http://www.telegraaf.nl/b(...)rbod_gedrocht__.htmlquote:Tasjesverbod gedrocht
door Jan-Willem Navis
DEN HAAG -
Winkeliers zitten met hun handen in het haar door het komende verbod op het gratis weggeven van plastic tassen. Dat gaat op 1 januari in, maar winkeliers weten nauwelijks waar ze aan toe zijn.
In oktober werd het verbod in regeltjes gegoten. Tot grote schrik van veel winkeliers werden van het ene op het andere moment ook papieren tassen met een flinterdun plastic laagje taboe verklaard. Veel modewinkeliers hadden juist dit soort tassen besteld om na de jaarwisseling mee te geven aan hun klanten.
Het gaat om stevig papier waarin soms maar 3 procent plastic is verwerkt, om de buitenkant wat te laten glimmen en te voorkomen dat bij de minste miezerbuien de tas kapot scheurt. De fabrikanten van deze tassen en de brancheorganisatie voor modewinkeliers Inretail gingen ervan uit dat deze zogeheten gelamineerde papieren tassen buiten het verbod zouden vallen.
Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu kijkt niet naar de samenstelling van de grondstoffen, maar alleen naar de oppervlakte van de tas aan de buitenkant. „Een gelamineerde tas is papier, verpakt in plastic. En dat mag niet”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma (Milieu).
Klap
Met name voor kleine middenstanders is deze plotselinge andere definitie een klap, vertelt Femke den Hartog van Inretail. „Zij doen vaak een paar jaar met een voorraad tassen.”
De brancheorganisatie vroeg dit voorjaar al aan het ministerie om een definitie van plastic te geven, zodat ondernemers zich goed konden voorbereiden. Antwoord bleef uit, tot in oktober ineens vastlag dat de luxe papieren tassen in de ban werden gedaan. Den Hartog vreest vanaf volgende week vervelende discussies bij de kassa. „Klanten zien een gelamineerde papieren tas natuurlijk als een papieren tas en niet als een van plastic.”
Het wordt komend jaar niet verboden om plastic tassen mee te geven, maar hier moeten winkeliers hun klanten wel voor laten betalen. Het ministerie heeft een richtprijs bedacht van 25 cent per tas, een bedrag waarover bovendien BTW moet worden betaald.
'Dat staat niet'
Dat willen modewinkeliers niet, vertelt Paul Jacobs, die een luxe kledingzaak bestiert in Weert. „Als mensen net voor een paar honderd euro kleding hebben gekocht, ga je ze niet nog een kwartje vragen voor een tasje. Dat staat gewoon niet.”
Han Landman, eigenaar van een schoenenboetiek in Huizen, is het met hem eens. „Het is echt niet zo dat wij niet willen meewerken aan een beter milieu, we zien het nut van de maatregelen in. Maar zorg dan wel dat je alles netjes en vooral op tijd regelt.”
Hij vertelt dat zelfs de producent van zijn tassen niet weet hoe de regels precies uitpakken. „Je hebt tassen van textiel, daar zit ook een beetje plastic door tegen de regen. Mogen die straks ook niet meer gratis worden meegegeven?”
De woordvoerder van Dijksma kan op deze vraag geen antwoord geven. En dat geldt volgens de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier- en Verpakkingsmaterialen (NVGP) voor meer mensen op het departement. „Volgens de definitie die het ministerie hanteert, vallen niet alleen synthetische, maar ook biologische polymeren onder de regeling. Daardoor mogen feitelijk ook papier, jute en linnen tassen niet gratis worden weggegeven”, stelt de brancheorganisatie.
Handhaven
Bij navraag werd de NVGP door het ministerie doorgestuurd naar de Inspectie Leefomgeving en Transport, die de naleving van het verbod moet handhaven. Deze stuurde de groothandelaars door naar het Meldpunt Verpakkingen, dat ook geen antwoord wist en doorverwees naar het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. „En daar zeiden ze tegen ons dat we bij het ministerie moesten zijn”, verzucht Erna de Graaf van de NVGP.
Het ministerie maakte een folder voor ondernemers, zodat die zich op de vraag voor kunnen bereiden. Wie dacht dat de kwestie daarin zou worden afgedaan, vergist zich. „Voor meer informatie over het soort plastic tassen kunt u terecht bij de leverancier”, staat er. Wel maakt de overheid duidelijk dat papieren en stoffen tassen wel gratis mogen worden verstrekt.
Chaos
Volgens Den Hartog van Inretail is de chaos ontstaan omdat de inmiddels vertrokken staatssecretaris Mansveld faalde om de wens van haar eigen PvdA in heldere regelgeving om te zetten. Tekenend is dat het verbod de komende maanden nauwelijks gehandhaafd gaat worden. „Eerst kijken we hoe de naleving is, met steekproeven”, zegt een woordvoerder.
Als het aan de PvdA en andere voorstanders van het verbod had gelegen, zoals de ChristenUnie en de SP, dan waren winkeliers gelijk keihard aangepakt met forse boetes. Maar op de laatste dag voor het kerstreces nam de Tweede Kamer een VVD-voorstel aan om hier voorlopig van af te zien. Het ministerie heeft geen termijn vastgeplakt aan de omschrijving ‘voorlopig’.
Schoenenwinkelier Landman kan er desondanks nog steeds met zijn pet niet bij. „De winkelketens vallen bij bosjes om in de drukste maand van het jaar, middenstanders moeten alle zeilen bijzetten om op internet mee te kunnen. En wat doet de overheid? Die zadelt ons op met stress over tassen
want als je naar de markt gaat om inkopen te doen kan je nooit van te voren bedenken om zelf een boodschappentas mee te nemenquote:Op zondag 27 december 2015 10:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Zie straks de chaos al op de markt,
succes je aardappels en aardbeien daar in te doenquote:Op zondag 27 december 2015 10:24 schreef computergirl het volgende:
[..]
want als je naar de markt gaat om inkopen te doen kan je nooit van te voren bedenken om zelf een boodschappentas mee te nemen
quote:Op zondag 27 december 2015 10:29 schreef longinus het volgende:
Het zat er al langer aan te komen, geen plastic tasjes meer.
Lamineren met bio degradable ( of zoiets) plastic is ook mogenlijk, gewoon hersens gebruiken.
Als je trouwens een duurzame tas meegeeft gaan ze ook nog reclame lopen met andere boodschappen erin, dus buig het om in duurzaamheid.
Belast wel alle rommel van de macdonalds en zo, die troep vind je overal.
quote:olgens de definitie die het ministerie hanteert, vallen niet alleen synthetische, maar ook biologische polymeren onder de regeling.
En dan ligt die troep er ineens niet meer?quote:Op zondag 27 december 2015 10:29 schreef longinus het volgende:
.
Belast wel alle rommel van de macdonalds en zo, die troep vind je overal.
Niet je eten laten bezorgenquote:Op zondag 27 december 2015 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
succes je aardappels en aardbeien daar in te doen
Hoe willen ze een dergelijk verbod naleven? Met een cordon politie die controleert of er geen plastic tas onder de toonbank wordt meegegeven?quote:Op zondag 27 december 2015 10:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
http://www.telegraaf.nl/b(...)rbod_gedrocht__.html
Waanzin van de regeloverheid
Zie straks de chaos al op de markt,
De ophef is ontstaan over de "luxe papierentassen" van voornamelijk modezaken. Het lijkt mij sterk dat je die bij de aardappelkraam krijgt op de markt.quote:Op zondag 27 december 2015 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
succes je aardappels en aardbeien daar in te doen
Papierenzakken? Werken ze in Amsterdam al jaren mee.quote:Op zondag 27 december 2015 10:39 schreef Janneke141 het volgende:
Lang leve de maakbare samenleving. Hoe zit het trouwens met de afhaalchinees en de friettent?
Ja, dat zal wel. Ben benieuwd.quote:Op zondag 27 december 2015 10:40 schreef Ryon het volgende:
[..]
Papierenzakken? Werken ze in Amsterdam al jaren mee.
Hier krijg je gewoon een papieren draagtas.quote:Op zondag 27 december 2015 10:39 schreef Janneke141 het volgende:
Lang leve de maakbare samenleving. Hoe zit het trouwens met de afhaalchinees en de friettent?
quote:Op zondag 27 december 2015 10:40 schreef Ryon het volgende:
[..]
De ophef is ontstaan over de "luxe papierentassen" van voornamelijk modezaken. Het lijkt mij sterk dat je die bij de aardappelkraam krijgt op de markt.
Je fruit kan je meekrijgen in een stevige papierenzak en als je 5 kilo aardappelen nodig hebt dan is een boodschappentas sowieso al handig. Juist de marktkoopmannen hebben relatief weinig problemen met deze regeling.
Dus ook papier.quote:volgens de definitie die het ministerie hanteert, vallen niet alleen synthetische, maar ook biologische polymeren onder de regeling.
Nee, dat is een opvatting van de brancheorganisatie zelf die daarmee op de stoel is gaan zitten van de staatssecretaris.quote:Op zondag 27 december 2015 10:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Dus ook papier.
Als je dit strikt uitlegt zijn papieren zakken straks ook voor 25cent plus btw uit te leggen
Deze regelgeving is gewoon een gedrocht, heeft niets met milieu te maken maar alles met politiek en regelzucht
Zijn die wel 100% papier dan?quote:Op zondag 27 december 2015 10:40 schreef Ryon het volgende:
[..]
Papierenzakken? Werken ze in Amsterdam al jaren mee.
Volgens mij mag dat wel. Ik kan me overgens nog best de grote bruine boodschappentas van mijn moeder herinneren. Daar gingen alle aankopen in.quote:Op zondag 27 december 2015 10:45 schreef Janneke141 het volgende:
Waar kan ik me trouwens aanmelden als plastictassencontroleambtenaar? En is er al een online meldpunt geopend voor winkeliers die hun klanten toch een plastic tasje geven?
Mag je bij de supermarkt je sperziebonen nog wel in een plastic zakje gooien, of moet dat ook papier worden?
Nou, dat is dan een foute aanname. Hebben ze hun klanten en leden mooi genaaid hoor.quote:De fabrikanten van deze tassen en de brancheorganisatie voor modewinkeliers Inretail gingen ervan uit dat deze zogeheten gelamineerde papieren tassen buiten het verbod zouden vallen.
Er zijn enkele situaties (uitzonderingen op het verbod) waarbij consumenten wel gratis een zeer dun plastic tasje (dunner dan 0,0015 millimeter) mogen krijgen. Het gaat om de volgende situaties:quote:Op zondag 27 december 2015 10:45 schreef Janneke141 het volgende:
Waar kan ik me trouwens aanmelden als plastictassencontroleambtenaar? En is er al een online meldpunt geopend voor winkeliers die hun klanten toch een plastic tasje geven?
Mag je bij de supermarkt je sperziebonen nog wel in een plastic zakje gooien, of moet dat ook papier worden?
Wel fijn als jouw vis van je groente is gescheiden. Helemaal handig als het bloed niet in je stoffen tas in trektquote:Op zondag 27 december 2015 10:24 schreef computergirl het volgende:
[..]
want als je naar de markt gaat om inkopen te doen kan je nooit van te voren bedenken om zelf een boodschappentas mee te nemen
Waarom?quote:Op zondag 27 december 2015 11:05 schreef danos het volgende:
Plastics tassen bij de supermarkten moeten ze gewoon 2 euro per stuk maken. Al die mofo's die te lui zijn om zelf een tasje mee te nemen...
Volgens mij zijn die dingen bij de Appie al een euro. Dat eurootje extra maakt dan ook niet veel veel meer uit.quote:Op zondag 27 december 2015 11:05 schreef danos het volgende:
Plastics tassen bij de supermarkten moeten ze gewoon 2 euro per stuk maken. Al die mofo's die te lui zijn om zelf een tasje mee te nemen...
Om mensen de stimuleren zelf een tas mee te nemen en anders betaal je lekker de hoofdprijs voor de stukje plastic.quote:
Dat beantwoorde de vraag niet waarom zou je dat willen doen?quote:Op zondag 27 december 2015 11:08 schreef danos het volgende:
[..]
Om mensen de stimuleren zelf een tas mee te nemen en anders betaal je lekker de hoofdprijs voor de stukje plastic.
Om minder afhankelijk te zijn van olie uit de Islamitische Staat natuurlijkquote:Op zondag 27 december 2015 11:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat beantwoorde de vraag niet waarom zou je dat willen doen?
We hebben een brief gehad waarin staat dat er een overgangsperiode van 3 maanden zal zijn waarin geen boetes uitgedeeld zullen worden. Daarna zullen eerst een hoop waarschuwingen uitgedeeld worden voordat je de eerste boete krijgt.quote:Op zondag 27 december 2015 10:38 schreef Elzies het volgende:
[..]
Hoe willen ze een dergelijk verbod naleven? Met een cordon politie die controleert of er geen plastic tas onder de toonbank wordt meegegeven?
quote:Op zondag 27 december 2015 10:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Waanzin van de regeloverheid
Zie straks de chaos al op de markt,
Dit. Dat openbare toiletten niet gratis zijn is een veel groter probleemquote:Op zondag 27 december 2015 11:46 schreef nietzman het volgende:
Over twee maanden is iedereen weer gewend en kraait er geen haan meer naar.
Waarom zou het in vredesnaam de taak van de overheid zijn om de burger zo op gedrag te sturen?quote:Op zondag 27 december 2015 11:44 schreef Servicemonster het volgende:
Inderdaad. Gewoon zelf eenmalig een tas kopen en meenemen.
Als je met deze maatregel voorkomt dat er honderdduizenden tasjes worden weggegeven en net zo snel in de afvalbak terecht komen, waarom niet?
Uhm, de overheid doet niets anders dan de burger op gedrag te sturen. Vooral omdat de burger er zonder sturing een gigantische puinhoop van maakt. Omdat de burger tegenwoordig een individualistische lamlul is en een beetje sociale controle eigenlijk niet meer bestaat.quote:Op zondag 27 december 2015 12:07 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Waarom zou het in vredesnaam de taak van de overheid zijn om de burger zo op gedrag te sturen?
In Afrika is zo'n beetje elke boom in de buurt van de stad een kerstboom van wegwaaiplastic vanwege de gebrekkige vuilnisdiensten dus goed dat ze het daar beginnen te snappen en zowat voorop lopen op dit gebiedquote:Op zondag 27 december 2015 11:01 schreef BrandX het volgende:
mee eens dat het overregelneverigheid pur sang is, maar op zichzelf is het geen probleem. In Rwanda is plastic tassen en plastic flesjes verboden (je mag het zelfs niet meenemen het land in) en iedereen doet daar kilo's boodschappen aan fruit etc. in papieren tassen
Als ik even door de tendentieuze toonzetting van De Telegraaf heen lees dan zie ik vooral ondernemers die aannames doen over de regelgeving die hen het beste uitkomt, die totaal inflexibel zijn en alles bij het oude willen laten, en het volkomen vanzelfsprekend vinden om een materiaal dat eeuwig blijft bestaan en eeuwig het milieu blijft beschadigen aan te bieden als wegwerpartikel.quote:Op zondag 27 december 2015 10:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
http://www.telegraaf.nl/b(...)rbod_gedrocht__.html
Waanzin van de regeloverheid
Zie straks de chaos al op de markt,
Dat klopt, maar daarmee is het nog niet een goed idee of hun taak. Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Voor zowel consumenten als ondernemers.quote:Op zondag 27 december 2015 12:09 schreef Twiitch het volgende:
Uhm, de overheid doet niets anders dan de burger op gedrag te sturen.
Over tendentieuze toonzetting gesprokenquote:Op zondag 27 december 2015 12:12 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Als ik even door de tendentieuze toonzetting van De Telegraaf heen lees dan zie ik vooral ondernemers die aannames doen over de regelgeving die hen het beste uitkomt, die totaal inflexibel zijn en alles bij het oude willen laten, en het volkomen vanzelfsprekend vinden om een materiaal dat eeuwig blijft bestaan en eeuwig het milieu blijft beschadigen aan te bieden als wegwerpartikel.
Gooi het maar over de schutting, ik de baten een ander de kosten, en dan zeuren en klagen dat de overheid daar geleidelijk iets aan wil doen. Beschamend.
aardbeien zitten in een doosjequote:Op zondag 27 december 2015 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
succes je aardappels en aardbeien daar in te doen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |