abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_148020874
k244o.jpg

Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!

sunbeam-conical-burr-coffee-grinder-em0450.jpg

speedster-Speedster-zwart-1.jpg

3980492216_4c3d56b48d.jpg

"Naked portafilter"
4227504111_87ae160226.jpg

4228279614_c3b9d8cc9b.jpg

Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
CUL / Het Grote Barista Topic Deel II CUL / Het grote Baristatopic deel 3 CUL / Het grote Baristatopic deel 4 CUL / Het grote Baristatopic #5 CUL / Het grote Baristatopic #6 CUL / Koffie voor de fijnproever CUL / Koffie voor de fijnproever (2) CUL / Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
pi_148021228
Senseo met Mokka padjes van de HEMA en opgewarmde melk. *O*
pi_148021342
nog een opmerking over de mokapot: de koffie die hieruit komt is vrij sterk het is normaal om hier nog melk of water bij te doen om hem wat 'lichter' te krijgen (ik doe meestal wat koud water erbij om hem meteen drinkbaar te maken - maar vind hem 'puur' ook lekker :7)
pi_148023147
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:39 schreef SuperFood het volgende:
nog een opmerking over de mokapot: de koffie die hieruit komt is vrij sterk het is normaal om hier nog melk of water bij te doen om hem wat 'lichter' te krijgen (ik doe meestal wat koud water erbij om hem meteen drinkbaar te maken - maar vind hem 'puur' ook lekker :7)
Is het vergelijkbaar met espresso, of zelfs nog sterker? In principe lust ik espresso's, maar aan de andere kant zie ik ook op veel youtube filmpjes dat ze er inderdaad water of melk bij doen. Ik denk zelf dat het vooral een geval is van zelf experimenteren en dat ben ik ook echt van plan om te doen. Iedereen heeft wel een andere voorkeur mbt de sterkte van de koffie en of ze er wel of geen melk/water bij willen. Erg bedankt voor je opmerking, ik kijk er al naar uit. :)
pi_148023595
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:10 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:

[..]

Is het vergelijkbaar met espresso, of zelfs nog sterker? In principe lust ik espresso's, maar aan de andere kant zie ik ook op veel youtube filmpjes dat ze er inderdaad water of melk bij doen. Ik denk zelf dat het vooral een geval is van zelf experimenteren en dat ben ik ook echt van plan om te doen. Iedereen heeft wel een andere voorkeur mbt de sterkte van de koffie en of ze er wel of geen melk/water bij willen. Erg bedankt voor je opmerking, ik kijk er al naar uit. :)
geen idee ik lust het beiden. ik zou zeggen - sterker maar ook anders van smaak. het is het meest gebruikte 'machine' in italy in ieder geval om thuis koffie mee te zetten. espresso is ook lekker maar mij teveel gedoe voor thuis :P
pi_148023873
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:17 schreef SuperFood het volgende:

[..]

geen idee ik lust het beiden. ik zou zeggen - sterker maar ook anders van smaak. het is het meest gebruikte 'machine' in italy in ieder geval om thuis koffie mee te zetten. espresso is ook lekker maar mij teveel gedoe voor thuis :P
Ik snap je. ;)
pi_148024186
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 10:17 schreef Thorical het volgende:

[..]

Dat snap ik nou echt niet. Een hele batterij espresso apparaten en geen goede molen. Ik zou eerder een goede molen kopen en een moccaexpress dan nog een espresso apparaat en blijven aanklooien met voorgemalen koffie.
Je neemt aan:
- De hele batterij espressomachines is van mijzelf.
- Bij voornoemde batterij espressomachines zijn geen passende molens aanwezig.

Weet je wat ik in Zuid-Engeland leerde over aannames: "Assumptions are the mother of all fuck-ups." Je deed niet één maar twee aannames. :|W :|W

Ik maakte een opmerking over een zetmethode die mijn voorkeur heeft. Ongeacht de versheid van de koffie, of de tijd die er sinds het malen van voornoemde koffie is verstreken heeft koffie uit een Chemex een totaal andere smaakbeleving dan koffie die onder hoge druk wordt gezet.

Ik weet alweer waarom ik niet meer in deze topicreeks kwam. }:|
pi_148024408
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 20:54 schreef Fixers het volgende:
Ik heb de beschikking over een hele batterij espessomachines, tot e een Bezzera Strega aan toe en toch gaat mijn voorkeur uit naar de zachte romige smaak van koffie uit mijn Chemex. Ik vroeg een poosje terug toch om ervaringen met die speciale opgietketels van Hario? Inmiddels heb ik er eentje en het is echt een meerwaarde. In elk geval gaat het schenken gewoon makkelijker met zo'n dun tuitje, ten opzichte van mijn waterkoker.

Mijn "set-up" :P :
[ afbeelding ]

Volgende aanschaf wordt een koffiemolen.
die chemex is dat niet bijna hetzelfde als de koffiefilter van mijn koffiemachine en dan handmatig heet water eroverheen gooien? geen kritiek hoor, het ziet er mooi uit (en je kannetje is dubbel tof :D) maar vroeg me af of het resultaat vergelijkbaar is.
pi_148025759
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:30 schreef SuperFood het volgende:

[..]

die chemex is dat niet bijna hetzelfde als de koffiefilter van mijn koffiemachine en dan handmatig heet water eroverheen gooien? geen kritiek hoor, het ziet er mooi uit (en je kannetje is dubbel tof :D) maar vroeg me af of het resultaat vergelijkbaar is.
Koffie uit een Chemex zal vergelijkbaar zijn met koffie uit een goed snelfilterapparaat, zoals een Moccamaster. De verschillen in zetmethode zijn niet zo groot, Chemex heeft een andere filtervorm, geen kunststof filterhouder en gebruikt vrij zwaar filterpapier. Maar verder is het te vergelijken. Ik denk dat je ze echt naast elkaar moet gaan proeven om de smaakverschillen eruit te kunnen halen. Voordeel van mijn chemex: voor de prijs van één Moccamaster kan ik een chemex, hario ketel en een goede handmolen kopen en houd ik geld over voor koffie. Plus: de hele zwik kan ik in mijn ieniemienie keuken makkelijk kwijt in de kastjes.

Tenslotte vind ik het een leukere manier van koffiezetten. Waar anderen van hun stoel afglibberen/een stijve krijgen van open piston, wordt ik blij van op mijn gemak het water op de koffie gieten en het proces in actie te zien.
pi_148026167
het is een leuk ding iig. waar haal je de filters?
  zaterdag 27 december 2014 @ 22:50:04 #11
62913 Blik
The one and Only!
pi_148028309
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:26 schreef Fixers het volgende:

[..]

Je neemt aan:
- De hele batterij espressomachines is van mijzelf.
- Bij voornoemde batterij espressomachines zijn geen passende molens aanwezig.

Weet je wat ik in Zuid-Engeland leerde over aannames: "Assumptions are the mother of all fuck-ups." Je deed niet één maar twee aannames. :|W :|W

Ik maakte een opmerking over een zetmethode die mijn voorkeur heeft. Ongeacht de versheid van de koffie, of de tijd die er sinds het malen van voornoemde koffie is verstreken heeft koffie uit een Chemex een totaal andere smaakbeleving dan koffie die onder hoge druk wordt gezet.

Ik weet alweer waarom ik niet meer in deze topicreeks kwam. }:|
Is het weer die tijd van de maand? Mijn hemel...
pi_148046224
Ik ben aan het kijken voor een volautomaat die niet al te duur is. Ik ben op de Saeco-lijn van Philips uitgekomen, omdat die prima werk doen. Ik kom alleen niet helemaal uit de verschillen van de apparaten (wat ik meer op internet lees). Mijn shortlist bestaat uit deze twee:
• Saeco Intelia Focus (HD8751/11)
• Saeco Minuto (HD8662/01 / HD8761/26)

Ik kan weinig inhoudelijke verschillen vinden, dus ik vraag me af wat goede redenen zijn om voor de een of de ander te kiezen.

De Minuto serie is een slag kleiner dan de Intelia, wat mij opzich wel aanspreekt. Ook kan je de sterkte in vijf graden aanpassen tegen drie van de Intelia. Enige plus van de Intelia t.o.v. Minuto die ik heb gevonden is dat je er ook voorgemalen koffie in kan doen. De Philips-website is sowieso geen hulp voor het bekijken van verschillen. (inhoud van reservoirs verschillen, maar zijn voor mij niet heel relevant, bij de Minuto zelfs meer water)

Vanwege de omvang ben ik geneigd de Minuto te nemen, maar wat ga ik dan eventueel missen?
  zondag 28 december 2014 @ 22:19:48 #13
433535 Cinemaniak
FF serieus nou
pi_148071555
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 13:47 schreef pussywillow het volgende:

Een Nespresso-apparaat is goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Ik geloof dat je rond de 37 cent per cupje betaalt. Stel dat je 4 kopjes koffie per dag drinkt, dan betaal je (4*.37)*365=¤540 aan cupjes in een jaar, terwijl je met bonen maar (.11*4)*365=¤160 kwijt bent. Dat scheelt dus ¤380 in het voordeel van bonen. Laat een Nespresso-apparaat ¤100 kosten en een volautomaat ¤300, dan heb je het verschil in aanschafprijs er na een half jaar al uit. Maar als jij alleen in het weekend een paar kopjes koffie drinkt dan boeit dat prijsverschil weer minder en heb je juist weer baat bij het feit dat die cupjes lang houdbaar zijn (en bonen niet, die gaan redelijk snel achteruit in kwaliteit als de verpakking eenmaal open is).

Nu druk je toch een beetje een stempel op een nespresso-liefhebber als 'gelegenheidsdrinker'. Ik drink behoorlijk wat koffie en ik heb een Nespresso-apparaaat op kantoor en thuis. De voordelen zijn ook de variatiemogelijkheden en inderdaad de versheid van de koffie. In die cupjes blijft het ongelooflijk vers en losse bonen verliezen toch een klein beetje van hun pit. De service van Nespresso is daarnaast zeer goed.

Het is misschien redelijk aan de prijs, maar als je een koffiefanaat bent als ik, die niet op de centen hoeft te letten, is het een prima investering.
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that
pi_148542429
Even een kort vraagje, ik lees nogal tegenstrijdige berichten over de houdbaarheid van koffiebonen. Over het algemeen lees ik een periode van ongeveer 3 weken in afgesloten bus. Echter, veel koffie wordt verkocht in kilozakken, maar het lijkt mij dat maar weinig mensen 150 koppen koffie per 3 weken drinken....hoe zit dit precies?

[ Bericht 1% gewijzigd door Trusten op 10-01-2015 16:00:19 ]
pi_148543873
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 15:45 schreef Trusten het volgende:
Even een kort vraagje, ik lees nogal tegenstrijdige berichten over de houdbaarheid van koffiebonen. Over het algemeen lees ik een periode van ongeveer 3 weken in afgesloten bus. Echter, veel koffie wordt verkocht in kilozakken, maar het lijkt mij dat maar weinig mensen 150 koppen koffie per 3 weken drinken....hoe zit dit precies?
De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
pi_148543904
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 16:48 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
zoiets als gouden kabeltjes die het digitale signaal nog beter zouden doorgeven of is het wel echt objectief te proeven?
pi_148544062
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 16:48 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
Thanks, ik ben niet echt een fanaat (nog :P) maar hou zeker wel van goede koffie. Ik ga nu over van Nespresso naar een volautomaat (want gewonnen O+ ) dus ben me even aan het inlezen...
pi_148545333
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 16:50 schreef SuperFood het volgende:

[..]

zoiets als gouden kabeltjes die het digitale signaal nog beter zouden doorgeven of is het wel echt objectief te proeven?
Het is zeker objectief te proeven.

Ik heb zelf een vibiemme domobar super met een goede maler en ik ben altijd blij als ik verse koffie krijg, de eerste dagen heb je wat meer crèma en een vollere smaak, echter bestel ik maar 1x per 2 maanden. Het verschil tussen goede bonen en supermarktbonen is veel groter.
pi_148592529
Heb eindelijk tijd gehad om koffie te zetten met mijn nieuwe moka pot. Heerlijke koffie en een aanrader als je er de tijd voor hebt want je moet de onderdelen na gebruik goed afspoelen, maar dat kan natuurlijk niet gelijk omdat dat ding eerst nog moet afkoelen. Verder een leuk ding dat voor zover ik weet lang meegaat.
pi_149258872
Ik heb mezelf van een Chemex en een mooi opschenkkannetje voorzien. Nu drink ik eigenlijk niet meer genoeg koffie om ergens koffie te laten malen. Dat wordt oud voordat ik het op heb.

Kortom: er moet een bonenmaler komen. Een handmaler zie ik niet zitten, dus ik ben op zoek naar een elektrische bonenmaler. Ik heb alleen het idee dat veel molens helemaal niet geschikt zijn voor de wat grovere filtermaling.

Ik ben op zoek naar een bonenmaler die grof kan malen voor de Chemex, en ook fijn kan malen voor mijn espresso machine. Heeft iemand een suggestie? Ohja, tot 200 euro ofzo.

Ik zag zelf deze: http://www.koffiediscount(...)molen-nemox-lux.html
door een kleine wisseling in mailadressen ben ik helaas mijn antieke Fok! account kwijt...
pi_149268595
Je zou eens kunnen kijken naar een Solis Scala, die heb ik zelf lang naar volle tevredenheid voor cafétiere gebruikt dus hij kan zeker grof genoeg. Hij is echter alleen geschikt voor espressomachines met een portafilter dat zelf tegendruk geeft (dus aan de onderkant maar een klein gaatje heeft ipv een heel rooster).

Ik heb zelf nog steeds een Mahlkönig Vario (kost ca ¤400) waarmee je in theorie makkelijk kunt wisselen tussen espresso en grovere malingen, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Ik zou daar dus nooit extra geld meer voor uitgeven en liever gewoon met twee losse molens werken
pi_149279467
quote:
0s.gif Op zondag 1 februari 2015 17:27 schreef Bigs het volgende:
Je zou eens kunnen kijken naar een Solis Scala, die heb ik zelf lang naar volle tevredenheid voor cafétiere gebruikt dus hij kan zeker grof genoeg. Hij is echter alleen geschikt voor espressomachines met een portafilter dat zelf tegendruk geeft (dus aan de onderkant maar een klein gaatje heeft ipv een heel rooster).

Ik heb zelf nog steeds een Mahlkönig Vario (kost ca ¤400) waarmee je in theorie makkelijk kunt wisselen tussen espresso en grovere malingen, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Ik zou daar dus nooit extra geld meer voor uitgeven en liever gewoon met twee losse molens werken
Dat klinkt beide als een slechte keus, moet ik eerlijk zeggen ;)
door een kleine wisseling in mailadressen ben ik helaas mijn antieke Fok! account kwijt...
pi_151154886
De Baratza Encore schijnt het ook goed te doen voor filterkoffie. Goed geprijsd (minder dan ¤ 150,-), maar ziet er niet uit:

Baratza-Encore.png
door een kleine wisseling in mailadressen ben ik helaas mijn antieke Fok! account kwijt...
  zondag 5 april 2015 @ 18:05:04 #24
97745 Thorical
finding a way
pi_151393781
Mijn espresso apparaat is stuk en mijn reserve loopt op alle dagen om het zelfde te doen.
Ik denk eraan een nieuwe te kopen en wil daar een budget voor vrijmaken van ¤ 600,-
Waarom nieuw? Gewoon omdat ik er het liefst 10 tallen jaren van wil genieten en niet andermans ellende wil overnemen.
Mijn gedachten gaan uit naar:
Een QuickMill 3000 orione
Quickmill-3000.jpg
Heb altijd een quickmill gehad, simpel, snel opwarmen gaat niet snel stuk.
Een Lelit pl 41 + pid.
lelit-pl-41-plus-t-pid-microsieve.jpg
Is de grote tegenhanger van een Rancillo Silvia met extra's. Weet er eigenlijk weinig van.
En een Acasso Dream alu.
ascaso-dream-inox-termoblock.jpg
Ik vind het een beauty, heeft net als de QuickMill een thermoblock en is dus snel bedrijsklaar.
Maar in de QuickMill zit een bronzen thermoblok en hier een alumium thermoblok.
Wie trekt kan me helpen mijn beslissing makkelijker te maken?
  donderdag 9 april 2015 @ 21:42:47 #25
342301 Boterbartje
kwaliteitsuser
pi_151530436
quote:
0s.gif Op zondag 5 april 2015 18:05 schreef Thorical het volgende:
Mijn espresso apparaat is stuk en mijn reserve loopt op alle dagen om het zelfde te doen.
Ik denk eraan een nieuwe te kopen en wil daar een budget voor vrijmaken van ¤ 600,-
Waarom nieuw? Gewoon omdat ik er het liefst 10 tallen jaren van wil genieten en niet andermans ellende wil overnemen.
Mijn gedachten gaan uit naar:
Een QuickMill 3000 orione
[ afbeelding ]
Heb altijd een quickmill gehad, simpel, snel opwarmen gaat niet snel stuk.
Een Lelit pl 41 + pid.
[ afbeelding ]
Is de grote tegenhanger van een Rancillo Silvia met extra's. Weet er eigenlijk weinig van.
En een Acasso Dream alu.
[ afbeelding ]
Ik vind het een beauty, heeft net als de QuickMill een thermoblock en is dus snel bedrijsklaar.
Maar in de QuickMill zit een bronzen thermoblok en hier een alumium thermoblok.
Wie trekt kan me helpen mijn beslissing makkelijker te maken?
De Senseo apparaten zijn ook goed geprijsd tegenwoordig?
Op 8 september 2013 schreef Yreal het volgende: Boterbartje is een kwaliteitsuser
Op 2 april 2015 17:54 schreef Joosie200 het volgende: The Boterbartje experience™, dat is 100% kwaliteit voor een kleine prijs.
pi_151696726
Zo, sinds ruim een maand de filterkoffie hier weer helemaal herontdekt. Na jaren en jaren Senseo weer terug naar het lekker ouderwetse bakkie pleur. Heb dat echt gemist, wat een lekkere stevige bak koffie! En dat gezellige gepruttel is ook weer terug.

Na een flinke zoektocht in een woud van apparaten is het deze Kenwood kMix geworden. Echt een beauty van een apparaat(je). Prachtig solide gemaakt van echt metaal, waar zie je dat nog. In veel hippe kleurtjes, van deze Papaya Orange wordt je vanzelf vrolijk, ook al is die in het echt een tikkie donkerder dan op de foto.

Nu op zoek naar lekkere koffie. De Aldi Goud smaakt erg goed, een pak Aldi Dark Roast gaan we binnenkort eens uitproberen. Wat is jullie favoriet in filterkoffie?

2ag38o.jpg
  dinsdag 21 april 2015 @ 23:21:00 #27
97745 Thorical
finding a way
pi_151911017
Ik heb een tussen Paus gekocht voor niet veel. Ook omdat ik hem er leuk uit vind zien.
9tkmmId.jpg
Ik hoop dat ie het een tijdje bij mij uithoudt.
pi_151914887
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 23:06 schreef Jaden het volgende:
Zo, sinds ruim een maand de filterkoffie hier weer helemaal herontdekt. Na jaren en jaren Senseo weer terug naar het lekker ouderwetse bakkie pleur. Heb dat echt gemist, wat een lekkere stevige bak koffie! En dat gezellige gepruttel is ook weer terug.

Na een flinke zoektocht in een woud van apparaten is het deze Kenwood kMix geworden. Echt een beauty van een apparaat(je). Prachtig solide gemaakt van echt metaal, waar zie je dat nog. In veel hippe kleurtjes, van deze Papaya Orange wordt je vanzelf vrolijk, ook al is die in het echt een tikkie donkerder dan op de foto.

Nu op zoek naar lekkere koffie. De Aldi Goud smaakt erg goed, een pak Aldi Dark Roast gaan we binnenkort eens uitproberen. Wat is jullie favoriet in filterkoffie?

[ afbeelding ]
Zet'm wel op een waterbestendige ondergrond. Die dingen zijn staan bekend om hun incontinentie. Al blijft Kenwood ze steeds vervangen binnen de garantietermijn.

Beste filtermachines zijn de Moccamasters. Niet bepaald gelikt design of een moderne uitstraling, maar wel uitstekende koffie.
http://www.itmonline.nl/catalog/brands/31/moccamaster die worden tot in Scandinavië en de VS bejubeld. En ja, dat zijn dezelfde als die je bij de Douwe Egberts met je punten bij elkaar kan sparen. Hoef je slechts 500 kilo koffie voor te drinken. c_/
pi_151916889
Meestal drink ik 's ochtends mijn bakkie filterkoffie, maar nu geen tijd gehad en drink nu gore, vieze senseo-koffie op de universiteit :'(
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_151917634
Ik drink gek genoeg meestal 'koffie'(LM of KV) buiten de deur en nooit thuis. Thuis alleen maar thee.
  donderdag 23 april 2015 @ 09:38:53 #31
401485 Molo
Hoeperdepoep zat op de stoep
pi_151948879
LM of KV?
I'm being blown back by my blow dryer
pi_151948913
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2015 09:38 schreef Molo het volgende:
LM of KV?
Latte Macchiato of Koffie Verkeerd denk ik.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  donderdag 23 april 2015 @ 09:41:08 #33
401485 Molo
Hoeperdepoep zat op de stoep
pi_151948948
Het is echt nog nooit in me opgekomen om dat af te korten :D
I'm being blown back by my blow dryer
pi_151950006
quote:
6s.gif Op woensdag 22 april 2015 11:04 schreef Iwanius het volgende:
Ik drink gek genoeg meestal 'koffie'(LM of KV) buiten de deur en nooit thuis. Thuis alleen maar thee.
Omdat je te lui bent om koffie te zetten

Kan ik n komen hoor, heb ook fases dat ik thuis bijna geen koffie zet, of de koffie pak van mijn huisgenoot die een of ander nespresso achtig ding heeft. Ik vind die koffie toch nooit zo smaakvol als échte koffie al kan ze er zeker mee door, en het kost ook geen moeite.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152043285
quote:
0s.gif Op woensdag 22 april 2015 08:58 schreef Fixers het volgende:

[..]

Zet'm wel op een waterbestendige ondergrond. Die dingen zijn staan bekend om hun incontinentie. Al blijft Kenwood ze steeds vervangen binnen de garantietermijn.

Beste filtermachines zijn de Moccamasters. Niet bepaald gelikt design of een moderne uitstraling, maar wel uitstekende koffie.
http://www.itmonline.nl/catalog/brands/31/moccamaster die worden tot in Scandinavië en de VS bejubeld. En ja, dat zijn dezelfde als die je bij de Douwe Egberts met je punten bij elkaar kan sparen. Hoef je slechts 500 kilo koffie voor te drinken. c_/
De Kenwood is van het volgende type, met de grijze schakelaar. Dat is gefixed.

De Moccamaster is ook niet zo ideaal hoor. Veelgenoemd nadeel is dat het water er te vlug doorheen loop en je veel meer koffie dan normaal nodig hebt voor een acceptabele sterke bak. Vroeger hielden ze blijkbaar van slappere koffie. Koffie is duur genoeg tegenwoordig en dan die Moccamaster erbij ook nog.

Van de kleurtjes van de Kenwood kMix lijn wordt ik spontaan vrolijk. Het hele aanrecht krijgt een opfrisser in plaats van alleen dat duffe roestvrijstaal of zwart. Zo'n mooie waterkoker gaat er ook nog wel eens komen.

Kenwood-Range.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Jaden op 26-04-2015 16:24:29 ]
pi_156045086
Voor de liefhebber te koop mijn Vibiemme Domobar Super
V&A / [TK] Vibiemme Domobar Super

Staat nog niet op marktplaats, dus wees er snel bij :P
pi_156117550
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2015 14:14 schreef Stefferson het volgende:
De Baratza Encore schijnt het ook goed te doen voor filterkoffie. Goed geprijsd (minder dan ¤ 150,-), maar ziet er niet uit:

[ afbeelding ]
Ik kan beamen dat dit een goede maler is. Zelfs voor espresso kan hij ook gebruikt worden.
Zelf heb ik nu een baratza viruoso priciso want dan heb ik nog mer controles.

Die baratzas zijn heel makkelijk uit elkaar te halen voor onderhoud of vervanging onderdelen.

Ik drink alleen maar Cafetiere koffie of Moka express Americano's en cappuccionos.
pi_156778384
Dag mensen. Ik heb het voor elkaar gekregen om mijn Kyocera cm50cf koffiemolen kapot te draaien :'(
(ik meen dat de Hario skeleton hetzelfde ding is?). Het maalsteentje (op de foto in het midden, onder) die binnen in zit is nu kapot, de keramische ring eromheen lijkt verder onbeschadigd. Weten jullie of het ook mogelijk is om alleen dit onderdeel te vervangen?

4568_hario_disassembled.jpg
pi_156780273
Even bij je winkelier vragen. De importeur is de moeilijkste niet en hebben vaak ook nog wel de nodige losse onderdeeltjes liggen.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 3 januari 2016 @ 12:52:00 #40
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_158784850
Iemand een online adres waar ik nieuwe waterfilters kan halen voor in het reservoir?
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_158789460
Leuk!
Mijn collega vroeg me of ik eens wou kijken naar haar Bezzera espresso machine. (pomp was stuk)
Na reparatie toch wel een erg mooi ding. (te duur voor mij)
nx9stl.jpg
dus heb ik heb enige tijd geleden deze Gaggia Classic uit 2005 gekocht om mee te gaan klooien.
4gkiaa.jpg

Bonenmaler leek mij ook handig, dus deze hele ouwe Gaggia MDF gekocht. (nog met een volledig metalen behuizing)
i1zn1j.jpg
Het ding was ooit gebruikt om lijnzaad olie te maken o.i.d. dus helemaal uitelkaar en schoongemaakt/gekrabd.
kbd4ox.jpg
Maalschijven lijken wat versleten, nieuwe zijn gelukkig niet duur.
(ouwe schijven na het schoonmaken)
2lar036.jpg

Door de oude bonen die we hebben voor de krups orchestro volautomaat (krijgertje, was stuk) te malen maak ik al dubbele espressos met een mooie dikke bruine cremalaag, maar het is nog niet te zuipen, ligt ook aan mijn onervarenheid natuurlijk.
Eens kijken wat meer versere bonen doen :)
Desnoods pak ik de percolator of de mocapot weer ;)
rrmjcw.jpg
...
pi_158846424
mijn man vond laatst bij lidl een houten tonnetje met koffiebonen, het tonnetje had hij nodig... maarja dan heb je een zak koffiebonen..... en sja weggooien is ook zo zonde...

toevallig vond ik ergens voor wel een hele euro een ouderwetse hand bonenmaler.... ben benieuwd of t uberhaupt nog werkt en hoe hij ze maalt en of het dan drinkbare koffie word uit de mocapot :P
pi_158848649
Naast de gewone filter en heet water opgieten, cafetiere en mokkapotje nu een espresso apparaat gekocht. QuickMill 820. Nu nog een maler, die het liefst voor alle varianten de koffie kan malen.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_158897845
Oeh! volgtopic :)

M'n vriendin heeft een jaar lang haar eigen coffee-bar in de USA gerund, maakte zelf blends bij de leveranciers, dankzij haar zetten we nu thuis vaker koffie met een French Press dan met de Nespresso die ik al had voordat ze bij me introk...

Huidige cheapo setup: 10 euro maler van de Lidl, bonen van de Lidl met af en toe iets speciaals voor het weekend van onze vrienden van Expreszo in Schiedam.
We zijn aan het sparen voor een Solis, maar zijn er nog niet uit of het de 114, 115 of 117 wordt.

Helaas niet genoeg plek in huis voor deze :+

[ Bericht 10% gewijzigd door robdriessen op 07-01-2016 13:17:14 ]
Het onmogelijke doen we meteen, voor een wonder hebben we iets langer nodig.
When I am with you, there's no place I'd rather be - K. 17-03-1982 / 21-10-2017
pi_158898290
goed, heb wat bonen met de handmolen gemaald en eens in dat moccapotje gedaan..... leuk werk maar BAH hahahaha

van illy koffie doe ik dat dingetje niet eens helemaal vol omdat het zo'n dunne poeder is dat het te sterk wordt zeg maar gewoon motorolie.

maar deze is grof dus zal hem zo vol moeten stampen en aan moeten tikken en nog voller moeten stampen.... en dan eens kijken of het wel lekker is :P

nouja en anders zijn er nog wel recepten met koffiebonen waarbij je geen koffie hoeft te malen en staat die ouderwetse molen wel gezellig in de keuken :D (zal hem denk ik wel een schilderbeurt geven.... )
  zondag 24 januari 2016 @ 19:48:42 #46
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_159363872
Sinds een kleine week hier aan de Moccamaster met thermoskan. Zoals al geschreven moet ik iets meer koffie gebruiken dan bij de oude bog standard Braun die hier stond. Smaak vind ik prima voor filterkoffie. :)
#ivorytowerlivesmatter
pi_159455885
quote:
1s.gif Op zondag 24 januari 2016 19:48 schreef Hyperdude het volgende:
Sinds een kleine week hier aan de Moccamaster met thermoskan. Zoals al geschreven moet ik iets meer koffie gebruiken dan bij de oude bog standard Braun die hier stond. Smaak vind ik prima voor filterkoffie. :)
Maal je bonen eens zelf, leen desnoods eens een molentje. De smaak gaat van prima naar, dat is een lekker bakkie.
  donderdag 28 januari 2016 @ 16:30:18 #48
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_159468829
quote:
0s.gif Op donderdag 28 januari 2016 00:20 schreef Thorical het volgende:

[..]

Maal je bonen eens zelf, leen desnoods eens een molentje. De smaak gaat van prima naar, dat is een lekker bakkie.
Moet er idd. eerst een molentje komen.
Km nu niet verder dan een hamer. c_/
#ivorytowerlivesmatter
pi_160335857
laatst eens bezig geweest een camping te reserveren in zuid frankrijk :D dan ga je langzaam eens na wat je allemaal nog moet inmiddels hebben we alles, maar ja he... wat is een vakantie zonder koffie :p ik drink maar een paar (kleine) kopjes per dag en het hoeft heus geen heel speciale te zijn maar lekker moet het wel zijn... en oja praktisch op een camping is ook handig

eerder deden we het met een filter boven een thermoskan en man wat een gehannes...

ik heb nu 2 percolators (een 1 persoons espresso formaatje die ik het meest gebruik, en een vrij grote voor 2 koppen koffie)
nadeel... rotwerk qua schoonmaken met alle rubbertjes en prulletjes en het is aluminium wat volgens mij niet te veel in vocht moet staan...

ik zag laatst ook bij action (kwaliteit is altijd wat twijfelachtig maar wie weet vat het mee en tsja voor die prijzen...) een cafetiere... ook handig lijkt me ieder geval niet zoveel geteut met rubbers qua schoonmaken... is alleen wel glas dus moet wel voorzichtig mee gedaan worden :/

kan hier ook gewoon een simpele koffie/espresso maling in uit de winkel of zijn die zeven te groot?
pi_160336133
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2016 11:25 schreef marielle33 het volgende:
kan hier ook gewoon een simpele koffie/espresso maling in uit de winkel of zijn die zeven te groot?
Je gebruikt normaal een grovere maling in een cafetiere, anders kan er veel drap overblijven en de smaakt komt het ook ten goede (de koffie komt langer in aanraking met de koffie namelijk).
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')