SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Filmpje vanVincent Talleu
:
Wat resultaten van uit het vorige topic
Zo-is-dat
Grutsk
Minilot
Isegrim
Helsinki
Computergirl
Trusten
Bleie
qltel
[ Bericht 4% gewijzigd door qltel op 30-12-2015 08:11:57 ]![]()
Laatste bericht:
Heeeelp!!
Ik heb vandaag mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Ik vond het echter slecht rijzen. Ik heb het al een uur of 2 langer laten rijzen dan in het recept staat en aangezien ik toen het idee had dat er weinig gebeurde heb ik toch maar in de oven gedaan. In de oven is het nog wel wat gerezen, maar fenomenaal is het allemaal niet. Dit is het recept wat ik heb gebruikt en dit is het resultaat.
Moet ik het toch nog langer laten rijzen, of wellicht een andere methode gebruiken?![]()
Ik gok toch langer laten rijzen. Je hebt volkorenmeel gebruikt denk ik, dat is best zwaar voor zuurdesem. Was deeg wel verdubbeld bij eerste en tweede rijs?
En hoe smaakt hij![]()
De smaak is prima. Ik heb idd volkorenmeel gebruikt zoals ook in het recept staat. Dit recept gaat overigens uit van 2x vouwen en 1x vormen en het rijzen viel me dus ook wat tegen. Of het verdubbeld was vind ik altijd wat lastig, zeker omdat er weinig tijd zat tussen de 2x vouwen en het vormen.quote:Op dinsdag 29 december 2015 21:09 schreef computergirl het volgende:
Ik gok toch langer laten rijzen. Je hebt volkorenmeel gebruikt denk ik, dat is best zwaar voor zuurdesem. Was deeg wel verdubbeld bij eerste en tweede rijs?
En hoe smaakt hij![]()
Qltel, ik kreeg deze ooit van Maximus aangeraden als eerste zuurdesemtest: www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
Volkoren is dan ook wat lastiger te maken, heeft meer tijd nodig etc. De norwich lukte altijd![]()
![]()
Okee, dan ga ik die eens proberen, bedankt voor de tip. Ik moet wel even wat termen vanuit het Engels in het Nederlands vertalen, maar dat zal wel goed komen. (ben er nu al achter dat rye flour roggebloem is..quote:Op woensdag 30 december 2015 09:36 schreef douche-eendje het volgende:
Qltel, ik kreeg deze ooit van Maximus aangeraden als eerste zuurdesemtest: www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
Volkoren is dan ook wat lastiger te maken, heeft meer tijd nodig etc. De norwich lukte altijd)
![]()
whole rye hebben ze het over, volgens mij is dat volkorenroggemeelquote:Op woensdag 30 december 2015 09:44 schreef qltel het volgende:
[..]
Okee, dan ga ik die eens proberen, bedankt voor de tip. Ik moet wel even wat termen vanuit het Engels in het Nederlands vertalen, maar dat zal wel goed komen. (ben er nu al achter dat rye flour roggebloem is..)
![]()
Denk ik ook, en dat komt mooi uit, want dat heb ik nog staan..quote:Op woensdag 30 december 2015 11:11 schreef computergirl het volgende:
[..]
whole rye hebben ze het over, volgens mij is dat volkorenroggemeel![]()
De norwich sourdough is inderdaad een heel fijn en erg lekker recept om mee te beginnen! Ook mijn eerste zuurdesem geweest en ook als tip van maximus![]()
Maak het nog steeds geregeld![]()
![]()
Roggemeel inderdaad. En overnacht in de koelkast in een banneton met theedoek erover deed dit brood echt veel goeds.quote:Op woensdag 30 december 2015 11:15 schreef qltel het volgende:
[..]
Denk ik ook, en dat komt mooi uit, want dat heb ik nog staan..
Volgend jaar hoop ik ook weer te kunnen gaan bakken. Nu alleen een slechte combimagnetron tot mijn beschikking, volgend jaar een huis met nog uit te zoeken keuken > dus een fatsoenlijke oven
Maximustoch zijn reeks, deze
[ Bericht 7% gewijzigd door douche-eendje op 30-12-2015 15:26:18 ]![]()
Ik ga het eens proberen. Maar dan wel in een broodblik..quote:Op woensdag 30 december 2015 15:16 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Roggemeel inderdaad. En overnacht in de koelkast in een banneton met theedoek erover deed dit brood echt veel goeds.![]()
![]()
Hi![]()
Van het weekend wil ik graag de no-knead-broodjes maken.
In het recept staat dat ik bread flour nodig heb. Wat kan ik hier het beste gebruiken?![]()
En het resultaatquote:Op woensdag 30 december 2015 11:10 schreef computergirl het volgende:
Ik heb deze nu in de eerste rijs staan:
http://uitdekeukenvanarde(...)et-sesamzaadjes.html
Zuurdesemkorst is lastig snijden, mijn duim ging beter
[ Bericht 11% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 30-12-2015 22:25:39 ]![]()
Gewone witte bloem werkt primaquote:Op woensdag 30 december 2015 17:45 schreef roos85 het volgende:
Hi![]()
Van het weekend wil ik graag de no-knead-broodjes maken.
In het recept staat dat ik bread flour nodig heb. Wat kan ik hier het beste gebruiken?
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
ziet er goed uitquote:Op donderdag 31 december 2015 20:35 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
Stokbrood gebakken.
![]()
![]()
Geen stokbrood zo lekker als eigen gebakken!quote:Op donderdag 31 december 2015 20:35 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
Stokbrood gebakken.
![]()
![]()
Het ziet er inderdaad uit als stokbrood..![]()
Vandaag geen brood gebakken maar wel heel de dag bezig geweest met oliebollen.
Zonder....
... en met vulling.
Niet uit een pakje, maar met bloem en gist en nog wat andere bestanddelen. Het heeft bij elkaar 3,5 uur staan rijzen en is daarbij 5x teruggeslagen. Hierdoor zijn ze heel erg luchtig en ook erg lekker.
En ook nog appelbeignets met zelfgemaakt bladerdeeg..
Fijne jaarwisseling allemaal.![]()
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?![]()
Ja, dat kanquote:Op vrijdag 1 januari 2016 16:48 schreef davo1979 het volgende:
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
ik heb dus een heel groot stuk gist over van het oliebollen bakken.
daarom wil ik een aantal broden bakken, aantal jaar terug veel gedaan maar dus al even niet.
kan iemand mij recept aanraden?![]()
Het no-knead brood van Vincent? Kan niet mislukken. Zie filmpje in OP.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:42 schreef isax het volgende:
ik heb dus een heel groot stuk gist over van het oliebollen bakken.
daarom wil ik een aantal broden bakken, aantal jaar terug veel gedaan maar dus al even niet.
kan iemand mij recept aanraden?![]()
Zal mijn gezicht hier ook weer eens laten zien. De afgelopen weken lekker doorgebakken. In plaats van een kerstkaart bij directe familie een kerstbrood bezorgd.
Mijn zuurdesem had ik iet wat mishandeld maar die heeft me na een paar weken niet verzorgen en daarna vertroetelen inmiddels vergeven.
Nu aan het voorbakken. Iedere week 1 brood te veel bakken voor de vriezer voordat ik 4 weken niet kan bakken omdat eindelijk de keuken verbouwd gaat worden.
Heeft er iemand wel eens oliebollen met zuurdesem gebakken? Ik heb het zelf niet geprobeerd maar ik denk wel dat het mogelijk is.![]()
Ik neem de topictitel ter harte en ben vandaag begonnen met een zuurdesem (op de Levine manier). Ik ben benieuwd hoe 't zal gaan, en ik kom vast nog wel allerlei vragen stellen
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
quote:Op zondag 3 januari 2016 19:30 schreef Lot_1 het volgende:
Ik neem de topictitel ter harte en ben vandaag begonnen met een zuurdesem (op de Levine manier). Ik ben benieuwd hoe 't zal gaan, en ik kom vast nog wel allerlei vragen stellensucces!
![]()
Het lukte mij zelfs nog om een 3 weken oude niet gevoede desem na een vakantie weer volledig tot leven te wekkenquote:Op vrijdag 1 januari 2016 16:48 schreef davo1979 het volgende:
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
M'n zuurdesembrood met dit recept (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) is gelukt. Het rijzen viel me wat tegen en ik heb het ook veel langer laten rijzen dan in de beschrijving staat, maar in de oven is het nog een heel eind omhoog gegaan.
Moet dat deeg trouwens zo nat en plakkerig zijn of mag je het ook wat droger maken?![]()
no-knead-broodjes waren jum![]()
Heb kristalbloem, patentbloem en roggemeel gebruikt.
Net het boek van Levine besteld omdat het zelf bakken zo goed bevallen is![]()
![]()
Ziet er mooi uit hoor! Was het ook lekker?quote:Op dinsdag 5 januari 2016 21:07 schreef qltel het volgende:
M'n zuurdesembrood met dit recept (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) is gelukt. Het rijzen viel me wat tegen en ik heb het ook veel langer laten rijzen dan in de beschrijving staat, maar in de oven is het nog een heel eind omhoog gegaan.
[ afbeelding ]
Moet dat deeg trouwens zo nat en plakkerig zijn of mag je het ook wat droger maken?
Mijn zuurdesem lijkt het oké te doen, hij (of zou het een 'zij' zijn?) was behoorlijk gegroeid vandaag.
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Ja hoor, was lekker. Ik moet wel zeggen dat het qua smaak niet veel scheelt met een gistbrood, maar het is wel veel steviger. En dan steviger niet als compact ofzo, maar het heeft een andere bite.quote:Op dinsdag 5 januari 2016 22:39 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Ziet er mooi uit hoor! Was het ook lekker?
Mijn zuurdesem lijkt het oké te doen, hij (of zou het een 'zij' zijn?) was behoorlijk gegroeid vandaag.
Mijn desem groeit ook elke dag en dan een paar uur later wordt hij weer kleiner. It's alive..![]()
![]()
je kan hem in de koelkast zetten als niet dagelijks er mee bakt.quote:Op woensdag 6 januari 2016 08:23 schreef qltel het volgende:
[..]
Ja hoor, was lekker. Ik moet wel zeggen dat het qua smaak niet veel scheelt met een gistbrood, maar het is wel veel steviger. En dan steviger niet als compact ofzo, maar het heeft een andere bite.
Mijn desem groeit ook elke dag en dan een paar uur later wordt hij weer kleiner. It's alive..
Volgens mij is het grootste verschil bij zuurdesem de andere structuur door de lange rijstijd![]()
Zuurdesem geeft je ook de mogelijkheid bv een deeg van roggemeel te laten rijzen. Met gist lukt dat niet.quote:Op woensdag 6 januari 2016 08:28 schreef computergirl het volgende:
[..]
je kan hem in de koelkast zetten als niet dagelijks er mee bakt.
Volgens mij is het grootste verschil bij zuurdesem de andere structuur door de lange rijstijd
Verder geeft zuurdesem een mooie smaakIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ik vond de smaak niet opvallend anders, maar dat staat ook bij dit recept. Ik denk dat ik het de volgende keer eens een nachtje in de koelkast laat overnachten.quote:Op woensdag 6 januari 2016 08:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zuurdesem geeft je ook de mogelijkheid bv een deeg van roggemeel te laten rijzen. Met gist lukt dat niet.
Verder geeft zuurdesem een mooie smaak
Een deeg met roggemeel lijkt me ook wel leuk/anders. Is dat simpelweg alle tarwemeel vervangen door roggemeel of komt er meer bij kijken?![]()
wow!quote:Op woensdag 6 januari 2016 12:59 schreef Lot_1 het volgende:
Mijn desem groeit heel hard(dag 4)
[ afbeelding ]![]()
Wat is een aanrader om door te lezen op internet als je meer wilt weten over desembrood? Ik heb dus de blog 'Hoe maak je zuurdesem' van Levine doorgelezen, maar verder weet ik er weinig van. Tips?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Zou bij Roggemeel vooral naar recepten met roggemeel kijken, water/meel verhoudingen zijn anders oa.quote:Op woensdag 6 januari 2016 09:14 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik vond de smaak niet opvallend anders, maar dat staat ook bij dit recept. Ik denk dat ik het de volgende keer eens een nachtje in de koelkast laat overnachten.
Een deeg met roggemeel lijkt me ook wel leuk/anders. Is dat simpelweg alle tarwemeel vervangen door roggemeel of komt er meer bij kijken?In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
The Fresh Loaf vond ik wel fijnquote:Op woensdag 6 januari 2016 14:28 schreef Lot_1 het volgende:
Wat is een aanrader om door te lezen op internet als je meer wilt weten over desembrood? Ik heb dus de blog 'Hoe maak je zuurdesem' van Levine doorgelezen, maar verder weet ik er weinig van. Tips?![]()
![]()
Thanks, ik ben al lekker aan het lezen.
Levine is de enige Nederlandse die hier veel over schrijft, of niet?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
no iemand met het Levine boekquote:Op dinsdag 5 januari 2016 21:59 schreef roos85 het volgende:
.
Net het boek van Levine besteld omdat het zelf bakken zo goed bevallen is![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/![]()
Lijkt me tof!quote:Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
no iemand met het Levine boek![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/![]()
![]()
Leuk ideequote:Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
no iemand met het Levine boek![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/![]()
![]()
Hier nog foto's van mijn eerste no-knead-broodjes:
Edit: Had geen bakpapier meer, dus de broodjes gebakken op aluminiumfolie wat ik had ingevet en bebloemd. Vandaar dat er aardig wat bloem op de broodjes zit.![]()
Dat ziet er helemaal niet slecht uit, er zit alleen inderdaad wat veel bloem aan..quote:Op donderdag 7 januari 2016 10:51 schreef roos85 het volgende:
Hier nog foto's van mijn eerste no-knead-broodjes:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Edit: Had geen bakpapier meer, dus de broodjes gebakken op aluminiumfolie wat ik had ingevet en bebloemd. Vandaar dat er aardig wat bloem op de broodjes zit.![]()
![]()
Ik heb geen fatsoenlijke ovenquote:Op donderdag 7 januari 2016 10:13 schreef Bleie het volgende:
Ik heb alleen geen zuurdesem (misschien toch maar weer eens opstarten?)...eind april weer
![]()
![]()
Wat een tof idee! Als we dat gaan doen ga ik het boek ook kopenquote:Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
no iemand met het Levine boek![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
hoeft toch ook niet? Meer dan de helft van de recepten is gistquote:Op donderdag 7 januari 2016 10:13 schreef Bleie het volgende:
Ik heb alleen geen zuurdesem (misschien toch maar weer eens opstarten?)...![]()
Hoe was t? Veel geleerd?quote:Op donderdag 7 januari 2016 18:47 schreef computergirl het volgende:
Ik heb vandaag in een Rofco gebakken
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Bij Levine dus. In het najaar komt een nieuw broodboek![]()
![]()
Zó, dat ziet er goed uit zeg!!quote:Op donderdag 7 januari 2016 18:47 schreef computergirl het volgende:
Ik heb vandaag in een Rofco gebakken
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Bij Levine dus. In het najaar komt een nieuw broodboek
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Ziet er fantastisch uit computergirl! Die laatste broodjes zijn ook mooi gevormd. Heb je veel geleerd?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Wat leuk! Hoe vond je de workshop? Lijkt me erg leuk om te doen.quote:Op donderdag 7 januari 2016 18:47 schreef computergirl het volgende:
Ik heb vandaag in een Rofco gebakken
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Bij Levine dus. In het najaar komt een nieuw broodboek![]()
Ik vond het heel erg leuk vooral, verschillende rijsmandjes uitgeprobeerd bij de vloerbroden en lamé gebruikt voor insnijden.
De ingredienten voor vloerbroden had ze al afgemeten voor we begonnen, maar helaas was dat brood met een pitjes mix waar ik allergisch voor ben (oeps, had gedacht dat we witbroden of zo zouden gaan maken dus niet gewaarschuwd). Dus zelf nog ingredienten afgewogen voor apart brood want het andere ging in een giga mixer, mijn brooddeeg ik zo'n kleinere machine.
Eerste rijs, vormen en dan 2e rijs in verschillende mandjes
Ondertussen hebben we de ingredienten voor de vlechtbroodjes afgewogen en met de hand gekneed.
Daarna waren de vloerbroden klaar voor de oven en konden we oefenen met insnijden .
Vervolgens lunch met heel veel brood gebakken door Levine, oa stokbrood, zuurdesem met rozijnen en noten en pistoletjes met nigella zaad (lekkere combo)
Ik heb heul veul gegeten![]()
Dat vormen van de vlechtbroodjes is nog steeds niet mijn sterkste punt, maar een aantal waren best makkelijk als je het trucje even doorhad.
Met grote tas vol brood in de trein midden in de spits. Ik heb een brood aan de buren gegeven want het was beetje veel allemaal![]()
Oh en recepten en algemene uitleg over bijvoorbeeld bakkerspercentage etc mee, maar die info staat dus ook in boek dus niet nieuw voor mij.
[ Bericht 5% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-01-2016 20:49:59 ]![]()
Ik werk al van het begin af aan met bakkerspercentages trouwens. Geleerd van een vriend van me die bakker is en waar ik regelmatig samen dingen mee bak. Het is gewoon veel simpeler om een recept in procenten te hebben dan in gewichten.
Daarom begrijp ik niet dat Levine in d'r boek en op d'r site helemaal uitlegt hoe dat werkt en dat het zo handig is, maar dat al d'r recepten met gewichten zijn. Want ze heeft gelijk, %'en zijn veel handiger.![]()
dan wordt het wel een heel saai boek waarbij een groot aantal beginnende bakkers afhaakt omdat ze geen zin hebben om te rekenenquote:Op donderdag 7 januari 2016 21:57 schreef qltel het volgende:
Daarom begrijp ik niet dat Levine in d'r boek en op d'r site helemaal uitlegt hoe dat werkt en dat het zo handig is, maar dat al d'r recepten met gewichten zijn. Want ze heeft gelijk, %'en zijn veel handiger.![]()
Saai? Welnee, het geleerde kun je dan gelijk in de praktijk brengen.quote:Op donderdag 7 januari 2016 22:19 schreef computergirl het volgende:
[..]
dan wordt het wel een heel saai boek waarbij een groot aantal beginnende bakkers afhaakt omdat ze geen zin hebben om te rekenen
En lastig is het verder niet. Als je andere hoeveelheden wilt gebruiken en je recept is in gewichten, dan is het pas lastig. Of zoals ik nu hier een recept hebt liggen van een Amerikaanse website met teaspoons, tablespoons, 1/4 cups enz.
Levine heeft volkomen gelijk, bakkerspercentages zijn reuze handig. Gebruikte ze ze zelf ook maar.![]()
Ik heb van de week ook gelezen over bakkerspercentages en vind het ook erg handig. Jammer dat Levine ze niet op haar site gebruikt. Ze zou toch op z'n minst ze erbij kunnen zetten. Het zou het veel gemakkelijker maken om een kleiner of groter brood te maken.freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Waar vind je recepten met bakkerspercentages trouwens?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Op mijn koelkastdeur geplakt o.a.quote:Op vrijdag 8 januari 2016 01:01 schreef Lot_1 het volgende:
Waar vind je recepten met bakkerspercentages trouwens?
En anders zelf omrekenen.
Gewicht / meelgewicht x 100 = aantal procenten.
500 gram bloem
5 gram zout
15 gram gist
300 gram water
=
500 / 500 x 100 = 100% meel
5 / 500 x 100 = 1% zout
15 / 500 x 100 = 3% gist
300 / 500 x 100 = 60% water![]()
lijkt mij verse gist?quote:Op vrijdag 8 januari 2016 06:51 schreef qltel het volgende:
[..]
Op mijn koelkastdeur geplakt o.a.
En anders zelf omrekenen.
Gewicht / meelgewicht x 100 = aantal procenten.
500 gram bloem
5 gram zout
15 gram gist
300 gram water
=
500 / 500 x 100 = 100% meel
5 / 500 x 100 = 1% zout
15 / 500 x 100 = 3% gist
300 / 500 x 100 = 60% water![]()
in NL is verse gist niet zo makkelijk te verkrijgen, gedroogde heeft elke supermarkt wel.quote:Op vrijdag 8 januari 2016 07:11 schreef qltel het volgende:
[..]
Klopt, dit is gewoon mijn basisreceptje en ik gebruik vrijwel altijd verse gist.![]()
Klopt. Hier in Duitsland kun je het overal kopen, zelfs de Lidl heeft het. (het recept was trouwens puur ter uitleg van het omrekenen..quote:Op vrijdag 8 januari 2016 07:12 schreef computergirl het volgende:
[..]
in NL is verse gist niet zo makkelijk te verkrijgen, gedroogde heeft elke supermarkt wel.)
![]()
Ha, ik begrijp dat je het kunt omrekenen maar het lijkt me dus handig als dat niet twee keer hoeft, wanneer je een recept wilt verkleinen of vergrotenquote:Op vrijdag 8 januari 2016 06:51 schreef qltel het volgende:
[..]
Op mijn koelkastdeur geplakt o.a.
En anders zelf omrekenen.
Gewicht / meelgewicht x 100 = aantal procenten.
500 gram bloem
5 gram zout
15 gram gist
300 gram water
=
500 / 500 x 100 = 100% meel
5 / 500 x 100 = 1% zout
15 / 500 x 100 = 3% gist
300 / 500 x 100 = 60% waterEn met recepten in cups of mililiter wordt het helemaal ingewikkeld.
Een basis recept is handig. Ik gebruik ongeveer vergelijkbare hoeveelheden maar dan met (minder) droge gist.
Waar komen de recepten op jouw koelkast vandaan? Heb je ze omgerekend?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Als ik 500 gram water toevoeg aan 500 gram meel kom ik volgens deze berekening op 100% water, terwijl het deeg 50% water bevatquote:Op vrijdag 8 januari 2016 06:51 schreef qltel het volgende:
[..]
Op mijn koelkastdeur geplakt o.a.
En anders zelf omrekenen.
Gewicht / meelgewicht x 100 = aantal procenten.
500 gram bloem
5 gram zout
15 gram gist
300 gram water
=
500 / 500 x 100 = 100% meel
5 / 500 x 100 = 1% zout
15 / 500 x 100 = 3% gist
300 / 500 x 100 = 60% waterIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Klopt, ik heb hier dus ook een recept (niet voor brood) met tablespoons, teaspoons, 1/4 teaspoon, 1/3 cup enz. Echt niet handig. Gelukkig heb ik deze zomer een setje maatcups en maatspoons meegenomen, maar met procenten zou het stukken makkelijker zijn en in alle landen bruikbaar.quote:Op vrijdag 8 januari 2016 09:38 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Ha, ik begrijp dat je het kunt omrekenen maar het lijkt me dus handig als dat niet twee keer hoeft, wanneer je een recept wilt verkleinen of vergrotenEn met recepten in cups of mililiter wordt het helemaal ingewikkeld.
[...]
Waar komen de recepten op jouw koelkast vandaan? Heb je ze omgerekend?
Het werkt echt veel handiger. Meestal is een recept toch niet het gewicht wat je wilt hebben en dan wordt het een heel gereken als het recept in gewichten is.
En als het moet reken ik inderdaad om. Maar eigenlijk komen de meeste recepten op die deur van die vriend die bakker is en die vertelt dat altijd al in bakkersprocenten.Klopt, deeg wat evenveel water als meel bevat bevat 100% water. Het geeft namelijk niet aan hoeveel procent van het deeg het is, maar het aantal procenten van het meelgewicht. Bij 1 kilo meel is 50% dus 500 gram en 1,4% 14 gram. Als het het aantal procenten in het deeg zou zijn zou het ook veel lastiger uit te rekenen zijn.quote:Op vrijdag 8 januari 2016 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik 500 gram water toevoeg aan 500 gram meel kom ik volgens deze berekening op 100% water, terwijl het deeg 50% water bevat![]()
Ik heb met de uitleg uit het boek van Levine een Excellbestandje gemaakt met de berekeningen erin. Hoef ik alleen maar het gewicht uit een recept in te voeren, en dan het gewenste totaal op te geven, en dan komen de nieuwe hoeveelheden eruit. Werkt alleen niet met cups en zo. Dat is echt bloedirritant. Ik heb wel een goede set met theelepeltjes, en ook cups trouwens, maar voor afwegen van deeg vind ik dat echt vervelend.
Ik heb nu trouwens een potje biologische gist van het merk Smaakt gekocht, maar dat lijkt bijna niet te werken. Heeft iemand er ervaring mee? Eerst oplossen in lauw water hielp wel wat, maar niet echt veel.![]()
Ik haat recepten die met theelepels, etc werken. Zet er gewoon grammen inIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
broodrecepten met cups veeg ik mijn billen mee afquote:Op vrijdag 8 januari 2016 11:53 schreef Bleie het volgende:
Ik heb met de uitleg uit het boek van Levine een Excellbestandje gemaakt met de berekeningen erin. Hoef ik alleen maar het gewicht uit een recept in te voeren, en dan het gewenste totaal op te geven, en dan komen de nieuwe hoeveelheden eruit. Werkt alleen niet met cups en zo. Dat is echt bloedirritant. Ik heb wel een goede set met theelepeltjes, en ook cups trouwens, maar voor afwegen van deeg vind ik dat echt vervelend.![]()
![]()
Tja, Amerikanen...quote:Op vrijdag 8 januari 2016 12:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik haat recepten die met theelepels, etc werken. Zet er gewoon grammen in![]()
![]()
Wat handigquote:Op vrijdag 8 januari 2016 11:53 schreef Bleie het volgende:
Ik heb met de uitleg uit het boek van Levine een Excellbestandje gemaakt met de berekeningen erin. Hoef ik alleen maar het gewicht uit een recept in te voeren, en dan het gewenste totaal op te geven, en dan komen de nieuwe hoeveelheden eruit.zou je die niet willen delen?
![]()
er zit in OP ook een excel met bakkerspencentagesquote:Op vrijdag 8 januari 2016 16:56 schreef Trusten het volgende:
[..]
Wat handigzou je die niet willen delen?
https://docs.google.com/s(...)EvFg0/htmlview?pli=1
Nog van Maximus![]()
Gewoon gebruiken, tenzij beestjes, eventueel beetje meer water erbij (want vaak droger dan vers)Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Ziet er nog goed uit , zonder beestjes. Ook al is het een jaar over de datum kan ik het toch nog gebruiken toch?![]()
Deden ze vroeger ook gewoon hoor, lijkt me geen probleem als je voor jezelf baktOh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Jawel hoor, als iemand me uitlegt hoe ik hem anoniem kan delen met jullie.quote:Op vrijdag 8 januari 2016 16:56 schreef Trusten het volgende:
[..]
Wat handigzou je die niet willen delen?
![]()
wow!quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:03 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zaden en pitten desem brood, meteen eentje aangesneden en ze zijn weer erg lekker!![]()
Waar heb je hem nu staan, Google docs oid? Wellicht gewoon de excel uploaden via mijnbestand.nl ofzo?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 16:28 schreef Bleie het volgende:
[..]
Jawel hoor, als iemand me uitlegt hoe ik hem anoniem kan delen met jullie.![]()
Wow, mooi brood en een erg mooie korst!quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:03 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zaden en pitten desem brood, meteen eentje aangesneden en ze zijn weer erg lekker!![]()
phew niks in huis, kijken of het lukt om nog 2 broden./broodjes te bakkenDrop you like an ill, bad habit![]()
Ziet er en smaakt ongetwijfeld goed.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:03 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zaden en pitten desem brood, meteen eentje aangesneden en ze zijn weer erg lekker!
Welk type rijsmandjes gebruik je? Heb ooit in Duitsland twee gehaald van houtvezel, maar daar was ik niet echt tevreden mee. Wil nu wel eens rieten exemplaren proberen. En dan een ronde/langwerpige die precies aansluiten na de tweede rijs. Ik had er twee met een inhoud van 1 liter en met broden van 600/750 gram werkt dat niet.mag het weten![]()
Op dropbox. Mijnbestand bestaat niet meer, zie ik, en via wetransfer kan ik het niet hier op de site krijgen, volgens mij. Ik kan nog wel even zoeken. Kan anders ook per mail, als geïnteresseerden me een dm/pm sturen.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:22 schreef Trusten het volgende:
[..]
Waar heb je hem nu staan, Google docs oid? Wellicht gewoon de excel uploaden via mijnbestand.nl ofzo?
Ook aardig wat gebakken dit weekend:
Levines brood met pitten en zaden heeft de tweede rijs vannacht in de koelkast gedaan. Stortte een beetje in, en niet veel ovenrijs meer, maar het kruim zag er toch prima uit. En het smaakt heerlijk.
En, ook van Levine (maar van de site) brood met zongedroogde tomaat en pompoenpitten, voor bij de soep vanavond. Pas net uit de oven, dus nog niet aangesneden.![]()
![]()
Ik heb een vraag: hoort een zuurdesemdeeg zo verschrikkelijk plakkerig te zijn? Ik heb dit recept gebruikt, er bewust minder water in gedaan (aangezien water zorgt dat deeg plakt), meer keren gevouwen dan in de beschrijving staat (want dat schijnt te helpen), bij het vormen maar extra bloem toegevoegd en nog steeds lijkt het op de kaasfondue uit Asterix in Helvetia.
Zoiets dus:
(okee, beetje overdreven..)
Leuk dat ik het moet vormen, maar het plakt overal aan waardoor vormen vrijwel niet mogelijk is. Doe ik iets verkeerd of hoort dit gewoon zo?![]()
Wow, Zo-is-dat, wat een prachtige broden! Heel mooi ingesneden ook. Gebruik je een lame daarvoor?
Het kruim is mooi Blije! Wat voor soep eet je erbij?
Mijn desem doet na 6 dagen niet zoveel meer. Hij groeit maar een paar millimeter boven het elastiekje. Gewoon doorgaan? Zou het beter zijn als ik twee keer per dag ga voeren? En dan dezelfde hoeveelheden of minder per keer?
Hoe 'hoort' een zuurdesem zich gewoonlijk te gedragen?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
gewoon doorgaan, 1X per dag. Die van mij had ook opstartproblemen maar kwam goed.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:15 schreef Lot_1 het volgende:
Wow, Zo-is-dat, wat een prachtige broden! Heel mooi ingesneden ook. Gebruik je een lame daarvoor?
Het kruim is mooi Blije! Wat voor soep eet je erbij?
Mijn desem doet na 6 dagen niet zoveel meer. Hij groeit maar een paar millimeter boven het elastiekje. Gewoon doorgaan? Zou het beter zijn als ik twee keer per dag ga voeren? En dan dezelfde hoeveelheden of minder per keer?
Hoe 'hoort' een zuurdesem zich gewoonlijk te gedragen?
Probeer hoogstens eens te kijken of je nu een plekje in huis hebt met de beste temperatuur voor de puberende desem![]()
Pompoensoep, vandaar dat ik graag een brood wilde met pompoenpitten.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:15 schreef Lot_1 het volgende:
Wow, Zo-is-dat, wat een prachtige broden! Heel mooi ingesneden ook. Gebruik je een lame daarvoor?
Het kruim is mooi Blije! Wat voor soep eet je erbij?
Mijn desem doet na 6 dagen niet zoveel meer. Hij groeit maar een paar millimeter boven het elastiekje. Gewoon doorgaan? Zou het beter zijn als ik twee keer per dag ga voeren? En dan dezelfde hoeveelheden of minder per keer?
Hoe 'hoort' een zuurdesem zich gewoonlijk te gedragen?![]()
Dank je. Hij staat nu in de keuken, waar het overdag 21 graden is en 's nachts naar ongeveer 18 graden zakt. Is dat warm genoeg denk je?quote:Op zondag 10 januari 2016 16:23 schreef computergirl het volgende:
[..]
gewoon doorgaan, 1X per dag. Die van mij had ook opstartproblemen maar kwam goed.
Probeer hoogstens eens te kijken of je nu een plekje in huis hebt met de beste temperatuur voor de puberende desem
Pompoensoep![]()
qtel, ik hoop dat plakkerig deeg niet hoort, want ik wilde dat recept ook als eerste uitproberen en heb een hekel aan plakkerig deeg
freedom is just another word for nothing left to lose
Forum Opties Forumhop: Hop naar: