| tong80 | vrijdag 24 april 2015 @ 15:42 |
Het leven neemt soms rare wendingen. Twee jaar geleden was de één nog opvoedkundig gezinsbegeleider en de ander online marketeer. In augustus vorig jaar beginnen Roderick Heijning (27) en Siem van Bruggen (28) hun Frietwinkel in Utrecht. En dan komt de eerste plaats in de AD Friettest 2015 wel heel snel. Maar niet toevallig. ,,Dit is ziek man,'' zegt een trillende Roderick als hij het nieuws hoort. Ach ja, de jeugd heeft zo haar eigen taalgebruik. ![]() De begrippen ambachtelijk, duurzaam, biologisch en kwaliteit staan centraal Roderick Heijning Roderick en Siem passen naadloos in het profiel van de nieuwe, jonge ondernemer. Hoog opgeleid, vol passie voor het werk dat zij doen, open minded en niet bereid tot concessies als het gaat om kwaliteit. Het verhaal begint als de dan nog een paar jaar jongere Roderick zijn vader een opmerking hoort maken die altijd is blijven hangen. ,,Als ik ooit een nieuw bedrijf begin, ga ik in de verse patat. Iedereen houdt van verse frieten, maar je ziet alleen maar diepvries.'' Nog studerend aan zijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening knutselt Roderick zijn eerste 'Frietfiets' in elkaar, een rijdend verkooppunt gemaakt van een bakfiets. ,,En vanaf het eerste moment was duidelijk dat de begrippen ambachtelijk, duurzaam, biologisch en kwaliteit altijd centraal zouden staan.'' ![]() Zonder enige horeca-achtergrond stort Roderick zich op zijn nieuwe hobby. ,,Het was een kwestie van 30 soorten aardappelen proberen en bakken in heel veel verschillende soorten olie. Idem dito met de biologische mayonaise. Net zo lang proberen en proeven tot ik een saus had gevonden die aan alle eisen voldeed.'' In 2012 start Roderick zijn eerste proef met de Frietfiets en bakt hij biologische frieten dat het een lust is. Alles vers. Ter plekke vers gesneden en gebakken. De klanten zien de aardappel in schil veranderen in verse friet. Via app of mail kunnen mensen bestellen en hup, daar gaat hij weer. En het publiek valt als een baksteen voor zijn product. Inmiddels fulltime werkzaam in de jeugdzorg is daar plotseling het moment dat hij denkt: ik maak van de frieten mijn beroep. Begin vorig jaar loopt hij Siem van Bruggen tegen het lijf, die na een opleiding communicatie zijn geld verdient als marketeer. Het klikt en de beide jongemannen jagen hun droom achterna, starten de onderneming dapp bio food en gaan op zoek naar een vast verkooppunt. Dat vinden zij in de Utrechtse Vinkenburgstraat, hartje centrum. Zij kunnen het hele pand huren, vinden huurders die bereid zijn om door de winkel naar de woning op de eerste etage te lopen en gaan zelf aan de slag op de begane grond. Eén ding staat vanaf het begin vast. Het mag geen 'gewone' snackbar worden. Dus is de inrichting van de 25 vierkante meter grote ruimte strak gehouden. Centraal voor het raam staat de aardappelsnijder zodat de passanten goed kunnen zien wat er met gewassen, maar ongeschilde aardappelen gebeurt. Siem: ,,Vooral toeristen zijn er dol op. Ze kijken hun ogen uit en stappen onmiddellijk binnen.'' Het assortiment blijft beperkt tot frieten, drie soorten (biologische) kroketten en op vrijdag en zaterdag stoofvlees. Het biologisch stoofvlees is huisgemaakt door de moeder van Roderick. En geheel volgens de filosofie van dapp is alle verpakkingsmateriaal van gerecycled materiaal. Siem van Bruggen: ,,En het was van begin af aan duidelijk dat kwaliteit altijd de doorslag zou geven. Terug naar de basis. Lever één product van een supergoede kwaliteit.'' ![]() En dat lukt. De jury van de AD-Friettest onder leiding van dr.ir.Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek, is unaniem in het oordeel. ,,Frietwinkel komt met een schitterend krokante friet met een hoog smaakgehalte. Goudgeel gebakken, knapperig van buiten en zacht van binnen. De schil geeft deze friet tevens een ambachtelijk karakter.'' Waarmee Frietwinkel als enige van de 144 bezochte adressen het eindcijfer 10 krijgt. Roderick: ,,Het klinkt wellicht een beetje over de top, maar in deze frieten komt eigenlijk tot uitdrukking hoe en wie wij zijn. Dit is onze manier van leven en waar wij voor staan. Kwaliteit, bewust, biologisch en met respect voor de omgeving.'' Klinkt leuk, maar er moet wel een zaak draaiende worden gehouden. En ook dat lukt. Inmiddels zijn er vijf Frietfietsen, voor een deel in beheer bij franchisenemers in de omgeving Enschede en Zwolle. Zij zijn te vinden op bruiloften, bedrijfsfeesten, evenementen en (Belgische) festivals. De Frietwinkel in Utrecht slaat aan en ook daarvoor worden franchisenemers gezocht. Het is mede een succes dankzij de inzet van inmiddels twaalf werknemers. Roderick: ,,Dat zijn niet zomaar parttime werknemers, maar collega's zonder wiens inzet wij het niet zouden redden.'' Zelf werken zij bijna altijd zeven dagen per week. ,,Intensief, maar geen probleem. Als iets je grote passie is, doe je dat fluitend.'' Ik krijg lekkere trek. Morgen de hele uitslag van de AD-friettest 2015. | |
| #ANONIEM | vrijdag 24 april 2015 @ 15:47 |
| Altijd mooi om dit soort verhalen te lezen. Ik krijg ook trek maar heb geen frituurpan in huis. | |
| tong80 | vrijdag 24 april 2015 @ 15:48 |
Ha ha ha. Ik heb net zo iets. Mijn vet moet al een jaar ververst worden. | |
| RingBewoner | vrijdag 24 april 2015 @ 15:49 |
Friet uit de oven | |
| #ANONIEM | vrijdag 24 april 2015 @ 15:53 |
Oud vet is vies. Dat heb ik weleens geprobeerd maar dat werden van die slappe dingen. | |
| Leandra | vrijdag 24 april 2015 @ 16:00 |
| Mooi zo'n verhaal... uit het niets, zonder alle vermeende basisbegrippen (of misschien wel juist daardoor) over patat friet bakken zo de test winnen | |
| Netsplitter | vrijdag 24 april 2015 @ 16:08 |
| Tof verhaal. | |
| fs180 | vrijdag 24 april 2015 @ 16:10 |
| zo moeilijk is frituren ook weer niet | |
| BrandX | vrijdag 24 april 2015 @ 16:18 |
getuige veel 'friet/patat'zaken en wat zij je voor weten te schotelen, lijkt het af en toe toch echt een wetenschap op zich.... | |
| fs180 | vrijdag 24 april 2015 @ 16:19 |
ja je moet er wel frituurvet ipv afgewerkte olie in gooien maar de op spreekt over hooggeleide g's die nu een frituurkot beginnen met hun phd's | |
| BaardaapAd | vrijdag 24 april 2015 @ 16:21 |
| Gezien de populariteit van DE TEST van het AD is het verbazingwekkend dat ze er niet veel vaker eentje doen - oliebollen, haring en friet, meer niet? Voorlopig houdt ik het toch bij BRAM LADAGE (of die andere Ladage) als het om patat gaat; die is de beste van Rotjeknor en wijde omgeving. | |
| summer2bird | vrijdag 24 april 2015 @ 16:22 |
| Volgens mij eet ik vanavond patatjes dus | |
| Copycat | vrijdag 24 april 2015 @ 16:24 |
| Puicke patatgeneratie. | |
| probeer | vrijdag 24 april 2015 @ 16:30 |
| Hm, daar loop ik straks eventjes langs | |
| tong80 | vrijdag 24 april 2015 @ 16:34 |
Meen je dat ? Ik ben jaloers. | |
| tong80 | vrijdag 24 april 2015 @ 16:36 |
| |
| Hallojo | vrijdag 24 april 2015 @ 16:40 |
| Ik wacht nog even op de patattest | |
| Leandra | vrijdag 24 april 2015 @ 16:47 |
Koffietest, Terrassentest. | |
| BrandX | vrijdag 24 april 2015 @ 16:49 |
| |
| BaardaapAd | vrijdag 24 april 2015 @ 16:51 |
Ja okee, maar ik bedoelde meer in de zin van "was ik de baas van 't AD, dan was er minstens om de week een test" want ze scoren er publiciteit mee en voor de oplage is het ook een aardige opsteker. Dus KOM OP AD, doe een KAPSALON test voor de dames, een KAPSALON test voor de heren en een KAPSALON test voor wie meer wil dan friet alleen.
| |
| Leandra | vrijdag 24 april 2015 @ 16:53 |
Als je om de week een test doet dan boeit het niemand meer.
| |
| BaardaapAd | vrijdag 24 april 2015 @ 16:55 |
Tuuuurlijk wel - als het maar een beetje brede groep(en) aanspreekt en de getestten lekker pissig worden (dat is toch de enige reden om in die testen meer te bekijken dan de zaken in je buurt, de uitvluchten van misnoegde middenstanders).
| |
| FutureFairytale | vrijdag 24 april 2015 @ 17:11 |
| Valt op dat er weer een pas geopende wint Benieuwd welke plaats Fers nu komt te staan (afgelopen jaar nr 1). Ben blij nu niet, scheelt rijen! En de friet is nog altijd even fantastisch | |
| tong80 | vrijdag 24 april 2015 @ 17:12 |
| n0a | vrijdag 24 april 2015 @ 17:14 |
Die keet op schouwburgplein is ook lekker. Verder heb je ook nog Tante Nel, Fritez en Pomms in Rotterdam. Pomms heb ik nog niet gehad en Fritez alleen van de wagen. | |
| Windigo | vrijdag 24 april 2015 @ 18:18 |
Op de pagina van van Gogh is te lezen hoe die test in zijn werk gaat, het blijkt dus dat ondernemers op de hoogte gesteld worden van wanneer het AD komt, en dat het AD verschillende testmethoden hanteert. Zo blijken ze de ene keer in de zaak de friet te nuttigen, en de andere keer een zak mee te nemen. Daar komt een verschil in punten vandaan. https://www.facebook.com/vangoghfrites?fref=ts Zo stond van Gogh dus vorig jaar 'lager'' aangeschreven omdat de friet meegenomen werd; en dan wordt het vanzelf slapper. Maar het is dus sowieso enigzins doorgestoken kaart omdat ondernemers dus weten wie de testers zijn. Niettemin is de friet van de zaken die er als beste uitkomen altijd lekker; en die van van Gogh is wat mij betreft nog steeds de beste van Nederland waar ik wekelijks wel kom | |
| Weltschmerz | vrijdag 24 april 2015 @ 18:39 |
| Jammer dat ze niet in ossenwit bakken. | |
| summer2bird | vrijdag 24 april 2015 @ 18:53 |
| Ik heb afgelopen pasen op de Kermis zelf gemaakte frieten gegeten. Man die waren lekker Helaas geen zure mayonaise. | |
| FutureFairytale | vrijdag 24 april 2015 @ 18:56 |
Moet ik nog eens proberen als ik er in de buurt ben! Oh Fers is 4e geworden met een 9,5. Dat worden nog steeds dus een paar weken weer lange rijen... | |
| Windigo | vrijdag 24 april 2015 @ 19:00 |
Waar zie je dat? | |
| Windigo | vrijdag 24 april 2015 @ 19:03 |
| http://vangoghfrites.nl/ad-friettest-2015-onbetrouwbaar/ Hier overigens een directe link naar het artikel over de test. | |
| FutureFairytale | vrijdag 24 april 2015 @ 19:28 |
http://m.alphens.nl/nieuw(...)-friettest-2015.html | |
| MrSalazar | vrijdag 24 april 2015 @ 20:04 |
. | |
| robber57 | zaterdag 25 april 2015 @ 01:14 |
| erg leuk maar wat heb ik in alkmaar er aan om te weten dat er utrecht iemand is die weet hoe je aardappels in een pan vet moet gooien? Net zoals de oliebollen,haring en andere testen, of is er een verwachtingspatroon dat ik na het lezen van zo'n test wel op de trein stap naar utrecht om een patatje met te kopen? | |
| Zelfscanner | zaterdag 25 april 2015 @ 11:51 |
| http://www.ad.nl/ad/nl/14(...)html?verkooppunt=110 Een 0 6 minuten frituren | |
| silverhill | zaterdag 25 april 2015 @ 12:11 |
| Ik krijg een beetje een allergische reactie van hoe vaak "ambachtelijk", "duurzaam" en vooral "biologisch" in het artikel (op) voorkomen. Alsof je de marqt onder de snackbars binnenstapt. En de prijs is daar ook naar. Meer dan twee keer zo duur als de nummer 2 in de test. Doet niets af aan de prestatie om met 0 ervaring binnen een jaar dit te bereiken uiteraard. | |
| Sigaartje | zaterdag 25 april 2015 @ 12:13 |
Dan doe je iets verkeerd. Echt. | |
| gelestipjes | zaterdag 25 april 2015 @ 15:24 |
Vraag me sowieso wel af in hoeverre die dingen meespelen bij het beoordelen. Wat dat betreft zou een blinde test beter zijn, maar lastig uitvoerbaar natuurlijk asngezien je het snel moet proeven omdat de kwaliteit snel achteruit gaat | |
| Windigo | zaterdag 25 april 2015 @ 15:47 |
| Lol de friettent op het Eemplein hier heeft een 8; daar loop ik altijd met een bocht omheen omdat hij zo stinkt En ze geven van Gogh een 6,5. Het zal allemaal wel.. Ik ga af op mijn eigen oordeel | |
| louter_genieten | zaterdag 25 april 2015 @ 15:51 |
| Verbaast me, ik woon er praktisch naast. Het is zeker lekkere patat, maar geen 10. Bijvoorbeeld Vlemminkcx in de Handboogstraat in Amsterdam is veel lekkerder. Daarbij vind ik de mayo van de frietwinkel niet echt lekker, dat is hinderlijk, want friet met mayo. | |
| n0a | zaterdag 25 april 2015 @ 15:52 |
Eens. Snackbar hier in Schiedam scoort een 9 en staat op nr 21. Ze zijn niet slecht, maar heb elders echt lekkerder gegeten. Bijvoorbeeld Tante Nel die een 6,5 scoort. | |
| Windigo | zaterdag 25 april 2015 @ 15:54 |
Heb je het over de van Gogh, of de zaak op het Eemplein? ik vind het daar (Eemplein) echt nooit lekker ruiken. Is een persoonlijk iets, maar ja, het AD beoordeelt de frieten ook maar 1x. Als ik AD tester was hadden ze dus een onvoldoende Ik vind het maar een vreemde test. | |
| louter_genieten | zaterdag 25 april 2015 @ 16:02 |
nee over de 10 van Frietwinkel, het topic | |
| Sigaartje | zaterdag 25 april 2015 @ 17:30 |
| Ik ga zelf maar eens testen. Het valt me op dat Smullers er niet tussen staat, dat is toch wel de meest verkochte friet van Nederland. En als ik de mensen in de trein zo zie vreten, heb ik het gevoel dat dit de beste friet van Nederland is. | |
| RobinOok | zaterdag 25 april 2015 @ 17:36 |
| Volgens mij verschilllen de smaken en voorkeuren nogal wat betreft friet. Het is maar net waar je van houdt. Lijkt mij vrij moeilijk om daar een rangorde in aan te brengen. | |
| FutureFairytale | zaterdag 25 april 2015 @ 17:38 |
Jawel hoor | |
| Sigaartje | zaterdag 25 april 2015 @ 17:39 |
Oh, totaal over het hoofd gezien. Ik eet het zelf nooit, maar in de trein ruikt het wel erg lekker, voor die met pindasaus. Maar ik doe er niet aan mee, ik wil een beetje gezond blijven. | |
| Weltschmerz | zaterdag 25 april 2015 @ 18:01 |
Zo moeilijk is het nou ook weer niet, als je een keer verdwaalt in een Belgische achterstandsregio serveert het plaatselijke frietkot er nog de juiste mayo bij ook, terwijl je het sociale werkplaatsgezicht van de verantwoordelijk ziet vertrekken omdat die de 1 euro 20 nog omrekent naar Belgische franken en zich afvraagt of het niet veel te duur is. | |
| Leandra | zaterdag 25 april 2015 @ 18:25 |
Ik heb die van het Eemplein ook nog niet geproefd, terwijl ik de Subway aan de overkant en de King of the Ribs verderop op het plein al wel getest heb. Waarom dat zo is weet ik eigenlijk niet.... | |
| Dragonberry | zaterdag 25 april 2015 @ 20:42 |
| Snel maar weer eens bij Fers langs | |
| Pietverdriet | zaterdag 25 april 2015 @ 21:24 |
tja, er zijn mensen die de friet van mcDonalds helemaal te gek vinden, anderen willen dikke friet, zelfs met schil en een ongezoete mayonaise ipv zoete frietsaus | |
| Pietverdriet | zaterdag 25 april 2015 @ 21:27 |
Koffie? Terras? | |
| probeer | zaterdag 25 april 2015 @ 21:35 |
| Ben er gister en zojuist geweest .. mijn review: Allereerst over de winkel zelf .. Ziet er leuk uit, 'hippe' uitstraling en grappig (maar ook niets meer dan dat) om te zien hoe ze de frieten snijden. Al blijft het natuurlijk een friet-tent en boeit het dus helemaal niet hoe het er uit ziet (op de hygiëne na, maar die leek zo op het oog helemaal prima in orde). Binnen ruimte voor 6 mensen om te zitten, met buiten nog twee bankjes voor de ramen. Al zitten ze dus wel maar 50 meter van de oude-gracht, waar op zich genoeg ruimte is om leuk aan de werf te zitten. De frieten zelf vond ik erg lekker. Inderdaad mooi krokant, zacht van binnen en een goudgeel kleurtje. En die ongeschilde aardappels doen het prima. Heerlijk frietje, maar om het nou als perfect te bestempelen .. (al zou ik wellicht het verschil tussen een erg goed frietje en een perfect frietje toch niet echt proeven, en hangt mijn voldoening waarschijnlijk meer af van het stillen van mijn honger / trek). De mayonaise vond ik wel nogal 'mwoah', al lukt het me niet echt om te omschrijven waar dat aan ligt. Ik miste denk ik het volle en romige een beetje ... de mayo deed me daarom meer denken aan frietsaus. De pindasaus bij het frietje van zojuist was erg lekker. Zag er uit als een pindasaus op voornamelijk melkbasis (je weet wel, zo'n lichtbruin kleurtje) maar smaakte verrassend genoeg toch erg uhm .. 'oosters' .. Smaakvol, tikkeltje pikant. Ow, hij was wel vrij dun, maar omdat hij zo goed smaakte nam ik dat graag voor lief. Dan mijn commentaar: Die zelf gesneden frieten zijn erg leuk en zo. Maar ze gebruiken daarna wel de gehele gesneden aardappel. Dus ook alle veel te dunne / kleine stukjes, die in de frituur helemaal hard worden. Als je dus de pech hebt om een van de laatste portie frietjes uit de omschepbak te krijgen, zitten daar behoorlijk veel van die krokante stukjes in. Dit gebeurde mij de tweede keer, waarbij die stukjes toch zeker 1/3e, zo niet de helft, van de puntzak in beslag namen. Persoonlijk vind ik die kleine stukjes wel lekker, maar ik kan me goed voorstellen dat anderen zich dan best afgescheept voelen. De prijs. ¤2,50 voor een klein frietje plus ¤0,75 voor de saus. En klein is in deze toch wel echt vrij klein. Vergelijkbaar met een kinder-frietje, en naar mijn idee kleiner dan zo'n klein bakje van de smullers. ¤3,25 is simpelweg te duur voor de hoeveelheid. Te weinig saus. Moest er een extra portie saus bij nemen a ¤0,25. Nu heb ik daar wel vaker last van, dus wellicht zou dat aan mij kunnen liggen. Maar ik vind het dus wel stom dat de eerste portie ¤0,75 kost, en een tweede portie (die in een extra plastic bakje met grotere inhoud komt) dan maar ¤0,25. Geeft mij het gevoel alsof ik op die eerste portie saus een beetje bestolen word. En nog eentje die erg persoonlijk is .. Ik houd er van als er een paar van die lange zachte frieten helemaal klef worden doordat ze in de saus verzopen zijn. Dat zal je hier niet gebeuren, want de saus komt in zo'n extra driehoekjes-bakje bovenin de puntzak. Hoewel het wellicht niet zo lijkt, ben ik zeer positief over deze friet. Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan alleen als ik er toevallig toch in de buurt ben, want de extra 10 minuten lopen ten opzichte van de friettent hier om de hoek is het niet waard. [ Bericht 1% gewijzigd door probeer op 25-04-2015 21:55:32 ] | |
| probeer | zaterdag 25 april 2015 @ 21:42 |
En dit gevoel bekroop mij dus ook ja. Noem het biologisch, ambachtelijk en duurzaam, en je kan opeens bijna twee keer zo veel vragen. En er zijn genoeg producten waarbij ik denk, ja dat 'eerlijke' zal het productieproces wel een stuk duurder maken, wat een hogere prijs rechtvaardigt. Maar bij friet denk ik ... Kom op zeg .. koop biologische aardappelen en je bent klaar. En aardappelen door zo'n aardappel-snij-pers rammen kan ik nou ook niet echt ambachtelijk noemen. | |
| Leandra | zaterdag 25 april 2015 @ 21:50 |
| Oh, zo'n apart zakje voor de saus is wel ideaal, want verzopen friet is Plus dat ik er niet mee om kan gaan dat m'n halve hand onder de mayo zit als ik de friet onderuit de zak wil pakken | |
| Leandra | zaterdag 25 april 2015 @ 21:54 |
Nog even en er staat weer "Backery" op de gevel van de bakker om de ouderwetsche kwaliteit aan te duiden | |
| Pietverdriet | zaterdag 25 april 2015 @ 21:57 |
Ze zouden met de hand moeten snijden? | |
| probeer | zaterdag 25 april 2015 @ 22:08 |
Ow nee, dat niet hoor. Maar bij ambachtelijk denk ik toch aan een ietsjes arbeidsintensiever productieproces dan het naar beneden rammen van een hendel. Ambacht impliceert voor mij toch een bepaalde specialistische vaardigheid die niet iedereen heeft. En dat zag ik bij deze frietwinkel toch niet echt terugkomen in de meerwaarde tov de 'niet-ambachtelijke' frituurzaken. Een goed frietje bakken kan nog best lastig zijn en kan je dus imo ook prima als ambacht zien. Maar om nou te zeggen dat je frieten ambachtelijk zijn omdat je zelf de frieten door een snij-machine/pers gooit, gaat me een beetje te ver. Dan durf ik de frietboer die zelf op de fiets zijn inkopen doet, ook wel ambachtelijk te noemen. Daarom vind ik het dus niets meer dan simpele (maar blijkbaar zéér effectieve) marketing. [ Bericht 2% gewijzigd door probeer op 26-04-2015 00:35:46 ] | |
| FritzWepper | zaterdag 25 april 2015 @ 22:11 |
| Randstadlijst. En dan zakken ze 'n keer af naar Maastricht en gaan ze niet eens naar het befaamde Reitz, de oudste friture van Nederland. | |
| renwan | zondag 26 april 2015 @ 07:09 |
En de meest overrated frituur van Nederland | |
| Panthera1984 | zondag 26 april 2015 @ 11:53 |
Op drie anders Apeldoorn, Gelderland | |
| Weltschmerz | zondag 26 april 2015 @ 12:18 |
Op zich wel, alleen denk ik dat friet wel snel lekker gevonden wordt, en dan vergeet je hoe het ook kan smaken. Dus als je nog aardappel proeft, lijkt me dat iets wat iedereen wel waardeert ook al wordt het vaak niet gemist, en geldt dat wel als kwaliteit. | |
| tong80 | zondag 26 april 2015 @ 13:32 |
Verse friet is hip, trendy en gaat het de komende jaren helemaal maken. Het is de enige en overduidelijke conclusie die uit de vierde AD Friettest valt te trekken. Op één uitzondering na worden de plaatsen 1 tot en met 54 op de ranglijst ingenomen door bedrijven die verse friet verkopen. En maar liefst 46 daarvan scoren het eindcijfer 8 of hoger. In frietland voltrekt zich een omwenteling, zoals die eerder al bij bijvoorbeeld koffiebars en hamburgerzaken te zien was.![]() De (jonge) consument keert zich af van de door de i ndustrie voorgeschotelde eenheidsworst en kiest voor specialisatie. Begrippen als puur, duurzaam en biologisch doen het goed. Steeds meer (jeugdige) ondernemers volgen hun hart, maken van hun passie hun beroep en beginnen een frietzaak. Geen snackbar met een breed assortiment, maar een verkooppunt waar alleen maar verse friet te verkrijgen is. Waar het begrip 'kwaliteit' niet uitsluitend een marketingterm is, maar een opdracht waar dagelijks voor moet worden geknokt. En natuurlijk is dat meer werk. Een doos van 10 kilo 'koelverse' friet uit de koeling halen, duurt pak 'm beet 30 seconden. Zelf schillen, ontpitten, wassen, snijden, voor- en afbakken kost veel meer tijd. Om nog maar te zwijgen over het feit dat waar de grote producenten gedurende het hele jaar een min of meer standaard product leveren, verse friet elke dag scherpte en aandacht vraagt. Fabrieksfriet Maar dat het loont bewijzen de statistieken. Van de 144 bezochte bedrijven behalen er 84 een voldoende. In 61 gevallen gaat het om een adres waar verse friet wordt verkocht. Van de 60 verkooppunten die door het panel van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) als onvoldoende worden beoordeeld, verkopen er 56 fabrieksfriet. Tijdens de 12 dagen durende zoektocht door geheel Nederland valt weer op hoe groot de verscheidenheid aan bedrijven en ondernemers is. Er is het bijzondere verhaal van de winnaars. Roderick Heijning en Siem van Bruggen begonnen hun Frietwinkel in het centrum van Utrecht Duurzaam, ambachtelijk, biologisch en kwaliteit waren de begrippen waar alles om draaide. Door consequent vast te houden aan deze waarden onderscheiden zij zich duidelijk. ![]() 'Dat gaat u niets aan' Bijzonder is ook de gang van zaken bij La Cocotte (Hoogvliet). Zoals gebruikelijk bij verse friet vraagt een van de panelleden bij aankoop welk aardappelras wordt gebruikt. In een aantal gevallen weet het personeel het gewoonweg niet. Dát is al onbegrijpelijk en onverteerbaar. Bij La Cocotte doen ze er nog een schepje bovenop. Hoewel de onlangs van kracht geworden allergenenwetgeving de ondernemer verplicht de consument alle relevante informatie te verschaffen, luidt het antwoord hier ,,Dat gaat u niets aan.'' In de daarop volgende discussie vallen woorden als ,,bedrijfsgeheim'', ,,wij zeggen niets'' en als blijkt dat het om de AD-test gaat ,,als dit het enige negatieve is dat u over ons schrijft, ben ik al heel tevreden.'' Overstappen op verse friet Nu is de friet inderdaad buitengewoon goed, maar bij een bedrijf met een dergelijke mentaliteit wil je geen klant zijn. Nee, dan Snackbar Berkel (Berkel en Rodenrijs). Naar aanleiding van de test van vorig jaar stapte eigenaar Robert van de Barselaar over van Aviko op verse friet. Voor zowel hem als zijn klanten was het wennen. ,,Maar de resultaten zijn goed en mij is inmiddels duidelijk dat het echt om een vak gaat.'' Waarbij het dus ook wel eens mis kan gaan. Bij Zus&Zo (Schelluinen) meldt het personeel frank en vrij dat zij één keer per week de aardappelen vers geschild aangeleverd krijgen. De klant die dan op dag 6 friet bestelt, krijgt een heel anders smakend frietje dan degene die op de eerste dag komt smullen. Denigrerend Vooral vorig jaar kreeg het AD veel kritiek vanuit de branche dat in de test onterecht hard over fabrieksfriet wordt geoordeeld. Ook de term 'fabrieksfriet' ervaart de branche als denigrerend. Producenten snappen het ook niet. Of zoals een vertegenwoordiger van Lamb Weston het onlangs tijdens een bedrijfsbezoek zei: ,,Er wordt hier - en ook bij onze collega's - op een ongekend hoog (kennis)niveau gewerkt. De kwaliteit van elke aardappel wordt gecontroleerd; er wordt 24 uur bemonsterd. De friet wordt onder optimale omstandigheden be- en verwerkt en ingevroren. Als de verpakking bij de eindgebruiker opengaat, is de friet in feite maar een paar uur oud en eigenlijk gewoon vers. De gemiddelde aardappelhandelaar en verkopers van verse friet kunnen objectief gezien niet bij ons in de buurt komen. Zij beschikken eenvoudig niet over onze mogelijkheden.'' Contact met water Het antwoord op de vraag waarom deze producenten dan toch zo laag scoren, moet liggen in de toegepaste procestechnologie van deze levensmiddelen. Want mede door het veelvuldige contact met water verdwijnen er kenmerkende smaakeigenschappen. Directeur Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek: ,,Vergelijk het met het thuis koken van een bos verse wortels en wortels uit een potje. Ook die laatste groente zal goed behandeld zijn en toch krijg je twee totaal verschillende smaken. Het conserveren van een product zal altijd verlies aan smaak met zich meebrengen. Fabrikanten ontkennen altijd dat zij in hun productieproces gebruik maken van toevoegingen. Des te opvallender dat het panel in staat bleek de smaakpatronen, de eigen signatuur, van de verschillende fabrikanten te herkennen.'' ![]() Waarmee Cramwinckel in feite een van de belangrijkste kenmerken van de AD-testen aanstipt. ,,Iemand die heel zijn leven alleen maar Aviko of Farm Frites heeft gegeten, heeft op die manier zijn eigen referentiepunt en kan dat best lekker vinden. Maar om over de kwaliteit van de smaak te kunnen oordelen, moet je vergelijkenderwijs proeven.'' ,,Als je zoals in dit onderzoek 144 porties friet in je smaakgeheugen opslaat, ga je de kwaliteitsverschillen onderscheiden. En kom je er achter dat de friet van de grote merken meestal gewoon weinig smaak heeft. Een goede friet is lekker knapperig van buiten, heeft een zachte binnenkant en je moet de aardappel ook nog proeven. Heb je dat in handen, dan blijf je als vanzelf dooreten.'' Eén van de panelleden drukt haar ervaring heel treffend uit: ,,Ik wist voordat ik aan deze test begon niet dat friet zo lekker kon zijn. Wat heb ik in hemelsnaam mijn hele leven gegeten? Na deze ervaring ben ik voorgoed verpest voor fabrieksfrites.'' Daarbij speelt er nog iets anders. In veel zaken waar verse friet wordt verkocht, wordt met passie gewerkt. Die gedrevenheid onderscheidt hen van de bedrijven waar de automatische piloot de dienst uitmaakt. Als vanzelf is dat terug te vinden in het opleidingsniveau van het personeel. Als de baas vindt dat iedereen kan frituren, heb je daar ook geen specifieke kennis of opleiding voor nodig. En de gemiddelde klant accepteert alles toch wel, dus waarom zou je je druk maken? Onjuist gefrituurd Een ondernemer die minder zorgvuldig met zijn grondstoffen omgaat (te lang bewaard, verkeerd afgestelde koelingen, onjuist gefrituurd etc.) zal zeker niet bijdragen aan de kwaliteit. Het kan geen toeval zijn dat er in dit soort bedrijven ook vaak slecht wordt gerekend. Daarnaar gevraagd hebben de meeste ondernemers geen flauw idee hoeveel gram een portie van hun friet weegt. Dat betekent dus ook dat er niet te calculeren valt en dat zij eigenlijk geen idee hebben wat zich in hun bedrijf afspeelt. Het maakt nogal een verschil of je uit een kilo aardappels drie, vier of vijf porties haalt. 'Op het gevoel' Dezelfde nonchalance zie je terugkomen bij de frituurtijd. In veel gevallen gebeurt dat nog 'op het gevoel', zonder gebruik te maken van een timer. En dan kan het gebeuren dat de kortste frituurtijd 61 seconden bedraagt, terwijl in het andere uiterste de friet meer dan 8 minuten in de olie ligt. Op de prijs van een portie friet is geen peil te trekken. Met een gemiddelde prijs van 1,91 euro ligt deze wel 8 cent hoger dan in 2014. Ook bestaat er geen enkele relatie tussen prijs en kwaliteit. Zo is de nummer 140 duurder dan de nummer 2. Blijft tot slot over de consument. Zolang deze bereid is om veel geld te betalen voor smaakloze of anderszins slechte waar, kan de exploitant van een snackbar daar nog mee wegkomen ook. Vergelijk, proef en koop daar waar het wel goed is. Ook als dat iets meer moeite mocht kosten. Het is het echt waard. http://www.ad.nl/ad/nl/30(...)g-in-frietland.dhtml | |
| pokkerdepok | zondag 26 april 2015 @ 13:43 |
| utrecht patatstad. reerst manneke pis die de test wint, nu deze.. | |
| Zigger | zondag 26 april 2015 @ 16:18 |
Dat Tuutsje van Teunsje in Maastricht een 9,5 krijgt, is ook erg overdreven. Gewoon prima friet, maar ZEKER niets bijzonders. Reitz vind ik beter dan tvt. Alleen jammer van die slappen aangelengde mayo. Maar goed, ik ga veel liever naar België. Betere friet én mayo. En ook nog heerlijke "Amerikaanse hamburgers" met van die grote harde broodjes, oh men, ik krijg al honger. | |
| Jaden | zondag 26 april 2015 @ 17:08 |
Eerst fantastisch roepen als je wint, verliezen ze als nummertje 62 dan deugt de hele test niet. Tuurlijk is het een hard gelach, want de slogan in het logo van beste in Amersfoort zal er ook af moeten als je nog geloofwaardig wilt blijven. De frieten zijn een harde handel geworden. | |
| Leandra | zondag 26 april 2015 @ 19:39 |
Er valt in Amersfoort idd nog genoeg te lachen.... | |
| Isabeau | zondag 26 april 2015 @ 20:48 |
| Friettent hier ook een 9,5 en dat zijn idd bijzonder lekkere frietjes | |
| Pietverdriet | zondag 26 april 2015 @ 20:55 |
Van gogh heeft gelijk dat ingepakte friet lang niet zo goed is als vers genuttigde, maar van gogh zelf heeft ook wisselvallige kwaliteit, van heel erg fantastis tot best goed. De friet is lang niet altijd krokant. | |
| MrSalazar | zondag 26 april 2015 @ 21:02 |
woehahahahahaha | |
| FritzWepper | zondag 26 april 2015 @ 21:23 |
De kwaliteit van Belgische frietkotten kan enorm variëren. Als het AD België mee zou nemen in deze lijst denk ik dat ze zowel de top 10 als onderste 10 bezetten. | |
| Leandra | zondag 26 april 2015 @ 21:24 |
| |
| Zelfscanner | zondag 26 april 2015 @ 22:53 |
Piet weet alles in CUL | |
| Leandra | zondag 26 april 2015 @ 22:55 |
Voor je het weet blijkt Piet af en toe op de Hof een terrasje te pakken God verhoede dat hij weet wat een broodje Hadi is | |
| Windigo | maandag 27 april 2015 @ 06:13 |
Ik kom er wekelijks, ik heb nog nooit een slap frietje gehad. Ik vind het testresultaat niet representatief voor die zaak. Een 6,5 ? Kom nou toch; er zijn zat zaken die echt veel slechter presteren.. Verder is het inderdaad wel een beetje hypocriet dat ze nu roepen dat de test niet klopt terwijl ze er eerst mee adverteerden, maar die test vertrouwde ik sowieso al niet. | |
| Sjeen | maandag 27 april 2015 @ 09:09 |
| Dat je met frituren in olie kunt winnen, grappig... | |
| Pietverdriet | maandag 27 april 2015 @ 10:02 |
Ervaring | |
| Pietverdriet | maandag 27 april 2015 @ 10:05 |
Ik heb een tijd terug een jaar Amersfoort gewerkt en later nog een keer een half jaar. | |
| Pietverdriet | maandag 27 april 2015 @ 10:06 |
Heb bij hun filiaal twee keer wat slappe friet gekregen, maar meestal is het meesterlijk. De smaak is zelfs dan veel beter dan eem 6.5, en ze hebben échte mayo | |
| Windigo | maandag 27 april 2015 @ 10:21 |
Ja precies,en daarom sta ik achter de kritiek die ze uiten op de onderzoeksmethode. Een 6,5 is echt niet representatief voor het niveau waarop zij werken, maar dat krijg je als een testpanel maar 1x langs gaat en dan ook nog de frites laat verpakken. Dat is echt geen zuiver oordeel. Michelin komt ook minimaal drie keer bij een zaak langs voor ze een oordeel geven en hanteert dan steeds dezelfde methode. Het AD komt een keer langs en eet afhankelijk van de tester de frites in de zaak op of neemt ze mee. Neem ze dan allemaal mee, of eet ze allemaal in de zaak op. Op deze manier is het eindoordeel nogal willekeurig. | |
| probeer | maandag 27 april 2015 @ 13:20 |
Piet weet alles, zelfs als hij het niet weet. | |
| probeer | maandag 27 april 2015 @ 13:24 |
Mee eens. Je zou als frietboer toch bijna zeggen dat ze de friet meteen op moeten eten, en je anders weigert mee te doen aan die test. Daarbij ben ik ook nogal benieuwd naar de opmaak van dat testpanel. | |
| Pietverdriet | maandag 27 april 2015 @ 13:25 |
Heb ik je een keer niet teruggebeld nadat ik je geneukt heb? | |
| probeer | maandag 27 april 2015 @ 13:27 |
Jup. Heb mn teddybeer laten liggen, wil m graag terug. | |
| Pietverdriet | maandag 27 april 2015 @ 13:31 |
Vind het sowieso vreemd dat ze ontkennen dat friet slap wordt van verpakken, terwijl ze klagen dat hun verpakte friet slap was. Als je vergelijkt moet je het altijd vers eten, of altijd verpakt, niet de ene keer dit, de andere keer dat. | |
| tong80 | maandag 27 april 2015 @ 16:23 |
Dit dus. Slaat nergens op. Verder is het vreemd dat ze verschillende panelleden op verschillende plaatsen maar één keer laten testen. | |
| Pietverdriet | maandag 27 april 2015 @ 16:57 |
Het dient vooral één ding, hun patattest krijgt veel aandacht, lekker drama er in, alles voor de oplage en poep aan de rest | |
| LeeHarveyOswald | woensdag 29 april 2015 @ 13:25 |
Ja, zoals zeggen dat de patat lekker is, maar dat er op een andere aardappel overgestapt moet worden vanwege de kleur: ![]() Terwijl het er imho beter uit ziet dan veel andere (bleke) voorbeelden die voorbij komen. | |
| Bramito | woensdag 29 april 2015 @ 13:48 |
| Tests e.d. zijn sowieso kut. Ik maak zelf wel uit of het lekker is. | |
| wiijntje | vrijdag 1 mei 2015 @ 00:16 |
| Was vandaag, nieuwsgierig gemaakt, bij de No 5 van de friettest: de Gastronoom in Arnhem - want zin in goeie friet met dito Mayo en lekker dichtbij. Deze friettent heeft een 9.5 gescoord - in mijn ogen bijna perfecte friet dus. Bij binnenkomst gevraagd om 1 friet met. Heb je ECHTE mayo? Ja. Doe maar. Hier opeten of meenemen? Hier Friet wordt geserveerd in een wit soort van salade bakje: van aardewerk, geen plastic bak. = pluspunt! De fiet was al gebakken toen ik er naar vroeg dus niet vers gebakken, maar wel erg warm, maar niet meer krokant. het bakje werd voor de helft gevuld met friet, toen een flinke klodder mayo erop, toen nog een laag friet en nog een flinke klodder mayo. Dit was m.i geen echte mayo zoals die hoort te zijn.!! behoorlijk dun en vrij zoet, niet zuur. Niet waarom ik gevraagd had dus. Friet niet krokant, redelijk van smaak maar te veel mayo. - aan het einde van de rit meer mayo in de bak dan friet... Prijs valt alleszins mee: 2.30 euro In de zaak zelf stonk het behoorlijk naar iets - weet niet wat het was maar erg onprettig. Prijs / kwaliteit = 7 Smaak = 6 Hoe ze aan een 9.5 gekomen zijn: bakshis??? | |
| MrSalazar | vrijdag 1 mei 2015 @ 00:20 |
| |
| Nemephis | vrijdag 1 mei 2015 @ 00:31 |
Doe mij maar raspatat
| |
| Nico987 | dinsdag 5 mei 2015 @ 12:06 |
| Las laatst dat AD nogal met 2 maten meet. | |
| Stokken_en_stenen | dinsdag 5 mei 2015 @ 12:29 |
| Goed bezig! | |
| Pietverdriet | dinsdag 5 mei 2015 @ 13:50 |
Bovendien is het niet het zetmeelgehalte wat te donker bakt, maar de suikers ( oude aardappels) | |
| RobinOok | dinsdag 5 mei 2015 @ 16:04 |
| Nou, dat hoeft niet perse een oude aardappel te zijn toch? Ligt ook gewoon aan het ras. Ik vind die donkergekleurde juist altijd extra lekker. :-) | |
| Weltschmerz | dinsdag 5 mei 2015 @ 16:45 |
| Het is gewoon een onbetrouwbare krant, die gaan dan testjes doen om zogenaamd vernietigend te kunnen schrijven. Daar komt dan ook geen waardevolle consumenteninformatie uit. | |
| Pietverdriet | dinsdag 5 mei 2015 @ 16:50 |
Frietbakkers klagen vaak over nieuwe aardappels, dat ze zo bleek blijven. Als aardappels oud worden zet het zetmeel zich om in suikers die bruin kleuren bij het bakken. Of er een verschil zit in suiker gehalte tussen de verschillende rassen, kan, geen idee. Weet wel dat je goede friet bakt met aardappels met een hoog zetmeel gehalte omdat deze krokant worden en beter smaken. | |
| tong80 | dinsdag 5 mei 2015 @ 17:19 |
Dat heb ik ook. Lekkere korstjes. |