Tot hun 18e kun je er volgens mij gewoon over beschikken. De eventuele vermogensrendementsheffing dienen ouders immers ook te betalenquote:Op woensdag 15 oktober 2014 20:11 schreef Nielsch het volgende:
Het blijft echter op onze tweede spaarrekening staan en niet op naam van de kinderen. Je hebt nooit de garantie dat je het geld niet nodig hebt in de toekomst. Als het eenmaal op hun naam staat is het niet meer van jou en kun je het niet meer gebruiken.
hmmm, dat is nog maar de vraag. Kan het nieuwsbericht zelf helaas niet zo snel vinden, dus dan maar even zo. Zie laatste alinea.quote:Op donderdag 16 oktober 2014 01:36 schreef Mark het volgende:
[..]
Tot hun 18e kun je er volgens mij gewoon over beschikken. De eventuele vermogensrendementsheffing dienen ouders immers ook te betalen
Dat ja. Mijn ouders spaarden niet voor mij, maar droegen meestal wat bij aan de dingen die ik wilde (studie, excursies, kamp, zoiets). De rest moest ik zelf betalen.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 10:43 schreef miss_sly het volgende:
Ik vond dat mijn ouders daar een goede oplossing voor hadden: de helft betaalden zij vaak en de rest verzorgde ik. Zo wilde ik graag contactlenzen, maar dat kostte toen 600 gulden. Dat is veel geld. Dus zeiden mijn ouders dat als ik 300 gulden zou sparen, zij de rest bij zouden leggen. Mijn rijlessen heb ik ook voor de helft zelf betaald.
Ik kreeg toen ik 12 was kleedgeld en toen ik 15 was ging ik in de weekenden werken. Dus ik kon echt wel sparen als ik niet al mijn geld erdoor joeg. Op deze manier leerden mijn ouders me echt wel de waarde van geld en dat je voor grote uitgaven moet sparen, maar tegelijkertijd hielpen ze me wel om die zaken ook te verwezenlijken.
Aan de ene kant achterlijk (uitgaande van ouders die met liefde sparen en het geld alleen gebruiken als het noodzakelijk is), aan de andere kant een mooie bescherming tegen rare onbetrouwbare ouders.quote:Op donderdag 16 oktober 2014 04:04 schreef Nielsch het volgende:
[..]
hmmm, dat is nog maar de vraag. Kan het nieuwsbericht zelf helaas niet zo snel vinden, dus dan maar even zo. Zie laatste alinea.
Wij sparen ook op eigen naam, vooral omdat ik niet aan een bepaalde constructie vast wil zitten. En de kinderspaarrekeningen verschillen in rentepercentages niet veel van gewone spaarrekeningen. Vaak zijn ze zelfs lager. Zo krijg je momenteel bij Groei Groter van ING 1,60% terwijl je bij MoneYou al 1,75% krijgt als je bereid bent je spaargeld 1 jaar vast te zetten. De Consumentenbond geeft daar nuttige informatie over. Als je bereid bent je geld 18 jaar lang vast te zetten, is de Zilvervlootrekening van SNS of Regiobank de beste optie.quote:Op woensdag 15 oktober 2014 20:11 schreef Nielsch het volgende:
Wij sparen ook voor onze dochters. Na 4 jaar is er nu een potje van zo'n 8000 euro. Het blijft echter op onze tweede spaarrekening staan en niet op naam van de kinderen. Je hebt nooit de garantie dat je het geld niet nodig hebt in de toekomst. Als het eenmaal op hun naam staat is het niet meer van jou en kun je het niet meer gebruiken. Ook als ze 18 zijn willen we het geld in delen (per maand) over kunnen maken voor collegegeld en kamerhuur.
Helemaal mee eens!!quote:Op woensdag 8 juli 2015 18:54 schreef agter het volgende:
Ik zet een paar duizend euro per jaar apart op 'haar' spaarrekening.
Wil toch wel 40 a 50k hebben voor ze gaat studeren.
Vind je kind de wereld insturen met een studieschuld ook helemaal niets.
Eens! Vooral het eerste gedeelte.quote:Op woensdag 8 juli 2015 22:43 schreef laziness het volgende:
Niet alles wat je wilt gewoon zo kunnen krijgen vind ik ook een goede levensles.
Ik spaar dan ook niet met een bewust doel voor mijn kind. Zien we tzt wel wat we er mee bekostigen.
Als ik naar mijzelf kijk vind ik 10-20k schuld na een studie niet een molensteen.
Dat is vrij vlot afbetaald in de jaren voordat je kinderen ed hebt. Die investering in de studie betaalt zich wel terug.
Bovendien als ik collegegeld en boeken betaal en je neemt een bijbaantje denk ik dat je een eind komt.
Helemaal eens.quote:Op woensdag 8 juli 2015 22:43 schreef laziness het volgende:
Niet alles wat je wilt gewoon zo kunnen krijgen vind ik ook een goede levensles.
Ik spaar dan ook niet met een bewust doel voor mijn kind. Zien we tzt wel wat we er mee bekostigen.
Als ik naar mijzelf kijk vind ik 10-20k schuld na een studie niet een molensteen.
Dat is vrij vlot afbetaald in de jaren voordat je kinderen ed hebt. Die investering in de studie betaalt zich wel terug.
Bovendien als ik collegegeld en boeken betaal en je neemt een bijbaantje denk ik dat je een eind komt.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik denk ook zeker niet te licht over een studie lening. Wat olf ook zegt, aflossen gaat altijd naar inkomen. het is echt niet zo dat je bij wijze van geen armen en benen meer hebt.
Dat is allemaal nog voor het leenstelsel, je weet nooit wat de toekomst brengt.
overigens bij de hypotheek niets van duo hoeven te tonen. Zijn dat nieuwe regels van dit jaar?
Je mag toch jouw mening laten horen?quote:Op donderdag 9 juli 2015 07:21 schreef Twinkle20 het volgende:
Ik heb nooit de draagkrachtmeting uit laten voeren inderdaad. Dit bedrag is na de aanloopfase zo bepaald door duo. Geen idee of het daardoor hoger of lager uit zou vallen.
Als mijn reactie een vervelend nasmaakje geeft dan wil ik hem ook best weg halen want dat is mijn bedoeling niet. Maar wel de manier zoals ik het ervaar en meemaak. Ik had daar, voor het afsluiten van de lening, nooit zo bij stil gestaan. En misschien anderen ook niet. Met als doel dat ik mensen daardoor op andere gedachten kan brengen of kan anzetten tot nadenken zodat zij niet in een soortgelijke situatie komen te zitten.
Ik merk de laatse tijd vaker dat men dit niet altijd op prijs stelt en soms heb ik het gevoel dat men me een soort van bemoeial vindt.
Dus ik laat het maar dan .. sorry als ik je gekwetst heb met mijn reactie.
Bij ING is dat juist helemaal niet makkelijk, want niemand anders (opa/oma) kan rechtstreeks geld op die rekening storten, ik vind het systeem van ING juist te achterhaald voor woorden.quote:Op zondag 12 oktober 2014 21:44 schreef agter het volgende:
Wij hebben via de ing gewoon online een spaarrekening gekoppeld aan onze account. Heel makkelijk.
Hier vergeet je alleen dat je dan met schenkbelasting te maken hebt.quote:Op zondag 12 oktober 2014 22:03 schreef Dyre het volgende:
Een andere optie is dus gewoon een extra rekening of spaarrekening te openen op jouw eigen naam en die over te zetten zodra hij 18 is en je zeker weet dat hij het voor studie/belangrijke zaken gaat gebruiken
Bij mijn man precies zo. De jongste daar heeft alles betaald gekregen, wij hebben de studie lening jarenlang moeten aflossen.quote:Op donderdag 9 juli 2015 08:47 schreef AwayTL het volgende:
Mag ik vragen wat jullie (met het inzicht van nu) van plan zijn als jullie kind dan 20.000 op de rekening heeft staan ten tijde van aanvang studie en jullie zijn draagkrachtig genoeg om de studie zo te betalen. Gaat dat dan alsnog uit het 20.000 potje of dan opschorten zodat ze dat voor een huis kunnen gebruiken?
En als je twee kinderen hebt en de een een langere studie gaat doen dan de ander, dat is met het vrijgeven van die 20.000 en dat als potje te gebruiken wel eerlijk, maar in het andere geval zou de een 'meer krijgen' dan de ander. Hoewel gevoelsmatig hebben ze dan beide dezelfde vrije bestedingsruimte.
Ik hoop dat we het net zoals mijn ouders kunnen doen en zeggen dat wij alle studie-gerelateerde zaken betalen en als ze dan op kamers willen, op vakanties willen etc, dat ze daar voor kunnen werken (met af en toe een financiele meevaller vanuit ons).
Dit voelde bij ons thuis niet onevenredig, want ik heb een hogere studie gedaan dan mijn broer, maar mijn broer is in ons geval wel vaker aan iets nieuws begonnen.
Dat is wel onze insteek. Ze 'krijgen' op hun 18e een gelijk bedrag. Als we de studie van beide uit eigen middelen kunnen betalen, zal dat eerst gebeuren. Daarnaast weet je gewoon niet hoe in de toekomst de studieleningen etc. in elkaar zitten. Ik denk dat, door wat er momenteel gebeurt, het maximaal lenen op je spaarrekening zetten om er vervolgens rente van te trekken, het leenstelsel ook geen lang leven beschoren gaat zijn.quote:Op donderdag 9 juli 2015 08:47 schreef AwayTL het volgende:
Mag ik vragen wat jullie (met het inzicht van nu) van plan zijn als jullie kind dan 20.000 op de rekening heeft staan ten tijde van aanvang studie en jullie zijn draagkrachtig genoeg om de studie zo te betalen. Gaat dat dan alsnog uit het 20.000 potje of dan opschorten zodat ze dat voor een huis kunnen gebruiken?
Ik bedoel de eenmalige belastingvrije schenking, die is nu rond de 25.000 euro. De jaren erna kun je dan nog jaarlijks rond de 5000 euro schenken.quote:Op donderdag 9 juli 2015 09:28 schreef laziness het volgende:
Ik verwacht wel meer te sparen dan die grens van 5k die je belastingvrij mag schenken.
Verder heb je een goed punt!
Als de rekening op naam van het kind zelf staat hoef je het niet te schenken, en belasting betalen moet je toch als het vermogen van je kind je over de vrijstelling helpt.quote:Op donderdag 9 juli 2015 09:32 schreef FlyingFish het volgende:
[..]
Ik bedoel de eenmalige belastingvrije schenking, die is nu rond de 25.000 euro. De jaren erna kun je dan nog jaarlijks rond de 5000 euro schenken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |