abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Trouwste user 2022 vrijdag 24 april 2015 @ 15:42:14 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_151991304
Het leven neemt soms rare wendingen. Twee jaar geleden was de één nog opvoedkundig gezinsbegeleider en de ander online marketeer. In augustus vorig jaar beginnen Roderick Heijning (27) en Siem van Bruggen (28) hun Frietwinkel in Utrecht. En dan komt de eerste plaats in de AD Friettest 2015 wel heel snel. Maar niet toevallig. ,,Dit is ziek man,'' zegt een trillende Roderick als hij het nieuws hoort. Ach ja, de jeugd heeft zo haar eigen taalgebruik.



De begrippen ambachtelijk, duurzaam, biologisch en kwaliteit staan centraal
Roderick Heijning Roderick en Siem passen naadloos in het profiel van de nieuwe, jonge ondernemer. Hoog opgeleid, vol passie voor het werk dat zij doen, open minded en niet bereid tot concessies als het gaat om kwaliteit.

Het verhaal begint als de dan nog een paar jaar jongere Roderick zijn vader een opmerking hoort maken die altijd is blijven hangen. ,,Als ik ooit een nieuw bedrijf begin, ga ik in de verse patat. Iedereen houdt van verse frieten, maar je ziet alleen maar diepvries.'' Nog studerend aan zijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening knutselt Roderick zijn eerste 'Frietfiets' in elkaar, een rijdend verkooppunt gemaakt van een bakfiets. ,,En vanaf het eerste moment was duidelijk dat de begrippen ambachtelijk, duurzaam, biologisch en kwaliteit altijd centraal zouden staan.''



Zonder enige horeca-achtergrond stort Roderick zich op zijn nieuwe hobby. ,,Het was een kwestie van 30 soorten aardappelen proberen en bakken in heel veel verschillende soorten olie. Idem dito met de biologische mayonaise. Net zo lang proberen en proeven tot ik een saus had gevonden die aan alle eisen voldeed.''

In 2012 start Roderick zijn eerste proef met de Frietfiets en bakt hij biologische frieten dat het een lust is. Alles vers. Ter plekke vers gesneden en gebakken. De klanten zien de aardappel in schil veranderen in verse friet. Via app of mail kunnen mensen bestellen en hup, daar gaat hij weer. En het publiek valt als een baksteen voor zijn product. Inmiddels fulltime werkzaam in de jeugdzorg is daar plotseling het moment dat hij denkt: ik maak van de frieten mijn beroep. Begin vorig jaar loopt hij Siem van Bruggen tegen het lijf, die na een opleiding communicatie zijn geld verdient als marketeer. Het klikt en de beide jongemannen jagen hun droom achterna, starten de onderneming dapp bio food en gaan op zoek naar een vast verkooppunt. Dat vinden zij in de Utrechtse Vinkenburgstraat, hartje centrum.

Zij kunnen het hele pand huren, vinden huurders die bereid zijn om door de winkel naar de woning op de eerste etage te lopen en gaan zelf aan de slag op de begane grond. Eén ding staat vanaf het begin vast. Het mag geen 'gewone' snackbar worden. Dus is de inrichting van de 25 vierkante meter grote ruimte strak gehouden. Centraal voor het raam staat de aardappelsnijder zodat de passanten goed kunnen zien wat er met gewassen, maar ongeschilde aardappelen gebeurt. Siem: ,,Vooral toeristen zijn er dol op. Ze kijken hun ogen uit en stappen onmiddellijk binnen.'' Het assortiment blijft beperkt tot frieten, drie soorten (biologische) kroketten en op vrijdag en zaterdag stoofvlees. Het biologisch stoofvlees is huisgemaakt door de moeder van Roderick. En geheel volgens de filosofie van dapp is alle verpakkingsmateriaal van gerecycled materiaal.

Siem van Bruggen: ,,En het was van begin af aan duidelijk dat kwaliteit altijd de doorslag zou geven. Terug naar de basis. Lever één product van een supergoede kwaliteit.''



En dat lukt. De jury van de AD-Friettest onder leiding van dr.ir.Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek, is unaniem in het oordeel. ,,Frietwinkel komt met een schitterend krokante friet met een hoog smaakgehalte. Goudgeel gebakken, knapperig van buiten en zacht van binnen. De schil geeft deze friet tevens een ambachtelijk karakter.'' Waarmee Frietwinkel als enige van de 144 bezochte adressen het eindcijfer 10 krijgt.

Roderick: ,,Het klinkt wellicht een beetje over de top, maar in deze frieten komt eigenlijk tot uitdrukking hoe en wie wij zijn. Dit is onze manier van leven en waar wij voor staan. Kwaliteit, bewust, biologisch en met respect voor de omgeving.''

Klinkt leuk, maar er moet wel een zaak draaiende worden gehouden. En ook dat lukt. Inmiddels zijn er vijf Frietfietsen, voor een deel in beheer bij franchisenemers in de omgeving Enschede en Zwolle. Zij zijn te vinden op bruiloften, bedrijfsfeesten, evenementen en (Belgische) festivals. De Frietwinkel in Utrecht slaat aan en ook daarvoor worden franchisenemers gezocht. Het is mede een succes dankzij de inzet van inmiddels twaalf werknemers. Roderick: ,,Dat zijn niet zomaar parttime werknemers, maar collega's zonder wiens inzet wij het niet zouden redden.''

Zelf werken zij bijna altijd zeven dagen per week. ,,Intensief, maar geen probleem. Als iets je grote passie is, doe je dat fluitend.''

Ik krijg lekkere trek. Morgen de hele uitslag van de AD-friettest 2015. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_151991421
Altijd mooi om dit soort verhalen te lezen.

Ik krijg ook trek maar heb geen frituurpan in huis.
  Trouwste user 2022 vrijdag 24 april 2015 @ 15:48:58 #3
7889 tong80
Spleenheup
pi_151991463
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 15:47 schreef Gewas het volgende:
Altijd mooi om dit soort verhalen te lezen.

Ik krijg ook trek maar heb geen frituurpan in huis.
Ha ha ha. Ik heb net zo iets. Mijn vet moet al een jaar ververst worden.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  vrijdag 24 april 2015 @ 15:49:15 #4
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_151991473
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 15:47 schreef Gewas het volgende:
Altijd mooi om dit soort verhalen te lezen.

Ik krijg ook trek maar heb geen frituurpan in huis.
Friet uit de oven ^O^.
UI Made bij VanilleKwark.
pi_151991583
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 15:48 schreef tong80 het volgende:

[..]

Ha ha ha. Ik heb net zo iets. Mijn vet moet al een jaar ververst worden.

:P
Oud vet is vies. :P

quote:
10s.gif Op vrijdag 24 april 2015 15:49 schreef RingBewoner het volgende:

[..]

Friet uit de oven ^O^.
Dat heb ik weleens geprobeerd maar dat werden van die slappe dingen. ;( Voor in mijn nieuwe huis had ik vorig jaar wel een frituurpan gekocht waar je alleen een beetje zonnebloem olie in hoefde te doen. Daar is echt nog nooit iets lekkers uitgekomen, heb dat ding weggegooid.
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:00:10 #6
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_151991755
Mooi zo'n verhaal... uit het niets, zonder alle vermeende basisbegrippen (of misschien wel juist daardoor) over patat friet bakken zo de test winnen :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 vrijdag 24 april 2015 @ 16:08:18 #7
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_151991928
Tof verhaal. *O*
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:10:42 #8
102177 fs180
ik rem voor katten
pi_151991983
zo moeilijk is frituren ook weer niet
  Boks-Chick vrijdag 24 april 2015 @ 16:18:37 #9
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_151992214
quote:
10s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:10 schreef fs180 het volgende:
zo moeilijk is frituren ook weer niet
getuige veel 'friet/patat'zaken en wat zij je voor weten te schotelen, lijkt het af en toe toch echt een wetenschap op zich....
lolwut
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:19:47 #10
102177 fs180
ik rem voor katten
pi_151992240
quote:
9s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:18 schreef BrandX het volgende:

[..]

getuige veel 'friet/patat'zaken en wat zij je voor weten te schotelen, lijkt het af en toe toch echt een wetenschap op zich....
ja je moet er wel frituurvet ipv afgewerkte olie in gooien maar de op spreekt over hooggeleide g's die nu een frituurkot beginnen met hun phd's :D
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:21:43 #11
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_151992295
Gezien de populariteit van DE TEST van het AD is het verbazingwekkend dat ze er niet veel vaker eentje doen - oliebollen, haring en friet, meer niet?

Voorlopig houdt ik het toch bij BRAM LADAGE (of die andere Ladage) als het om patat gaat; die is de beste van Rotjeknor en wijde omgeving.
De tijd is een rivier waarin álles verzuipt.
pi_151992316
Volgens mij eet ik vanavond patatjes dus :9~
Twiddel
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:24:48 #13
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_151992368
Puicke patatgeneratie.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_151992515
Hm, daar loop ik straks eventjes langs
"Pools are perfect for holding water"
  Trouwste user 2022 vrijdag 24 april 2015 @ 16:34:40 #15
7889 tong80
Spleenheup
pi_151992615
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:30 schreef probeer het volgende:
Hm, daar loop ik straks eventjes langs
Meen je dat ? Ik ben jaloers. :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 vrijdag 24 april 2015 @ 16:36:08 #16
7889 tong80
Spleenheup
pi_151992653
quote:
9s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:18 schreef BrandX het volgende:

[..]

getuige veel 'friet/patat'zaken en wat zij je voor weten te schotelen, lijkt het af en toe toch echt een wetenschap op zich....
_O_ Krijg jij geen lekkere trek Brandx ? :)

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_151992769
Ik wacht nog even op de patattest :{w
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:47:56 #18
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_151992929
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:21 schreef BaardaapAd het volgende:
Gezien de populariteit van DE TEST van het AD is het verbazingwekkend dat ze er niet veel vaker eentje doen - oliebollen, haring en friet, meer niet?

Voorlopig houdt ik het toch bij BRAM LADAGE (of die andere Ladage) als het om patat gaat; die is de beste van Rotjeknor en wijde omgeving.
Koffietest, Terrassentest.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Boks-Chick vrijdag 24 april 2015 @ 16:49:35 #19
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_151992963
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:36 schreef tong80 het volgende:

[..]

_O_ Krijg jij geen lekkere trek Brandx ? :)

:P
:Y dat wel, maar vanavond maar niet :')
lolwut
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:51:56 #20
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_151993018
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:47 schreef Leandra het volgende:

[..]

Koffietest, Terrassentest.
Ja okee, maar ik bedoelde meer in de zin van "was ik de baas van 't AD, dan was er minstens om de week een test" want ze scoren er publiciteit mee en voor de oplage is het ook een aardige opsteker.

Dus KOM OP AD, doe een KAPSALON test voor de dames, een KAPSALON test voor de heren en een KAPSALON test voor wie meer wil dan friet alleen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De tijd is een rivier waarin álles verzuipt.
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:53:00 #21
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_151993036
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:51 schreef BaardaapAd het volgende:

[..]

Ja okee, maar ik bedoelde meer in de zin van "was ik de baas van 't AD, dan was er minstens om de week een test" want ze scoren er publiciteit mee en voor de oplage is het ook een aardige opsteker.

Dus KOM OP AD, doe een KAPSALON test voor de dames, een KAPSALON test voor de heren en een KAPSALON test voor wie meer wil dan friet alleen.
Als je om de week een test doet dan boeit het niemand meer.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 24 april 2015 @ 16:55:03 #22
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_151993078
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:53 schreef Leandra het volgende:

[..]

Als je om de week een test doet dan boeit het niemand meer.
Tuuuurlijk wel - als het maar een beetje brede groep(en) aanspreekt en de getestten lekker pissig worden (dat is toch de enige reden om in die testen meer te bekijken dan de zaken in je buurt, de uitvluchten van misnoegde middenstanders).

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De tijd is een rivier waarin álles verzuipt.
pi_151993382
Valt op dat er weer een pas geopende wint :)

Benieuwd welke plaats Fers nu komt te staan (afgelopen jaar nr 1). Ben blij nu niet, scheelt rijen! En de friet is nog altijd even fantastisch O+
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  Trouwste user 2022 vrijdag 24 april 2015 @ 17:12:15 #24
7889 tong80
Spleenheup
pi_151993406
:D

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_151993457
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2015 16:21 schreef BaardaapAd het volgende:
Gezien de populariteit van DE TEST van het AD is het verbazingwekkend dat ze er niet veel vaker eentje doen - oliebollen, haring en friet, meer niet?

Voorlopig houdt ik het toch bij BRAM LADAGE (of die andere Ladage) als het om patat gaat; die is de beste van Rotjeknor en wijde omgeving.
Die keet op schouwburgplein is ook lekker. Verder heb je ook nog Tante Nel, Fritez en Pomms in Rotterdam. Pomms heb ik nog niet gehad en Fritez alleen van de wagen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')