abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 29 mei 2016 @ 12:26:27 #1
409579 LuDann
All the way
pi_162587602
Naar aanleiding van de documentaire Fed Up hebben mijn man en ik besloten om 10 dagen zonder suiker te gaan eten en zo min mogelijk bewerkt eten. Deze 10 dagen lijken me vooral fijn voor de bewustwording, echt overal zit suiker in. Daarna gaan we evalueren wat we ermee gaan doen, of we zo doorgaan bijvoorbeeld of dat we de inname van suiker gewoon wat proberen te minderen. We eten eerst nog wel op wat we in huis hebben.

Omdat onze dochter van 9 maanden allergisch blijkt te zijn voor melk, ei, soja en pinda en ik (omdat ik borstvoeding geef) deze voedingsmiddelen ook moet vermijden ben ik al langere tijd bewust bezig met eten en het lezen van etiketten. Ik kook dus al elke dag vers en ben eigenlijk gedwongen om veel bewerkt eten te laten staan omdat in vrijwel alles vooral melk en soja verwerkt is. Met het lezen van de etiketten kom je er wel snel achter wat voor troep er allemaal wel niet in bepaalde voedingsmiddelen zit.

Hebben jullie de docu Fed Up gezien? Wat vond je ervan? De situatie in Nederland is gelukkig niet vergelijkbaar met die in de VS maar ik vond het wel interessant en het zette me aan het denken. Hij is nog tot 9 juni te zien op 3Doc:

http://www.npo.nl/3doc-fed-up/26-05-2016/KN_1681183
pi_162587674
Vond het een interessante maar ook zielige docu. Bizar hoe sterk de foodlobby in amerika is en hoe duur 'gezond/normaal' voedsel is.
pi_162587754
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 12:29 schreef larry_flynt het volgende:
Vond het een interessante maar ook zielige docu. Bizar hoe sterk de foodlobby in amerika is en hoe duur 'gezond/normaal' voedsel is.
Hoezo in Amerika? In de gehele westerse wereld.
Knapen die storneren willen moeten mannen met automatische incasso's zijn
pi_162587800
Interesting. Suiker is sws slecht
  zondag 29 mei 2016 @ 12:38:38 #5
409579 LuDann
All the way
pi_162587926
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 12:29 schreef larry_flynt het volgende:
Vond het een interessante maar ook zielige docu. Bizar hoe sterk de foodlobby in amerika is en hoe duur 'gezond/normaal' voedsel is.
Wat in die documentaire naar voren kwam was dat gezond voedsel wel degelijk goedkoper is dan fast food maar dat mensen daar vooral geen enkel idee hebben van wat gezond voedsel is en hoe je dat klaar moet maken.

Maar die foodlobby is wel echt bizar ja. Dat pizza op de lijst van 'groenten' staat en op die manier geserveerd wordt tijdens de lunch op scholen. :D :')
  zondag 29 mei 2016 @ 12:39:56 #6
409579 LuDann
All the way
pi_162587958
Ik ging van de week zoeken naar kipfilet voor op brood voor mijn dochter. Ook daar zit suiker in. Bizar eigenlijk.
pi_162587971
Niet gezien, zal het eens bekijken! ik eet sinds een tijdje helemaal geen dierlijke producten meer en niks uit een pakje dus dat scheelt sowieso al enorm!
pi_162587997
quote:
1s.gif Op zondag 29 mei 2016 12:32 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:

[..]

Hoezo in Amerika? In de gehele westerse wereld.
Vind het in Nederland wel meevallen qua groente. Was in New York en daar is dus bijna nergens groente te krijgen, en als het te vinden is betaal je zo 3/4$ voor een klein stukje brocolli. Terwijl je bij de Mac een heel menu voor $1 kan krijgen.
pi_162588042
Ben wel benieuwd wat je gaat eten dan. Waar zit geen suiker in?
pi_162588072
Eet je dan ook geen fruit meer.
pi_162588369
quote:
1s.gif Op zondag 29 mei 2016 12:41 schreef larry_flynt het volgende:

[..]

Vind het in Nederland wel meevallen qua groente. Was in New York en daar is dus bijna nergens groente te krijgen, en als het te vinden is betaal je zo 3/4$ voor een klein stukje brocolli. Terwijl je bij de Mac een heel menu voor $1 kan krijgen.
Een appel kost daar 2,50 dollar en donuts per vijf één dollar. En het zijn geen kleine donuts :')

Gaat hier ook gebeuren. De voedsel en zorgindustrie hand in hand.
AMG heten en dan een Volvo rijden...
pi_162588596
Wat ga je mijden, suiker in het geheel of toegevoegde suiker?
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
  zondag 29 mei 2016 @ 13:07:54 #13
409579 LuDann
All the way
pi_162588657
Ik heb het over toegevoegde suiker of course, dus fruit gaan we wel eten. Juist fruit.

quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 12:43 schreef Tja..1986 het volgende:
Ben wel benieuwd wat je gaat eten dan. Waar zit geen suiker in?
Vooral verse producten en ik denk ook warm eten wat meer. Zo eet ik al regelmatig gewokte spruitjes met spekjes voor lunch. Op brood aardbeien, banaan, appel of geprakte avocado bijvoorbeeld. Als tussendoortje rauwe wortjes met hummus en een plakje rauwe ham.

Ik ben wel benieuwd of ik nog wel koffie wil zonder suiker. :') Blegh. :r
pi_162588827
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 13:07 schreef LuDann het volgende:
Ik heb het over toegevoegde suiker of course, dus fruit gaan we wel eten. Juist fruit.

[..]

Vooral verse producten en ik denk ook warm eten wat meer. Zo eet ik al regelmatig gewokte spruitjes met spekjes voor lunch. Op brood aardbeien, banaan, appel of geprakte avocado bijvoorbeeld. Als tussendoortje rauwe wortjes met hummus en een plakje rauwe ham.

Ik ben wel benieuwd of ik nog wel koffie wil zonder suiker. :') Blegh. :r
En het idee is dat suiker in fruit anders is dan toegevoegde suikers in andere producten of zo?
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
  zondag 29 mei 2016 @ 13:16:04 #15
409579 LuDann
All the way
pi_162588849
quote:
10s.gif Op zondag 29 mei 2016 13:14 schreef Rezania het volgende:

[..]

En het idee is dat suiker in fruit anders is dan toegevoegde suikers in andere producten of zo?
Het idee is dat je niet teveel suiker moet eten en dat je aan de suiker in fruit wel genoeg hebt. Daar hoef je niet nog extra suiker aan toe te voegen.
  zondag 29 mei 2016 @ 14:33:56 #16
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_162591172
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 13:07 schreef LuDann het volgende:
Ik ben wel benieuwd of ik nog wel koffie wil zonder suiker. :') Blegh. :r
Daar ben je na een paar dagen aan gewend.
pi_162591246
quote:
10s.gif Op zondag 29 mei 2016 13:14 schreef Rezania het volgende:

[..]

En het idee is dat suiker in fruit anders is dan toegevoegde suikers in andere producten of zo?
in die documentaire werd uitgelegd dat je stofwisseling in principe hetzelfde reageert op suiker uit fruit als op alle andere suiker, maar dat de vezels in fruit voorkomen dat je bloedsuiker er al te bizar van omhoog schiet. De boodschap daar was: wel heel fruit, geen vruchtensap want dat is net zo funest als cola.
pi_162591309
Ik ga de documentaire zo even kijken ^O^
  zondag 29 mei 2016 @ 14:48:32 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162591655
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 12:26 schreef LuDann het volgende:
Naar aanleiding van de documentaire Fed Up hebben mijn man en ik besloten om 10 dagen zonder suiker te gaan eten en zo min mogelijk bewerkt eten. Deze 10 dagen lijken me vooral fijn voor de bewustwording, echt overal zit suiker in. Daarna gaan we evalueren wat we ermee gaan doen, of we zo doorgaan bijvoorbeeld of dat we de inname van suiker gewoon wat proberen te minderen. We eten eerst nog wel op wat we in huis hebben.

Omdat onze dochter van 9 maanden allergisch blijkt te zijn voor melk, ei, soja en pinda en ik (omdat ik borstvoeding geef) deze voedingsmiddelen ook moet vermijden ben ik al langere tijd bewust bezig met eten en het lezen van etiketten. Ik kook dus al elke dag vers en ben eigenlijk gedwongen om veel bewerkt eten te laten staan omdat in vrijwel alles vooral melk en soja verwerkt is. Met het lezen van de etiketten kom je er wel snel achter wat voor troep er allemaal wel niet in bepaalde voedingsmiddelen zit.

Hebben jullie de docu Fed Up gezien? Wat vond je ervan? De situatie in Nederland is gelukkig niet vergelijkbaar met die in de VS maar ik vond het wel interessant en het zette me aan het denken. Hij is nog tot 9 juni te zien op 3Doc:

http://www.npo.nl/3doc-fed-up/26-05-2016/KN_1681183
Hoe weet je dat je negen maanden oude dochter allergies is voor pindas?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 29 mei 2016 @ 16:05:41 #20
409579 LuDann
All the way
pi_162594108
quote:
1s.gif Op zondag 29 mei 2016 14:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe weet je dat je negen maanden oude dochter allergies is voor pindas?
Omdat ze een allergische reactie kreeg na het eten van pindakaas, waarna we op de eerste hulp eindigden.

Van het merk De Kleine keuken bestaat er pindakaas zonder suiker, met alleen 100 procent pinda. Die heeft ze gehad. Het geven van pinda's voor het eerste levensjaar wordt door sommige wetenschappers aangeraden om de kans op allergieën te verkleinen.
pi_162611609
ik heb die docu ook gezien, echt bizar

was wel lollig dat er zon dik meisje de hele tijd zat te janken dat ze te dik was maar wel allemaal pizzas en andere vette troep weg zat te kanen tijdens de luch pauze. moet je ook niet janken bolle.
  maandag 30 mei 2016 @ 04:18:47 #22
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_162611785
quote:
1s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:05 schreef LuDann het volgende:

[..]

Omdat ze een allergische reactie kreeg na het eten van pindakaas, waarna we op de eerste hulp eindigden.

Van het merk De Kleine keuken bestaat er pindakaas zonder suiker, met alleen 100 procent pinda. Die heeft ze gehad. Het geven van pinda's voor het eerste levensjaar wordt door sommige wetenschappers aangeraden om de kans op allergieën te verkleinen.
Sommige = vrijwel alle. QED ;)

Uit interesse, was dat de eerste keer dat ze pindakaas kreeg?
pi_162612614
Het verpest volgens mij ook gewoon je smaakontwikkeling. Kinderen houden van zoet, dat zal wel een functie hebben, maar als je ouder wordt ga je vanzelf wat complexere en moeilijkere smaken waarderen en wordt zoet een smaak die zijn normale plek naast zuur, zout, bitter en umami in het palet krijgt. Maar als er geen enkele rem op zoet staat raak je daaraan gewend en ben je op je 20e nog steeds een klein kind dat om zoetigheid zeurt.

Toen ik als achttienjarige net op kamers was hoorde het op peil houden van de voorraadkast niet tot de prioriteiten. Dus toen de suiker een keer op was bleek zwarte koffie ook wel wat te hebben, moeilijke smaak, maar wel interessant. Koekjes als gewoonte sneuvelde ook snel want duur en niet stelselmatig in huis. Vanaf dat moment werden steeds meer dingen te zoet, ik vind het gewoon niet lekker, de balans is verkeerd en het is het verkeerde zoet. Anderen zijn junks met een hoge gewenning, ik ben degene die het wel proeft. Ik geef toe dat ik daarin geholpen ben door mijn opvoeding, veel aandacht voor de andere smaken, frisdrank alleen in het weekend en per glas, en hele chique zoetigheid voor enigzins bijzondere gelegenheden. En toegevoegde suikers waren toen ook nog veel minder.

Dus ontwennen zal nu wat moeilijker zijn, maar het is wel gewoon een gewenningsprobleem lijkt me. Ontwennen is echter geen straf, maar iets wat je smaakbeleving ten goede zal komen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 30 mei 2016 @ 09:41:15 #24
409579 LuDann
All the way
pi_162613189
quote:
5s.gif Op maandag 30 mei 2016 04:18 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Sommige = vrijwel alle. QED ;)

Uit interesse, was dat de eerste keer dat ze pindakaas kreeg?
Nou ja, een aantal jaar geleden werd aangeraden om pinda's pas te geven als ze 2 of 3 jaar waren. Die onderzoeken zwerven ook nog rond.

Nee, dat was niet de eerste keer. Ze heeft een keer of 10 denk ik pindakaas gehad. Het duurde ook even voordat we erachter waren wat het nu was, want de reactie treedt pas na 1,5 uur op. Voor ei is ze een stuk allergischer, die reactie volgt onmiddellijk. Melk en soja weten we niet zeker, die vermijden we voor de zekerheid. Er is bloed geprikt om te kijken naar de antistoffen, als daar uit blijkt dat ze wel tegen melk en soja kan gaan we het weer proberen. Op de lange termijn zijn de gevolgen van haar allergie echter dat haar lengtegroei geremd is dus het is niet iets wat we zo willen proberen.
  maandag 30 mei 2016 @ 09:45:07 #25
409579 LuDann
All the way
pi_162613234
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 14:38 schreef HarveySpecter het volgende:
Ik ga de documentaire zo even kijken ^O^
Wat vond je ervan?

quote:
0s.gif Op maandag 30 mei 2016 08:46 schreef Weltschmerz het volgende:
Het verpest volgens mij ook gewoon je smaakontwikkeling. Kinderen houden van zoet, dat zal wel een functie hebben, maar als je ouder wordt ga je vanzelf wat complexere en moeilijkere smaken waarderen en wordt zoet een smaak die zijn normale plek naast zuur, zout, bitter en umami in het palet krijgt. Maar als er geen enkele rem op zoet staat raak je daaraan gewend en ben je op je 20e nog steeds een klein kind dat om zoetigheid zeurt.

Toen ik als achttienjarige net op kamers was hoorde het op peil houden van de voorraadkast niet tot de prioriteiten. Dus toen de suiker een keer op was bleek zwarte koffie ook wel wat te hebben, moeilijke smaak, maar wel interessant. Koekjes als gewoonte sneuvelde ook snel want duur en niet stelselmatig in huis. Vanaf dat moment werden steeds meer dingen te zoet, ik vind het gewoon niet lekker, de balans is verkeerd en het is het verkeerde zoet. Anderen zijn junks met een hoge gewenning, ik ben degene die het wel proeft. Ik geef toe dat ik daarin geholpen ben door mijn opvoeding, veel aandacht voor de andere smaken, frisdrank alleen in het weekend en per glas, en hele chique zoetigheid voor enigzins bijzondere gelegenheden. En toegevoegde suikers waren toen ook nog veel minder.

Dus ontwennen zal nu wat moeilijker zijn, maar het is wel gewoon een gewenningsprobleem lijkt me. Ontwennen is echter geen straf, maar iets wat je smaakbeleving ten goede zal komen.
Ik denk ook dat het puur het ontwennen is. Daarom ook 10 dagen even helemaal niks, daarna zien we wel weer.

En ik ben het met je eens, waar het de smaakontwikkeling betreft. Ik eet nu al een tijd minder suiker (niet bewust, maar dat gaat vanzelf als je veel bewerkte voedingsmiddelen moet laten staan) en ik merk dat andere dingen mij beter smaken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')