Dat zal dan ook niemand verbazen. Grotere overheid versus kleinere overheid. Dus wat is er nou zo spannend aan?quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:03 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Per land wordt dat relatief gedefinieerd. In Amerika worden de Democraten bijvoorbeeld als links geclassificeerd, omdat de Republikeinen zich duidelijk als rechts van de Democraten profileren en andersom. En het zijn de data vertellen dat linkse regeringen meer uitgeven dan rechtse overheden (maar tegelijkertijd wel minder schuld opbouwen).
Het is wat Nederland betreft al jaren bekend, maar we hebben nou eenmaal media die factfree politics van harte ondersteunen.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 12:39 schreef H.FR het volgende:
Interessant en wat mij betreft onverwacht. Al is in het onderzoek wel sterk de nadruk op Amerika gelegd, waar er alleen rechts en rechtser bestaan naar onze begrippen. Democraten zijn daar 'rechtser' dan de VVD hier.
Het verrassende aspect is niet dat linkse overheden groter zijn (dat was überhaupt al het imago). Het verrassende aspect is dat linkse overheden beter op de schatkist blijken te passen dan rechtse overheden, terwijl rechts het imago heeft goed op de financiën te passen. Dat laatste blijkt dus niet het geval.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:06 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Dat zal dan ook niemand verbazen. Grotere overheid versus kleinere overheid. Dus wat is er nou zo spannend aan?
Ik kan dat imago niet eerlijk gezegd, maar het zal wel. Ik vind "beter op de schatkist passen" sowieso een rare uitdrukking. De schatkist vullen met belastingverhogingen is natuurlijk makkelijk, dat kan iedereen doen. De vraag is dan wat daar precies 'beter' aan is.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:17 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Het verrassende aspect is niet dat linkse overheden groter zijn (dat was überhaupt al het imago). Het verrassende aspect is dat linkse overheden beter op de schatkist blijken te passen dan rechtse overheden, terwijl rechts het imago heeft goed op de financiën te passen. Dat laatste blijkt dus niet het geval.
Ook veel zwart geld, roofkunst en rare wetgeving. Omkopen is daar niet eens strafbaar.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:22 schreef paulgo het volgende:
Een land als Zwitserland, met een stabiele politiek, houdt veel meer geld over voor de samenleving en is een voorbeeld van een land met weinig natuurlijke hulpbronnen maar wel een goede economie met een beter ondernemersklimaat, meer innovatie , een betere gezondheidszorg, maar toch lagere belastingen.
Dan heb je politiek nooit serieus gevolgd.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:28 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Ik kan dat imago niet eerlijk gezegd,
Schulden opbouwen lijkt me voor niemand goed en dat blijkt rechts dus vooral te doen, ondanks hun sobere en betrouwbare imago wat betreft staatsfinanciën.quote:maar het zal wel. Ik vind "beter op de schatkist passen" sowieso een rare uitdrukking.
Of ik doe, net als jij, niet aan leeg links/rechts geschreeuw.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:32 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Dan heb je politiek nooit serieus gevolgd.
Met een staatsschuld an sich is ook niet zoveel mis. Net zoals er ook niet per se iets positiefs is aan een overschot. Het geeft vooral aan dat het voor overheden veel makkelijker is om de inkomsten te verhogen dan de uitgaven te verlagen. Ook voor rechtse overheden. Dat is dan ook een van mijn ergernissen, het eerste dat elk kabinet doet is simpelweg belastingverhogingen doorvoeren omdat niemand dat zich na 4 jaar nog herinnertquote:Schulden opbouwen lijkt me voor niemand goed en dat blijkt rechts dus vooral te doen, ondanks hun sobere en betrouwbare imago wat betreft staatsfinanciën.
Zelf ergens aan meedoen staat natuurlijk los van herkennen of een zeker imago aan iets of iemand plakt. Dat je daar niet aan meedoet lijkt me nuttig, maar dat je dat niet herkent duidt op een gebrekkige politieke interesse.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:35 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Of ik doe, net als jij, niet aan leeg links/rechts geschreeuw.
Die kwalificatie laat ik voor anderen. Het onderzoek gaat er namelijk niet over of het opbouwen van staatsschuld wel/niet goed is, het laat enkel zien welke partijen meer staatsschuld opbouwen. Rechts blijkbaar meer dan links. Wat je daar vervolgens van vindt mag iedereen zelf weten.quote:[..]
Met een staatsschuld an sich is ook niet zoveel mis. Net zoals er ook niet per se iets positiefs is aan een overschot. Het geeft vooral aan dat het voor overheden veel makkelijker is om de inkomsten te verhogen dan de uitgaven te verlagen. Ook voor rechtse overheden.
quote:Op maandag 7 maart 2016 21:06 schreef Kaas- het volgende:
- linkse overheden heffen meer belasting en spenderen meer aan publieke goederen dan rechtse overheden
Dit is gewoon precies de theorie van Keynes, bezuinigen als het goed gaat, uitgeven als het niet goed gaat.quote:- linkse overheden maken minder schulden dan rechtse overheden
- linkse overheden maken meer schulden dan rechtse overheden tijdens economische recessies
Klopt. Daarmee wordt het verwijt gepareerd dat links niets zou doen aan overheidsfinanciën in goede tijden.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 14:09 schreef KLTZK het volgende:
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
[..]
Dit is gewoon precies de theorie van Keynes, bezuinigen als het goed gaat, uitgeven als het niet goed gaat.
Oké.quote:The key assumption is preference heterogeneity across voters: left-wing (l-type) voters have a more intense preference for government expenditure and public good provision while right-wing(r-type) voters like more the consumption of private goods.
Volgens mij klopt dit niet helemaal hoor. Obama heeft het toptarief in Amerika met zo'n 5 procentpunten verhoogd, hij heeft de capital gains tax (vermogenswinstbelasting) voor de rijken verhoogd en meerdere loonheffingen ingevoerd voor de rijken om voor zijn zorgplannen te betalen.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 12:39 schreef H.FR het volgende:
Interessant en wat mij betreft onverwacht. Al is in het onderzoek wel sterk de nadruk op Amerika gelegd, waar er alleen rechts en rechtser bestaan naar onze begrippen. Democraten zijn daar 'rechtser' dan de VVD hier.
Het is toch vrij econ 101, dat tijdens recessies overheidsuitgaven omhoog moeten, en omdat te compenseren moet tijdens periodes van hoogconjunctuur afbetaald worden.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 10:28 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Recessies zijn onderdeel van een kapitalistisch systeem. Bedrijven die zich niet snel genoeg aan kunnen passen aan de economische realiteit, gaan failliet, en de ruimte wordt ingenomen door nieuwe bedrijven die nieuwe banen scheppen.
Een recessie geeft bedrijven de mogelijkheid om het dode hout weg te snijden, om de economie ook voor de lange termijn gezond te houden.
Het anticyclisch "investeren", oftewel Sinterklazen, is een verkapte manier van stemmen kopen. Zorgt op de korte termijn misschien voor het behoud van banen, maar op de lange termijn is het natuurlijk desastreus, want van aanpassen aan de economische realiteit is geen sprake. Daarnaast moet er over gemaakte schulden rente worden betaald. En geld kun je maar een keer uitgeven. Of je moet Draghi voor je karretje kunnen spannen, en een geldpers laten draaien.
Als de VVD in de VS zou zijn zou het inderdaad slechts een centrumpartij zijn geweest. Het politieke klimaat in Europa ligt namelijk veel linkser dan in de VS. Geen enkele grote partij in Nederland(en Europa) is voorstander van het afschaffen van universele gezondheidszorg en het sociaal vangnet bijvoorbeeld.quote:Op woensdag 9 maart 2016 18:59 schreef zarosje het volgende:
[..]
Volgens mij klopt dit niet helemaal hoor. Obama heeft het toptarief in Amerika met zo'n 5 procentpunten verhoogd, hij heeft de capital gains tax (vermogenswinstbelasting) voor de rijken verhoogd en meerdere loonheffingen ingevoerd voor de rijken om voor zijn zorgplannen te betalen.
Veel VVD'ers zouden in Amerika waarschijnlijk wel een stuk minder anti belasting zijn omdat de sociale voorzieningen nogal matig zijn, maar toch kan ik me moeilijk inbeelden dat Rutte de dividendbelasting of het hoogste tarief van de inkomstenbelasting verhoogt om extra uit te geven aan sociale zekerheid/zorg. En het is niet zo dat het toptarief in Amerika zo laag is, het is nu 39,6 procent, tel daar ongeveer 8 procent bij op omdat staten ook belasting heffen en je komt op ongeveer 48 procent uit.
De meeste VVD'ers zouden overigens waarschijnlijk wel democraten zijn, maar dat is vooral omdat de republikeinen veel rechtser zijn dan welke partij dan ook in Europa.
On:
Nederland heeft de afgelopen 46 jaar 12 jaar een kabinet onder leiding van de PVDA gehad en 34 jaar een kabinet onder leiding van VVD of CDA (of een van de voorlopers van het CDA). En ik betwijfel of je de kabinetten of Kok echt links kan noemen (hetzelfde geldt overigens ook voor een paar CDA kabinetten), dus ik weet niet of je hier in Nederland echt uitspraken over kan doen.
Ik vind dit topic grote klasse en een mooi voorbeeld van hoe iemand objectief kan blijven denken.quote:
Een goede observatie. Ben benieuwd....quote:Op dinsdag 8 maart 2016 12:02 schreef Kaas- het volgende:
Ik dacht dat je hier wel eens vertelde zelf aan een universiteit te werken. Ik twijfel nu sterk of dat echt zo is, aangezien je claimt dat even naar zo'n plaatje kijken een betrouwbaardere conclusie geeft dan iets serieuzer onderzoek.
Man man man. Het maakt allemaal niet uit eigenlijk, dus.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 13:35 schreef Fir3fly het volgende:
Met een staatsschuld an sich is ook niet zoveel mis. Net zoals er ook niet per se iets positiefs is aan een overschot.
Dat was ook mijn reactie. Ik heb weinig verstand van economie, maar het verbaast me nogal dat iemand die dat wel lijkt te hebben zo'n uitspraak doet. Alsof je met een flink overschot net zo goed af bent als met een flinke staatsschuldquote:Op zondag 3 april 2016 19:32 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Man man man. Het maakt allemaal niet uit eigenlijk, dus.
Dat heeft ie volgens mij niet.quote:
Nee, de theorie van Keynes is geld sparen als het goed gaat, om dit uit te kunnen geven als het slecht gaat.quote:Op dinsdag 8 maart 2016 14:09 schreef KLTZK het volgende:
Dit is gewoon precies de theorie van Keynes, bezuinigen als het goed gaat, uitgeven als het niet goed gaat.
Er gaat meestal iets mis met evenwichtig economisch beleid te voeren.quote:Op maandag 4 april 2016 09:10 schreef Janneke141 het volgende:
Dit vermoeden bestond al langer. Interessant dat het nu ook met een uitgebreid onderzoek wordt bevestigd.
Rechts kabinetten/overheden zullen altijd kiezen voor het matigen van de belastingen. en dat is ook logisch. Kennelijk gaat er iets mis in de combinatie tussen de bijbehorende krimp van de overheid enerzijds en het terugdraaien van de reguliere spilzucht anderzijds.
Van uitgaven verlagen is zelden sprake. Groei temperen wordt inmiddels al uitgelegd als 'bezuiniging'. En inderdaad, als je de belastingen matigt moet hier iets tegenover staan, en dat weten gevestigde belangen doorgaans te dwarsbomen.quote:Op maandag 4 april 2016 09:10 schreef Janneke141 het volgende:
Dit vermoeden bestond al langer. Interessant dat het nu ook met een uitgebreid onderzoek wordt bevestigd.
Rechts kabinetten/overheden zullen altijd kiezen voor het matigen van de belastingen. en dat is ook logisch. Kennelijk gaat er iets mis in de combinatie tussen de bijbehorende krimp van de overheid enerzijds en het terugdraaien van de reguliere spilzucht anderzijds.
Dan maar de kaasschaaf; iedereen vijf procent minder. Bruut, maar je hebt wel minder last van dergelijke lobbys.quote:Op maandag 4 april 2016 10:01 schreef Heilwasser het volgende:
[..]
Van uitgaven verlagen is zelden sprake. Groei temperen wordt inmiddels al uitgelegd als 'bezuiniging'. En inderdaad, als je de belastingen matigt moet hier iets tegenover staan, en dat weten gevestigde belangen doorgaans te dwarsbomen.
Het is meermaals bewezen dat 'de rijken' proportioneel meer profiteren van de overheid (toegenomen in de laatste paar decennia); daar ligt een deel van het antwoord.quote:Op maandag 4 april 2016 10:01 schreef Heilwasser het volgende:
[..]
Van uitgaven verlagen is zelden sprake. Groei temperen wordt inmiddels al uitgelegd als 'bezuiniging'. En inderdaad, als je de belastingen matigt moet hier iets tegenover staan, en dat weten gevestigde belangen doorgaans te dwarsbomen.
Is dat met de wirwar aan inkomensbronnen wel mogelijk? Vaak stapelen mensen inkomen op toeslagen en uitkeringen. Een verhoging van de BTW is dan de meest geschikte belasting voor een zo goed mogelijke verdeling van de lasten.quote:Op maandag 4 april 2016 10:02 schreef Reya het volgende:
[..]
Dan maar de kaasschaaf; iedereen vijf procent minder. Bruut, maar je hebt wel minder last van dergelijke lobbys.
Gewoon centraal vijf procent van elke post afhakken. Voor de rest kan men het dan zelf uitzoeken.quote:Op maandag 4 april 2016 10:05 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Is dat met de wirwar aan inkomensbronnen wel mogelijk? Vaak stapelen mensen inkomen op toeslagen en uitkeringen.
En de accijnzen verhogen, uiteraard.quote:Op maandag 4 april 2016 10:05 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Is dat met de wirwar aan inkomensbronnen wel mogelijk? Vaak stapelen mensen inkomen op toeslagen en uitkeringen. Een verhoging van de BTW is dan de meest geschikte belasting voor een zo goed mogelijke verdeling van de lasten.
Dan komen er altijd types voorbij als alleenstaande moeders met drie kinderen, waarvan één gehandicapt,quote:Op maandag 4 april 2016 10:06 schreef Reya het volgende:
[..]
Gewoon centraal vijf procent van elke post afhakken. Voor de rest kan men het dan zelf uitzoeken.
Makkelijk is het niet, inderdaad, maar het heeft nog altijd meer kans op slagen dan selectieve bezuinigingen. Dan mag je je opmaken voor maanden, zo niet jaren, guerilla-oorlog door de gedupeerde.quote:Op maandag 4 april 2016 10:07 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dan komen er altijd types voorbij als alleenstaande moeders met drie kinderen, waarvan één gehandicapt,
Zo kan je altijd de uitzondering vinden en krijg je de handjes niet op elkaar voor zo'n maatregel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |