Teveel water misschien? Luis? Onvoldoende ruimte?quote:Op vrijdag 17 april 2015 09:03 schreef Puala het volgende:
Mijn munt gaat alweer doodEen simpel klein potje van de intratuin en ik geef netjes water. Staat in een plantenbak waar vorig jaar een bloem in stond en waar ik een zak tuinaarde bovenin heb gekieperd. Ik snap het niet
Wat doe ik verkeerd?
Mijn ervaring is dat dat prima kan, gewoon de grove delen er wat uit halen. Eventueel wat zand boven op de grond zodat er geen algen troep op groeit.quote:Op donderdag 16 april 2015 15:24 schreef pennedop2 het volgende:
Ik ben vandaag met een klein moestuintje begonnen. Ik zag bij de Lidl potgrond voor een euro, dus gelijk 2 zakken meegenomen. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het kiezen van de grond al belangrijk is. Nu lees ik dat universele potgrond niet geschikt is om te zaaien. Is dat echt zo? Wat als ik gewoon een extra voedingsmiddel toevoeg ofzo.
Ik weet dat er van die slangen zijn die water doorlaten. Verder hebben mijn ouders wel gewerkt met touwtjes voor de tomatenplanten als ze met vakantie waren. Dat werkte overigens prima.quote:Op zaterdag 18 april 2015 00:17 schreef Boarderzip het volgende:
Zijn hier mensen die wel eens zelf een druppel systeempje of iets dergelijks in elkaar hebben geknutseld? En zo ja een hoe je dit gemaakt hebt?
Touwtjes?quote:Op zaterdag 18 april 2015 01:00 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Ik weet dat er van die slangen zijn die water doorlaten. Verder hebben mijn ouders wel gewerkt met touwtjes voor de tomatenplanten als ze met vakantie waren. Dat werkte overigens prima.
Ik zal vandaag eens langs het tuincentrum gaan om te kijken voor die slangetjes.quote:Op zaterdag 18 april 2015 01:00 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Ik weet dat er van die slangen zijn die water doorlaten. Verder hebben mijn ouders wel gewerkt met touwtjes voor de tomatenplanten als ze met vakantie waren. Dat werkte overigens prima.
Volgens mij werkt het met touwtjes zo dat je die in moet graven naast de wortel en het andere einde in een fles of emmer water steekt. Het touwtje zuigt zich dan vol met water en transporteert op die manier langzaam het water naar de plant.quote:Op zaterdag 18 april 2015 01:29 schreef Outpost76 het volgende:
[..]
Touwtjes?
Leg dat eens uit als je wil?
Klopt! Volgens mij moet de emmer hoger staan en de touwtjes bij de wortels.quote:Op zaterdag 18 april 2015 09:30 schreef Boarderzip het volgende:
[..]
Ik zal vandaag eens langs het tuincentrum gaan om te kijken voor die slangetjes.
[..]
Volgens mij werkt het met touwtjes zo dat je die in moet graven naast de wortel en het andere einde in een fles of emmer water steekt. Het touwtje zuigt zich dan vol met water en transporteert op die manier langzaam het water naar de plant.
Dan ben ik net te laatquote:Op zaterdag 18 april 2015 10:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
OneDayFly.nl heeft nog tot 12.00u een druppelslang in de aanbieding zag ik net.
En als het touwtje per ongeluk opdroogt, moet je opnieuw beginnen. Weer nat maken brengt de zuigstroom niet op gang.quote:Op zaterdag 18 april 2015 10:36 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Klopt! Volgens mij moet de emmer hoger staan en de touwtjes bij de wortels.
quote:Op vrijdag 17 april 2015 18:50 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Mijn ervaring is dat dat prima kan, gewoon de grove delen er wat uit halen. Eventueel wat zand boven op de grond zodat er geen algen troep op groeit.
En niet met je zand strand gaan spelen want dat is veel te zout.
In potgrond en zaaigrond, zeker nog eens vermengt met grofzand, hoef je je niet zo snel druk te maken dat de grond dichtslaat en dus gaat verstikken denk ik hoor. Voor de verdamping uit je grond zou je inderdaad wel kunnen mulchen met iets als bladeren of dennennaalden.quote:Op zondag 19 april 2015 14:58 schreef pennedop2 het volgende:
[..]Heb de potgrond gemengd met 1/3 zand van de bouwmarkt. Heb wel een tas vol dennennaalden verzameld, las dat dat ook de luchtigheid van de grond bevordert en anders leg ik het straks bovenop om verdamping tegen te gaan. Als het allemaal een beetje wil heb ik straks veel te veel groenten verwacht ik. Maar die raak ik wel weer kwijt.
Ik geef gewoon water om verdamping weer op te heffenquote:Op zondag 19 april 2015 14:58 schreef pennedop2 het volgende:
[..]Heb de potgrond gemengd met 1/3 zand van de bouwmarkt. Heb wel een tas vol dennennaalden verzameld, las dat dat ook de luchtigheid van de grond bevordert en anders leg ik het straks bovenop om verdamping tegen te gaan. Als het allemaal een beetje wil heb ik straks veel te veel groenten verwacht ik. Maar die raak ik wel weer kwijt.
Ok dankquote:Op woensdag 22 april 2015 16:08 schreef Elleska het volgende:
gezaaide ui ziet er idd uit als mini lente-ui.![]()
voor de rest is het soms even afwachten.
ik zaai in lijnen of in raster (zoals makkelijke moestuin). alles wat daarbuiten staat gaat weg. maar op de plek van de zaden twijfel ik ook regelmatig. vergelijken met het 'onkruid' buiten de rijtjes helpt soms. anders even laten staan totdat de eerste echte bladen zichtbaar zijn. de kiembladen lijken allemaal nogal op elkaar.
Ik heb een baaltje mestkorrels voor de groentetuin en daarvan geef ik 1 of 2x per week elke week of om de week een paar korrels per pot in het groeiseizoen. De chrysanten zolang als ze bloeien, wat tot in de vorst kan zijn.quote:Op donderdag 23 april 2015 11:52 schreef Boarderzip het volgende:
Ze staan in bakken met potgrond en af en toe wat vloeibare voeding erbij, nog niet heel erg veel.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zaterdag 25 april 2015 14:04 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
En eetbaardus plukken en bereiden of het spinazie is. Net doen of het zo hoort
mijn aardappels in zakken zien er hetzelfde uit. dat komt nog goed.quote:Op zaterdag 25 april 2015 16:21 schreef TimeJumper het volgende:
Hieronder de aardappelplantjes komen er een aantal van op, en een aantal niet of misschien nog niet
Ik hoop dat je een noodplan hebt voor de courgette. Die planten zijn mietjes.... Een graadje vorst en ze zijn zo zielig dat ze ook echt doodgaan.. En die kans heb je nog tot half mei.quote:Op zaterdag 25 april 2015 17:32 schreef sjorsie1982 het volgende:
Mijn courgette planten staan al in de tuin en groeien hard. Staan er al 2 weken.
Net mijn prei in de tuin gezet en radijsjes en bieten verspeend.
Winter en zomer wortels komen al op. Rode kool staat er al denk ik 3-4 weken en groeit ook goed.
Winterbloemkool is al bijna klaar en kan ik over 1-2 weken opeten.![]()
Mijn perenboom is helemaal wit van de bloesem voor de eerste keer in 4 jaar![]()
Pruimen en mijn 2 appel bomen hebben ook wat bloesem![]()
quote:Op zaterdag 25 april 2015 13:30 schreef Myraela het volgende:
Hi!
Ik ben echt de slechtste tuinier, getuige mijn "makkelijke" moestuin, waar toch maar echt één van de 16 vakjes omhoog is gekomen. Waarvan ik niet eens zeker meer weet wat het was, maar het lijkt het meest op de mosterd.![]()
[ afbeelding ]
Anyhow, nu had ik enthousiast ook wat dingen in de rest van mijn tuin gegooid. Maar dat is nu één groot oerwoud met onkruid. Ik vroeg me af of er misschien nog wat goeds tussen stond voordat ik alles er uit trek. Zitten hier misschien mensen die dat zouden herkennen?
Er staan aardbeien, die herken ik wel. Verder peultjes en vleestomaten zouden er nog tussen moeten staan. En misschien perongeluk in mijn enthousiasme nog iets, maar dat ben ik vergeten.
Dit is dus spot de peultjes en vleestomaten.zevenblad moet je echt verwijderen met wortel en al. En niet denken dat dat ene worteltje geen probleem.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dan komt het echt weer terug.
Of je moet van zevenbladpesto houden.![]()
Eerder robertskruid. Ooievaarsbek heeft afzonderlijk blad. Slakken houden er niet van. Robertskruid is helaas onkruid. Ziet er wel lief uit.quote:Op zaterdag 25 april 2015 14:06 schreef Sunnythesun het volgende:
En dat varenachtige plantje is volgens mij een ooievaarsbek-achtig plantje. Geeft leuke roze bloempjes. Bij mij mag die op een paar plekken blijven staan, maar het verspreidt zich nogal dus trek het elders wel weg.![]()
Ja, dat is dus een plantje uit de ooievaarsbek familiequote:Op zaterdag 25 april 2015 17:53 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Eerder robertskruid. Ooievaarsbek heeft afzonderlijk blad. Slakken houden er niet van. Robertskruid is helaas onkruid. Ziet er wel lief uit.
Als je ooievaarsbekje zegt, wordt er iets anders verwacht en de eerste afbeeldingen zijn ook anders. Je had dus ooievaarsbekjesfamilie moeten zeggen, om de zoektocht wat eerlijker te maken.quote:Op zaterdag 25 april 2015 17:55 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Ja, dat is dus een plantje uit de ooievaarsbek familie(http://nl.wikipedia.org/wiki/Robertskruid)
En iets is pas onkruid als het niet gewenst is, en bij mij is het een beetje gewenst dus niet echt onkruid![]()
Ze heten in de volksmond allemaal ook ooievaarsbek of (wilde) geranium. En ik moet niets..quote:Op zaterdag 25 april 2015 17:58 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Als je ooievaarsbekje zegt, wordt er iets anders verwacht en de eerste afbeeldingen zijn ook anders. Je had dus ooievaarsbekjesfamilie moeten zeggen, om de zoektocht wat eerlijker te maken.
Ik las ergens dat als de planten al flink gegroeid zijn je ze dan weer onder de grond moet zetten.quote:Op zaterdag 25 april 2015 17:06 schreef Elleska het volgende:
[..]
mijn aardappels in zakken zien er hetzelfde uit. dat komt nog goed.
heb vorig jaar heerlijke aardappels uit zak gegeten.
vorig jaar begin april al buiten gezet en ze deden het prima.quote:Op zaterdag 25 april 2015 17:45 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Ik hoop dat je een noodplan hebt voor de courgette. Die planten zijn mietjes.... Een graadje vorst en ze zijn zo zielig dat ze ook echt doodgaan.. En die kans heb je nog tot half mei.
Ik wacht echt tot de ijsheiligen + 1 dag. Anders is het zonde van de tijd.
De +1 is vanwege het feit dat de laatste paar jaar de dag na de ijsheiligen mijn courgette platen dood gingen door vorst.....
Vorig jaar heb ik ze aangeaard toen ze een cm of 20 waren. En dan een cm of 5 laten uitsteken.quote:Op zaterdag 25 april 2015 18:16 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ik las ergens dat als de planten al flink gegroeid zijn je ze dan weer onder de grond moet zetten.
Of liever gezegd ze moet bedekken met grond zodat er meer aardappels aan komen.
Hoe groot moeten de planten dan zijn, en wat voor stuk qua grootte laat je dan boven de grond komen?
Weet jij dat toevallig?
https://www.nudge.nl/blog(...)pot-voor-je-kruiden/quote:Op zaterdag 18 april 2015 00:17 schreef Boarderzip het volgende:
Zijn hier mensen die wel eens zelf een druppel systeempje of iets dergelijks in elkaar hebben geknutseld? En zo ja een hoe je dit gemaakt hebt?
quote:Op zaterdag 25 april 2015 09:42 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dit had die van mij ook vorige week en elk jaar. Nu zijn ze niet meer gekruld.
Oh gelukkig! Was al bang dat het misschien verdroging was omdat de boom aan de rand van een 'border' stond die ca. 10cm boven het maaiveld. Nja gister paar emmers water erbij gedonderd en nu regent het mooiquote:Op zaterdag 25 april 2015 12:59 schreef mootie het volgende:
De blaadjes moeten gewoon nog even ontvouwen.
Petflessen moet je niet hergebruiken voor consumptie.quote:Op zaterdag 25 april 2015 19:25 schreef la_perle_rouge het volgende:
[..]
https://www.nudge.nl/blog(...)pot-voor-je-kruiden/
Paar druppels op een liter hoorquote:Op zondag 26 april 2015 13:36 schreef Puala het volgende:
Spiritus op je groente en fruit? Ik zou dat zelf geloof ik echt nooit doen
Je moet niet de peper in het water zelf doen, je moet er zeg maar thee van trekken en dat door een koffiefilter doen, dan zal je sproeier niet meer verstoppen.quote:Op zondag 26 april 2015 23:22 schreef Teslynd het volgende:
Chilipeper in het verstuifwater zou ook helpen. Alleen is de sproeier dan steeds verstoept.
Ow koffiefilter, niet aan gedacht. Ik lees altijd van allerlei trekseltjes dat je het zeven moet, maar peperpoeder zeven leekme niet zo'n groots resultaat opleveren.quote:Op zondag 26 april 2015 23:33 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Je moet niet de peper in het water zelf doen, je moet er zeg maar thee van trekken en dat door een koffiefilter doen, dan zal je sproeier niet meer verstoppen.
Ja, en je kan het vruchtvlees zelf gebruiken in je eten, je moet de pitten fijnstampen en daar thee van zetten. Plukje tabak er in voor extra effect...quote:
quote:Op zaterdag 25 april 2015 18:16 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ik las ergens dat als de planten al flink gegroeid zijn je ze dan weer onder de grond moet zetten.
Of liever gezegd ze moet bedekken met grond zodat er meer aardappels aan komen.
Hoe groot moeten de planten dan zijn, en wat voor stuk qua grootte laat je dan boven de grond komen?
Weet jij dat toevallig?
wat boven komt wordt een nieuwe.. gewoon stukje, groeit vanzelfquote:Op zaterdag 25 april 2015 18:16 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ik las ergens dat als de planten al flink gegroeid zijn je ze dan weer onder de grond moet zetten.
Of liever gezegd ze moet bedekken met grond zodat er meer aardappels aan komen.
Hoe groot moeten de planten dan zijn, en wat voor stuk qua grootte laat je dan boven de grond komen?
Weet jij dat toevallig?
Hier gaat het vannacht licht vriezen. Hoe gaat het dan met druppelsystemen, moet je die elk najaar demonteren en met ijsheiligen weer installeren?quote:Op zaterdag 18 april 2015 00:17 schreef Boarderzip het volgende:
Zijn hier mensen die wel eens zelf een druppel systeempje of iets dergelijks in elkaar hebben geknutseld? En zo ja een hoe je dit gemaakt hebt?
Ik heb voor dit jaar korrels uit een sigaren fabriek. Het rest afval zeg maar maar dan verwerkt in korrels.Dat werkt als mest en tegen luis. Ik is benieuwd.quote:Op zondag 26 april 2015 22:59 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb vorig jaar thee getrokken van shag tegen luizen. Dat hielp erg goed.
Hier min 9,7 graden aan de grondquote:Op maandag 27 april 2015 22:26 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Hier gaat het vannacht licht vriezen. Hoe gaat het dan met druppelsystemen, moet je die elk najaar demonteren en met ijsheiligen weer installeren?
Wat akelig is dat. Woon je op de grens met IJsland of zo?quote:Op dinsdag 28 april 2015 18:50 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Hier min 9,7 graden aan de grond![]()
Mijn courgettes hebben het gelukkig wel overleefd.
brandnetelgier werkt goed geloof ik en kan je zelf makenquote:Op zondag 26 april 2015 13:34 schreef sjorsie1982 het volgende:
Ik heb elk jaar luizen, zo erg dat ik een keer bij mijn bessenstruik alle takken (van beneden naar boven) vol waren met luizen en er wel tientallen, misschien wel honderden zweefvliegen bij waren. Ik heb sindsdien in het voorjaar elke dag al mijn planten bekeken en gespoten met zeep, water en spiritus.
Soms werden mijn bladeren dan bruin, enig idee hoe dat komt?
Ik ben nu zat om elke dag al mijn planten te controleren in het voorjaar en zomer en ik zag net weer dat er ook luizen zit op al mijn bloesem van mijn appel, peren en pruimenbomen....![]()
Iemand een idee wat je kan doen als preventief middel tegen luizen wat niet teveel werk is? En waarom worden soms de bladeren bruin als ik ze bespuit met zeep,water en spiritus?
Het is hier wel herfst op dit moment, maar zoals ik zei vriest het hier amper in de winter, dus ik denk dat het wel kan.quote:Op dinsdag 28 april 2015 08:25 schreef derLudolf het volgende:
Krulpeterselie moet nog makkelijk kunnen als je het nu zaait hoor. Weet niet of platte peterselie anders is qua groei/ontwikkeling.
geen idee, dit is mn eerste plantje, meer als expirimentquote:
http://www.metronieuws.nl(...)t-min-10-in-enschedequote:Op donderdag 30 april 2015 00:29 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Wat akelig is dat. Woon je op de grens met IJsland of zo?
Doen ze bij mij ook de hele tijd hoor, het lijkt erop dat een x aantal van de bloemen bestoven wordt en dat daarna de overige bloemen (of tot het aantal dat onderhouden kan worden door de plant) er af valt. Bij mij blijven er dan 10-20 pepers per plant over.quote:ik heb hier op mn zolder een chilipeper plant staan, heb er al 3 mooie pepertjes vanaf gehaald en er groeien er nu weer 2 aan.
verder zitten of eerdergezegd zaten er een stuk of 10 bloemetjes aan, sommige met een klein knopje waar een nieuwe peper uit komt.
enige is dat ze dus bijna allemaal van de plant af vallen, geef m iederedag water, staat groot gedeelte in de zon (soms wel met een raam open als het warm is)
maar toch vallen ze er af, weet iemand hoe dit kan en wat er tegen te doen is?
Hier in het Utrechtse is het allemaal veel milder. Er was weinig nachtvorst en weinig sneeuw. Komt jullie kou uit Duitsland?quote:Op donderdag 30 april 2015 17:44 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
http://www.metronieuws.nl(...)t-min-10-in-enschede
ik woon in de buurt van enschede
Wind kwam uit het noorden volgens het weerbericht.quote:Op vrijdag 1 mei 2015 00:08 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Hier in het Utrechtse is het allemaal veel milder. Er was weinig nachtvorst en weinig sneeuw. Komt jullie kou uit Duitsland?
wel even helpen met bestuiven, dat gaat mogelijk mis. Je kunt tegen de plant tikken. Ik ga meestal bloemetje voor bloemetje langs met mijn vingers. (of je moet veel bijen in huis hebben, dan is het niet nodig...quote:Op donderdag 30 april 2015 14:18 schreef 111210 het volgende:
ik heb hier op mn zolder een chilipeper plant staan, heb er al 3 mooie pepertjes vanaf gehaald en er groeien er nu weer 2 aan.
verder zitten of eerdergezegd zaten er een stuk of 10 bloemetjes aan, sommige met een klein knopje waar een nieuwe peper uit komt.
enige is dat ze dus bijna allemaal van de plant af vallen, geef m iederedag water, staat groot gedeelte in de zon (soms wel met een raam open als het warm is)
maar toch vallen ze er af, weet iemand hoe dit kan en wat er tegen te doen is?
Klopt als er wolken zijn dan vriest het niet. Zijn er geen wolken dan kan het rustig nog -10 worden aan de grond in de maand mei, als de windrichting slecht is.quote:Op vrijdag 1 mei 2015 11:08 schreef Elleska het volgende:
Noorden van het land was het ook ramen krabben sochtends
Weer lijkt nu beter, iets bewolkt waardoor het minder afkoelt.
Vannacht wordt het weer heel erg koud. Ik zet plastic bloempotten en plastic bakjes over mijn courgette planten en een grote lege zandbak van plastic over mijn paar tomatenplantjes.quote:Op vrijdag 1 mei 2015 20:28 schreef marcel.nl het volgende:
Zo, 288 stammen aardappels uitgeplant.
Sarpo Mira, Frieslanders, Blauwe Koopmans en Schwarze Ungarin
Nu maar hopen dat de nachtvorst een beetje weg wil blijven. Was van de week best koud hier.
Nu half bewolkt en aan de wind te voelen zit er wel wat kou in de lucht.
Hier was het 1º. Dat is me gisteren wel ontgaan, maar wat er buiten aan zaaigoed staat, kan daar gewoon tegen. Er komen nu warme nachten aan, dus vanavond op slakkenjachtquote:
Ik had phytophthora in de Sarpo Mira vorig jaarquote:Op vrijdag 1 mei 2015 20:28 schreef marcel.nl het volgende:
Zo, 288 stammen aardappels uitgeplant.
Sarpo Mira, Frieslanders, Blauwe Koopmans en Schwarze Ungarin
Nu maar hopen dat de nachtvorst een beetje weg wil blijven. Was van de week best koud hier.
Nu half bewolkt en aan de wind te voelen zit er wel wat kou in de lucht.
Het weerbericht vandaag is bijgesteld tov van gisteren. Gisteren hadden ze het nog over matige vorst aan de grond, nu amper.quote:
Tsja. Hier ter plekke is blijkbaar de ziekte sterker dan de resistentie.quote:Op zaterdag 2 mei 2015 21:57 schreef marcel.nl het volgende:
Van Sarpo Mira zegt men juist dat die ziekte-resistent is. Hoe kan dat nu?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |