abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_147520265


Het is eind tweeduizendveertien en dat zorgt dat we voorzichtig kunnen gaan uitkijken naar wat voor velen onder ons 't CUL-hoogtepunt van het jaar is: het kerstdiner!

Vorig jaar was het een groot succes: dit topic kan dienstdoen als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het met elkaar delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress.

Vorig jaar kletsen we vier topics vol in de reeks:
- Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 2 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 3 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 4 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic

Succesrecepten van vorig jaar: (door meerdere mensen hier gemaakt)

- Spiced & sugared cranberries:


- Het lekkerste soepje van de wereld:


(Meer suggesties welkom!)

Enkele foto's van CUL-kerstgerechten uit 2013:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_147529779
Hoi :)

Ik wil misschien konijn gaan maken met kerst. Maar we zijn met zijn tweeën dus een heel konijn is misschien teveel, kan ik dan beter konijnenbout nemen?ik heb het ook nog nooit gemaakt. Heb het ook pas twee keer gegeten dus weet alleen dat ik het lekker vond vooral in Maastricht (op maastrichtse wijze ofzo). Dus heb ook al wel gezocht naar zo'n recept. Iemand nog ideeën daarover? :)
pi_147530367
8)7
Net zelf m'n eerste topic in CUL hierover gemaakt....

@ Mods: Wat nu?
Mijn OP hier plaatsen als reactie? Dit topic heeft namelijk betere OP en zo met links naar vorige topics.


[ Bericht 2% gewijzigd door V1z0R op 12-12-2014 22:36:12 ]
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147530678
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Mijn kerstmenu tot nu toe:
Amuse: Calamares met citroen/knoflook-dip (nog nooit calamares bereid)
+ sauvignon blanc
Soep: Noedelsoep met rundvlees
+ merlot?
Koud voorgerecht: ?? (iets lichts waarschijnlijk)
Aperitief: ??
Warm voorgerecht: mini-loempia met eendenborst en rode wijnsaus(cabernet?) (nog nooit gemaakt)
Hoofdgerecht: Gevulde(gedroogd fruit en paddestoelen) kalkoenfilet met bacon, kogelbiefstuk met jachtsaus.
Bijgerecht: Ovenaardappeltjes met ei, zuurkoolsalade, nog iets van groente (denk iets van rauwe witlof)
+ rosé (?)
Dessert: ??

Na: Drankjes en borrelhapjes. Kaas, nootjes, wijn, bier, droge worst...

Ik zoek dus nog een paar gerechten en alle voorstellen wat betreft wijnen bij de gerechten omdat ik daar niet heel goed mee ben. Het hoofdgerecht staat ook nog open voor verandering maar dan moet ik iets tegenkomen waarvan ik het aandurf om te maken en waarvan ik weet dat de kieskeurige eters het lusten.
En ook desserttips :Y Het liefst makkelijk en niet te zwaar of te zoet :@
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147531188
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 22:09 schreef KwadeAfdronk het volgende:
Hoi :)

Ik wil misschien konijn gaan maken met kerst. Maar we zijn met zijn tweeën dus een heel konijn is misschien teveel, kan ik dan beter konijnenbout nemen?ik heb het ook nog nooit gemaakt. Heb het ook pas twee keer gegeten dus weet alleen dat ik het lekker vond vooral in Maastricht (op maastrichtse wijze ofzo). Dus heb ook al wel gezocht naar zo'n recept. Iemand nog ideeën daarover? :)
Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet.
Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse :9)
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147531554
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 22:49 schreef V1z0R het volgende:

[..]

Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet.
Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse :9)
Dankje ik hou het even in overweging ;)
pi_147531607
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 22:49 schreef V1z0R het volgende:

[..]

Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet.
Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse :9)
Hoe bereid je dat verder dan :@
pi_147533011
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 23:00 schreef KwadeAfdronk het volgende:

[..]

Hoe bereid je dat verder dan :@
Benadering:
Braadslee goed invetten met boter
Konijn in stukken maken, vervolgens goed insmeren met zout en peper (geen flauw idee of het helpt maar gebruik dan ook scheutje olijfolie voor smeerbaarheid)
Zelfde met de zwienehackse.
(op kamertemperatuur laten komen)
3-4 uien in de braadslee grof gesneden. Flink wat knoflook fijngesneden erbij, 2 flinke wortels in stevige plakken, en als je prei hebt prei erbij (volle dunne, 3/4 dikke).
FLINKE klont boter.
Konijn en zwienehackse er bovenop. 2-3 bosjes met laurierbladeren, venkel en tijm samengebonden ernaast.
Goed laagje bier er over gieten en dan in de oven (~190 graden) en regelmatig (om het half uur) even met grote lepel sap over het vlees gieten en bier bijschenken indien nodig.

Moet wel een goed laagje zijn maar ook niet teveel zodat het verzuipt.

Dat zo'n 3,5 uur in de oven, gewoon goed controleren.

Hoop dat je daar wat aan hebt :@
Doe namelijk zelf weinig op precieze hoeveelheden... (ben daarom ook zo'n ramp met toetjes)
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147539130
Ik ga vandaag of morgen 2 gerechtjes uitproberen. Namelijk de venkel-hazelnootsoep en de gestoomde vis.

Nu denk ik dat ik met Kerst eigenlijk zalm ga gebruiken, maar we hebben nog scholfilet in huis en dat moet eerst op. Maar voor het stoomproces maakt dat niet al te veel uit hoop ik? :@ (de smaak wel natuurlijk :P )

Ik zat te denken aan een sausje erbij met munt en dille. Heeft iemand tips daarvoor? Ik ga de vis denk ik serveren op een bedje van bladspinazie :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147564145
Nog een leuk hapje gespot voor de mensen hier! :D



http://www.sweetpaulmag.c(...)day-antipasta-wreath
  Moderator zondag 14 december 2014 @ 11:00:14 #11
5428 crew  miss_sly
pi_147564334
Er is me gevraagd om ook voor een frisse salade als bijgerecht te zorgen. Ik kan natuurlijk best iets basics maken, maar heeft iemand misschien een idee voor een salade met wat meer kerstsfeer?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147564554
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 11:00 schreef miss_sly het volgende:
Er is me gevraagd om ook voor een frisse salade als bijgerecht te zorgen. Ik kan natuurlijk best iets basics maken, maar heeft iemand misschien een idee voor een salade met wat meer kerstsfeer?
Zoiets? http://chickslovefood.com(...)-en-pistachenootjes/

Of iets met sinaasappel en een kruidige dressing?
pi_147564567
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator zondag 14 december 2014 @ 11:47:19 #14
5428 crew  miss_sly
pi_147565001
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 11:19 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Zoiets? http://chickslovefood.com(...)-en-pistachenootjes/

Of iets met sinaasappel en een kruidige dressing?
Ja, zoiets! Niet te vreemd, maar wel extra feestelijk!

Die met de brie lijkt me ook lekker, maar op stukjes brood is niet zo handig met 10 personen ;) het moet echt een schaal met salade zijn waaruit men zelf kan opscheppen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147567467
Ik heb net de venkel-hazelnootsoep gemaakt. Erg lekker :9
Alleen als we deze inderdaad doen voor Kerst worden het wel kleine kommetjes, want hij vult enorm.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  zondag 14 december 2014 @ 16:48:48 #16
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_147572611
Ik ben er zo goed als helemaal uit! :D Zit dan wel geen rode lijn tussen mijn voor-, hoofd- en nagerechten. Maar dat maakt ons niet uit. Nu moet ik alleen nog weten voor hoeveel mensen. Sowiesow 3, maar misschien komt er nog een 4e persoon bij dit jaar!

Twee kleine voorgerechtjes:
- Smoked Salmon Crostini
- ?

Hoofdgerecht:
- Pestohaasje met serranoham
- Bijgerecht nog onbekend!

Nagerecht:
- Mango Cheesecake with Brownie crust

Zoetig hapje voor overdag:
- Cookie Dough Truffle


Nagerecht wordt voor mij dit jaar een kleine uitdaging! Maar moet wel te lukken zijn! ;)
  zondag 14 december 2014 @ 17:00:50 #17
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_147572962
Hallo :) Voor mijn grande dessert wilde ik o.a iets met witte chocolade mousse maken. Heeft 1 van jullie nog ideetjes / een recept?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_147573308
Ik heb als plan om een Beef Wellington te gaan maken. Nu lees ik overal dat je deze prima een dag van te voren kan maken (sommige beweren zelfs dat dit beter is ivm opstijven). Is het denken jullie ook mogelijk om de voorbereidingen 2 dagen van te voren te doen?
pi_147574057
Ik heb ook de laatste knopen doorgehakt, en vast een bestelling bij de Appie geplaatst voor de 23ste. Kan ik nog aanvullen, maar dan krijg ik in elk geval dan mijn boodschappen, en hoef ik niet in de kerstdrukte de winkel in. En omdat ik er toch langs kwam vandaag bij de Turk alvast rozenwater en granaatappelsiroop gehaald voor mijn toetje op Tweede Kerstdag. Ik ga een hoop in de keuken staan.

Kerstavond
alleen een toetje: chocolade-ijs (als het lukt uitgestoken in vormpjes), panna cotta en kleine luikse wafeltjes

Eerste Kerstdag
Vooraf: paddenstoelensoep (en eierpaddenstoeltjes voor de kinderen)
Hoofd: gestoofde konijnenbout, met rode kool, appelmoes en aardappelgratin
Toe: kleine peren-tarte tatins (met ijs, als dat over is)

Tweede Kerstdag
Vooraf: gecombineerd met de borrel: Turks brood met humus, baba ganoush e.d.
Hoofdgerecht: Zoetzure vis (recept van Ottolenghi), met couscous, Marokkaanse spinazie en zoete worteltjes
Toe: kleine pavlova's met vijgen (als ik die kan vinden...), granaatappel, honing en rozenwater
pi_147578658
Ik heb vanavond ook weer een gerechtje uitgeprobeerd. Voor het eerst mijn stoompan gebruikt :)

Met Kerst wil ik dit met zalm gaan doen, maar goed, we hadden nou eenmaal nog witvis in de vriezer liggen dus dat eerst maar opgemaakt.

Ik had de vis gekruid met peper, zout en dille en dat een paar minuutjes gestoomd.

Ik heb het geserveerd op een bedje van geroerbakte bladspinazie en met aardappelkoekjes :9

Het oorspronkelijke idee was om er nog een sausje bij te doen, maar ik zou echt niet weten wat en zo was het eigenlijk ook erg lekker en niet droog oid waardoor een sausje echt nodig zou zijn. Iemand toevallig een briljant idee?

Nu nog even overleggen met m'n tante of zij dit gerecht ook een goed idee vindt, al is zij wel een zalmliefhebber dus dat moet te onderhandelen zijn :+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147578691
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 17:29 schreef Bleie het volgende:
Ik heb ook de laatste knopen doorgehakt, en vast een bestelling bij de Appie geplaatst voor de 23ste. Kan ik nog aanvullen, maar dan krijg ik in elk geval dan mijn boodschappen, en hoef ik niet in de kerstdrukte de winkel in. En omdat ik er toch langs kwam vandaag bij de Turk alvast rozenwater en granaatappelsiroop gehaald voor mijn toetje op Tweede Kerstdag. Ik ga een hoop in de keuken staan.

Kerstavond
alleen een toetje: chocolade-ijs (als het lukt uitgestoken in vormpjes), panna cotta en kleine luikse wafeltjes

Eerste Kerstdag
Vooraf: paddenstoelensoep (en eierpaddenstoeltjes voor de kinderen)
Hoofd: gestoofde konijnenbout, met rode kool, appelmoes en aardappelgratin
Toe: kleine peren-tarte tatins (met ijs, als dat over is)

Tweede Kerstdag
Vooraf: gecombineerd met de borrel: Turks brood met humus, baba ganoush e.d.
Hoofdgerecht: Zoetzure vis (recept van Ottolenghi), met couscous, Marokkaanse spinazie en zoete worteltjes
Toe: kleine pavlova's met vijgen (als ik die kan vinden...), granaatappel, honing en rozenwater
Weet je al hoe het nou zit met de baktijd van kleine pavlova's tov 1 grote?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147579373
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 19:23 schreef essnhills het volgende:
Ik heb vanavond ook weer een gerechtje uitgeprobeerd. Voor het eerst mijn stoompan gebruikt :)

Met Kerst wil ik dit met zalm gaan doen, maar goed, we hadden nou eenmaal nog witvis in de vriezer liggen dus dat eerst maar opgemaakt.

Ik had de vis gekruid met peper, zout en dille en dat een paar minuutjes gestoomd.

Ik heb het geserveerd op een bedje van geroerbakte bladspinazie en met aardappelkoekjes :9

Het oorspronkelijke idee was om er nog een sausje bij te doen, maar ik zou echt niet weten wat en zo was het eigenlijk ook erg lekker en niet droog oid waardoor een sausje echt nodig zou zijn. Iemand toevallig een briljant idee?

Nu nog even overleggen met m'n tante of zij dit gerecht ook een goed idee vindt, al is zij wel een zalmliefhebber dus dat moet te onderhandelen zijn :+
Ik zou het zonder sausje doen.

En nee, baktijd van pavlova's moet ik nog opzoeken. En ook hoeveel eieren ik eigenlijk moet hebben voor vijf of zes van die dingen. Heb ik nog tijd genoeg voor.
pi_147579602
quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 19:39 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik zou het zonder sausje doen.

En nee, baktijd van pavlova's moet ik nog opzoeken. En ook hoeveel eieren ik eigenlijk moet hebben voor vijf of zes van die dingen. Heb ik nog tijd genoeg voor.
Hmm, ja ik vond het dus zo ook eigenlijk wel best :@ :9

Even nog een vraagje over het stomen.

Straks met Kerst moet ik natuurlijk voor 11 personen zalm stomen, en hoewel in nog niet de portiegrootte weet denk ik niet dat ze allemaal in 1 stoompaninzet kunnen. Nu heb ik stapelbare inzetten, dus ik kan er gewoon 2 boven elkaar zetten. Maar moet ik die dan nog halverwege oid omwisselen? Ik wil natuurlijk niet dat de bovenste perfect zijn en de onderste net te gaar of dat de bovenste nog niet helemaal goed zijn..
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147579840
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. :')

Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk.

Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen?
pi_147580075
quote:
14s.gif Op zondag 14 december 2014 19:52 schreef Myraela het volgende:
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. :')

Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk.

Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen?
Is het vlees ingevroren geweest?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')