Nee hoor, ook politici zijn schuldig. Zij bailen de banken, zij geven het verkeerde voorbeeld, zij gebruiken hun politieke macht.quote:Op maandag 13 juni 2016 09:27 schreef Klopkoek het volgende:
Het is nogal typisch om te doen alsof de schuldenmaatschappij en casinokapitalisme zich beperkt tot de armen. Dat is weer dat typische onderdrukkersspelletje.
Doe even niet zo huichelachtig en onoprecht. Voorgenomen regelgeving om dit daadwerkelijk aan te pakken ('too big to fail' scenarios) stond bij jou op #1 voor 'grootste irritaties'. Het verplaatsen van risico's voor de belastingbetaler naar risico's & lasten voor de aandeelhouder/kapitaalbezitter zou weleens de concurrentiepositie en economie kunnen schaden - dit is het standaard riedeltje. Dat is een feit. Politici de schuld geven is de befaamde cop-out strategy.quote:Op maandag 13 juni 2016 09:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Nee hoor, ook politici zijn schuldig. Zij bailen de banken, zij geven het verkeerde voorbeeld, zij gebruiken hun politieke macht.
Waarom denk je dat die voorgenomen regelgeving voor irritaties zorgt? Omdat overheidsinterventie niets doet aan evt. 'too big to fail' zijn. Je krijgt de risico's niet waar je ze hebben wil als je continu in paniek raakt wanneer wat spaarcentjes van de burgers kwijt kunnen raken. Net zoals de overheid niet in staat is Big Pharma kleiner te maken met regeltjes en controleurs of Big Oil minder belangrijk met haar accijnzen en concessies.quote:Op maandag 13 juni 2016 10:04 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Doe even niet zo huichelachtig en onoprecht. Voorgenomen regelgeving om dit daadwerkelijk aan te pakken ('too big to fail' scenarios) stond bij jou op #1 voor 'grootste irritaties'. Het verplaatsen van risico's voor de belastingbetaler naar risico's & lasten voor de aandeelhouder/kapitaalbezitter zou weleens de concurrentiepositie en economie kunnen schaden - dit is het standaard riedeltje. Dat is een feit. Politici de schuld geven is de befaamde cop-out strategy.
Goed stuk! Dit zou iedereen moeten beluisteren.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 10:19 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Regelmatig wordt in discussies over sociale mobiliteit ook gewezen op erfelijkheid van intelligentie. Zeker nu hoogopgeleid steeds vaker trouwt met hoogopgeleid kan dat als een verklaring gebruikt worden voor de afname van sociale mobiliteit. Maar is dat wel terecht en zie je dat daadwerkelijk terug in de genen van mensen?
Krijgen intelligente mensen slimmer nageslacht?
Ken je de affaire Buikhuisen?quote:Op zondag 19 juni 2016 17:34 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Goed stuk! Dit zou iedereen moeten beluisteren.
De opmerking dat ongewenste uitkomsten (bij dit onderwerp) ook wel eens in de la verdwijnen schrok ik van. Maar niemand is ongevoelig voor de macht van de broodheren natuurlijk
Kom je daar nu weer mee? Die man heeft zelf collegas kallgestelt.quote:Op zondag 19 juni 2016 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ken je de affaire Buikhuisen?
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wouter_Buikhuisen
Jij vind het toch zo erg als wetenschappelijke resultaten niet gewenst zijn? Of ben je daar ook selectief in?quote:Op zondag 19 juni 2016 20:01 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Kom je daar nu weer mee? Die man heeft zelf collegas kallgestelt.
Nou die Buikhuizen discussie werd gewoon in alle openheid gevoerd, dus het is niet zo dat het daar diep weggestopt in een la verdween.quote:Op zondag 19 juni 2016 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij vind het toch zo erg als wetenschappelijke resultaten niet gewenst zijn? Of ben je daar ook selectief in?
http://nos.nl/artikel/213(...)er-schooladvies.htmlquote:Kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen hoger schooladvies
VANDAAG, 01:55 BINNENLAND, ECONOMIE
Kinderen van hoogopgeleide ouders krijgen vaker een hoger schooladvies dan kinderen met dezelfde Cito-score, maar met ouders met een lager onderwijsniveau. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hiervoor werden 19.000 jongeren gevolgd die in het schooljaar 1999/2000 in de brugklas van het voortgezet onderwijs zaten. Twaalf jaar lang werd hun studievoortgang bekeken.
Havo en vwo
De verschillen waren vooral groot bij kinderen met een Cito-score tussen de 537 en 544, een score die past bij een advies voor havo of vwo. Van ouders met een lage of middelbare opleiding kreeg ongeveer de helft het advies dat bij deze score hoort. Van de kinderen van hogeropgeleide ouders was dat bijna zeven op de tien.
Het CBS heeft niet onderzocht waarom deze adviezen van elkaar verschillen.
Onderwijsniveau
Aan het einde van hun schoolloopbaan blijken de kinderen van hogeropgeleide ouders gemiddeld een hoger onderwijsniveau te hebben gehaald dan de andere kinderen met dezelfde Cito-score. Opnieuw zijn de verschillen het grootst binnen de groep met een Cito-score die past bij een havo- of een havo/vwo-advies.
Van de groep met hogeropgeleide ouders haalde 62 procent een hbo- of wo-diploma. Van de middelbaar opgeleide ouders was dat 44 procent en van de lageropgeleide ouders 34 procent.
Onderwijsinspectie
In april van dit jaar concludeerde de onderwijsinspectie in het rapport De Staat van het Onderwijs ook al dat kinderen die dezelfde talenten hebben, op school minder vaak dezelfde kansen krijgen.
De inspectie volgde gedurende veertien jaar kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders. Ze hadden een vergelijkbaar IQ, waarmee ze in principe een vmbo-advies hadden moeten krijgen. De helft van de kinderen van hoogopgeleide ouders begon echter hun middelbare school op havo- of vwo-niveau. Slechts een kwart van de kinderen met laagopgeleide ouders kreeg zo'n hoger advies.
Niets nieuws onder de zon. Een belangrijke bepalende factor is het advies van de leraar die het kind zogenaamd zo goed kent, die leraren zijn ook maar mensen en worden beïnvloed door wie de ouders zijn. Als een kind ouders heeft die een arts en een ingenieur zijn dan zal hij ceteris paribus wat hogere verwachtingen hebben dan wanneer het kind ouders heeft die een schoonmaakster en productiemedewerker zijn. Voor een deel is dat ook best logisch, die leraar beredeneert dat de ouders zelf het VWO hebben gedaan en dat ze het kind kunnen helpen als het ooit vastloopt met het huiswerk en het leren voor de vakken.quote:Op donderdag 8 september 2016 07:35 schreef Bondsrepubliek het volgende:
[..]
http://nos.nl/artikel/213(...)er-schooladvies.html
Of dat zo'n leraar denkt dat hoogopgeleide ouders kapitaalkrachtiger zijn (wat in de regel ook wel zo zal zijn) en daarom in staat zijn ondersteuning te betalen als hun kinderen moeite hebben met de leerstof.quote:Op zaterdag 10 september 2016 01:18 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niets nieuws onder de zon. Een belangrijke bepalende factor is het advies van de leraar die het kind zogenaamd zo goed kent, die leraren zijn ook maar mensen en worden beïnvloed door wie de ouders zijn. Als een kind ouders heeft die een arts en een ingenieur zijn dan zal hij ceteris paribus wat hogere verwachtingen hebben dan wanneer het kind ouders heeft die een schoonmaakster en productiemedewerker zijn. Voor een deel is dat ook best logisch, die leraar beredeneert dat de ouders zelf het VWO hebben gedaan en dat ze het kind kunnen helpen als het ooit vastloopt met het huiswerk en het leren voor de vakken.
Bovendien zijn juist op die jonge leeftijd de milieufactoren relatief belangrijk en die zijn beter voor de kindjes die hoogopgeleide ouders hebben. De oplossing? Een goede doorstroming in twee richtingen op latere leeftijd en in hogere jaren waarbij je ervoor zorgt dat de kindjes die van het VMBO komen dezelfde basis krijgen als de kindjes die direct op het VWO starten. In het ideale geval zouden die kindjes ook Latijn en/of Grieks moeten kunnen volgen als de overige vakken goed genoeg gaan dat ze die extra ballast kunnen hebben. Laat hen maar aansluiten bij een gymnasiumklas voor die vakken. Zoveel zijn het er niet die het willen dus dat is wel te overzien.
Link naar het hele artikel:quote:De bijlesindustrie
Extra ondersteuning, duur betaald
Mooie diploma’s worden steeds belangrijker, ook als statussymbool. Daardoor floreren de huiswerkinstituten, waar vooral veel havo- en vwo-scholieren gebruik van maken. Het effect? Een groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs.
door Jaap Tielbeke
DOODSE STILTE in lokaal 162 van het Thomas a Kempis-college in Arnhem-Noord. Het is half vier ’s middags, de laatste bel is al gegaan, schoonmakers rollen hun poetskarretjes door de verlaten gangen, maar in deze klas zitten nog zeven leerlingen geconcentreerd over hun boeken gebogen. De docente kijkt ontspannen toe vanachter het bureau, op haar tablet controleert ze of iedereen aanwezig is. Als op een tafeltje achter in het lokaal een blauw kaartje rechtop wordt gezet, snelt ze er naartoe, waarna op fluistertoon een overhoring van de lesstof volgt.
Dit is een huiswerkgroep van Studiekring, met honderdtien afdelingen het grootste studiebegeleidingsinstituut in Nederland. Voor Mila (12) was de overgang van de basisschool naar havo 1 een forse stap: plots kreeg ze bergen huiswerk en moest ze studeren voor examens. Hoe ze dat precies moest aanpakken, wist ze niet goed: ‘Als ik thuiskwam las ik de stof een keertje door en dan was ik vaak na een kwartiertje al klaar.’ Tijdens een ouderavond kwam haar mentor met het voorstel om wat extra studiehulp in te schakelen, een idee dat haar ouders direct omarmden. ‘Als mijn moeder zich met mijn huiswerk ging bemoeien, kregen we soms ruzie’, zegt Mila lachend.
Het helpt, die extra uren die ze nu op school doorbrengt: haar cijfers zijn verbeterd en de strijd met haar moeder is verleden tijd. Wanneer ze haar opdrachten voor Frans af heeft, vinkt ze in een blitse app op haar telefoon de taak af, voegt een notitie toe over haar ‘verbeterpunten’ en begint aan het volgende vak. ‘Het zijn wel lange dagen’, zucht ze. ‘Soms ben ik pas om kwart over zes thuis. Maar dan hoef ik gelukkig niets meer voor school te doen.’
De ‘bijlesindustrie’ heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen: steeds meer leerlingen worden buiten de reguliere lesuren bijgespijkerd door studiecoaches. Algemene huiswerkbegeleiding, faalangstcursussen, brugklastraining, vakspecifieke bijlessen, examentrainingen – aanbieders van onderwijsondersteuning hebben een uitgebreide menukaart. Hoeveel huiswerkinstituten er precies zijn is gissen: lang niet elke instantie staat officieel geregistreerd. De Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (lvsi) schat dat er inmiddels zo’n zeshonderd professionele instituten zijn, waarvan sommige meerdere afdelingen hebben. Het cbs berekende dat het bedrag dat huishoudens besteden aan private onderwijsactiviteiten, ook wel ‘schaduwonderwijs’ genoemd, tussen 2003 en 2015 is verdubbeld: van 75 miljoen naar 150 miljoen.
Voor leerlingen kan studiebegeleiding een benodigd zetje in de rug zijn, voor sommige ouders biedt het welkome pedagogische assistentie en ook scholen maken dankbaar gebruik van de diensten van externe onderwijsondersteuning. Maar ‘schaduwonderwijs’ is een paraplubegrip dat verschillende soorten dienstverleners omvat – van bijbeunende studenten op Marktplaats, tot idealistische vrijwilligersorganisaties, tot professionele instituten – waardoor prijs en kwaliteit sterk variëren. Voor professionele begeleiding, zoals die van Studiekring, betalen ouders al gauw een paar honderd euro per maand. Kinderen uit minder gegoede gezinnen zijn eerder aangewezen op de diensten van liefdadigheidsorganisaties, waarvan de educatieve meerwaarde niet altijd helder is.
Niet nieuw, wel waar.quote:Op donderdag 8 september 2016 07:35 schreef Bondsrepubliek het volgende:
[..]
http://nos.nl/artikel/213(...)er-schooladvies.html
"De Nederlandse economie is permanent beschadigd"twitter:_basjacobs twitterde op zaterdag 10-09-2016 om 12:43:05Bas Jacobs - Langdurige stagnatie? Je gaat het pas zien als je het door hebt - ESB: https://t.co/KTqpkzwrSc reageer retweet
twitter:_basjacobs twitterde op maandag 22-08-2016 om 15:52:33Private schulden niet gedaald, publieke schulden gestegen 2008-2015 - CBS: https://t.co/62kroQLKSd https://t.co/ZuhzVzwK7y reageer retweet
Mandel: "Wij zullen geen traan laten voor Maastricht. De eenheidsakte is een ondemocratische onderneming: sociale achteruitgang, aanslag op de democratische vrijheden, versterkte repressie tegen de zwaksten, uitdieping van de ‘duale maatschappij’... wat uitmondt in een ... heropleving van racisme en neofascisme en verscherpte agressie tegen de volkeren van de Derde Wereld."twitter:ewaldeng twitterde op zondag 04-09-2016 om 09:06:43Ernest Mandel, Maastricht: autopsie van een mislukking #eurouit 1993https://t.co/pJt10juGOA reageer retweet
Dat helpt ook goed.quote:Op zaterdag 10 september 2016 08:32 schreef Bondsrepubliek het volgende:
[..]
Of dat zo'n leraar denkt dat hoogopgeleide ouders kapitaalkrachtiger zijn (wat in de regel ook wel zo zal zijn) en daarom in staat zijn ondersteuning te betalen als hun kinderen moeite hebben met de leerstof.
Dat is toch niets nieuws onder de zon?quote:Op zaterdag 10 september 2016 19:36 schreef Klopkoek het volgende:
Bas Jacobs - Langdurige stagnatie? Je gaat het pas zien als je het door hebt
Hetzelfde verhaal als dat de SP in de jaren 80 al waarschuwde voor tal van slechte ontwikkelingen die nu in volle bloei zijn. De socialisten hebben het zien aankomen en ze hebben ons gewaarschuwd.quote:Op zaterdag 10 september 2016 19:36 schreef Klopkoek het volgende:
"De Nederlandse economie is permanent beschadigd"twitter:_basjacobs twitterde op zaterdag 10-09-2016 om 12:43:05Bas Jacobs - Langdurige stagnatie? Je gaat het pas zien als je het door hebt - ESB: https://t.co/KTqpkzwrSc reageer retweet
twitter:_basjacobs twitterde op maandag 22-08-2016 om 15:52:33Private schulden niet gedaald, publieke schulden gestegen 2008-2015 - CBS: https://t.co/62kroQLKSd https://t.co/ZuhzVzwK7y reageer retweet
Mandel: "Wij zullen geen traan laten voor Maastricht. De eenheidsakte is een ondemocratische onderneming: sociale achteruitgang, aanslag op de democratische vrijheden, versterkte repressie tegen de zwaksten, uitdieping van de ‘duale maatschappij’... wat uitmondt in een ... heropleving van racisme en neofascisme en verscherpte agressie tegen de volkeren van de Derde Wereld."twitter:ewaldeng twitterde op zondag 04-09-2016 om 09:06:43Ernest Mandel, Maastricht: autopsie van een mislukking #eurouit 1993https://t.co/pJt10juGOA reageer retweet
en dat al in 1993 – indrukwekkend"
Niet slecht voor een oude vastgeroeste Marxist.
80% van Nederland denkt:quote:Op zaterdag 10 september 2016 21:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Dat is toch niets nieuws onder de zon?
Dat bijles nut heeft is met name een gevolg van het gegeven dat individueel onderwijs altijd effectiever is dan klassikaal onderwijs.quote:Op zaterdag 10 september 2016 21:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Dat helpt ook goed.
Het is natuulijk de bedoeling dat je geen voordeel hebt als je dit soort bijles kan betalen aangezien de kwaliteit van het publieke onderwijs goed genoeg is dat het niets meer toevoegt, het feit dat zoveel mensen wel voordeel denken te halen uit bijles geeft te denken over de staat van ons onderwijs.
Ja, Rutte heeft ons dat wijs proberen te maken. Blijkbaar met succes.quote:Op zaterdag 10 september 2016 21:46 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
80% van Nederland denkt:
1) dat de economie het niet slechter doet dan omringende landen
2) dat we 'slachtoffer' zijn van de internationale ontwikkelingen, en secundair van de erfenis van vorige kabinetten.
Beiden zijn verre van helemaal waar.
Lijkt me een boude stelling. Niet?quote:Op zaterdag 10 september 2016 21:51 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat bijles nut heeft is met name een gevolg van het gegeven dat individueel onderwijs altijd effectiever is dan klassikaal onderwijs.
Neuh, die durf ik wel aan.quote:Op zaterdag 10 september 2016 22:04 schreef Klopkoek het volgende:
Lijkt me een boude stelling. Niet?
Waarom is dat dan het model niet op Harvard of Oxford van nu of 100 jaar terug.quote:
Omdat er meer is op een school dan alleen vakinhoudelijk leren - in ieder geval op een basis- of middelbare school. Dat gaat voor (top-)universiteiten niet direct op, maar men zou wel kunnen stellen dat daar een ander type leerling rondloopt.quote:Op zaterdag 10 september 2016 22:16 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Waarom is dat dan het model niet op Harvard of Oxford van nu of 100 jaar terug.
Geld is geen probleem daar. Zeker 200 jaar terug.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |