SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Filmpje vanVincent Talleu
:
Wat resultaten van uit het vorige topic
Zo-is-dat
Grutsk
Minilot
Isegrim
Helsinki
Computergirl
Trusten
Bleie
qltel
[ Bericht 4% gewijzigd door qltel op 30-12-2015 08:11:57 ]![]()
Laatste bericht:
Heeeelp!!
Ik heb vandaag mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Ik vond het echter slecht rijzen. Ik heb het al een uur of 2 langer laten rijzen dan in het recept staat en aangezien ik toen het idee had dat er weinig gebeurde heb ik toch maar in de oven gedaan. In de oven is het nog wel wat gerezen, maar fenomenaal is het allemaal niet. Dit is het recept wat ik heb gebruikt en dit is het resultaat.
Moet ik het toch nog langer laten rijzen, of wellicht een andere methode gebruiken?![]()
Ik gok toch langer laten rijzen. Je hebt volkorenmeel gebruikt denk ik, dat is best zwaar voor zuurdesem. Was deeg wel verdubbeld bij eerste en tweede rijs?
En hoe smaakt hij![]()
De smaak is prima. Ik heb idd volkorenmeel gebruikt zoals ook in het recept staat. Dit recept gaat overigens uit van 2x vouwen en 1x vormen en het rijzen viel me dus ook wat tegen. Of het verdubbeld was vind ik altijd wat lastig, zeker omdat er weinig tijd zat tussen de 2x vouwen en het vormen.quote:Op dinsdag 29 december 2015 21:09 schreef computergirl het volgende:
Ik gok toch langer laten rijzen. Je hebt volkorenmeel gebruikt denk ik, dat is best zwaar voor zuurdesem. Was deeg wel verdubbeld bij eerste en tweede rijs?
En hoe smaakt hij![]()
Qltel, ik kreeg deze ooit van Maximus aangeraden als eerste zuurdesemtest: www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
Volkoren is dan ook wat lastiger te maken, heeft meer tijd nodig etc. De norwich lukte altijd![]()
![]()
Okee, dan ga ik die eens proberen, bedankt voor de tip. Ik moet wel even wat termen vanuit het Engels in het Nederlands vertalen, maar dat zal wel goed komen. (ben er nu al achter dat rye flour roggebloem is..quote:Op woensdag 30 december 2015 09:36 schreef douche-eendje het volgende:
Qltel, ik kreeg deze ooit van Maximus aangeraden als eerste zuurdesemtest: www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
Volkoren is dan ook wat lastiger te maken, heeft meer tijd nodig etc. De norwich lukte altijd)
![]()
whole rye hebben ze het over, volgens mij is dat volkorenroggemeelquote:Op woensdag 30 december 2015 09:44 schreef qltel het volgende:
[..]
Okee, dan ga ik die eens proberen, bedankt voor de tip. Ik moet wel even wat termen vanuit het Engels in het Nederlands vertalen, maar dat zal wel goed komen. (ben er nu al achter dat rye flour roggebloem is..)
![]()
Denk ik ook, en dat komt mooi uit, want dat heb ik nog staan..quote:Op woensdag 30 december 2015 11:11 schreef computergirl het volgende:
[..]
whole rye hebben ze het over, volgens mij is dat volkorenroggemeel![]()
De norwich sourdough is inderdaad een heel fijn en erg lekker recept om mee te beginnen! Ook mijn eerste zuurdesem geweest en ook als tip van maximus![]()
Maak het nog steeds geregeld![]()
![]()
Roggemeel inderdaad. En overnacht in de koelkast in een banneton met theedoek erover deed dit brood echt veel goeds.quote:Op woensdag 30 december 2015 11:15 schreef qltel het volgende:
[..]
Denk ik ook, en dat komt mooi uit, want dat heb ik nog staan..
Volgend jaar hoop ik ook weer te kunnen gaan bakken. Nu alleen een slechte combimagnetron tot mijn beschikking, volgend jaar een huis met nog uit te zoeken keuken > dus een fatsoenlijke oven
Maximustoch zijn reeks, deze
[ Bericht 7% gewijzigd door douche-eendje op 30-12-2015 15:26:18 ]![]()
Ik ga het eens proberen. Maar dan wel in een broodblik..quote:Op woensdag 30 december 2015 15:16 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Roggemeel inderdaad. En overnacht in de koelkast in een banneton met theedoek erover deed dit brood echt veel goeds.![]()
![]()
Hi![]()
Van het weekend wil ik graag de no-knead-broodjes maken.
In het recept staat dat ik bread flour nodig heb. Wat kan ik hier het beste gebruiken?![]()
En het resultaatquote:Op woensdag 30 december 2015 11:10 schreef computergirl het volgende:
Ik heb deze nu in de eerste rijs staan:
http://uitdekeukenvanarde(...)et-sesamzaadjes.html
Zuurdesemkorst is lastig snijden, mijn duim ging beter
[ Bericht 11% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 30-12-2015 22:25:39 ]![]()
Gewone witte bloem werkt primaquote:Op woensdag 30 december 2015 17:45 schreef roos85 het volgende:
Hi![]()
Van het weekend wil ik graag de no-knead-broodjes maken.
In het recept staat dat ik bread flour nodig heb. Wat kan ik hier het beste gebruiken?
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
ziet er goed uitquote:Op donderdag 31 december 2015 20:35 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
Stokbrood gebakken.
![]()
![]()
Geen stokbrood zo lekker als eigen gebakken!quote:Op donderdag 31 december 2015 20:35 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
Stokbrood gebakken.
![]()
![]()
Het ziet er inderdaad uit als stokbrood..![]()
Vandaag geen brood gebakken maar wel heel de dag bezig geweest met oliebollen.
Zonder....
... en met vulling.
Niet uit een pakje, maar met bloem en gist en nog wat andere bestanddelen. Het heeft bij elkaar 3,5 uur staan rijzen en is daarbij 5x teruggeslagen. Hierdoor zijn ze heel erg luchtig en ook erg lekker.
En ook nog appelbeignets met zelfgemaakt bladerdeeg..
Fijne jaarwisseling allemaal.![]()
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?![]()
Ja, dat kanquote:Op vrijdag 1 januari 2016 16:48 schreef davo1979 het volgende:
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
ik heb dus een heel groot stuk gist over van het oliebollen bakken.
daarom wil ik een aantal broden bakken, aantal jaar terug veel gedaan maar dus al even niet.
kan iemand mij recept aanraden?![]()
Het no-knead brood van Vincent? Kan niet mislukken. Zie filmpje in OP.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:42 schreef isax het volgende:
ik heb dus een heel groot stuk gist over van het oliebollen bakken.
daarom wil ik een aantal broden bakken, aantal jaar terug veel gedaan maar dus al even niet.
kan iemand mij recept aanraden?![]()
Zal mijn gezicht hier ook weer eens laten zien. De afgelopen weken lekker doorgebakken. In plaats van een kerstkaart bij directe familie een kerstbrood bezorgd.
Mijn zuurdesem had ik iet wat mishandeld maar die heeft me na een paar weken niet verzorgen en daarna vertroetelen inmiddels vergeven.
Nu aan het voorbakken. Iedere week 1 brood te veel bakken voor de vriezer voordat ik 4 weken niet kan bakken omdat eindelijk de keuken verbouwd gaat worden.
Heeft er iemand wel eens oliebollen met zuurdesem gebakken? Ik heb het zelf niet geprobeerd maar ik denk wel dat het mogelijk is.![]()
Ik neem de topictitel ter harte en ben vandaag begonnen met een zuurdesem (op de Levine manier). Ik ben benieuwd hoe 't zal gaan, en ik kom vast nog wel allerlei vragen stellen
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
quote:Op zondag 3 januari 2016 19:30 schreef Lot_1 het volgende:
Ik neem de topictitel ter harte en ben vandaag begonnen met een zuurdesem (op de Levine manier). Ik ben benieuwd hoe 't zal gaan, en ik kom vast nog wel allerlei vragen stellensucces!
![]()
Het lukte mij zelfs nog om een 3 weken oude niet gevoede desem na een vakantie weer volledig tot leven te wekkenquote:Op vrijdag 1 januari 2016 16:48 schreef davo1979 het volgende:
vraagje: ik ben dus gister vergeten de zuurdesem te voeden, ik moet nog 2 dagen. Kan ik het gewoon vandaag en morgen doen of heb ik het nu verprutst?
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
M'n zuurdesembrood met dit recept (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) is gelukt. Het rijzen viel me wat tegen en ik heb het ook veel langer laten rijzen dan in de beschrijving staat, maar in de oven is het nog een heel eind omhoog gegaan.
Moet dat deeg trouwens zo nat en plakkerig zijn of mag je het ook wat droger maken?![]()
no-knead-broodjes waren jum![]()
Heb kristalbloem, patentbloem en roggemeel gebruikt.
Net het boek van Levine besteld omdat het zelf bakken zo goed bevallen is![]()
![]()
Ziet er mooi uit hoor! Was het ook lekker?quote:Op dinsdag 5 januari 2016 21:07 schreef qltel het volgende:
M'n zuurdesembrood met dit recept (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) is gelukt. Het rijzen viel me wat tegen en ik heb het ook veel langer laten rijzen dan in de beschrijving staat, maar in de oven is het nog een heel eind omhoog gegaan.
[ afbeelding ]
Moet dat deeg trouwens zo nat en plakkerig zijn of mag je het ook wat droger maken?
Mijn zuurdesem lijkt het oké te doen, hij (of zou het een 'zij' zijn?) was behoorlijk gegroeid vandaag.
freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Ja hoor, was lekker. Ik moet wel zeggen dat het qua smaak niet veel scheelt met een gistbrood, maar het is wel veel steviger. En dan steviger niet als compact ofzo, maar het heeft een andere bite.quote:Op dinsdag 5 januari 2016 22:39 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Ziet er mooi uit hoor! Was het ook lekker?
Mijn zuurdesem lijkt het oké te doen, hij (of zou het een 'zij' zijn?) was behoorlijk gegroeid vandaag.
Mijn desem groeit ook elke dag en dan een paar uur later wordt hij weer kleiner. It's alive..![]()
![]()
je kan hem in de koelkast zetten als niet dagelijks er mee bakt.quote:Op woensdag 6 januari 2016 08:23 schreef qltel het volgende:
[..]
Ja hoor, was lekker. Ik moet wel zeggen dat het qua smaak niet veel scheelt met een gistbrood, maar het is wel veel steviger. En dan steviger niet als compact ofzo, maar het heeft een andere bite.
Mijn desem groeit ook elke dag en dan een paar uur later wordt hij weer kleiner. It's alive..
Volgens mij is het grootste verschil bij zuurdesem de andere structuur door de lange rijstijd![]()
Zuurdesem geeft je ook de mogelijkheid bv een deeg van roggemeel te laten rijzen. Met gist lukt dat niet.quote:Op woensdag 6 januari 2016 08:28 schreef computergirl het volgende:
[..]
je kan hem in de koelkast zetten als niet dagelijks er mee bakt.
Volgens mij is het grootste verschil bij zuurdesem de andere structuur door de lange rijstijd
Verder geeft zuurdesem een mooie smaakIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ik vond de smaak niet opvallend anders, maar dat staat ook bij dit recept. Ik denk dat ik het de volgende keer eens een nachtje in de koelkast laat overnachten.quote:Op woensdag 6 januari 2016 08:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zuurdesem geeft je ook de mogelijkheid bv een deeg van roggemeel te laten rijzen. Met gist lukt dat niet.
Verder geeft zuurdesem een mooie smaak
Een deeg met roggemeel lijkt me ook wel leuk/anders. Is dat simpelweg alle tarwemeel vervangen door roggemeel of komt er meer bij kijken?![]()
wow!quote:Op woensdag 6 januari 2016 12:59 schreef Lot_1 het volgende:
Mijn desem groeit heel hard(dag 4)
[ afbeelding ]![]()
Wat is een aanrader om door te lezen op internet als je meer wilt weten over desembrood? Ik heb dus de blog 'Hoe maak je zuurdesem' van Levine doorgelezen, maar verder weet ik er weinig van. Tips?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
Zou bij Roggemeel vooral naar recepten met roggemeel kijken, water/meel verhoudingen zijn anders oa.quote:Op woensdag 6 januari 2016 09:14 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik vond de smaak niet opvallend anders, maar dat staat ook bij dit recept. Ik denk dat ik het de volgende keer eens een nachtje in de koelkast laat overnachten.
Een deeg met roggemeel lijkt me ook wel leuk/anders. Is dat simpelweg alle tarwemeel vervangen door roggemeel of komt er meer bij kijken?In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
The Fresh Loaf vond ik wel fijnquote:Op woensdag 6 januari 2016 14:28 schreef Lot_1 het volgende:
Wat is een aanrader om door te lezen op internet als je meer wilt weten over desembrood? Ik heb dus de blog 'Hoe maak je zuurdesem' van Levine doorgelezen, maar verder weet ik er weinig van. Tips?![]()
![]()
Thanks, ik ben al lekker aan het lezen.
Levine is de enige Nederlandse die hier veel over schrijft, of niet?freedom is just another word for nothing left to lose![]()
no iemand met het Levine boekquote:Op dinsdag 5 januari 2016 21:59 schreef roos85 het volgende:
.
Net het boek van Levine besteld omdat het zelf bakken zo goed bevallen is![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/![]()
Lijkt me tof!quote:Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
no iemand met het Levine boek![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/![]()
![]()
Leuk ideequote:Op woensdag 6 januari 2016 19:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
no iemand met het Levine boek![]()
We moeten eens met z'n allen hetzelfde recept maken zoals in http://pinchmysalt.com/the-bba-challenge/![]()
![]()
Hier nog foto's van mijn eerste no-knead-broodjes:
Edit: Had geen bakpapier meer, dus de broodjes gebakken op aluminiumfolie wat ik had ingevet en bebloemd. Vandaar dat er aardig wat bloem op de broodjes zit.![]()
Dat ziet er helemaal niet slecht uit, er zit alleen inderdaad wat veel bloem aan..quote:Op donderdag 7 januari 2016 10:51 schreef roos85 het volgende:
Hier nog foto's van mijn eerste no-knead-broodjes:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Edit: Had geen bakpapier meer, dus de broodjes gebakken op aluminiumfolie wat ik had ingevet en bebloemd. Vandaar dat er aardig wat bloem op de broodjes zit.![]()
Forum Opties Forumhop: Hop naar: