abonnement Unibet Coolblue
pi_173489491


Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een vervuild gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

Waar vind ik meer info?

Astrowiki
Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
[url=Heavens Above]Heavens Above[/url], hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

Wat kan ik krijgen aan Software?

Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
KStars, voor gebruikers van KDE.
Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen

Vorig topics:
Astronomie in de Achtertuin #1
Astronomie in de Achtertuin #2
Astronomie in de Achtertuin #3

Gerelateerde topics:

Het Astronomie Topic #9
[CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 9
[CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173489520
Foto van de diamond ring (Bigma lens 50-500mm)



[ Bericht 2% gewijzigd door Prisha op 30-08-2017 21:04:20 ]
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173489612
En nog eentje van totality: (Bigma lens 50-500mm)



[ Bericht 1% gewijzigd door Prisha op 30-08-2017 21:04:27 ]
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173490150
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 augustus 2017 17:26 schreef Prisha het volgende:

[..]

Het was niet echt super donker.
Ik heb net een clipje geplaatst van de 2 minuten totality en iets ervoor...kwaliteit is niet al te best, we zitten hier in Yellowstone zonder goede internet connectie maar ik wilde toch voor de vrienden en family iets laten zien...als ik straks weer bij mijn broer ben plaats ik betere footage, maar het zag er dus zo uit:

Gaaf! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_173494034
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 20:41 schreef Prisha het volgende:
Foto van de diamond ring (Bigma lens 50-500mm)

[ afbeelding ]
^O^ ^O^ ^O^
Mooi die protubaransen

quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 20:45 schreef Prisha het volgende:
En nog eentje van totality: (Bigma lens 50-500mm)

[ afbeelding ]
^O^ ^O^ ^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_173497446
_O_ ^O^ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173497463
30-08-2017

Reuzenasteroïde scheert vrijdag langs de aarde



© shutterstock.

Ruimte Florence is de naam van de reuzenasteroïde die vrijdag langs onze planeet zal scheren. Het gaat om de grootste asteroïde die, zover bekend, ooit langs de aarde passeerde. Florence heeft een diameter van bijna vijf kilometer en mocht de asteroïde op aarde inslaan, zou dat het einde betekenen van het leven zoals we het kennen. Florence zal op 7 miljoen kilometer van onze planeet voorbijrazen, ongeveer 18 keer de afstand tussen de aarde en de maan.

Het is van 1890 geleden dat Florence ons zo dicht naderde en de volgense scheervlucht komt er pas in het jaar 2500. Wetenschappers krijgen vrijdag dus een unieke kans op de asteroïde van dichtbij te bestuderen met radars.

Primeur

Volgens het Amerikaanse ruimteagentschap NASA is het de eerste keer dat een asteroïde van dergelijke omvang zo dicht bij de aarde komt sinds NASA asteroïden begon te observeren.

"Hoewel heel wat asteroïdes dichter bij de aarde zijn gepasseerd, waren die allemaal kleiner", zegt Paul Chodas, manager van het NASA-centrum voor de studie van asteroïden.




Florence Nightingale

De asteroïde werd genoemd naar Florence Nightingale, de Britse grondlegster van de moderne verpleegkunde, en werd voor het eerst opgemerkt in 1981. Om de 859 dagen maakt ze een tochtje rond de zon. Volgens NASA zal de asteroïde met een telescoop te zien zijn. Rond 8 uur vrijdagochtend, wanneer u de kinderen naar school brengt, kan je Florence zien tussen de constellaties Equuleus en Delphinus. De beste plekken om Florence te spotten zijn Australië en Nieuw-Zeeland, want daar zal het nacht zijn als Florence het dichtst bij de aarde komt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173497614
30-08-2017

Maanorbiter maakt prachtige foto van de aarde tijdens de zonsverduistering

Te zien is hoe een zwarte schaduw op een groot deel van de VS rust.

Vorige week was vanuit de VS een totale zonsverduistering te zien. Hierbij beweegt de maan – vanaf de aarde gezien – voor de zon langs en houdt deze kortstondig het zonlicht tegen. Eerder zagen we al prachtige foto’s die tijdens de zonsverduistering vanaf de aarde en vanuit het internationale ruimtestation waren gemaakt. Maar nu biedt NASA ons weer een heel nieuw perspectief op de kwestie. Een nieuwe foto onthult hoe de zonsverduistering er vanaf het oppervlak van de maan uit moet hebben gezien.


Afbeelding: NASA / GSFC / Arizona State University.
De prachtige foto is gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter. Deze ruimtesonde bestudeert normaliter de maan, maar richtte op 21 augustus even de ogen op de aarde. Op de foto is goed te zien dat de schaduw van de maan op de aarde valt. Op het moment dat de sonde de foto maakte, haastte die schaduw zich met een snelheid van zo’n 670 meter per seconde over de VS voort.

De Lunar Reconnaissance Orbiter werd in 2009 gelanceerd en doet al heel wat jaren onderzoek naar de maan. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Zo werd één van de camera’s van de orbiter in 2014 waarschijnlijk geraakt door een meteoroïde. Gelukkig functioneert LRO nog prima en kan deze nog steeds onderzoek doen naar de maan. Want wie denkt dat dit hemellichaam – dat tientallen jaren geleden al door mensen werd bezocht – geen geheimen meer heeft, heeft het mis. Zo ontdekte de orbiter een paar maanden geleden nog dat er mogelijk rijp te vinden is op de maan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173499171
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 23:34 schreef -CRASH- het volgende:

Mooi die protubaransen

Die waren met het blote oog te zien, dat verraste me behoorlijk.
Nog eentje met de prominence :
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173519749
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173519756
1 september 2017
Als je vandaag en morgen tussen 05.00 en 05.30 uur met een verrekijker naar de heldere planeet Venus kijkt, laag in het oosten, zie je op kleine afstand linksboven Venus een mooi groepje sterren: de open sterrenhoop de Krib in het sterrenbeeld Kreeft.

5 september 2017
Vanmorgen vindt een zeer nauwe samenstand plaats van de oranjerode planeet Mars en de blauwwitte ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, rechtsonder Mars. Om er iets van te zien is een kraakheldere hemel, een volledig vrij uitzicht op het oosten, en een verrekijker nodig. Probeer de ster en de planeet te vinden tussen 06.00 en 06.30 uur. Direct rechts van het tweetal zie je de planeet Mercurius; hoger aan de hemel schittert Venus.

6 september 2017
Volle Maan (09.03 uur). 's Avonds rond 22.00 uur zie je de maan laag aan de oostzuidoostelijke hemel. Linksboven de maan is het kolossale Herfstvierkant te zien - het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus.

10 september 2017
Nauwe samenstand van de planeet Mercurius en de ster Regulus in de Leeuw. Regulus is zwakker en staat linksboven de planeet. Kijk vanaf 06.00 uur, heel laag aan de oostelijke hemel. Op grotere hoogte is ook Venus te zien, die veel helderder is.

12 september 2017
Aan het begin van de ochtendschemering, rond 05.30 uur, staat de maan hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel. De oranjerode ster die pal links van de maan staat is Aldebaran, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De kleine planeet is tijdens de ochtendschemering goed zichtbaar aan de oostelijke hemel. Kijk vanaf 06.00 uur laag in het oosten. Verwar Mercurius niet met Venus, die hoger aan de hemel staat en veel helderder is. Mercurius wordt geflankeerd door de ster Regulus in de Leeuw en de planeet Mars.

13 september 2017
Laatste Kwartier (08.25 uur). 's Morgens bij het aanbreken van de schemering, rond 05.30 uur, staat de half verlichte maan hoog in het zuidoosten. Op flinke afstand rechts van de maan zie je de ster Aldebaran in de Stier; op nog iets grotere afstand linksonder de maan staat de eveneens oranjerode ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion.

16 september 2017
De planeten Mercurius en Mars staan vandaag en morgen heel dicht bij elkaar aan de ochtendhemel. Probeer ze te vinden aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.15 uur, heel laag aan de oostelijke hemel; waarschijnlijk heb je er een verrekijker voor nodig, en in ieder geval een zeer vrij uitzicht op de oostelijke horizon. Rechtsboven de twee planeten zie je de ster Regulus en de veel helderder planeet Venus.

20 september 2017
Nieuwe Maan (07.30 uur). 's Morgens is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de heldere planeet Venus en de veel zwakkere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, direct rechtsonder de planeet. Bekijk het tweetal tussen 05.45 en 06.30 uur, laag boven de oostelijke horizon; gebruik eventueel een verrekijker om Regulus te zien.

22 september 2017
Vandaag begint de sterrenkundige herfst (22.02 uur): de zon trekt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

27 september 2017
Vanavond staat Saturnus op vrij grote afstand rechtsonder de bijna half verlichte maan. Kijk rond 21.00 uur in het zuidzuidwesten.

28 september 2017
Eerste Kwartier (04.53 uur).
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173600161
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 20:41 schreef Prisha het volgende:
Foto van de diamond ring (Bigma lens 50-500mm)

[ afbeelding ]
Wat geweldig Pris !!!!
Je weet pas wat je mist als het er niet is.
pi_173600178
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2017 10:52 schreef Prisha het volgende:

[..]

Die waren met het blote oog te zien, dat verraste me behoorlijk.
Nog eentje met de prominence :
[ afbeelding ]
Prachtig !!!
Je weet pas wat je mist als het er niet is.
pi_173600451
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 14:25 schreef PTLe het volgende:

[..]

Wat geweldig Pris !!!!
thanks! echt een waanzinnig ervaring om zoiets mee te maken O+
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173600490
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 14:37 schreef Prisha het volgende:

[..]

thanks! echt een waanzinnig ervaring om zoiets mee te maken O+
Ja dat geloof ik graag ! O+
Je weet pas wat je mist als het er niet is.
pi_173602623
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 14:37 schreef Prisha het volgende:

[..]

thanks! echt een waanzinnig ervaring om zoiets mee te maken O+
Supergaaf prisje _O_
pi_173604247
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2017 16:36 schreef sjampoeh het volgende:

[..]

Supergaaf prisje _O_
O+
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173745498
Een foto van mijn broer, deze is met de Takahashi gemaakt. Je ziet zelfs earth shine.
Duurde een beetje lang...hij is een pietje precies, Verschillende software programma's gebruikt en dit is verise 246 inmiddels

Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173901368
quote:
0s.gif Op woensdag 30 augustus 2017 21:01 schreef Molurus het volgende:

[..]

Gaaf! ^O^
top man ^_=)/
pi_173901432
top
pi_173902980
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2017 07:28 schreef Prisha het volgende:
Een foto van mijn broer, deze is met de Takahashi gemaakt. Je ziet zelfs earth shine.
Duurde een beetje lang...hij is een pietje precies, Verschillende software programma's gebruikt en dit is verise 246 inmiddels

[ afbeelding ]
_O_ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173931074
Heeft iemand gister die meteoor nog gezien? Ik niet daar baal ik dan weer van :(
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173933310
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 15:24 schreef Prisha het volgende:
Heeft iemand gister die meteoor nog gezien? Ik niet daar baal ik dan weer van :(
Ik ook niet

22-09-2017

Er is nu ook mooi beeld: heldere vuurbol boven België en Nederland


9

Wie gisteravond rond 21 uur naar omhoog tuurde, heeft 'm misschien wel gezien: een heldere vuurbol schoot door de lucht. Veel Belgen en Nederlanders maakten er melding van op sociale media. "Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", zegt weerman Frank Deboosere.


Foto van de vuurbal, gefotografeerd door de Sterrewacht in Leiden. © Francois Colas / Detlef Koschny

Noodweer Benelux kreeg gisteravond heel wat meldingen binnen. De vuurbol die rond 21 uur boven vele dorpen en steden te zien was, ook in Nederland, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. "Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer ze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen. "Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere. "Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus quasi onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.

Intussen is ook een prachtige foto van het fenomeen op het web verschenen. Een Nederlandse fotograaf slaagde erin om de vuurbol vast te leggen met zijn speciale camera en zette het beeld op Twitter.

Klik hier voor video

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 22 september 2017 @ 23:53:02 #24
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_173939238
En de astronomische herfst is begonnen om 22.02u.
''Aquila non capit muscas.''
  zaterdag 23 september 2017 @ 00:02:48 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173939399
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 17:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik ook niet

22-09-2017

Er is nu ook mooi beeld: heldere vuurbol boven België en Nederland


[ afbeelding ]9

Wie gisteravond rond 21 uur naar omhoog tuurde, heeft 'm misschien wel gezien: een heldere vuurbol schoot door de lucht. Veel Belgen en Nederlanders maakten er melding van op sociale media. "Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", zegt weerman Frank Deboosere.

[ afbeelding ]
Foto van de vuurbal, gefotografeerd door de Sterrewacht in Leiden. © Francois Colas / Detlef Koschny

Noodweer Benelux kreeg gisteravond heel wat meldingen binnen. De vuurbol die rond 21 uur boven vele dorpen en steden te zien was, ook in Nederland, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. "Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer ze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen. "Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere. "Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus quasi onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.

Intussen is ook een prachtige foto van het fenomeen op het web verschenen. Een Nederlandse fotograaf slaagde erin om de vuurbol vast te leggen met zijn speciale camera en zette het beeld op Twitter.

Klik hier voor video

(HLN)
Ik kreeg vroeger op school verteld dat zo een steentje door de wrijving zo warm werd dat ie gloeide. Dat is niet correct, het is de compressie van de lucht voor het steentje dat hem zo warm laat worden,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')