abonnement Unibet Coolblue
pi_160809441
quote:
11s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 21:07 schreef Argo het volgende:

[..]

Deze discussie mag hier wel verder:

Tja zeker zijn er teveel mensen die Franciscus naar voren willen brengen als een hippie. Als hij zich eens kritisch uitlaat over iets, dan zeurt iedereen maar ik denk dan, tja het is en blijft de paus en hij blijft staan voor het geloof.
.
Zelfmoord is niet altijd zonde, bij psychische ziekte etc. Nee precies het is aan God, om vergiffenis te schenken, en ik kan je vertellen dat je een moordenaar bent als je abortus toestaat, maar ik denk niet dat dat is wat Jezus zou doen. Zoals het de eerste steen gooien denk ik echt dat zodra ik iemand anders ergens op wijs van zondige natuur, het Jezus is die in de tempel mijn zonde gaat opnoemen. Daarom spreek ik nooit tegen een persoon enkel tegen het ding an sich. Abortus is slecht iemand die abortus pleegde, daar kan ik niet over oordelen. Dat maakt me een farizeeër. Bij protestanten was iets met Ted Bundy en een dominee of zo die hem vergaf of zei dat hij spijt had.
.
Nou dat je vrije wil hebt, betekend dat je kan doen en laten wat je wil. Echter dat zou chaos zijn, er is voor ons als mensen wel een punt waarop we moeten zeggen, okay dit is niet cool hier moeten we een vuist tegen vormen. Echter wordt die lijn steeds kleiner omdat de staat dit nu doet. Zondes tja, ik kan protesteren tegen abortus klinieken ik kan gaan lobbyen daartegen, maar de methode bestaat, en ik ben erg kritisch tegen het stoppen van abortus. Omdat mensen het nu gewend zijn en het dan bij een beunhaas gaan laten doen of tja je leest ook wel eens van baby lijkjes in een vuilcontainer. Katholieke en ook andere groepen die tegen abortus zijn hebben een vele grotere verantwoordelijkheid. Zorgen voor kinderen die ongewenst zijn bv maar ook de mensen de alleenstaande moeders die denken ik heb geen geld etc. Die moeten we ook bereid zijn te helpen en te steunen. Er is niet genoeg draagvlak meer, daarom sta ik kritisch tegenover het totaal verbieden, buiten het feit dat het gewoonweg onmogelijk is. Wel kan ik mijn mening geven en in dialoog met mensen waarom ik vind dat het verkeerd is.
.
Betreft zondes, met het jaar van de barmhartigheid kan je een volledige aflaat verkrijgen bij een heilige deur, maar ik weet niet of jij nu katholiek bent of ex-katholiek.
.
Nouja ik kom vrij licht over, omdat ik niet denk dat we ergens komen door heksenjachten op mensen te beginnen. Fel van leer trekken en maar roepen heeft geen nut, ik heb ook zat op mijn kerfstok.
.
Ik kan me tegen abortus uitspreken, alleen acht ik het niet mogelijk om het te stoppen, de christelijke partijen zijn een minderheid en andere partijen zijn alleen maar voor. Zelfde met euthanasie, en het pijnlijke dat vind ik in deze hele kwestie is het volgende, zoals ik eerder aanhaalde er is te weinig draagvlak. Waar vroeger de kerk de hoeksteen van de maatschappij was, lees je dat nu oudere dood willen want hun vrouw of man is dood ze zitten alleen ze hebben niemand meer, kinderen zijn druk druk druk. De kerk bied daar uitkomst. Alleen hebben gelovige zich ook erop neergelegd snel te leven en in de malle molen mee te lopen. In mijn ogen is tegen abortus zijn, belangrijk. Maar met die keuze zou ik liever zien dat gelovige moeders die toch niet besluiten voor abortus omdat ze alleen staand zijn en de vent is weggerend, dat ze die helpen. Of dat ze zo’n moeder steunen, in plaats voor zo’n kliniek zitten te klieren en dan roepen yes we hebben levens gered. Mensen willen euthanasie plegend omdat ze voelen dat hun leven niet meer kwalitatief is, omdat ze eenzaam zijn? Waar is die naastenliefde heen?
.
Een onveilige abortus komt ook niet overeen met de kerk, alleen lijkt de een me wenselijker dan de ander, wenselijker in deze zin betekend niet goed en beter maar slecht en slechter.
.
De kerk hoeft zich niet et conformeren maar zal wel mee moeten groeien, de kerk is langzaam aan het sterven. En binnenkort is er bijna geen geloof meer, of komen we bij elkaar in kleine schuurtjes. De kerk moet een lijn blijven uitgooien naar een samenleving op een manier dat de mensen in de samenleving wel blijven bijten zonder al je waardes en normen overboord te gooien en dat is heel lastig voor de kerk.
.
De Duitse school bedoel je dan een Hans Küng? Ik hoop dat Tagle de volgende paus gaat worden maar het zal wel niet, hoewel ik zal ervoor bidden. Denk dat Franciscus ook prima is, maar laat de landen buiten Europa maar eens spreken. Europa is gewoon gezaaid met een vorm van pessimisme en dan ga je al gauw je waardes overboord gooien, persoonlijk vind ik het oh zo moeilijk om een goeie conclusie te trekken uit dit alles en vind ik ook een discussie als de deze heel lastig met mede katholieken.
Als paus heb je het niet makkelijk natuurlijk, je moet een herder zijn die zijn kudde bijeen houdt en dus bijvoorbeeld ook tussen kampen in kan staan. Hier vind ik Franciscus niet bepaald overtuigend in. Maar het grote verschil is wel dat hij een heel charismatische paus is, behoorlijk goede PR voor de kerk en ik denk dat dit ook de reden is dat de kardinalen hem geschikt vonden. Om een voortzetting van Benedictus XVI te hebben was bijvoorbeeld Angelo Scola een betere keuze geweest. Benedictus XVI was meer een geloofswetenschapper maar met een minder imago in de media en bij de leken (onterecht naar mijn mening). Maar ik denk daardoor ook dat hij het veld heeft geruimd, zeker omdat de perceptie naar de kerk toe steeds negatiever werd zeker door wat er onder zijn bewind aan nieuws in de media gekomen is, ik denk dat Benedictus daarom zelf gekozen heeft het veld te ruimen, en de kardinalen besloten vervolgens dat de kerk nu iemand nodig is die helemaal anders in elkaar stak, een Franciscus in plaats van Scola.

Ja, okee of iets zondig is hangt natuurlijk ook wel van de context af waarbinnen deze plaats vond.

Het is een spanningsveld. Er zijn regels maar je wil niet de eerste steen gooien bijvoorbeeld. Wat laat je zwaarder wegen. Want soms leidt die hang naar vergeving tot een soort trivialisering van het geloof. Jezus was bijvoorbeeld bijzonder uitgesproken tegen scheiding. In het heden zijn veel bisschoppen die dit streng proberen na te leven, terwijl anderen weer voor het begrip en vergeving gaan, Het is moeilijk, want (vrijwel) iedere gelovige probeert daar denk ik zijn midden in te vinden.

Nu ben ik niet bepaald katholiek en ook geen ex-katholiek. Wel ben ik gedoopt, heb ik communie gedaan en het vormsel. Maar dat was meer cultureel bepaald, ik ben opgevoed als een nominale katholiek zoals vele anderen in het zuiden van Nederland. In principe ben ik dus katholiek doordat ik de sacramenten heb gehad, maar in de praktijk ben ik nooit 'echt' katholiek geweest.

Verder heb ik ook nog nooit echt een heel groot godsbesef gehad, komt ook weer door mijn opvoeding denk ik. Dus ik zou mijzelf op dit moment zien als een agnost.

Desalniettemin ben ik al de laatste acht jaar mijzelf redelijk veel in geloven/filosofieën/religies aan het verdiepen. Vrijwel alle mogelijk denkbare religies zijn wel aan bod geweest. Bij sommigen was dit heel beperkt. Bij andere wat intensiever, vooral de Abrahamitische religies. Mijn culturele achtergrond als katholiek heeft hier zeer weinig invloed op gehad. Het enige wat hierop wel van invloed was, was dat ik een inherente voorkeur had voor monotheïsme, een hang daarnaar die ik niet rationeel kan verklaren. Verder heb ik ook vaak een inherent gevoel van goed, fout en waarheid, maar ook dat hierin objectiviteit ligt, een objectiviteit waar ik niet bij kan komen of ieder ander mens, maar dat deze wel bestaat.

Uiteindelijk ben ik mij verbonden gaan voelen met de katholieken (al wil ik wel nog een eervolle vermelding doen naar de Oosters-orthodoxe kerk, Oriëntaals-orthodoxe kerk en de Assyriërs).

Zoals het er nu voorstaat heb ik geen godsbesef, indien ik een godsbesef zou hebben zou ik principe katholiek zijn. Dus ik ben atheïstisch-agnostisch met een vriendschap en liefde voor het katholicisme.

Euthanasie kan ik mij minder druk om maken dan abortus. Iemand kiest er zelf voor en er gaat geen ander leven bij gepaard. Dit is bij abortus wel zo. De aanpak daarvan zou mijn inziens tweeledig dienen te zijn. (overigens is mijn aversie tegen abortus is dus een seculiere stellingname en heeft nooit iets met religie te maken gehad voor mij, al zijn er toch veel mensen die elke vorm van pro-life zien als afkomend van een religieus persoon.)
1. Zou voor mij steeds verdere begrenzing zijn. Er zijn andere EU-landen die hier imo betere wetgeving over hebben.
2. Is dat mensen niet ongewild ouder worden, dus ik zou graag zien dat adoptie makkelijker gaat, dat binnenlandse adoptie een aantrekkelijkere optie wordt. Dat hier steun voor uit gaat en dat er dus ook mensen zijn die deze zwangere vrouwen willen steunen ook financieel zou ik geweldig vinden.
3. Waarom zijn wij in Nederland zo bezig met IVF en donormoeders of donorzaad terwijl er nog zoveel kinderen op een stel ouders wachten? Dit zou wat naar een lager plan mogen, met uiteraard meer aandacht voor adoptie.
Kortom er zou veel wetgeving aangepast dienen te worden. Nu gaat dit in Nederland nooit gebeuren omdat de meeste mensen hier helaas helemaal anders in staan.

De Kerk is trouwens niet aan het krimpen of aan het stagneren. Misschien in sommige delen van de wereld zoals ons deel, maar wereldwijd bewijst het heel vitaal en zie ik nog flink groeien. Al zie ik het totaal niet hoopvol voor Nederland in.

Hans Küng is ook een voorbeeld ja. Al is het niet zo dat ik met de 'Duitse school' op alle Duitse bisschoppen doel, maar dat is wel de term die vaak gehanteerd wordt. De Duitse school zijn dus de progressieve bisschoppen, een die zeker een behoorlijk flinke tractie heeft in Duitsland. Ik denk dat Hans Küng hier wel een goed voorbeeld van is.

Wie er echt de volgende paus zal moeten gaan worden houd ik mij niet zozeer mee bezig. Al is speculeren leuk.

De Oekraïense patriarch Shevchuk die het Grote Schisma oplost zou mijn droomscenario zijn.

Of de grootste outsider die er is, Patita Paini Mafi lijkt mij het geniaalste, leider over zo'n 15.000 katholieken. Zou er zeker een grote hoeveelheid nederigheid komen in de Kerk.

Verder is Tagle ook voor mij een favoriet.

Nu heb ik mij niet in elke kardinaal verdiept natuurlijk, en natuurlijk moet de meeste geschikte persoon gekozen worden, en dus niet vanwege zijn afkomst. Europese of Noord-Amerikaanse kardinalen staan nu dus eigenlijk hierin al met 1-0 achter. Maar toch zou het wel erg lekker zijn als de volgens bisschop van Rome uit de derde wereld kwam. Daar ligt het zwaartepunt nu eenmaal ook meer en meer.
--
Edit: Kwam dit net nog tegen.

Cardinal Gerhard Müller: ''"We Cannot Compromise" on God's Word Concerning Marriage. The teaching of the Church is not my property, it is given to us..."
Dit heeft betrekking op het spanningsveld waar ik het al over had. En dit is ook een goed voorbeeld van een Duitse kardinaal die ik dus niet tot de 'Duitse school' reken.

[ Bericht 1% gewijzigd door TserrofEnoch op 20-03-2016 15:01:10 ]
pi_160817658
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 13:18 schreef firefly3 het volgende:
Ik heb een vraagje. Ze zeggen dat god in jou zit. Is dit waar? En waar zit hij dan precies?
In je gedachten.
  zondag 20 maart 2016 @ 19:25:23 #228
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_160817874
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 19:16 schreef laforest het volgende:

[..]

In je gedachten.
Het mooie is: zelfs als je niet gelooft zit God in je gedachten. Bij een gelovige hooguit wat vaker.
  zondag 20 maart 2016 @ 19:53:05 #229
429912 Dr.Kloothommel
Trollen moet mogen
pi_160818596
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 13:18 schreef firefly3 het volgende:
Ik heb een vraagje. Ze zeggen dat god in jou zit. Is dit waar? En waar zit hij dan precies?
Dat is maar een spraakgebruik - inderdaad een beetje verwarrend.

Jij bent onderdeel van God, net zoals een blaadje een onderdeel is van een boom.

Sommige mensen zouden dan zeggen: de boom zit in het blaadje. Maar dat is, zoals gezegd, verwarrend spraakgebruik. Je kunt beter zeggen dat het blaadje en de boom, en alle andere blaadjes, takken, wortels e.d., samen de boom vormen.
  zondag 20 maart 2016 @ 21:42:20 #230
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_160822664
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 13:18 schreef firefly3 het volgende:
Ik heb een vraagje. Ze zeggen dat god in jou zit. Is dit waar? En waar zit hij dan precies?
liefde (agape) is een manifestatie van God.

Maar serieus, volgens de bijbel woont de geest van God enkel bij wedergeboren mensen.
pi_160822721
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 21:42 schreef Manke het volgende:

[..]

liefde is een manifestatie van God.

Maar serieus, volgens de bijbel woont de geest van God enkel bij wedergeboren mensen.
Yep dat is waar iedereen heeft ook een Godvormig gat die alleen gevuld kan worden door de Heilige Geest ipv andere dingen zoals drugs,drank,sex en andere dingen....
pi_160827841
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 21:44 schreef Doedelzak77 het volgende:

[..]

Yep dat is waar iedereen heeft ook een Godvormig gat die alleen gevuld kan worden door de Heilige Geest ipv andere dingen zoals drugs,drank,sex en andere dingen....
Ik ben een beetje door de war. Is iedereen onderdeel van god of zit er een hele god in ieders Godvormig gat?
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_160828201
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 21:42 schreef Manke het volgende:

[..]

liefde (agape) is een manifestatie van God.

Maar serieus, volgens de bijbel woont de geest van God enkel bij wedergeboren mensen.
Ik heb hem er weer uitgezet. Het is gewoon een verslaving waar je van af kunt.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  maandag 21 maart 2016 @ 08:47:21 #234
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_160828449
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 21:42 schreef Manke het volgende:

[..]

liefde (agape) is een manifestatie van God.

Maar serieus, volgens de bijbel woont de geest van God enkel bij wedergeboren mensen.
Waar precies staat dat dan Manke?
pi_160828570
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 08:47 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Waar precies staat dat dan Manke?
Creatief zijn ze wel, die gelovigen.
  maandag 21 maart 2016 @ 13:50:43 #236
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_160832933
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 08:47 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Waar precies staat dat dan Manke?
Het staat in het nieuwe testament, paulus zei het, weet ff niet of het ook in de evangelien staat. David in de psalmen zei ook dat de heilige geest bij hem zit.
  maandag 21 maart 2016 @ 13:51:42 #237
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_160832954
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 09:05 schreef ATON het volgende:

[..]

Creatief zijn ze wel, die gelovigen.
als je de bijbel daadwerkelijk kende, dan weet je dat het erin staat. Hoe jij het interpreteert is weer wat anders. Ik vind het weer creatief wat jij erin ziet.
  maandag 21 maart 2016 @ 14:08:32 #238
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_160833334
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2016 13:50 schreef Manke het volgende:

[..]

Het staat in het nieuwe testament, paulus zei het, weet ff niet of het ook in de evangelien staat. David in de psalmen zei ook dat de heilige geest bij hem zit.
Je bent wel erg vaag. Waar zegt Paulus dat? Wedergeboren is meer een (gnostische) term voor de evangelist Johannes. Dus van een veel later tijdperk, toen de geloofsbeleving al totaal anders was. Paulus had een veel simpeler geloof. Dat kan ook bijna niet anders, toen hij stierf in 55 was er nog geen evangelie. Dat verscheen pas 16 jaar later...

Dus David was ook "wedergeboren"?
pi_160833471
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 09:27 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Dat kun jij wel zo zien maar dat is puur speculatie. Iedereen uit de hel bevrijd, hoe kom je er op... :o

[..]

Als je in Fransiscus van Assisi wilt geloven staat je dat ook vrij.
Ik heb het ergens eens gelezen in een boek, van een bisschop. Buiten dat het is inderdaad speculatie ja, weten kan ik het niet.

Dat zou kunnen maar hij geloofde weer in iets anders, en haalde daar juist zijn kracht uit. Waar het mij om gaat ik kan ook wel een Johannes van het Kruis of een Julian of Norwich, volgens. Maar zij baseren zich weer op een traditie met andere giganten, Augustinus etc. Daarom volg ik de traditie. Ik loop mee in de stoet.

quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 09:33 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Het gaat hier om een parabel, een gelijkenis. Er is ook een andere gelijkenis, die van de koning en de Drachmen. Hierin zegt Jezus uiteindelijk: breng alle ongelovigen voor mijn voeten en slacht ze. Dit gaat wel heel erg in ten het vredelievende beeld dat de meeste moderne christenen van hem hebben.
Jezus zegt niet zoveel leuks. Het is vooral een wee deze en wee gene.
Heb even gekeken voor je door mijn boeken collectie wat een werk, kwam er pas achterhand achter dat er een apart register bij zit (want er was geen inhoudsopgave) Hah!

Deze lijkt erop.
quote:
Mattheus 25 14-30
Want het is gelijk een mens, die buiten 's lands reizende, zijn dienstknechten riep, en gaf hun zijn goederen over.
En den ene gaf hij vijf talenten, en den ander twee, en den derden een, een iegelijk naar zijn vermogen, en verreisde terstond.
Die nu de vijf talenten ontvangen had, ging heen, en handelde daarmede, en won andere vijf talenten.
Desgelijks ook die de twee ontvangen had, die won ook andere twee.
Maar die het ene ontvangen had, ging heen en groef in de aarde, en verborg het geld zijns heren.
En na een langen tijd kwam de heer van dezelve dienstknechten, en hield rekening met hen.
En die de vijf talenten ontvangen had, kwam, en bracht tot hem andere vijf talenten, zeggende: Heer, vijf talenten hebt gij mij gegeven; zie, andere vijf talenten heb ik boven dezelve gewonnen.
En zijn heer zeide tot hem: Wel, gij goede en getrouwe dienstknecht! over weinig zijt gij getrouw geweest; over veel zal ik u zetten; ga in, in de vreugde uws heeren.
En die de twee talenten ontvangen had, kwam ook tot hem, en zeide: Heer, twee talenten hebt gij mij gegeven; zie, twee andere talenten heb ik boven dezelve gewonnen.
Zijn heer zeide tot hem: Wel, gij goede en getrouwe dienstknecht, over weinig zijt gij getrouw geweest; over veel zal ik u zetten; ga in, in de vreugde uws heeren.
Maar die het ene talent ontvangen had, kwam ook en zeide: Heer! ik kende u, dat gij een hard mens zijt, maaiende, waar gij niet gezaaid hebt, en vergaderende van daar, waar gij niet gestrooid hebt;
En bevreesd zijnde, ben ik heengegaan, en heb uw talent verborgen in de aarde; zie, gij hebt het uwe.
Maar zijn heer, antwoordende, zeide tot hem: Gij boze en luie dienstknecht! gij wist, dat ik maai, waar ik niet gezaaid heb, en van daar vergader, waar ik niet gestrooid heb.
Zo moest gij dan mijn geld den wisselaren gedaan hebben, en ik, komende, zou het mijne wedergenomen hebben met woeker.
Neemt dan van hem het talent weg, en geeft het dengene, die de tien talenten heeft.
Want een iegelijk die heeft, dien zal gegeven worden, en hij zal overvloedig hebben; maar van dengene, die niet heeft, van dien zal genomen worden, ook dat hij heeft.
En werpt den onnutten dienstknecht uit in de buitenste duisternis; daar zal wening zijn en knersing der tanden.
Deze gaat over talenten, en gaat erom dat we onze talenten niet in de grond moeten stoppen. Sommigen hebben er 5 andere meer andere minder. Denk ook aan de barmhartige samaritaan hij ziet iemand halfdood liggen, daarvoor zien een priester en een andere ben de benaming kwijt, zien hem ook liggen, zij lopen door. De samaritaan wordt echter bewogen tot medelijden. Hij heeft echter rijdieren, olie, water en geld etc. Hij gebruikt dat alles om deze half doden te helpen. Maar hij werd bewogen tot medelijden bewogen door wie? Door God, en hij gebruikte dat ene talent dat God hem gaf, voor goed.

De priester stopte zijn talent in de grond, hij gebruikte het niet. Hij moest immers rein blijven waarom een doden aanraken en Jezus is de samaritaan. En op het laatst wordt er niet gesproken over dood, maar is hij wel streng die heer, hij is streng tegen degene die enkel aan zichzelf denken die enkel ik denken. Daarom is God streng tegen ze, ze denken enkel aan zichzelf.

Welnu ga ik die van de drachme opzoeken maar deze leek erop. :

Okay de drachme moeten we zien als zaadjes(geloof) op een akker. De heer vertrouwd ze toe aan de andere. Alsof ik jou vertel van hier heb je 5 zaden.. Natuurlijk moet je ze dan planten ervoor zorgen en erin geloven dat ze uitgroeien. Als je dat niet doet als je er niet in geloofd, dan wikkel je het gewoon in een doek en geef je het terug.

Stel de dokter geeft jou een kuur en jij wikkelt het in een doek omdat je toch niet geloofd dat het werkt. Daar is de dokter niet blij mee. Misschien ga je zelfs dood door dit te doen. Denk aan mensen die dokters links laten liggen, en in plaats daarvan voor homeopathie gaan.

Welnu, geloof in het koninkrijk Gods werkt ook zo, dat je iets doet met het geloof en ook in God geloofd. Als jij het geloof in een oude sok steekt of in een doek wikkelt en er niks mee doet... Dan inderdaad ben je voor het geloof zo goed als dood.

Echter geloof ik erin dat God iedereen een tweede kans geeft ook na de dood. Maar ik zou het niet willen zien als daadwerkelijk doden. En hij sluit aan bij de eerdere parabel die ik aanhaalde, die vorige parabel van Mattheus doet ook weer denken aan de hel.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2016 14:15:41 ]
  maandag 21 maart 2016 @ 14:21:32 #240
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_160833623
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 14:08 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Je bent wel erg vaag. Waar zegt Paulus dat? Wedergeboren is meer een (gnostische) term voor de evangelist Johannes. Dus van een veel later tijdperk, toen de geloofsbeleving al totaal anders was. Paulus had een veel simpeler geloof. Dat kan ook bijna niet anders, toen hij stierf in 55 was er nog geen evangelie. Dat verscheen pas 16 jaar later...

Dus David was ook "wedergeboren"?
ik ben niet vaag, ik had gewoon niet de exacte versen opgezocht.
Maar het staat bij:
1 korinthiers 6:19
1 korinthiers 3:16
Psalm 51:11

Johannes 3:17 over wedergeboorte, de brieven zeggen dat dit gebeurt door de heilige geest.
pi_160833729
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 11:52 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

En is geen "voor" de big bang, er is geen "buiten" het heelal, net zo goed als er niets is ten zuiden van de zuidpool. Het postuleren van een grote tovenaar als oorzaak is geen antwoord, ook omdat deze grote tovenaar in de ogen van de gelovigen wel heel veel interesse heeft in de seksuele voorkeuren van de intelligente wezentjes op dit ruimtestofje.

"God is liefde" is projectie van sociale primaten. Asociaal gedrag is is voor sociale dieren zonde. Bij de weduwespin is het de ultieme daad van liefde om als man je te laten veroberen door je echtgenote in de huwelijksnacht.
Hoe kan er geen voor de big bang zijn? Als je zegt er was geen tijd, tja voor een big bang om te bestaan is een vorm van motus nodig, tenzij deze zich kan manifesteren zonder motus. Jij wil dus postuleren dat een big bang heeft plaats genomen zonder motus?

Let op met motus bedoel ik niet alleen beweging, maar verandering, niet alleen verandering van plek maar elke vorm van verandering. Wanneer ik een taal leer, wanneer ik geboren wordt wanneer ik dood ga. Het is een transitie zoals Aristoteles dat ook wel had van potentie naar actualiteit. Als ik Frans leer, heb ik die potentie, maar ik heb het niet geactualiseerd ik moet het leren, afijn kan ik dit zelf op mezelf leren? Nee, ik heb een leraar nodig, een leraar Frans moet het mij leren, of een tekstboek maar hoe komt een leraar Frans tot stand hoe komt zo'n tekstboek tot stand? Niemand kan zichzelf Frans leren. Er is geen zelf bewogen realiteit van potentie tot actualiteit. Dus als iets beweegt bv een trein moet er iets zijn dat die trein beweegt een externe oorzaak. Nu moet die oorzaak bv elektriciteit die een trein aandrijft ook weer door iets worden aangedreven de elektriciteitscentrale bv die weer wordt aangedreven door zonnepanelen of een kerncentrale. Je kan niet eeuwig terug gaan, zegt Thomas. Afijn zo zag Thomas van Aquino het, misschien heb ik het mis.

In die zin hoe komt een big bang tot stand, als er niks was voor de big bang geen vorm van motus, kan een big bang ook nooit ontstaan hebben.

Edit: Ik ben geen Thomas expert en kan het verkeerd hebben uitgelegd als dat zo is... :@ Sorry.
pi_160833751
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2016 13:10 schreef Dr.Kloothommel het volgende:

[..]

God heeft ons niet naar zijn evenbeeld gemaakt. Het is andersom: de christelijke (joodse) mens heeft God gemaakt naar zijn evenbeeld: een soort supermens dus. Dan krijg je dus een god met allerlei menselijke eigenschappen: hij kan boos worden, van mensen houden, onderscheid maken tussen goed en kwaad, etc.

Er is kwaad omdat de mens daarvoor kiest uit eigen belang. Dat eigen belang is in beginsel nuttig, als overlevingsstrategie. Kwaad zit altijd bij een ander, omdat zijn eigen belang strijdig kan zijn met jouw eigen belang. Dat andere belang noemen we dan kwaad en ons eigen belang goed.

God valt niet te "vinden". Hij is niet verstopt maar is gewoon alles.

God is zeker niet overbodig, want zonder God kun je niet leven. Tenzij je het leven zelf overbodig vindt, waar ook wat voor te zeggen is.
Als God overal inzit zit hij nog in een pak cornflakes, wil je zeggen dat een gelovige een ander gevoel heeft bij het eten van een pak cornflakes dan een atheïst puur omdat de gelovige zich bewust is van dat God in het pak cornflakes zit?

Didn't think so, dus overbodig. (En dan laat ik helemaal buiten beschouwing dat als God zo goed te vinden was in alles er helemaal geen atheïsten zouden kunnen zijn.)

Verder kunnen we wel menselijke trekken aan God hangen, puur omdat we hem anders niet kunnen begrijpen, zo kunnen we de liefde van een God ons wel voorstellen zoals een moeder van een kind houdt, maar dat is puur omdat we God en het concept liefde zoals hij het ziet niet in de kraag kunnen vatten. Lees ook eens negatieve theologie.

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2016 14:29:45 ]
  maandag 21 maart 2016 @ 14:48:31 #243
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_160834152
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2016 14:21 schreef Manke het volgende:

[..]

ik ben niet vaag, ik had gewoon niet de exacte versen opgezocht.
Maar het staat bij:
1 korinthiers 6:19
1 korinthiers 3:16
Psalm 51:11

Johannes 3:17 over wedergeboorte, de brieven zeggen dat dit gebeurt door de heilige geest.
Ik kan het in de door jou genoemde verzen niet vinden. Het gaat er wel over dat het lichaam "een tempel" is maar dat heeft nog niets met wedergeboren te maken.
pi_160835403
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2016 13:51 schreef Manke het volgende:
als je de bijbel daadwerkelijk kende, dan weet je dat het erin staat.
Jij kent de bijbel dus niet, want je weet niet waar dit staat. :)
pi_160836891
Het wedergeboren zijn is iets dat komt uit de puriteinse gedachtegang.

Verder ga ik me er niet aan branden.

[ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2016 17:05:58 ]
pi_160838121
Niemand die antwoord kan geven of hij in je gedachte is, in een godvormige gat zit, in jou is na een wedergeboorte of overal is? Want ik hoor hier 4 verschillende versies.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_160838653
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 17:44 schreef firefly3 het volgende:
Niemand die antwoord kan geven of hij in je gedachte is, in een godvormige gat zit, in jou is na een wedergeboorte of overal is? Want ik hoor hier 4 verschillende versies.
Ik vond de verklaring van La Forest de meest grappige, en misschien zelfs de meest nauwkeurige, immers kan hij daarin gelijk hebben.

Verder tja doet het me heel erg denken aan het volgende:
Vooral rond 1 minuut 14 tot en met 1:54

Prachtige film overigens, voor de mensen die gaan roepen oh oh christelijke film. Nee de maker is atheïst meen ik zelfs.

quote:
We shal make an idol of our fear, and we shall call that idol God.


[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2016 18:12:12 ]
pi_160840046
quote:
11s.gif Op maandag 21 maart 2016 18:09 schreef Argo het volgende:

[..]

Ik vond de verklaring van La Forest de meest grappige, en misschien zelfs de meest nauwkeurige, immers kan hij daarin gelijk hebben.

Verder tja doet het me heel erg denken aan het volgende:
Vooral rond 1 minuut 14 tot en met 1:54

Prachtige film overigens, voor de mensen die gaan roepen oh oh christelijke film. Nee de maker is atheïst meen ik zelfs.

[..]

Ik denk toch eerder dat doedelzak gelijk heeft. Een godvormig gat die alleen gevult kan worden door de heilige geest.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_160840148
quote:
11s.gif Op maandag 21 maart 2016 14:26 schreef Argo het volgende:

[..]

Hoe kan er geen voor de big bang zijn? Als je zegt er was geen tijd, tja voor een big bang om te bestaan is een vorm van motus nodig, tenzij deze zich kan manifesteren zonder motus. Jij wil dus postuleren dat een big bang heeft plaats genomen zonder motus?

Let op met motus bedoel ik niet alleen beweging, maar verandering, niet alleen verandering van plek maar elke vorm van verandering. Wanneer ik een taal leer, wanneer ik geboren wordt wanneer ik dood ga. Het is een transitie zoals Aristoteles dat ook wel had van potentie naar actualiteit. Als ik Frans leer, heb ik die potentie, maar ik heb het niet geactualiseerd ik moet het leren, afijn kan ik dit zelf op mezelf leren? Nee, ik heb een leraar nodig, een leraar Frans moet het mij leren, of een tekstboek maar hoe komt een leraar Frans tot stand hoe komt zo'n tekstboek tot stand? Niemand kan zichzelf Frans leren. Er is geen zelf bewogen realiteit van potentie tot actualiteit. Dus als iets beweegt bv een trein moet er iets zijn dat die trein beweegt een externe oorzaak. Nu moet die oorzaak bv elektriciteit die een trein aandrijft ook weer door iets worden aangedreven de elektriciteitscentrale bv die weer wordt aangedreven door zonnepanelen of een kerncentrale. Je kan niet eeuwig terug gaan, zegt Thomas. Afijn zo zag Thomas van Aquino het, misschien heb ik het mis.

In die zin hoe komt een big bang tot stand, als er niks was voor de big bang geen vorm van motus, kan een big bang ook nooit ontstaan hebben.

Edit: Ik ben geen Thomas expert en kan het verkeerd hebben uitgelegd als dat zo is... :@ Sorry.
Op quantumnivau (=big bang) bestaat helemaal geen causaliteit. Wat daarna is gebeurd, is gewoon opportunistische evolutie, waar wetten evolueerden samen met de ontstane eenheden, maar dat wist Aquinas natuurlijk allemaal niet. Grote kans dat de mensheid wordt weggevaagd door de vrijkomende straling van twee botsende zwarte gaten. Er is dus geen doel, geen richting en geen zin.

Omdat mensen sociale primaten zijn, vinden wij het leuk het elkaar naar de zin te maken: wetten, talen en moraal zijn geco-evolueerd samen met de menselijke ontwikkeling en hebben geen externe oorzaak, netzomin als een termietenheuvel een externe oorzaak heeft.
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  maandag 21 maart 2016 @ 19:17:43 #250
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_160840400
quote:
0s.gif Op maandag 21 maart 2016 15:48 schreef ATON het volgende:

[..]

Jij kent de bijbel dus niet, want je weet niet waar dit staat. :)
weet jij waar het staat? Help me
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')