Supertof wel.quote:
ja denk het ook...jammer, dacht heel even dat ik toeschouwer was van een ster die uit gingquote:Op dinsdag 17 januari 2017 18:05 schreef FoolWithMokey het volgende:
[..]
Dat moet dan toch een wolk geweest zijn. Als een wolk hoog is en lage dichtheid heeft, dan kan ik me voorstellen dat het niet opvalt.
Bizar dat je zelf dit soort foto's kan makenquote:Op zondag 8 januari 2017 20:31 schreef Prisha het volgende:
Vorige week heeft mijn broer deze gemaakt met een Maksutov-Newtonian kijker voor astro photography. Het is een Skywatcher MN190, op een Orion Atlas Pro AZ/EQ-G met een Skywatcher Startravel 80 als guidescope.
Ik heb er afgelopen jaar een paar keer mee kunnen spelen, het is een leuk ding, niet alleen voor astrofotografie maar ook prima visuele prestaties.
Andromeda
[ link | afbeelding ]
Kijk anders op https://www.reddit.com/r/astrophotography/quote:Op dinsdag 17 januari 2017 19:18 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Bizar dat je zelf dit soort foto's kan maken![]()
Heel Hollandse vraag, maar hoeveel kost het voordat je zelf zo'n foto kan maken? (Met je eigen apparatuur dus)
met een systeem van rond de $2000, (dus ik denk 1800-2000 EUR) zou je gemakkelijk zo'n foto van eenzelfde soort kwaliteit moeten kunnen maken.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 19:18 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Bizar dat je zelf dit soort foto's kan maken![]()
Heel Hollandse vraag, maar hoeveel kost het voordat je zelf zo'n foto kan maken? (Met je eigen apparatuur dus)
Even formaat handmatig aanpassen, achter [img kun je dan =300,400 schrijven bijv.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 20:53 schreef Prisha het volgende:
Ik krijg die foto's niet kleiner? Ze worden steeds zo groot hier.
ah thanks! Gelukt. Oudere berichten lukt niet zie ik.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 21:07 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Even formaat handmatig aanpassen, achter [img kun je dan =300,400 schrijven bijv.
oeh dit is best goed gelukt! Mooiquote:Op zaterdag 28 januari 2017 13:10 schreef Martinovibes het volgende:
Gemaakt net buiten Center Parcs Hochsauerland
Helaas ook daar de vervloekte natrium verlichting
EOS 6D Tamron 24-70 @ F2,8 20 sec belicht @ ISO 2000 en hele heftige nabewerking in Photoshop
Er zijn aardig wat messier objecten op te zien!
[ afbeelding ]
Waar wil je hem primair voor gebruiken, visuele waarnemingen of astro fotografie? Dat maakt wel verschil. Verder wil je maan en planeten kunnen zien, of wil je deepsky objecten zien? Ook dat maakt een verschil.quote:Op donderdag 16 februari 2017 20:57 schreef EggsTC het volgende:
Hoi,
Voor een nieuwe hobby ben ik aan het kijken voor een sterrenkijker.
Nu zie ik op websites verschillende dingen bij verschillende sterrenkijkers;
x Maximale zinvolle vergroting
x mm lensdiameter
x mm brandpuntsafstand
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een sterrenkijker? Of heeft iemand hier misschien tips wat goede en wat minder goede typen/merken zijn?
Alvast bedankt!
Oh ja, nog een tip: op 3, 4 en 5 maart zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen 2017.quote:Op donderdag 16 februari 2017 20:57 schreef EggsTC het volgende:
Hoi,
Voor een nieuwe hobby ben ik aan het kijken voor een sterrenkijker.
Nu zie ik op websites verschillende dingen bij verschillende sterrenkijkers;
x Maximale zinvolle vergroting
x mm lensdiameter
x mm brandpuntsafstand
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een sterrenkijker? Of heeft iemand hier misschien tips wat goede en wat minder goede typen/merken zijn?
Alvast bedankt!
Bedankt voor je uitgebreide reactie.quote:Op vrijdag 17 februari 2017 13:28 schreef Prisha het volgende:
[..]
Waar wil je hem primair voor gebruiken, visuele waarnemingen of astro fotografie? Dat maakt wel verschil. Verder wil je maan en planeten kunnen zien, of wil je deepsky objecten zien? Ook dat maakt een verschil.
Ook de draagbaarheid. Wil je hem altijd op één plek opzetten of moet hij mee te nemen zijn zodat je ook op andere plekken redelijk gemakkelijk je scoop op kan zetten.
Die dingen zul je eerst voor jezelf moeten weten voor je er eentje uitkiest.
Wat telescopen betreft, er zijn drie soorten, refractortelescoop (maakt gebruik van een lens), een reflectortelescoop (maakt gebruik van een spiegel) en een Maksutov-Cassegraintelescoop (combinatie van beiden). Van dat laatste heb ik pagina terug een foto geplaatst. Elk heeft zijn voor en nadelen. Maar het is dus ook afhankelijk van wat je met de telescoop wilt zien
Je hebt met twee hoofdzaken te maken:
- vermogen van de telescoop om licht op te vangen > daar zorgt de diameter objectief voor. Hoe groter de diameter, hoe meer licht gevangen kan worden.
- vermogen om te vergroten > daar zorgt dan het oculair voor. Die zijn wisselbaar dus daar kun je zelf ook wat mee spelen.
De diameter objectief zou minstens 70mm moeten zijn. Hoe groter de opening, hoe beter je de vagere objecten kan zien en in beter detail. Met een van 80mm kun je bijvoorbeeld behoorlijk wat sterrenstelsels / nevels zien, maar wel van een goede donkere plek. Wil je diezelfde sterrenstelsel zien vanuit je achtertuin als dat op een plek is met lichtvervuiling, dan heb je er eentje nodig van 150 mm.
Let op dat je niet je telescoop kiest op basis van de vergroting. Als er ergens staat: 500x vergroting, dan zegt dat niets over de kwaliteit van het beeld van wat je te zien krijgt. Hier komt de brandpuntafstand om de hoek kijken. Deze is belangrijk. Hoe groter de brandpunt afstand is, hoe hoger de vergroting is.
Er wordt over het algemeen een regel gehanteerd over de maximale zinvolle vergroting, dus hoeveel vergroten met ook nog een goed kwaliteit van het beeld:
2× de diameter (in mm) van de lens of de spiegel
Dus met je diameter van 80mm dan is de maximale zinvolle vergroting 160x. Bij een hoger vergroting wordt de kwaliteit van het beeld minder.
Als laatste, de openingsverhouding, ook hierbij hangt het af wat je wilt gaan zien. Als je vooral maan en planeten wilt zien, is een verhouding 1:10 of hoger prima. Voor deepsky objecten dan zit je op een verhouding van 1:6 of lager.
En, naast de telescoop zelf zul je een mount (statief) nodig hebben, minstens zo belangrijk. Eentje die goed stabiel is en gelijkmatig werkt. Stabiel is als je er een tik tegen de buis aangeeft, het niet langer dan een seconde vibreert. Ook bij de mount is er verschil of het voor visueel is bedoelt of fotografie.
Er zijn twee soorten, een azimutaal of een parallelactisch (of equatoriale) statief. Beginners starten vaak met een azimutaal mount, die is vrij makkelijk te gebruiken. Het is alleen wel lastig om sterren goed te volgen.
De equatorial mount staat ook op die foto die ik heb geplaatst. Als je fotografie wilt doen, dan heb je deze nodig. Je doet hierbij uitlijnen met de polen (Polaris en een andere ster).
Dan heb je nog een finder nodig, elke telescoop behalve de allerkleinsten hebben die nodig. Die helpt met het richten op objecten, dat kan anders best lastig worden![]()
Er zijn nogal wat punten om rekening mee te houden. Maar nogmaals, het belangrijkste is: wat wil je ermee zien, en waar. Oh, en je budget natuurlijk![]()
Wel ontzettend leuk. Het is al spelenderwijs leren. Steeds een stapje verder gaan. En vooral genieten
quote:Op maandag 24 april 2017 08:33 schreef -CRASH- het volgende:
Mijn groot voorbeeld is overleden![]()
![]()
![]()
[Ad Astra Chriet.
Voor 21 augustus?quote:
Yep!quote:Op zondag 7 mei 2017 19:17 schreef jeroen25 het volgende:
[..]
Voor 21 augustus?
Blijf je hier in NL of ga je naar de VS?
[ afbeelding ]
http://xjubier.free.fr/en(...)7_GoogleMapFull.html
quote:
ga je speciaal voor de eclips naar de VS?quote:Op zondag 7 mei 2017 19:44 schreef Prisha het volgende:
[..]
Yep!
Ik ga naar de VS. Ik ga voor Utah, kans op onbewolkte lucht is behoorlijk groot.
Ja. Nu scheelt het dat m'n broer er woont (in LA) dus we maken er meteen een roadtrip vanquote:Op maandag 8 mei 2017 13:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
[..]
ga je speciaal voor de eclips naar de VS?
coolquote:Op maandag 8 mei 2017 14:38 schreef Prisha het volgende:
[..]
Ja. Nu scheelt het dat m'n broer er woont (in LA) dus we maken er meteen een roadtrip van
Bestel mylar folie. dan kun je je eigen eclipsbril op maat maken.quote:Op zaterdag 20 mei 2017 11:42 schreef Prisha het volgende:
Eclipsebril is binnen...nou ja...brilEn stuk karton met twee gaten erin. Dan moet ik met twee handen vasthouden als ik naar de zon kijk, en dan nog eens een beetje om mijn gezicht wikkelen. WTF??. Hoe moet ik dan filmen / fotograferen?
Gedoe![]()
Nu maar weer een nieuwe besteld. Een ding met pootjes deze keer.
quote:Op zondag 21 mei 2017 01:28 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Bestel mylar folie. dan kun je je eigen eclipsbril op maat maken.
Tijd om de telescoop weer eens buiten te zettenquote:Op dinsdag 4 juli 2017 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
6 juli 2017
Vannacht is een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de geringde planeet Saturnus, linksonder de maan. Rond middernacht staat het tweetal aan de zuidelijke hemel.
9 juli 2017
Volle Maan (06.07 uur). Rond middernacht zie je de maan laag in het zuidoosten, op de grens van de sterrenbeelden Boogschutter en Steenbok. Linksboven de maan is de kolossale Zomerdriehoek zichtbaar, die bestaat uit de heldere sterren Deneb, Wega en Altair.
Hopelijk hoef je de wolkenbezem er niet bij te pakken.quote:Op dinsdag 4 juli 2017 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tijd om de telescoop weer eens buiten te zetten
quote:Op dinsdag 4 juli 2017 12:24 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Hopelijk hoef je de wolkenbezem er niet bij te pakken.
quote:Op dinsdag 25 juli 2017 07:43 schreef Prisha het volgende:
4 weeks and counting![]()
Ben aan het testen met mijn camera, heb een Baader solar filter OD 5.0 inmiddels binnen, Ben ermee aan het testen. Best lastig, foto's van de zon schieten.
In de eclipse voorpret ben ik maar aan het simuleren geweest in stellarium. Wel geinit. Not the real thing, but hey
ja ik zag het...ook erg tofquote:Op dinsdag 25 juli 2017 22:34 schreef -CRASH- het volgende:
[..]![]()
En er zijn er meer die zich voorbereiden
Kan je daarmee inzoomen in de Apollo lander zien staan?quote:Op zondag 30 juli 2017 23:00 schreef -CRASH- het volgende:
Eindelijk weer eens een keer een redelijke avond
om mijn nieuwe bridge-camera uit te proberen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Rekening houdend met de uit de hand geschoten, warmtestraling van het dak en de atmosfeer. Is het toch een redelijk goede foto.
nice!!quote:Op zondag 30 juli 2017 23:00 schreef -CRASH- het volgende:
Eindelijk weer eens een keer een redelijke avond
om mijn nieuwe bridge-camera uit te proberen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Rekening houdend met de uit de hand geschoten, warmtestraling van het dak en de atmosfeer. Is het toch een redelijk goede foto.
Rond de Veluwe ook niet. Nog dichtbewolkt hier.quote:Op zaterdag 12 augustus 2017 21:58 schreef falling_away het volgende:
Wordt niks met perseiden kijken vanavond.. tenminste niet hier in het zuidenhopelijk morgen beter
nee hier ook niet (Betuwe en/of Veluwe)...morgen zou beter moeten zijnquote:Op zaterdag 12 augustus 2017 21:58 schreef falling_away het volgende:
Wordt niks met perseiden kijken vanavond.. tenminste niet hier in het zuidenhopelijk morgen beter
Yep en heb ondanks de lichtvervuiling hier toch al een aantal flinke 'vallende sterren' gezienquote:
Nice! Wat waren je instellingen voor die foto van de maan?quote:Op maandag 14 augustus 2017 00:54 schreef Reintji het volgende:
Genoeg gezien, maar bij nadere inspectie thuis toch bot gevangen. In ieder geval weer even geoefend met de camera instellingen.
[ afbeelding ]
Vallende ster, blijkt vliegtuig.
[ afbeelding ]
Op de terugweg nog even de maan in het laatste kwartier geschoten.
ah ok.quote:Op maandag 14 augustus 2017 12:30 schreef Reintji het volgende:
Thx! Eerste keer dat het een redelijk resultaat oplevert. Nikon D80, 200mm, f11, Iso100, 1/250.
hey dat is tof! Hoeveel uur heb je opgenomen?quote:Op dinsdag 15 augustus 2017 12:33 schreef -CRASH- het volgende:
Eindelijk kon ik mijn nieuwe bridge camera eens uitproberen.
Ondanks dat het niet de goede kijkrichting en anuit de stad is gemaakt.
Is het resultaat uitstekend.
Geen meteor sporen maar een blik vanaf het balkon...
Met storend licht
Eigenlijk niet op gelet.quote:Op woensdag 16 augustus 2017 16:06 schreef Prisha het volgende:
[..]
hey dat is tof! Hoeveel uur heb je opgenomen?
quote:Op woensdag 16 augustus 2017 16:10 schreef Prisha het volgende:
Ik ben ondertussen in de USA aangekomen....mijn eclipse avontuur is van start gegaan. Niet helemaal in de achtertuin maar toch. Spannend en nerveus ook wel. Ben erg benieuwd!
ah ok! Echt coolquote:Op woensdag 16 augustus 2017 16:13 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Eigenlijk niet op gelet.
De camera (Nikon Coolpix P900(bridge camera)) heeft o.a. een setting Startrails
Heb de camera aangezet en automatisch laten "draaien".
Maar elk streepje is 25 seconden belichtingstijd. Met 5 seconden tussenpozen.
Maar als ik ruw moet schatten... een uurtje of 3
thanks!quote:Op woensdag 16 augustus 2017 16:14 schreef -CRASH- het volgende:
[..]Succes
Verheug me al op de mooie plaatjes die je gaat schieten.
Dat is het belangrijkste.quote:
Succes en veel plezier!quote:Op woensdag 16 augustus 2017 16:10 schreef Prisha het volgende:
Ik ben ondertussen in de USA aangekomen....mijn eclipse avontuur is van start gegaan. Niet helemaal in de achtertuin maar toch. Spannend en nerveus ook wel. Ben erg benieuwd!
Nog een beetje succes gehad hiermee? Ik ga dit als goede reden gebruiken om mijn scope weer eens af te stoffen en een poging tot een solar transit te doenquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 23:27 schreef -CRASH- het volgende:
Als het weer meezit op zaterdagavond.
Dan wil ik proberen om de ISS te fotograferen
als die voor de maan langs gaat.
[ afbeelding ]
Het gebeurd vrijwel in de achtertuin. Ik hoef maar 25KM naar het zuiden te rijden.
[ afbeelding ]
http://transit-finder.com/
Nope... de bewolking was de spelbreker.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 15:04 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Nog een beetje succes gehad hiermee? Ik ga dit als goede reden gebruiken om mijn scope weer eens af te stoffen en een poging tot een solar transit te doen
Aah jammer, zeker voor een lunar transit.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 18:10 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Nope... de bewolking was de spelbreker.
De hele avond was het bewolkt. Dus maar besloten om niet te gaan...
Maar letterlijk 5 minuten voordat de ISS voorbij zou komen klaarde het op.
quote:Op dinsdag 22 augustus 2017 17:27 schreef Prisha het volgende:
OMG OMG OMG!!!!!!!!!!!!!! Wow het was amazing!!!!
We hadden helemaal heldere lucht, oh wat een zorgen was dat. We konde de eclipse geweldig zien....wow wow wow niet te beschrijven!!
Maar het was perfect wat een belevenis niet te geloven.
Ik zit nu in Yellowstone we hebben geen internet, ik zit nu in een shop op hun wifi even te posten.
Over een paar dagen ben ik weer bij mijn broer en zal dan wat foto's en YouTube recordings plaatsen, maar voor nu: WOW!!!!!!!!!
niet te geloven. Wat was dat geweldig.
doei!
Bij ons was die dan ook niet totaal... En de eerstvolgende totale zonsverduistering in Nederland is pas in 2135.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:39 schreef falling_away het volgende:
Op sommige videos uit de VS zag ik dat het er echt donker was alsof het avond was tijdens de eclips. Dat was hier toch niet zo toen wij de eclips hadden in de jaren 90?
Krijgen wij de komende 30-40 jaar ook nog zo'n eclips te zien in Nederland?
Bedankt.. misschien in April 2024 een reisje boeken naar de VS danquote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:41 schreef Saekerhett het volgende:
[..]
Bij ons was die dan ook niet totaal... En de eerstvolgende totale zonsverduistering in Nederland is pas in 2135.
Jaloers, jaloers.quote:Op dinsdag 22 augustus 2017 17:27 schreef Prisha het volgende:
OMG OMG OMG!!!!!!!!!!!!!! Wow het was amazing!!!!
We hadden helemaal heldere lucht, oh wat een zorgen was dat. We konde de eclipse geweldig zien....wow wow wow niet te beschrijven!!
Maar het was perfect wat een belevenis niet te geloven.
Ik zit nu in Yellowstone we hebben geen internet, ik zit nu in een shop op hun wifi even te posten.
Over een paar dagen ben ik weer bij mijn broer en zal dan wat foto's en YouTube recordings plaatsen, maar voor nu: WOW!!!!!!!!!
niet te geloven. Wat was dat geweldig.
doei!
Het was niet echt super donker.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:39 schreef falling_away het volgende:
Op sommige videos uit de VS zag ik dat het er echt donker was alsof het avond was tijdens de eclips. Dat was hier toch niet zo toen wij de eclips hadden in de jaren 90?
Krijgen wij de komende 30-40 jaar ook nog zo'n eclips te zien in Nederland?
Al dat schreeuwvolkquote:Op vrijdag 25 augustus 2017 17:26 schreef Prisha het volgende:
[..]
Het was niet echt super donker.
Ik heb net een clipje geplaatst van de 2 minuten totality en iets ervoor...kwaliteit is niet al te best, we zitten hier in Yellowstone zonder goede internet connectie maar ik wilde toch voor de vrienden en family iets laten zien...als ik straks weer bij mijn broer ben plaats ik betere footage, maar het zag er dus zo uit:
ja dat krijg jequote:Op vrijdag 25 augustus 2017 17:29 schreef Saekerhett het volgende:
[..]
Al dat schreeuwvolk
Gewoon bek dicht en kijken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |