Dat is hoe het dan 1 november bij de overdracht moet zijn neem ik aan? Anders teken je toch gewoon niet..quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:27 schreef hierissieweer het volgende:
Het koopcontract staat dat het huis verkocht wordt vrij van huurders en in de staat van bezichtiging.
Huis is al verkocht dus ik neem aan dat dat de bank ook weinig interesseertquote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:29 schreef BrandX het volgende:
Ik dacht dat het niet eens mag, onderhuur. In ieder geval niet zonder toestemming van de hypotheekverstrekker van die eigenaar.
Je hoeft er ook niet aan mee te werken. Die verkoper kan gewoon die huurder er zonder contract inzetten zonder meedewerking van TS de koper.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:33 schreef hugecooll het volgende:
Uhu en dan mag jij die huurder eruit zien te krijgen. Ik zou hier niet aan meewerken.
Zeker!quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:29 schreef Ralphmeister het volgende:
[..]
Dat is hoe het dan 1 november bij de overdracht moet zijn neem ik aan? Anders teken je toch gewoon niet..
Lijkt mij overdrevenquote:Op dinsdag 29 augustus 2017 18:02 schreef LXIV het volgende:
Ik zal vertellen hoe het gaat.
Je hebt al een hypotheek op dat huis. VOor dat jij er in trekt zitten er huurders in. Die zijn er met toestemming ingegaan, dus krijg je er nooit meer uit.
Jij gaat rente+aflossing voor dat huis betalen. Ondertussen moet jij je huidige huis uit. Je staat op straat. Je verslonst, raakt je baan kwijt. Je stopt met betalen aan je hypotheek en er komt ene executieveilig van je huis. Niemand durft het aan te kopen, behalve de huurders. Die zijn spekkoper.
Jij hebt nu een schuld, geen baan en komt ook niet meer aan werk.
WIl je dit voorkomen, maak dan 5000 euro over op rknr 32ABN083089301 ovv wanhoop
Kan dat ja? Dat je een schadevergoeding eist als de boel niet op orde is op de dag van overdracht? Hoe is dat juridisch geregeld?quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:39 schreef Fer het volgende:
Je doet toch een bezichtiging voor de sleuteloverdracht?
Is de huurder niet weg of iets stuk, gaat de overdracht niet door en kun je een schadevergoeding indienen.
Dat staat allemaal in je voorlopig koopcontract (of niet natuurlijkquote:Op dinsdag 29 augustus 2017 18:24 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
Kan dat ja? Dat je een schadevergoeding eist als de boel niet op orde is op de dag van overdracht? Hoe is dat juridisch geregeld?
Klopt, maar dan moet hij wel geld hebben natuurlijk.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:39 schreef Fer het volgende:
Je doet toch een bezichtiging voor de sleuteloverdracht?
[quote]Is de huurder niet weg of iets stuk, gaat de overdracht niet door en kun je een schadevergoeding indienen.
Bedoel het meer in de zin dat ik geen goedkeuring oid zou gevenquote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:35 schreef Geralt het volgende:
[..]
Je hoeft er ook niet aan mee te werken. Die verkoper kan gewoon die huurder er zonder contract inzetten zonder meedewerking van TS de koper.
Mooi kut in elk geval. Ik zou goed pissed zijn als men dat deed met "mijn" huis.
Waarvoor wilde je geen goedkeuring geven? Je hebt technisch gezien niks te zeggen tot 1 november.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:40 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Bedoel het meer in de zin dat ik geen goedkeuring oid zou geven
Ze kunnen het wel aan je vragen he. Als je dan zegt dat je het allemaal wel oke vindt dat hij dat huis gaat verhuren, dan werkt dat waarschijnlijk niet in je voordeel als de huurder niet weg wil en jij 'm er wel uit wil hebbenquote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:46 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Waarvoor wilde je geen goedkeuring geven? Je hebt technisch gezien niks te zeggen tot 1 november.
Dat laatste lijkt me sowieso verstandig. De notaris zou een beetje extra uit kunnen wijden aan dit gebeuren. Volgens mij staat in een standaard akte al zoiets.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:35 schreef Wespensteek het volgende:
Nog niet eerder meegemaakt maar ik zou verkoper in elk geval wijzen op de verplichtingen bij oplevering en als het mogelijk is ook nog eens teruggaan om foto's te maken van het huis voor het verhuurt wordt. Volgens mij moet je je niet bemoeien met het hele verhuren, het gaat jou niet aan als maar aan de eisen in het koopcontract wordt voldaan. Je moet voorkomen dat het lijkt alsof jij goedkeuring geeft. Ik zie niet hoe jij verhuur kunt voorkomen voor de oplevering, mogelijk kun je jouw zorgen bij makelaar en/of notaris melden.
Ze kunnen vragen wat ze willen. Zolang er maar niks op papier staat. Bovendien staat er in het koopcontract vrij van huurders. Daarmee is ts genoeg ingedekt.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:49 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Ze kunnen het wel aan je vragen he. Als je dan zegt dat je het allemaal wel oke vindt dat hij dat huis gaat verhuren, dan werkt dat waarschijnlijk niet in je voordeel als de huurder niet weg wil en jij 'm er wel uit wil hebben
Als TS het huis graag wil kopen, is dit wel een makkelijk begin. Zowel de verkoopmakelaar als de notaris op de hoogte stellen, en als de zaak mis dreigt te gaan op datum overdracht, kijken of er een schadeclaim uit valt te halen.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:50 schreef Ridocar het volgende:
De notaris zou een beetje extra uit kunnen wijden aan dit gebeuren. Volgens mij staat in een standaard akte al zoiets.
Dit dusquote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:46 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Waarvoor wilde je geen goedkeuring geven? Je hebt technisch gezien niks te zeggen tot 1 november.
Het gaat om huur van woonruimte. Die huurders worden wettelijk beschermd. Er moet sprake zijn van een wettelijke opzeggingsgrond.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 19:51 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Ze kunnen vragen wat ze willen. Zolang er maar niks op papier staat. Bovendien staat er in het koopcontract vrij van huurders. Daarmee is ts genoeg ingedekt.
Jullie hebben het huis vrij van huurders en in de staat van de bezichtiging gekocht.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:27 schreef hierissieweer het volgende:
Wij hebben een huis gekocht, de sleutel overdracht daarvan is per 1 november. Nu wilt de verkoper het huis verhuren. Opzich okey, maar hoe en wat? Kopen wij nu een huis met huurder?
Het koopcontract staat dat het huis verkocht wordt vrij van huurders en in de staat van bezichtiging.
De verkoper wilt geen contract opstellen met de huurder. Dat lijkt mij niet enorm tof. Maar heb ook geen zin het contract te regelen.
Kunnen wij zeggen dat we van hem verwachten dat hij een contract opsteld met daarin de voorwaarden vanuit het koopcontract en dat het huis gebruikt wordt voor woondoeleinden zonder misbruik (wietplantages, muren bekladden Ed...)
Huis is verkocht onder voorwaarde dat er geen huurders zijn. Als er dan ineens een huurder in zit die niet vertrekt, dan is de bank van de verkopende partij daar helemaal niet blij mee, want dan zitten er permanent huurders in het huis. Is het huis daardoor 25% minder waard. En heeft de eigenaar/verkoper ook nog een extra, per direct opeisbare schuld van vele duizenden euro'squote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:34 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Huis is al verkocht dus ik neem aan dat dat de bank ook weinig interesseert
Dit, maar dat moet je natuurlijk sowieso bij elke 'nieuwe' woonruimte doen waar je intrekt. Koop of huur, studentenkamer, ruitjeshuis of villa.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:04 schreef Leandra het volgende:
Als de verkoper de woning op de dag van de overdracht niet leeg en in de juiste staat kan opleveren gaat de koop niet door.
Die zou je dan iig niet door moeten laten gaan.
Ik zou wel direct na de overdracht (indien de woning dan wel leeg is) alle sloten vervangen.
De verkoper kan simpelweg niet leveren als er op de datum van overdracht huurders inzitten, en dan zal TS waarschijnlijk een schadevergoeding van de koper kunnen eisen, afhankelijk van wat er over het niet nakomen in het koopcontract staat.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:00 schreef Argento het volgende:
[..]
Het gaat om huur van woonruimte. Die huurders worden wettelijk beschermd. Er moet sprake zijn van een wettelijke opzeggingsgrond.
Tuurlijk hebben ze een claim jegens de verkoper die vrij van huur moet leveren maar hoe gaat hij dat doen als die huurders niet weggaan?
Ik zou hier als koper allerminst gelukkig mee zijn.
Ja, in principe wel, maar in een situatie zoals hier met een tijdelijke huurder helemaal.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:09 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Dit, maar dat moet je natuurlijk sowieso bij elke 'nieuwe' woonruimte doen waar je intrekt. Koop of huur, studentenkamer, ruitjeshuis of villa.
De nieuwe hypotheek van de koper wordt pas ingeschreven nadat de woning gepasseerd is bij de notaris. De ingangsdatum van de hypotheek wordt dus simpelweg verplaatst naar een latere datum als de verkoper niet tijdig zijn zaakjes op orde heeft. In de tussentijd ben je precies 0 euro aan rente en aflossing verschuldigd aan de bank.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 18:02 schreef LXIV het volgende:
Ik zal vertellen hoe het gaat.
Je hebt al een hypotheek op dat huis. VOor dat jij er in trekt zitten er huurders in. Die zijn er met toestemming ingegaan, dus krijg je er nooit meer uit.
Jij gaat rente+aflossing voor dat huis betalen. Ondertussen moet jij je huidige huis uit. Je staat op straat. Je verslonst, raakt je baan kwijt. Je stopt met betalen aan je hypotheek en er komt ene executieveilig van je huis. Niemand durft het aan te kopen, behalve de huurders. Die zijn spekkoper.
Jij hebt nu een schuld, geen baan en komt ook niet meer aan werk.
WIl je dit voorkomen, maak dan 5000 euro over op rknr 32ABN083089301 ovv wanhoop
Dit alles, plus foto's van de meterstanden.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:01 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Jullie hebben het huis vrij van huurders en in de staat van de bezichtiging gekocht.
Als er huurders in zitten op 1 november of de boel vervuild, verwaarloosd, gesloopt of anderszins in een staat is die je als koper niet hoeft te accepteren: direct de verkoper per aangetekende brief in gebreke stellen en NIET tekenen bij de notaris. Alle kosten die ontstaan als gevolg van het niet tijdig opleveren in de overeengekomen staat, zijn voor rekening van de verkoper. Wanneer de verkoper niet binnen een week na ontvangst van de ingebrekestelling alsnog zorgt voor een goede overdracht, dan treedt de overeengekomen boeteclausule in werking. Dat houdt in:
- Verkoper is aan jullie een boete verschuldigd (meestal 0,3% van de koopprijs per verstreken dag met een maximum van 10%)
- Verkoper moet alsnog leveren wat is overeengekomen. Jullie kunnen juridisch afdwingen dat de verkoper de huurders uitkoopt en/of ontstane gebreken herstelt.
In de tussentijd is het huis van de verkoper, dus heb je helemaal niets te willen.
Tip 1 : spreek af dat je vóór het tekenen bij de notaris nogmaals het huis bezichtigd. Controleer hierbij echt alle ruimten, ook de kruipruimte, kelder, vliering, meterkast, berging etc. Zodat je echt zeker weet waar je voor tekent en dat dat ook is wat je in het koopcontract overeengekomen bent.
Tip 2: download onmiddellijk alle foto's van Funda, bewaar de verkoopfolder zorgvuldig en hopelijk heb je ook zelf nog foto's gemaakt. Indien dat laatste niet het geval is, vraag dan of je zeer binnenkort nog een keer het huis kunt komen bezichtigen om de exacte maten op te nemen van alle ramen omdat je binnenkort alvast gordijnen wil bestellen. Als je er dan bent, neem je uiteraard netjes zoals gezegd de maten op van alle ramen, en maak je gelijk in alle kamers een paar foto's om de huidige staat vast te leggen. Beeldmateriaal kan bij problemen immers goed dienen als bewijs.
Tip 3: Als je nu een huurwoning hebt, zeg dan pas de huur op nadat de sleuteloverdracht in goede orde heeft plaatsgevonden. Dat voorkomt dat je bij problemen dakloos wordt.
Maar TS wil een huis. Geen schadevergoeding. Denk ik.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:09 schreef Leandra het volgende:
[..]
De verkoper kan simpelweg niet leveren als er op de datum van overdracht huurders inzitten, en dan zal TS waarschijnlijk een schadevergoeding van de koper kunnen eisen, afhankelijk van wat er over het niet nakomen in het koopcontract staat.
Als er op de datum van overdracht nog een huurder in zit heeft hij ook geen huis, en moet hij het in die staat ook niet willen hebben, want dan heeft hij een probleem, niet de verkoper.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:38 schreef Argento het volgende:
[..]
Maar TS wil een huis. Geen schadevergoeding. Denk ik.
zeker. Maar TS vraagt wat hij daar NU mee moet doen. En het lijkt mij zinvol om de verkoper in niet mis te verstane bewoordingen uit te leggen wat er mis kan gaan als hij er nu huurders in gaat zetten.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:39 schreef Leandra het volgende:
[..]
Als er op de datum van overdracht nog een huurder in zit heeft hij ook geen huis, en moet hij het in die staat ook niet willen hebben, want dan heeft hij een probleem, niet de verkoper.
Logisch, maar tot 1 november heeft TS niets te willen en is het het huis van de verkoper. En verkoper mag er alles mee doen, als op 1 november maar het huis geleverd wordt in een staat zoals overeengekomen. Pas op 1 november heeft TS iets te willen en is het enige wat TS kan doen zich enigszins voorbereiden op hetgeen hij juist niet wil.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:38 schreef Argento het volgende:
[..]
Maar TS wil een huis. Geen schadevergoeding. Denk ik.
TS kan juridisch misschien weinig afdwingen, maar een beetje druk uitoefenen lijkt me niet verkeerd. Er op hameren welke potentiele problemen de verkoper zich op de hals haalt. Desnoods vooruitlopen op een aansprakelijkstelling. Of, zoals gezegd, de gemeente om handhaving vragen.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:43 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Logisch, maar tot 1 november heeft TS niets te willen en is het het huis van de verkoper. En verkoper mag er alles mee doen, als op 1 november maar het huis geleverd wordt in een staat zoals overeengekomen. Pas op 1 november heeft TS iets te willen en is het enige wat TS kan doen zich enigszins voorbereiden op hetgeen hij juist niet wil
Volgens mij wordt er wel vrij standaard in een koopovereenkomst opgenomen dat de woning bij levering vrij moet zijn van huur. Indien er dan toch ineens een huurder in blijkt te zitten, dan is de verkoper dus in gebreke, misschien is de 10% boete dan wel bruikbaar als pressiemiddel. Je spreekt meestal ook af dat er een boete kan worden geėist als partijen hun afspraken niet nakomen.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:43 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Logisch, maar tot 1 november heeft TS niets te willen en is het het huis van de verkoper. En verkoper mag er alles mee doen, als op 1 november maar het huis geleverd wordt in een staat zoals overeengekomen. Pas op 1 november heeft TS iets te willen en is het enige wat TS kan doen zich enigszins voorbereiden op hetgeen hij juist niet wil.
Dit lijkt me de meest slimme oplossing als de verkoper het verkochte niet in de zelfde staat oplevend blijft hij in gebreke ,heb je bijvoorbeeld een huurwoning dan kan je de huidige woning al opgezegd hebben,hou dan ook rekening met opslag van je meubels en andere spullen bij b.v. Shurgard die huur moet ook betaald worden!quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:36 schreef qajariaq het volgende:
Ik ben geen jurist. Maar een duidelijke brief aan de verkoper sturen dat je hem aansprakelijk houdt voor alle extra kosten door schade aan de woning of de (juridische) kosten om de huurder weg te krijgen lijkt me wel zinnig. Tevens de kosten voor eventuele vervangende woonruimte voor je zelf alvast claimen.
En wie gaat dat betalen dan? En hoelang duurt het voor het zo ver is? En hoe ga je dat overbruggen?quote:Op woensdag 30 augustus 2017 02:57 schreef geevee het volgende:
[..]
Dit lijkt me de meest slimme oplossing als de verkoper het verkochte niet in de zelfde staat oplevend blijft hij in gebreke ,heb je bijvoorbeeld een huurwoning dan kan je de huidige woning al opgezegd hebben,hou dan ook rekening met opslag van je meubels en andere spullen bij b.v. Shurgard die huur moet ook betaald worden!
Tja,de verkoper natuurlijk hij heeft zich niet aan het contract gehouden al zal het hebben van rechtshulp wel verstandig zijn dus op papier vastleggen.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 03:01 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
En wie gaat dat betalen dan? En hoelang duurt het voor het zo ver is? En hoe ga je dat overbruggen?
Iets met een kale kip..
Als er een boeteclausule in het koopcontract is opgenomen, dan is die eerste 10 procent van de koopsom geen probleem om op te eisen. Zolang er sprake is van een conflict, zal de notaris dat deel van het geld in bewaring houden en na onderlinge overeenkomst of rechterlijke uitspraak uitbetalen aan wie het toekomt.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 03:01 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
En wie gaat dat betalen dan? En hoelang duurt het voor het zo ver is? En hoe ga je dat overbruggen?
Iets met een kale kip..
volgens de OP komt er helemaal geen huurcontractquote:Op woensdag 30 augustus 2017 07:57 schreef keko het volgende:
De huurders hebben gewoon recht op huurbescherming. Dit is dus nogal lastig. In het koopcontract staat waarschijnlijk dat het onverhuurd is, daar kun je de verkoper aan houden, maar dat wordt idd een lange juridische procedure zoals Zolderkamer al zei. Wellicht kun je dan kosten verhalen enz, maar als je er nog onderuit kunt, zou ik dat doen.
Ook een tijdelijke huurcontract biedt overigens huurbescherming!
Klopt, ik voegde dat alleen maar toe, omdat als de verkoper dat zou aanbieden, het geen oplossing is.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 08:00 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
volgens de OP komt er helemaal geen huurcontract
Als een huurder voor korte tijd in zit is het meestal geen goed teken. "Ik ga er toch binnenkort uit, boeiend."quote:Op woensdag 30 augustus 2017 08:20 schreef MCH het volgende:
Wel apart dat iedereen ervan uit gaat dat het huis nu in twee maanden uitgeleefd wordt.
Het zal niet de eerste keer zijn dat er zoiets gebeurd. Zo vreemd is dat helaas niet.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 08:20 schreef MCH het volgende:
Wel apart dat iedereen ervan uit gaat dat het huis nu in twee maanden uitgeleefd wordt.
De verkoper stort toch geen 10%?quote:Op woensdag 30 augustus 2017 07:35 schreef Ivo1985 het volgende:
dan is die eerste 10 procent van de koopsom geen probleem om op te eisen. Zolang er sprake is van een conflict, zal de notaris dat deel van het geld in bewaring houden en na onderlinge overeenkomst of rechterlijke uitspraak uitbetalen aan wie het toekomt.
Hij kan toch 90% vrijgeven? Er van uit gaande dat ook voor de verkoper een boete clausule is opgenomen in het koopcontract.quote:
Die 90% dan pas als de verkoper wel leeg oplevert.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 09:20 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Hij kan toch 90% vrijgeven? Er van uit gaande dat ook voor de verkoper een boete clausule is opgenomen in het koopcontract.
en huurcontract afgesloten voor bepaalde tijd na 1 juli 2016 eindigt wel gewoon bij opzegging, hoguit oudere tijdelijke huurcontracten hebben het probleem dat ze aangevochten kunnen worden na opwegging, en in die tijd doorlopen, totdat er een uitspraak volgt.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 07:57 schreef keko het volgende:
De huurders hebben gewoon recht op huurbescherming. Dit is dus nogal lastig. In het koopcontract staat waarschijnlijk dat het onverhuurd is, daar kun je de verkoper aan houden, maar dat wordt idd een lange juridische procedure zoals Zolderkamer al zei. Wellicht kun je dan kosten verhalen enz, maar als je er nog onderuit kunt, zou ik dat doen.
Ook een tijdelijke huurcontract biedt overigens huurbescherming!
Dat is 1000x ergerquote:Op woensdag 30 augustus 2017 00:24 schreef hierissieweer het volgende:
Maar als op 1 november het huis vrij is, leeg en blijkt dan als nog later het huis verhuurd te hebben. Wat dan? We zaten er aan te denken meteen de sloten te vervangen.
Wat als de huurder geen huurcontract heeft?
Geen vastgelegde voorwaarden + wel aantoonbare huurbetaling = huurcontract onbepaalde tijd.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 08:00 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
volgens de OP komt er helemaal geen huurcontract
Niet. Want op moment dat koper zelf de huurder is en de woning in bezit krijgt, is de woning vrij van huur.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 11:17 schreef FF het volgende:
Even een gedachtenkronkel.
Koper huurt de woning 2 maanden voor sleuteloverdracht.
Verkoper levert de woning niet leeg en vrij van huurder op bij sleuteloverdracht.
Hoe vals kan je dat spelen?
Het huis is al gekocht, en overeengekomen is dat het zonder huurders wordt opgeleverd. Als de verkoper de huurders er niet uit krijgt voor de overdracht, pleegt de verkoper contractbreuk.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 13:07 schreef S95Sedan het volgende:
Waarom zou je nog zaken willen doen met degene die dat huis verkoopt?
Dit is gewoon vragen om problemen en ik zou wat anders zoeken waar dit soort dingen niet gedaan worden.
Edit:
Zou het overigens niet zo kunnen zijn dat omdat het bekenden zijn van de oude koper deze even snel wat geld wil verdienen? Bedoel, 2 maanden erin zetten, huis verkopen, huurders zeggen dat ze er alleen uit willen als je ze een vergoeding geeft en de nieuwe koper kan ze uitkopen.
Snel verdiend toch.
Het huis is al gekocht zonder huurders, zoals in het koopcontract staat.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 16:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt me geen goed idee een huis met een huurder erin te kopen.
Alleen heb je als koper een gigantisch probleem als er toch huurders in zitten, want krijg ze er maar es uit.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 20:31 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Het huis is al gekocht zonder huurders, zoals in het koopcontract staat.
Nogmaals: NEE.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 21:07 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Alleen heb je als koper een gigantisch probleem als er toch huurders in zitten, want krijg ze er maar es uit.
En dat vind jij geen probleem?quote:Op woensdag 30 augustus 2017 21:19 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Nogmaals: NEE.
Je laat als koper simpelweg de overdracht niet doorgaan zolang er huurders er in zitten en strijkt (in geval van een standaard koopcontract) de overeengekomen boete op. En is het een kale kip en/of weigert de verkoper de overeengekomen boeten te betalen, dan kun je die boete gewoon met behulp van een deurwaarder en loon/inkomensbeslag vorderen met enkele tientjes per maand.
Enige is dat je niet de woning in kunt. Als niet binnen redelijke termijn na ingebrekestelling alsnog de woning geleverd wordt (vrij van huur en vrij van schade), kun je als koper de koop ontbinden. Met een budget van zo'n 10% extra kun je dan op zoek naar een andere woning.
Zucht..... Heb je het topic wel gelezen?quote:Op woensdag 30 augustus 2017 21:33 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
En dat vind jij geen probleem?
Met je hele inboedel in de opslag, extra kosten enzovoorts die je misschien wel misschien niet van een eventuele kale kip kan gaan plukken a 10 euro per maand over 3 jaar als alle rechtszaken klaar zijn?
Enig idee van wat er met je afgesloten hypotheek gebeurt? Je breekt op dag 1 al 2 v/d voorwaarden; verhuren en niet zelf in de woning wonen. Direct opeisbaar! Wilt u pinnen?
Nee idd, gelukkig kun je dat mettertijd allemaal terug claimen als het zo is
Dan blijft zijn punt nog steeds staan; voor sommige mensen (waaronder Fe203 en mijzelf) zal de financiėle winst van 10% van de koopsom, niet opwegen tegen de praktische problemen die mogelijk kunnen ontstaan.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 21:46 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Zucht..... Heb je het topic wel gelezen?
De hypotheek gaat niet in als de overdracht niet doorgaat. Dus verbreek je ook niet de voorwaarden die jij noemt.
quote:Op woensdag 30 augustus 2017 20:54 schreef stavromulabeta het volgende:
Iedereen lijkt hier uit te gaan van een worst-case scenario. Terwijl het duidelijk mag zijn dat de in ieder geval de verkoper 100% zeker een probleem heeft als hij niet leeg en vrij van verhuur oplevert.
Ik zou gewoon inzicht willen krijgen in de reden van verhuur en de wie de huurder is. Hoogstwaarschijnlijk zal het de zus o.i.d. van de verkoper zijn die even tussen twee huizen in zit. De kans is vrij klein dat die hier broer een oor wil aannaaien. Als het een (Voor de koper) wildvreemde is of er geen goed verhaal is bij de reden van huur, dan zou ik wel uiterst voorzicht worden.
Daarnaast moet TS bij zich zelf nagaan hoe groot zijn problemen zijn als het huis te laat wordt opgeleverd en of er aanwijzingen zijn dat de verkoper 'een kale kip' is. Bij een standaardkoopcontract krijgt TS bij verzuim van de verkoper 10% van de koopsom + de geleden schade. Moet je het natuurlijk wel kunnen verhalen. Maar als de risico's van TS beperkt zijn (het oude huis is bijv. nog niet verkocht), dan zou ik daar minder problemen mee hebben dan wanneer je letterlijk op straat zou staan.
Daarnaast zou ik nooit expliciet instemmen met verhuur, maar gewoon reageren met dat je er van uitgaat dat het huis vrij van verhuur en in de bezichtigde staat wordt opgeleverd. Expliciete instemming zou nog eens een naar staartje kunnen krijgen bij problemen.
Maar al met al heeft TS als koper formeel geen recht om iets te vinden van verhuur tot de overdrachtsdatum. Het enige recht dat hij heeft, is het verhalen van schade en het innen van de boete wanneer de woning niet in de overeengekomen staat wordt opgeleverd. Dat lijkt iets te zijn wat de meesten hier vergeten.
quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 17:27 schreef hierissieweer het volgende:
Wij hebben een huis gekocht, de sleutel overdracht daarvan is per 1 november. Nu wilt de verkoper het huis verhuren. Opzich okey, maar hoe en wat? Kopen wij nu een huis met huurder?
Het koopcontract staat dat het huis verkocht wordt vrij van huurders en in de staat van bezichtiging.
De verkoper wilt geen contract opstellen met de huurder. Dat lijkt mij niet enorm tof. Maar heb ook geen zin het contract te regelen.
Kunnen wij zeggen dat we van hem verwachten dat hij een contract opsteld met daarin de voorwaarden vanuit het koopcontract en dat het huis gebruikt wordt voor woondoeleinden zonder misbruik (wietplantages, muren bekladden Ed...)
Succes met de huurder eruit krijgen.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 20:31 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Het huis is al gekocht zonder huurders, zoals in het koopcontract staat.
Nogmaals: dat is het probleem van de verkoper.quote:Op woensdag 30 augustus 2017 22:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Succes met de huurder eruit krijgen.
Ach dan gaat sleuteloverdracht niet door en zodoende ook de koop nog niet en wordt verkoper schadeplichtig.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 22:00 schreef Argento het volgende:
[..]
Het gaat om huur van woonruimte. Die huurders worden wettelijk beschermd. Er moet sprake zijn van een wettelijke opzeggingsgrond.
Tuurlijk hebben ze een claim jegens de verkoper die vrij van huur moet leveren maar hoe gaat hij dat doen als die huurders niet weggaan?
Ik zou hier als koper allerminst gelukkig mee zijn.
Om de een of andere reden denk jij dat het niet doorgaan van de koop van een huis, of het kopen van een huis met huurders erin, echt helemaal zonder gevolgen is voor de koperquote:Op woensdag 30 augustus 2017 22:18 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Nogmaals: dat is het probleem van de verkoper.
Natuurlijk is dat niet zonder gevolgen, maar mensen maken er hier wel een heel groot drama van.quote:Op donderdag 31 augustus 2017 10:20 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Om de een of andere reden denk jij dat het niet doorgaan van de koop van een huis, of het kopen van een huis met huurders erin, echt helemaal zonder gevolgen is voor de koper
Je zet je zinnen op een huis, heb wellicht al het eea. ingepland/gekocht.quote:Op donderdag 31 augustus 2017 10:38 schreef Piles het volgende:
[..]
Natuurlijk is dat niet zonder gevolgen, maar mensen maken er hier wel een heel groot drama van.
En als er een huurder inzit moet je ook weg durven lopen. Doorgaan met de levering levert je namelijk veel meer problemen op dan niet leveren!
Wat bedoel je eigenlijk? Jij inspecteerd het huis, aanvaard het, vervangt de sloten...en dat er dan iemand op de stoep staat en zegt dat hij het gehuurd heeft? Die zoekt het maar uit met de vorige eigenaar, jij hebt daar geen relatie mee!quote:Op woensdag 30 augustus 2017 00:24 schreef hierissieweer het volgende:
Maar als op 1 november het huis vrij is, leeg en blijkt dan als nog later het huis verhuurd te hebben. Wat dan? We zaten er aan te denken meteen de sloten te vervangen.
Wat als de huurder geen huurcontract heeft?
Zo werkt het in de praktijk niet. Je kan iemand niet zomaar eruit zetten ookal is het onrechtmatig. (En dan ga ik er even vanuit dat het huis gekocht is)quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
[..]
Wat bedoel je eigenlijk? Jij inspecteerd het huis, aanvaard het, vervangt de sloten...en dat er dan iemand op de stoep staat en zegt dat hij het gehuurd heeft? Die zoekt het maar uit met de vorige eigenaar, jij hebt daar geen relatie mee!
Als er nog huurders in zitten, wordt je dus niet de nieuwe eigenaar. De verkoper levert niet wat beloofd is en dan gaat de overdracht niet door.quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:09 schreef S95Sedan het volgende:
[..]
En als het tegen zit kan je diegene nog uitkopen ook als nieuwe eigenaar.
Even hypothetisch:quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:15 schreef Clupea het volgende:
[..]
Als er nog huurders in zitten, wordt je dus niet de nieuwe eigenaar. De verkoper levert niet wat beloofd is en dan gaat de overdracht niet door.
De shit is dus vooral voor de verkoper; die zit met een woning die minder waard is dankzij de huurders, en daar bovenop een schadeclaim van de benadeelde koper.
Juist...quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:15 schreef Clupea het volgende:
[..]
Als er nog huurders in zitten, wordt je dus niet de nieuwe eigenaar. De verkoper levert niet wat beloofd is en dan gaat de overdracht niet door.
De shit is dus vooral voor de verkoper; die zit met een woning die minder waard is dankzij de huurders, en daar bovenop een schadeclaim van de benadeelde koper.
En wat als zij nou niet weg had gegaan? De nadelen wegen gewoon niet op tegen die paar dingen die je opnoemt.quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:21 schreef Brybry het volgende:
Wat een paniek allemaal. Toen wij ons verkochten woonde wij al lang elders en toen hebben wij een vriendin die in scheiding lag er tijdelijk laten wonen.Zij een dak boven haar hoofd. Wij een opgeruimd en net huis en zij deed kijkers rondleiden e.d.
Laten we inderdaad anekdotisch bewijs aan TS geven om aan te geven dat alle huurders te vertrouwen zijn.quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:21 schreef Brybry het volgende:
Wat een paniek allemaal. Toen wij ons verkochten woonde wij al lang elders en toen hebben wij een vriendin die in scheiding lag er tijdelijk laten wonen.Zij een dak boven haar hoofd. Wij een opgeruimd en net huis en zij deed kijkers rondleiden e.d.
Met alle respect, maar je praat een beetje onzin.quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:09 schreef S95Sedan het volgende:
[..]
Zo werkt het in de praktijk niet. Je kan iemand niet zomaar eruit zetten ookal is het onrechtmatig.
En als het tegen zit en je doorgaat met de koop dan kan je diegene nog uitkopen ook als nieuwe eigenaar.
Verkoper heeft koper ingelicht over huurders.. koop breekt geen huur..quote:Op donderdag 31 augustus 2017 11:33 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Met alle respect, maar je praat een beetje onzin.
als eigenaar vane en pand kun je gewoon iemand toegang ontzeggen en iemand die zich zonder je toestemming toegang verschaft is een inbreker... tenzij hij met jou een huurcontract afgesloten heeft, of jij dat huurcontract overgenomen hebt bij de overdracht van de woning...
Als de woning echter leeg opgelevrd is, heeft een persoon die later claimt een hurcontract met de vorige eigenaar afgesloten te hebben dat met die vorige eigenaar te regelen en heeft die verkoper dan de problemen en eventuele de kosten van het afkopen van dat contract...
Jij als eigenaar hebt daar helemaal niks mee te maken
"Het koopcontract staat dat het huis verkocht wordt vrij van huurders en in de staat van bezichtiging. " ... puntquote:Op donderdag 31 augustus 2017 13:23 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Verkoper heeft koper ingelicht over huurders.. koop breekt geen huur..
Word een leuk spelletje van een behoorlijke periode..
Of je nou krakers of huurders in het pand hebt die niet weg willen.. het probleem ligt absoluut niet alleen bij de verkoper..quote:Op donderdag 31 augustus 2017 13:28 schreef RM-rf het volgende:
[..]
"Het koopcontract staat dat het huis verkocht wordt vrij van huurders en in de staat van bezichtiging. " ... punt
Spelletjes kan iedereen _willen_ spelen, maar hier _is_ helemaal niks te spelen, hooguit moet TS overwegen hoe te reageren als de verkoper het huis per 1 november niet kan leveren zoals aangegeven in koopcontract.
Het probleem ligt dan bij de verkoper
Ik denk dat dit inderdaad de grote crux is van de kwestie. Als ik een back-up plan zou hebben zou voor mij 10% wel opwegen tegen het nadeel van dat de koop niet doorgaat. Maar ik kan me goed voorstellen dat dat voor TO niet geldt. TO, heb je je huidige woning al verkocht? Of je huur al opgezegd?quote:Op woensdag 30 augustus 2017 22:08 schreef probeer het volgende:
[..]
Dan blijft zijn punt nog steeds staan; voor sommige mensen (waaronder Fe203 en mijzelf) zal de financiėle winst van 10% van de koopsom, niet opwegen tegen de praktische problemen die mogelijk kunnen ontstaan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |