Hoezo in Amerika? In de gehele westerse wereld.quote:Op zondag 29 mei 2016 12:29 schreef larry_flynt het volgende:
Vond het een interessante maar ook zielige docu. Bizar hoe sterk de foodlobby in amerika is en hoe duur 'gezond/normaal' voedsel is.
Wat in die documentaire naar voren kwam was dat gezond voedsel wel degelijk goedkoper is dan fast food maar dat mensen daar vooral geen enkel idee hebben van wat gezond voedsel is en hoe je dat klaar moet maken.quote:Op zondag 29 mei 2016 12:29 schreef larry_flynt het volgende:
Vond het een interessante maar ook zielige docu. Bizar hoe sterk de foodlobby in amerika is en hoe duur 'gezond/normaal' voedsel is.
Vind het in Nederland wel meevallen qua groente. Was in New York en daar is dus bijna nergens groente te krijgen, en als het te vinden is betaal je zo 3/4$ voor een klein stukje brocolli. Terwijl je bij de Mac een heel menu voor $1 kan krijgen.quote:Op zondag 29 mei 2016 12:32 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Hoezo in Amerika? In de gehele westerse wereld.
Een appel kost daar 2,50 dollar en donuts per vijf één dollar. En het zijn geen kleine donutsquote:Op zondag 29 mei 2016 12:41 schreef larry_flynt het volgende:
[..]
Vind het in Nederland wel meevallen qua groente. Was in New York en daar is dus bijna nergens groente te krijgen, en als het te vinden is betaal je zo 3/4$ voor een klein stukje brocolli. Terwijl je bij de Mac een heel menu voor $1 kan krijgen.
Vooral verse producten en ik denk ook warm eten wat meer. Zo eet ik al regelmatig gewokte spruitjes met spekjes voor lunch. Op brood aardbeien, banaan, appel of geprakte avocado bijvoorbeeld. Als tussendoortje rauwe wortjes met hummus en een plakje rauwe ham.quote:Op zondag 29 mei 2016 12:43 schreef Tja..1986 het volgende:
Ben wel benieuwd wat je gaat eten dan. Waar zit geen suiker in?
En het idee is dat suiker in fruit anders is dan toegevoegde suikers in andere producten of zo?quote:Op zondag 29 mei 2016 13:07 schreef LuDann het volgende:
Ik heb het over toegevoegde suiker of course, dus fruit gaan we wel eten. Juist fruit.
[..]
Vooral verse producten en ik denk ook warm eten wat meer. Zo eet ik al regelmatig gewokte spruitjes met spekjes voor lunch. Op brood aardbeien, banaan, appel of geprakte avocado bijvoorbeeld. Als tussendoortje rauwe wortjes met hummus en een plakje rauwe ham.
Ik ben wel benieuwd of ik nog wel koffie wil zonder suiker.Blegh.
Het idee is dat je niet teveel suiker moet eten en dat je aan de suiker in fruit wel genoeg hebt. Daar hoef je niet nog extra suiker aan toe te voegen.quote:Op zondag 29 mei 2016 13:14 schreef Rezania het volgende:
[..]
En het idee is dat suiker in fruit anders is dan toegevoegde suikers in andere producten of zo?
Daar ben je na een paar dagen aan gewend.quote:Op zondag 29 mei 2016 13:07 schreef LuDann het volgende:
Ik ben wel benieuwd of ik nog wel koffie wil zonder suiker.Blegh.
in die documentaire werd uitgelegd dat je stofwisseling in principe hetzelfde reageert op suiker uit fruit als op alle andere suiker, maar dat de vezels in fruit voorkomen dat je bloedsuiker er al te bizar van omhoog schiet. De boodschap daar was: wel heel fruit, geen vruchtensap want dat is net zo funest als cola.quote:Op zondag 29 mei 2016 13:14 schreef Rezania het volgende:
[..]
En het idee is dat suiker in fruit anders is dan toegevoegde suikers in andere producten of zo?
Hoe weet je dat je negen maanden oude dochter allergies is voor pindas?quote:Op zondag 29 mei 2016 12:26 schreef LuDann het volgende:
Naar aanleiding van de documentaire Fed Up hebben mijn man en ik besloten om 10 dagen zonder suiker te gaan eten en zo min mogelijk bewerkt eten. Deze 10 dagen lijken me vooral fijn voor de bewustwording, echt overal zit suiker in. Daarna gaan we evalueren wat we ermee gaan doen, of we zo doorgaan bijvoorbeeld of dat we de inname van suiker gewoon wat proberen te minderen. We eten eerst nog wel op wat we in huis hebben.
Omdat onze dochter van 9 maanden allergisch blijkt te zijn voor melk, ei, soja en pinda en ik (omdat ik borstvoeding geef) deze voedingsmiddelen ook moet vermijden ben ik al langere tijd bewust bezig met eten en het lezen van etiketten. Ik kook dus al elke dag vers en ben eigenlijk gedwongen om veel bewerkt eten te laten staan omdat in vrijwel alles vooral melk en soja verwerkt is. Met het lezen van de etiketten kom je er wel snel achter wat voor troep er allemaal wel niet in bepaalde voedingsmiddelen zit.
Hebben jullie de docu Fed Up gezien? Wat vond je ervan? De situatie in Nederland is gelukkig niet vergelijkbaar met die in de VS maar ik vond het wel interessant en het zette me aan het denken. Hij is nog tot 9 juni te zien op 3Doc:
http://www.npo.nl/3doc-fed-up/26-05-2016/KN_1681183
Omdat ze een allergische reactie kreeg na het eten van pindakaas, waarna we op de eerste hulp eindigden.quote:Op zondag 29 mei 2016 14:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe weet je dat je negen maanden oude dochter allergies is voor pindas?
Sommige = vrijwel alle. QEDquote:Op zondag 29 mei 2016 16:05 schreef LuDann het volgende:
[..]
Omdat ze een allergische reactie kreeg na het eten van pindakaas, waarna we op de eerste hulp eindigden.
Van het merk De Kleine keuken bestaat er pindakaas zonder suiker, met alleen 100 procent pinda. Die heeft ze gehad. Het geven van pinda's voor het eerste levensjaar wordt door sommige wetenschappers aangeraden om de kans op allergieën te verkleinen.
Nou ja, een aantal jaar geleden werd aangeraden om pinda's pas te geven als ze 2 of 3 jaar waren. Die onderzoeken zwerven ook nog rond.quote:Op maandag 30 mei 2016 04:18 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Sommige = vrijwel alle. QED![]()
Uit interesse, was dat de eerste keer dat ze pindakaas kreeg?
Wat vond je ervan?quote:
Ik denk ook dat het puur het ontwennen is. Daarom ook 10 dagen even helemaal niks, daarna zien we wel weer.quote:Op maandag 30 mei 2016 08:46 schreef Weltschmerz het volgende:
Het verpest volgens mij ook gewoon je smaakontwikkeling. Kinderen houden van zoet, dat zal wel een functie hebben, maar als je ouder wordt ga je vanzelf wat complexere en moeilijkere smaken waarderen en wordt zoet een smaak die zijn normale plek naast zuur, zout, bitter en umami in het palet krijgt. Maar als er geen enkele rem op zoet staat raak je daaraan gewend en ben je op je 20e nog steeds een klein kind dat om zoetigheid zeurt.
Toen ik als achttienjarige net op kamers was hoorde het op peil houden van de voorraadkast niet tot de prioriteiten. Dus toen de suiker een keer op was bleek zwarte koffie ook wel wat te hebben, moeilijke smaak, maar wel interessant. Koekjes als gewoonte sneuvelde ook snel want duur en niet stelselmatig in huis. Vanaf dat moment werden steeds meer dingen te zoet, ik vind het gewoon niet lekker, de balans is verkeerd en het is het verkeerde zoet. Anderen zijn junks met een hoge gewenning, ik ben degene die het wel proeft. Ik geef toe dat ik daarin geholpen ben door mijn opvoeding, veel aandacht voor de andere smaken, frisdrank alleen in het weekend en per glas, en hele chique zoetigheid voor enigzins bijzondere gelegenheden. En toegevoegde suikers waren toen ook nog veel minder.
Dus ontwennen zal nu wat moeilijker zijn, maar het is wel gewoon een gewenningsprobleem lijkt me. Ontwennen is echter geen straf, maar iets wat je smaakbeleving ten goede zal komen.
Bij de AH heb je veel brood zonder suiker. De 'liefde en passie' broden bijvoorbeeld.quote:Op maandag 30 mei 2016 09:55 schreef muhahaha het volgende:
Hm zal de docu een keer kijken. Ik heb in maart griep gehad waardoor mijn eetlust weg was. Na een kleine week weer opgebouwd en toen ik weer begon met een mousse toetje smaakte dat wel zo vreselijk zoet dat ik zoiets had van; hier stop ik mee. Geen frisdrank/snoep/koekjes/taart etc meer. We halen nu meer fruit en smeren op de boterham (ja ook daar zit helaas suiker in) pindakaas, kaas, vlees etc.
Suiker in zijn algeheel vermijden leek mij bijna onmogelijk. De snoep/frisdrank ed gaat wel heel eenvoudig en we hebben daar ook weinig behoefte meer aan. Grappig is dat we nu ook heel langzaam gewicht aan het verliezen zijn ondanks dat we bewegen (we eten wel goed)
Alleen qua eten is het even aanzien wat wel/niet kan. Sowieso aten we al geen kant en klaar maar echt veel vers koken doen we ook niet. Pizza's halen we sindsdien niet meer maar 1x per week wel friet.
Unieke vriendin zeg.quote:Op maandag 30 mei 2016 10:16 schreef larry_flynt het volgende:
Mijn vriendin kookt eigenlijk altijd met verse groente en houdt ook niet van groente uit blik of pot. Is echt ideaal. Bij pot of blik zit er altijd suiker bij, echt bizar.
Das eigenlijk best erg dat je dat niet van thuis meekrijgt.quote:Op maandag 30 mei 2016 10:15 schreef LuDann het volgende:
Ik wist namelijk helemaal geen drol af van koken. Het enige wat ik kon verzinnen waren aardappelen, groente en vlees en dat vind ik niet eens lekker.Door gerechten uit die box te koken leerde ik kennis maken met nieuwe ingrediënten (ik wist niet eens wat een knolselderij was, laat staan wat je ermee kon doen). En met simpele kooktechnieken zoals het klaarmaken van groente in de oven. Het is echt allemaal supermakkelijk eigenlijk en veel lekkerder dan eten uit pakjes en zakjes.
Sja, we hebben niet allemaal een jeugd gehad waarbij het op zondagmiddag gezellig samen koken was. Ik ben op mijn 15e zelfstandig gaan wonen en moest met weinig geld rondkomen. Heb toen een jaar op ovenloempia's geleefd. Ik ben allang blij dat ik het nu nog kan aanleren allemaal. Beter laat dan nooit, toch?quote:Op maandag 30 mei 2016 10:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Das eigenlijk best erg dat je dat niet van thuis meekrijgt.
Zo is dat, die ouwe relnicht leeft soms een beetje in z'n eigen coconnetje.quote:Op maandag 30 mei 2016 11:14 schreef LuDann het volgende:
[..]
Sja, we hebben niet allemaal een jeugd gehad waarbij het op zondagmiddag gezellig samen koken was. Ik ben op mijn 15e zelfstandig gaan wonen en moest met weinig geld rondkomen. Heb toen een jaar op ovenloempia's geleefd. Ik ben allang blij dat ik het nu nog kan aanleren allemaal. Beter laat dan nooit, toch?
Dan kun je beter een hele kip kopen en braden en die "plukken".... als wij kip eten dan eet ik ook nog 3 dagen brood met kipfilet van die kip, en dat is vele malen lekkerder dan gewoon kipfilet broodbeleg.quote:Op zondag 29 mei 2016 12:39 schreef LuDann het volgende:
Ik ging van de week zoeken naar kipfilet voor op brood voor mijn dochter. Ook daar zit suiker in. Bizar eigenlijk.
Hij zegt alleen dat het erg is dat het niet is mee gegeven. En dat is het ook. want zo krijg je dus de voorbeelden uit de docu.quote:Op maandag 30 mei 2016 11:16 schreef MCH het volgende:
[..]
Zo is dat, die ouwe relnicht leeft soms een beetje in z'n eigen coconnetje.
Nog 3 dagen? Koop je een kalkoen?quote:Op maandag 30 mei 2016 11:19 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dan kun je beter een hele kip kopen en braden en die "plukken".... als wij kip eten dan eet ik ook nog 3 dagen brood met kipfilet van die kip, en dat is vele malen lekkerder dan gewoon kipfilet broodbeleg.
zekers!quote:Op maandag 30 mei 2016 11:14 schreef LuDann het volgende:
[..]
Sja, we hebben niet allemaal een jeugd gehad waarbij het op zondagmiddag gezellig samen koken was. Ik ben op mijn 15e zelfstandig gaan wonen en moest met weinig geld rondkomen. Heb toen een jaar op ovenloempia's geleefd. Ik ben allang blij dat ik het nu nog kan aanleren allemaal. Beter laat dan nooit, toch?
Bij ons niet, 2 volwassenen en een kind van 5.quote:Op maandag 30 mei 2016 11:20 schreef Godtje het volgende:
[..]
Nog 3 dagen? Koop je een kalkoen?![]()
Een kip gaat op.
Vreselijk deprimerend om naar te kijken, je ziet hoe duidelijk de industrie bepaald en hoe weinig mensen daardoor weten over gezonde voeding enzo. En ik durf niet te zeggen dat het in Nederland niet vergelijkbaar is. Het is op een andere schaal, wij hebben dan ook niet van die school lunches bijvoorbeeld, maar ook hier wordt ongezonde troep overal gepromoot en wordt kennis over gezonde voeding niet (goed) verspreid en worden er leugens verkocht, zelfs door instanties die betrouwbaar zouden moeten zijn zoals het "Voedingscentrum".quote:Op zondag 29 mei 2016 12:26 schreef LuDann het volgende:
Hebben jullie de docu Fed Up gezien? Wat vond je ervan? De situatie in Nederland is gelukkig niet vergelijkbaar met die in de VS maar ik vond het wel interessant en het zette me aan het denken. Hij is nog tot 9 juni te zien op 3Doc:
http://www.npo.nl/3doc-fed-up/26-05-2016/KN_1681183
Goed idee, een hele kip wil ik sowieso nog eens proberen. Vind het wel een beetje intimiderend.quote:Op maandag 30 mei 2016 11:19 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dan kun je beter een hele kip kopen en braden en die "plukken".... als wij kip eten dan eet ik ook nog 3 dagen brood met kipfilet van die kip, en dat is vele malen lekkerder dan gewoon kipfilet broodbeleg.
Ik vond het ook deprimerend. Hier in Nederland is het zeker niet optimaal. Zo is het hier op de meeste kinderdagverblijven volkomen normaal om baby's vanaf een maand of 7 Nijntje koekjes te geven, en jam op brood. 7 maanden en dan koekjes!quote:Op maandag 30 mei 2016 12:07 schreef Dizorn het volgende:
[..]
Vreselijk deprimerend om naar te kijken, je ziet hoe duidelijk de industrie bepaald en hoe weinig mensen daardoor weten over gezonde voeding enzo. En ik durf niet te zeggen dat het in Nederland niet vergelijkbaar is. Het is op een andere schaal, wij hebben dan ook niet van die school lunches bijvoorbeeld, maar ook hier wordt ongezonde troep overal gepromoot en wordt kennis over gezonde voeding niet (goed) verspreid en worden er leugens verkocht, zelfs door instanties die betrouwbaar zouden moeten zijn zoals het "Voedingscentrum".
Het is al beetje gezegd maar suiker is niet inherent slecht. "Food is a package deal" is een quote die je het best kan gebruiken als je het over gezond eten hebt. Met fruit krijg je suikers binnen, maar ook vezels, water, anti-oxidanten, vitamines, etc. Met frisdrank krijg je suiker binnen met een hoop andere troep die totaal niet belangrijk voor je lichaam is en soms/vaak zelfs schadelijk kan zijn.
Aangezien voeding zo'n gigantische rol speelt in het (dagelijks) leven, ben ik erg voorstander van bewust eten, dus sowieso +1.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.WFPB!
Het laatste vind ik ook wel erg extreem. Geen appelstrook of smeerworst mogen van papa en mama. Pff zou persoonlijk een jeugdtrauma oplopen.quote:Op maandag 30 mei 2016 12:52 schreef LuDann het volgende:
[..]
Goed idee, een hele kip wil ik sowieso nog eens proberen. Vind het wel een beetje intimiderend.Ik heb nu een rollade opstaan, ook om plakjes af te snijden.
[..]
Ik vond het ook deprimerend. Hier in Nederland is het zeker niet optimaal. Zo is het hier op de meeste kinderdagverblijven volkomen normaal om baby's vanaf een maand of 7 Nijntje koekjes te geven, en jam op brood. 7 maanden en dan koekjes!Wij hebben aangegeven dat we dat niet willen en we zijn echt buitenstaanders daarin op het kinderdagverblijf van onze dochter. Wij geven haar brood en broodbeleg maar mee, want er zijn gewoon geen gezonde opties. Ze geven smeerkaas (veel te zout), smeerworst (troep), jam (teveel suiker) of appelstroop (waar geen appel maar vooral suikerbiet inzit). Dus geven wij dingen als Tartex mee, of een avocado voor op brood.
Uit pakjes en zakjes maak ik al maanden niks meer klaar, maar straks gaan dus ook de sauzen de deur uit, alle sapjes en fris, de suiker in de koffie en het meeste broodbeleg (want in vrijwel alle vleeswaren zit suiker). Koken doe ik vooral met de kruiden van Jonnie Boer, lekker!
dat is ook weer overdreven lijkt mij...quote:Op maandag 30 mei 2016 17:54 schreef larry_flynt het volgende:
[..]
Het laatste vind ik ook wel erg extreem. Geen appelstrook of smeerworst mogen van papa en mama. Pff zou persoonlijk een jeugdtrauma oplopen.
Ben je zelf ook groot geworden zonder deze producten?quote:Op maandag 30 mei 2016 12:52 schreef LuDann het volgende:
[..]
Goed idee, een hele kip wil ik sowieso nog eens proberen. Vind het wel een beetje intimiderend.Ik heb nu een rollade opstaan, ook om plakjes af te snijden.
[..]
Ik vond het ook deprimerend. Hier in Nederland is het zeker niet optimaal. Zo is het hier op de meeste kinderdagverblijven volkomen normaal om baby's vanaf een maand of 7 Nijntje koekjes te geven, en jam op brood. 7 maanden en dan koekjes!Wij hebben aangegeven dat we dat niet willen en we zijn echt buitenstaanders daarin op het kinderdagverblijf van onze dochter. Wij geven haar brood en broodbeleg maar mee, want er zijn gewoon geen gezonde opties. Ze geven smeerkaas (veel te zout), smeerworst (troep), jam (teveel suiker) of appelstroop (waar geen appel maar vooral suikerbiet inzit). Dus geven wij dingen als Tartex mee, of een avocado voor op brood.
Nou inderdaad, kinderen vinden gezonde dingen vaak niet lekker omdat ze alleen suikerzooi krijgen.quote:Op maandag 30 mei 2016 19:26 schreef FANN het volgende:
[..]
dat is ook weer overdreven lijkt mij...fruit op brood is hartstikke lekker, aardbeien en banaan op brood is ook lekker, maar je hebt ook suikervrije pindakaas, appelstroop en jam trouwens bij de biowinkel kan je dat kopen.
en Tartex is hartstikke lekkervooral die met champignons
De pindakaas van de Lidl zit ook geen suiker in, alleen wel wat palmolie sinds kortquote:Op zondag 29 mei 2016 16:05 schreef LuDann het volgende:
[..]
Omdat ze een allergische reactie kreeg na het eten van pindakaas, waarna we op de eerste hulp eindigden.
Van het merk De Kleine keuken bestaat er pindakaas zonder suiker, met alleen 100 procent pinda. Die heeft ze gehad. Het geven van pinda's voor het eerste levensjaar wordt door sommige wetenschappers aangeraden om de kans op allergieën te verkleinen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |