Dat is geen grondkabel hoor; dit is gewoon een gewone Ymvk zonder aardscherm.quote:Op zondag 9 november 2014 16:33 schreef Think_Pad het volgende:
Kan ik voor de bekabeling van automaat naar perilex stopcontact deze gebruiken: https://www.elektramat.nl/ymvk-mb-kabel-5x25-per-1-meter/ (5x 2,5mm2) of mag je die niet binnenshuis langs/door een muur laten lopen? Heb het idee dat zo'n grondkabel makkelijker te leggen is dan een losse PVC-buis + VD-draad.
Hier heb je voldoende aan : https://www.elektramat.nl/vks04sd-uitbrset-krgr-3p-nb-16a/ gebruik nu wel degelijke materialen van fatsoenlijke merken !quote:Op zondag 9 november 2014 16:33 schreef Think_Pad het volgende:
Heb je een voorbeeld van een automaat die geschikt is? Van de verschillende automaten heb ik weinig verstand (karakteristieken, welk vermogen ik moet hebben enzo). Het aansluiten gaat wel lukken.
Ok, ik ken ze alleen als grondkabelquote:Op zondag 9 november 2014 16:35 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Dat is geen grondkabel hoor; dit is gewoon een gewone Ymvk zonder aardscherm.
Dank.quote:Op zondag 9 november 2014 16:36 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Hier heb je voldoende aan : https://www.elektramat.nl/vks04sd-uitbrset-krgr-3p-nb-16a/ gebruik nu wel degelijke materialen van fatsoenlijke merken !
Ja, al is het alleen verzekerings-technisch gezien.quote:Op zondag 9 november 2014 16:37 schreef Think_Pad het volgende:
Is het nodig dat het apparaat echt op 3 fasen aangesloten moet worden?
Een toestel dat volgens de beschrijvingen op het typenummer door de fabrikant toch anders wordt aangesloten lijkt mij niet verstandig.quote:Op zondag 9 november 2014 16:37 schreef Think_Pad het volgende:
Is het nodig dat het apparaat echt op 3 fasen aangesloten moet worden? Bij kookplaten e.d. zie je ook nog wel eens dat het ook over 2-fasen kan. Qua vermogen moet dat kunnen toch? 4200W delen door 2 geeft 2100W, dat moet ook over 2 groepen kunnen toch?
Maar dat is ook afhankelijk van hoe het in de zonnebank is aangesloten natuurlijk
Grondkabel is kabel met een aardscherm ; de kabel die jij in jou link hebt is zeker geen grondkabel maar gewone installatiekabel. Grondkabel kun je herkennen door de toevoeging AS in het type (AS staat voor aardscherm). Dit is bijvoorbeeld https://www.elektramat.nl/ymvk-as-grondkabel-5x15-per-1-meter/ een grondkabel.quote:Op zondag 9 november 2014 16:37 schreef Think_Pad het volgende:
Ok, ik ken ze alleen als grondkabelMaar kan ik zo'n soort kabel gebruiken binnenshuis? Aansluiten in de meterkast, gaatje door de muur/plafond boren en de kabel leggen? Of moet ik echt gaan werken met losse VD-draden in een elektrabuis?
Want?? Als het ding op 3 x 230 goed werkt zie ik niet in waarom ie kracht nodig heeft. Lijkt me dat inwendig de boven en de onder lampen gewoon van elkaar gescheiden zitten, dat er nu mar 2 fases gebruikt worden bevestigd dat. Dat t apparaat even op 1 x 230v gedraait heeft ook. Maar dat zal duidelijker worden als ts m los schroeft.quote:Op zondag 9 november 2014 16:57 schreef spoorrails het volgende:
[..]
Ja, al is het alleen verzekerings-technisch gezien.
Omdat je dan moet gaan lopen kutten en dingen gaat aansluiten zoals niet bedoeld is.quote:Op zondag 9 november 2014 17:12 schreef Makrolon het volgende:
[..]
Want?? Als het ding op 3 x 230 goed werkt zie ik niet in waarom ie kracht nodig heeft. Lijkt me dat inwendig de boven en de onder lampen gewoon van elkaar gescheiden zitten, dat er nu mar 2 fases gebruikt worden bevestigd dat. Dat t apparaat even op 1 x 230v gedraait heeft ook. Maar dat zal duidelijker worden als ts m los schroeft.
Ehm, mogen perilexen nog wel? Ik zou iig gewoon een CEE stekker (dus zo'n rode als boven op 't plaatje) gebruiken.quote:Op zondag 9 november 2014 16:27 schreef Vonkenboer het volgende:
[...]
Dat geheel monteer je af op een perilex stopcontact.
Aan de zonnebank zet je een degelijk rubberen aansluitsnoer, met daaraan een perilex stekker.
[...]
lasapparaten hebben vaak ook maar 2 fasen nodig,quote:Op zondag 9 november 2014 20:53 schreef Ou-Tannu het volgende:
Wat ik me afvraag. Nu het apparaat 1 fase niet gebruikt.... Heeft jan de beun dan niet meer aangepast dan alleen een andere stekker?
Een standaard perilex is geschikt voor stromen tot 16A; er zijn aangepaste versies die nog voor stromen tot 25A geschikt zijn. Daar moet je ook andere perilexstekkers e.d. op aansluiten.quote:Op zondag 9 november 2014 20:44 schreef Xiphos het volgende:
[..]
Ehm, mogen perilexen nog wel? Ik zou iig gewoon een CEE stekker (dus zo'n rode als boven op 't plaatje) gebruiken.
Daar kom je maar op één manier achter én dat is losschroeven van de aansluiting op de zonnebank.quote:Op zondag 9 november 2014 20:53 schreef Ou-Tannu het volgende:
Wat ik me afvraag. Nu het apparaat 1 fase niet gebruikt.... Heeft jan de beun dan niet meer aangepast dan alleen een andere stekker?
Of je laat knutsel-smurf bijna vanaf de zolder door het trapgat naar de begane grond storten. Puur omdat knutsel-smurf niet verwacht dat 1 of andere klapjosti een aardedraad als fase zou gebruiken...quote:Op zondag 9 november 2014 17:15 schreef spoorrails het volgende:
[..]
Omdat je dan moet gaan lopen kutten en dingen gaat aansluiten zoals niet bedoeld is.
(Bijvoorbeeld: je kan best je fase aansluiten met groen/geel geen enkel probleem, zal 100% zeker werken.)
En als het wel fout gaat zegt verzekeringen zit je met schadepost die niet te overzien is.
dat is wat ik dus bedoelquote:Op zondag 9 november 2014 22:07 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
ag je ervoor gebruiken (gok dat 90% van de bedrijfshallen via goten met die kabel worden bedraad). Maar die kabel zonder pvc in de muur wegsmeren is dan weer niet de bedoeling.
Je hebt wel veel TL buizen nodig om 4200 watt te verstoken?quote:Op zondag 9 november 2014 21:04 schreef densmee het volgende:
[..]
lasapparaten hebben vaak ook maar 2 fasen nodig,
en dat zal hier ook wel zo zijn die paar tl buizen hebben ze gewoon verdeeld over twee fasen
Dit.quote:Op zondag 9 november 2014 23:25 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
Je hebt wel veel TL buizen nodig om 4200 watt te verstoken?
Ik heb even rondgekeken op internet nav dit topic, er zijn dus inderdaad zonnebanken met 40 lampen van 100 W. Normaal zitten er 24 lampen in. Lijkt me dat deze uit een professionele zonnestudio komt (snel bruin, hup volgende klant).quote:Op zondag 9 november 2014 23:25 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
Je hebt wel veel TL buizen nodig om 4200 watt te verstoken?
Huis gebouwd in 1995. Inductieplaat is dus ook die leeftijd (19 jaar oud).quote:Op maandag 10 november 2014 18:13 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
Inductie op 3 fasen? Die kom je niet vaak meer tegen!!
Al denkt mijn gemiddelde klant ook dat perilex 2x16a een krachtstroom aansluiting is.
Trek dat ding eens open en pics posten!!
als het goed is liggen de 2 fase niet gelijk en kun je wegkomen met een nul, als je 2x een zelfde fase pakt dan heb je dus wel 2x die nul nodigquote:Op maandag 10 november 2014 22:26 schreef Ou-Tannu het volgende:
ik zou dan denk ik op safe spelen als het mag.. en de N ook dubbel uitvoeren
daar heb je gelijk in... alleen als ik het goed begrijp zou het apparaat dus ook gewoon op 2x 220 werken....quote:Op maandag 10 november 2014 22:28 schreef densmee het volgende:
[..]
als het goed is liggen de 2 fase niet gelijk en kun je wegkomen met een nul, als je 2x een zelfde fase pakt dan heb je dus wel 2x die nul nodig
lijkt het wel op inderdaad, maar toch zou ik dat niet proberen (de nul in het apparaat kan ook te licht uitgevoerd zijnquote:Op maandag 10 november 2014 22:35 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
daar heb je gelijk in... alleen als ik het goed begrijp zou het apparaat dus ook gewoon op 2x 220 werken....
Heb ik ook, ding is 2 jaar oud.quote:Op maandag 10 november 2014 18:13 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
Inductie op 3 fasen? Die kom je niet vaak meer tegen!!
Ik heb in de meterkast echt driefasen liggen, zo is de kookplaat ook aangesloten (3x zwart + 1x blauw). Dus als ik 2x zwart daarvan pak, en blauw, dan moet het toch kunnen met zo'n kookgroep? De nul wordt dan niet overbelast lijkt me, omdat de fases daadwerkelijk versprongen zijn. Dat zou het eenvoudigste zijn namelijk, dan hoef ik intern in de zonnebank niets aan te passen.quote:Op maandag 10 november 2014 22:28 schreef densmee het volgende:
[..]
als het goed is liggen de 2 fase niet gelijk en kun je wegkomen met een nul, als je 2x een zelfde fase pakt dan heb je dus wel 2x die nul nodig
Dat klopt allemaal.quote:Op vrijdag 14 november 2014 15:04 schreef Ou-Tannu het volgende:
je zal er met alleen een kookgroep niet mee weg komen
gezien je slechts 4 groepen achter een aardlek mag hebben..
sowieso heb je nu op de linker aardlek al meer dan 4 groepen..
en op de rechter zit je al op 4..
verder zou ik de linker aardlek van 0.5A ook vervangen voor een 0,03A model
Hier heb ik eigenlijk helemaal niks aan toe te voegenquote:Op vrijdag 14 november 2014 15:17 schreef hottentot het volgende:
[..]
Dat klopt allemaal.
Maar als TS volgens de regels een kookgroep realiseert is dat voldoende.
Dat hij een probleem met de meterkast heeft is ook een feit.
Inderdaad die 500mA eruit, en 2 stuks 30mA bestellen, op de onderste rij is nog net de ruimte voor een extra 3f+n 30mA. En dan twee smalle groepsautomaten welke nog net er tussen passen een rijtje hoger, ik hoop dat je dan nog ruimte hebt voor die draden of dat die misschien onder het railtje door kunnen.
Tevens ligt het aan mij, of ontwikkelt er zich teveel warmte boven de 3 fasen eindgroep?
Mijn advies: Bel een elektriciën voor je ouders.quote:Op zondag 16 november 2014 09:56 schreef Think_Pad het volgende:
De ALS zouden ook vervangen kunnen worden door 2x 2P en 1x 4P toch? Dat scheelt ruimte, en geld t.o.v. 3x een 4P.
Krachtgroep (inductie kookplaat) en kookgroep (zonnebank) dan op die 4P ALS, en de rest van de groepen verdelen over de 2x 2P ALS. Die groepen hebben toch maar één fase nodig.
Ik denk dat als ik dit bestel (en het ook in de kast krijg qua ruimte) dat ik dan weer helemaal up to date ben, en de boel veilig is aangesloten toch?
[ afbeelding ]
(Moet nog wat los spul meebestellen denk ik, van die doorverbindingsstrookjes + wat los draad waarschijnlijk).
Je mist de ruimte hiervoorquote:Op zondag 16 november 2014 16:10 schreef Think_Pad het volgende:
Lol guys, relax... Ik ga de boel heus niet met tape en kroonsteentjes aan elkaar draaien hoor. En ik ga pas wat aanpassen als ik van hier een GO krijgM'n vader is overigens ook technisch onderlegd (heeft huis nota bene zelf gebouwd, meterkast door een kennis gedaan) dus die laat mij ook heus niet wat aanfröbelen ofzo
En de hele kast vervangen is makkelijk gezegd, maar ook nogal overkill. De groepen automaten zijn nog prima, alleen de aardlekken zijn verouderd en er mist een hoofdschakelaar in deze kast. Als ik dat toch toevoeg is er toch niks aan de hand en is de kast weer up2date ?
Mijn plan was (als dat gaat passen...):
• Draden onderaan (vanaf kWh) meter in een hoofdschakelaar 4P stoppen. Daar komt 3x fase + nul uit.
• Daar komt vervolgens 3x ALS op (2x 2P, 1x 4P).
• De 2x 2P verdeel ik de 8 groepen over
• De 4p komt de krachtgroep (inductie) + kookgroep zonnebank op (kookgroep, dus aparte groep voor zonnebank, maar wel achter de 4P ALS)
De nullen kan ik na de hoofdschakelaar toch onderling doorverbinden (onderkant ALS)
Dat je niet lukraak groepen op fases en aardlekautomaten moet gaan verdelen aan de hand van een foto van de meterkast, maar dat je dit moet gaan doen aan de hand van het verwachte verbruik en gelijktijdigheidsfactor van de groepen.quote:Op dinsdag 18 november 2014 17:08 schreef Think_Pad het volgende:
Iemand nog opmerkingen over het schema wat ik heb uitgetekend: http://imgur.com/a/PmLUn#0 ?
je kan beter MoCa gebruiken ipv Homeplugquote:Op dinsdag 18 november 2014 19:39 schreef Adfundum het volgende:
Mocht je gebruik (willen) maken van ethernet of tv-signaal over power (homeplug) dan moeten de adapters op dezelfde fase te worden aangesloten, misschien iets om vast rekening mee te houden bij de verdeling.
Er ligt overal gigabit netwerkkabel en coax, dus dat is niet aan de orde.quote:Op dinsdag 18 november 2014 19:39 schreef Adfundum het volgende:
Mocht je gebruik (willen) maken van ethernet of tv-signaal over power (homeplug) dan moeten de adapters op dezelfde fase te worden aangesloten, misschien iets om vast rekening mee te houden bij de verdeling.
5x 2,5mm2 zelfs, maar de aansluiting gaat niet voor 3fasen gebruikt worden. Nu niet, en in de toekomst ook niet. Het is ook niet de zolder, maar een bergzolder, bovenop de garage, maar het dak loopt door zeg maar...quote:Op dinsdag 18 november 2014 19:58 schreef Fer het volgende:
Als je 4 x 2,5mm naar de zolder gaat aanleggen, waarom niet gelijk als 3 fasen aansluiten?
Origineel zit het ding ook met Perilex aangesloten, dus ik zie het nut van een CEE niet helemaal?quote:Op dinsdag 18 november 2014 21:37 schreef Fer het volgende:
2x4mm of 5x2,5mm scheelt toch niet zoveel en ik bedoel de blauwe cee, grote broertje van de campingstekker.
En die samen met de rest van de 16A groepen, verdelen over 3 Aardleks van 40A per stuk.
Zou kunnen, maar op mijn tekening lijkt het toch ook gewoon in de huidige kast te passen?quote:Op dinsdag 18 november 2014 21:50 schreef Vonkenboer het volgende:
Voordat we met allerlei uiterst creatieve constructies gaan komen; is er niet gewoon ruimte voor een kastje er bij naast ? Naast de huidige verdeler ?
https://www.sandervunderi(...)st-leeg-11x22cm.html
Dan plaats je daar een aardlek en een kookgroepje in; en dan ben je er toch qua ruimte ?
CEE is industriel materiaal; dat heeft te maken met het feit dat alle CEE aansluitmaterialen over de wereld gelijk zijn aan elkaar en een standaard manier van aansluiten hebben.quote:Op woensdag 19 november 2014 10:16 schreef Think_Pad het volgende:
[..]
Origineel zit het ding ook met Perilex aangesloten, dus ik zie het nut van een CEE niet helemaal?
Samengevat:quote:Als je van plan bent je hele meterkast te verbouwen, dan lijkt dit mij ook de beste "goedkope" oplossing.
Afhankelijk van het gebruik van die krachtgroep (waar is die voor?) zou ik de verdeling iets aanpassen.
2P ALS fase 1 -> 3 lichtgroepen
2P ALS fase 2 -> 3 lichtgroepen
4P ALS -> Krachtgroep, fornuisgroep zonnebank (fase 1&2), 2 lichtgroepen (fase 3)
Bovenin 6 lichtgroepen (6*1,5) + beltrafo = 11 modules
Midden krachtgroep + fornuisgroep + 2 lichtgroepen = 11 modules
Onder: HS, 4P ALS, 2* 2P ALS = 12 modules
Voordelen zijn o.a.:
*op de bovenste 2 rijen 1 lege modulebreedte over om wat kabels tussendoor te proppen
*bovenste regel 3 groene groepen =1*2P aardlek + 3 zwarte groepen is 1*2P aardlek,
middelste regel is allemaal 4P aardlek == "overzichtelijk" en makkelijker met doorlussen.
De kast heeft echt te veel draden onder 1 klem naar mijn smaak. En een kookgroep heeft 2xn en 2xl, waarvan je maar 1n hebt aangesloten..quote:Op donderdag 27 november 2014 15:27 schreef Think_Pad het volgende:
Niemand nog opmerkingen over de kast, of een idee waarom de zonnebank niet werkt?
Woonhuis mag maximaal 25A voor een eindgroepquote:Op dinsdag 18 november 2014 20:28 schreef Fer het volgende:
Heb je gedacht aan 1x 32A aanleggen met 4mm kabels en een CEE stekker?
Tjah, erg netjes vind ik hem ook niet (nu werkt het ook niet echt in zijn voordeel dat hij stugge 6mm² gebruikt heeft) ik zou in dat geval namelijk altijd een voorkeuze hebben voor flexibele 6mm² en dan twin adereindhulzen te gebruiken.quote:Op donderdag 27 november 2014 18:27 schreef hottentot het volgende:
Gaat trouwens een lekker warm kastje worden met al die op elkaar gedrukte rondjes.
Verder als je de indeling veranderd mag het, maar om eerlijk te zijn vind ik het maar een zootje.
En de kookgroep is meende ik één groep.
Los daarvan geven lusjes wel onnodig verbruik en genereren warmte.quote:Op vrijdag 28 november 2014 19:27 schreef Think_Pad het volgende:
Verder zit de kast gewoon aan z'n limiet, daardoor is het allemaal wat proppen. Die krullen/lusjes nemen ook wat ruimte in beslag. Maar inkorten is wat rigoreus, dan kun je de indeling van de kast niet meer aanpassen zonder nieuwe draden te trekken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |