de kans is groot dat ze sliertig worden. Later zaaien op de goede plek geeft goede bonen. Een reden om eerder te zaaien is er eigenlijk iet.quote:Op zondag 12 april 2015 19:52 schreef Puala het volgende:
[..]
Je kan ook binnen zaaien toch en vanaf half mei naar buiten? Dan begin je met een grotere bonenplant toch? Of heb ik iets stoms gedaan vandaag?
Ik heb ze zelf al gezaaid omdat ik te ongeduldig ben en als we nachtvorst krijgen zaai ik ze wel overquote:Op zondag 12 april 2015 19:51 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ja en de ijsheiligen zijn niet echt heilig. Vorig jaar 2 dagen na de ijsheiligen hadden we ook nachtvorst....
Het is wel aardig om vanaf dag 1 dag het kan ook daadwerkelijk een bonenplant in de tuin te hebben staan zodat je dan dus vroege bonen hebt toch?quote:Op zondag 12 april 2015 19:54 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
de kans is groot dat ze sliertig worden. Later zaaien op de goede plek geeft goede bonen. Een reden om eerder te zaaien is er eigenlijk iet.
dan had je beter erwten of capucijners kunnen zaaien. De peulvruchten kunnen wel tegen vorst.quote:Op zondag 12 april 2015 19:55 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Het is wel aardig om vanaf dag 1 dag het kan ook daadwerkelijk een bonenplant in de tuin te hebben staan zodat je dan dus vroege bonen hebt toch?
Dat las ik laatst ja! Maar die heb ik niet om ik boontjes veel leuker vind.quote:Op zondag 12 april 2015 19:57 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan had je beter erwten of capucijners kunnen zaaien. De peulvruchten kunnen wel tegen vorst.
begin mei kan ik mijn bonen ook zaaien (buiten) die halen jouw voorgekweekte met gemak in. Er is geen voordeel van het eerder zaaien van bonen.quote:Op zondag 12 april 2015 19:59 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Dat las ik laatst ja! Maar die heb ik niet om ik boontjes veel leuker vind.
Maar ik bedoel, als je 15 mei je bonen naar buiten doet, kan het leuker zijn om dan al voor gekweekte bonenplantjes te zetten ipv bonen te zaaien toch?
Ho ho rustig maar, het is geen wedstrijd.quote:Op zondag 12 april 2015 20:01 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
begin mei kan ik mijn bonen ook zaaien (buiten) die halen jouw voorgekweekte met gemak in. Er is geen voordeel van het eerder zaaien van bonen.
nee daarom heeft het voorzaaien van bonen ook geen nut. Geduld in de moestuin is een schone zaak.quote:Op zondag 12 april 2015 20:02 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ho ho rustig maar, het is geen wedstrijd.
Je ziet verder ook helemaal geen voordelen in het poten van een sterke, weerbare plant t.o.v. het zaaien van een zaadje waar het nog maar de vraag van is of 'ie opkomt, zeker gezien bonen ook met evenveel liefde door net te veel vocht verrotten?quote:Op zondag 12 april 2015 20:03 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
nee daarom heeft het voorzaaien van bonen ook geen nut. Geduld in de moestuin is een schone zaak.
mijn ervaring is dat de planten niet sterker worden (althans de bonen). De meeste planten hebben gewoon hun tijd en jaargetijde nodig.quote:Op zondag 12 april 2015 20:04 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Je ziet verder ook helemaal geen voordelen in het poten van een sterke, weerbare plant t.o.v. het zaaien van een zaadje waar het nog maar de vraag van is of 'ie opkomt, zeker gezien bonen ook met evenveel liefde door net te veel vocht verrotten?
quote:Op zondag 12 april 2015 20:07 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
mijn ervaring is dat de planten niet sterker worden (althans de bonen). De meeste planten hebben gewoon hun tijd en jaargetijde nodig.
En verrotting kun je met een oudere plant ook niet voorkomen.
Ik heb ze voorgezaaid, zet ze overdag buiten en 's nachts binnen.quote:Op zondag 12 april 2015 20:10 schreef Elleska het volgende:
zijn het wel sterke weerbare planten? bij bonen die te donker staan (grote kans binnen...) zitten de bladen verder uit elkaar, van die lange slungelige planten, wat minder bonen betekend.
je wint er echt weinig tot niets mee. maar als dat jou die maand aanklooien met boontjes in huis waard is. dan moet je dat doen.
hier worden bonen half mei binnen voorkiemen en dan buiten gelegd. geen last van wegrottende bonen of bonen die niet opkomen.
Kwam er ook te laat achter, wilde een kers.quote:Op maandag 13 april 2015 07:56 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
Mij ook niet.. Bonen gewoon lekker volgende maand zaaien, en alles komt goed..
Beetje jammer dat ik nu de aanbieding van de lidl gemist heb, want ik zou best wel een klein appelboompje willen hebben namelijk
Ik ga er eind van de middagtoch nog even langs.. Wie weet..quote:Op maandag 13 april 2015 08:03 schreef Koettie het volgende:
[..]
Kwam er ook te laat achter, wilde een kers.
Tegen vogels zou ik persoonlijk gewoon een netje gebruiken ipv tunnelfolie.. Daarvoor kun je natuurlijk wel gewoon de bogen gebruikenquote:Op maandag 13 april 2015 11:00 schreef Boarderzip het volgende:
Eerder oogsten is niet het doel dat ik voor ogen heb, dus dat zou niet de reden zijn om de boog te plaatsen, het is meer mijn overweging omdat de planten niet veel in direct zonlicht staan en ze zo al beschermd zijn tegen de gulzigheid van de vogels. Ik heb geen andere plek om de planten neer te zetten, op zich zou dit geen probleem moeten zijn omdat een aardbeienplant een schaduwplant is toch?
Bedankt voor de adviezen, ik ga vanavond aan de slag!quote:Op maandag 13 april 2015 14:24 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
[..]
Tegen vogels zou ik persoonlijk gewoon een netje gebruiken ipv tunnelfolie.. Daarvoor kun je natuurlijk wel gewoon de bogen gebruiken
Maar dat je planten niet een halve dag zon hebben is opzich geen probleem. Ze willen toch wel groeien en aardbeien geven
ja maar neem wel een ruime pot. En hou er rekening mee dat je veel water moet gaan geven, dus geen kleine schotel eronder maar een grote en diepe anders droogt de plant snel uit.quote:
Bedankt, dus ruime schotel erbij zoeken. Heeft het ook veel voeding nodig?quote:Op maandag 13 april 2015 18:33 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ja maar neem wel een ruime pot. En hou er rekening mee dat je veel water moet gaan geven, dus geen kleine schotel eronder maar een grote en diepe anders droogt de plant snel uit.
die planten hebben veel water en voeding nodig. Ik gooi er af en toe een handje koemestkorrel bij.quote:Op maandag 13 april 2015 19:25 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Bedankt, dus ruime schotel erbij zoeken. Heeft het ook veel voeding nodig?
Ok, ik ga het proberen.quote:Op maandag 13 april 2015 19:26 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die planten hebben veel water en voeding nodig. Ik gooi er af en toe een handje koemestkorrel bij.
Toch nog een vraag over de komkommers. Meteen in een volle emmer of net als aardappels eerst de emmer tot de helft vullen en dan onder het groeien aanaarden?quote:Op maandag 13 april 2015 19:26 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die planten hebben veel water en voeding nodig. Ik gooi er af en toe een handje koemestkorrel bij.
aanaarden doe je alleen met aardappels. De plant krijgt dan een groter wortelstelsel waardoor je meer aardappels krijgt.quote:Op dinsdag 14 april 2015 06:43 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Toch nog een vraag over de komkommers. Meteen in een volle emmer of net als aardappels eerst de emmer tot de helft vullen en dan onder het groeien aanaarden?
Als ze net in de pot gegaan zijn, dan kan het wel eens gebeuren.. Gewoon even aan zien wat ie doet, maar et zou normaliter gewoon moeten groeien.quote:Op maandag 13 april 2015 21:07 schreef Boarderzip het volgende:
Vanavond aan de slag geweest, zie hier het resultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
En kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd doe, de bladeren zien er zo uit:
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 13 april 2015 20:26 schreef Thezappa het volgende:
...zijn in totaal 40 verschillende soorten chilli's nu
lijkt me eerst voldoende
eet graag pepers hahahquote:Op dinsdag 14 april 2015 12:04 schreef Suikertante het volgende:
[..]Wow! Misschien overheen gelezen, maar vanwaar deze diversiteit?
Niet gedaan en het is al opgekomen.quote:Op dinsdag 14 april 2015 20:51 schreef Buitendam het volgende:
Weken jullie de zaden van bietjes voor?
Kijk en huiver....quote:Op dinsdag 14 april 2015 23:21 schreef Teslynd het volgende:
Zijn jullie bekend met biologische moestuingrond van Pokon? Ik vraag me af hoe biologisch dat is.
ja van alles , in zuur , wodka , chutneys en gewoon zo over al doorquote:Op woensdag 15 april 2015 07:50 schreef Suikertante het volgende:
[..]
Goede reden
Maak je er ook sambal van?
Ik doe dat nooit. Ik doe alleen compost (gratis van de gemeente en zelf gemaakt) en mestkorrels. Eventueel wat bemeste tuinaarde van de bouwmarkt.quote:Op dinsdag 14 april 2015 23:21 schreef Teslynd het volgende:
Zijn jullie bekend met biologische moestuingrond van Pokon? Ik vraag me af hoe biologisch dat is.
Ik heb moestuingrond van die "Jelle en zijn moestuin". Kost wel watquote:Op dinsdag 14 april 2015 23:21 schreef Teslynd het volgende:
Zijn jullie bekend met biologische moestuingrond van Pokon? Ik vraag me af hoe biologisch dat is.
Dat is mij te duur. Mestkorrels en tuinaarde werken bij mij net zo goed.quote:Op woensdag 15 april 2015 15:42 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ik heb moestuingrond van die "Jelle en zijn moestuin". Kost wel watmaar het slaat niet echt vast en houdt goed water vast. Is een mix van 3 componenten
Ideaal voor mijn moestuin-bloembakken
Ik heb nog 4 zakken over dus als iemand interesse heeft
Omgeving Utrecht, per fiets.quote:Op woensdag 15 april 2015 15:42 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ik heb moestuingrond van die "Jelle en zijn moestuin". Kost wel watmaar het slaat niet echt vast en houdt goed water vast. Is een mix van 3 componenten
Ideaal voor mijn moestuin-bloembakken
Ik heb nog 4 zakken over dus als iemand interesse heeft![]()
omgevingfactoren; temp, zon, grondstoffen..quote:Op zaterdag 21 maart 2015 16:39 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Bedankt. Dit soort info is nuttig. De vraag is zo'n beetje: hoe maken ze die andere kleuren, gaat dat zonder veranderingen in de nutte stoffen waarvoor het huidige groente/fruit kennen. Heeft elke peen caroteen en is dat alleen in peen of ook in bv. schorseneren, maar dachten we daar nooit aan door de andere kleur?
glas lauw water, iedere dag verversen, op donkere plek neerzetten, in keukenkastje oidquote:Op dinsdag 31 maart 2015 19:48 schreef RoodWitBlauw het volgende:
Even iets exotisch proberen ( heb toch een kleine verwarmde kas)
Ik heb een nootmuskaatnoot. Ik wil deze ontkiemen.
Heeft iemand een idee hoe ik dit het beste kan aanpakken? Iemand ervaring?
Lijkt me dan zo een noot niet 1,2,3 ontkiemt
koemest is af te raden voor eetbare producten, dan liever gecomposte kippenmestquote:Op maandag 13 april 2015 19:26 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die planten hebben veel water en voeding nodig. Ik gooi er af en toe een handje koemestkorrel bij.
Waarom is de salmonellastront wèl gezond?quote:Op donderdag 16 april 2015 00:28 schreef fs180 het volgende:
[..]
koemest is af te raden voor eetbare producten, dan liever gecomposte kippenmest
Maar als ik koemest in de bloembakken doe, dan ben ik toch niet net op een boerderij wezen scheppen?quote:
niet niet goed, beterquote:Op donderdag 16 april 2015 09:47 schreef Elleska het volgende:
Ook nog nooit gehoord dat koemestkorrels niet goed zijn
voor blauw bessen gebruik ik houtsnippers, wel met kippenmest voor de Nquote:Op donderdag 16 april 2015 07:12 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
Wat is de reden daar achter fs180?
Want net als vijgen/bessen hebben graag wat zure grond, en dat doe ik nu ook dmv wat extra koemest korrels.. (wordt de grond nog zuurder van, dan alleen met wat turfmolm)
klopt, nooit verse mest gebruikenquote:Op donderdag 16 april 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
koemestkorrel zei ik daarom ook en niet koemest......
Verse mest is geen geval goed. Daar zitten te veel ammoniak in wat voor verbranding van je gewassen zorgt. Dat geldt voor alle verse mest, paard, koe, kip, enz.
Mest wat langer heeft gelegen kun je wel gebruiken en is beter dan de korrel. Je doet daarmee ook aan verbetering van de luchtigheid van de bodem.
in zaaigrond zit juist minder voedingquote:Op donderdag 16 april 2015 15:24 schreef pennedop2 het volgende:
Ik ben vandaag met een klein moestuintje begonnen. Ik zag bij de Lidl potgrond voor een euro, dus gelijk 2 zakken meegenomen. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het kiezen van de grond al belangrijk is. Nu lees ik dat universele potgrond niet geschikt is om te zaaien. Is dat echt zo? Wat als ik gewoon een extra voedingsmiddel toevoeg ofzo.
de quote ging over koemestkorrels en jij begint erover dat het af te raden is bij eetbare producten. maar blijkbaar bedoel jij geen koemestkorrels??quote:
dat ging voornamelijk over de kwaliteitquote:Op donderdag 16 april 2015 16:45 schreef Elleska het volgende:
[..]
de quote ging over koemestkorrels en jij begint erover dat het af te raden is bij eetbare producten. maar blijkbaar bedoel jij geen koemestkorrels??
Ik strooi standaard elk voorjaar kalk.quote:Op donderdag 16 april 2015 17:28 schreef Teslynd het volgende:
Heeft (na een tijdje) kalk strooien zin tegen verzuring? Het lijkt overigens wel dat de kalkkorrels niet oplossen. Een jaar later zie ik ze nog liggen.
Ik heb ooit in potgrond gezaaid en er kwam bijna niks op.quote:Op donderdag 16 april 2015 15:24 schreef pennedop2 het volgende:
Ik ben vandaag met een klein moestuintje begonnen. Ik zag bij de Lidl potgrond voor een euro, dus gelijk 2 zakken meegenomen. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het kiezen van de grond al belangrijk is. Nu lees ik dat universele potgrond niet geschikt is om te zaaien. Is dat echt zo? Wat als ik gewoon een extra voedingsmiddel toevoeg ofzo.
Om te zaaien heb je arme grond nodig. Zaai- en stekgrond is turf met zand. De energie komt uit het zaad zelf. Na het ontkiemen heb je een boreling die nog geen sterke voeding verdraagt. De eerste twee blaadjes zijn de kiemblaadjes.quote:Op donderdag 16 april 2015 15:24 schreef pennedop2 het volgende:
Ik ben vandaag met een klein moestuintje begonnen. Ik zag bij de Lidl potgrond voor een euro, dus gelijk 2 zakken meegenomen. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het kiezen van de grond al belangrijk is. Nu lees ik dat universele potgrond niet geschikt is om te zaaien. Is dat echt zo? Wat als ik gewoon een extra voedingsmiddel toevoeg ofzo.
Ik woon in de buurt van het strand dus daar zou ik heen kunnen rijden. Is het een optie om de bodem 50/50 zand/potgrond te maken?quote:Op donderdag 16 april 2015 21:26 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Om te zaaien heb je arme grond nodig. Zaai- en stekgrond is turf met zand. De energie komt uit het zaad zelf. Na het ontkiemen heb je een boreling die nog geen sterke voeding verdraagt. De eerste twee blaadjes zijn de kiemblaadjes.
Zand is zand, aarde is geen zand. Probeer om de termen meteen goed in te gebruiken en ook meteen de Latijnse namen te leren.
Zand kopen kan nog een probleem zijn. Het is in relatief kleine zakken te koop en is niet duur, maar zo'n zak weegt 25 kg. Ik krijg dat niet van de vloer, laat staan dat ik het kan meenemen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |