abonnement Unibet Coolblue
pi_161070517
Het principe is al zo oud als de wereld maar is tegenwoordig weer helemaal hip: fermenteren. Je ziet het opeens overal in kookprogramma's, bij DWDD en op biologische markten staan opeens ook kraampjes met allemaal gefermenteerde dingen. Ik raakte er geinteresseerd in door een aflevering van de tv-serie "Cooked" van auteur Michael Pollan en besloot er zelf mee aan de gang te gaan. Ik heb een workshop gevolgd in Rotterdam en nu staan er op mijn aanrecht meerdere potten met diverse groentes en kruiden te fermenteren.

Er zijn veel verschillende soorten fermentatie. De bekendste is het vergisten van suiker dat oa alcohol oplevert. Bier, wijn, en alle andere dranken zijn gefermenteerd. Het rijzen van deeg komt door fermentatie. Maar ook koffie- en cacaobonen, vanillestokjes en zwarte thee worden gefermenteerd om hun karakteristieke smaak te krijgen, en ook sojasaus, vissaus, of de zwartebonensaus van de Chinees. Maar denk ook aan salami, rauwe ham, en zure haringen. Allemaal gefermenteerd.

De fermentatie waar het in de workshop vooral om ging was melkzuur-fermentatie. Hier worden oa koolhydraten door bacterien omgezet in melkzuur, wat een goed conserveermiddel is, en ook nog eens lekker smaakt. Het bekendste voorbeeld hiervan is zuurkool, maar ook bijv de Koreaanse kimchi, Indiase pickles, of de oosterse atjar tjampoer.

Het principe is dat de groente gepekeld wordt, met zout dus. Als er dan ook geen zuurstof bij kan komen (doordat de groente onder water staat) ontstaat een klimaat dat gunstig is voor de melkzuurbacterien, en ongunstig voor veel andere bacterien. Het melkzuur dat de bacterien gaan maken zorgt ook weer dat andere bacterien niet goed kunnen overleven. Het kan een paar dagen tot wel meerdere maanden duren voordat de fermentatie "klaar" is en dan is het lange tijd houdbaar. Tot wel jaren lang.

Ik heb op mijn aanrecht nu verschillende potten met groentes en kruiden staan, het is erg leuk om mee te experimenteren. Zo heb ik zuurkool van rode kool, gekruide wortel (met knoflook, komijn, koriander en karwijzaad), kimchi (paksoi, lente-ui, rettich en wortel met knoflook, gember, rode peper en sojasaus), champignons met knoflook, bieten met vanille, en kerstomaatjes.

Het lukt erg goed; na een dag of twee op kamertemperatuur gaat het "borrelen" en het gaat steeds beter ruiken en smaken. Een paar potten hebben inmiddels ruim drie weken staan fermenteren en de groentes zijn heerlijk friszuur, met een diepere smaak dan de verse groentes. Voordeel is ook nog dat het erg gezond is; makkelijker verteerbaar; en de bacterien zijn goed voor je darmflora: het is "probiotisch".

Met fermentatie kun je ook je eigen frisdrank maken (met koolzuur!). Eergisteren ben ik begonnen met het fermenteren van gemberwortel en suiker, om een "ginger bug" te maken, als basis voor lekkere en gezonde frisdrank.

Wie fermenteert er ook zelf? Wat zijn je ervaringen?
  donderdag 31 maart 2016 @ 12:21:43 #2
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_161070862
Hier maken ze veel zelfgemaakte gefermenteerde tarwedrankjes. Ben er absoluut geen fan van. Net als ander gefermenteerd voedsel overigens. Ooit eens surstromming gegeten. Gefermenteerde haring. Kotsen tot en met en m'n mond en woning riekte nog drie dagen naar bedorven vis :')
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_161070995
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:21 schreef Dven het volgende:
Hier maken ze veel zelfgemaakte gefermenteerde tarwedrankjes. Ben er absoluut geen fan van. Net als ander gefermenteerd voedsel overigens. Ooit eens surstromming gegeten. Gefermenteerde haring. Kotsen tot en met en m'n mond en woning riekte nog drie dagen naar bedorven vis :')
Ik fermenteer alleen met groente (vlees/vis eet ik sowieso niet) en dan is het risico dat het misgaat heel erg klein. Met vlees of vis kun je sneller "verkeerde" verrotting krijgen die goor is (in het beste geval) of dodelijk (bijv botulisme). Sowieso is dat vaker een "aquired taste" zoals surstromming (wat wel een extreem voorbeeld is). Alle gefermenteerde groentes die ik tot nu toe heb geproefd vond ik erg lekker. Ook bijv gefermenteerde spruitjes; lekkerder dan de verse variant vind ik.
  donderdag 31 maart 2016 @ 12:31:18 #4
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_161071069
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:28 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik fermenteer alleen met groente (vlees/vis eet ik sowieso niet) en dan is het risico dat het misgaat heel erg klein. Met vlees of vis kun je sneller "verkeerde" verrotting krijgen die goor is (in het beste geval) of dodelijk (bijv botulisme). Sowieso is dat vaker een "aquired taste" zoals surstromming (wat wel een extreem voorbeeld is). Alle gefermenteerde groentes die ik tot nu toe heb geproefd vond ik erg lekker. Ook bijv gefermenteerde spruitjes; lekkerder dan de verse variant vind ik.
Ik zal me er eens in verdiepen :)
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_161071224
Ik heb maar 1 reactie: :r

Ik moet er echt niet aan denken om zulk gefermenteerd voedsel te eten. Brrrrr.
pi_161072078
Hoe kunnen gefermenteerde spruitjes nu lekkerder zijn dan verse?
blablablabla
pi_161072137
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 13:25 schreef Elan het volgende:
Hoe kunnen gefermenteerde spruitjes nu lekkerder zijn dan verse?
Ze hebben een complexere en diepere smaak gekregen door de fermentatie. Vergelijkbaar met dat gerijpte ( = gefermenteerde) ham veel lekkerder is dan ongerijpt vlees. Oude kaas heeft ook meer smaak dan jonge kaas.
  donderdag 31 maart 2016 @ 14:03:29 #8
439461 ZonnebankBob
I am the king of the Zonnebank
pi_161072779
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 13:25 schreef Elan het volgende:
Hoe kunnen gefermenteerde spruitjes nu lekkerder zijn dan verse?
Gefermenteerde witte kool is toch ook lekkerder dan verse?
pi_161073973
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 14:03 schreef ZonnebankBob het volgende:

[..]

Gefermenteerde witte kool is toch ook lekkerder dan verse?
Ligt aan de toepassing.
In de Oosterse keuken is een zuurtje wel lekker.

Ga die spruitjes wel een keer proberen :)
blablablabla
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 31 maart 2016 @ 15:59:44 #10
414785 sirdanilot
pi_161075382
Volgens mij kun je alle koolsoorten fermenteren, dus spruitjes is het idd waard om eens te proberen. Groene kool, boerenkool, cavolo nero, zou dat ook kunnen? Gefermenteerde rode kool??

Het enige wat ik wel eens heb gefermenteerd is kimchi (van verschillende groenten, bv chinese kool, daikon/rettich, perilla bladeren, komkommer etc.) Heel erg lekker en kan bijna niet mis gaan.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161079204
Ik heb wel eens wortel gefermenteerd, met gember erbij. Dat was erg lekker moet ik zeggen. Het volgende experiment met radijs heb ik weggegooid wegens gore grondsmaak
pi_161081189
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Volgens mij kun je alle koolsoorten fermenteren, dus spruitjes is het idd waard om eens te proberen. Groene kool, boerenkool, cavolo nero, zou dat ook kunnen? Gefermenteerde rode kool??
Je kan bijna alles dat een beetje stevig is fermenteren. Spinazie bijv wordt snot maar rode kool gaat prima, dan krijg je rode zuurkool, dat staat nu op mijn aanrecht. Duurt wel lang, het is nog niet geschikt voor de stamppot, dat kan wel 6 weken of langer duren.
pi_161083439
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:28 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik fermenteer alleen met groente (vlees/vis eet ik sowieso niet) en dan is het risico dat het misgaat heel erg klein. Met vlees of vis kun je sneller "verkeerde" verrotting krijgen die goor is (in het beste geval) of dodelijk (bijv botulisme). Sowieso is dat vaker een "aquired taste" zoals surstromming (wat wel een extreem voorbeeld is). Alle gefermenteerde groentes die ik tot nu toe heb geproefd vond ik erg lekker. Ook bijv gefermenteerde spruitjes; lekkerder dan de verse variant vind ik.
Inderdaad erg oppassen voor 'verkeerde' fermentatie. Met voldoende zuur, zout en eventueel een starter gaat dat niet zo snel mis.

Overigens laatst in een sterrenrestaurant een fenomenaal lekkere gefrementeerde knoflook gegeten!
Whatever...
pi_161083659
*O* gaaf topic.

Ik wil in m'n volgend verlof beginnen met het fermenteren & drogen van worst :)
pi_161083763
Worst is mooi, maar zonder nitrietpekel lastig. Alhoewel er wel kruiden zijn die je kunt gebruiken. Tegenwoordig ook industrieel toegepast als conserveermiddel !
Whatever...
pi_161084154
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:21 schreef Dven het volgende:
Hier maken ze veel zelfgemaakte gefermenteerde tarwedrankjes. Ben er absoluut geen fan van. Net als ander gefermenteerd voedsel overigens. Ooit eens surstromming gegeten. Gefermenteerde haring. Kotsen tot en met en m'n mond en woning riekte nog drie dagen naar bedorven vis :')
Dat moet je ook niet binnenshuis openmaken.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
pi_161084531
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 21:56 schreef Spanky78 het volgende:
Worst is mooi, maar zonder nitrietpekel lastig. Alhoewel er wel kruiden zijn die je kunt gebruiken. Tegenwoordig ook industrieel toegepast als conserveermiddel !
Zonder colorozozout überhaupt niet aan beginnen, dan heb je een doodswens.
  donderdag 31 maart 2016 @ 22:22:45 #18
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_161084568
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 22:10 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Dat moet je ook niet binnenshuis openmaken.
Waar staat dat het binnenhuis opengemaakt is dan? :?
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_161084790
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 22:22 schreef Dven het volgende:

[..]

Waar staat dat het binnenhuis opengemaakt is dan? :?
Nergens. Niemand vindt dat trouwens lekker, net als lutefisk en die haaienvinnen in ijsland. Wordt meer gegeten omdat het traditie is.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
  donderdag 31 maart 2016 @ 22:32:02 #20
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_161084871
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 22:29 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Nergens. Niemand vindt dat trouwens lekker, net als lutefisk en die haaienvinnen in ijsland. Wordt meer gegeten omdat het traditie is.
Ze zijn er hoor. Ik ken er een paar die het hele seizoen naar rotte vis meuren :{
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 1 april 2016 @ 03:27:42 #21
414785 sirdanilot
pi_161089654
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 21:45 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Inderdaad erg oppassen voor 'verkeerde' fermentatie. Met voldoende zuur, zout en eventueel een starter gaat dat niet zo snel mis.

Overigens laatst in een sterrenrestaurant een fenomenaal lekkere gefrementeerde knoflook gegeten!
Ik geef je wel even de reactie die je natuurlijk wil horen:

'Oh wow, heb je in een sterrenrestaurant gegeten? Hoeveel sterren ?! Ben zķķ jaloers, Spanky 78 !!'
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161091514
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 21:45 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Inderdaad erg oppassen voor 'verkeerde' fermentatie. Met voldoende zuur, zout en eventueel een starter gaat dat niet zo snel mis.
Ik ga me er niet aan wagen. Ben veel te bang dat ik er ziek van word. :@
pi_161092005
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:38 schreef Jaimy_Luca het volgende:
Ik heb maar 1 reactie: :r

Ik moet er echt niet aan denken om zulk gefermenteerd voedsel te eten. Brrrrr.
Koffie, thee, joghurt, salami, kaas, brood, zuurkool, bier, wijn, boter, beschuit, augurken, zilverui, etc etc. Allemaal vies?
Professioneel gifmenger.
pi_161092086
Ik maak elk jaar zuurkool, vaak van gewone witte kool, soms ook van rode kool.

Zuurdesem vanuit roggebloem & water zelf gestart (en dood laten gaan in de vakantie, hij had meegemoeten op reis) lukte hier prima. Traag rijzend brood (zeer weinig gist en overnacht laten rijzen) doe ik ook nog wel eens.

Worst heb ik 1 keer gemaakt in een workshop, ook droge worst. Maar dat blijft een eenmalig iets.

Binnenkort gaan we aan kaas beginnen. O+
Professioneel gifmenger.
pi_161094337
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 10:41 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Koffie, thee, joghurt, salami, kaas, brood, zuurkool, bier, wijn, boter, beschuit, augurken, zilverui, etc etc. Allemaal vies?
Nee, maar wel de potten die je zelf thuis maakt. No way dat ik dat ooit ga doen of ergens eet.
pi_161094659
Een paar maanden terug heb ik een overschot aan.spaanse pepers gefermenteerd m.b.v een post op Pinterest. Uiteindelijk resultaat een soort tabasco, prima gelukt.

Ik ben benieuwd naar je gember/gingerbug.
'Please don't sit on my imaginaire friend'
pi_161096413
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 12:57 schreef camaron het volgende:
Een paar maanden terug heb ik een overschot aan.spaanse pepers gefermenteerd m.b.v een post op Pinterest. Uiteindelijk resultaat een soort tabasco, prima gelukt.

Ik ben benieuwd naar je gember/gingerbug.
Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
pi_161097156
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 14:21 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Wel gezorgd dat het goed onder water bleef, en regelmatig lucht eruit gedrukt?
pi_161097237
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 14:21 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Professioneel gifmenger.
pi_161097537
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:03 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Als je droog fermenteert (dus met alleen vocht uit de groente) 1.5 tot 2 procent zout (per gewicht groente), nat (in pekelbad) 5 procent (per liter water). Dat is wat mij is verteld.
pi_161098199
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:22 schreef Farenji het volgende:

[..]

Als je droog fermenteert (dus met alleen vocht uit de groente) 1.5 tot 2 procent zout (per gewicht groente), nat (in pekelbad) 5 procent (per liter water). Dat is wat mij is verteld.
Kool gaat met 1% ook prima, blijkbaar. :+
Professioneel gifmenger.
pi_161099420
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:57 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Kool gaat met 1% ook prima, blijkbaar. :+
Ja het is geen exacte wetenschap natuurlijk, met nog minder zout zal het misschien ook wel lukken soms. Het is ook afhankelijk van welke bacteriën er al aanwezig zijn.
pi_161109324
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 03:27 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik geef je wel even de reactie die je natuurlijk wil horen:

'Oh wow, heb je in een sterrenrestaurant gegeten? Hoeveel sterren ?! Ben zķķ jaloers, Spanky 78 !!'
Ik hoef dat helemaal niet te horen. Doe niet zo triest alsjeblieft. Er zijn in dit topic zat mensen die af en toe geld over hebben om in en echt goed restaurant te gaan eten, met of zonder ster.
Whatever...
pi_161109342
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 17:09 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja het is geen exacte wetenschap natuurlijk, met nog minder zout zal het misschien ook wel lukken soms. Het is ook afhankelijk van welke bacteriën er al aanwezig zijn.
Het gaat meestal goed, hoe minder zout, hoe groter de kans op een andere besmetting, voordat de melkzuurbacterien echt gaan groeien. Dan bederlft je kool dus.
Whatever...
  zaterdag 2 april 2016 @ 11:00:52 #35
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161113960
Ik HOU van gefermenteerd voedsel :)

Ben het afgelopen jaar begonnen met zuurkool, kimchi en kombucha en wordt alleen maar enthousiaster om nog meer te proberen.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161115645
Ik heb kruidenazijn geprobeerd te maken maar dat werd 1 schimmelbende. Dat moet ik nog een keer proberen.
Ik maak al een paar jaar zelf zuurdesembrood maar dat is een ander topic. ;)
pi_161116286
Mijn ginger bug is al goed aan het bruisen en ruikt lekker gistig. Lichtelijk alcoholisch zelfs. Morgen wil ik hiermee gemberbier gaan maken.

Ik wil ook binnenkort mijn eigen gefermenteerde tomatenketchup maken. Daarvoor moet je tomaten inkoken, wat alle bacteriën doodt, en dus heb je een starter nodig. Daar kan ik mooi mijn gefermenteerde kerstomaatjes voor gebruiken.
pi_161116877
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:28 schreef Farenji het volgende:
Mijn ginger bug is al goed aan het bruisen en ruikt lekker gistig. Lichtelijk alcoholisch zelfs. Morgen wil ik hiermee gemberbier gaan maken.

cool, heb je een recept/link?
pi_161118698
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:57 schreef computergirl het volgende:

[..]

cool, heb je een recept/link?
Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.

Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.

Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug

Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
pi_161118745
Voeren, lijkt wel zuurdesem :D
  zondag 3 april 2016 @ 01:15:57 #41
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_161136144
Vroeger maakten wij thuis zuurkool (1 rode op 4 witte trouwens), later in Japan kennis gemaakt met kimchi. Dat smaakte zo goed dat ik het een keer geprobeerd heb zelf te maken. Dat wilde toen niet zo, maar ga ik eerdaags nog maar eens proberen.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_161138865
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 15:44 schreef computergirl het volgende:
Voeren, lijkt wel zuurdesem :D
Is het ook, een gemberdesem. Maar volledig vergelijkbaar qua principe.
pi_161138911
Hier een paar liter gemberbier in de koelkast staan. Begonnen met gingerbug in colaflessen, maar na een dag of wat was het mij toch niet actief genoeg.


In champagneflessen gedaan, droge champagnegist er bij, en het Bruis volop. Klein testflesje al open gemaakt, smaakte primaaar nog wel ietsje zoet. Rest dus iets langer warm laten staan en die loggen inmiddels ook koud.
pi_161138982
Toen ik in Duitsland woonde maakte ik wel eens zelf kefir.

Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik de smaakwinst t.o.v. kefir uit de winkel te gering vond voor het gedoe.
pi_161141542


Gare telefoonfoto van proef-flesje vorige week.

Ook wel eens een starter gemaakt van rozijnen, dat gaat ook mooi ^O^
pi_161150961
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:03 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Daar zit mogelijk het probleem, ik denk echter eerder in de houtje-touwtje methode. Ik heb 3% zout gebruikt per drooggewicht pepers en daarna aangevuld met water. Omdat ik de pepers redelijk fijn gehakt had hoefde er niet veel water bij maar ik had waarschijnlijk beter ook wat zout in het water opgelost. Daarna een kleinere potdeksel omgekeerd erop, verzwaard met kiezelstenen. Deze uiteraard een tijdje gekookt om te steriliseren. Daarna afgedekt. Als starter heb ik een klein beetje vocht van verse yoghurt gebruikt. De schimmel begon in het vocht dat net boven de verzwaarde potdeksel stond.
pi_161151005
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 19:20 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Daar zit mogelijk het probleem, ik denk echter eerder in de houtje-touwtje methode. Ik heb 3% zout gebruikt per drooggewicht pepers en daarna aangevuld met water. Omdat ik de pepers redelijk fijn gehakt had hoefde er niet veel water bij maar ik had waarschijnlijk beter ook wat zout in het water opgelost. Daarna een kleinere potdeksel omgekeerd erop, verzwaard met kiezelstenen. Deze uiteraard een tijdje gekookt om te steriliseren. Daarna afgedekt. Als starter heb ik een klein beetje vocht van verse yoghurt gebruikt. De schimmel begon in het vocht dat net boven de verzwaarde potdeksel stond.
Dat ziet er mij uit als een prima methode hoor.
Professioneel gifmenger.
  maandag 4 april 2016 @ 13:42:01 #48
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161167577
quote:
2s.gif Op zondag 3 april 2016 12:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

Gare telefoonfoto van proef-flesje vorige week.

Ook wel eens een starter gemaakt van rozijnen, dat gaat ook mooi ^O^
Ooh dat lust ik ook wel :9
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161168296
Mijn ginger ale staat nu te gisten in een fles, ben benieuwd of het al bruist vanavond.

De tomatenketchup is erg goed gelukt. Ik gebruikte het recept uit het boek "verrot lekker" van Christian Weij. Fermentatie ging met de starter enorm snel, je zag de luchtbellen gewoon ontstaan, na een dag was het al klaar en het smaakt lekker fris zoetzuur. Inderdaad veel lekkerder dan de Heinz-variant.
pi_161177972
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn... :{
pi_161190337
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
pi_161191024
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 10:41 schreef MCH het volgende:
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
In een gewoon potje of fles, als je het luchtdicht afsluit heb je kans dat ie ontploft. Voor al mijn fermentatie gebruik ik normale (wel grote) potten met het deksel er los op, niks speciaals dus.
pi_161191078


Met een waterslot op je fles kan de overdruk weg en is 't toch luchtdicht afgesloten.
  dinsdag 5 april 2016 @ 13:58:00 #54
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161194876
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 20:59 schreef Farenji het volgende:
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn... :{
Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?

Desalniettemin ben ik toch geīnteresseerd in het recept :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161195361
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 13:58 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?

Desalniettemin ben ik toch geīnteresseerd in het recept :)
Ja ik heb het te lang laten fermenteren, langer dan in het recept stond (eigenwijs als ik ben). 36 uur ipv 24 uur... en dat maakt veel verschil. Toen ik het in de koelkast zette smaakte het nog wel goed maar dan borrelt het toch nog een tijd door.

Het recept kan ik wel posten als ik thuis ben.
  dinsdag 5 april 2016 @ 14:41:22 #56
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161195754
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 15:40 schreef Farenji het volgende:

[..]

Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.

Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.

Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug

Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?
Wil zelf eens zuurkool, gember, bier en kimchi proberen te maken.

We maken hier wel eens kefir, smaakt naar karnemelk, maar je gaat er heel goed van naar de toilet de volgende dag.

Nog een boekje over fermenteren:
http://bookzz.org/md5/e71f7831e1a76d38f3527eb44f0d788d
pi_161196069
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2016 14:41 schreef Manke het volgende:

[..]

dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?

Meestal niet. De benodigde bacterien zitten meestal al van nature op de groente, vooral op/in de schil. Vandaar dat je voor de ginger bug de gemberwortel met schil en al raspt. Er wordt ook aangeraden om groente van biologische teelt te gebruiken, omdat niet-biologisch vaak schoner/sterieler is, en dat fermenteert minder goed. Soms moet je echter wel een starter toevoegen, zoals in het geval van de tomatenketchup, of als je de fermentatie wil versnellen.
pi_161198249
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
pi_161216859
De ketchup ging veel te hard, maar mijn ginger ale is morsdood. Geen bubbel te bekennen. En ook maar heel weinig leven in de ginger bug. ;( Weet niet wat ik fout heb gedaan. Nog maar een keer proberen, met bio-gember van de eko-plaza.
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 6 april 2016 @ 11:20:07 #60
414785 sirdanilot
pi_161217372
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
http://foodwishes.blogspo(...)ckles-naturally.html

Lekker !
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161348143
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden. :)
  User die het meest klaagt 2022 maandag 11 april 2016 @ 13:30:51 #62
414785 sirdanilot
pi_161348778
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 12:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden. :)
Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161348915
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 13:30 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
Daar gaan we achter komen :D

Ik heb mijn favoriete creme fraiche gebruikt om de cultuur uit te jatten:



Donderdag laat ik weten hoe en wat *)
pi_161349234
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen. :')
pi_161349262
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen. :')
mijn gemberprut wil ook niet zo, geen schimmel maar geen enkele bubbel te zien
pi_161350137
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...

Inmaken in azijn is makkelijker.
Professioneel gifmenger.
pi_161350315
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
  User die het meest klaagt 2022 maandag 11 april 2016 @ 15:00:33 #68
414785 sirdanilot
pi_161350361
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p

Linkje naar recept?

Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161350364
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Gefermenteerde champignons? :o

Hoe dan? Ook in de pekel?
Professioneel gifmenger.
pi_161350492
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 14:50 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...

Inmaken in azijn is makkelijker.
Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
pi_161350546
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Nah, thee toevoegen helpt meer (voor de tannine, als ik het mij goed herinner). Plus kort fermenteren. Bron: the art of fermentation, Katz (spelling?)

Maar zelfs dan...
Professioneel gifmenger.
pi_161351123
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 15:00 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p

Linkje naar recept?
Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.

quote:
Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
pi_161351169
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 15:36 schreef Farenji het volgende:

[..]

Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.

[..]

Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Professioneel gifmenger.
pi_161351460
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 15:39 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Ja.

Zuur houden.
pi_161351743
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Idd ;) wil 't over rot verhaaltje volgen.
pi_161359755
Teleurstellende berichten over de gingerbug zie ik. Mijn 'prutje' ben ik nu 7 dagen aan het voeren. Ik zal deze week kijken of het mij lukt om gingerale te maken.
Ik ben benieuwd
'Please don't sit on my imaginaire friend'
pi_161363742
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 21:26 schreef camaron het volgende:
Teleurstellende berichten over de gingerbug zie ik. Mijn 'prutje' ben ik nu 7 dagen aan het voeren. Ik zal deze week kijken of het mij lukt om gingerale te maken.
Ik ben benieuwd
heb jij wel bubbels dan? :P
pi_161367298
Ik kan niet spreken van bubbels nee maar ik zie wel dat het 'schuimig' is voordat ik het roer.
'Please don't sit on my imaginaire friend'
pi_161377267
Toen ik thuis kwam zag mijn bug eropeens anders uit, alle gember boven in als een soort bier schuimkraag.
Na doorroeren zie ik nu duidelijk bubbels

Op het interwebs doen ze allemaal moeilijk over non-metallic spoons waarmee je moet roeren,is dat Alu-hoedje of echt bewezen nuttig?
pi_161377996
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2016 17:00 schreef computergirl het volgende:
Toen ik thuis kwam zag mijn bug eropeens anders uit, alle gember boven in als een soort bier schuimkraag.
Na doorroeren zie ik nu duidelijk bubbels
[ link | afbeelding ]
Op het interwebs doen ze allemaal moeilijk over non-metallic spoons waarmee je moet roeren,is dat Alu-hoedje of echt bewezen nuttig?
Volgens mij is dat vooral doordat de zuren het metaal kunnen aantasten, maar ik weet niet in hoeverre dat invloed heeft op je fermentaat.
pi_161379395
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 april 2016 17:38 schreef Farenji het volgende:

[..]

Volgens mij is dat vooral doordat de zuren het metaal kunnen aantasten, maar ik weet niet in hoeverre dat invloed heeft op je fermentaat.
Gember is base.
pi_161379418
Creme Fraiche is echt goddelijk!
pi_161379716
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 april 2016 18:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gember is base.
je bedoelt daarmee dat het niet zuur is? Anders niet zo moeilijk communiceren hoorrrrrr :{w
Waarmee roer jij dan in je gemberprutje en je desem ?
pi_161380081
quote:
10s.gif Op dinsdag 12 april 2016 19:10 schreef computergirl het volgende:

[..]

je bedoelt daarmee dat het niet zuur is? Anders niet zo moeilijk communiceren hoorrrrrr :{w
Waarmee roer jij dan in je gemberprutje en je desem ?
Gewoon met een lepel :D

Gember is dus erg niet zuur ja :-)
pi_161381128
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 april 2016 19:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gewoon met een lepel :D

duh, met een links of rechtsdraaiende lepel, en van welk organisch materiaal?
pi_161381426
quote:
10s.gif Op dinsdag 12 april 2016 20:04 schreef computergirl het volgende:

[..]

duh, met een links of rechtsdraaiende lepel, en van welk organisch materiaal?
Metaal, durf niet te zeggen welke dat kan nog verschillen per keer dat ik er een lepel in steek :D
  dinsdag 12 april 2016 @ 22:58:52 #87
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_161388190
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 15:39 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Anaeroob bewaren is sowieso vaak een vereiste bij fermentatie. Anders krijg je schimmelgroei. C. botulinum voorkom je zoals gezegd met een lage pH, en met zout.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_161437706
Hoi op de site van Pecheresse Lindemans Bier staat te lezen dat zij gebruik maken van gisting met behulp van de door de in de ( plaatselijk ) omgeving zijnde gistbacterien die zich in de lucht bevinden! Ook soort van fermetatie!
pi_161463707
Hoe gaat het met gember bugs en gemberbier?
Ik ben van plan om dit weekend gemberbier te maken, alleen weet ik nog niet waar ik die hoeveelheid kwijt kan. Het kan nog niet gelijk in de uiteindelijke fles geloof ik?
Kan ik het ook 3 dagen in de pan laten waar ik het water/suiker/gember mengsel in kook? :@
  zaterdag 16 april 2016 @ 09:46:51 #90
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161463847
quote:
14s.gif Op dinsdag 12 april 2016 18:58 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Creme Fraiche is echt goddelijk!
Hoe heb je die gemaakt? :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 16 april 2016 @ 17:54:45 #91
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161471453
Kimchi gehaald bij de toko om te kijken of het wat is: :9 :9~


Kijken of zelf maken lukt.
  zaterdag 16 april 2016 @ 18:06:24 #92
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_161471699
Bij de toko ook meteen Koreaans peperpoeder gekocht? Dan kun je zo aan de slag. Chinese kool verkopen ze overal.

Wat ga je maken/eten met de kimchi? Of alleen maar proeven?
pi_161471874
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 09:35 schreef computergirl het volgende:
Hoe gaat het met gember bugs en gemberbier?
Ik ben van plan om dit weekend gemberbier te maken, alleen weet ik nog niet waar ik die hoeveelheid kwijt kan. Het kan nog niet gelijk in de uiteindelijke fles geloof ik?
Kan ik het ook 3 dagen in de pan laten waar ik het water/suiker/gember mengsel in kook? :@
Mijn gemberbier is op!
pi_161471901
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 09:46 schreef Molo het volgende:

[..]

Hoe heb je die gemaakt? :9
Slagroom met eetlepel crčme fraiche 36-48 uur laten staan op kamertemperatuur ^O^
  zaterdag 16 april 2016 @ 18:17:22 #95
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161471927
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Slagroom met eetlepel crčme fraiche 36-48 uur laten staan op kamertemperatuur ^O^
Kijk, dat moet zelfs mij gaan lukken :D
:9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_161471952
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:17 schreef Molo het volgende:

[..]

Kijk, dat moet zelfs mij gaan lukken :D
:9
*)

Je kan ook yoghurt of karnemelk als starter gebruiken.
  zaterdag 16 april 2016 @ 18:18:59 #97
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161471970
quote:
2s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

*)

Je kan ook yoghurt of karnemelk als starter gebruiken.
^O^
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 16 april 2016 @ 18:29:13 #98
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161472175
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:06 schreef RobinOok het volgende:
Bij de toko ook meteen Koreaans peperpoeder gekocht? Dan kun je zo aan de slag. Chinese kool verkopen ze overal.

Wat ga je maken/eten met de kimchi? Of alleen maar proeven?
gekocht om te proeven, maar het gaat wel op, want het kan bijna overal wel bij gegeten worden.

Had een stuk jackfruit zomaar gekregen van iemand die het daar had gekocht, nooit eerder gegeten, zeker een aanrader.
pi_161474024
Gemberdrankje dinsdag afgemaakt, in 3 flinke potten plus 1 literfles voor de laatste stap: 3 ā 4 dagen gisten.
Bubbels nul komma nul! De smaak is merr dan prima dus toch gezeefd en in de koeling gezet.

Volgende keer proberen met champagnegist, ik.heb nog voldoende gingerbug in de koelkast voor nog 6 liter of zo.
'Please don't sit on my imaginaire friend'
  zaterdag 16 april 2016 @ 20:40:16 #100
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161475160
Las ergens dat de microflora in de gember doodgestraald kan worden voor de verkoop en dat het daarom niet fermenteert.

Staat in de ebook die ik eerder postte, maar het is de theorie van de auteur.

Gingerroots are rich in yeasts and lactic acid bacteria, so ginger bugs usually get bubbly quickly. However, many people have reported that their ginger bugs never get bubbly. My theory is that most of the ginger imported into the United States has undergone irradiation, thus destroying its bacteria and yeast. Foods marketed as organic cannot be irradiated (according to the US Department of Agriculture’s organic standards), so for best results make ginger bug with organic ginger, or ginger from a known, non-irradiated source.
pi_161475484
Het proberen waard Manke. Ik wil ook bubbels
'Please don't sit on my imaginaire friend'
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')