Dat dus, en je sparen gewoon zien als vaste lasten. Niet van ow ik spaar deze maand wel 200 euro minder. Maar hmm, ik kan niet meer stappen en uit eten deze maand.quote:Op dinsdag 18 november 2014 22:37 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Eerder de helft. En dan kun je dus nog prima >1000 euro/maand sparen.
Maar dan moet je dus niet elke dag uit eten gaan bv.
Dat vind ik wel ver gaan. Tenzij je bijna niks kunt sparen en een kleine buffer hebt, dan is dit een goede optie.quote:Op dinsdag 18 november 2014 22:39 schreef Kandijfijn het volgende:
[..]
Dat dus, en je sparen gewoon zien als vaste lasten. Niet van ow ik spaar deze maand wel 200 euro minder. Maar hmm, ik kan niet meer stappen en uit eten deze maand.
Ik nietquote:Op dinsdag 18 november 2014 22:47 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Dat vind ik wel ver gaan. Tenzij je bijna niks kunt sparen en een kleine buffer hebt, dan is dit een goede optie.
Knap van je. Ik moet er niet aan denken. Heb je Eur100k op de bank staan, maar je mag van jezelf niet naar de kroeg omdat je geen geld meer hebt voor deze maandquote:Op dinsdag 18 november 2014 22:53 schreef Kandijfijn het volgende:
[..]
Ik niet, dit is mijn visie en houd daar bewust aan vast omdat anders de discipline verloren gaat. Maar desondanks ben ik het wel met je eens dat deze nuance opgaat voor de meeste mensen.
Het komt tegenwoordig zelden of eigenlijk niet voor. Maar vroeger stond ik inderdaad wat vaker voor die keuze. Tis gewoon een bepaalde mindset waar je rekening mee gaat houden.quote:Op dinsdag 18 november 2014 23:01 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Knap van je. Ik moet er niet aan denken. Heb je Eur100k op de bank staan, maar je mag van jezelf niet naar de kroeg omdat je geen geld meer hebt voor deze maand
Sloop de crisisquote:Op dinsdag 18 november 2014 22:37 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Eerder de helft. En dan kun je dus nog prima >1000 euro/maand sparen.
Maar dan moet je dus niet elke dag uit eten gaan bv. Iedereen kan besparen, kijk maar eens op SloopdeCrisis.nl
Exact dit doe ik ook. Ik zie sparen als een onderdeel van mn vaste lasten. Sparen is bij mij niet variabel in de zin van dat ik spaar wat ik over hou. Nee, sparen komt altijd eerst en de rest kan ik uitgeven.quote:Op dinsdag 18 november 2014 23:11 schreef Kandijfijn het volgende:
[..]
Het komt tegenwoordig zelden of eigenlijk niet voor. Maar vroeger stond ik inderdaad wat vaker voor die keuze. Tis gewoon een bepaalde mindset waar je rekening mee gaat houden.
Je leeft bijvoorbeeld met een budget van 200-400e vrij te besteden i.p.v. 1200-1400. Nu zal je daar echt wel eens over heen gaan omdat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Maar gewoon die mindset hebben zorgt er al voor dat je enorm veel bespaart aan onzinnige bullshit.
Je denkt vaker van ik heb nog maar 100e vanavond maar even bier i.p.v. compleet losgaan. Ow leuke blouse maar zit al tegen budget misschien maar even wachten op de uitverkoop. Meestal vergeet ik het dan wel weer. Als ik het de maand erna nog steeds aan moet denken koop ik het dan wel weer instant
,..
Nou ja, ik heb die fout dus een keer gemaakt, en dus gewoon maar aan het uitgeven was, tot ik tot de conclusie kwam dat ik zoveel had uitgegeven aan 'onzin' dat ik, indien al mijn vaste lasten zouden zijn afgeschreven, ik 2 euro rood zou staan.quote:Op woensdag 19 november 2014 11:26 schreef nikao het volgende:
Heel persoonlijk. Zelf voel ik me zeker genoeg met een veel kleinere buffer dan hier veel voorkomt. Maar dat ligt uiteraard ook aan hoe snel je weer een nieuwe baan gevonden denkt te hebben in het geval van baanverlies, welke sector je werkzaam bent, hoe het bedrijf het doet waar je werkt (en hoe 'waarschijnlijk' baanverlies dus daadwerkelijk is..)
Moet wel zeggen dat ook ik sparen wel als 'vaste lasten' zie en dit gewoon mee neem in de maandelijkse begroting. Bespaart je inderdaad een hoop 'onzin' uitgaven.
Klopt, maar het klinkt makkelijk hè. 'Even' drie keer modaal binnen harken.quote:Op woensdag 19 november 2014 10:53 schreef Groepfunder het volgende:
Ik werk ook met een begroting. Voor ieder type uitgave (incl. spaargeld) is een potje. Vroeger letterlijk (d.m.v. envelopjes met geld) tegenwoordig digitaal (Excel). Elke maand als mijn salaris wordt gestort, wordt automatisch het vastgestelde spaarbedrag van mijn betaalrekening afgehaald. Een uitgave moet gedaan worden uit het daarvoor bestemde potje, dus voor de vakantie is zoveel geld beschikbaar als er in het vakantiepotje zit.
Ik schrik wel als ik de spaarbedragen zie die mensen van 20+ en 30+ hier claimen te hebben, de salarissen die iedereen verondersteld wordt gemakkelijk binnen te krijgen en de besparingen die daarop mogelijk geacht worden. Maar de groep met een betalingsachterstand en geldproblemen meldt zich hier natuurlijk niet. Wie alleen woont is duurder uit dan iemand die samen woont met iemand die ook een voltijd inkomen heeft. En als die eenverdiener dan ook nog in de vrije sector huurt, dan is sparen echt niet zo gemakkelijk als sommigen hier voor waar willen laten doorgaan. Niet als je een doorsnee salaris hebt en zeker niet als je niet tot de groep mensen met hogere inkomens behoort.
Terug naar de openingsvraag van TS: hoeveel spaargeld is voldoende? Die vraag is, het is al gezegd, niet te beantwoorden. Het hangt af van je persoonlijke situatie (samenstelling van het huishouden, baanzekerheid, inkomenzekerheid, opleiding) en van waar jij je prettig bij voelt. Maar mocht je toch enige indicatie willen hebben, dan biedt het Nibud daar een handige rekentool voor aan. Althans, als die weer online is.
DAt hangt van je definitie van genieten af. Wat is genieten? af en toe uit eten? vakanties? definieer genieten? Ik geniet juist als ik bv in Canada in de Rocky Mounties sta zoals afgelopen zomer en dan weet dat ik daar sta, het behoorlijk aan de prijs is (die vakantie dan, het kan ook goedkoper) en dan weet dat ik dat kan doen zonder dat ik daarvoor concessies moet doen. Dát is voor mij bijvoorbeeld genieten.quote:Op woensdag 19 november 2014 13:59 schreef Piet__Piraat het volgende:
[..]
Klopt, maar het klinkt makkelijk hè. 'Even' drie keer modaal binnen harken.
Tsja niet iedereen kan dat zomaar. En niet iedereen heeft het geluk snel een partner te vinden en een huis te kunnen kopen. Het is van te veel factoren afhankelijk. En op sommige heb je invloed, maar op sommige ook zeker niet.
Plus keuzes. Spaargeld vs vrije tijd om kids op te voeden en te genieten...
Ik snap wel wat je bedoeld hoor. Maar, goed, we nemen dan nu natuurlijk het voorbeeld dat ik zelf gaf, nl een vakantie. Maar, er zijn meer dan genoeg dingen die ik me niet kan permitteren hoor. Ik kan bv geen Ferrari kopen, laat staan zonder concessies te doen. Dat is voor mij momenteel niet weg gelegd.quote:Op woensdag 19 november 2014 15:16 schreef Piet__Piraat het volgende:
Dat kan zeker wel hoor, maar daar moet wel het inkomen naar zijn. Want over het algemeen kosten activiteiten waarbij je wil genieten geld (ik ga hier gemakshalve even voorbij aan de selecte groep die het genieten vindt om elke avond thuis voor de tv te zitten).
Juist jouw voorbeeld is een mooi voorbeeld. Dat is genieten ja. En vooral dat je er geen concessies voor hebt hoeven doen, dat maakt het helemaal heerlijk. Ik kan ook genieten, maar dan niet zonder dat ik concessies moet doen. En ik denk dat het voor velen opgaat. Je moet vaak keuzes maken, maar als je niet 'toevallig' samen een ton per jaar binnenharkt, denk ik wel dat e.e.a. elkaar vaak bijt. Je kunt wel 500 euro per maand willen sparen, maar dan heb je niet zomaar ruimte voor luxe vakanties. Dat kan pas vanaf een bepaald inkomen, en juist daaronder is het kiezen of delen. Maar ik vind dat daar soms makkelijk voorbij aan wordt gegaan: het feit dat niet iedereen een stevige inkomstenbron heeft. Hoe meer je binnen krijgt, hoe makkelijker je kan kiezen om een lekker deel te sparen maar toch nog iets vrij besteedbaar te hebben (waarvan je dus kan genieten). En hoe minder je hebt, hoe moeilijker die keuzes dus worden.
Dat is hetquote:Op woensdag 19 november 2014 15:21 schreef CoolGuy het volgende:
Ik denk dat genieten, nu ik dat zo schrijf, ook afhankelijk is van hoe tevreden je bent met wat je wel kunt. Ik kan genieten van de dingen die ik doe, maar weet dat er ook een hele hoop dingen zijn die ik niet kan doen, die een ander wel kan, maar daar word ik niet ongelukkig van. Ik blijf gelukkig met mijn levenDat is ook genieten natuurlijk
Ik kan ook geen RS6 kopen, balenquote:Op woensdag 19 november 2014 15:21 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ik snap wel wat je bedoeld hoor. Maar, goed, we nemen dan nu natuurlijk het voorbeeld dat ik zelf gaf, nl een vakantie. Maar, er zijn meer dan genoeg dingen die ik me niet kan permitteren hoor. Ik kan bv geen Ferrari kopen, laat staan zonder concessies te doen. Dat is voor mij momenteel niet weg gelegd.
Ik denk dat genieten, nu ik dat zo schrijf, ook afhankelijk is van hoe tevreden je bent met wat je wel kunt. Ik kan genieten van de dingen die ik doe, maar weet dat er ook een hele hoop dingen zijn die ik niet kan doen, die een ander wel kan, maar daar word ik niet ongelukkig van. Ik blijf gelukkig met mijn levenDat is ook genieten natuurlijk
Nou ja, dat moet ik toch in principe ook? Kijk, ik kan ook wel meer leuke dingen doen als nu. Immers, ik kan elke dag gaan uit eten (ik noem maar wat) en dan kan ik die 1000 euro ook niet meer sparen omdat ik daarvoor dan al teveel heb uitgegeven.quote:Op woensdag 19 november 2014 15:48 schreef Piet__Piraat het volgende:
[..]
Ik kan ook geen RS6 kopen, balen
Ben het wel met je eens hoor. Ik kan ook genieten van wat ik doe en ben tevreden, ook al heb ik geen dikke spaarrekening (verre van). En ik zou wel meer willen sparen, maar dan moet ik minder leuke dingen doen en dat wil ik ook niet. Dus tsja, dan houdt het op hè
.
Dat is wel correct wat je nu zegt ja. je gaat er hier dan wel van uit dat je 'wensen' wel 'klein' blijven. Kijk zou ik wensen hebben die in verhouding ook veel duurder dan blijft het gelijk, alleen praten we dan over een ander 'niveau' als je begrijpt wat ik bedoel.quote:Op woensdag 19 november 2014 16:00 schreef Piet__Piraat het volgende:
Laat ik het anders zeggen: hoe hoger je inkomen, hoe langer het duurt voor je concessies moet doen. Jij kan nu van je vrije 'spending money' waarschijnlijk probleemloos uitgeven aan een keertje uit eten gaan. Want je vrije budget is groter. Hoe lager je inkomsten, hoe beperkter je vrije budget en hoe eerder dat dus op is (evenals: hoe groter de impact van een enkele 'genietuitgave' is).
Jij moet het dus ook, maar bij kleinere zaken heb je er minder last van, doordat je wat meer vet op de botten hebt.
Die laatste zin was maar een garpje.quote:Op woensdag 19 november 2014 06:21 schreef hvan het volgende:
[..]
Sloop de crisis
Heb ik me ook voor aangemeld, ik kan inderdaad een tientje of 5 besparen per maand, maar of dat nou de juiste besparingen zijn betwijfel ik. Compleet uitgeklede pakketten krijg je. Dus totaal niet interessant.
Een '04 M5 is ook nog steeds erg lekker, niks mis mee!quote:Op woensdag 19 november 2014 09:49 schreef tnatnuocca het volgende:
Het gevoel dat ik een 5serie contant kan aftikken geeft me een fijn gevoel voor de rest aanschouw ik graag andersmans auto's en rij ik dus een 10 jaar oude auto die het prima doet (mede doordat ik ook op loopafstand woon van mijn werk).
Dat had ik er inderdaad voor het gemak even niet bij gezet.quote:Op woensdag 19 november 2014 16:09 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Dat is wel correct wat je nu zegt ja. je gaat er hier dan wel van uit dat je 'wensen' wel 'klein' blijven. Kijk zou ik wensen hebben die in verhouding ook veel duurder dan blijft het gelijk, alleen praten we dan over een ander 'niveau' als je begrijpt wat ik bedoel.
Daarom ben ik ook blij dat ik gelukkig ben met de dingen die ik heb en die ik me kan permitteren, en dat ik niet ongelukkig wordt van dingen die ik niet kan.
Ligt eraan hoe je het interpreteert, ik spaar veel meer als ik alleen ben dan wanneer ik in een relatie zit.quote:Op woensdag 19 november 2014 10:53 schreef Groepfunder het volgende:
Wie alleen woont is duurder uit dan iemand die samen woont met iemand die ook een voltijd inkomen heeft.
Je bedoelt qua spaargeld? Bij samenwonen deel je toch de lasten en heb je meestal 2 inkomens.quote:Op woensdag 19 november 2014 19:06 schreef TheStranger1158 het volgende:
Dan ga je toch al sneller uiteten, weekendjes weg, etc. Ik weet zeker dat wanneer ik had samengewoond ik nooit had gehad wat ik nu heb .
Spaargeld ja, met zijn 2en draai je er meer door dan alleen is mijn standpunt.quote:Op woensdag 19 november 2014 20:08 schreef blomke het volgende:
[..]
Je bedoelt qua spaargeld? Bij samenweonen deel je toch de lasten en heb je meestal 2 inkomens.
Huisvesting, gas, licht, water, lokale belastingen, internet, aansprakelijkheids- en inboedelverzekering, vaste telefonie ... daarop bespaar je allemaal 50%. En dat weekendje weg? Ik ga vanaf morgen een paar dagen op vakantie. Denk je dat mijn eenpersoonshotelkamer goedkoper is dan jullie tweepersoonskamer? Als dat al zo is, dan is het verschil verwaarloosbaar. Al die extratjes die jij opnoemt, zijn optioneel.quote:Op woensdag 19 november 2014 19:06 schreef TheStranger1158 het volgende:
[..]
Ligt eraan hoe je het interpreteert, ik spaar veel meer als ik alleen ben dan wanneer ik in een relatie zit.
Dan ga je toch al sneller uiteten, weekendjes weg, etc. Ik weet zeker dat wanneer ik had samengewoond ik nooit had gehad wat ik nu heb.
Nice, klinkt goedquote:Op donderdag 20 november 2014 03:47 schreef koentje123 het volgende:
We hebben niet echt een buffer. We reserveren een bepaald bedrag van de inkomsten voor de uitgaven van die maand, en schrijven de rest over naar onze investeringsrekeningen. Mocht er een noodzaak zijn om geld uit te geven wanneer er geen binnen komt, gebruiken we de krediet kaart wel. Na een maandje zouden er terug voldoende inkomsten moeten zijn. Indien dat niet voldoende is, spreken we de meest liquide middelen aan.
Wij sparen/investeren meestal tussen 66% and 85% van ons inkomen, zonder daar veel voor te moeten laten. Onze grootste uitgaven zijn huur en vliegtuigtickets. Weinig materiele behoeften hebben en slim inkopen doet veel.
33 keer jaaruitgaven lijkt ons voldoende. Als we daarboven zitten, gaan we waarschijnlijk iets ala ingenieurs zonder grenzen doen (vrijwilgerswerk).
Ja, zijn optioneel, maar feit blijft wel dat ik, -ik merk dat nu ik sinds een half jaar weer een vriendin heb- meer uitgeef met zn 2en dan alleen. In je eentje ga je toch wat minder snel uit eten bijvoorbeeld. Of minder snel naar de bios, of naar een jacuzzi, of weet ik veel wat.quote:Op woensdag 19 november 2014 20:44 schreef Groepfunder het volgende:
[..]
Huisvesting, gas, licht, water, lokale belastingen, internet, aansprakelijkheids- en inboedelverzekering, vaste telefonie ... daarop bespaar je allemaal 50%. En dat weekendje weg? Ik ga vanaf morgen een paar dagen op vakantie. Denk je dat mijn eenpersoonshotelkamer goedkoper is dan jullie tweepersoonskamer? Als dat al zo is, dan is het verschil verwaarloosbaar. Al die extratjes die jij opnoemt, zijn optioneel.
Sorry, het spijt mequote:Op woensdag 19 november 2014 16:52 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Die laatste zin was maar een garpje.
Ik heb die site nog nooit bekeken, jij blijkbaar wel
Je vergeet hier de vrouw die vaker op vakantie wil dan ik, de vrouw die een tweede auto wil, de vrouw die allemaal dingen wil kopen die je niet nodig hebt, etcquote:Op woensdag 19 november 2014 20:44 schreef Groepfunder het volgende:
[..]
Huisvesting, gas, licht, water, lokale belastingen, internet, aansprakelijkheids- en inboedelverzekering, vaste telefonie ... daarop bespaar je allemaal 50%. En dat weekendje weg? Ik ga vanaf morgen een paar dagen op vakantie. Denk je dat mijn eenpersoonshotelkamer goedkoper is dan jullie tweepersoonskamer? Als dat al zo is, dan is het verschil verwaarloosbaar. Al die extratjes die jij opnoemt, zijn optioneel.
Is op te lossen met een paar ferme klappen lijkt me.quote:Op donderdag 20 november 2014 19:02 schreef TheStranger1158 het volgende:
[..]
Je vergeet hier de vrouw die vaker op vakantie wil dan ik, de vrouw die een tweede auto wil, de vrouw die allemaal dingen wil kopen die je niet nodig hebt, etc
Eenschhhhquote:Op donderdag 20 november 2014 20:39 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Is op te lossen met een paar ferme klappen lijkt me.
Herkenbaar. Op een gegeven moment was ik (en ben ik nog steeds) verzadigd met materiële zaken zoals huis en auto's. Ik zoek het nu ergens anders in.quote:Op donderdag 20 november 2014 14:30 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Houden jullie dat ook bij in excel?
Ik zie nu al voor het 3de jaar op een rij dat mijn inkomsten stijgen en mijn uitgaven dalen.
Dit terwijl ik naar mijn mening niets hoef te laten.
Spaar nu ¤1500 p.m.
Wat belachelijk veel is. Toen ik klaar was met afstuderen had ik praktisch niet meer en nu zit ik boven de 40k in 2,5 jaar. Waarbij ik in het eerste jaar wat achtergestelde aankopen zoals kleren, nieuwe pc en een goedkope auto gekocht heb.
Wat voor koekblik rij je voor 150 euro per maand?quote:Op donderdag 20 november 2014 17:06 schreef dudewhereismycar het volgende:
Wij houden zelf (2 volwassenen) het volgende aan als "disasterbuffer". Mochten wij onze baan verliezen door wat voor reden dan ook (let op, 1 salaris kan alles dekken) dan kunnen wij in ieder geval een jaar bufferen + WW. Bijstand hoef je niet bij aan te kloppen met een vermogen van meer dan 6000 euro, dus dit ga je dan ook echt opmaken:
Voorbeeld:
1 Jaar woning (850 x 12 = 10200)
1 Jaar gdas/licht/water (150 x 12 = 1800)
1 Jaar verzekeringen huis (15 x 12 = 180)
1 Jaar zorgverzekering (210 x 12 = 2520)
1 Jaar huishoudpot (500 x 12 = 6000)
1 Jaar autoverzekering/apk/gebreken (150 x 12 = 1800)
Defecten apparatuur (2500)
-------------------------------------------- +
25000,00 EURO
Dus voor onze situatie houden wij dit bedrag aan. Nu hebben wij dit bedrag niet in 1 jaar bij elkaar gesprokkeld, maar wij hebben ons nu ongeveer 2 jaar de tijd gegeven. Daarnaast sparen wij ook nog LOS van dit bedrag voor bijvoorbeeld vakanties of grotere aankopen; niet te vergeten: genieten van het leven.
Jup.Ik houd mijn uitgaven en inkomsten bij sinds 2005. Mijn uitgaven zijn gedurende die periode jaarlijks gedaald (zonder inflatie mee te rekenen) , terwijl mijn inkomsten ook jaarlijks omhoog gingen.quote:Op donderdag 20 november 2014 14:30 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Houden jullie dat ook bij in excel?
Ik zie nu al voor het 3de jaar op een rij dat mijn inkomsten stijgen en mijn uitgaven dalen.
Dit terwijl ik naar mijn mening niets hoef te laten.
Spaar nu ¤1500 p.m.
Wat belachelijk veel is. Toen ik klaar was met afstuderen had ik praktisch niet meer en nu zit ik boven de 40k in 2,5 jaar. Waarbij ik in het eerste jaar wat achtergestelde aankopen zoals kleren, nieuwe pc en een goedkope auto gekocht heb.
In seksclubs?quote:Op donderdag 20 november 2014 22:50 schreef blomke het volgende:
[..]
Herkenbaar. Op een gegeven moment was ik (en ben ik nog steeds) verzadigd met materiële zaken zoals huis en auto's. Ik zoek het nu ergens anders in.
Oude Peugeot Partner gaat prima.quote:Op vrijdag 21 november 2014 01:17 schreef leolinedance het volgende:
Wat voor koekblik rij je voor 150 euro per maand?
Zoiets. Maar dan kleinschaliger. Verder doe ik veel voor dieren.quote:
Waarom niet? Afgezien van het feit dat auto's me net zoveel interesseren als het betaalde voetbal (-273,15 graden), vind ik het een heel praktische auto: veel ruimte om je zooi mee te vervoeren, zit en rijdt lekker en niet duur qua verzekringen, onderhoud en energieverbruik.quote:
Ik denk dat die Audi A4 dan lekke banden had ofzoquote:Op vrijdag 21 november 2014 20:05 schreef blomke het volgende:
[..]
Waarom niet? Afgezien van het feit dat auto's me net zoveel interesseren als het betaalde voetbal (-273,15 graden), vind ik het een heel praktische auto: veel ruimte om je zooi mee te vervoeren, zit en rijdt lekker en niet duur qua verzekringen, onderhoud en energieverbruik.
Voor m'n werk rijd ik wel eens in een Audi A4, maar dat vind ik echt niet zo lekker rijden. Om over de VW Tourain (of zo) maar te zwijgen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |