abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_147520265


Het is eind tweeduizendveertien en dat zorgt dat we voorzichtig kunnen gaan uitkijken naar wat voor velen onder ons 't CUL-hoogtepunt van het jaar is: het kerstdiner!

Vorig jaar was het een groot succes: dit topic kan dienstdoen als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het met elkaar delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress.

Vorig jaar kletsen we vier topics vol in de reeks:
- Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 2 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 3 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 4 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic

Succesrecepten van vorig jaar: (door meerdere mensen hier gemaakt)

- Spiced & sugared cranberries:


- Het lekkerste soepje van de wereld:


(Meer suggesties welkom!)

Enkele foto's van CUL-kerstgerechten uit 2013:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_147529779
Hoi :)

Ik wil misschien konijn gaan maken met kerst. Maar we zijn met zijn tweeën dus een heel konijn is misschien teveel, kan ik dan beter konijnenbout nemen?ik heb het ook nog nooit gemaakt. Heb het ook pas twee keer gegeten dus weet alleen dat ik het lekker vond vooral in Maastricht (op maastrichtse wijze ofzo). Dus heb ook al wel gezocht naar zo'n recept. Iemand nog ideeën daarover? :)
pi_147530367
8)7
Net zelf m'n eerste topic in CUL hierover gemaakt....

@ Mods: Wat nu?
Mijn OP hier plaatsen als reactie? Dit topic heeft namelijk betere OP en zo met links naar vorige topics.


[ Bericht 2% gewijzigd door V1z0R op 12-12-2014 22:36:12 ]
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147530678
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Mijn kerstmenu tot nu toe:
Amuse: Calamares met citroen/knoflook-dip (nog nooit calamares bereid)
+ sauvignon blanc
Soep: Noedelsoep met rundvlees
+ merlot?
Koud voorgerecht: ?? (iets lichts waarschijnlijk)
Aperitief: ??
Warm voorgerecht: mini-loempia met eendenborst en rode wijnsaus(cabernet?) (nog nooit gemaakt)
Hoofdgerecht: Gevulde(gedroogd fruit en paddestoelen) kalkoenfilet met bacon, kogelbiefstuk met jachtsaus.
Bijgerecht: Ovenaardappeltjes met ei, zuurkoolsalade, nog iets van groente (denk iets van rauwe witlof)
+ rosé (?)
Dessert: ??

Na: Drankjes en borrelhapjes. Kaas, nootjes, wijn, bier, droge worst...

Ik zoek dus nog een paar gerechten en alle voorstellen wat betreft wijnen bij de gerechten omdat ik daar niet heel goed mee ben. Het hoofdgerecht staat ook nog open voor verandering maar dan moet ik iets tegenkomen waarvan ik het aandurf om te maken en waarvan ik weet dat de kieskeurige eters het lusten.
En ook desserttips :Y Het liefst makkelijk en niet te zwaar of te zoet :@
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147531188
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 22:09 schreef KwadeAfdronk het volgende:
Hoi :)

Ik wil misschien konijn gaan maken met kerst. Maar we zijn met zijn tweeën dus een heel konijn is misschien teveel, kan ik dan beter konijnenbout nemen?ik heb het ook nog nooit gemaakt. Heb het ook pas twee keer gegeten dus weet alleen dat ik het lekker vond vooral in Maastricht (op maastrichtse wijze ofzo). Dus heb ook al wel gezocht naar zo'n recept. Iemand nog ideeën daarover? :)
Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet.
Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse :9)
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147531554
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 22:49 schreef V1z0R het volgende:

[..]

Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet.
Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse :9)
Dankje ik hou het even in overweging ;)
pi_147531607
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 22:49 schreef V1z0R het volgende:

[..]

Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet.
Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse :9)
Hoe bereid je dat verder dan :@
pi_147533011
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 23:00 schreef KwadeAfdronk het volgende:

[..]

Hoe bereid je dat verder dan :@
Benadering:
Braadslee goed invetten met boter
Konijn in stukken maken, vervolgens goed insmeren met zout en peper (geen flauw idee of het helpt maar gebruik dan ook scheutje olijfolie voor smeerbaarheid)
Zelfde met de zwienehackse.
(op kamertemperatuur laten komen)
3-4 uien in de braadslee grof gesneden. Flink wat knoflook fijngesneden erbij, 2 flinke wortels in stevige plakken, en als je prei hebt prei erbij (volle dunne, 3/4 dikke).
FLINKE klont boter.
Konijn en zwienehackse er bovenop. 2-3 bosjes met laurierbladeren, venkel en tijm samengebonden ernaast.
Goed laagje bier er over gieten en dan in de oven (~190 graden) en regelmatig (om het half uur) even met grote lepel sap over het vlees gieten en bier bijschenken indien nodig.

Moet wel een goed laagje zijn maar ook niet teveel zodat het verzuipt.

Dat zo'n 3,5 uur in de oven, gewoon goed controleren.

Hoop dat je daar wat aan hebt :@
Doe namelijk zelf weinig op precieze hoeveelheden... (ben daarom ook zo'n ramp met toetjes)
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
pi_147539130
Ik ga vandaag of morgen 2 gerechtjes uitproberen. Namelijk de venkel-hazelnootsoep en de gestoomde vis.

Nu denk ik dat ik met Kerst eigenlijk zalm ga gebruiken, maar we hebben nog scholfilet in huis en dat moet eerst op. Maar voor het stoomproces maakt dat niet al te veel uit hoop ik? :@ (de smaak wel natuurlijk :P )

Ik zat te denken aan een sausje erbij met munt en dille. Heeft iemand tips daarvoor? Ik ga de vis denk ik serveren op een bedje van bladspinazie :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147564145
Nog een leuk hapje gespot voor de mensen hier! :D



http://www.sweetpaulmag.c(...)day-antipasta-wreath
  Moderator zondag 14 december 2014 @ 11:00:14 #11
5428 crew  miss_sly
pi_147564334
Er is me gevraagd om ook voor een frisse salade als bijgerecht te zorgen. Ik kan natuurlijk best iets basics maken, maar heeft iemand misschien een idee voor een salade met wat meer kerstsfeer?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147564554
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 11:00 schreef miss_sly het volgende:
Er is me gevraagd om ook voor een frisse salade als bijgerecht te zorgen. Ik kan natuurlijk best iets basics maken, maar heeft iemand misschien een idee voor een salade met wat meer kerstsfeer?
Zoiets? http://chickslovefood.com(...)-en-pistachenootjes/

Of iets met sinaasappel en een kruidige dressing?
pi_147564567
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator zondag 14 december 2014 @ 11:47:19 #14
5428 crew  miss_sly
pi_147565001
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 11:19 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Zoiets? http://chickslovefood.com(...)-en-pistachenootjes/

Of iets met sinaasappel en een kruidige dressing?
Ja, zoiets! Niet te vreemd, maar wel extra feestelijk!

Die met de brie lijkt me ook lekker, maar op stukjes brood is niet zo handig met 10 personen ;) het moet echt een schaal met salade zijn waaruit men zelf kan opscheppen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147567467
Ik heb net de venkel-hazelnootsoep gemaakt. Erg lekker :9
Alleen als we deze inderdaad doen voor Kerst worden het wel kleine kommetjes, want hij vult enorm.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  zondag 14 december 2014 @ 16:48:48 #16
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_147572611
Ik ben er zo goed als helemaal uit! :D Zit dan wel geen rode lijn tussen mijn voor-, hoofd- en nagerechten. Maar dat maakt ons niet uit. Nu moet ik alleen nog weten voor hoeveel mensen. Sowiesow 3, maar misschien komt er nog een 4e persoon bij dit jaar!

Twee kleine voorgerechtjes:
- Smoked Salmon Crostini
- ?

Hoofdgerecht:
- Pestohaasje met serranoham
- Bijgerecht nog onbekend!

Nagerecht:
- Mango Cheesecake with Brownie crust

Zoetig hapje voor overdag:
- Cookie Dough Truffle


Nagerecht wordt voor mij dit jaar een kleine uitdaging! Maar moet wel te lukken zijn! ;)
  zondag 14 december 2014 @ 17:00:50 #17
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_147572962
Hallo :) Voor mijn grande dessert wilde ik o.a iets met witte chocolade mousse maken. Heeft 1 van jullie nog ideetjes / een recept?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_147573308
Ik heb als plan om een Beef Wellington te gaan maken. Nu lees ik overal dat je deze prima een dag van te voren kan maken (sommige beweren zelfs dat dit beter is ivm opstijven). Is het denken jullie ook mogelijk om de voorbereidingen 2 dagen van te voren te doen?
pi_147574057
Ik heb ook de laatste knopen doorgehakt, en vast een bestelling bij de Appie geplaatst voor de 23ste. Kan ik nog aanvullen, maar dan krijg ik in elk geval dan mijn boodschappen, en hoef ik niet in de kerstdrukte de winkel in. En omdat ik er toch langs kwam vandaag bij de Turk alvast rozenwater en granaatappelsiroop gehaald voor mijn toetje op Tweede Kerstdag. Ik ga een hoop in de keuken staan.

Kerstavond
alleen een toetje: chocolade-ijs (als het lukt uitgestoken in vormpjes), panna cotta en kleine luikse wafeltjes

Eerste Kerstdag
Vooraf: paddenstoelensoep (en eierpaddenstoeltjes voor de kinderen)
Hoofd: gestoofde konijnenbout, met rode kool, appelmoes en aardappelgratin
Toe: kleine peren-tarte tatins (met ijs, als dat over is)

Tweede Kerstdag
Vooraf: gecombineerd met de borrel: Turks brood met humus, baba ganoush e.d.
Hoofdgerecht: Zoetzure vis (recept van Ottolenghi), met couscous, Marokkaanse spinazie en zoete worteltjes
Toe: kleine pavlova's met vijgen (als ik die kan vinden...), granaatappel, honing en rozenwater
pi_147578658
Ik heb vanavond ook weer een gerechtje uitgeprobeerd. Voor het eerst mijn stoompan gebruikt :)

Met Kerst wil ik dit met zalm gaan doen, maar goed, we hadden nou eenmaal nog witvis in de vriezer liggen dus dat eerst maar opgemaakt.

Ik had de vis gekruid met peper, zout en dille en dat een paar minuutjes gestoomd.

Ik heb het geserveerd op een bedje van geroerbakte bladspinazie en met aardappelkoekjes :9

Het oorspronkelijke idee was om er nog een sausje bij te doen, maar ik zou echt niet weten wat en zo was het eigenlijk ook erg lekker en niet droog oid waardoor een sausje echt nodig zou zijn. Iemand toevallig een briljant idee?

Nu nog even overleggen met m'n tante of zij dit gerecht ook een goed idee vindt, al is zij wel een zalmliefhebber dus dat moet te onderhandelen zijn :+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147578691
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 17:29 schreef Bleie het volgende:
Ik heb ook de laatste knopen doorgehakt, en vast een bestelling bij de Appie geplaatst voor de 23ste. Kan ik nog aanvullen, maar dan krijg ik in elk geval dan mijn boodschappen, en hoef ik niet in de kerstdrukte de winkel in. En omdat ik er toch langs kwam vandaag bij de Turk alvast rozenwater en granaatappelsiroop gehaald voor mijn toetje op Tweede Kerstdag. Ik ga een hoop in de keuken staan.

Kerstavond
alleen een toetje: chocolade-ijs (als het lukt uitgestoken in vormpjes), panna cotta en kleine luikse wafeltjes

Eerste Kerstdag
Vooraf: paddenstoelensoep (en eierpaddenstoeltjes voor de kinderen)
Hoofd: gestoofde konijnenbout, met rode kool, appelmoes en aardappelgratin
Toe: kleine peren-tarte tatins (met ijs, als dat over is)

Tweede Kerstdag
Vooraf: gecombineerd met de borrel: Turks brood met humus, baba ganoush e.d.
Hoofdgerecht: Zoetzure vis (recept van Ottolenghi), met couscous, Marokkaanse spinazie en zoete worteltjes
Toe: kleine pavlova's met vijgen (als ik die kan vinden...), granaatappel, honing en rozenwater
Weet je al hoe het nou zit met de baktijd van kleine pavlova's tov 1 grote?
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147579373
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 19:23 schreef essnhills het volgende:
Ik heb vanavond ook weer een gerechtje uitgeprobeerd. Voor het eerst mijn stoompan gebruikt :)

Met Kerst wil ik dit met zalm gaan doen, maar goed, we hadden nou eenmaal nog witvis in de vriezer liggen dus dat eerst maar opgemaakt.

Ik had de vis gekruid met peper, zout en dille en dat een paar minuutjes gestoomd.

Ik heb het geserveerd op een bedje van geroerbakte bladspinazie en met aardappelkoekjes :9

Het oorspronkelijke idee was om er nog een sausje bij te doen, maar ik zou echt niet weten wat en zo was het eigenlijk ook erg lekker en niet droog oid waardoor een sausje echt nodig zou zijn. Iemand toevallig een briljant idee?

Nu nog even overleggen met m'n tante of zij dit gerecht ook een goed idee vindt, al is zij wel een zalmliefhebber dus dat moet te onderhandelen zijn :+
Ik zou het zonder sausje doen.

En nee, baktijd van pavlova's moet ik nog opzoeken. En ook hoeveel eieren ik eigenlijk moet hebben voor vijf of zes van die dingen. Heb ik nog tijd genoeg voor.
pi_147579602
quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 19:39 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik zou het zonder sausje doen.

En nee, baktijd van pavlova's moet ik nog opzoeken. En ook hoeveel eieren ik eigenlijk moet hebben voor vijf of zes van die dingen. Heb ik nog tijd genoeg voor.
Hmm, ja ik vond het dus zo ook eigenlijk wel best :@ :9

Even nog een vraagje over het stomen.

Straks met Kerst moet ik natuurlijk voor 11 personen zalm stomen, en hoewel in nog niet de portiegrootte weet denk ik niet dat ze allemaal in 1 stoompaninzet kunnen. Nu heb ik stapelbare inzetten, dus ik kan er gewoon 2 boven elkaar zetten. Maar moet ik die dan nog halverwege oid omwisselen? Ik wil natuurlijk niet dat de bovenste perfect zijn en de onderste net te gaar of dat de bovenste nog niet helemaal goed zijn..
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147579840
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. :')

Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk.

Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen?
pi_147580075
quote:
14s.gif Op zondag 14 december 2014 19:52 schreef Myraela het volgende:
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. :')

Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk.

Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen?
Is het vlees ingevroren geweest?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 14 december 2014 @ 20:04:13 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147580337
Of nogal gezouten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 december 2014 @ 20:07:16 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147580468
had je de haas in pate en duxelles?
Hoe heet stond de oven?

[ Bericht 29% gewijzigd door Pietverdriet op 14-12-2014 20:12:36 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147580545
quote:
14s.gif Op zondag 14 december 2014 19:52 schreef Myraela het volgende:
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. :')

Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk.

Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen?
Gezocht op beef wellington soggy bottom
http://www.seriouseats.co(...)ington-ultimate.html
pi_147581032
quote:
14s.gif Op zondag 14 december 2014 19:52 schreef Myraela het volgende:
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. :')

Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk.

Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen?
Met een hartige taart prik ik om die reden altijd met een vork gaatjes in de bodem.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147581528
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 19:58 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Is het vlees ingevroren geweest?
Nee. Vlees wel even kort gebakken, wat peper en zout. Champignonmengsel was wel wat vochtig. En ik had spek door de champignons, in plaats van alles te wikkelen in prosciutto, misschien scheelt dat ook al iets.
quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 20:09 schreef computergirl het volgende:

[..]

Gezocht op beef wellington soggy bottom
http://www.seriouseats.co(...)ington-ultimate.html
Oh tof, een laagje filo deeg, dat ga ik gewoon proberen de volgende keer. :D

quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:
had je de haas in pate en duxelles?
Hoe heet stond de oven?
Ik had geen pate. De oven ston op 190 graden, boven en onder warmte. Ik heb geen hetelucht. Met kerst kook ik bij mijn moeder en dan heb ik wel hete lucht, wat zou ik dan het beste kunnen gebruiken?
pi_147582062
Jamie Oliver raadt aan het hele ding eerst in de pan even aan te bakken aan de onderkant. Verder doet hij broodkruim in het paddenstoelenmengsel - er wordt ook vermeld dat mensen wel eens pannenkoeken gebruiken als tussenlaagje, maar dat lijkt me persoonlijk helemaal niet lekker.
pi_147582407
quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 20:09 schreef computergirl het volgende:

[..]

Gezocht op beef wellington soggy bottom
http://www.seriouseats.co(...)ington-ultimate.html
Nevermind, dit is geweldig!
pi_147582538
quote:
14s.gif Op zondag 14 december 2014 20:33 schreef Myraela het volgende:

[..]

Nee. Vlees wel even kort gebakken, wat peper en zout. Champignonmengsel was wel wat vochtig. En ik had spek door de champignons, in plaats van alles te wikkelen in prosciutto, misschien scheelt dat ook al iets.

[[quote]14s.gif Op zondag 14 december 2014 20:33 schreef Myraela het volgende:

[..]

Nee. Vlees wel even kort gebakken, wat peper en zout. Champignonmengsel was wel wat vochtig. En ik had spek door de champignons, in plaats van alles te wikkelen in prosciutto, misschien scheelt dat ook al iets.
Ook vlees van de AH of de niet zo heel goede slager is vaak ingevroren geweest, dan loopt het leeg. Dat zorgt niet alleen voor een zompige bodem maar het vlees is ook minder sappig.

Champignons kunnen zich helemaal vol zuigen, maar als je ze niet met water in aanraking brengt zou dat mee moeten vallen. Goed spek is ook niet nat, alleen als het gepekeld is ipv alleen gerookt dan heb je geen goed spek, goed spek spettert ook niet in de pan.

Ik heb ook wel eens gelezen dat je deeg in zou kunnen smeren met eiwit zodat het vocht er niet intrekt. Ik heb het maar een keer geprobeerd en het leek wel wat te helpen, maar meestal laat ik de zompige bodem achter in de ovenschaal.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 14 december 2014 @ 20:57:28 #34
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_147582613
quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 20:09 schreef computergirl het volgende:

[..]

Gezocht op beef wellington soggy bottom
http://www.seriouseats.co(...)ington-ultimate.html
Mooi. Komt goed van pas! Ook ik ga beef wellington maken :).
Iemand een idee voor een voorgerecht? Bij voorkeur iets wat ik van tevoren kan maken.
  Moderator zondag 14 december 2014 @ 22:41:11 #35
5428 crew  miss_sly
pi_147587497
Kun je een pavlova de dag ervoor al maken? Zakt dat in of gaat dat smelten?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  maandag 15 december 2014 @ 13:30:27 #36
115121 Arizona
Zeg maar Arißona
pi_147599868
Ik ga gewoon mijn standaard quiche / hartige taart maken voor het buffet (spek, prei, courgette). Dochter had een briljant idee om er een kerst-quiche van te maken: plakjes courgette in de vorm van een kerstboom bovenop leggen en van stukjes rode paprika balletjes voor in de boom maken _O- Dus dat gaan we doen *O* :D
You won't be lost, hurt, tired or lonely - Something beautiful will come your way
pi_147600364
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 13:30 schreef MaLo het volgende:
Ik ga gewoon mijn standaard quiche / hartige taart maken voor het buffet (spek, prei, courgette). Dochter had een briljant idee om er een kerst-quiche van te maken: plakjes courgette in de vorm van een kerstboom bovenop leggen en van stukjes rode paprika balletjes voor in de boom maken _O- Dus dat gaan we doen *O* :D
Zo simpel kan het zijn, he? :D
Ik moet voor het kerstdiner van dochter ook nog iets maken. Het wordt een couscoussalade met apart ernaast (want niet halal) een gehaktballetje. Die laatste ga ik ook in stervorm erbij leggen: kerstmis *O*
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147604056
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 13:30 schreef MaLo het volgende:
Ik ga gewoon mijn standaard quiche / hartige taart maken voor het buffet (spek, prei, courgette). Dochter had een briljant idee om er een kerst-quiche van te maken: plakjes courgette in de vorm van een kerstboom bovenop leggen en van stukjes rode paprika balletjes voor in de boom maken _O- Dus dat gaan we doen *O* :D
Oh dit is wel een leuk idee :D

Ik ga namelijk voor derde Kerstdag ook 2 hartige taarten maken voor een buffet met familie :D
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147604289
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 20:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Maar meestal laat ik de zompige bodem achter in de ovenschaal.
Echt? :@ Is echt mijn guilty pleasure. Bladerdeeg dat nog zacht is. :9~

Ik heb het liever niet als ik het aan andere geef, maar zelf vind ik het echt heerlijk. :D

Zal je eiwit tip overigens ook gaan proberen. :Y
pi_147604932
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 22:41 schreef miss_sly het volgende:
Kun je een pavlova de dag ervoor al maken? Zakt dat in of gaat dat smelten?
Volgens mijn recept kan je het schuim zelfs al een maand van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Al het spul voor erop maximaal een uur van tevoren, anders wordt het zompig.
pi_147605130
quote:
14s.gif Op maandag 15 december 2014 15:51 schreef Myraela het volgende:

[..]

Echt? :@ Is echt mijn guilty pleasure. Bladerdeeg dat nog zacht is. :9~

Ik heb het liever niet als ik het aan andere geef, maar zelf vind ik het echt heerlijk. :D

Zal je eiwit tip overigens ook gaan proberen. :Y
Ik heb een makkelijk gerecht wat ik weer best vaak maak, witte vis met roomkaas in bladerdeeg-taartjes. Zoals die het lekkerst zijn komt het zo uit dat de bodem aan het rooster blijft plakken en wat er uitgelekt is ook in de braadslee achterblijft, aangekoekt en wel. Werkt prima, op het bord ziet het er prima uit.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  maandag 15 december 2014 @ 16:23:16 #42
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_147637721
Welke volgorde zouden jullie doen?

Ik denk
Voor: Zelfgemaakte paté met rode uienjam
Tussen: Champignon roomsoep
Hoofd: Beef wellington met alles
Na: Koffie/chocolade baked alaska

Ik twijfel of ik de soep misschien als voorgerecht moet doen. Mijn schoonzus maakt het en die stuurde mij het boodschappenlijstje. 500 ml slagroom en 250 gr creme fraiche. We zijn maar met 6 personen. Best een machtig soepje. :')

Ik wil vast een menukaartje maken, maar ben bang dat ik last minute toch weer teveel ga veranderen. :')
pi_147638156
Gekke vraag misschien, maar hoe eet je paté als voorgerecht? Ik ken alleen leverpaté voor op brood :@ en heb het nog nooit gegeten als gerecht.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_147638813
Ik serveer het gewoon als plak, met wat toast erbij. En dan wat garnituurtjes en de uienjam. Het is niet zo fijn als die paté die je op brood smeert.

pi_147639046
quote:
Op dinsdag 16 december 2014 14:54 schreef Myraela het volgende:
Ik wil vast een menukaartje maken, maar ben bang dat ik last minute toch weer teveel ga veranderen.
Ik heb deze gekocht, kan je het blijven aanpassen. :P

pi_147639302
Ik ben aan het twijfelen tussen een lamsschouder en een lamsbout om in de oven te garen. Iemand een idee wat beter is?
pi_147639337
quote:
14s.gif Op dinsdag 16 december 2014 14:54 schreef Myraela het volgende:
Welke volgorde zouden jullie doen?

Ik denk
Voor: Zelfgemaakte paté met rode uienjam
Tussen: Champignon roomsoep
Hoofd: Beef wellington met alles
Na: Koffie/chocolade baked alaska

Ik twijfel of ik de soep misschien als voorgerecht moet doen. Mijn schoonzus maakt het en die stuurde mij het boodschappenlijstje. 500 ml slagroom en 250 gr creme fraiche. We zijn maar met 6 personen. Best een machtig soepje. :')

Ik wil vast een menukaartje maken, maar ben bang dat ik last minute toch weer teveel ga veranderen. :')
Ik zou zelf beginnen met soep geloof ik. Maar vind het persoonlijk niet lekker tussendoor, ben sowieso geen groot fan van soep in meergangenmenu's.
  dinsdag 16 december 2014 @ 15:46:53 #49
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147639492
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb deze gekocht, kan je het blijven aanpassen. :P

[ link | afbeelding ]
Leuk!

Wat kosten die bij de HEMA?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147639796
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:46 schreef Molo het volgende:

[..]

Leuk!

Wat kosten die bij de HEMA?
Oh, ik dacht dat ik hem aanklikbaar had gemaakt. 2.95 voor 6 van die boompjes. Zijn met schoolbordverf beschilderd, dus je kan het menu erop schrijven.
  dinsdag 16 december 2014 @ 16:23:17 #51
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_147640661
Ik meld mij weer terug in het topic :) Had wat opstartproblemen dit jaar met de kerst, ik kwam maar niet lekker in het kerstgevoel. Misschien door de druk dat ik voor 6 + 14 mensen moet koken op kerstavond en Eerste Kerstdag, maar het gaat helemaal goedkomen denk ik.

Zondag de eerste grote pan met stoofvlees bereid en in de vriezer gestopt voor Eerste Kerstdag. Morgen ga ik nog een lading maken zodat het belangrijkste van het hoofdgerecht wat dat betreft alleen maar opgewarmd hoeft te worden. Voor eerste Kerstdag ga ik mijn menu van vorig jaar voor een deel in de recycle gooien. Zijn er trouwens nog meer winkels waar ik gedroogde shiitake kan vinden behalve bij de Sligro? Ik kan er sinds een maand of wat niet meer zo eenvoudig komen als daarvoor en ik ben het vergeten mee te nemen laatst. Donderdag moet ik naar Den Haag, dus daar zal het vast wel ergens liggen, iemand een adresje?

Voor kerstavond ben ik nog een beetje blanco. Lastige eters (As usual wil ik bijna zeggen :D ) zitten erbij en ik wil het deze keer ook niet al te ingewikkeld maken. Ik heb een rollade liggen die ik wil bereiden, en voor de rest zoek ik nog leuke receptjes. Iemand suggesties?
»» Democracy is so overrated »»
pi_147640881
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb deze gekocht, kan je het blijven aanpassen. :P

[ link | afbeelding ]
Oh wat een leukies! :D

Ik ben voor het toetje nu aan het kijken naar een witte chocolade panna cotta, met een laagje van sinaasappelgelei en gekarameliseerde pecannoten.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  dinsdag 16 december 2014 @ 16:38:28 #53
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_147641172
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:57 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh, ik dacht dat ik hem aanklikbaar had gemaakt. 2.95 voor 6 van die boompjes. Zijn met schoolbordverf beschilderd, dus je kan het menu erop schrijven.
Heel leuk! Dit weekend maar eens voor kijken :).
pi_147641613
Ik krijg trek van dit topic... :9

Maar ik heb ook gelijk een vraag O-)

Vriend ik verzorgen dit jaar het kerstdiner op eerste kerstdag, voor 8 personen. Het 'probleem' is alleen dat vriend en ik zelf nooit vlees bereiden. We willen echter geen ruzie met de rest van de familie en we willen ook niet bekend staan als die stomme hippies die een ander een vega-diner met Kerst door de strot duwen, dus we zullen het wel serveren :P . Gewoon een mooi stuk vlees met verschillende bijgerechten. Mmaar euh.... nouja, het probleem is een beetje dat ik niet zo goed weet nu en erg lekker is, en eigenlijk niet kan mislukken, wat dat vlees betreft.

We hadden eerst bedacht om iets van kogelbiefstuk te bakken, maar dat bleek toch een beetje te ambitieus. Met twee biefstukjes lukte het al niet om ze te krijgen hoe we wilden. :@ (Wel rosé, maar toch wat taai :? ) Ondanks het raadplegen van verschillende youtube filmpjes. Laat staan dus straks met 8 stuks, op een 4 pitsfornuisje waar dus nog meer op gebakken moet worden..... en de ene graag doorbakken en de ander medium wil......

Dus, kortom; wat is nu lekker en niet al te moeilijk te bereiden (bijvoorbeeld in de oven) vlees? Eigenlijk enige voorwaarde: het moet rundvlees zijn. Deze boomknuffelaar wil het graag bij de slager hier halen, want die verkoopt duurzamer rundvlees van een lokale boer. Waarbij de kalfjes met de moeder mee de wei in mogen enzo. O+ (Verder ben ik best makkelijk in de omgang hoor :@ )

Verder nog aan het brainstormen over bijgerechten. Mijn zwager maakt als het goed is in elk geval heerlijk zoete stoofperen (ik wilde het ook wel zelf doen maar hij is kok en doet alles op gevoel. Het recept vragen had niet zoveel zin zeg maar....). We zaten als voorgerechtje (o.a.?) aan champignons in bierbeslag (gefrituurd) te denken. En als toetje zelfgemaakte Tiramisu - misschien niet het meest originele maar de vorige keer was 't echt heel erg geslaagd. Verder nog wat dingen erbij hoor, van aardappeltjes tot groente en eventueel een salade. (Qua groente; iemand een idee wat je met een romanesco kan? Ik vind ze er fantastisch kerstig uitzien, maar ik zou niet weten hoe je zo'n ding in zijn geheel kan klaarmaken en het ook nog een beetje lekker smaakt?)

Ik heb er in elk geval wel al zin! ~:)
pi_147641683
Rollade! Kan rund of kalf, aanbraden en in de oven gaar laten worden!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147642208
Rosbief?
pi_147643661
Stoofpotje? Hoef je ook niet zoveel meer in de weer tijdens het diner zelf. Alleen even opwarmen.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147643707
Rosbief. :9
Sterkheidsbaas van alles.
pi_147643842
Even net gegoogled op rosbief. Is dat lekker mals? Of kan ik dan beter de spaarrekening plunderen en voor ossenhaas gaan? (kwam dat ook nog ergens tegen?)
pi_147644010
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 18:04 schreef Candaasje het volgende:
Even net gegoogled op rosbief. Is dat lekker mals? Of kan ik dan beter de spaarrekening plunderen en voor ossenhaas gaan? (kwam dat ook nog ergens tegen?)
Anders ga je meedoen met de beef wellington club als je toch ossenhaas gaat eten *O*
pi_147645653
Ik zou rollade niet goed aandurven als je zelf eigenlijk nooit vlees klaarmaakt. Zou dan eerder voor een stoofschotel gaan. Ossobuco misschien? Maar is kip of kalkoen echt geen optie? Zeker kip is ook goed biologisch te krijgen, en een hele kip braden is echt supersimpel.
pi_147645809
Oké, het toetje wordt nog iets uitgebreider denk ik :+

Ik was in een muffinboekje dat ik voor Sinterklaas had gekregen aan het bladeren en ik kom nu een recept tegen voor een chocolademuffin gevuld met ijs :D :9
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  dinsdag 16 december 2014 @ 19:59:18 #63
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_147647579
Rollade is lekker en erg lekker juist!
Rosbief is 'gevaarlijker'

Zoek anders eens op 'zacht gegaarde vlees uit oven '
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_147648979
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 19:03 schreef Bleie het volgende:
Ik zou rollade niet goed aandurven als je zelf eigenlijk nooit vlees klaarmaakt. Zou dan eerder voor een stoofschotel gaan. Ossobuco misschien? Maar is kip of kalkoen echt geen optie? Zeker kip is ook goed biologisch te krijgen, en een hele kip braden is echt supersimpel.
Ossobucco vind ik nog wel een idee, dat is namelijk wel een echt carnivorengerecht. Al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik dat ooit een keer verneukt heb. Maar volgens mij was dat geheel te wijten aan jeugdige overmoed en onuitstaanbare eigenwijsheid.

Je kunt ook Boeuf en Daube maken, een klassieke franse stoofpot. Het is eigenlijk atlijd lekker, maar als het helemaal goed is dan wordt je pan uitgelikt. Coq au Vin zou ook nog kunnen. Het voordeel van die Franse stoofklassiekers is dat als de pan eenmaal opstaat je er niet veel meer aan hoeft te doen, en de recepten goed uitgewerkt zijn en er YT-filmpjes van zullen zijn.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 16 december 2014 @ 21:24:31 #65
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147651419
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 15:57 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh, ik dacht dat ik hem aanklikbaar had gemaakt. 2.95 voor 6 van die boompjes. Zijn met schoolbordverf beschilderd, dus je kan het menu erop schrijven.
Thanks!

Das wel tof, ga ze kopen als ik ze nog kan vinden :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147652084
Okee mensen, ik kan dus wel wat hulp gebruiken. Mijn voorlopige plannen zijn het volgende:

Vooraf: Licht soepje (weet nog niet wat)

Voorgerecht: Pasta Carbonara met gerookte zalm en grote garnalen

Hoofdgerecht: Varkensrollade ham met jachtsaus, gebakken aardappeltjes en een Griekse salade van feta, komkommer, cherrytomaatjes, rode ui en zwarte olijven

Nagerecht: Iets van ijs (komt wel goed, maakt mijn moeder)

Na: Irish of French Coffee

Bekritiseer mij hieronder en zeg me wat er beter kan :{w :Y)
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
  dinsdag 16 december 2014 @ 21:39:01 #67
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147652226
Geen carbonara, veel te zwaar gerecht.
Geen Griekse salade bij rollade, past er echt niet bij vind ik. Lekkere veldsla met walnootjes en wat vijgen erbij, beetje vinaigrette erover en klaar.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147652592
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 december 2014 21:39 schreef Molo het volgende:
Geen carbonara, veel te zwaar gerecht.
Daar was ik al een beetje bang voor ja :{
quote:
Geen Griekse salade bij rollade, past er echt niet bij vind ik. Lekkere veldsla met walnootjes en wat vijgen erbij, beetje vinaigrette erover en klaar.
Maar ik vind Griekse salade zo lekker ;(

Bedankt voor de tips ^O^
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
pi_147652651
Weet iemand nog een lekker voorgerecht? Bij voorkeur met vis en niet te moeilijk.
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
pi_147653110
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 19:23 schreef essnhills het volgende:
Ik heb vanavond ook weer een gerechtje uitgeprobeerd. Voor het eerst mijn stoompan gebruikt :)

Met Kerst wil ik dit met zalm gaan doen, maar goed, we hadden nou eenmaal nog witvis in de vriezer liggen dus dat eerst maar opgemaakt.

Ik had de vis gekruid met peper, zout en dille en dat een paar minuutjes gestoomd.

Ik heb het geserveerd op een bedje van geroerbakte bladspinazie en met aardappelkoekjes :9

Het oorspronkelijke idee was om er nog een sausje bij te doen, maar ik zou echt niet weten wat en zo was het eigenlijk ook erg lekker en niet droog oid waardoor een sausje echt nodig zou zijn. Iemand toevallig een briljant idee?

Nu nog even overleggen met m'n tante of zij dit gerecht ook een goed idee vindt, al is zij wel een zalmliefhebber dus dat moet te onderhandelen zijn :+
Een hollandaise achtige saus zou wel lekker zijn erbij, beetje klassiek.

Overigens klinkt het meer als een voorgrecht dan hoofdgerecht :X
Whatever...
  dinsdag 16 december 2014 @ 21:59:08 #71
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147653273
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 21:45 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Daar was ik al een beetje bang voor ja :{

[..]

Maar ik vind Griekse salade zo lekker ;(

Bedankt voor de tips ^O^
Ja kan ook, maar doe er dan ander vlees of koolhydraat bij.
Bijv. geroosterde/gegrilde kalkoen met oregano, of met thijm gebakken lam. Erbij orzo met wat kruiden, of pilafrijst ofzo. Beetje qua smaken bij elkaar houden gaat mijn voorkeur naar uit.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147653709
Dank voor alle tips en ideeën! Ik ga eens inlezen/ filmpjes kijken en overleggen!
pi_147653921
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 21:55 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Een hollandaise achtige saus zou wel lekker zijn erbij, beetje klassiek.

Overigens klinkt het meer als een voorgrecht dan hoofdgerecht :X
We doen 6 kleinere gerechtjes, dit is er 1 van. We hebben dus niet echt een hoofdgerecht. :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147654208
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 21:36 schreef Hallojo het volgende:
Okee mensen, ik kan dus wel wat hulp gebruiken. Mijn voorlopige plannen zijn het volgende:

Vooraf: Licht soepje (weet nog niet wat)

Voorgerecht: Pasta Carbonara met gerookte zalm en grote garnalen

Hoofdgerecht: Varkensrollade ham met jachtsaus, gebakken aardappeltjes en een Griekse salade van feta, komkommer, cherrytomaatjes, rode ui en zwarte olijven

Nagerecht: Iets van ijs (komt wel goed, maakt mijn moeder)

Na: Irish of French Coffee

Bekritiseer mij hieronder en zeg me wat er beter kan :{w :Y)
Mijn eerlijke mening? Pasta carbonara kan prima, maar met zalm en garnalen? En spek? Ik weet het niet... Het is sowieso wat zwaar voor een gerecht met meerdere gangen. Een pasta met garnalen, zalm (of nog beter: kreeft en wat room, maar niet te veel)

Varkensrollade gaat voor mij niet zo goed samen met jachtsaus, ik zou eerder een lichtere saus kiezen, bijvoorbeeld saus met wat cognac (je blust de pan waar je de rolade in hebt aangebraden af met de cognac, vlam erover en wat kippenfond...scheiutje room voor de stevigheid. lkker erin vind ik wat gewelde rozijnen, maar dat mag ook iets anders zijn abrikoos, of zelfs niets...

Griekse salade kan best bij varkensvlees, maar niet echt bij de rollade zoals jij hem nu kiest. Ik zou dan eerder gaan voor een lichte salade met wat zoete tonen (als je bijvoorbeeld die saus met rozijnen maakt), dan kun je iets doen met abrikoos, mozarella, wat amandelschaafsel, wat jonge groene blaadjes en dressing met een klein beetje mosterd. Of bijvoorbeeld een salade van geblancheerde kool met dezelfde zoete tonen als je hoofdgerecht.
Whatever...
pi_147657632
Ik denk dat ik maar een zalmcarpaccio vooraf doe. Gerookte zalm met kappertjes, pijnboompitten, rode ui en rucola. Weet iemand een lekkere dressing hiervoor of nog andere lekkere toevoegingen?
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
pi_147673012
Hier vandaag min of meer ronde 1: kerstdiner op de school van mijn dochter. Ik neem straks gevulde eieren mee. Moet alleen nog even nadenken over het vervoer...

pi_147697865
Ik zit erover te denken Irish coffee na te doen, met een mooi bonbonnetje. Als afsluiter.

Alleen, wat maak ik voor de Bobs? Die wil ik niet afschepen met een bakkie Senseo.. Heeft iemand een recept voor een Starbucks-achtige koffie met een hoop slagroom en alles erop en eraan (behalve alcohol dus)?
pi_147697904
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 09:07 schreef Noordsestern het volgende:
Ik zit erover te denken Irish coffee na te doen, met een mooi bonbonnetje. Als afsluiter.

Alleen, wat maak ik voor de Bobs? Die wil ik niet afschepen met een bakkie Senseo.. Heeft iemand een recept voor een Starbucks-achtige koffie met een hoop slagroom en alles erop en eraan (behalve alcohol dus)?
Van die koffiesiroop erdoor?
Bijvoorbeeld hazelnoot of karamel smaak :9
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_147698242
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 09:08 schreef roos85 het volgende:

[..]

Van die koffiesiroop erdoor?
Bijvoorbeeld hazelnoot of karamel smaak :9
Goed idee! En dan een toef slagroom eroverheen :)
pi_147698942
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 09:28 schreef Noordsestern het volgende:

[..]

Goed idee! En dan een toef slagroom eroverheen :)
Jum :9
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  donderdag 18 december 2014 @ 10:06:48 #81
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_147699012
Ik kook dit jaar toch voor 4 personen! Gelukkig noemde ze geen enkel ingrediënt wat ik gebruik van haar - niet lekker - lijst. Dus ik hoef niets aan te passen! :9
  donderdag 18 december 2014 @ 10:41:56 #82
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_147699836
Ik heb toch maar een ander menu gemaakt dan ik in eerste instantie van plan was.

Amuse: Zalmbonbon met Hollandse garnalenmousse
Koud voorgerecht: Coquilles met Parmezaancrème
Warm voorgerecht: Filodeegpakketjes met camembert en zelfgemaakte rode uienchutney
Hoofdgerecht: Boeuf Bourguignon en vispannetje, pommes duchesse, aardappelkroketjes en aardappelbolletjes (alles zelfgemaakt) en als groenten witlof met kaas uit de oven, boontjes met spek en een salade
Kaasplankje: verschillende soorten kaas, krentenbrood en appelstroop
Nagerecht: Tiramisu (mango & traditioneel)
Koffie: Irish, Spanish of Italian met zelfgemaakte chocotruffels.

We noemen het ook; het alles past niet bij elkaar diner. Gewoon omdat we maken wat we lekker vinden en het gaat er uiteindelijk om dat iedereen bij elkaar is.

Iemand nog leuke suggesties, aanvullingen of aanpassingen?
pi_147699913
TravelRose, ik vind het juist wèl bij elkaar passen ;) Het klinkt als een mooi klassiek kerstmenu, en lijkt me gewoon heel lekker ^O^
pi_147699974
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 16:09 schreef Bleie het volgende:

[..]

Volgens mijn recept kan je het schuim zelfs al een maand van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Al het spul voor erop maximaal een uur van tevoren, anders wordt het zompig.
Hmm, moet ik de inhoud van mijn vriesvakje eens bekijken. Er staat een nieuwe vrieskast op de aankooplijst, maar daarvoor moet de schuur nog geisoleerd, dus dat wordt pas voorjaar. Vriesvak (van Smeg) zit eigenlijk altijd vol.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147700303
Vind het ook erg lekker klinken, TravelRose :9 Lekker hartig vooral.

:+
Moeilijke eters krijgen hier toch weer wat meer de overhand (na overleg)...

Dit gaat 'm dan worden:
Amuse: Carpaccio met rucola, mozzarella en balsamicodressing
Soep: Noedelsoep met biefstuk
Koud-voor: Taartje van garnalensalade met zalm en yoghurtsausje met kruiden
Salade: Quinosalade met linzen
Warm-voor: Miniloempia met eendenborst en saus van rode wijn
Hoofd: Entrecote met jachtsaus, aardappelblokjes met champignons, witlofblad met Mexicaanse groentes en dressing.
Na: Pannekoekje met bolletje ijs en stukjes appel en karamelsaus + glaasje limoncello/prosecco mix

Later: Kaas-/worstplankje en wat drankjes...
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 21:36 schreef Hallojo het volgende:
Okee mensen, ik kan dus wel wat hulp gebruiken. Mijn voorlopige plannen zijn het volgende:

Vooraf: Licht soepje (weet nog niet wat)

Voorgerecht: Pasta Carbonara met gerookte zalm en grote garnalen

Hoofdgerecht: Varkensrollade ham met jachtsaus, gebakken aardappeltjes en een Griekse salade van feta, komkommer, cherrytomaatjes, rode ui en zwarte olijven

Nagerecht: Iets van ijs (komt wel goed, maakt mijn moeder)

Na: Irish of French Coffee

Bekritiseer mij hieronder en zeg me wat er beter kan :{w :Y)
Wat Spanky ook al zegt, die pasta is wel erg zwaar zeker zo voor het hoofdgerecht.

Persoonlijk zou ik dan die salade nog tussen de pasta en het hoofdgerecht doen om jezelf wat ruimte te creëren en dat de pasta wat langer kan zakken.
En dan bij het hoofdgerecht iets als wat Spanky al noemt om het hoofdgerecht te complimenteren en niet iets puur als vulling.
Like anything else in life, anal fisting can be made high class by going at it with your pinkie out.
  donderdag 18 december 2014 @ 11:16:41 #86
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147700729
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 09:07 schreef Noordsestern het volgende:
Ik zit erover te denken Irish coffee na te doen, met een mooi bonbonnetje. Als afsluiter.

Alleen, wat maak ik voor de Bobs? Die wil ik niet afschepen met een bakkie Senseo.. Heeft iemand een recept voor een Starbucks-achtige koffie met een hoop slagroom en alles erop en eraan (behalve alcohol dus)?
http://www.beautylab.nl/r(...)pumpkin-spice-latte/

Deze vind ik erg lekker, maar dan met wat minder suiker, mensen kunnen altijd nog na zoeten.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147702704
Ons kerstdiner ziet er als volgt uit:

- Zelfgemaakte ossenstaartsoep met madeira
* Gavi la Battistina

- Salade met lauwe stoofpeer en geitenkaas
* Gavi la Battistina

- Eendenborst met sinaasappel en kaneel. Knolselderij puree, stoofpeertjes en diverse bereidingen rode biet
* Catena la Consulta Malbec

- Chocolade soufflé met creme frais.
* Dow's finest reserve port

En dan een heerlijk kopje koffie met een glas Chateaux Leyrat 7yo cognac en een d'Olifant Corona Panatella.

Tweede kerstdag hebben we bij de schoonfamilie alleen het nagerecht en daar maken we een kaasplankje met 5 soorten kaas, kweeperencompote, appelstroop, vijgenbrood, stoofpeer, druiven en ciabatta.
  donderdag 18 december 2014 @ 13:04:38 #88
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_147703393
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 10:58 schreef V1z0R het volgende:
Warm-voor: Miniloempia met eendenborst en saus van rode wijn
Oe die steel ik van je! Heb je een recept? Ik kan me ook voorstellen 't te maken met wat mie, wortel, en wat hoisinsaus.
pi_147703756
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:38 schreef jeroen-hhw het volgende:
Ons kerstdiner ziet er als volgt uit:

- Zelfgemaakte ossenstaartsoep met madeira
* Gavi la Battistina

- Salade met lauwe stoofpeer en geitenkaas
* Gavi la Battistina

heb je hier toevallig de recepten van?
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_147703998
Als ik de zalm ga stomen, dan past het waarschijnlijk niet in 1 stoominzet. Nu heb ik er 2, en die zijn stapelbaar, maar dan gaart de zalm in het bovenste mandje toch minder snel? Heeft iemand daar ervaring mee? Moet ik ze dan halverwege omwisselen oid? Of de bovenste er iets eerder opzetten en dan later die onderste er onder doen? En hoeveel eerder dan?

Als niemand het weet dan zet ik gewoon twee pannen naast elkaar :+ Maar 1 pan is handiger omdat we bij dat gerecht nog meer dingen op het fornuis moeten doen. :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147704122
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:27 schreef essnhills het volgende:
Als ik de zalm ga stomen, dan past het waarschijnlijk niet in 1 stoominzet. Nu heb ik er 2, en die zijn stapelbaar, maar dan gaart de zalm in het bovenste mandje toch minder snel? Heeft iemand daar ervaring mee? Moet ik ze dan halverwege omwisselen oid? Of de bovenste er iets eerder opzetten en dan later die onderste er onder doen? En hoeveel eerder dan?

Als niemand het weet dan zet ik gewoon twee pannen naast elkaar :+ Maar 1 pan is handiger omdat we bij dat gerecht nog meer dingen op het fornuis moeten doen. :)
http://www.nrc.nl/handels(...)-het-mandje-10451514

Halverwege wisselen inderdaad.
met twee stoommandjes doe je in de onderste meestal iets dat langer moet stomen, maar als je hetzelfde erin doet, ga je wisselen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147704278
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 10:46 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Hmm, moet ik de inhoud van mijn vriesvakje eens bekijken. Er staat een nieuwe vrieskast op de aankooplijst, maar daarvoor moet de schuur nog geisoleerd, dus dat wordt pas voorjaar. Vriesvak (van Smeg) zit eigenlijk altijd vol.
Ik heb nog wel een plekje over anders. :) Heb net gisteren mijn vriezer ontdooid, en meteen wat dingen weggegooid die al te lang lagen te verpieteren...
pi_147704302
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:18 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

heb je hier toevallig de recepten van?
Tuurlijk, zijn recepten van good old appie en de keurslager

http://www.ah.nl/allerhan(...)de-van-stoofpeertjes

http://www.keurslager.nl/recipebase/view/31406/32481
pi_147704442
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:36 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb nog wel een plekje over anders. :) Heb net gisteren mijn vriezer ontdooid, en meteen wat dingen weggegooid die al te lang lagen te verpieteren...
Echt? Dat zou ik dan op 1e kerstdag moeten komen halen, dat is wellicht niet handig?
Wel grappig, je woont dichtbij genoeg :D
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_147704610
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:31 schreef miss_sly het volgende:

[..]

http://www.nrc.nl/handels(...)-het-mandje-10451514

Halverwege wisselen inderdaad.
met twee stoommandjes doe je in de onderste meestal iets dat langer moet stomen, maar als je hetzelfde erin doet, ga je wisselen.
Bedankt!
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147704731
quote:
Bedankt!
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_147704825
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 11:16 schreef Molo het volgende:

[..]

http://www.beautylab.nl/r(...)pumpkin-spice-latte/

Deze vind ik erg lekker, maar dan met wat minder suiker, mensen kunnen altijd nog na zoeten.
Ziet er heerlijk uit! :)
pi_147704903
Hier wordt het nu waarschijnlijk dit (volgorde staat nog niet vast)

* Salade met kiprollade en sinaasappeldressing
* Venkel-hazelnootsoep
* Carpaccio van Rosbief (met pesto, parmezaanse kaas en kerststerren van geroosterd brood)
* Kalkoenfiletpakket uit de oven (met venkel, bleekselderij, wortel en spek)
* Gestoomde zalm op een bedje van bladspinazie en krokante aardappelkoekjes
* Witte chocolade panna cotta met sinaasappelgelei en gekarameliseerde pecannoten en een chocolademuffin gevuld met ijs.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_147704999
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:50 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Bedankt!
Graag gedaan!
Oh en in het recept staat stoofperen in pot maar die maken we natuurlijk zelf op het culinair forum ;-)
pi_147705067
Ik ben nog iets feestelijks aan het bedenken zonder vlees, melk, gluten(tarwe)
Worry is a misuse of imagination
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')