abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 29 december 2015 @ 20:31:49 #1
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158647884
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :


Wat resultaten van uit het vorige topic

Zo-is-dat





Grutsk



Minilot



Isegrim



Helsinki






Computergirl





Trusten



Bleie





qltel



[ Bericht 4% gewijzigd door qltel op 30-12-2015 08:11:57 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 29 december 2015 @ 20:32:20 #2
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158647907
Laatste bericht:

Heeeelp!! :P

Ik heb vandaag mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Ik vond het echter slecht rijzen. Ik heb het al een uur of 2 langer laten rijzen dan in het recept staat en aangezien ik toen het idee had dat er weinig gebeurde heb ik toch maar in de oven gedaan. In de oven is het nog wel wat gerezen, maar fenomenaal is het allemaal niet. Dit is het recept wat ik heb gebruikt en dit is het resultaat.



Moet ik het toch nog langer laten rijzen, of wellicht een andere methode gebruiken?
pi_158649333
Ik gok toch langer laten rijzen. Je hebt volkorenmeel gebruikt denk ik, dat is best zwaar voor zuurdesem. Was deeg wel verdubbeld bij eerste en tweede rijs?
En hoe smaakt hij
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 29 december 2015 @ 21:18:05 #4
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158649701
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 december 2015 21:09 schreef computergirl het volgende:
Ik gok toch langer laten rijzen. Je hebt volkorenmeel gebruikt denk ik, dat is best zwaar voor zuurdesem. Was deeg wel verdubbeld bij eerste en tweede rijs?
En hoe smaakt hij
De smaak is prima. Ik heb idd volkorenmeel gebruikt zoals ook in het recept staat. Dit recept gaat overigens uit van 2x vouwen en 1x vormen en het rijzen viel me dus ook wat tegen. Of het verdubbeld was vind ik altijd wat lastig, zeker omdat er weinig tijd zat tussen de 2x vouwen en het vormen.
pi_158664318
Qltel, ik kreeg deze ooit van Maximus aangeraden als eerste zuurdesemtest: www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/

Volkoren is dan ook wat lastiger te maken, heeft meer tijd nodig etc. De norwich lukte altijd :)
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 09:44:58 #6
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158664426
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:36 schreef douche-eendje het volgende:
Qltel, ik kreeg deze ooit van Maximus aangeraden als eerste zuurdesemtest: www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/

Volkoren is dan ook wat lastiger te maken, heeft meer tijd nodig etc. De norwich lukte altijd :)
Okee, dan ga ik die eens proberen, bedankt voor de tip. Ik moet wel even wat termen vanuit het Engels in het Nederlands vertalen, maar dat zal wel goed komen. (ben er nu al achter dat rye flour roggebloem is.. :) )
pi_158665890
Ik heb deze nu in de eerste rijs staan:
http://uitdekeukenvanarde(...)et-sesamzaadjes.html
pi_158665919
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:44 schreef qltel het volgende:

[..]

Okee, dan ga ik die eens proberen, bedankt voor de tip. Ik moet wel even wat termen vanuit het Engels in het Nederlands vertalen, maar dat zal wel goed komen. (ben er nu al achter dat rye flour roggebloem is.. :) )
whole rye hebben ze het over, volgens mij is dat volkorenroggemeel
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 11:15:23 #9
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158666006
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:11 schreef computergirl het volgende:

[..]

whole rye hebben ze het over, volgens mij is dat volkorenroggemeel
Denk ik ook, en dat komt mooi uit, want dat heb ik nog staan..
pi_158667019
De norwich sourdough is inderdaad een heel fijn en erg lekker recept om mee te beginnen! Ook mijn eerste zuurdesem geweest en ook als tip van maximus O+
Maak het nog steeds geregeld :9
pi_158668714
zo mooi dat de tips van maximus hier nog steeds leven :)
pi_158673015
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:15 schreef qltel het volgende:

[..]

Denk ik ook, en dat komt mooi uit, want dat heb ik nog staan..
Roggemeel inderdaad. En overnacht in de koelkast in een banneton met theedoek erover deed dit brood echt veel goeds.
Volgend jaar hoop ik ook weer te kunnen gaan bakken. Nu alleen een slechte combimagnetron tot mijn beschikking, volgend jaar een huis met nog uit te zoeken keuken > dus een fatsoenlijke oven :P

Maximus O+ toch zijn reeks, deze :)

[ Bericht 7% gewijzigd door douche-eendje op 30-12-2015 15:26:18 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 16:08:38 #13
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158675316
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 15:16 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Roggemeel inderdaad. En overnacht in de koelkast in een banneton met theedoek erover deed dit brood echt veel goeds.
Ik ga het eens proberen. Maar dan wel in een broodblik.. :)
pi_158679759
Hi :W

Van het weekend wil ik graag de no-knead-broodjes maken.

In het recept staat dat ik bread flour nodig heb. Wat kan ik hier het beste gebruiken?
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_158681556
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:10 schreef computergirl het volgende:
Ik heb deze nu in de eerste rijs staan:
http://uitdekeukenvanarde(...)et-sesamzaadjes.html
En het resultaat


Zuurdesemkorst is lastig snijden, mijn duim ging beter :@

[ Bericht 11% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 30-12-2015 22:25:39 ]
pi_158681929
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 17:45 schreef roos85 het volgende:
Hi :W

Van het weekend wil ik graag de no-knead-broodjes maken.

In het recept staat dat ik bread flour nodig heb. Wat kan ik hier het beste gebruiken?
Gewone witte bloem werkt prima :Y
freedom is just another word for nothing left to lose
  donderdag 31 december 2015 @ 20:35:24 #17
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158723628


Stokbrood gebakken :9.
pi_158724480
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 20:35 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]

Stokbrood gebakken :9.
ziet er goed uit ^O^
pi_158724605
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 20:35 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]

Stokbrood gebakken :9.
Geen stokbrood zo lekker als eigen gebakken! :9
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 31 december 2015 @ 21:27:12 #20
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158724777
Het ziet er inderdaad uit als stokbrood.. :)

Vandaag geen brood gebakken maar wel heel de dag bezig geweest met oliebollen.

Zonder....



... en met vulling.



Niet uit een pakje, maar met bloem en gist en nog wat andere bestanddelen. Het heeft bij elkaar 3,5 uur staan rijzen en is daarbij 5x teruggeslagen. Hierdoor zijn ze heel erg luchtig en ook erg lekker.

En ook nog appelbeignets met zelfgemaakt bladerdeeg..



Fijne jaarwisseling allemaal.
  donderdag 31 december 2015 @ 21:35:06 #21
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158724928
Dat ziet er goed uit! En eens: zelfgebakken is liefde. Fijne jaarwisseling allemaal :*.
pi_158738829
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?
  vrijdag 1 januari 2016 @ 16:50:25 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158738878
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 16:48 schreef davo1979 het volgende:
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?
Ja, dat kan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158744018
ik heb dus een heel groot stuk gist over van het oliebollen bakken.
daarom wil ik een aantal broden bakken, aantal jaar terug veel gedaan maar dus al even niet.

kan iemand mij recept aanraden?
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 1 januari 2016 @ 20:48:18 #25
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158744234
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:42 schreef isax het volgende:
ik heb dus een heel groot stuk gist over van het oliebollen bakken.
daarom wil ik een aantal broden bakken, aantal jaar terug veel gedaan maar dus al even niet.

kan iemand mij recept aanraden?
Het no-knead brood van Vincent? Kan niet mislukken. Zie filmpje in OP.
pi_158788702
Zal mijn gezicht hier ook weer eens laten zien. De afgelopen weken lekker doorgebakken. In plaats van een kerstkaart bij directe familie een kerstbrood bezorgd.
Mijn zuurdesem had ik iet wat mishandeld maar die heeft me na een paar weken niet verzorgen en daarna vertroetelen inmiddels vergeven.

Nu aan het voorbakken. Iedere week 1 brood te veel bakken voor de vriezer voordat ik 4 weken niet kan bakken omdat eindelijk de keuken verbouwd gaat worden.

Heeft er iemand wel eens oliebollen met zuurdesem gebakken? Ik heb het zelf niet geprobeerd maar ik denk wel dat het mogelijk is.
pi_158795760
Ik neem de topictitel ter harte en ben vandaag begonnen met een zuurdesem (op de Levine manier). Ik ben benieuwd hoe 't zal gaan, en ik kom vast nog wel allerlei vragen stellen :D
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_158796076
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 19:30 schreef Lot_1 het volgende:
Ik neem de topictitel ter harte en ben vandaag begonnen met een zuurdesem (op de Levine manier). Ik ben benieuwd hoe 't zal gaan, en ik kom vast nog wel allerlei vragen stellen :D
:W succes!
  dinsdag 5 januari 2016 @ 20:32:41 #29
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_158856793
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 16:48 schreef davo1979 het volgende:
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?
Het lukte mij zelfs nog om een 3 weken oude niet gevoede desem na een vakantie weer volledig tot leven te wekken :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 5 januari 2016 @ 21:07:16 #30
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158857951
M'n zuurdesembrood met dit recept (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) is gelukt. Het rijzen viel me wat tegen en ik heb het ook veel langer laten rijzen dan in de beschrijving staat, maar in de oven is het nog een heel eind omhoog gegaan.



Moet dat deeg trouwens zo nat en plakkerig zijn of mag je het ook wat droger maken?
pi_158859566
no-knead-broodjes waren jum :9

Heb kristalbloem, patentbloem en roggemeel gebruikt.

Net het boek van Levine besteld omdat het zelf bakken zo goed bevallen is :D
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_158860698
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 21:07 schreef qltel het volgende:
M'n zuurdesembrood met dit recept (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) is gelukt. Het rijzen viel me wat tegen en ik heb het ook veel langer laten rijzen dan in de beschrijving staat, maar in de oven is het nog een heel eind omhoog gegaan.

[ afbeelding ]

Moet dat deeg trouwens zo nat en plakkerig zijn of mag je het ook wat droger maken?
Ziet er mooi uit hoor! Was het ook lekker?

Mijn zuurdesem lijkt het oké te doen, hij (of zou het een 'zij' zijn? :P) was behoorlijk gegroeid vandaag. *O*
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 6 januari 2016 @ 08:23:06 #33
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158865364
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 22:39 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Ziet er mooi uit hoor! Was het ook lekker?

Mijn zuurdesem lijkt het oké te doen, hij (of zou het een 'zij' zijn? :P) was behoorlijk gegroeid vandaag. *O*
Ja hoor, was lekker. Ik moet wel zeggen dat het qua smaak niet veel scheelt met een gistbrood, maar het is wel veel steviger. En dan steviger niet als compact ofzo, maar het heeft een andere bite.

Mijn desem groeit ook elke dag en dan een paar uur later wordt hij weer kleiner. It's alive.. :)
pi_158865408
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 08:23 schreef qltel het volgende:

[..]

Ja hoor, was lekker. Ik moet wel zeggen dat het qua smaak niet veel scheelt met een gistbrood, maar het is wel veel steviger. En dan steviger niet als compact ofzo, maar het heeft een andere bite.

Mijn desem groeit ook elke dag en dan een paar uur later wordt hij weer kleiner. It's alive.. :)
je kan hem in de koelkast zetten als niet dagelijks er mee bakt.
Volgens mij is het grootste verschil bij zuurdesem de andere structuur door de lange rijstijd
  woensdag 6 januari 2016 @ 08:32:07 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158865456
quote:
1s.gif Op woensdag 6 januari 2016 08:28 schreef computergirl het volgende:

[..]

je kan hem in de koelkast zetten als niet dagelijks er mee bakt.
Volgens mij is het grootste verschil bij zuurdesem de andere structuur door de lange rijstijd
Zuurdesem geeft je ook de mogelijkheid bv een deeg van roggemeel te laten rijzen. Met gist lukt dat niet.
Verder geeft zuurdesem een mooie smaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 6 januari 2016 @ 09:14:48 #36
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158865877
quote:
1s.gif Op woensdag 6 januari 2016 08:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zuurdesem geeft je ook de mogelijkheid bv een deeg van roggemeel te laten rijzen. Met gist lukt dat niet.
Verder geeft zuurdesem een mooie smaak
Ik vond de smaak niet opvallend anders, maar dat staat ook bij dit recept. Ik denk dat ik het de volgende keer eens een nachtje in de koelkast laat overnachten.

Een deeg met roggemeel lijkt me ook wel leuk/anders. Is dat simpelweg alle tarwemeel vervangen door roggemeel of komt er meer bij kijken?
pi_158870145
Mijn desem groeit heel hard :D (dag 4)

freedom is just another word for nothing left to lose
pi_158870533
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 12:59 schreef Lot_1 het volgende:
Mijn desem groeit heel hard :D (dag 4)

[ afbeelding ]
wow!
pi_158872504
Wat is een aanrader om door te lezen op internet als je meer wilt weten over desembrood? Ik heb dus de blog 'Hoe maak je zuurdesem' van Levine doorgelezen, maar verder weet ik er weinig van. Tips?
freedom is just another word for nothing left to lose
  woensdag 6 januari 2016 @ 14:34:02 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158872630
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 09:14 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik vond de smaak niet opvallend anders, maar dat staat ook bij dit recept. Ik denk dat ik het de volgende keer eens een nachtje in de koelkast laat overnachten.

Een deeg met roggemeel lijkt me ook wel leuk/anders. Is dat simpelweg alle tarwemeel vervangen door roggemeel of komt er meer bij kijken?
Zou bij Roggemeel vooral naar recepten met roggemeel kijken, water/meel verhoudingen zijn anders oa.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158874565
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 14:28 schreef Lot_1 het volgende:
Wat is een aanrader om door te lezen op internet als je meer wilt weten over desembrood? Ik heb dus de blog 'Hoe maak je zuurdesem' van Levine doorgelezen, maar verder weet ik er weinig van. Tips?
The Fresh Loaf vond ik wel fijn :)
pi_158875634
Thanks, ik ben al lekker aan het lezen.
Levine is de enige Nederlandse die hier veel over schrijft, of niet?
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_158880146
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 21:59 schreef roos85 het volgende:
.

Net het boek van Levine besteld omdat het zelf bakken zo goed bevallen is :D
no iemand met het Levine boek :D
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/
pi_158888526
quote:
1s.gif Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:

[..]

no iemand met het Levine boek :D
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/
Lijkt me tof! :D
pi_158893524
quote:
1s.gif Op woensdag 6 januari 2016 23:08 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Lijkt me tof! :D
Mij ook!
pi_158893653
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 09:31 schreef Bleie het volgende:

[..]

Mij ook!
*O*
pi_158894132
Ik heb alleen geen zuurdesem (misschien toch maar weer eens opstarten?)...
pi_158894683
quote:
1s.gif Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:

[..]

no iemand met het Levine boek :D
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/
Leuk idee :D
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_158894744
Hier nog foto's van mijn eerste no-knead-broodjes:






Edit: Had geen bakpapier meer, dus de broodjes gebakken op aluminiumfolie wat ik had ingevet en bebloemd. Vandaar dat er aardig wat bloem op de broodjes zit.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 7 januari 2016 @ 11:29:50 #50
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158895508
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 10:51 schreef roos85 het volgende:
Hier nog foto's van mijn eerste no-knead-broodjes:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Edit: Had geen bakpapier meer, dus de broodjes gebakken op aluminiumfolie wat ik had ingevet en bebloemd. Vandaar dat er aardig wat bloem op de broodjes zit.
Dat ziet er helemaal niet slecht uit, er zit alleen inderdaad wat veel bloem aan.. :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')