon, in het sterrenbeeld Vissen. Met een verrekijker is hij zichtbaar als een zwak sterretje.

21 oktober 2017
Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm die veroorzaakt wordt door stofjes van komeet Halley. Het vluchtpunt ligt in het sterrenbeeld Orion. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: het is net Nieuwe Maan geweest.

26 oktober 2017
Jupiter staat vandaag in conjunctie met de zon: gezien vanaf de aarde beweegt de reuzenplaneet op grote afstand achter de zon langs, waardoor hij geruime tijd niet zichtbaar is.

28 oktober 2017
Eerste Kwartier (00.22 uur).

30 oktober 2017
Om 21.00 uur zie je op grote afstand onder de maan, exact in het zuiden, de heldere ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174131629
Ik was vannacht even bezig met de Night Sky (lite) app

stonden een paar planeten op een mooi lijntje :)

20a6xa9.png
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174131682
02-10-2017

Voor het eerst in 16 jaar kunnen we meer te weten komen over de atmosfeer van Triton

No pressure.

Later deze week moet het gaan gebeuren. Op 5 oktober zal Triton voor het eerst in zestien jaar tijd voor een ver van ons verwijderde ster langs bewegen en het licht van die ster tegenhouden. Het biedt kansen. Want terwijl Triton voor de ster langs beweegt, glijdt een deel van het sterlicht door de atmosfeer van de maan heen. En door dat door Tritons atmosfeer gefilterde licht te bestuderen, kunnen we meer te weten komen over de temperatuur, druk en dichtheid van die atmosfeer.

SOFIA
Voor die waarnemingen wordt een beroep gedaan op het vliegende observatorium SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Het observatorium heeft daarmee een lastige taak op zich genomen. Want het betekent dat SOFIA zich direct in de schaduw die Triton op de aarde werpt, moet zien te wurmen. En die schaduw haast zich met een snelheid van meer dan 17 kilometer per seconde voort, terwijl ook SOFIA een snelheid heeft van 1050 kilometer per uur.

2014 MU69
Gelukkig heeft SOFIA ervaring met dit soort karweitjes. In 2011 en 2015 werd het observatorium ingezet om meer over Pluto’s atmosfeer te weten te komen terwijl de dwergplaneet voor een verre ster langsbewoog. En recent werd SOFIA gebruikt om op vergelijkbare wijze meer te weten te komen over Kuipergordelobject 2014 MU69 (de volgende bestemming van ruimtesonde New Horizons). De geschiedenis leert ons bovendien dat uit dit soort studies verrassende ontdekkingen kunnen komen. Zo werden er sterke aanwijzingen gevonden dat 2014 MU69 uit twee delen bestaat. En dankzij vergelijkbaar onderzoek ontdekte de voorloper van SOFIA – Kuiper Airborne Observatory – dat Uranus ringen heeft.

De druk om op 5 oktober ook nieuwe ontdekkingen te doen omtrent de atmosfeer van Triton is enorm. Het is namelijk jaren geleden dat Triton voor een heldere ster langs heeft bewogen. Om er alles uit te halen, wordt naast SOFIA ook een beroep gedaan op meer dan dertig telescopen op aarde. Zij worden onder meer ingezet om de vorm van Tritons atmosfeer te achterhalen. Die vorm wordt weer bepaald door Neptunus, waar Triton zeer dicht bij in de buurt staat.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174157050
quote:
0s.gif Op maandag 2 oktober 2017 09:01 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik was vannacht even bezig met de Night Sky (lite) app

stonden een paar planeten op een mooi lijntje :)

[ afbeelding ]
mooie line up ^O^
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_174157153
Dit topic. O+ Staarde vroeger uuuuren naar de lucht. Helaas tegenwoordig amper tijd meer voor. Maar nu het vroeg donker wordt en lang donker blijft, kan ik weer gaan turen. :)
pi_174228206
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174228228
06-10-2017

Asteroïde passeert volgende week rakelings langs Aarde, maar over een paar jaar zou hij ons ook kunnen raken

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © NASA

Wetenschap & Planeet Volgens wetenschappelijke berekeningen zal er volgende week een asteroïde rakelings langs de Aarde scheren. Hij zal ons tot op nauwelijks 44.000 kilometer naderen en dat is maar zo’n 8 kilometer verder dan de baan waarin telecomsatellieten draaien.

Het gaat om planetoïde 2012 TC4, die op 5 oktober 2012 door een observatorium op Hawaï werd ontdekt. Hij passeerde de aarde toen op 100.000 kilometer. Sindsdien is hij niet meer gezien, omdat hij te klein en te ver weg was om te volgen. (lees hieronder verder)

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © ESA

Het ruimteobject zal op 12 oktober om 07.41 uur het dichtste langs ons scheren en heeft de grootte van een huis (15 tot 30 meter). Hij nadert tot op een afstand die een achtste is van de afstand tussen de Aarde en de maan. Volgens Detlef Koschny van Europees Ruimtevaartbureau ESA is er voor alle duidelijkheid geen enkel risico dat hij de aarde zal raken.

Bedreiging
Volgens het ESA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt de scheervlucht wel een “excellente mogelijkheid om de internationale capaciteiten voor het herkennen en het volgen van objecten in de buurt van de Aarde te testen en onze capaciteiten te onderzoeken hoe wij samen op een reële bedreiging kunnen reageren”. Het systeem voor ‘planetaire verdediging’ bestaat uit een netwerk van observatoria en wetenschappers. (lees hieronder verder)


763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

 © NASA

In oktober 2079 kan dezelfde asteroïde ons wél treffen, al bedraagt volgens de huidige berekeningen de waarschijnlijkheid amper 1 op 2.645. Ter vergelijking: de asteroïde is maar een beetje groter dan de ruimterots die onze Aarde raakte in februari 2013 vlakbij Chelyabinsk in Rusland. Die was 20 meter breed en had dezelfde energie van 30 atoombommen, van het type dat Hiroshima raakte.

Schokgolf
Die creëerde een schokgolf die mensen in de buurt van hun benen blies en de ruiten van duizenden gebouwen vernielde. Er raakten in totaal 1.200 mensen gewond, de meeste door rondvliegend glas en puin. Maar ook door brandwonden, want de gigantische vuurbol gloeide tot 30 keer helderder dan de zon, tot hij op 45 kilometer boven het aardoppervlak uit elkaar begon te vallen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174294180
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 oktober 2017 08:50 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-10-2017

Asteroïde passeert volgende week rakelings langs Aarde, maar over een paar jaar zou hij ons ook kunnen raken

...

Het ruimteobject zal op 12 oktober om 07.41 uur het dichtste langs ons scheren en heeft de grootte van een huis (15 tot 30 meter). Hij nadert tot op een afstand die een achtste is van de afstand tussen de Aarde en de maan. Volgens Detlef Koschny van Europees Ruimtevaartbureau ESA is er voor alle duidelijkheid geen enkel risico dat hij de aarde zal raken.

Bedreiging
Volgens het ESA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt de scheervlucht wel een “excellente mogelijkheid om de internationale capaciteiten voor het herkennen en het volgen van objecten in de buurt van de Aarde te testen en onze capaciteiten te onderzoeken hoe wij samen op een reële bedreiging kunnen reageren”. Het systeem voor ‘planetaire verdediging’ bestaat uit een netwerk van observatoria en wetenschappers. (lees hieronder verder)

In oktober 2079 kan dezelfde asteroïde ons wél treffen, al bedraagt volgens de huidige berekeningen de waarschijnlijkheid amper 1 op 2.645. Ter vergelijking: de asteroïde is maar een beetje groter dan de ruimterots die onze Aarde raakte in februari 2013 vlakbij Chelyabinsk in Rusland. Die was 20 meter breed en had dezelfde energie van 30 atoombommen, van het type dat Hiroshima raakte.

Schokgolf
Die creëerde een schokgolf die mensen in de buurt van hun benen blies en de ruiten van duizenden gebouwen vernielde. Er raakten in totaal 1.200 mensen gewond, de meeste door rondvliegend glas en puin. Maar ook door brandwonden, want de gigantische vuurbol gloeide tot 30 keer helderder dan de zon, tot hij op 45 kilometer boven het aardoppervlak uit elkaar begon te vallen.

(HLN)
2079 is over een paar jaar? hopelijk deze dan niet in de achtertuin ;)
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_174294210
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174391411
21-09-2017

Het buurstelsel van de Melkweg komt op bezoek

maelkevejen-P9yAG3LQQ4s1J2qCfpE5TA.jpg?auto=compress&ch=Width%2CDPR&dpr=1.40&ixjsv=2.2.4&q=71&rect=0%2C0%2C1055%2C731&w=960
Half oktober zie je Andromeda tot in detail met een kleine telescoop die 40 keer kan vergroten. De dwergsterrenstelsels M110 en M32, die zich in de buurt van Andromeda bevinden, zijn ook goed aan de nachtelijke hemel te zien.

Half oktober kun je het dichtstbijzijnde sterrenstelsel, Andromeda, met het blote oog ontwaren. En met een kleine telescoop kun je het bezoek van de kosmische gigant helemaal mooi zien.

Zelf zien

Midden oktober zie je op een heldere avond het Andromedastelsel met het blote oog.

De sterrenrijke kern van het stelsel is te zien als een wat vage ster hoog aan de hemel, een paar handbreedtes ten zuidoosten van het punt pal boven je.

Een telescoop met 40x vergroting geeft je de beste ervaring van het grote stelsel, dat in zijn geheel aan de hemel een gebied beslaat van zes keer de vollemaan.

Naast Andromeda zie je de twee dwergsterrenstelsels M110 en M32, die vlak bij het grote stelsel staan. M110 zie je net onder Andromeda en M32 vlak boven de kern.

Zo doe je dat

•Om Andromeda met het blote oog te zien zoek je een donker plekje op met zo min mogelijk straatverlichting. Een natuurgebied of een plek op het platteland is het beste.

•Op een plek met enige lichtvervuiling kun je het stelsel ook goed zien als je een telescoop met een filter gebruikt, dat het gelige kunstlicht eruitfiltert.

•Om goede foto’s van Andromeda te nemen zet je een spiegelreflexcamera met telelens op de telescoop. De telescoop moet een koppelstuk voor je camera hebben, plus een motortje dat de beweging aan de hemel volgt

(wibnet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174487478
Uranus wellicht met blote oog te zuien dit weekend

Uranus Will Look Spectacular This Weekend
Keep your eyes on the skies this month, because you just might catch a glimpse of the distant ice giant Uranus in our Solar System.

On October 19, Uranus will be at its closest point to Earth. This is known as opposition, as it will be on the opposite side of the Sun in our skies. At this position, it will be “just” 2.7 billion kilometers (1.7 billion miles) from Earth, compared to its most distant position of 3.2 billion kilometers (2 billion miles).

Around this time, Uranus might just about be visible with the naked eye in the night sky, appearing a blue-green color. With binoculars or a telescope, you should more easily be able to spot it near the constellation of Pisces in the southeast sky.

Astronomy magazine notes the planet will be especially visible because it will be so high. In fact, it will be at its highest position in the sky during opposition since February 1963. It will have a magnitude (brightness) of about 5.7.

This isn’t the only interesting thing in our night sky this month though. Around now, Mars and Venus are both visible in the pre-dawn sky, towards the eastern horizon. Again, binoculars might be useful here as the approaching light of the Sun makes it a bit difficult to see.

If planets aren’t your thing, then fear not, as we’ve also got a meteor shower this month. The Orionids will peak on October 20, which is fortunately going to be a moonless night. Looking towards the Orion constellation, you could see about 10 to 15 meteors an hour.

(IFLScience)
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_174553812
stomme wolken hier ook altijd :(
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_174796975
31-10-2017

Astronomen in alle staten over buitenaardse bezoeker

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © NASA/AP - Met de ruimtetelescoop Hubble, al meer dan 25 jaar in trouwe dienst, kunnen de laatste beelden worden genomen van A/2017 U1, het allereerste rotsblok van een ander sterrenstelsel in ons zonnestelsel.

kennismaking met A/2017 U1 is kort maar krachtig. Maar niet minder spectaculair. Het rotsblok is het allereerste waargenomen bezoek van een ruimteobject uit een ander zonnestelsel.

Astronomen hebben geen tijd te verliezen. A/2017 U1 raast met zo’n snelheid door ons zonnestelsel dat hij vandaag of morgen al weer uit beeld is van de sterkste telescopen op aarde. Alleen de ruimtetelescoop Hubble is wat langer een blik gegund als het rotsblok koers zet richting het sterrenbeeld Pegasus. Om nooit meer terug te keren.

Ongekend
De snelheid van A/2017 U1 is ongekend: 44 kilometer per seconde, bijna 160.000 kilometer per uur. Een object met zo’n snelheid laat zich niet vangen door de zwaartekracht van de zon in een omloopbaan, het moest dus wel afkomstig zijn uit de krochten van het heelal. “Het kon hier niet gaan om een normale asteroïde of een komeet. Dit moest van buiten ons zonnestelsel komen”, aldus astronoom Rob Weryk van het Instituut voor Astronomie van de Universiteit van Hawaï.

Weryk zag het rotsblok als eerste, op 19 oktober. Collega Marco Micheli, van de Europese Ruimtetelescoop op de Canarische Eilanden, bevestigde zijn bevinding. Het stuk ruimtepuin suisde met 25,5 kilometer per seconde vanuit de richting van het sterrenbeeld Lyra ons zonnestelsel binnen en vloog met een drie keer hogere snelheid binnen de baan van Mercurius langs de zon. Op dat moment, op 26 oktober, wees alles erop dat A/2017 U1 uit het heelal moest komen.

De zwaartekracht van de zon vergrootte niet alleen zijn snelheid, ook zijn koers. A/2017 U1 scheerde daardoor op een afstand van 24 miljoen kilometer langs de aarde. Dat is 60 keer de afstand tussen aarde en maan. Als de koers catastrofaal zou zijn geweest - met een inslag op aarde - zou niemand er zich door de enorme snelheid op hebben kunnen voorbereiden. Mogelijke fatale botsingen van asteroïden of kometen zijn wel ruim op tijd in kaart te brengen.

Het bezoek van het object is historisch

Sterrenkundige Andy Rivkin

Opwinding
Het brokstuk laat astronomen weer stuiteren van opwinding in afwachting van de informatie die het kortstondige onderzoek zal opleveren. “Voor onderzoekers van ruimtepuin is dit net zo groot als de ontdekking van zwaartekrachtgolven voor onze collega’s die zijn gespecialiseerd in zwarte gaten”, zegt de sterrenkundige Joseph Masiero, die werkzaam is voor het Amerikaanse ruimtestation NASA. “Voor het eerst kunnen we informatie verzamelen over de samenstelling van planeten rond andere sterren.”

Wetenschappers willen weten hoe donker het object is om de grootte en de vorm te kunnen bepalen. De kleuren van het zonlicht dat wordt weerkaatst, geven informatie over de samenstelling van het oppervlak. “In het stof van ons zonnestelsel zien we wel heel kleine stukjes materiaal dat ook van andere sterren kwam, maar nog niet eerder hebben we zo’n groot object gezien. Een echte buitenaardse bezoeker dus”, aldus Peter Jenniskens.

Planetair astronoom Andy Rivkin, verbonden aan de Johns Hopkins University, zegt dat ‘wat het onderzoek ook zal opleveren, het bezoek van het object historisch is’. “We kunnen iets zien van een ander sterrenstelsel. Wie weet waar het is geweest? Wie weet waar het heengaat?”, aldus Rivkin.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174797013
1 november 2017
's Avonds rond 20.00 uur staat de wassende maan hoog aan de zuidoostelijke hemel. Op grote hoogte boven de maan zie je het zogeheten Herfstvierkant - het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus.

4 november 2017
Volle Maan (06.23 uur). Door het vele maanlicht is er helaas weinig te zien van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De ruimtestofjes die vannacht de aardse dampkring binnendringen, zijn afkomstig van komeet Encke.

5 november 2017
Op kleine afstand links van de vrijwel vol verlichte maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Bekijk de samenstand rond 21.00 uur laag in het oosten.

6 november 2017
In de vroege ochtend, tussen 03.45 en 04.31 uur, wordt de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier bedekt door de maan, hoog aan de zuidwestelijke hemel. Vlak voor het begin en vlak na het eind van de bedekking is Aldebaran met een verrekijker zichtbaar, vlak bij de fel verlichte maan: voor 03.45 uur aan de linkerzijde; na 04.31 uur aan de onderzijde.

8 november 2017
De afnemende maan bevindt zich halverwege de ster Procyon in de Kleine Hond en het duo Castor en Pollux in de Tweelingen. Kijk rond middernacht, aan de oostelijke hemel.

10 november 2017
Laatste Kwartier (21.36 uur). Aan het begin van de ochtendschemering staat de half verlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel.

11 november 2017
Samenstand van de maan en de hoofdster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Rond 06.00 uur zie je Regulus linksonder de maan, hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel.

12 november 2017
Vanmorgen staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw op flinke afstand rechtsboven de maan. Bekijk de samenstand rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

13 november 2017
Vandaag vindt een zeer nauwe maar moeilijk waarneembare samenstand plaats van de planeten Venus en Jupiter. Venus komt pas tijdens de schemering op; om Jupiter te zien, op zeer kleine afstand rechtsonder Venus, heb je een verrekijker nodig. Kijk vanaf 07.15 uur en zorg voor een volledig vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon.

15 november 2017
Fraaie samenstand van de maansikkel en de oranjerode planeet Mars, op kleine afstand rechts van de maan. Bekijk het tweetal tussen 06.00 en 06.30 uur, vrij laag in het zuidoosten. Op grotere afstand onder de maan is de ster Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd, die witter en helderder is dan Mars.

16 november 2017
Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je de smalle maansikkel heel laag boven de oostzuidoostelijke horizon. Pal rechts van de maan is de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar; rechtsboven Spica zie je de oranjerode planeet Mars. Rond 07.30 uur, als het al flink aan het schemeren is, kun je linksonder de maan op zoek naar de planeten Venus en Jupiter.

18 november 2017
Nieuwe Maan (12.42 uur).

20 november 2017
Als je een compleet vrij uitzicht op de zuidwestelijke horizon hebt, zie je de smalle maansikkel tijdens de avondschemering laag aan de hemel, met direct links ervan de planeet Saturnus. Om die te zien heb je waarschijnlijk wel een verrekijker nodig.

26 november 2017
Eerste Kwartier (18.03 uur). Rond 19.00 uur staat de halfverlichte maan aan de zuidelijke hemel; linksonder de maan fonkelt de heldere herfstster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175022951
Morgenochtend samenstand van Jupiter en Venus. Het is wat lastig te zien (hoogtepunt is als het al licht is) maar ik ga smorgens vroeg een poging wagen. Ze staan erg laag maar ik heb hier een plekje waar er redelijk vrij zicht op horizon on oost-zuid richting.

Hopelijk is het helder :)
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_175027470
In 2015 (1 juli) stonden ze aan de avnd hemel
11050759_847178085374230_6033419503150569486_n.jpg?oh=096e325ba350c4f10e0cf7c869a1f846&oe=5AAEBAD3

Boven Jupiter
Onder Venus
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_175041480
quote:
0s.gif Op zondag 12 november 2017 19:46 schreef -CRASH- het volgende:
In 2015 (1 juli) stonden ze aan de avnd hemel
[ afbeelding ]

Boven Jupiter
Onder Venus

^O^
wat is dat ding in de foto? Lijkt wel een dinosaurus

Ik heb ze gezien vanochtend, het was helder. Voor de verandering :)
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_175053612
quote:
0s.gif Op maandag 13 november 2017 12:40 schreef Prisha het volgende:

[..]

^O^
wat is dat ding in de foto? Lijkt wel een dinosaurus

Ik heb ze gezien vanochtend, het was helder. Voor de verandering :)
Dat is een hand van een beeld wat een tijd lang hier aan de maas heeft gestaan in Benlo
1780002_595456660546375_138227201_o.jpg?oh=1bdfc1ceafe5ce97369fca122a829c67&oe=5AAD16FE
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_175054457
quote:
0s.gif Op maandag 13 november 2017 21:27 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Dat is een hand van een beeld wat een tijd lang hier aan de maas heeft gestaan in Benlo
[ afbeelding ]
ah ok nu zie ik het
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_175245275
Venlo 18:23
23783638_1521313074627391_5231136893872088373_o.jpg?oh=fd5f56be9d93642c0c386fee8f2272cd&oe=5A967B4F
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_175245416
quote:
0s.gif Op woensdag 22 november 2017 19:11 schreef -CRASH- het volgende:
Venlo 18:23
[ afbeelding ]
Mooi!!!! O+
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_175254560
quote:
0s.gif Op woensdag 22 november 2017 19:11 schreef -CRASH- het volgende:
Venlo 18:23
[ afbeelding ]
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')