abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_159709132
registreer om deze reclame te verbergen
V&D is zojuist failliet verklaard

2181902-452-500.jpg

quote:
Geschiedenis

V&D, voor 2007 ook bekend als Vroom & Dreesmann, is een Nederlands warenhuis en is eigendom van investeringsmaatschappij Sun European Partners (onderdeel van Sun Capital Partners). V&D is in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom & Dreesmann heeft heden ten dage 62 filialen, verspreid over heel Nederland.

Aan het einde van de 19e eeuw waren er twee succesvolle zakenlieden in Amsterdam actief: Willem Vroom en Anton Dreesmann. Beiden hadden manufacturenzaken en waren Rooms-Katholiek. Vroom trouwde in 1883 met een zuster (Francisca Tombrock) van de vrouw (Helena Tombrock) van Dreesmann, wat hen zwagers maakte.

Dreesmann, en later ook Vroom, gebruikte in zijn winkel een voor die tijd ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat men altijd korting kreeg.

Aanvankelijk werkten Vroom en Dreesmann alleen samen op het gebied van inkopen, maar in 1887 leidde dit tot een verregaande samenwerking en de oprichting van het bedrijf Vroom & Dreesmann. Hun eerste zaak werd geopend aan de Weesperstraat. Vroom hield zich vooral bezig met de financiële zaken en de administratie, terwijl Dreesmann de inkoop en verkoop leidde.

V&D groeide snel en de beide ondernemers woonden al snel met hun families in panden aan de Amsterdamse grachten. Er werden in een hoog tempo nieuwe filialen in het hele land geopend: Rotterdam (1892), Den Haag (1893), Nijmegen (1895), Arnhem (1896), Haarlem (1896) en Utrecht (1898), Venlo (1912).

Aan het begin van de 20e eeuw werden alle filialen stuk voor stuk omgezet in NV's, maar de aandelen bleven in handen van de familie.

De keten maakte deel uit van hetzelfde concern als de Bijenkorf na een fusie tussen de moederbedrijven KBB (Koninklijke Bijenkorf Beheer) en Vendex (V&D) onder de naam Vendex KBB (later Maxeda). V&D werd (inclusief La Place) vervolgens in 2010 verkocht aan de huidige eigenaar: Sun European Partners (onderdeel van Sun Capital Partners).

Gedeeltes uit http://nl.wikipedia.org/wiki/V%26D
quote:
19 januari

Alle werknemers van V&D moeten salaris inleveren. Het gaat om ''een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent'' die per 1 februari wordt doorgevoerd.
V&D schrapt verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam. Dat maakt het warenhuisconcern maandag bekend.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig ''om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt''. Daarvoor moeten kosten structureel omlaag.

Naast het loonoffer streeft V&D ook naar verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden. De vakbonden en ondernemingsraad zijn over de maatregelen geïnformeerd, aldus een woordvoerster.

Huurcontracten

Het bedrijf kondigt verder aan te gaan heronderhandelen over alle huurcontracten. Het doel is de huurlasten permanent te verlagen. V&D heeft 63 vestigingen in Nederland.

"Dit alles is nodig om de strategie van V&D te continueren en aan te laten sluiten bij de huidige trends en de marktontwikkelingen", aldus waanemend ceo Don Roach.

V&D leed in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet beschikbaar.

Het concern maakt ook bekend John van der Ent per 1 maart 2015 tot nieuwe ceo te benoemen. Van der Ent was eerder directeur van Etam Groep en werkte ooit als bedrijfsleider bij V&D. Hij volgt Jacob de Jonge op, die in augustus vorig jaar plotseling vertrok. Roach nam hierop tijdelijk het roer over.

Buiten proportie

Martijn den Heijer, beestuurder bij CNV Dienstenbond, noemt de loonmaatregel "buiten proportioneel". Bovendien biedt het volgens hem "geen enkele structurele oplossing voor de problemen waar V&D mee kampt."

Hoewel de vakbondsman begrijpt dat er ingegrepen moet worden bij het warenhuis, zegt hij enorm geschrokken te zijn van de manier waarop. ''Het genoemde percentage is astronomisch en is een ramp voor het personeel, zeker voor de mensen in de lage loonschalen. Bovendien biedt het de werknemers geen enkele zekerheid op behoud van werk", aldus Den Heijer.

http://www.nu.nl/ondernem(...)laris-inleveren.html
quote:
27 januari

Ruim honderd medewerkers van V&D stappen naar de rechter vanwege de salarisverlaging die hen is opgelegd door hun werkgever.
Dat bevestigt FNV-bestuurder Niels Suijker dinsdag na berichtgeving van de Volkskrant.

Volgens FNV-bestuurslid Niels Suijker gaat "een overgrote meerderheid van de leden zeker procederen tegen deze eenzijdige maatregel van V&D".

Dat werd maandagavond duidelijk tijdens verschillende bijeenkomsten die in het land georganiseerd waren voor de medewerkers. Deze week staan ook nog bijeenkomsten op de planning in Utrecht, Deventer, Rotterdam en Weert.

Suijker verwacht dan ook nog meer aanmeldingen. Hij wil vanuit de bond een collectieve procedure gaan regelen. Die zal wel pas opgestart worden als de loonstrookjes van volgende maand op de deurmat liggen. Het loonoffer bij V&D wordt per 1 februari doorgevoerd.

Loonstrookjes

De medewerkers zijn van plan om direct na het ontvangen van de loonstrookjes van februari de gang naar de rechter te maken. De vakbonden De Unie, FNV en CNV, waar de medewerkers bij aangesloten zijn, lieten weten juridische ondersteuning te verlenen. Mogelijk wordt een collectieve zaak aangespannen.

Alle medewerkers van V&D moeten per 1 februari 5,8 procent van hun salaris inleveren. Verder schrapt het bedrijf 50 van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam.

Volgens de warenhuisketen zijn de maatregelen nodig "om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt". Daarvoor moeten kosten structureel omlaag. V&D wil naast het korten van de medewerkers ook dat de huurlasten omlaag gaan.

V&D, eigendom van de investeringsmaatschappij Sun Capital, draait al een paar jaar met verlies. In 2013 liep het nettoverlies op tot 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet bekend.

http://www.nu.nl/ondernem(...)e-lager-salaris.html
quote:
30 januari

Vastgoedeigenaar IEF Capital neemt juridische stappen tegen warenhuis V&D. Het bedrijf eist dat V&D vier toplocaties ontruimt als er geen huur betaald wordt. Het gaat om panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

De huur wordt door V&D meestal voor de eerste van de maand betaald. Vandaag is de huur niet overgemaakt naar in ieder geval drie eigenaren van samen meer dan vijftien panden. V&D liet eerder al weten niet van zins te zijn de huur de komende maanden over te maken. Het bedrijf staat er slecht voor en vroeg ook werknemers al om een loonoffer.

"Enige oplossing"

IEF Capital heeft de afgelopen week een voorstel gedaan waarbij V&D vierkante meters inlevert in ruil voor huurverlaging. De vastgoedeigenaar laat weten dat de Amerikaanse aandeelhouder van V&D die afspraak niet ziet zitten.

In een verklaring schrijft het bedrijf: "IEF Capital betreurt dit zeer en ziet geen andere oplossing dan in een kort geding ontruiming van haar winkels te vorderen. Het financiële belang is erg groot voor IEF Capital en zij wenst zo snel mogelijk in staat te zijn de panden aan andere partijen te verhuren om de schade voor IEF Capital zoveel mogelijk te beperken."

V&D is teleurgesteld over de stap van IEF Capital.

"Buitenproportionele vraag"

Ook andere eigenaren willen net als IEF Capital komende week juridische stappen ondernemen als betaling uitblijft. De eigenaar van Elizen Vastgoed eist dat V&D zijn verplichtingen nakomt: "Wij hebben ons in ons bijna 50-jarige bestaan nog nooit geconfronteerd gezien met zo'n buitenproportionele vraag."

Komende week komen eigenaren van panden waar V&D in huist bijeen om te praten over hoe ze met de opstelling van het warenhuis kunnen omgaan.

http://nos.nl/artikel/2016351
quote:
Facts & Figures

V&D bestaat sinds 1887 en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Met 63 vestigingen op A-locaties, een webshop, ruim tienduizend medewerkers, een warenhuisbreed assortiment met meer dan 4.000 shop-in-shops en per jaar zo’n 100 miljoen bezoekers is V&D het grootste warenhuis van Nederland.

1887 Oprichting V&D met Vroom & Dreesmann ‘Magazijn de zon’ in Amsterdam
1927 V&D introduceert eerste huis-aan-huis magazine van Nederland
1972 Oprichting Vendex
1987 Oprichting La Place
1999 Fusie met KBB, ontstaan van Vendex KBB
2004 Investeerdersgroep (waaronder KKR, Alpinvest, Permira) nieuwe eigenaar Vendex KBB
2006 Naamswijziging van Vendex KBB naar Maxeda
2007 Start rebranding V&D
2008 Start vd.nl
2010 Nieuwe eigenaar van V&D: Sun European Partners
2011 Start bouw nieuw distributiecentrum te Nieuwegein
2012 125 jaar V&D
2013 Opening 63ste V&D vestiging, V&D Vlaardingen
2014 Start V&D Blog

Aantal vestigingen: 63 en een webshop
Aantal werknemers: 10.000
Aantal distributiecentra: 1
Aantallen bezoekers per jaar: 10 miljoen bezoekers
Aantal A-merken shop-in-shops: meer dan 4.000 merken
Aantal La Place Restaurants, La Place Café’s en La Place Express: ruim 250

http://www.vd.nl/content_page.jsf?page=algemeen_factsfigures_page
pi_159709140
Sorry wist zo gauw even geen betere TT.
pi_159709179
Met een doorstart zou ik in de OP zeggen

quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:01 schreef john2406 het volgende:

[..]

100mtr is het niet maar 1500 wat dacht je daarvan?

En verraad is het geen verraad dat men hier 21 procent van me wil hebben?

D is me te duur met de benzine die haal ik weer de andere kant op, is wat verder 4000 mtr sta ik in belgie.
Vergeet niet dat met die belastingcenten ook wel de wegen er hier netjes uitzien, de stoepen en straten er prima bijliggen. In België betalen ze dat niet en is er op veel plekken stroom boven de grond :') en kuilen in de weg nog erger dan Rusland.
Friettent dikke Willie, met Willie
  Moderator zaterdag 6 februari 2016 @ 19:19:12 #4
4036 crew  Cynix ®
The Original ®
pi_159709316
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:12 schreef Igen het volgende:
Sorry wist zo gauw even geen betere TT.
Geeft niet, die is nog steeds van toepassing. ;)
Maar een andere is ook goed hoor, ik plak 'm er wel in als je iets hebt. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_159709388
quote:
99s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:19 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Geeft niet, die is nog steeds van toepassing. ;)
Maar een andere is ook goed hoor, ik plak 'm er wel in als je iets hebt. :)
Maandag of dinsdag overnamepartner bekend dus dan veranderen?
Friettent dikke Willie, met Willie
  Forum Admin zaterdag 6 februari 2016 @ 19:27:41 #6
35723 crew  GGMM
pi_159709553
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:22 schreef W00fer het volgende:

[..]

Maandag of dinsdag overnamepartner bekend dus dan veranderen?
Who cares wat de TT is.
Alweer zo'n prachtige post van mij.
Nicki Minaj en ik
Mijn vissen in actie.
  Moderator zaterdag 6 februari 2016 @ 19:39:07 #7
4036 crew  Cynix ®
The Original ®
pi_159709858
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:22 schreef W00fer het volgende:

[..]

Maandag of dinsdag overnamepartner bekend dus dan veranderen?
Kan ook. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  Moderator zaterdag 6 februari 2016 @ 19:52:45 #8
4036 crew  Cynix ®
The Original ®
pi_159710246
Deze nog even in herinnering brengen:

quote:
Hudson's Bay is dé favoriet van Jumbo
Jumbo hoopt dat de curatoren van V&D in zee gaan met Canadese warenhuis Hudson's Bay, zeggen betrokkenen. De Brabantse super wil graag met La Place naar het buitenland en de Duitse en Belgische filialen van Hudson's bieden daarvoor een uitgelezen mogelijkheid.

Een meesterzet. Retail- en horeca-experts komen superlatieven te kort voor de verrassende overname van La Place door Jumbo. Hoewel de supermarktketen uit Veghel zich vaker positief uitliet over La Place, zag niemand de deal aankomen. ,,Hallo! Wat een verrassing," zegt Rupert Parker Brady. ,,Nederlands meest ondernemende supermarkt heeft de meest ondernemende foodserviceketen van het land geschaakt."
Ik kan me niet voorstellen dat Jumbo ook zulke warme gevoelens van die Cool Cat sjacheraar krijgt.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_159710277
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:13 schreef W00fer het volgende:
Met een doorstart zou ik in de OP zeggen

[..]

Vergeet niet dat met die belastingcenten ook wel de wegen er hier netjes uitzien, de stoepen en straten er prima bijliggen. In België betalen ze dat niet en is er op veel plekken stroom boven de grond :') en kuilen in de weg nog erger dan Rusland.
Tja die wegen, waarvoor zijn ze zo, zou er veel verkeer vanuit Rotterdam overheen gaan?
Vermoed dat ze anders wel eens anders zouden kunnen zijn?
Wat dacht je waarvoor de EU zo geaccepteerd wordt, de werkgevers hebben hun personeel niet meer aan de grens stilstaan denk dat het daar in zit.
Maar laat ik erover ophouden ik weet wat ik doe en jij zult weten wat jij doet of niet?

Nog iets erbij wil ik doen, wat dacht je waarvoor die nieuwe lijn spoorwegen waarom daar sprake van is?
En wie mag het betalen?
Wie denk je?

Tevens vermoed ik als er een overname komt dat er wel eens flink wat subsidie in zou kunnen gaan?
Kan bedrijven die alleen overleefde op de subsidie en als er iets te krijgen was stonden ze vooraan in de rij!

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 06-02-2016 19:56:04 ]
pi_159710880
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:53 schreef john2406 het volgende:

[..]

Tja die wegen, waarvoor zijn ze zo, zou er veel verkeer vanuit Rotterdam overheen gaan?
Vermoed dat ze anders wel eens anders zouden kunnen zijn?
Wat dacht je waarvoor de EU zo geaccepteerd wordt, de werkgevers hebben hun personeel niet meer aan de grens stilstaan denk dat het daar in zit.
Maar laat ik erover ophouden ik weet wat ik doe en jij zult weten wat jij doet of niet?

Nog iets erbij wil ik doen, wat dacht je waarvoor die nieuwe lijn spoorwegen waarom daar sprake van is?
En wie mag het betalen?
Wie denk je?

Tevens vermoed ik als er een overname komt dat er wel eens flink wat subsidie in zou kunnen gaan?
Kan bedrijven die alleen overleefde op de subsidie en als er iets te krijgen was stonden ze vooraan in de rij!
Indirect betalen jij en ik die spoorlijn want die is door Nederland betaald, een groot stuk Belgische HSL. België heeft zich daar makkelijk onderuit geluld. Het hele Fyra debacle kost ze maar weinig.

Maar ontopic: denk niet dat de Jumbo mensen Hudson bay graag zien. Zal eerder een zet zijn van een bankier.
Friettent dikke Willie, met Willie
pi_159710967
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 20:15 schreef W00fer het volgende:

[..]
Zal eerder een zet zijn van een bankier.
En die zijn barmhartig of zien die winst?
  Moderator zaterdag 6 februari 2016 @ 22:24:51 #12
4036 crew  Cynix ®
The Original ®
pi_159714546
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 20:15 schreef W00fer het volgende:
Maar ontopic: denk niet dat de Jumbo mensen Hudson bay graag zien. Zal eerder een zet zijn van een bankier.
Waarom denk je dat?
Jumbo wil groeien, nationaal en internationaal. Dan lijkt Hudson toch een betere partner dan die Cool Cat guy? :?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  Moderator zaterdag 6 februari 2016 @ 23:52:20 #13
4036 crew  Cynix ®
The Original ®
pi_159716313
http://www.nu.nl/vd/42105(...)sse-overname-vd.html

quote:
Het Canadese Hudson's Bay Company (HBC), dat eerder werd genoemd als een van de serieuze kandidaten voor een overname van V&D, praat inmiddels niet meer met de curatoren maar met de verhuurders van het vastgoed. Volgens de zegsman van de curatoren "kijken zij alleen naar de bezittingen en niet naar de werkgelegenheid". .HBC was niet bereikbaar voor een reactie.
Grappig dat ze dat opmerken, want curatoren zijn zelf ook totaal niet geïnteresseerd in werkgelegenheid. Gevalletje dubbele agenda dus.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  zondag 7 februari 2016 @ 00:29:19 #14
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_159716952
Nu moeten de vastgoed eigenaren hudsonbay de deur wijzen. :)
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
pi_159718215
Coolcat als laatste overnamepartner bevestigd in persbericht

http://nos.nl/artikel/208(...)at-overname-v-d.html

quote:
Coolinvestments,het moederbedrijf
van Coolcat en MS Mode,is de laatste
kandidaat om V&D over te nemen.Dat is
nu ook bevestigd door de eigenaar van
Coolinvestment Kahn.Gisteren sprak hij
het bericht nog tegen.Bij een akkoord
met Coolinvestments blijven de meeste
banen behouden bij V&D.De overname kan
nog stuklopen op de financiering en de
huur van de winkelpanden.
Ik denk dat ze minimaal de helft van de panden gaan sluiten, anders is dat nooit vol te houden.

In Nederland bevinden zich 64 V&D winkels die verspreid zijn over 59 plaatsen. Bij de V&D vind je alles op het gebied van Baby & Kind, Boek & Tijdschriften, Muziek, Films & Games, Damesmode, Elektronica, Herenmode, Lingerie & Ondergoed, Sport, Woondecoratie, Hobby en Mode accessoires.

De doorgestreepte dingen gaan verdwijnen denk ik. Weet niet of Kahn ook herenmode heeft maar het zou niet ondenkbaar zijn. Sport is al deels van Perry Sport dus wellicht dat die de boel nog mogen uitventen.
Friettent dikke Willie, met Willie
  Moderator zondag 7 februari 2016 @ 08:03:37 #16
4036 crew  Cynix ®
The Original ®
pi_159718751
Alleen nog kleding dus? En op dat terrein is naast alle tientallen bestaande winkels per se nóg een keten nodig omdat? :?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  zondag 7 februari 2016 @ 08:10:30 #17
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_159718775
Het zou me niets verbazen als CoolCat op die manier een soort Primark concurrentie probeert neer te zetten.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_159718950
Liever een Kaufhof/Inno-kloon van Hudson's Bay dan een soort van Coolcat XL. :r :r :r

*bidt* (--> Zelfs al zou het in het geval van Hudson's Bay nog twee jaar kunnen duren, afgaande op het laatste bericht.)

Al die Primarks nemen al meer dan genoeg vierkante winkelmeters in, waar ook wat leukers had kunnen zitten dan dat. Ik draag m'n kleren graag langer dan drie wasbeurten.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 07-02-2016 09:17:21 ]
pi_159719648
Ik ben echt benieuwd wat hij ervan gaat maken mocht alles rond zijn. Hier in Den Haag zitten al genoeg van die "goedkope" kledingwinkels. Een beetje concurrentie voor de bijenkorf zou leuker geweest zijn.
pi_159720956
Met M&S ging het ook niet geweldig hoorde ik laatst. En wat gaan ze doen met plaatsen waar zowel een VD als een Coolcat/MS zitten?
pi_159721293
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2016 11:57 schreef MrsDuck het volgende:
Met M&S ging het ook niet geweldig hoorde ik laatst. En wat gaan ze doen met plaatsen waar zowel een VD als een Coolcat/MS zitten?
Dan zit er nog steeds een V&D en een Coolcat/MS.
pi_159722670
Ik denk dat CoolCat de rest van de producten niet interessant genoeg vind (de doorgestreepte hierboven) om er wat mee te doen.

Het gaat om marge. In de kleding die hij nu verkoopt is hij thuis en weet hij hoe ze dat kwijt moeten. Boeken en accessoires is een andere tak van sport. Lagere omloopsnelheid (bijv kleding kan bij Zara wel 20+ keer per jaar verschillen, die kunnen elke x weken wat nieuws in de rekken hangen).

Verder zijn pennen en mappen van 2 euro per stuk niet goed te rechtvaardigen om de m2 prijs op te brengen. Tenzij die panden voor een habbekrats gekocht of gehuurd kunnen worden....

Misschien dat de doorstart is laat het allemaal bij het oude en langzaam veranderen. De beste optie is echter radicaal leeg en heropening...
Friettent dikke Willie, met Willie
pi_159722836
Het zou mij verbazen als bijna iedereen z'n baan zou kunnen blijven behouden. Waarom zou het CoolCat financieel dan wel lukken? Er zullen ongetwijfeld wel wat panden gesloten gaan worden.
pi_159723524
Er waren iets van 10 V&D's wel winstgevend toch? Ben benieuwd of die wel open blijven.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_159723760
quote:
0s.gif Op zondag 7 februari 2016 12:59 schreef W00fer het volgende:
Ik denk dat CoolCat de rest van de producten niet interessant genoeg vind (de doorgestreepte hierboven) om er wat mee te doen.
Jeetje. Mijn buurvrouw denkt daar toch heel anders over.
"Who are you?"
"The Anti-Christ. You get me in a vendetta kind of mood. You tell the angels in heaven you never seen evil so singularly personified as you did in the face of the man who killed you. My name is Vincent Cocotti."
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')