quote:
Tasjesverbod gedrocht
door Jan-Willem Navis
DEN HAAG -
Winkeliers zitten met hun handen in het haar door het komende verbod op het gratis weggeven van plastic tassen. Dat gaat op 1 januari in, maar winkeliers weten nauwelijks waar ze aan toe zijn.
In oktober werd het verbod in regeltjes gegoten. Tot grote schrik van veel winkeliers werden van het ene op het andere moment ook papieren tassen met een flinterdun plastic laagje taboe verklaard. Veel modewinkeliers hadden juist dit soort tassen besteld om na de jaarwisseling mee te geven aan hun klanten.
Het gaat om stevig papier waarin soms maar 3 procent plastic is verwerkt, om de buitenkant wat te laten glimmen en te voorkomen dat bij de minste miezerbuien de tas kapot scheurt. De fabrikanten van deze tassen en de brancheorganisatie voor modewinkeliers Inretail gingen ervan uit dat deze zogeheten gelamineerde papieren tassen buiten het verbod zouden vallen.
Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu kijkt niet naar de samenstelling van de grondstoffen, maar alleen naar de oppervlakte van de tas aan de buitenkant. „Een gelamineerde tas is papier, verpakt in plastic. En dat mag niet”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma (Milieu).
Klap
Met name voor kleine middenstanders is deze plotselinge andere definitie een klap, vertelt Femke den Hartog van Inretail. „Zij doen vaak een paar jaar met een voorraad tassen.”
De brancheorganisatie vroeg dit voorjaar al aan het ministerie om een definitie van plastic te geven, zodat ondernemers zich goed konden voorbereiden. Antwoord bleef uit, tot in oktober ineens vastlag dat de luxe papieren tassen in de ban werden gedaan. Den Hartog vreest vanaf volgende week vervelende discussies bij de kassa. „Klanten zien een gelamineerde papieren tas natuurlijk als een papieren tas en niet als een van plastic.”
Het wordt komend jaar niet verboden om plastic tassen mee te geven, maar hier moeten winkeliers hun klanten wel voor laten betalen. Het ministerie heeft een richtprijs bedacht van 25 cent per tas, een bedrag waarover bovendien BTW moet worden betaald.
'Dat staat niet'
Dat willen modewinkeliers niet, vertelt Paul Jacobs, die een luxe kledingzaak bestiert in Weert. „Als mensen net voor een paar honderd euro kleding hebben gekocht, ga je ze niet nog een kwartje vragen voor een tasje. Dat staat gewoon niet.”
Han Landman, eigenaar van een schoenenboetiek in Huizen, is het met hem eens. „Het is echt niet zo dat wij niet willen meewerken aan een beter milieu, we zien het nut van de maatregelen in. Maar zorg dan wel dat je alles netjes en vooral op tijd regelt.”
Hij vertelt dat zelfs de producent van zijn tassen niet weet hoe de regels precies uitpakken. „Je hebt tassen van textiel, daar zit ook een beetje plastic door tegen de regen. Mogen die straks ook niet meer gratis worden meegegeven?”
De woordvoerder van Dijksma kan op deze vraag geen antwoord geven. En dat geldt volgens de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier- en Verpakkingsmaterialen (NVGP) voor meer mensen op het departement. „Volgens de definitie die het ministerie hanteert, vallen niet alleen synthetische, maar ook biologische polymeren onder de regeling. Daardoor mogen feitelijk ook papier, jute en linnen tassen niet gratis worden weggegeven”, stelt de brancheorganisatie.
Handhaven
Bij navraag werd de NVGP door het ministerie doorgestuurd naar de Inspectie Leefomgeving en Transport, die de naleving van het verbod moet handhaven. Deze stuurde de groothandelaars door naar het Meldpunt Verpakkingen, dat ook geen antwoord wist en doorverwees naar het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. „En daar zeiden ze tegen ons dat we bij het ministerie moesten zijn”, verzucht Erna de Graaf van de NVGP.
Het ministerie maakte een folder voor ondernemers, zodat die zich op de vraag voor kunnen bereiden. Wie dacht dat de kwestie daarin zou worden afgedaan, vergist zich. „Voor meer informatie over het soort plastic tassen kunt u terecht bij de leverancier”, staat er. Wel maakt de overheid duidelijk dat papieren en stoffen tassen wel gratis mogen worden verstrekt.
Chaos
Volgens Den Hartog van Inretail is de chaos ontstaan omdat de inmiddels vertrokken staatssecretaris Mansveld faalde om de wens van haar eigen PvdA in heldere regelgeving om te zetten. Tekenend is dat het verbod de komende maanden nauwelijks gehandhaafd gaat worden. „Eerst kijken we hoe de naleving is, met steekproeven”, zegt een woordvoerder.
Als het aan de PvdA en andere voorstanders van het verbod had gelegen, zoals de ChristenUnie en de SP, dan waren winkeliers gelijk keihard aangepakt met forse boetes. Maar op de laatste dag voor het kerstreces nam de Tweede Kamer een VVD-voorstel aan om hier voorlopig van af te zien. Het ministerie heeft geen termijn vastgeplakt aan de omschrijving ‘voorlopig’.
Schoenenwinkelier Landman kan er desondanks nog steeds met zijn pet niet bij. „De winkelketens vallen bij bosjes om in de drukste maand van het jaar, middenstanders moeten alle zeilen bijzetten om op internet mee te kunnen. En wat doet de overheid? Die zadelt ons op met stress over tassen
http://www.telegraaf.nl/b(...)rbod_gedrocht__.htmlWaanzin van de regeloverheid
Zie straks de chaos al op de markt,