Dat is het inderdaad precies geweest. www.geldmoord.nlquote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:25 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het opvallendst aan de grafiek vind ik nog wel dat het al in de jaren 70 begon uiteen te lopen. Reaganomics en de ontwikkeling van de jaren 80 zijn volkomen logisch, maar die in de jaren 70. Was het dan het einde van Bretton Woods onder Nixon dat dit inluidde?
Opkomst van globalisatie en technologische versnelling met internet en computers / telefoons etc.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:25 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het opvallendst aan de grafiek vind ik nog wel dat het al in de jaren 70 begon uiteen te lopen. Reaganomics en de ontwikkeling van de jaren 80 zijn volkomen logisch, maar die in de jaren 70. Was het dan het einde van Bretton Woods onder Nixon dat dit inluidde?
Basisinkomen en die inkomstenbelasting eens naar de 0% schroeven voor de laagste inkomens lijkt mij prima. Milton Friedman stemde zelfs voor een negatieve inkomstenbelasting. Ik ben daar ook niet gelijk op tegen, maar bij ons wordt er nu al zoveel belasting betaald door de laagste inkomens dat het mij heel fatsoenlijk lijkt daar eerst eens mee te stoppen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:08 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Maar dit zijn allebei situaties waarmee de belastingafdracht significant zal afnemen, laat staan dat je er een basisinkomen van kan betalen.
Minder belastingafdracht door allerlei deeltijdsconstructies en minder belastingafdracht doordat arbeid optioneel wordt lijkt me desastreus voor het huishoudboekje van Nederland. We kunnen nu al niet rondkomen met wat er binnenkomt.
Daarnaast is er één manier om de armoedeval te verkleinen en dat is de bijstand te verlagen. Een stuk realistischer dan het minimumloon te verhogen.
Belasting betalen? Door de laagste inkomens?quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:21 schreef ludovico het volgende:
[..]
Basisinkomen en die inkomstenbelasting eens naar de 0% schroeven voor de laagste inkomens lijkt mij prima. Milton Friedman stemde zelfs voor een negatieve inkomstenbelasting. Ik ben daar ook niet gelijk op tegen, maar bij ons wordt er nu al zoveel belasting betaald door de laagste inkomens dat het mij heel fatsoenlijk lijkt daar eerst eens mee te stoppen.
Alsof premies geen belasting zijn.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:22 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Belasting betalen? Door de laagste inkomens?
Volgens mij valt dat reuze mee.
Nauwelijks IB, enkel premies.
Als ze verplicht zijn dan kun je ze i.d.d. zo zien.quote:
Dan is HRA geen villasubsidie.quote:
Dat beweert dan ook niemand hier.quote:
Arbeidskorting en heffingskorting maken dat je met een minimumloon nog geen 10% premie moet betalen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:28 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Als ze verplicht zijn dan kun je ze i.d.d. zo zien.
Dan is #55 misschien ook iets voor jou. Het lijkt me wel nuttig om het plaatje helder te krijgen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:34 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Arbeidskorting en heffingskorting maken dat je met een minimumloon nog geen 10% premie moet betalen.
Als je wonen in je eigen huis ziet als een winst uit je vermogen en je die winst op moet tellen bij je inkomen in box 1 dan mag je ook de rente aftrekken bij die winst, lijkt me niet gek.... Ja vanwege het progressieve karakter van onze inkomstenbelasting wordt er meer geld teruggekeerd van de belastingdienst als iemand in een hogere marginale belastingschijf zit.quote:
Werkgevers zullen niet inééns hoeven leuren voor personeel. Daarvoor is het aanbod veel te groot. Vacatures zullen juist makkelijker op te vullen zijn omdat mensen meer bereid zullen zijn parttime en tijdelijk werk te verrichten. Nu is een baantje van 10 uur pw niet interessant voor iemand in de bijstand. Bij een basisinkomen loont dit wel. De werknemer zal wel minder p/u ontvangen omdat het basisinkomen natuurlijk wel gefinancierd zal moeten worden en er dus meer belasting zal moeten worden betaald.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 18:08 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Maar dit zijn allebei situaties waarmee de belastingafdracht significant zal afnemen, laat staan dat je er een basisinkomen van kan betalen.
Minder belastingafdracht door allerlei deeltijdsconstructies en minder belastingafdracht doordat arbeid optioneel wordt lijkt me desastreus voor het huishoudboekje van Nederland. We kunnen nu al niet rondkomen met wat er binnenkomt.
Daarnaast is er één manier om de armoedeval te verkleinen en dat is de bijstand te verlagen. Een stuk realistischer dan het minimumloon te verhogen.
Als werknemers meer macht krijgen en minder afhankelijk zijn van geld zullen ze wel degelijk meer waarde gaan hechten aan hun eigen comfort. Dus ook of iets een kut baan is of niet.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:45 schreef the-eye het volgende:
De hele discussie dat lonen zouden stijgen voor minder aantrekkelijk werk is nonsens. Geen werkgever die daar in meegaat. Het draait uiteindelijk wel om winst maken.
Zoals ik al aangaf is het aanbod daar nu al veel te groot en dat zal nog groter worden omdat er mensen opnieuw de arbeidsmarkt zullen betreden die nu huismoeder(vader) bejaard of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en niet deelnemen aan het arbeidsproces.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:52 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als werknemers meer macht krijgen en minder afhankelijk zijn van geld zullen ze wel degelijk meer waarde gaan hechten aan hun eigen comfort. Dus ook of iets een kut baan is of niet.
Dat doen we al.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:19 schreef ludovico het volgende:
Ik ben van mening dat de mens moet werken voor zijn luxe maar dat wij met onze stand van welvaart verplicht zijn iedereen in zijn bestaansbasis te voorzien.
Stel je voor ja, dat je moet werken om te overleven. Hoe durven ze!quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:31 schreef ludovico het volgende:
Als werken geen keuze meer is maar een dwangmatig proces omdat je het nodig hebt om te overleven
Die welvaart ontstaat niet uit lucht . Dat komt omdat mensen WERKEN en niet op hun luie hol zitten.quote:terwijl de welvaart binnen hetzelfde systeem dermate groot is dat iedereen makkelijk een basisinkomen zou moeten kunnen hebben en werken vanuit vrije keuze omarmd zou kunnen worden.... Doe je denk ik iets fout.
Daar zit iets scheef idd. Dat geld vloeit weg. Dat kán naar een werkgever die zich extreem verrijkt over de rug van zijn medewerkers.quote:Ik vraag me soms ook af waar alle welvaart heen vloeit .. We zijn zoveel % productiever geworden...
Gezien de toon van sommige mensen hier lijkt het daar wel op ja want werken is optioneel tegenwoordig.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:44 schreef detaris het volgende:
Aangesproken worden op de verantwoordelijkheid die je als mens hebt om je maximaal in te zetten om uit de uitkeringssituatie te komen?
Wow, serieus wow.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 17:53 schreef ludovico het volgende:
Ik ben van mening dat een persoon niet de verantwoordelijkheid heeft om zich maximaal in te zetten om uit zijn bijstandssituatie te komen als de toegenomen waarde van het extra werk dat iemand verricht respectloos laag ligt. De armoedeval is - denk ik - best wel een wezenlijk probleem.
Dat komt doordat bepaalde mensen werk doen wat waarde toevoegt aan onze economie. Het merendeel van ons zit in de business van nutteloos geld heen en weer schuiven. Die maken geen welvaart. Die geven alleen maar geld door. In economische termen is hun werk zinloos.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:03 schreef Metro2005 het volgende:
Die welvaart ontstaat niet uit lucht . Dat komt omdat mensen WERKEN en niet op hun luie hol zitten.
Heb je het nou over ambtenaren? Dan ben ik het met je eens.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:12 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Dat komt doordat bepaalde mensen werk doen wat waarde toevoegt aan onze economie. Het merendeel van ons zit in de business van nutteloos geld heen en weer schuiven. Die maken geen welvaart. Die geven alleen maar geld door. In economische termen is hun werk zinloos.
Het is een illusie om te denken dat werk altijd welvaart oplevert. Je werkt zodat je een stukje van de taart voor jezelf op kunt eisen. De meeste banen voegen echter niets toe aan de grootte van die taart.
Het is in elk geval duidelijk dat de laagste inkomens amper belasting betalen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:28 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Als ze verplicht zijn dan kun je ze i.d.d. zo zien.
Ik heb in #55 een post gemaakt naar aanleiding van een bewering die ik niet geloofde.
Over wie nou eigenlijk wat betaalt in Nederland. Maar het blijkt niet eenvoudig om de ware cijfers boven water te krijgen.
Dan ga je weer uit van de veronderstellingen dat er voor iedereen werk is en dat iedereen dat werk ook kan vinden. En die veronderstellingen zijn allebei niet waar.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:11 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wow, serieus wow.
Je KRIJGT geld uit de gemeenschap zodat je niet in de goot eindigt als het even tegenzit en daarvoor eist de maatschappij dat jij je uiterste best doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan zodat het de gemeenschap geen bakken met onnodig geld kost.
Dus já je hebt absoluut 100% die verplichting om zo snel mogelijk uit die situatie te komen. Dat je als een egoist denkt dat het financieel niet veel opschiet is precies zoals ik het zeg: Egoistisch. Je teert op andermans zak dus je hebt de morele verplichting om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.
Niet alleen ambtenaren. Veel kantoorfuncties dienen geen enkel doel. Medewerkers die doen alsof ze druk zijn, maar hun werk prima in 16 uur kunnen klaren. Typische kantoorslaven.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:14 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Heb je het nou over ambtenaren? Dan ben ik het met je eens.
Dat staat los van mijn verhaal en is een ander probleem.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:09 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dan ga je weer uit van de veronderstellingen dat er voor iedereen werk is en dat iedereen dat werk ook kan vinden. En die veronderstellingen zijn allebei niet waar.
Hier heb ik echt maar 1 reactie op:quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:12 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Niet alleen ambtenaren. Veel kantoorfuncties dienen geen enkel doel. Medewerkers die doen alsof ze druk zijn, maar hun werk prima in 16 uur kunnen klaren. Typische kantoorslaven.
Los daarvan zijn er heel veel beroepen die geen economische waarde genereren. Hypotheekadviseurs, belastingconsulenten, binnenhuisarchitecten, webdesigners, marketeers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die beroepen vergroten onze welvaart niet. Het enige wat ze doen, is al bestaande welvaart opstrijken of aan anderen uitdelen. Per saldo voegen ze echter niets toe. Dat iemand geld voor bepaald werk over heeft, betekent niet dat dat werk geld waard is.
Dat staat er niet los van. Je dwingt mensen werk te zoeken terwijl dat er niet is. En het hele proces daarvan kost ook nog eens miljarden per jaar. Het is veel zinniger om mensen gewoon bijstand te verlenen zonder daar allerlei onzinnige dingen tegenover te zetten. En veel goedkoper.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dat staat los van mijn verhaal en is een ander probleem.
Het ging mij of je het moreel verplicht bent om in elk geval je best ervoor te doen.
Er is zo weinig werk dat alle polen en bulgaren hierheen komen om werk te doen dat er niet is.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:31 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Dat staat er niet los van. Je dwingt mensen werk te zoeken terwijl dat er niet is.
Mensen in de bijstand laten zitten kost miljarden per jaar.quote:En het hele proces daarvan kost ook nog eens miljarden per jaar. Het is veel zinniger om mensen gewoon bijstand te verlenen zonder daarbij allerlei onzinnige dingen tegenover te zetten. En veel goedkoper.
Kun je dat toelichten? Welke waarde genereren zij dan? Welk geld wat nog niet bestond maken zij?quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Hier heb ik echt maar 1 reactie op:!!!!!!!!!!!!!!
Als banen namelijk geen economische waarde zouden opleveren zouden ze niet bestaan.
Op ambtenaren / overheidsbanen na is dat dus voor álle banen.
quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:58 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Kun je dat toelichten? Welke waarde genereren zij dan? Welk geld wat nog niet bestond maken zij?
Neem de binnenhuisarchitect. Ik kan ook zelf mijn huis inrichten. Dat ik er voor kies dat door iemand anders te laten ontwerpen is enkel luxe. De architect zorgt voor geen enkele economische meerwaarde. Hij krijgt wat geld van mij wat ik al eerder heb verdiend in een baan die ook geen economische waarde vertegenwoordigt. We hebben dus alleen geld herverdeeld, maar geen economische groei gerealiseerd.
Nee. De bakker vertegenwoordigt wel waarde. Die maakt immer van een paar grondstoffen een product wat ik keihard nodig heb.quote:Op woensdag 18 mei 2016 11:00 schreef Metro2005 het volgende:
[..]mijn god, ik weet niet eens wat ik hier nou op moet zeggen.
De bakker, slager, supermarkt, huizenverkoper, autodealer etc leveren volgens jouw redenatie ook allemaal geen economische waarde op want het is immers gewoon doorsluizen van geld wat jij verdient hebt.
Klopt. Probleem is dat je de meeste mensen niet uit de bijstand krijgt. En iedere poging om dat wel te doen levert niets op. Dus dan kun je je daar maar beter bij neerleggen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:34 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Er is zo weinig werk dat alle polen en bulgaren hierheen komen om werk te doen dat er niet is.
[..]
Mensen in de bijstand laten zitten kost miljarden per jaar.
Je kan ook gewoon de bijstand stopzetten. Moet je eens zien hoeveel mensen er dan ineens wel werk kunnen vinden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 11:22 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Klopt. Probleem is dat je de meeste mensen niet uit de bijstand krijgt. En iedere poging om dat wel te doen levert niets op. Dus dan kun je je daar maar beter bij neerleggen.
Als jij een binnnehuis architect inschakelt dan vindt JIJ blijkbaar dat het het geld waard is om zo iemand in te huren en dus PER DEFINITIE levert die binnenhuisarchitect economische waarde.quote:Op woensdag 18 mei 2016 11:16 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Nee. De bakker vertegenwoordigt wel waarde. Die maakt immer van een paar grondstoffen een product wat ik keihard nodig heb.
Die auto heb ik waarschijnlijk ook nodig, daarom is de autofabriek iets wat economische waarde vertegenwoordigt. Die autoverkoper heeft geen (of in elk geval een heel stuk minder) economische waarde, want het enige wat hij doet is de auto van de fabriek kopen en voor een meerprijs aan mij doorverkopen. Die meerprijs is de waarde van het advies. Echter, in theorie kan ik de auto ook rechtstreeks van de fabriek kopen en dan is er geen waarde verloren gegaan.
Dát is wat ik bedoel. Banen zijn niet nutteloos als ze geen economische waarde vertegenwoordigen. Echter, voor economische groei hoeven ze niet per sé noodzakelijk te zijn. Dat advies voor die auto betaal ik misschien graag voor, omdat ik mijzelf er niet in wil verdiepen. Maar de berg met geld die onze economie is, die wordt er niet groter op doordat mij dat advies tegen betaling gegeven is.
Nee, laten we 50-plussers waar geen werkgever op zit te wachten maar 5x per week, 15 jaar lang verplicht en vergeefs solliciteren. Al die ambtenaren die toezicht houden op deze verkwisting.quote:Op zaterdag 14 mei 2016 19:03 schreef detulp050 het volgende:
SPAM!
Daarnaast: een basisinkomen gaat alle luie uitvreters uitnodigingen om de hele dag niets te doen. Lijkt me heerlijk contraproductief.
Tis maar hoe je ernaar kijkt, ik ben van mening dat iedereen recht heeft op de welvaart opgebouwd door al onze voorouders (en dan wel dat je er van kan leven). Dat betekent dat iemand die 50 cent per uur extra verdient bovenop zijn bijstand als hij gaat werken daadwerkelijk slechts voor 50 cent voor zijn arbeid gewaardeerd wordt, dat vind ik onterecht.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:11 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wow, serieus wow.
Je KRIJGT geld uit de gemeenschap zodat je niet in de goot eindigt als het even tegenzit en daarvoor eist de maatschappij dat jij je uiterste best doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan zodat het de gemeenschap geen bakken met onnodig geld kost.
Dus já je hebt absoluut 100% die verplichting om zo snel mogelijk uit die situatie te komen. Dat je als een egoist denkt dat het financieel niet veel opschiet is precies zoals ik het zeg: Egoistisch. Je teert op andermans zak dus je hebt de morele verplichting om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.
Als grote nadeel heeft het Canada experiment ook dat de overheid het bekostigde en niet de samenleving zelf.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:28 schreef Eleiko het volgende:
Ik ben er nog niet van overtuigd dat dit de beste manier is om mensen van het toeslageninfuus af te krijgen. Dat het in een geisoleerd dorp in Canada wellicht gewerkt heeft wil niet zeggen dat het in onze open samenleving ook gaat werken.
We verschillen duidelijk van mening hierover. Je hebt niet zomaar ergens 'recht op' , en al helemaal niet recht hebben op geld van anderen, het is een GUNST. en die GUNST moet je verdienen. En die verdien je door je best te doen zo kort mogelijk van anderen afhankelijk te zijn.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Tis maar hoe je ernaar kijkt, ik ben van mening dat iedereen recht heeft op de welvaart opgebouwd door al onze voorouders (en dan wel dat je er van kan leven).
Het komt niet bovenop zijn bijstand, het is in plaats van het geld dat hij of zij ontvangt vanuit de gemeenschap.quote:Dat betekent dat iemand die 50 cent per uur extra verdient bovenop zijn bijstand als hij gaat werken daadwerkelijk slechts voor 50 cent voor zijn arbeid gewaardeerd wordt, dat vind ik onterecht.
Mensen dan maar zomaar geld geven zonder controle is gewoon de handdoek in de ring gooien en fradeurs en luie flikkers hun zin geven ten koste van mensen die wel werken. Dat vind ik écht NOT done.quote:Deze discussie is niet zo bijzonder hij is gewoon precies hetzelfde als de basisinkomen discussie en als toevoeging een acceptabel loon voor je werk.
Verder leuk natuurlijk wat jij ervan vindt maar de armoedeval is in praktijk gewoon een wezenlijk probleem, die sollicitatieplicht en dat hele ambtenaren bestand wat opgetrommeld wordt om "de egoïsten" aan het werk te zetten kost meer dan het oplevert.
Nee. Zie de post boven je. Vooral sinds de afschaffing van de goudstandaard is het misgegaan. Wat je van goud ook vind: het is een stuk moeilijker te creëren (delven) dan het aanzetten van de geldpers (of het toevoegen van nullen op een toetsenbord in Frankfurt/Londen/Washington/Peking/Tokyo/...)) en vooral de banken die ongebreideld extra geld gingen uitlenen.quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:19 schreef ludovico het volgende:
[..]
Opkomst van globalisatie en technologische versnelling met internet en computers / telefoons etc.
Ja en uiterst inefficiënt als je het mij vraagt, door een armoedeval en door een ambtenaren apparaat dat mensen in banen wilt schoppen die er niet zijn. Het basisinkomen is de oplossing van de armoedeval en zal voor een hogere arbeidsparticipatie kunnen zorgen met lagere lonen waardoor Nederland ook weer concurrerender kan worden tegen landen als China, onze poel met werklozen zie ik als kapitaalsvernietiging, omdat deze mensen niks produceren maar ook omdat het voor het geestelijke welzijn van deze mensen ook helemaal niet goed is.quote:Op woensdag 18 mei 2016 09:03 schreef Metro2005 het volgende:
Dat doen we al.
Stel je voor ja, dat je moet werken om te overleven. Hoe durven ze!
[..]
Die welvaart ontstaat niet uit lucht . Dat komt omdat mensen WERKEN en niet op hun luie hol zitten.
[..]
Daar zit iets scheef idd. Dat geld vloeit weg. Dat kán naar een werkgever die zich extreem verrijkt over de rug van zijn medewerkers.
Het kan óók komen door allerlei socialistische programma's van de overheid waardoor de belastingen flink zijn gestegen en je dus onder de streep méér werkt en mínder overhoud.
[..]
Gezien de toon van sommige mensen hier lijkt het daar wel op ja want werken is optioneel tegenwoordig.
Rente aftrekken van je inkomstenbelasting en daarmee marginaal investeren mogelijk maken met een enorme leverage, is wel degelijk een systeemfout. Immers, mensen die sparen of hun lening minimaliseren krijgen hierbij de incentive maximaal te lenen om dat rentevoordeel te innen. Ik zie een huishouden niet in termen als "winst" en "omzet", maar in "inkomen" en "vermogen".quote:Op dinsdag 17 mei 2016 19:38 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als je wonen in je eigen huis ziet als een winst uit je vermogen en je die winst op moet tellen bij je inkomen in box 1 dan mag je ook de rente aftrekken bij die winst, lijkt me niet gek.... Ja vanwege het progressieve karakter van onze inkomstenbelasting wordt er meer geld teruggekeerd van de belastingdienst als iemand in een hogere marginale belastingschijf zit.
Iemand wordt toch zeker alleen maar beter op het wonen in het eigen huis van de werkelijke baten? Niet van de omzet? Voor de winst moet je toch de kosten van de omzet aftrekken of niet?
Tjah, ik vind dat rentelasten misschien helemaal niet afgetrokken moeten kunnen worden van de winst. Zie het gewoon als een vreemde aandeelhouder.... Maar zolang we rentekosten ten laste kunnen brengen van de winst is een hypotheekrente aftrek helemaal zo gek nog niet.
Wat een ongeloofelijk GELUL.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:39 schreef ludovico het volgende:
[quote]
Werken om te overleven zonder daarvan enige vorm van luxe te kunnen veroorloven is gewoon verkapte slavernij
En waar is die welvaart door ontstaan? Door geen klap uit te voeren? Denk je dat het automatisch weer aangevuld wordt door een paar elfjes ofzo? Die welvaart is er dankzij WERKEN. Daar werkt iedereen die werkt aan mee en daar profiteert iedereen in onze maatschappij ook van. Zelfs de mensen die NIET WERKEN. En dan heb jij het LEF om te klagen dat ze gedwongen naar een baantje moeten zoeken terwijl ze het gvd beter hebben dan bijna élke WERKENDE generatie voor hun ????quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:39 schreef ludovico het volgende:
Werken hoort geen dwang te zijn met onze huidige welvaart en automatisering. Wat jagen we na in hemelsnaam? Meer luxe voor de kapitalisten? De welvaart komt voor het grootste deel uit het verleden, echter ben jij van mening dat slechts een selecte groep die ofwel vermogen heeft dan wel schaarse arbeid verricht daar recht op heeft. De rest moet maar gewoon werken voor een schamel loontje.
Het advies van een autoverkoper of binnenhuisarchitect heeft wel waarde, anders zouden we ze niet betalen, dat klopt. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen waarde creëren en waarde verplaatsen? De autoverkoper is een voorbeeld van het verplaatsen van waarde. Dat advies wat hij geeft is nuttig voor iedereen die zelf geen verstand van auto's heeft. Maar zonder dat advies zou de economie niet kleiner worden, omdat het advies zelf geen waarde genereert. Het genereert alleen cashflow van mijn portemonnee naar die van de autoverkoper.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:08 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Als jij een binnnehuis architect inschakelt dan vindt JIJ blijkbaar dat het het geld waard is om zo iemand in te huren en dus PER DEFINITIE levert die binnenhuisarchitect economische waarde.
Of het nou een product (brood van de bakker) is of een dienst (hulp van een binnenhuisarchitect) is compleet irrelevant.
En die kantoorpik die volgens jou niks doet levert blijkbaar voor het bedrijf waar hij voor werkt economische waarde op (anders bestond die baan immers niet) , bv vanwege het feit dat vanwege het werk van die kantoorpik de productie van product X kan blijven doorgaan of de administratie op orde blijft waardoor de productiemedewerkers hun loon elke maand op tijd krijgen etc.
De ambtenaren zijn nodig omdat iedereen maximaal moet produceren (veel moet werken) om de belastingafdracht te realiseren die de overheid nodig heeft om het onderwijs van te betalen, de defensie, de zorg en (in jouw situatie) het basisinkomen. Als iedereen 1.000 euro p/maand krijgt, dan moet iedereen 1.000 p/maand afdragen voor alleen al het basisinkomen. Of sommige mensen een veelvoud hiervan en anderen slechts een klein deel. De hogere arbeidsparticipatie wordt daarmee tegengegaan als (zoals jij het zegt) je slechts 0,50 euro over kan houden van elk uur dat je werkt. We kunnen dan weliswaar uit met 10 uur werken per week, maar dat kunnen we volgens voorstanders van het basisinkomen ook al met 0 uur werken. Met andere woorden, de marginale opbrengsten van die extra uren zijn zowel voor de overheid als voor de werknemer te laag om rendabel te zijn. Als ik voor 10 uur werken ca. 10 euro vervoerskosten moet maken en 5 euro aan voeding, dan heb ik niets aan een netto beloning van 1,5 euro per gewerkt uur. Hoe wil je dit tegengaan?quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:39 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ja en uiterst inefficiënt als je het mij vraagt, door een armoedeval en door een ambtenaren apparaat dat mensen in banen wilt schoppen die er niet zijn. Het basisinkomen is de oplossing van de armoedeval en zal voor een hogere arbeidsparticipatie kunnen zorgen met lagere lonen waardoor Nederland ook weer concurrerender kan worden tegen landen als China, onze poel met werklozen zie ik als kapitaalsvernietiging, omdat deze mensen niks produceren maar ook omdat het voor het geestelijke welzijn van deze mensen ook helemaal niet goed is.
Waarom zou werken meteen moeten resulteren in luxe? Als ik maar een paar uur werk, hou ik nu ook minder over dan een bijstandgerechtigde. In welk opzicht is dat slavernij?quote:Werken hoort geen dwang te zijn met onze huidige welvaart en automatisering. Wat jagen we na in hemelsnaam? Meer luxe voor de kapitalisten? De welvaart komt voor het grootste deel uit het verleden, echter ben jij van mening dat slechts een selecte groep die ofwel vermogen heeft dan wel schaarse arbeid verricht daar recht op heeft. De rest moet maar gewoon werken voor een schamel loontje.
Tjah, socialistische programma's werken te vaak niet en politici begrijpen te vaak niet wat hun beleid voor effect heeft.
Werken om te overleven zonder daarvan enige vorm van luxe te kunnen veroorloven is gewoon verkapte slavernij
Er is een reden dat ik vind dat rente aftrekken sowieso een probleem is. Omdat de overheid simpelweg vreemd geld subsidieert... Waarom bestaat deze bankensubsidie? En ja, er zijn mensen die rustig 52% van de rentelasten terugkrijgen van de overheid, best gek.... Bij een hoge rente als 8% zou je zo 4% terugkrijgen. Zet dat geld dan weer op de bank tegen 6% en je loopt gewoon binnen door je hypotheek lekker hoog te houden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Rente aftrekken van je inkomstenbelasting en daarmee marginaal investeren mogelijk maken met een enorme leverage, is wel degelijk een systeemfout. Immers, mensen die sparen of hun lening minimaliseren krijgen hierbij de incentive maximaal te lenen om dat rentevoordeel te innen. Ik zie een huishouden niet in termen als "winst" en "omzet", maar in "inkomen" en "vermogen".
Laten we eerst de inkomens lager belasten waardoor mensen zelf kunnen kiezen of huren of kopen voor hen de beste optie is. Zo positief is het niet om jongvolwassenen richting een koophuis te jagen vanuit fiscaal oogpunt.
We kunnen het best oneens zijn met elkaar in een discussie, maar we hoeven niet de argumenten van anderen af te doen als gelul of te schreeuwen in caps.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:47 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat een ongeloofelijk GELUL.
Werken om te overleven is net zo normaal als ademenen.
[..]
En waar is die welvaart door ontstaan? Door geen klap uit te voeren? Denk je dat het automatisch weer aangevuld wordt door een paar elfjes ofzo? Die welvaart is er dankzij WERKEN. Daar werkt iedereen die werkt aan mee en daar profiteert iedereen in onze maatschappij ook van. Zelfs de mensen die NIET WERKEN. En dan heb jij het LEF om te klagen dat ze gedwongen naar een baantje moeten zoeken terwijl ze het gvd beter hebben dan bijna élke WERKENDE generatie voor hun ????
Het getuigt wel van een enorme brutaliteit en lef om te eisen dat je niet hoeft te werken omdat er welvaart is zonder te beseffen wáárdoor die welvaart er is.
Onjuist; indien er geen autoverkopers waren, had een gebouwde auto geen waarde.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Het advies van een autoverkoper of binnenhuisarchitect heeft wel waarde, anders zouden we ze niet betalen, dat klopt. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen waarde creëren en waarde verplaatsen? De autoverkoper is een voorbeeld van het verplaatsen van waarde. Dat advies wat hij geeft is nuttig voor iedereen die zelf geen verstand van auto's heeft. Maar zonder dat advies zou de economie niet kleiner worden, omdat het advies zelf geen waarde genereert. Het genereert alleen cashflow van mijn portemonnee naar die van de autoverkoper.
Dus toegevoegde waarde. Ga verder...quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Het advies van een autoverkoper of binnenhuisarchitect heeft wel waarde, anders zouden we ze niet betalen, dat klopt. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen waarde creëren en waarde verplaatsen? De autoverkoper is een voorbeeld van het verplaatsen van waarde. Dat advies wat hij geeft is nuttig voor iedereen die zelf geen verstand van auto's heeft.
Nee, want die dealer zorgt ook voor het onderhoud van jouw auto, bemiddelt prijzen bij de importeur, zorgt voor acties, adviseert jou bij de aanschaf, is het aanspreekpunt voor garantiewerk en ook niet onbelangrijk: Zorgt ervoor dat die auto uiteindelijk verkocht wordtetc.quote:Maar zonder dat advies zou de economie niet kleiner worden, omdat het advies zelf geen waarde genereert. Het genereert alleen cashflow van mijn portemonnee naar die van de autoverkoper.
Niet 40u met je werk bezig zijn is niet hetzelfde als het niet nuttig zijn van een baan. Nogmaals, als een baan echt niet nuttig was of is dan bestond die baan niet of vlieg je er bij de eerste de beste reorganisatie uit. Bedrijven zijn uit op winst, ze zijn geen filantropische instellingen die mensen maar gewoon aan het werk houden gewoon omdat het kan ofzo.quote:Daarnaast: het bestaan van een baan wil helemaal niet zeggen dat die baan altijd nuttig is. Zoveel mensen die een kantoorbaan hebben geven gewoon toe dat ze er geen 40 uur mee vol maken.
Precies.quote:Daarom zijn er ook bezuinigingen, omdat eens in de zoveel tijd alle ballast die is ontstaan wordt geloosd door een bedrijf. Die mensen vertegenwoordigden geen economische waarde
Diensten ontstaan obv vraag, niet op basis van aanbod. Kortom: Dat soort banen zijn altijd economisch rendabel (maw er is vraag naar, maw, er zijn mensen die geld ervoor willen betalen dús genereert het economische waarde) , zo niet, dan verdwijnen ze ook weer heel snel.quote:Verzonnen banen omdat er nu eenmaal van je verwacht wordt dat je voor jezelf zorgt. Diensten waar anderen voor willen betalen, maar diensten die dus niet noodzakelijk zijn om de economie te laten groeien.
Het is niet per se tegen het bankwezen. Sterker nog, banken willen nadrukkelijk uit hypotheken, omdat het rendement erop te laag is en niet in verhouding staat tot de buffers die ze conform Basel-III moeten aanhouden. Het is eerder moeilijk een aantal miljoen huizenbezitters direct hun spaarpot af te pakken. In 2050 zal het allicht anders liggen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef ludovico het volgende:
[..]
Er is een reden dat ik vind dat rente aftrekken sowieso een probleem is. Omdat de overheid simpelweg vreemd geld subsidieert... Waarom bestaat deze bankensubsidie? En ja, er zijn mensen die rustig 52% van de rentelasten terugkrijgen van de overheid, best gek.... Bij een hoge rente als 8% zou je zo 4% terugkrijgen. Zet dat geld dan weer op de bank tegen 6% en je loopt gewoon binnen door je hypotheek lekker hoog te houden.
Ja.... Ik denk echt dat dit een heel groot iets is waar ze vanaf moeten, maar hoe lastig is het om tegen het bankenwezen te lobbyen?
Je gaat weer van onzinnige veronderstellingen uit...quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:02 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je kan ook gewoon de bijstand stopzetten. Moet je eens zien hoeveel mensen er dan ineens wel werk kunnen vinden.
Je er gewoon bij neerleggen dat er mensen misbruik maken van gemeenschapsgeld is pas onzinnig.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:59 schreef Xa1pt het volgende:
[..]
Je gaat weer van onzinnige veronderstellingen uit...
De middelen zijn erger dan de kwaal. Misbruik valt niet te voorkomen, hooguit te bestrijden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:01 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je er gewoon bij neerleggen dat er mensen misbruik maken van gemeenschapsgeld is pas onzinnig.
Als de productie per inwoner voor 80% door robots wordt gedaan en je zegt dat het eigendom van de robots evenredig verdeelt is over alle inwoners dan zou iedere inwoner dus automatisch 80% van de totale productie moeten ontvangen zonder te werken. We leven in een gekapitaliseerde samenleving en tendensen leggen steeds meer druk op de positie van arbeiders. Er zijn teveel arbeiders en toenemende efficiëntie maakt werk alleen maar schaarser en schaarser.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:47 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat een ongeloofelijk GELUL.
Werken om te overleven is net zo normaal als ademenen.
[..]
En waar is die welvaart door ontstaan? Door geen klap uit te voeren? Denk je dat het automatisch weer aangevuld wordt door een paar elfjes ofzo? Die welvaart is er dankzij WERKEN. Daar werkt iedereen die werkt aan mee en daar profiteert iedereen in onze maatschappij ook van. Zelfs de mensen die NIET WERKEN. En dan heb jij het LEF om te klagen dat ze gedwongen naar een baantje moeten zoeken terwijl ze het gvd beter hebben dan bijna élke WERKENDE generatie voor hun ????
Het getuigt wel van een enorme brutaliteit en lef om te eisen dat je niet hoeft te werken omdat er welvaart is zonder te beseffen wáárdoor die welvaart er is.
Handig zijn met de regels zorgt i.d.d. voor herverdeling van inkomen en niet het toevoegen van inkomen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:12 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Niet alleen ambtenaren. Veel kantoorfuncties dienen geen enkel doel. Medewerkers die doen alsof ze druk zijn, maar hun werk prima in 16 uur kunnen klaren. Typische kantoorslaven.
Los daarvan zijn er heel veel beroepen die geen economische waarde genereren. Hypotheekadviseurs, belastingconsulenten, binnenhuisarchitecten, webdesigners, marketeers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die beroepen vergroten onze welvaart niet. Het enige wat ze doen, is al bestaande welvaart opstrijken of aan anderen uitdelen. Per saldo voegen ze echter niets toe. Dat iemand geld voor bepaald werk over heeft, betekent niet dat dat werk geld waard is.
Kapitalistische waarde, economische waarde zou moeten inhouden dat de totale welvaart in een land stijgt van extra marketing, ik weet niet of ik er beter van word om reclame van coca cola in mijn gezicht te hebben als ik op straat loop.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:23 schreef Metro2005 het volgende:
Hier heb ik echt maar 1 reactie op: !!!!!!!!!!!!!!
Als banen namelijk geen economische waarde zouden opleveren zouden ze niet bestaan.
Op ambtenaren / overheidsbanen na is dat dus voor álle banen.
Stel dat deze robots onderhoud nodig hebben, of een jaar minder produceren, of verlies draaien. Wil je dan het onderhoud, het verlies of de gederfde inkomsten evenredig over alle inwoners verdelen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:04 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als de productie per inwoner voor 80% door robots wordt gedaan en je zegt dat het eigendom van de robots evenredig verdeelt is over alle inwoners dan zou iedere inwoner dus automatisch 80% van de totale productie moeten ontvangen zonder te werken. We leven in een gekapitaliseerde samenleving en tendensen leggen steeds meer druk op de positie van arbeiders. Er zijn teveel arbeiders en toenemende efficiëntie maakt werk alleen maar schaarser en schaarser.
De positie van arbeiders wordt juist steeds beter.quote:Iedereen heeft recht op een deel van de waarde die onze voorouders voor ons geproduceerd hebben.
Nee ik vind het raar, arbeiders vroeger werkten voor hun kinderen op een betere toekomst, feit is dat door toegenomen globalisering en kapitalisering / technologische vooruitgang de positie van arbeiders steeds slechter wordt. Jij moet jezelf de vraag stellen voor wie mensen moeten werken, voor zichzelf en hun eigen brood op de plank? Of moeten mensen werken voor de elite? Want de waarde die arbeiders tegenwoordig produceren komt echt niet terug bij de arbeiders en dat probleem wordt alleen maar groter en groter.
Allemaal het gevolg van globalisering en misbruik van bedrijven met behulp van overheden en gedrochten als de EU.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:04 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als de productie per inwoner voor 80% door robots wordt gedaan en je zegt dat het eigendom van de robots evenredig verdeelt is over alle inwoners dan zou iedere inwoner dus automatisch 80% van de totale productie moeten ontvangen zonder te werken. We leven in een gekapitaliseerde samenleving en tendensen leggen steeds meer druk op de positie van arbeiders. Er zijn teveel arbeiders en toenemende efficiëntie maakt werk alleen maar schaarser en schaarser.
Iedereen heeft recht op een deel van de waarde die onze voorouders voor ons geproduceerd hebben.
Nee ik vind het raar, arbeiders vroeger werkten voor hun kinderen op een betere toekomst, feit is dat door toegenomen globalisering en kapitalisering / technologische vooruitgang de positie van arbeiders steeds slechter wordt. Jij moet jezelf de vraag stellen voor wie mensen moeten werken, voor zichzelf en hun eigen brood op de plank? Of moeten mensen werken voor de elite? Want de waarde die arbeiders tegenwoordig produceren komt echt niet terug bij de arbeiders en dat probleem wordt alleen maar groter en groter.
Onethisch belasting ontduiken of belasting ontwijken d.m.v. mazen in de wet of lacherig gebruik maken van overheden die elkaar uitspelen moet ook niet kunnen. Ook een gigantisch probleem van deze tijd.
Maar coca cola wéét dat het beter voor hun wordt als je reclame in je gezicht krijgt van coca cola. Door marketing worden er namelijk meer blikjes cola verkocht en dus wordt er economische groei behaalt. Dat heet economische waarde. Wat jij bedoelt is maatschappelijke waarde / maatschappelijk acceptabel.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:11 schreef ludovico het volgende:
[..]
Kapitalistische waarde, economische waarde zou moeten inhouden dat de totale welvaart in een land stijgt van extra marketing, ik weet niet of ik er beter van word om reclame van coca cola in mijn gezicht te hebben als ik op straat loop.
Mensen worden zelf ongelukkig als ze geen werk hebben of niks kunnen toevoegen aan de maatschappij. De gemeenschap is verplicht de baten van het werk van onze voorouders eerlijk te verdelen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 10:34 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Er is zo weinig werk dat alle polen en bulgaren hierheen komen om werk te doen dat er niet is.
[..]
Mensen in de bijstand laten zitten kost miljarden per jaar.
Je bent het domweg moreel verplicht aan de betalende gemeenschap dat je ten minste je best doet om werk te vinden en niet denkt: Ik krijg mijn geld wel, een ander werkt er wel voor, lekker makkelijk.
Dat er door omstandigheden er soms tijdelijk geen werk is voor je , kan gebeuren. Maar sommige mensen zitten al > 10 jaar in de bijstand. Je gaat mij écht niet wijsmaken dat er in die 10 jaar niet één geschikte baan voorbij is gekomen.
Nee, economische groei herverdeelt, denk je niet dat coca cola een substituut goed is voor een ander goed? Trouwens, 50% van dit soort bedrijven zit in de marketing, die mensen kunnen allemaal luxe goederen produceren als ze zouden willen, de slimste mensen van deze tijd proberen mensen zoveel mogelijk op een advertentie te laten klikken.. Dat is hoe onze samenleving er nu uitziet, en daarvoor worden mensen fors betaald.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:12 schreef Metro2005 het volgende:
Maar coca cola wéét dat het beter voor hun wordt als je reclame in je gezicht krijgt van coca cola. Door marketing worden er namelijk meer blikjes cola verkocht en dus wordt er economische groei behaalt.
Waarom dat heilige geloof dat er minder banen zullen zijn in de toekomst?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:15 schreef Poepz0r het volgende:
Wat mensen ook van het basisinkomen vinden. We gaan toch echt naar een tijd toe waar er meer werklozen dan banen zijn en dan? Gaat de regering zeggen; Ja jullie krijgen niks? Kan natuurlijk niet. Basisinkomen gaat er dus echt wel komen, vraag is alleen wanneer.
De essentie van het verhaal is gewoon dat iedereen recht heeft op de toegenomen efficiëntie vanuit het opgebouwde kapitaal.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:15 schreef Poepz0r het volgende:
Wat mensen ook van het basisinkomen vinden. We gaan toch echt naar een tijd toe waar er meer werklozen dan banen zijn en dan? Gaat de regering zeggen; Ja jullie krijgen niks? Kan natuurlijk niet. Basisinkomen gaat er dus echt wel komen, vraag is alleen wanneer.
Iets met automatisering? Als je nu al ziet dat een KIA/Hyundai al duizenden mensen niet meer nodig heeft om een auto te fabriceren, waar gaat dat naartoe? Sommige modellen worden VOLLEDIG door robots in elkaar gezet.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:16 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Waarom dat heilige geloof dat er minder banen zullen zijn in de toekomst?
De vraag is echter waarom dat recht op zal houden bij de landsgrenzen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
De essentie van het verhaal is gewoon dat iedereen recht heeft op de toegenomen efficiëntie vanuit het opgebouwde kapitaal.
Er is laatst een studie geweest omtrend het basisinkomen las ik ergens. Als ik bijvoorbeeld 1200 euro netto zou ontvangen en daar geen verplichtingen tegenover staan dan ga je niet lui op je reet zitten, maar juist de vrijheid die je hebt spenderen aan studie, goede baan zoeken etc.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:18 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De vraag is echter waarom dat recht op zal houden bij de landsgrenzen.
Zolang er in de rest van de wereld nog geen basisinkomen is en wij hier het opgebouwd kapitaal gaan verbruiken, zullen wij in productiviteit en efficientie achter lopen.
We hebben al 3 industriele revoluties gehad, zonder dat de werkloosheid duurzaam boven de 10% heeft gelegen. Er zijn pieken geweest, maar in Nederland hebben we die pieken altijd weten weg te masseren door aan loonmatiging te doen. Die robots bestaan al een tijdje, toch zijn er niet significant meer werklozen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:17 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Iets met automatisering? Als je nu al ziet dat een KIA/Hyundai al duizenden mensen niet meer nodig heeft om een auto te fabriceren, waar gaat dat naartoe? Sommige modellen worden VOLLEDIG door robots in elkaar gezet.
Niet meer werklozen? Een kleine 1 miljoen + op het moment.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:19 schreef GSbrder het volgende:
[..]
We hebben al 3 industriele revoluties gehad, zonder dat de werkloosheid duurzaam boven de 10% heeft gelegen. Er zijn pieken geweest, maar in Nederland hebben we die pieken altijd weten weg te masseren door aan loonmatiging te doen. Die robots bestaan al een tijdje, toch zijn er niet significant meer werklozen.
Want coca cola exporteert hun producten helemaal niet naar het buitenland ofzo. Ze hebben geen bedrijfspand gekocht / gehuurd? Ze investeren niks met geleend geld? (waardoor de geldhoeveelheid toeneemt in het land) , ze betalen hun personeel niet?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:15 schreef ludovico het volgende:
[..]
Nee, economische groei herverdeelt, denk je niet dat coca cola een substituut goed is voor een ander goed?
Dat is niet omdat die werkzaamheden dus niks opleveren.quote:Trouwens, 50% van dit soort bedrijven zit in de marketing, die mensen kunnen allemaal luxe goederen produceren als ze zouden willen, de slimste mensen van deze tijd proberen mensen zoveel mogelijk op een advertentie te laten klikken.. Dat is hoe onze samenleving er nu uitziet, en daarvoor worden mensen fors betaald.
Daar maakt iedereen dan ook al gebruik van. Wat ik al eerder zei: Zelfs de werklozen nu hebben het al beter dan bijna alle voorgaande generaties en in termen van luxe hebben ze het zelfs beter dan de koningen en rijkeren van nog niet zo lang geleden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
De essentie van het verhaal is gewoon dat iedereen recht heeft op de toegenomen efficiëntie vanuit het opgebouwde kapitaal.
Er is dan nog altijd de wet van de remmende voorsprong. Leuk als iedereen straks een WO-master heeft en daar voor een paar tientjes per week voor werkt, maar dat is geen garantie dat Nederland over 100 jaar onze achterkleinkinderen een basisinkomen kan bieden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:19 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Er is laatst een studie geweest omtrend het basisinkomen las ik ergens. Als ik bijvoorbeeld 1200 euro netto zou ontvangen en daar geen verplichtingen tegenover staan dan ga je niet lui op je reet zitten, maar juist de vrijheid die je hebt spenderen aan studie, goede baan zoeken etc.
Het is maar net wat ze je vanuit Den Haag voor willen schotelen. Maar wat wil je dan? Mensen hun huis uitzetten? SOCIAAL VANGNET etc.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:21 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Er is dan nog altijd de wet van de remmende voorsprong. Leuk als iedereen straks een WO-master heeft en daar voor een paar tientjes per week voor werkt, maar dat is geen garantie dat Nederland over 100 jaar onze achterkleinkinderen een basisinkomen kan bieden.
Wie reken jij allemaal tot werklozen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Niet meer werklozen? Een kleine 1 miljoen + op het moment.
quote:Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14 duizend per maand. In januari waren er 574 duizend werklozen en was 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het aantal werkenden nam met gemiddeld 6 duizend per maand toe.
CBS
Ja hier is laatst een hele discussie over geweest he op FOK!quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:23 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wie reken jij allemaal tot werklozen?
[..]
Nou nee, 588k om precies te zijn:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:20 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Niet meer werklozen? Een kleine 1 miljoen + op het moment.
Zie hierboven cijfers kloppen niet.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:25 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Nou nee, 588k om precies te zijn:
http://www.nu.nl/economie(...)erder-afgenomen.html
En het is ook wel eens erger geweest, in de jaren 80 bv:
http://www.nu.nl/economie(...)erder-afgenomen.html
Dus als de vrouw van een fulltime werkende man een paar uur per week werkt, zeg jij dat ze werkloos is?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:24 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ja hier is laatst een hele discussie over geweest he op FOK!
Kabinet schotelt je die cijfers leuk voor, maar iemand die 1 uur per week werkt is al geen werkloos meer volgens die cijfersKlopt dus geen moer van.
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:23 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wie reken jij allemaal tot werklozen?
[..]
Het punt is er is een hele grote groep mensen die fulltime werk zoekt en slechts enkele uurtjes werken. Deze zijn dus gewoon werkloos. Ik heb het hier over de groep 1-5 uur per week. Overigens mensen die VRIJWILLIGERSWERK doen worden ook gezien als werkenden mensen in die cijfersquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:25 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dus als de vrouw van een fulltime werkende man een paar uur per week werkt, zeg jij dat ze werkloos is?
quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).
Bron:
http://www.nationaalkompa(...)llen-internationaal/
quote:Van de 8,3 miljoen mensen met betaald werk, hebben er ongeveer negen van de tien een baan van 12 uur of meer per week.
Bron
Zo sla je elk argument dood natuurlijk.quote:
Ja, en? Het een sluit het ander toch niet uit?quote:
Werklozen zijn mensen die op zoek zijn naar werk.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Het punt is er is een hele grote groep mensen die fulltime werk zoekt en slechts enkele uurtjes werken. Deze zijn dus gewoon werkloos. Ik heb het hier over de groep 1-5 uur per week. Overigens mensen die VRIJWILLIGERSWERK doen worden ook gezien als werkenden mensen in die cijfers
Cijfers komen vanuit Den Haag. Ze schotelen je voor wat ze willen. Ik loop toevallig bij het UWV en die zeggen zelf dat het nog nooit zo extreem is geweest als nu. Je kan het ook zien aan het aantal banen wat bijvoorbeeld een UWV heeft liggen ten opzichte van een aantal jaar geleden.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:27 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Zo sla je elk argument dood natuurlijk.
'De cijfers kloppen niet'
Jij zegt "25%".quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:27 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Ja, en? Het een sluit het ander toch niet uit?
Ja dat zeg ik toch? Maar je snapt zelf toch ook wel dat je die cijfers met een zak zout moet nemen?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:28 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Werklozen zijn mensen die op zoek zijn naar werk.
Een groot deel van de mensen die niet werkt, is niet beschikbaar of wil niet werken.
Ik werk toevallig en er waren bij mij nog nooit zoveel werkenden op kantoor als nu.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:28 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Cijfers komen vanuit Den Haag. Ze schotelen je voor wat ze willen. Ik loop toevallig bij het UWV en die zeggen zelf dat het nog nooit zo extreem is geweest als nu. Je kan het ook zien aan het aantal banen wat bijvoorbeeld een UWV heeft liggen ten opzichte van een aantal jaar geleden.
Waarom?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ja dat zeg ik toch? Maar je snapt zelf toch ook wel dat je die cijfers met een zak zout moet nemen?
Ok manquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik werk toevallig en er waren bij mij nog nooit zoveel werkenden op kantoor als nu.
Van mijn 25% werkt een groot deel helemaal niet, die zijn dus geen onderdeel van jouw 8,3 miljoen (en dus ook niet van de 90% daarvan).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Jij zegt "25%".
Ik zeg "9/10".
We komen 15% tekort.
Noteer mensen met een aanvullende WW als werkloos, dat doet het CBS namelijk ook:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:30 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ok manIk zou zeggen vertrouw die cijfers lekker waar ze vrijwilligerswerk als werkenden noteren en mensen die 1 uur per week werken die vallen niet onder werkloos
Klopt als een bus
quote:Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is er sinds juli 2015 een nieuwe WW-systematiek op basis van inkomstenverrekening. Deze systematiek heeft een structureel verhogend effect op het aantal lopende WW-uitkeringen. Dit komt enerzijds doordat mensen die tegen lager loon gaan werken een aanvulling uit de WW behouden en anderzijds doordat het recht op uitkering pas wordt beëindigd wanneer vaststaat dat er volgens de wet voldoende inkomsten zijn.
Dus tossen bij de pingpongtafel?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik werk toevallig en er waren bij mij nog nooit zoveel werkenden op kantoor als nu.
En een deel van jouw 25% is helemaal niet op zoek naar werk, dus is het niet erg dat ze minder dan één uur per week werken. Huisvrouwen die minder dan 1 uur werken, da's geen ramp.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:31 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Van mijn 25% werkt een groot deel helemaal niet, die zijn dus geen onderdeel van jouw 8,3 miljoen (en dus ook niet van de 90% daarvan).
Ik zie nog steeds niet dit in hun uhmm cijfers:quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:31 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Noteer mensen met een aanvullende WW als werkloos, dat doet het CBS namelijk ook:
[..]
Uiteraard missen er cijfers.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:32 schreef Poepz0r het volgende:
[..]
Ik zie nog steeds niet dit in hun uhmm cijfers:
HOEVEEL mensen werken er maar doen vrijwilligerswerk? Nogal belangrijk
HOEVEEL mensen werken er minder dan 10 uur maar zoeken fulltime?
Ze missen een hoop directe cijfers
Dus dan kunnen we concluderen dat hun zogenaamd onderzoek gewoon uit naam van de 2e kamer komt; Jongens breng even wat cijfers naar buiten zodat iedereen denkt dat het eigenlijk heel goed gaat!quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:32 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Uiteraard missen er cijfers.
Maar die missen er in jouw stukken ook.
Ik geloof er niet in dat werkgevers en banen vrij genoeg zijn om een gigantisch te krimpen in het aantal arbeidsuur dat je maakt. Verder vind ik productie een slechte graadmeter voor welvaart, wat doen mensen als ze niet werken? Doen ze dan niks? Of gaan ze zorgen voor hun ouders.. Een goed doel... Iets anders? Waar de inkomsten nu naar het luxe leven van te weinig mensen gaat zouden de inkomsten naar meer vrijheid kunnen gaan van Jan Modaal om waarde toe te voegen aan de economie waar hij dat wilt.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef GSbrder het volgende:
De ambtenaren zijn nodig omdat iedereen maximaal moet produceren (veel moet werken) om de belastingafdracht te realiseren die de overheid nodig heeft om het onderwijs van te betalen, de defensie, de zorg en (in jouw situatie) het basisinkomen. Als iedereen 1.000 euro p/maand krijgt, dan moet iedereen 1.000 p/maand afdragen voor alleen al het basisinkomen. Of sommige mensen een veelvoud hiervan en anderen slechts een klein deel. De hogere arbeidsparticipatie wordt daarmee tegengegaan als (zoals jij het zegt) je slechts 0,50 euro over kan houden van elk uur dat je werkt. We kunnen dan weliswaar uit met 10 uur werken per week, maar dat kunnen we volgens voorstanders van het basisinkomen ook al met 0 uur werken. Met andere woorden, de marginale opbrengsten van die extra uren zijn zowel voor de overheid als voor de werknemer te laag om rendabel te zijn. Als ik voor 10 uur werken ca. 10 euro vervoerskosten moet maken en 5 euro aan voeding, dan heb ik niets aan een netto beloning van 1,5 euro per gewerkt uur. Hoe wil je dit tegengaan?
Klopt, maar die mate van luxe definiëren we aan onze omgeving, samenlevingen met grote ongelijkheid presteren op een hoop punten een stuk slechter dan gelijkere samenlevingen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 12:51 schreef GSbrder het volgende:
Waarom zou werken meteen moeten resulteren in luxe? Als ik maar een paar uur werk, hou ik nu ook minder over dan een bijstandgerechtigde. In welk opzicht is dat slavernij?
Luxe is uiteindelijk erg persoonlijk. Wat voor de één een basisvoorwaarde is, ziet de ander als luxe. Luxe is per definitie relatief, want de armste Nederlanders bezitten meer luxe dan een hoop rijke Afrikanen.
1. Wat een stigmatisering van huisvrouwen weerquote:Op woensdag 18 mei 2016 13:31 schreef GSbrder het volgende:
[..]
En een deel van jouw 25% is helemaal niet op zoek naar werk, dus is het niet erg dat ze minder dan één uur per week werken. Huisvrouwen die minder dan 1 uur werken, da's geen ramp.
Waarom opgebouwd kapitaal verbruiken? Het minimumloon zou wat omlaag kunnen wat ons juist ook weer concurrerender maakt tegen lage loon landen.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:18 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De vraag is echter waarom dat recht op zal houden bij de landsgrenzen.
Zolang er in de rest van de wereld nog geen basisinkomen is en wij hier het opgebouwd kapitaal gaan verbruiken, zullen wij in productiviteit en efficientie achter lopen.
De hier genoemde percentages voor arbeidsparticipatie wijken af van de percentages voor arbeidsparticipatie in Icoon: Interne link naar documentWat is de huidige situatie? Dit komt doordat voor de Europese vergelijking een minimum van één uur betaald werk per week is gebruikt, terwijl voor de beschrijving van de situatie in Nederland een minimum van 12 uur per week is gehanteerd (zie ook: Icoon: Interne link naar documentWat is arbeidsparticipatie?).quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:26 schreef Eleiko het volgende:
[..]
Zo'n 25% van de beroepsbevolking (15 - 64 jaar) werkt nog geen uur betaald per week(!).
Bron:
http://www.nationaalkompa(...)llen-internationaal/
Tenzij Jan Modaal er met een basisinkomen weinig mee opschiet, omdat hij alsnog z'n basisinkomen kwijt is aan verhoogde belastingen. Laat ik het zo zeggen; als er een plan komt waarmee iedereen er op vooruit gaat, dan is dat doorgaans te goed om waar te zijn. Tenzij de paar procent aan de top mag inleveren, maar die kunnen onmogelijk voldoende inleveren om het de rest van het land beter te maken. Ik ben het met je eens dat het niet alleen om inkomen draait in je leven, maar gek genoeg vinden sommige mensen (die niet fulltime werken) dat anderen een deel van hun inkomen moeten afstaan zodat zij vrijwilligerswerk kunnen doen of mantelzorg verlenen. Dit terwijl een hoop fulltime werkenden in staat zijn op de avonden en zaterdagen vrijwilligerswerk te doen en zorg te verlenen aan zieke familie.quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:33 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik geloof er niet in dat werkgevers en banen vrij genoeg zijn om een gigantisch te krimpen in het aantal arbeidsuur dat je maakt. Verder vind ik productie een slechte graadmeter voor welvaart, wat doen mensen als ze niet werken? Doen ze dan niks? Of gaan ze zorgen voor hun ouders.. Een goed doel... Iets anders? Waar de inkomsten nu naar het luxe leven van te weinig mensen gaat zouden de inkomsten naar meer vrijheid kunnen gaan van Jan Modaal om waarde toe te voegen aan de economie waar hij dat wilt.
Gelijkere samenlevingen doen het vaak goed, maar te gelijke samenlevingen (Sovjet-Unie, Noord-Korea, Cuba) doen het doorgaans niet best. Als je moet werken tegen in minimumloon in Nederland, mag je in je handjes knijpen dat je in één van de meest egalitaire landen ter wereld bent geboren en hier een hoop knappe koppies willen komen/blijven werken.quote:Klopt, maar die mate van luxe definiëren we aan onze omgeving, samenlevingen met grote ongelijkheid presteren op een hoop punten een stuk slechter dan gelijkere samenlevingen.
Punt bij slavernij gaat natuurlijk over vrijheid. Als je een knap koppie hebt kom je er wel... Als je moet werken tegen minimumloon en weinig mogelijkheden hebt wordt het lastiger.
Welk punt probeer je te maken?quote:Op woensdag 18 mei 2016 13:38 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
De hier genoemde percentages voor arbeidsparticipatie wijken af van de percentages voor arbeidsparticipatie in Icoon: Interne link naar documentWat is de huidige situatie? Dit komt doordat voor de Europese vergelijking een minimum van één uur betaald werk per week is gebruikt, terwijl voor de beschrijving van de situatie in Nederland een minimum van 12 uur per week is gehanteerd (zie ook: Icoon: Interne link naar documentWat is arbeidsparticipatie?).
Nederland heeft relatief lage werkloosheid
De werkloosheid in Nederland hoort bij de laagste van de EU27 (zie figuur 3). Dit geldt zowel voor mannen (5,3%) als voor vrouwen (5,2%) van de 15- tot 74-jarigen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |