Wat gebeurt er nog meer door het strooien met geld dan? Lagere rentes is niet het enige.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 03:06 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als ze met geld gaan strooien neemt de aanbod van geld toe... dat zorgt voor lagere rentes....
Pensioenspaarplicht is gigantisch terecht, mensen zijn te dom om aan de toekomst te denken... je kunt kiezen tussen mensen dood laten gaan in de goot en ze verplichten verstandig om te laten gaan met hun geld. In NL hebben we voor het tweede gekozen.
Normaliter ben ik liberaal, maar dit is echt een van die basis dingen die gewoon goed moet zijn.
je hebt niets te nemen , pensioensparen is verplichtquote:Op vrijdag 28 oktober 2016 11:39 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Wat gebeurt er nog meer door het strooien met geld dan? Lagere rentes is niet het enige.
Ik neem uit principe geen pensioen.
Voor mij als ondernemer gelukkig niet.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 12:02 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
je hebt niets te nemen , pensioensparen is verplicht
de pvda heeft een wetsontwerp waarin staat dat iedereen verplicht pensioen moet sparen, ook jijquote:Op vrijdag 28 oktober 2016 12:04 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Voor mij als ondernemer gelukkig niet.
Voor een loonslaafje als jij inderdaad wel.
Gelukkig stem ik niet op de PvdA.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 12:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
de pvda heeft een wetsontwerp waarin staat dat iedereen verplicht pensioen moet sparen, ook jij
http://www.nu.nl/politiek(...)st-pensioenplan.html
Het krijgt de status van belasting
Daar gaat je kans op de invoering van een basisinkomen.quote:
Hoezo? Verstokte VVD-ers als Fransman duwen het basisinkomen ook. Heeft weinig met links of rechts te maken hoor.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 13:22 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Daar gaat je kans op de invoering van een basisinkomen.
Ehm, we hebben daar het een en ander berekend.... Leuk dat je met wat andere random cijfers komt maar het is niet echt bevorderlijk voor de discussie.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 09:02 schreef Arjan1113 het volgende:
[..]
Maak er maar 80% van. Het verhogen van het minimumloon en de uitkeringen met 100 euro zoals de SP wil zal volgens Samson al leiden tot verhoging van het laagste belastingtarief van 37% naar 50%, dus de vakkenvuller bij de AH krijgt er 100 euro bij en zijn broer die bouwvakker is krijgt 200 euro loonsverlaging. Bij een basisinkomen krijgen huisvrouwen en andere mensen zonder inkomen ook gratis geld, dus dat zal nog duurder zijn
De planeet heeft ook oneindige resources. Als je gaat kijken naar olie etc misschien niet, maar we krijgen straks duurzame energie gemaakt van materialen die prima te produceren zijn met recyclebaar materiaal.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 11:36 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Kijk dit is nou iets waar we het 100% eens zijn. Behalve het eerste zinnetje natuurlijk aangezien je mensen niet om kunt laten komen van de honger.
Economists Who Say the Planet Has Infinite Resources Are Today’s Flat Earth Society
http://www.yesmagazine.or(...)s-flat-earth-society
Ze hopen inflatie, maar als iedereen het op de bank laat staan en er niks mee doet en de rente ook nog eens 0% is dan veranderd er in de werkelijke economie helemaal niks.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 11:39 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Wat gebeurt er nog meer door het strooien met geld dan? Lagere rentes is niet het enige.
Ik neem uit principe geen pensioen. Ik geloof helemaal niet dat als ik eenmaal die leeftijd heb bereikt er nog veel over is uit die pot dus ga ik daar nu niet krom voor liggen. Verplichte ziektekostenverzekering is al erg genoeg, laten we niet nog meer van dit soort bizarre verplichtingen opleggen aan vrije mensen.
Ah jij hoort dus bij de flat earth society.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:17 schreef ludovico het volgende:
[..]
De planeet heeft ook oneindige resources. Als je gaat kijken naar olie etc misschien niet, maar we krijgen straks duurzame energie gemaakt van materialen die prima te produceren zijn met recyclebaar materiaal.
Ik denk juist wel na over de toekomst en heb geen vertrouwen in pensioenfondsen in de toekomst.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:19 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ze hopen inflatie, maar als iedereen het op de bank laat staan en er niks mee doet en de rente ook nog eens 0% is dan veranderd er in de werkelijke economie helemaal niks.
Ik kan mij voorstellen dat het een illusie geeft dat mensen meer te besteden hebben en dat ze meer gaan uitgeven, wat de inflatie zou kunnen aanwakkeren en iets doet met de verdeling van het geld ook in de wereld, wel korte termijn zo een boost omdat die maar eenmalig is.
Wauw, echt, je krijgt mensen die geen zorg afnemen als de ziektekostenverzekering niet bestaat.
Er gaan mensen krom liggen van de armoede omdat ze geen pensioen hebben opgebouwd.. Dat is vrij onwenselijk als je het mij vraagt, mensen denken niet na over de toekomst.....
Als het economisch aantrekkelijk wordt om dat te gaan vervangen dan gaat dat gebeuren. We hebben echt wel alternatieven op fossiele brandstoffen als het écht nodig gaat worden.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:21 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ah jij hoort dus bij de flat earth society.![]()
Onze complete wereld loopt op olie. En alles wat duurzaam is word tegen gehouden door diezelfde tak. Hoe wil je dat allemaal gaan vervangen?
Zorgfonds terug?quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:23 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ik denk juist wel na over de toekomst en heb geen vertrouwen in pensioenfondsen in de toekomst.
Mijn voorstel is dan ook dat alles wat met zorg en ziektekosten te maken heeft gewoon door de overheid betaald wordt. Net als in landen als bv Frankrijk, Canada.
Waarom denk je dat duurzame energie nog steeds zo weinig voet aan de grond heeft nu dan?quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als het economisch aantrekkelijk wordt om dat te gaan vervangen dan gaat dat gebeuren. We hebben echt wel alternatieven op fossiele brandstoffen als het écht nodig gaat worden.
De grootste pro wat mij betreft is om geld en gezondheid zo veel mogelijk te scheiden. Die twee gaan erg moeilijk samen. Gezondheid lijkt mij ook altijd prioriteit boven geld trouwens.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:26 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zorgfonds terug?
Ik vraag me af wat de pro's and con's zijn, het lijkt mij een ingewikkeld vraagstuk.
Voor het eerst dat ik het met je eens ben.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:56 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Waarom denk je dat duurzame energie nog steeds zo weinig voet aan de grond heeft nu dan?
Wat betreft de eindige planeet, wat dacht je van schoon water? Hout? (wat bij hectares per seconde weg gekapt word voor geld) en landbouwgrond wat totaal onvruchtbaar is geworden? Aan alle kanten word onze planeet op dit moment verkracht en als je wacht tot het "economisch aantrekkelijk" is dan is het te laat.
Olie gaat ooit toch op? Dan hebben we weinig keuze.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:21 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ah jij hoort dus bij de flat earth society.![]()
Onze complete wereld loopt op olie. En alles wat duurzaam is word tegen gehouden door diezelfde tak. Hoe wil je dat allemaal gaan vervangen?
De bossen in Europa schijnen flink te groeien. Ik deel je zorgen over de oerbossen rond de evenaar, maar dat wil niet zeggen dat we op dit moment de planeet verkrachten.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:56 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Waarom denk je dat duurzame energie nog steeds zo weinig voet aan de grond heeft nu dan?
Wat betreft de eindige planeet, wat dacht je van schoon water? Hout? (wat bij hectares per seconde weg gekapt word voor geld) en landbouwgrond wat totaal onvruchtbaar is geworden? Aan alle kanten word onze planeet op dit moment verkracht en als je wacht tot het "economisch aantrekkelijk" is dan is het te laat.
... Maar met meer geld kan je meer zorg en meer gezondheid kopen.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:58 schreef Japie77 het volgende:
[..]
De grootste pro wat mij betreft is om geld en gezondheid zo veel mogelijk te scheiden. Die twee gaan erg moeilijk samen. Gezondheid lijkt mij ook altijd prioriteit boven geld trouwens.
Eeeuwige groei... Het is maar hoe je het definieert. Ik geloof er niet in dat wij slechter zullen worden in het voorzien van onze behoeftes, in dit topic zijn veel mensen actief die denken dat we vanwege automatisering zonder werk zullen gaan zitten.... Tegelijkertijd lijken ze bang te zijn dat we onze levensstandaard niet kunnen aanhouden.... Dat gaat sowieso totaal niet samen.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 15:43 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Voor het eerst dat ik het met je eens ben.
De ecologische footprint van een westerling is die van de grondstoffen van 3 aardes, en dat is niet alleen olie maar domweg alles wat we hier consumeren. Ook al gaan we volledig over op alternatieve energie dan is het niet genoeg om onze huidige levensstandaard op peil te houden.
En olie is nog wel het minst van onze problemen. Rare earths en bv fosfaten die we gebruiken in kunstmest raken in rap tempo op (de prijs van fosfaat is de afgelopen 6 jaar al met 500% gestegen) En zonder kunstmest is er geen landbouw aangezien alle natuurlijke manieren om de grond vruchtbaar te krijgen zijn omgekapt (namelijk: Bomen) .
Door de overbevolking zijn we ver doorgeschoten op de sustainable schaal en het is een illusie om te denken dat we het nog 100 jaar kunnen volhouden met zoveel mensen op deze aarde.
De enige mensen die denken dat resources oneindig zijn zijn economen en mensen die roepen dat er geen overbevolking is omdat we fysiek allemaal best passen.
Economen zijn het ergste aangezien eeuwige groei een constante factor is in alle economische systemen. Iets wat domweg niet kan.
Omdat het duur is?quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 14:56 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Waarom denk je dat duurzame energie nog steeds zo weinig voet aan de grond heeft nu dan?
Wat betreft de eindige planeet, wat dacht je van schoon water? Hout? (wat bij hectares per seconde weg gekapt word voor geld) en landbouwgrond wat totaal onvruchtbaar is geworden? Aan alle kanten word onze planeet op dit moment verkracht en als je wacht tot het "economisch aantrekkelijk" is dan is het te laat.
er zit nog zoveel olie in de bodems in de zeeenquote:Op vrijdag 28 oktober 2016 16:19 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Olie gaat ooit toch op? Dan hebben we weinig keuze.
Nee met geld kan je lobbykracht kopen wat ervoor zorgt dat de overheid niks doet aan de belachelijk hoge prijzen die de pharma industrie rekent.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 17:01 schreef ludovico het volgende:
[..]
... Maar met meer geld kan je meer zorg en meer gezondheid kopen.
Dus als private zorg daadwerkelijk efficiënter zou zijn en die rendementen zouden naar de maatschappij vloeien dan is dat beter, maar daar twijfel ik wel aan.
Ik ben het met zoveel dingen oneens in deze post van je dat ik niet meer weet waar ik moet beginnen....quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 17:18 schreef ludovico het volgende:
[..]
Omdat het duur is?
Schoon water... Geen probleem, economisch op te lossen, kost alleen wat meer. Hout? Kan prima duurzaam "geteeld" worden.
Landbouwgrond onvruchtbaar? Tevens economisch op te lossen, zoals we in NL prima in staat zijn onze landbouwgronden vruchtbaar te houden... Ja in de Amazone is het goedkoper om stukken oerwoud te verbranden voor de productie van Soja etc.... Daarnaast hebben die mensen daar niet de privilege om op een andere manier iets te verdienen, daar zijn ze te arm voor.
Wil je dat er minder amazone wordt gekapt? Zorg ervoor dat die gebieden rijker worden en probeer alleen duurzame soja te kopen bijvoorbeeld.. Eventueel doe je dat als groot project... Financier je het duurzame gedeelte voor die arme boeren.
Ik denk dat jij armoede en de wetenschap flink onderschat.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 22:56 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ik ben het met zoveel dingen oneens in deze post van je dat ik niet meer weet waar ik moet beginnen....
Je leest dus niet wat ik net heb opgeschreven.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 22:55 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Nee met geld kan je lobbykracht kopen wat ervoor zorgt dat de overheid niks doet aan de belachelijk hoge prijzen die de pharma industrie rekent.
En ieder mens heeft recht op een goede gezondheidszorg. Zou niks met geld te maken moeten hebben.
Ik denk dat jij geld en macht flink onderschat.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 00:17 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik denk dat jij armoede en de wetenschap flink onderschat.
De wereld ten onder laten gaan is in het belang van de kapitalist? Ik snap je statement niet.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 00:46 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ik denk dat jij geld en macht flink onderschat.
Als je andere mensen voor je wil laten werken heeft het direct met geld te maken. Nu plaatsen we gezondheid boven het recht op bezit. De overheid steelt van burgers om de vette winsten van de farmaceuten te kunnen betalen. Dat moet echt doorbroken worden.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 22:55 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Nee met geld kan je lobbykracht kopen wat ervoor zorgt dat de overheid niks doet aan de belachelijk hoge prijzen die de pharma industrie rekent.
En ieder mens heeft recht op een goede gezondheidszorg. Zou niks met geld te maken moeten hebben.
het is de schuld van mensen zelf,quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 07:07 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Als je andere mensen voor je wil laten werken heeft het direct met geld te maken. Nu plaatsen we gezondheid boven het recht op bezit. De overheid steelt van burgers om de vette winsten van de farmaceuten te kunnen betalen. Dat moet echt doorbroken worden.
Het gaat er niet om hoeveel mensen je er op gaat zetten. Je kan alleen landbouw bedrijven zoals we dat nu doen met heel veel machines zoals tractors, vrachtwagens etc en vooral, heel belangrijk: Kunstmest. Dat laatste hebben we nodig omdat de grond waar we momenteel ons voedsel op verbouwen niet meer op de natuurlijke manier vruchtbaar gemaakt kan worden. De natuurlijke aanwas van vruchtbare grond komt voornamelijk door bomen die blaadjes laten vallen wat compesteert etc. voert te ver nu maar als je met biologie hebt opgelet weet je dat zelf ook wel.quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 17:11 schreef ludovico het volgende:
Vergeet niet dat 4% van de mensen tegenwoordig in de agrarische sector werkt. We zijn zo tergend weinig met voedsel productie bezig.... Ik zou niet weten waarom je bang zou moeten zijn dat we - als de productie een stuk duurder zou worden - niet veel meer mensen op dit vraagstuk kunnen zetten..
Absoluut niet.quote:Geloof je niet dat de wetenschap hier een antwoord op zal geven?
O zeker wel. Als jij denkt dat de mensen die nu aan de top zitten om de aarde of de mensen op de wereld geven heb je het mis hoor. Die geven alleen om 1 ding en dat is macht/geld. Dat zie je toch overal terug? Ze gaan gewoon door met hout kappen, water vervuilen, geld roven van de onder en middenklasse, doen alles om de duurzame energie tegen te houden, er worden zelfs mensen vermoord! door de vleeslobby als je begint over wat voor plaag voor het milieu de vleesindustrie is (Cowspiracy).quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 04:45 schreef ludovico het volgende:
[..]
De wereld ten onder laten gaan is in het belang van de kapitalist? Ik snap je statement niet.
Ja zeg, zo ken ik er nog wel 1. Alle belasting is in principe stelen van de overheid. Als er dan bij 1 ding wat mij betreft gestolen mag worden is het wel voor de gezondheid van mensen. Dat is iets wat in ons aller belang is.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 07:07 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Als je andere mensen voor je wil laten werken heeft het direct met geld te maken. Nu plaatsen we gezondheid boven het recht op bezit. De overheid steelt van burgers om de vette winsten van de farmaceuten te kunnen betalen. Dat moet echt doorbroken worden.
Bah, ga toch weg met je kunstmest! Ben ik zwaar tegenstander van. Biologische landbouw is de oplossing voor onze vervuilde en onvruchtbare landbouwgrond. Vele malen beter voor milieu, mens en dier. We moeten met veel meer respect met onze omgeving (planeet) en dieren om gaan.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 11:12 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Het gaat er niet om hoeveel mensen je er op gaat zetten. Je kan alleen landbouw bedrijven zoals we dat nu doen met heel veel machines zoals tractors, vrachtwagens etc en vooral, heel belangrijk: Kunstmest. Dat laatste hebben we nodig omdat de grond waar we momenteel ons voedsel op verbouwen niet meer op de natuurlijke manier vruchtbaar gemaakt kan worden. De natuurlijke aanwas van vruchtbare grond komt voornamelijk door bomen die blaadjes laten vallen wat compesteert etc. voert te ver nu maar als je met biologie hebt opgelet weet je dat zelf ook wel.
Dat proces hebben we nu voor 99% vervangen door kunstmest. Even heel cru gezegd: zonder kunstmest hebben we miljoenen hectare landbouw grond wat in 1 klap compleet nutteloos is geworden. Het hoofdbestandsdeel van kunstmest zijn fosfaten en die raken in een verrot snel tempo op en vooral héél veel duurder omdat China (waar de grondstof voornamelijk vandaan komt) deze grondstoffen ook aan het hamsteren is
Even heel simpel gezegd zijn we gewoon screwed tenzij we een alternatief hiervoor vinden of als we weer massaal mensen in gaan zetten en weer landbouw bedrijven zoals we vroeger gedaan hebben maar dan met behulp van wat modernere middelen. Dat zal inhouden dat we straks niet 4% van de mensen werkzaam hebben maar bv weer 30% of meer.
En met het opraken van olie en andere fossiele brandstoffen hebben we straks geen overschot meer aan energie zoals nu en zullen zaken als volledig geautomatiseerde magazijnen en schoonmaakrobots domweg niet rendabel meer zijn omdat energie veel duurder gaat worden.
[..]
Absoluut niet.
Een paar ton kosten maken aan een stervend mens is gewoon geldverspilling. Duur uitstel van het onvermijdelijke ten koste van bezit. Daar zouden we het eens over moeten hebben.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:17 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ja zeg, zo ken ik er nog wel 1. Alle belasting is in principe stelen van de overheid. Als er dan bij 1 ding wat mij betreft gestolen mag worden is het wel voor de gezondheid van mensen. Dat is iets wat in ons aller belang is.
Daar kunnen we het best over hebben wat mij betreft. Het gaat me meer om de gezondheid van mensen die volop in het leven staan.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:26 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Een paar ton kosten maken aan een stervend mens is gewoon geldverspilling. Duur uitstel van het onvermijdelijke ten koste van bezit. Daar zouden we het eens over moeten hebben.
Mee eens, dat schrijf ik ook. Alleen zoals we nú landbouw bedrijven kunnen we absoluut niet zonder omdat we intensieve landbouw nodig hebben omdat we met zo idioot veel mensen op deze aarde zijn.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:19 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Bah, ga toch weg met je kunstmest! Ben ik zwaar tegenstander van. Biologische landbouw is de oplossing voor onze vervuilde en onvruchtbare landbouwgrond. Vele malen beter voor milieu, mens en dier. We moeten met veel meer respect met onze omgeving (planeet) en dieren om gaan.
In bepaalde mate ben ik het met je eens, maar ik denk dat de wetenschap veel meer kan brengen... De economische incentives zijn er niet om het productieproces te veranderen als de schaarse goederen nog niet heel duur zijn.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 11:12 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Het gaat er niet om hoeveel mensen je er op gaat zetten. Je kan alleen landbouw bedrijven zoals we dat nu doen met heel veel machines zoals tractors, vrachtwagens etc en vooral, heel belangrijk: Kunstmest. Dat laatste hebben we nodig omdat de grond waar we momenteel ons voedsel op verbouwen niet meer op de natuurlijke manier vruchtbaar gemaakt kan worden. De natuurlijke aanwas van vruchtbare grond komt voornamelijk door bomen die blaadjes laten vallen wat compesteert etc. voert te ver nu maar als je met biologie hebt opgelet weet je dat zelf ook wel.
Dat proces hebben we nu voor 99% vervangen door kunstmest. Even heel cru gezegd: zonder kunstmest hebben we miljoenen hectare landbouw grond wat in 1 klap compleet nutteloos is geworden. Het hoofdbestandsdeel van kunstmest zijn fosfaten en die raken in een verrot snel tempo op en vooral héél veel duurder omdat China (waar de grondstof voornamelijk vandaan komt) deze grondstoffen ook aan het hamsteren is
Even heel simpel gezegd zijn we gewoon screwed tenzij we een alternatief hiervoor vinden of als we weer massaal mensen in gaan zetten en weer landbouw bedrijven zoals we vroeger gedaan hebben maar dan met behulp van wat modernere middelen. Dat zal inhouden dat we straks niet 4% van de mensen werkzaam hebben maar bv weer 30% of meer.
En met het opraken van olie en andere fossiele brandstoffen hebben we straks geen overschot meer aan energie zoals nu en zullen zaken als volledig geautomatiseerde magazijnen en schoonmaakrobots domweg niet rendabel meer zijn omdat energie veel duurder gaat worden.
[..]
Absoluut niet.
Neg externaliteiten worden gewoon gecollectificeerd waardoor de kosten die de kapitalist aanricht niet voor zijn rekening komen en hij daar dus geen rekening mee houdt.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:16 schreef Japie77 het volgende:
[..]
O zeker wel. Als jij denkt dat de mensen die nu aan de top zitten om de aarde of de mensen op de wereld geven heb je het mis hoor. Die geven alleen om 1 ding en dat is macht/geld. Dat zie je toch overal terug? Ze gaan gewoon door met hout kappen, water vervuilen, geld roven van de onder en middenklasse, doen alles om de duurzame energie tegen te houden, er worden zelfs mensen vermoord! door de vleeslobby als je begint over wat voor plaag voor het milieu de vleesindustrie is (Cowspiracy).
De gemiddelde kapitalist geeft alleen maar om geld en daar is het hele systeem ook op gebouwd.
Het RIVM redt een mensenleven als de verwachte kosten om dat te kunnen doen onder de 2 miljoen liggen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:26 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Een paar ton kosten maken aan een stervend mens is gewoon geldverspilling. Duur uitstel van het onvermijdelijke ten koste van bezit. Daar zouden we het eens over moeten hebben.
Ja en dus? Het kapitalisme lijkt me dan toch niet zo'n enorm goed systeem, wat jij?quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 14:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
Neg externaliteiten worden gewoon gecollectificeerd waardoor de kosten die de kapitalist aanricht niet voor zijn rekening komen en hij daar dus geen rekening mee houdt.
Echter als een land geen middelen heeft om wettelijk en handhaafdelijk het kappen van de Amazone tegen te gaan dan gaat dat niet gebeuren... Ja er komt een stukje force bij kijken maar ach.
Wat ik? Wolla,quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 14:54 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ja en dus? Het kapitalisme lijkt me dan toch niet zo'n enorm goed systeem, wat jij?
Ja maar dat werkt dus niet omdat de lobbykracht van Multinationals en banken zo groot is geworden dat de meeste politici loopjongens zijn voor dit soort bedrijven.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:03 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat ik? Wolla,
Het kapitalisme is een prachtig systeem, alleen, als je wilt dat er sociaal aanvaardbare resultaten uit komen en uberhaupt wilt dat het efficienter werkt dan de uitvoering van de overheid dan moet de markt wel aan een paar eisen voldoen... Een hoop dingen kunnen opgelost worden met aanvullende regelgeving / compensatie voor externaliteiten en dat soort dingen.
Mwoah, ik geloof niet helemaal in wat je zegt, maybe in de USA omdat ik het toch een beetje raar vind dat Sanders daar uit de competitie werd genomen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:20 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ja maar dat werkt dus niet omdat de lobbykracht van Multinationals en banken zo groot is geworden dat de meeste politici loopjongens zijn voor dit soort bedrijven.
Ik vind het kapitalisme helemaal niet zo'n prachtig systeem trouwens. Het haalt bepaalde punten naar boven in mensen waar ik me liever niet op focus. Ik focus me liever op samenwerking bv.
Daarop is tegen dat die samenwerking waar Japie het over heeft iets is van de lange adem en de (middel)-lange termijn. Het gaat over zaken als poldermodel en sociale zekerheid. Zaken waardoor Nederland een egalitair, stabiel en rijk land is geworden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:27 schreef ludovico het volgende:
Welk punt is dat?
Als samenwerken meer voordeel oplevert dan zullen mensen dat gaan doen in kapitalisme, duszzsz, wat is daarop tegen?
quote:
De kiezer wil linkse zaken, maar stemt rechts.quote:Links, rechts, midden, de kiezer is lastig in een hokje te plaatsen, blijkt uit opinieonderzoek in opdracht van de Volkskrant. Wanneer de vraag is waar de kiezer zichzelf positioneert, links of rechts, dan is sinds 2002 steeds vaker het antwoord: in het midden. Tegelijk vindt die kiezer die onderwerpen belangrijk waar links zich de afgelopen decennia mee heeft geafficheerd - werkgelegenheid, inkomensbeleid, sociale zekerheid. Als tenslotte de vraag is wat de kiezer van plan is te stemmen, dan zijn dat overwegend rechtse partijen.
Serieus niet? Dan moet je echt je ogen open doen. Waarom is het dan zo dat er nog steeds enorm veel bossen gekapt worden, enorm veel water vervuild wordt, duurzame energie decennia tegen gehouden wordt door de olie-industrie, banken geen haarbreed in de weg gelegd wordt (lees het boek van Joris Luijendijk) en nu met de nieuwe handelsverdragen TTIP en CETA word dat alleen nog maar erger.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:27 schreef ludovico het volgende:
[..]
Mwoah, ik geloof niet helemaal in wat je zegt, maybe in de USA omdat ik het toch een beetje raar vind dat Sanders daar uit de competitie werd genomen.
Welk punt is dat?
Als samenwerken meer voordeel oplevert dan zullen mensen dat gaan doen in kapitalisme, duszzsz, wat is daarop tegen?
Ik zeg niet dat je kale kapitalisme moet toepassen, maar in markten met complete concurrentie is het wel de brenger geweest van veel welvaart, sowieso is centrale planning ook echt bagger als het neerkomt op de consumptie voor mensen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:47 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Daarop is tegen dat die samenwerking waar Japie het over heeft iets is van de lange adem en de (middel)-lange termijn. Het gaat over zaken als poldermodel en sociale zekerheid. Zaken waardoor Nederland een egalitair, stabiel en rijk land is geworden.
Het kale kapitalisme gaat over de korte termijn. Dat gaat over winstmaximalisatie en punten op de beurs. Het maakt misbruik en pleegt roofbouw op zaken waar tientallen jaren op gebouwd is. Alle vormen van zekerheid voor normale werkende mensen (vaste banen, sociale zekerheid, CAO's vakbonden, betaalbaar onderwijs) moeten worden afgebroken om nu een paar procenten extra te kunnen scoren.
Die twee zaken bijten elkaar.
Kijk hier:
[..]
[..]
De kiezer wil linkse zaken, maar stemt rechts.
Precies dit. Je ziet overal de voorbeelden hiervan. Het beste voorbeeld is misschien nog wel het financiele systeem waar dit model tot ultiem voorbeeld is verheven. Enorme risico's nemen ten koste van de belastingbetaler en het milieu. Het draait maar om 1 ding en dat is geld verdienen. Naar de rest word niet gekeken.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:47 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Daarop is tegen dat die samenwerking waar Japie het over heeft iets is van de lange adem en de (middel)-lange termijn. Het gaat over zaken als poldermodel en sociale zekerheid. Zaken waardoor Nederland een egalitair, stabiel en rijk land is geworden.
Het kale kapitalisme gaat over de korte termijn. Dat gaat over winstmaximalisatie en punten op de beurs. Het maakt misbruik en pleegt roofbouw op zaken waar tientallen jaren op gebouwd is. Alle vormen van zekerheid voor normale werkende mensen (vaste banen, sociale zekerheid, CAO's vakbonden, betaalbaar onderwijs) moeten worden afgebroken om nu een paar procenten extra te kunnen scoren.
Die twee zaken bijten elkaar.
Kijk hier:
[..]
[..]
De kiezer wil linkse zaken, maar stemt rechts.
Kale kapitalisme zou nog beter zijn dan het systeem dat we nu hebben. Dat is namelijk nog erger door kankergezwellen als banken en multinationals die onze complete maatschappij leegroven en heel weinig terug geven de hand boven het hoofd te houden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:05 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat je kale kapitalisme moet toepassen, maar in markten met complete concurrentie is het wel de brenger geweest van veel welvaart, sowieso is centrale planning ook echt bagger als het neerkomt op de consumptie voor mensen.
Ik heb eigenlijk alleen maar voorbeelden gezien van bedrijven de gebruik wisten te maken van zaken die door overheden geregeld waren. Zowel infrastructuur als R&D (zoals nu bij de verkoop van NXP).quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:05 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat je kale kapitalisme moet toepassen, maar in markten met complete concurrentie is het wel de brenger geweest van veel welvaart, sowieso is centrale planning ook echt bagger als het neerkomt op de consumptie voor mensen.
Het zal allemaal wel kapitalistisch verklaarbaar zijn, dat heeft met de private kosten te maken, als die kosten gecollectificeerd worden dan krijg je inderdaad van die wantoestanden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:03 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Serieus niet? Dan moet je echt je ogen open doen. Waarom is het dan zo dat er nog steeds enorm veel bossen gekapt worden, enorm veel water vervuild wordt, duurzame energie decennia tegen gehouden wordt door de olie-industrie, banken geen haarbreed in de weg gelegd wordt (lees het boek van Joris Luijendijk) en nu met de nieuwe handelsverdragen TTIP en CETA word dat alleen nog maar erger.
Waar de "topper" een bonus van 428 miljoen dollar voor krijgt. Bassie Clemmer. Volkomen terecht natuurlijk.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
(zoals nu bij de verkoop van NXP)
Dat is niet waar. De fossiele brandstofindustrie krijgt ook subsidie. Dus het mantra van de VVD dat windmolens alleen op subsidie draaien is een halve leugenachtige waarheid.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:09 schreef ludovico het volgende:
maar het is nog steeds duurder dus..
427 miljoen terugheffen met de belasting, jezus man, idiote bedragen...quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:10 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Waar de "topper" een bonus van 428 miljoen dollar voor krijgt. Bassie Clemmer. Volkomen terecht natuurlijk.![]()
NWS / Nederlandse chipmaker NXP voor 43 miljard overgenomen.
Hoe wie wat subsidie?quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:11 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dat is niet waar. De fossiele brandstofindustrie krijgt ook subsidie. Dus het mantra van de VVD dat windmolens alleen op subsidie draaien is een halve leugenachtige waarheid.
(En daar komen de gecollectiveerde milieukosten nog bij. )
quote:
quote:
quote:De fossiele energiesector heeft in 2011 voor 623 miljard dollar (ruim 479 miljard euro) aan overheidssubsidies ontvangen. Dit blijkt uit ‘voorzichtige’ schattingen van Global Subsidies Initiative en het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De geschatte uitstoot die hiermee ‘gestimuleerd’ is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 350 miljoen personenauto’s. Ter vergelijking: het Bruto Nationaal Inkomen van Nederland lag in 2007 op 768 miljard dollar. Dit meldt de Amerikaanse denktank Earth Policy op haar website.
waardoor alternatieve energie een stuk duurder lijkt dan het is.quote:Door de subsidies hoeft de consument bijna 25 procent minder te betalen voor fossiele energie, aldus de onderzoekers.
Inderdaad. Het lijkt me dat zo'n overname ook niet helemaal koosjer zou kunnen verlopen als er blijkbaar dit soort belangen spelen en hij zelf achter de onderhandelingstafel heeft gezeten. Wat ongetwijfeld het geval was. Het komt nogal onfris op mij over. Temeer omdat de werknemers blijkbaar niets ontvangen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:14 schreef ludovico het volgende:
[..]
427 miljoen terugheffen met de belasting, jezus man, idiote bedragen...
Sorry hoor, maar dit is de gebruikelijke manier bij overnames en fusies.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:17 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Inderdaad. Het lijkt me dat zo'n overname ook niet helemaal koosjer zou kunnen verlopen als er blijkbaar dit soort belangen spelen en hij zelf achter de onderhandelingstafel heeft gezeten. Wat ongetwijfeld het geval was. Het komt nogal onfris op mij over. Temeer omdat de werknemers blijkbaar niets ontvangen.
Dan vind ik de "gebruikelijke manier" niet koosjer.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:18 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Sorry hoor, maar dit is de gebruikelijke manier bij overnames en fusies.
Is het ook niet. Als CEO verlaag je de salarissen van je personeel en gooit er een paar uit om de beurskoers op te krikken waarna je na verkoop met een extra dikke bonus op de Bahama's gaat zitten.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:18 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dan vind ik de "gebruikelijke manier" niet koosjer.
Er komt een tijd dat zij hangen op het Binnenhof. Dat hoop ik wel. Er is een omwenteling nodig. Anders wordt dit steeds erger en we gaan het steeds normaler vinden dat we bestolen worden door deze moderne roofridders.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Is het ook niet. Als CEO verlaag je de salarissen van je personeel en gooit er een paar uit om de beurskoers op te krikken waarna je na verkoop met een extra dikke bonus op de Bahama's gaat zitten.
Welja, ik ben tegen subsidies erop op die manier hoor, daar niet van, maar vraag me af of de werkelijkheid zo simpel is als dat artikel doet voorkomen 25% is wel vrij fors.....quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
[..]
[..]
[..]
waardoor alternatieve energie een stuk duurder lijkt dan het is.
Als je een bron kan vinden mag je hem posten. Alleen maar roepen dat je het niet gelooft koopt niemand iets voor.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:30 schreef ludovico het volgende:
[..]
Welja, ik ben tegen subsidies erop op die manier hoor, daar niet van, maar vraag me af of de werkelijkheid zo simpel is als dat artikel doet voorkomen 25% is wel vrij fors.....
Ik zoek naar procenten maar die kan ik niet vinden. Dat er forse bedragen aan subsidie worden betaalt klopt wel.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:31 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Als je een bron kan vinden mag je hem posten. Alleen maar roepen dat je het niet gelooft koopt niemand iets voor.
Crony capitalism. Daar ben ik ook zéér op tegen. Dat is dus het probleem zodra je kapitalisme met een grote overheid gaat mengen. Dan krijg je lobbyclubjes en gebruiken bedrijven de overheid om een hand boven hun hoofd te houden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:06 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Kale kapitalisme zou nog beter zijn dan het systeem dat we nu hebben. Dat is namelijk nog erger door kankergezwellen als banken en multinationals die onze complete maatschappij leegroven en heel weinig terug geven de hand boven het hoofd te houden.
Inderdaad. Helemaal mee eens. Dat is imo HET probleem van de huidige tijd. We moeten echt naar een totaal ander en nieuw soort systeem toe. Zelf ben ik erg onder de indruk van ideeen van iemand als Jacques Fresco.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:56 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Crony capitalism. Daar ben ik ook zéér op tegen. Dat is dus het probleem zodra je kapitalisme met een grote overheid gaat mengen. Dan krijg je lobbyclubjes en gebruiken bedrijven de overheid om een hand boven hun hoofd te houden.
Een subsidie doet iets aan de mogelijke kostprijs van een product als olie, olie is een product in een markt van complete concurrentie, het is dat er grote partijen zijn die in een kartel zitten (opec) dat ze de prijs kunnen beinvloeden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
waardoor alternatieve energie een stuk duurder lijkt dan het is.
Banken en grote bedrijven willen helemaal geen kapitalisme. De consequentie van falen is dan namelijk faillissement. Geen bailouts. Geen risico's afwentelen op de belastingbetaler. Crisissen zullen dan heftiger zijn maar ook van veel kortere duur.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:06 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Kale kapitalisme zou nog beter zijn dan het systeem dat we nu hebben. Dat is namelijk nog erger door kankergezwellen als banken en multinationals die onze complete maatschappij leegroven en heel weinig terug geven de hand boven het hoofd te houden.
Precies. En daarom hebben ze door lobbykracht een soort van mix tussen kapitalisme en socialisme (bailouts etc) gecreeerd wat elke dag erger word door nu weer CETA en TTIPP.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:01 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Banken en grote bedrijven willen helemaal geen kapitalisme. De consequentie van falen is dan namelijk faillissement. Geen bailouts. Geen risico's afwentelen op de belastingbetaler. Crisissen zullen dan heftiger zijn maar ook van veel kortere duur.
Nee.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:11 schreef michaelmoore het volgende:
Het bestaan van bijstand en toeslagen als zorgtoeslag is al een soort van basisinkomen
We hadden zonder robots ook al een relatief luilekkerland kunnen hebben, waarin mensen hard werken omdat ze het leuk vinden of om een levenswerk neer te zetten, maar niet om rond te komen. Maar sinds de jaren 70 is de opbrengst van de vrouwenemancipatie en de technologische ontwikkeling ergens anders terechtgekomen en is er heel veel potentiele welvaart ook nog eens verkwanseld.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 17:04 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Inderdaad. Helemaal mee eens. Dat is imo HET probleem van de huidige tijd. We moeten echt naar een totaal ander en nieuw soort systeem toe. Zelf ben ik erg onder de indruk van ideeen van iemand als Jacques Fresco.
We kunnen ook prima naar een heel ander systeem toe. In principe kunnen we een soort van luilekkerland creeeren waarin de robots het meeste werk doen. Er moet alleen een omslag in denken komen.
Vroeger mochten vrouwen en negers niet stemmen. Totdat men tot bezinning kwam. Beetje vergelijkbaar met het basisinkomen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:12 schreef michaelmoore het volgende:
vroeger wilde men ook een huishoud vergoeding een beloning voor huisvrouwen , ook nooit iets geworden
is eigenlijk vergelijkbaar
Maar bijstand dat is er nog steeds
nou ja laat maar komen dan stop ik met werken en ga ik en wereldreis makenquote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:18 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Vroeger mochten vrouwen en negers niet stemmen. Totdat men tot bezinning kwam. Beetje vergelijkbaar met het basisinkomen.
Goede post. Het is hevig nodig dat er een beweging komt die dat soort lekken gaat dichten. Al met al komen de revenuen steeds minder daar terecht waar zij thuishoren. En dat is bij de werkende "gewone" mens.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:12 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
We hadden zonder robots ook al een relatief luilekkerland kunnen hebben, waarin mensen hard werken omdat ze het leuk vinden of om een levenswerk neer te zetten, maar niet om rond te komen. Maar sinds de jaren 70 is de opbrengst van de vrouwenemancipatie en de technologische ontwikkeling ergens anders terechtgekomen en is er heel veel potentiele welvaart ook nog eens verkwanseld.
Die tweede graait helemaal niets uit de staatsruif, die betaalt alleen maar.quote:Op zondag 30 oktober 2016 09:59 schreef von_manstein het volgende:
Een vast bedrag als basisinkomen voor iedereen is niet haalbaar. Door de diversiteit van persoonlijke situaties:
Situatie 1
Alleen staande ouder zonder schulden in de bijstand (972 netto) in een
huur huis van ca 600 met twee kinderen zeg 5 en 8 jaar, ontvangt per maand al ruim 800 euro (bron: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/) boven op de 972 euro bijstand aan zorg, huurtoeslag en kindgebonden budget.
Tel hierbij gemiddeld 80 euro per maand bij op van de kinderbijslag. (bron: http://www.svb.nl/int/nl/(...)erbijslag_krijgt_u/)
Graai uit staatsruif: 1932 euro per maand
Situatie 2:
Alleenstaand geen kinderen:
Inkomen netto 2500
Hypotheek bruto 500
HRA: 175
Loonheffingskorting: 258,58 (van max bedrag uit gegaan 3103)
Graai uit de staatsruif= 433,58 euro per maand
1932 euro versus 433,58 euro
En ik heb twee redelijk positieve situaties geschetsts.![]()
Succes met het bepalen van de hoogte van het basisinkomen zonder gebruik te maken van extra toelages em subsidies.
Wat.quote:Op zondag 30 oktober 2016 09:59 schreef von_manstein het volgende:
Een vast bedrag als basisinkomen voor iedereen is niet haalbaar. Door de diversiteit van persoonlijke situaties:
Situatie 1
Alleen staande ouder zonder schulden in de bijstand (972 netto) in een
huur huis van ca 600 met twee kinderen zeg 5 en 8 jaar, ontvangt per maand al ruim 800 euro (bron: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/) boven op de 972 euro bijstand aan zorg, huurtoeslag en kindgebonden budget.
Tel hierbij gemiddeld 80 euro per maand bij op van de kinderbijslag. (bron: http://www.svb.nl/int/nl/(...)erbijslag_krijgt_u/)
Graai uit staatsruif: 1932 euro per maand
Situatie 2:
Alleenstaand geen kinderen:
Inkomen netto 2500
Hypotheek bruto 500
HRA: 175
Loonheffingskorting: 258,58 (van max bedrag uit gegaan 3103)
Graai uit de staatsruif= 433,58 euro per maand
1932 euro versus 433,58 euro
En ik heb twee redelijk positieve situaties geschetsts.![]()
Succes met het bepalen van de hoogte van het basisinkomen zonder gebruik te maken van extra toelages em subsidies.
Als je een antwoord zoekt zonder toelages en subsidies, moet jij het ook doen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 09:59 schreef von_manstein het volgende:
Een vast bedrag als basisinkomen voor iedereen is niet haalbaar. Door de diversiteit van persoonlijke situaties:
Situatie 1
Alleen staande ouder zonder schulden in de bijstand (972 netto) in een
huur huis van ca 600 met twee kinderen zeg 5 en 8 jaar, ontvangt per maand al ruim 800 euro (bron: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/) boven op de 972 euro bijstand aan zorg, huurtoeslag en kindgebonden budget.
Tel hierbij gemiddeld 80 euro per maand bij op van de kinderbijslag. (bron: http://www.svb.nl/int/nl/(...)erbijslag_krijgt_u/)
Graai uit staatsruif: 1932 euro per maand
Situatie 2:
Alleenstaand geen kinderen:
Inkomen netto 2500
Hypotheek bruto 500
HRA: 175
Loonheffingskorting: 258,58 (van max bedrag uit gegaan 3103)
Graai uit de staatsruif= 433,58 euro per maand
1932 euro versus 433,58 euro
En ik heb twee redelijk positieve situaties geschetsts.![]()
Succes met het bepalen van de hoogte van het basisinkomen zonder gebruik te maken van extra toelages em subsidies.
Loonheffingskorting en HRA is een verkapte subsidie. je betaald een X bedrag en je krijgt hiervan een gedeelte terug.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:05 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Die tweede graait helemaal niets uit de staatsruif, die betaalt alleen maar.
Ik ben een voorstander van een basisinkomen maar niet voor iedereen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Als je een antwoord zoekt zonder toelages en subsidies, moet jij het ook doen.
Dus je betaalt alleen maar. Anders is het ook een verkapte subsidie dat de eerste schijf 37% is en geen 57%quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:33 schreef von_manstein het volgende:
Loonheffingskorting en HRA is een verkapte subsidie. je betaald een X bedrag en je krijgt hiervan een gedeelte terug.
Ongelofelijk dit soort reacties ook weer. Nee je betaalt niet alleen maar. HRA is precies hetzelfde als huurtoeslag. Maar het ene noem jij natuurlijk wel "graaien" en het andere niet.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:34 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dus je betaalt alleen maar. Anders is het ook een verkapte subsidie dat de eerste schijf 37% is en geen 57%
Dan ben je dus tegen een basisinkomen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:33 schreef von_manstein het volgende:
Ik ben een voorstander van een basisinkomen maar niet voor iedereen.
Het invoeren van een basisinkomen is dan ook een stevige wijziging van het huidige stelsel.quote:Gezien de inrichting van het huidig belastingstelsel en de marktwerkende economie en kapitalistische maatschappij gaat een gezamelijk basisinkomen dit niet slagen omdat het financieel verschil tussen janmodaal en hoger en niet werkende/partimers te groot is.
Ik zie dat niet als probleem. Mensen die nu ruim in het geld zitten (vanwege een goede baan bijvoorbeeld) blijven ruim in het geld zitten. Tenzij ze ontslag nemen, maar dan moeten ze misschien hun huis verkopen en op een kamer gaan wonen.quote:Er er zijn te veel complexe prive situaties waarbij het onmogelijk is om een vast bedrag als basisinkomen voor iedereen dekkend te laten zijn. Zonder een groep mensen enorm te benadelen of een andere groep mensen zeer ruim in koopkracht te laten stijgen.
Maar als die persoon die 2500 netto per maand in een baan bij elkaar verdient stopt met werken, dan gaat de overheid er dus op vooruit? "Want hij vreet enkel uit de staatsruif"?quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:35 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ongelofelijk dit soort reacties ook weer. Nee je betaalt niet alleen maar. HRA is precies hetzelfde als huurtoeslag. Maar het ene noem jij natuurlijk wel "graaien" en het andere niet.
Dat zeg ik toch niet? Als die persoon iemand is die woekerpolissen verkoopt dan gaat de maatschappij er in ieder geval wel op vooruit als hij stopt met werken...quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:39 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Maar als die persoon die 2500 netto per maand in een baan bij elkaar verdient stopt met werken, dan gaat de overheid er dus op vooruit? "Want hij vreet enkel uit de staatsruif"?
Ik voel me hier een beetje aangesproken, ik heb al aan de leidinggevende gezegd adat hij nmij mag ontslaan zonder transitievergoeding, maar hij doet het niet, kennelijk heeft mijn aanwezigheid een meerwaardequote:Op zondag 30 oktober 2016 10:39 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Maar als die persoon die 2500 netto per maand in een baan bij elkaar verdient stopt met werken, dan gaat de overheid er dus op vooruit? "Want hij vreet enkel uit de staatsruif"?
Dat impliceerde je in mijn ogen wel door te ontkennen dat die persoon gewoon een netto-betaler is aan het systeem.quote:
Die persoon is in mijn ogen zowel een betaler als een graaier. Beide dus.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:45 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Dat impliceerde je in mijn ogen wel door te ontkennen dat die persoon gewoon een netto-betaler is aan het systeem.
Er zijn in het licht van deze discussie maar twee soorten mensen: netto-ontvangers en netto-betalers. De netto-betalers zijn onmisbaar om de samenleving te financieren, ook als je die zou veranderen naar een systeem met een basisinkomen. De vraag is dan, of de netto-betalers genoeg kunnen en willen betalen om je systeem te financieren.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:35 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ongelofelijk dit soort reacties ook weer. Nee je betaalt niet alleen maar. HRA is precies hetzelfde als huurtoeslag. Maar het ene noem jij natuurlijk wel "graaien" en het andere niet.
Een netto-betaler, dus een betaler.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:46 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Die persoon is in mijn ogen zowel een betaler als een graaier. Beide dus.
En wat dacht je dan van de vrijwilligers? Als de vrijwilligers morgen stoppen met hun werk dondert onze hele maatschappij in elkaar. Wel eens aan gedacht?quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:49 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Er zijn in het licht van deze discussie maar twee soorten mensen: netto-ontvangers en netto-betalers. De netto-betalers zijn onmisbaar om de samenleving te financieren, ook als je die zou veranderen naar een systeem met een basisinkomen. De vraag is dan, of de netto-betalers genoeg kunnen en willen betalen om je systeem te financieren.
Ik denk niet dat er veel netto-ontvangende mensen met HRA zijn, jij wel?
Vrijwilligers zijn fantastisch, en absoluut niet relevant voor een financiële discussie.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:56 schreef Japie77 het volgende:
[..]
En wat dacht je dan van de vrijwilligers? Als de vrijwilligers morgen stoppen met hun werk dondert onze hele maatschappij in elkaar. Wel eens aan gedacht?
Dit zijn imo veel te zwart/witte gedachten. Net als wat ik al eerder aangaf er zijn een heleboel zogenaamde "netto-betalers" die veel meer een last/ziekte voor het systeem zijn dan een zegen.
Ze zijn zeker wel relevant voor een financiele discussie. De werkenden in Nederland kunnen alleen maar hun werk doen door het werk van vrijwilligers. Want als de vrijwilligers wegvallen klapt het complete systeem in elkaar.quote:Op zondag 30 oktober 2016 11:03 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Vrijwilligers zijn fantastisch, en absoluut niet relevant voor een financiële discussie.
0quote:'Rijksten zijn hun plicht vergeten: zorgen voor hun zwakke broeders' - rtlz.nl
Het broeit in het Westen. En die crisis gaat niet weg als de toplaag van deze landen achterover blijft leunen. Het hebben van geld en talenten schept ook een maatschappelijke verplichting die men vergeten is, stelt predikant Ruben van Zwieten: zorgen voor de zwakke broeder die almaar armer (en bozer) wordt.
"We staan op het dek van de Titanic". Schrijver Geert Mak wond er geen doekjes om bij interviewprogramma College Tour. Europa bevindt zich in een 'ernstige crisis', zo stelde hij en komt Donald Trump aan het roer in de VS dan zijn de rapen voor de hele wereld gaar.
Psychiater Joachim Maaz vatte het in Tegenlicht net even anders samen: "We zitten in een sociale wereldoorlog: van rijk tegen arm," stelde hij in de aflevering 'Wij zijn het volk' over een rechtse anti-immigrantenbeweging in Duitsland.
Hoe je het ook formuleert, welke naam je het ook geeft: het is onrustig in Europa en de Verenigde Staten. Er hangt 'revolutie' in de lucht. En of dat een goede ontwikkeling is, valt te bezien. Brexit, de toenemende populariteit van populistische partijen in Europa en presidentskandidaat Trump vormen samen een broeinest waar vooralsnog geen antwoord op is gevonden.
De eerste reactie bij veel mensen is een gevoel van machteloosheid, signaleert sociaal ondernemer en predikant Ruben van Zwieten: wat kun je nou zelf aan al die grote dingen doen? Niks toch? Hij ziet dat anders. Juist dit is het moment om op te staan, je mond open te trekken en wat – in je eigen omgeving – te gaan doen. Omdat iedereen een radertje is in het grote geheel.
Van Zwieten (33), ook wel 'predikant op de Zuidas' genoemd, neemt doorgaans geen blad voor de mond. In dit kerstinterview noemde Van Zwieten de nieuwe Nederlandse vertaling van de bijbel nog een ‘verneukeratieve verkrachting van het originele boek’ en wees hij erop dat de samenleving nooit af gaat zijn: "C’est la fucking vie".
Vandaag is hij kritisch over de vele mensen die zien wat er gebeurt en niks doen. "We hebben een te grote groep Nederlanders die zwijgend en ontwijkend wegkijken." Het is zowaar het tegenovergestelde van wat onze premier onlangs zei: "Ik ben er voor de zwijgende meerderheid."
Van Zwieten is het niet met Rutte eens: "Volgens mij is in het recht degene die nalaat te spreken ook strafbaar. Mensen die uit veiligheid of cynisme zich niet uitspreken, die groep moet zich nu wél laten horen. Je moet niet denken dat je ver van die crisis af staat."
De machteloosheid die mensen voelen – wat kan ik nou doen aan een Brexit of vreemdelingenhaat? – is onterecht stelt hij. "Mensen zien zoiets gebeuren en denken: ik woon in Bilthoven en ben CFO van Brinkman Installatiegroep. Wat heb ik nou te maken met die crisis van populisme?"
"Maar diezelfde man heeft wel 600 medewerkers; dat zijn 600 gezinnen. Hij is niet de eindbaas, maar kan wel die eindbaas beïnvloeden. Hij kan bepalen wat er in de kerstspeech wordt gezegd, of er een kerstbonus in zit, wat voor marketing ze doen, hij kan bepalen of het bedrijf iets doet met vluchtelingen."
De kern van het probleem: mensen voelen de noodzaak van broederschap niet meer in Europa, stelt de ondernemer. De noodzaak om voor de ander, de zwakkere, te zorgen. ''Na de crisis hadden veel families een respectabele rendementsgroei, terwijl degene die een beetje wankel stond, onderuit is gegaan."
"In Engeland is het verschil tussen de sterken en zwakkeren nog groter dan in Nederland. Dat die boosheid op zo’n onderwerp (als Brexit red.) tot uiting komt is niet zo vreemd. Als de sterke niet steeds de hand blijft uitreiken naar de zwakkere, dan wordt die zwakkere reddeloos. Hopeloos."
De bijbel staat vol met symbolische verhalen over broers: doorgaans een sterke (rijke) en een zwakke (arme). "Dat klinkt heel zwart wit, maar soms is het gewoon zo zwart wit in de samenleving. En op dit moment zou de scheiding tussen de sterke broeders en zwakkeren nog wel eens het grootste probleem kunnen worden van onze samenleving. Rijker zijn iets rijker, armer zijn iets armer. De een heeft wel een baan, de ander niet. De een moet eruit, de ander krijgt een loonsverhoging."
Van Zwietens onderneming, De Nieuwe Poort, bevindt zich midden op de Zuidas en daarmee tussen de 'sterke broeders', de succesvolle mensen. "En dat zijn sterke broeders, niet vanwege enkel eigen kracht, maar ook omdat het hen gegeven is. En nu je dit hebt, zo is mijn overtuiging, is het ook je plicht om dat wat jou gegeven is door te geven. Talenten in de bijbel zijn letterlijk geldstukken, die zijn jou gegeven. En je bent echt een lul als je die zegen voor jezelf houdt. Waar ik me zorgen over maak is dat we hele generaties aan het opvoeden zijn, maar dit niet meegeven."
Het gaat van Zwieten niet zozeer over 'nivelleren' via belastingen, benadrukt hij. Het gaat hem ook om iets simpels als je bewegen onder andere mensen, in andere vakgebieden. "Ga maar eens na wat de nevenfuncties van topbankiers zijn. Vaak zijn dat functies bij musea en universiteiten. Die organisaties zijn wel goed voor de wereld, maar daar zitten niet de kwetsbare groepen. Er zijn weinig bestuurders bij banken die nevenfuncties hebben het Rode Kruis, Human Rights Watch of het Leger des Heils, waar de kwetsbaarheid van de mens centraal staat."
Het initiatief van meer dan 100 prominenten, waaronder Ralph Hamers en Feike Sijbesma, NL2025, vindt hij dan wel weer hoopgevend. Maar voor een personeelslid van Hamers’ ING voelt het misschien toch hypocriet: 7000 banen schrappen, zelf een paar ton loonsverhoging krijgen en dan met hoge dames en heren projectjes opzetten voor het verbeteren van Nederland?
Van Zwieten: "Het ontslag van 7000 mensen is niet per se slecht. Dat kan het gevolg zijn van iets onhoudbaars, waarna er weer iets nieuws wordt gecreëerd. Maar neem dan ook verantwoordelijkheid voor de mensen die nu op straat staan. Hoe zorgen we ervoor dat die mensen weer aan de slag kunnen? Want 45-plussers die bij een bank weggaan worden verscholen zzp’ers."
Maar de bal ligt dus niet alleen bij de ceo’s. Ook bij de man uit Bilthoven, benadrukt hij. Of de hoogopgeleide en prima verdienende manager uit Amsterdam. "Het komt er dus heel erg op aan of de sterke broeder vandaag de dag zijn eigen weg blijft gaan en onder 'ons soort mensen' het leven wil verder leven. Of dat hij zegt: ik moet mij over de ander ontfermen, want ik ben als sterke broeder een hoeder van mijn zwakke broeder."
Bron: www.rtlz.nl
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |