abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:24:26 #126
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_165948177
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:19 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Weet ik veel! :D Ik heb echt geen idee wat 'ze' tegenwoordig allemaal doen. Wij bakken gewoon brood. Meel, water, zout desem, that's it. Ons brood stinkt niet. :') Sterker nog, mensen melden regelmatig dat ze door de straat liepen en de geur volgden en bij onze winkel uitkwamen. _O-
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
"We aren't people, we are text."
- Japanman Sakyusan -
pi_165948207
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:13 schreef Isegrim het volgende:
'Waldkorn' is gewoon een concept. Als je bakker bent, kun je concepten kopen. Je betaalt voor het mogen gebruiken van die naam en je krijgt dan gewoon premix aangeleverd. Alle zooi zit er al in. Er staat zelfs op zo'n zak hoeveel water en hoeveel zout erbij moet, hoe lang je het moet kneden en op welke wijze je het moet bakken.

Wij zijn een keer op de Bakkersvak geweest. Man, man, man, wat een droefenis...
:) En gildekorn, ken je dat ook?
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:38:34 #128
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165948375
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:26 schreef showtimer het volgende:

[..]

:) En gildekorn, ken je dat ook?
Naam wel eens gehoord, zal soortgelijk concept zijn. Klinkt natuurlijk reuze-ambachtelijk met dat 'gilde' erin.

Het wordt in elk geval bijgekleurd met gebrande mout.

Mag kennelijk alleen verkocht worden bij 'De Echte Bakker'. Dus zal het antwoord van 'De Echte Bakker' op Waldkorn zijn...?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:39:16 #129
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165948386
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:

[..]

Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history. ;)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:41:15 #130
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165948423
IngrediŽnten Gildekorn:

quote:
tarwemeel, water, gist, tarwegluten, sesamzaad, roggevlokken, lijnzaad, zonnebloempitten, gist, tarwebloem, havervlokken, roggebloem, maisgries (geŽxtrudeerd), bakkerszout, tarwegries, roggemoutmeel, tarwemoutvlokken, plantaardige olie, gierst, gerstemoutmeel, dextrose, zuurdesempoeder, gistextract, enzymen, gerstemoutextract, enzym, tarwemoutmeel, gist (geÔnactiveerd), Emulgator(E482), Meelverbeteraar(E300)
Ik zou elk brood met meer dan pakweg vijf of zes ingrediŽnten lekker laten liggen. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:43:09 #131
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165948460
Oh ja, 'zuurdesempoeder', a.k.a. 'dikke vette bullshit'. :')

Vier op een rij. 8-)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_165948513
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history. ;)
Duwtje naar een topicreeks over het bakken van echt brood is toch geen reclame plug? O-)
Topicreeks: [Volgtopic] Een bakkerij beginnen!
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:48:36 #133
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165948542
Als iemand anders het doet, vind ik het best. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:52:14 #134
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_165948595
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:48 schreef Isegrim het volgende:
Als iemand anders het doet, vind ik het best. :D
Dank, PM was ook prima hoor :) Ben benieuwd!
"We aren't people, we are text."
- Japanman Sakyusan -
  Moderator vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:56:17 #135
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_165948667
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 09:59 schreef showtimer het volgende:

[..]

Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?
IngrediŽnten lezen.
(Tarwe)bloem is altijd wit
(Tarwe)meel is meestal deels volkoren
Volkorenmeel is volkoren

quote:
IngrediŽnten zijn: tarwebloem, water, haver, soja, tarwegluten, roggebloem, gerstemeel, lijnzaad, volkoren tarwemeel, zonnebloemzaad, gist, zout, mout, sesamzaad, sojabloem, natriumstearoyl-2-lactylaat en broodverbeteraar (ascorbinezuur)
Dat betekent dat er een hťťl klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.

natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet ;) Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:59:02 #136
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165948728
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet ;) Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
Echt niet? :P
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_165948729
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

IngrediŽnten lezen.
(Tarwe)bloem is altijd wit
(Tarwe)meel is meestal deels volkoren
Volkorenmeel is volkoren

[..]

Dat betekent dat er een hťťl klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.

natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet ;) Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator vrijdag 14 oktober 2016 @ 11:00:38 #138
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_165948775
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:43 schreef Isegrim het volgende:
Oh ja, 'zuurdesempoeder', a.k.a. 'dikke vette bullshit'. :')

Vier op een rij. 8-)
En wtf is geÔnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?
En gistextract is een smaakversterker, in brood, really? Zijn we zo dom geworden?

Ik snap het niet meer, net zoals al die mensen die gewoon spullen in hun mandje stoppen in winkels zonder maar te kijken (of zich af te vragen) wat er in zit.
Vind maar eens mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel. Kun je bijna niet vinden, dan moet je al bio gaan (zelf maken is nog veel lekkerder natuurlijk en helemaal niet zo moeilijk).
In Duitsland heb je zo een tube prima mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel voor 80 cent. Rare wereld.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator vrijdag 14 oktober 2016 @ 11:02:16 #139
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_165948820
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 10:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?
Ik heb de aflevering ook nog niet gezien, maar veel echt donker brood is witbrood, bruingekleurd, meestal met gebrande mout. Dat is algemeen bekend.
Volkorenbrood wat 100% volkoren is is ook helemaal niet zo luchtig als het brood wat de bakkers hier kopen, daar is het meel te zwaar voor. Dan is het altijd deels volkoren, deels bloem (en meestal een overgroot deel witte bloem).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 12:09:01 #140
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165950071
Verder heb je bloem en bloem. Industrieel gemalen (en gebleekte) bloem versus steengemalen (en ongebleekte) bloem. Totaal ander product. Steengemalen bloem zit de kiem nog bij -> meer voedingswaarde.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_165950380
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:
Roggebrood versturen we ook per post eventueel. :D Geen idee wat dat kost, naar BelgiŽ.
Ahh wat lief, ik hou het in gedachten O+
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:10:44 #142
122648 Bravebart
KÝbenhavn er pŚ plads ja
pi_165951092
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 11:00 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

En wtf is geÔnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?
En gistextract is een smaakversterker, in brood, really? Zijn we zo dom geworden?

Ik snap het niet meer, net zoals al die mensen die gewoon spullen in hun mandje stoppen in winkels zonder maar te kijken (of zich af te vragen) wat er in zit.
Vind maar eens mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel. Kun je bijna niet vinden, dan moet je al bio gaan (zelf maken is nog veel lekkerder natuurlijk en helemaal niet zo moeilijk).
In Duitsland heb je zo een tube prima mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel voor 80 cent. Rare wereld.
GeÔnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker :P Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geÔnactiveerde gist het beter op het etiket..
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_165951344
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hŤ? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
Maar Allison is toch best donker brood?

Is dat gewoon ťťn van de uitzonderingen dan?

WP_001212.jpg

Ik hoop het want dat is het enige volkorenbrood dat ik nog wel te hachelen vind als ik op
de supermarkt ben aangewezen :P

En AH heeft heel lekker brood, maar daar kom ik niet zo vaak en van te veel wit brood
raak ik verstopt :+
Wie gaat slapen met jeuk aan zijn kont, wordt wakker met een stinkende vinger
Yanni
RADIO
  Moderator vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:38:32 #144
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_165951560
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:10 schreef Bravebart het volgende:

[..]

GeÔnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker :P Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geÔnactiveerde gist het beter op het etiket..
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).
Dus dan is geÔnactiveerde gist ook "een" smaakversterker, dat wist ik nog niet.

Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten, er kan dus nog veel meer in dat brood zitten (of in je meel) als het maar een "proceshulpstof" is.

Daarom zo veel mogelijk kleinschalig inkopen doen (bij kleinschalige zelfstandigen), dan heb je het minste kans op zooi. Al zijn er zat mensen die bang zijn voor beestjes in hun eten dan. "liever landbouwgif dan een worm in mijn appel". Geef mij die worm maar :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:41:23 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165951612
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:24 schreef FANN het volgende:

[..]


[..]

Maar Allison is toch best donker brood?

Is dat gewoon ťťn van de uitzonderingen dan?

[ afbeelding ]

Ik hoop het want dat is het enige volkorenbrood dat ik nog wel te hachelen vind als ik op
de supermarkt ben aangewezen :P

En AH heeft heel lekker brood, maar daar kom ik niet zo vaak en van te veel wit brood
raak ik verstopt :+
Zie je het verschil tussen volkoren en bruin gekleurd?
59481_4888__09102011_1846.jpg
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:47:44 #146
122648 Bravebart
KÝbenhavn er pŚ plads ja
pi_165951712
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).
Dus dan is geÔnactiveerde gist ook "een" smaakversterker, dat wist ik nog niet.

Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten, er kan dus nog veel meer in dat brood zitten (of in je meel) als het maar een "proceshulpstof" is.

Daarom zo veel mogelijk kleinschalig inkopen doen (bij kleinschalige zelfstandigen), dan heb je het minste kans op zooi. Al zijn er zat mensen die bang zijn voor beestjes in hun eten dan. "liever landbouwgif dan een worm in mijn appel". Geef mij die worm maar :P
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is ;) Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geÔnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geÔnactiveerde gist ;) Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:51:06 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165951748
quote:
14s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:47 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is ;) Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geÔnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geÔnactiveerde gist ;) Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:56:22 #148
122648 Bravebart
KÝbenhavn er pŚ plads ja
pi_165951843
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 13:58:39 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165951891
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:56 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.
Lijkt me trouwens technisch onmogelijk, ze ontstaan bij het afbreken van eiwitten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator vrijdag 14 oktober 2016 @ 14:01:01 #150
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_165951931
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:

Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten
In het geval van mandarijntjes uit blik zou dan op het etiket staan "zoutzuur en kaliloog". Dat klinkt eng en van beide zou ik niet aanraden een eetlepel 1 molair te nemen. Maar flikker je het bij elkaar houdt je kaliumchloride over, een soort keukenzout. (Die groene busjes van jozo bevat 80% KCl en 20% NaCl ofzo)
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')