Dit is wel een belangrijk puntje denk ik. Je wilt natuurlijk (waarschijnlijkquote:Op zondag 12 oktober 2014 21:38 schreef Emooi het volgende:
- Doel is om een bedrag uit te laten keren voor zijn studie, op zeg 18-jarige leeftijd
Dit.quote:Op zondag 12 oktober 2014 22:03 schreef Dyre het volgende:
[..]
Dit is wel een belangrijk puntje denk ik. Je wilt natuurlijk (waarschijnlijk) voorkomen dat hij op zijn 18e verjaardag een smak geld krijgt en denk: toedeledokie, ik ga hier lekker van naar Ibiza om wat meiden te versieren
Je kan dan wel zeggen dat hij het voor zijn studie móet gebruiken, maar als je de rekening nu op zijn naam opent (bijvoorbeeld die Groei-rekening van de ING) krijgt hij gewoon op zijn 18e verjaardag de beschikking over het geld en hebben jullie daar niks meer over te zeggen. Ook al is die rekening nu gekoppeld aan die van jullie.
Een andere optie is dus gewoon een extra rekening of spaarrekening te openen op jouw eigen naam en die over te zetten zodra hij 18 is en je zeker weet dat hij het voor studie/belangrijke zaken gaat gebruiken
Waar denk je dan aan? Dingetjes die nu nuttig zijn...quote:Op zondag 12 oktober 2014 22:36 schreef Sunshine1982 het volgende:
Ik vind het lastig. Wij gaan ook een groeirekening openen bij ING, maar wat betreft sparen... Lastig. Tuurlijk wil je sparen voor je kind. Maar hoe weet je of het geld wat je nu spaart nog evenveel waard is 18 jaar later? Kan je dan niet beter van het geld wat je nu wilt sparen misschien dingetjes kopen die nu nuttig zijn voor kindje?
Zoals ik zei, lastig
voor studie en met 18jaar zijn twee verschillende dingen.quote:Op zondag 12 oktober 2014 21:38 schreef Emooi het volgende:
- Doel is om een bedrag uit te laten keren voor zijn studie, op zeg 18-jarige leeftijd
Niet als je de rekening op naam van het kind opent, wat meestal zo is bij die groei-rekeningen. Het wordt gekoppeld aan de rekening van de ouders, en tot ze 18 zijn mogen ze er niet bij. Maar het nadeel is (vind ik dan) dat het vanaf hun 18e verjaardag allemaal in 1 keer vrij op te nemen is.quote:Op maandag 13 oktober 2014 10:06 schreef miss_sly het volgende:
En zit je niet met schenkingsproblemen als je een groot bedrag dan ineens overdraagt?
Zo doen wij het inderdaad ook en met hetzelfde idee.quote:Op maandag 13 oktober 2014 10:10 schreef Bleie het volgende:
Wij hebben voor elk kind een jeugdspaarrekening bij de ASN bank. Storten we elke maand een klein bedrag op, en een keer per jaar wat meer. Staat op naam van de kinderen. Op hun 18e verjaardag krijgen ze er beschikking over, en dan mogen ze het uitgeven hoe ze willen. Daar ga ik geen voorwaarden aan stellen hoor. Ik hoop ze zodanig op te voeden dat ze het 'verstandig' uitgeven, maar als ze het net als mijn broer allemaal op willen blowen, moeten ze dat doen. Ik snap niet zo goed dat zo veel ouders daar voorwaarden aan stellen.
Ja, weet ik, maar iemand hierboven zei dat je het op je eigen naam moest doen en dan kon je het op de 18e verjaardag overdragen, zodat je zeker weet dat het aan de juiste dingen (naar de mening van de ouders dan) wordt uitgegevenquote:Op maandag 13 oktober 2014 10:10 schreef Dyre het volgende:
[..]
Niet als je de rekening op naam van het kind opent, wat meestal zo is bij die groei-rekeningen. Het wordt gekoppeld aan de rekening van de ouders, en tot ze 18 zijn mogen ze er niet bij. Maar het nadeel is (vind ik dan) dat het vanaf hun 18e verjaardag allemaal in 1 keer vrij op te nemen is.
Omdat ik denk dat de gemiddelde 18 jarige nog niet volwassen genoeg is om lange termijn beslissingen met dit soort bedragen te maken.quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:07 schreef miss_sly het volgende:
Het zal in ons geval ook geen 30.000 euro zijnMaar hopelijk, als het met sparen een beetje lekker gaat, toch wel iets van 10.000 euro.
Waarom denk je trouwens dat dat niet verstandig is?
Het heeft niet altijd te maken met opvoeding en begeleiding. De hersens van de puber zijn gewoon nog niet volgroeid. Ze kunnen nog niet goed lange termijn planningen aan.quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:22 schreef miss_sly het volgende:
De gemiddelde 18-jarige moet toch al best grote beslissingen nemen, zoals over studie.
Ik hoop dat wij tegen de tijd dat onze dochter 18 is haar voldoende hebben begeleid om haar te doen beseffen dat ze geld maar één keer uit kan geven en dat ze daar beter goed over na kan denken. Of een bestemming voor hebben waar ze daadwerkelijk iets aan heeft. Ik denk dat het zeer zeker wel mogelijk is en ik vertrouw er vooralsnog op dat dat goed komt.
En anders is het een erg dure les, als ze een weekendje New York plant en alles uitgeeft aan shoppen en teruggekomen in Nederland iedere keer hard moet sparen voor collegegeld, voor die wereldreis of om een kamer/huisje in te richten
Dat kun je toch bespreken van tevoren? Dat hij/zij het uit kan geven aan een reis, maar dat er dan zelf gewerkt zal moeten worden voor studiekosten?quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:31 schreef Buurpoes het volgende:
Poe, hij/zij zal het maar opmaken aan een reis om dan voor studiekosten weer aan te kloppen bij pa en moe.
Overigens hebben mijn ouders nooit voor mij gespaard (dat heb ik zelf wel gedaan). Wiens ouders hebben dat wel gedaan eigenlijk?
Mijn studieboeken en collegegeld hebben ze wel altijd betaald, van hun eigen spaarrekening.
Dat is toch precies wat ik zeg? Naar eigen inzicht, en we hopen dat het een bestemming krijgt waar wij ons ook in kunnen vinden. Zo niet, jammer dan.quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:34 schreef agter het volgende:
[..]
Het heeft niet altijd te maken met opvoeding en begeleiding. De hersens van de puber zijn gewoon nog niet volgroeid. Ze kunnen nog niet goed lange termijn planningen aan.
Dus mocht ze het geld uitgeven aan andere zaken dan jij voor ogen hebt: Neem het haar dan niet kwalijk.
dus als jullie kind niet kan studeren (voor sommige kinderen is dat gewoon niet weggelegd) dan krijgt ze niets en gaan jullie van dat geld op reis?quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:30 schreef EigenwijzeMuffin het volgende:
Mocht het zo zijn dat onze dochter besluit niet te willen rijden of niet te willen studeren; prima het is haar leven. Zolang ze maar gelukkig is/wordt(cliché I know).
In het geval dat ze geen rijbewijs wil of niet wil studeren kunnen mijn vrouw en ik van dat geld mooi een leuk reisje Japan maken of elders 2 weken cultuur snuiven.
Het lijkt mij een prima regeling. Huis, wereldreis en dat soort dingen kun je zelf voor sparen, studie is een duur en lang project, daar valt als kind niet tegenop te sparen.quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:48 schreef Elleska het volgende:
[..]
dus als jullie kind niet kan studeren (voor sommige kinderen is dat gewoon niet weggelegd) dan krijgt ze niets en gaan jullie van dat geld op reis?
jullie geld natuurlijk dus daar heb ik niets over te zeggen. toch vind ik het een raar idee dat er een studie aan spaargeld moet worden gekoppeld. dat het geld het liefst goed geïnvesteerd wordt kan ik nog inkomen. maar er zijn meer dingen dan alleen studie. een huisje, een wereldreis enzovoort.
quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:41 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Dat is toch precies wat ik zeg? Naar eigen inzicht, en we hopen dat het een bestemming krijgt waar wij ons ook in kunnen vinden. Zo niet, jammer dan.
En hoewel de hersens van een puber dan nog niet volgroeid zijn, zijn ze ook niet meer op niveautje kleuter.
Tenzij ze in handen valt van een loverboy, dan halen we de rekening nog voor haar 18e zelf leeg.
voor studie kan je lenen, net als voor een huis.quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:58 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Het lijkt mij een prima regeling. Huis, wereldreis en dat soort dingen kun je zelf voor sparen, studie is een duur en lang project, daar valt als kind niet tegenop te sparen.
Ja nou, je weet niet tegenwoordig!quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:08 schreef WupWup het volgende:
[..]
Kut hey, ik wíst wel dat ik nog iets over het hoofd zag!
Je hoeft niet te kopen he? Je kunt ook prima gaan huren.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:08 schreef Elleska het volgende:
[..]
voor studie kan je lenen, net als voor een huis.
een huis is toch echt duurder dan studie. beide is een goede investering.
als het ene kind wel studeert krijgt het zijn studie betaald. andere kind studeert niet en krijgt niets?
ik vind het gewoon een raar idee dat je voor je kind spaart, maar uiteindelijk niet geeft...
Ik vind dat tegenwoordig nogal mee-/ (tegen?)vallen eigenlijk. Een studie is al lang niet meer zaligmakend.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:16 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Niet gaan studeren levert je een ingrijpend andere toekomst op.
met huren moet je ook een maandelijks bedrag betalen dus dat maakt in dat opzicht geen verschil.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:16 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Je hoeft niet te kopen he? Je kunt ook prima gaan huren.
Niet gaan studeren levert je een ingrijpend andere toekomst op. En je werkzame leven beginnen met pak-hem-beet een halve ton schuld is ook niet zo prettig.
Ik spaar overigens helemaal niet voor mijn zoon. Een eventuele studie wil ik wel bekostigen, de rest mag hij zelf voor sparen.
Tja op het internet komt alles zo "letterlijk over".quote:Op maandag 13 oktober 2014 11:48 schreef Elleska het volgende:
[..]
dus als jullie kind niet kan studeren (voor sommige kinderen is dat gewoon niet weggelegd) dan krijgt ze niets en gaan jullie van dat geld op reis?
jullie geld natuurlijk dus daar heb ik niets over te zeggen. toch vind ik het een raar idee dat er een studie aan spaargeld moet worden gekoppeld. dat het geld het liefst goed geïnvesteerd wordt kan ik nog inkomen. maar er zijn meer dingen dan alleen studie. een huisje, een wereldreis enzovoort.
Ik kan je verzekeren dat wij onze kinderen niets te kort willen laten komen. Kijk, hoe dan ook helpen wij onze kinderen. Maar wij bepalen hoe en wat. Als ouders hebben wij verschillend rollen een daarvan is stuurman(en vrouw) in hun leven. Ze krijgen de vrijheid om hun eigen leven in te delen. Maar nogmaals, daar hoeven wij niet tot in de ellende der tijde in meegetrokken te worden.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:08 schreef Elleska het volgende:
[..]
voor studie kan je lenen, net als voor een huis.
een huis is toch echt duurder dan studie. beide is een goede investering.
als het ene kind wel studeert krijgt het zijn studie betaald. andere kind studeert niet en krijgt niets?
ik vind het gewoon een raar idee dat je voor je kind spaart, maar uiteindelijk niet geeft...
dat je bepaalde voorwaarden wilt stellen aan het bedrag, daar kan ik me ook wel in vinden. maar zoals het er eerst stond met enkel studie vond ik het wat vreemd overkomen aangezien er meer goede bestedingen zijn.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:25 schreef EigenwijzeMuffin het volgende:
[..]
Tja op het internet komt alles zo "letterlijk over".
Ik probeer het te nuanceren;
Het is zo dat wij onze dochter alle goeds van de wereld gunnen. Maar keuzes die zij maakt hoeven wij op later leeftijd natuurlijk niet mee eens te zijn.
De keuze die wij nu maken is een mogelijkheid creëren voor een bepaald doel. Zelf vinden wij dat het een privilege is om te studeren en derhalve willen wij dat mogelijk maken.
[..]
Ik kan je verzekeren dat wij onze kinderen niets te kort willen laten komen. Kijk, hoe dan ook helpen wij onze kinderen. Maar wij bepalen hoe en wat. Als ouders hebben wij verschillend rollen een daarvan is stuurman(en vrouw) in hun leven. Ze krijgen de vrijheid om hun eigen leven in te delen. Maar nogmaals, daar hoeven wij niet tot in de ellende der tijde in meegetrokken te worden.
18 jaar en dan niets willen doen en op de bank hangen (ik chargeer) ? prima, maar daar hebben wij geen geld voor opzij gelegd. 25 jaar en dan spijt hebben van die keuze? Jammer de bammer. Communiceren en accepteren is ons devies. Ik kan mijn dochter niet forceren iets te doen wat zij niet wil. Maar zo kan mijn dochter ons ook niet forceren om te betalen voor dingen die wij niet willen.
Kinderen van 18 zijn niet verstandig. Zonde van al die jaren sparen.quote:Op maandag 13 oktober 2014 10:10 schreef Bleie het volgende:
Wij hebben voor elk kind een jeugdspaarrekening bij de ASN bank. Storten we elke maand een klein bedrag op, en een keer per jaar wat meer. Staat op naam van de kinderen. Op hun 18e verjaardag krijgen ze er beschikking over, en dan mogen ze het uitgeven hoe ze willen. Daar ga ik geen voorwaarden aan stellen hoor. Ik hoop ze zodanig op te voeden dat ze het 'verstandig' uitgeven, maar als ze het net als mijn broer allemaal op willen blowen, moeten ze dat doen. Ik snap niet zo goed dat zo veel ouders daar voorwaarden aan stellen.
Dan ben ik niet duidelijk geweest, waarvoor mijn excuses.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:29 schreef Elleska het volgende:
[..]
dat je bepaalde voorwaarden wilt stellen aan het bedrag, daar kan ik me ook wel in vinden. maar zoals het er eerst stond met enkel studie vond ik het wat vreemd overkomen aangezien er meer goede bestedingen zijn.
Ieder voor zich natuurlijk, wat hij/zij wil meebetalen.quote:Op maandag 13 oktober 2014 13:05 schreef Elleska het volgende:
ligt er denk ik ook aan wat je verstaat onder betalen van de studie. is dat enkel collegegeld, of ook levensonderhoud en alle extra's(vakantie, feesten enz)?
het gemiddelde lag op 15.000 en na invoering van het leenstelsel wordt 21.000 verwacht. alsnog een groot bedrag... ik blijf hopen dat het leenstelsel tegen die tijd weer is afgeschaft.
Dit hebben wij exact zo.quote:Op zondag 12 oktober 2014 21:46 schreef bitterend het volgende:
Wij hebben een groei rekening van de ING. Ook gekoppeld aan onze account. Elke maand gaat er 50 euro's op.
Dat is nogal een generalisatie. Ik heb het bedrag dat ik op mijn 18de kreeg, besteed aan een jaar studeren n de VS. In overleg met mijn ouders, vonden ze prima. En toen ik een paar jaar later onverwacht een leuk bedrag erfde van mijn oma ben ik daarvan op vakantie gegaan, heb ik een deel als buffer gebruikt, die in een aantal jaar langzaam is opgegaan aan meubilair, een koelkast en dat soort zaken, en heb ik een deel belegd. Dat was eind jaren 90, toen leek beleggen nog heel verstandig. Maar dat is dus grotendeels in rook opgegaan.quote:Op maandag 13 oktober 2014 12:30 schreef Leonos het volgende:
[..]
Kinderen van 18 zijn niet verstandig. Zonde van al die jaren sparen.
Zonde dus.quote:Op maandag 13 oktober 2014 19:10 schreef Bleie het volgende:
[..]
Dat is nogal een generalisatie. Ik heb het bedrag dat ik op mijn 18de kreeg, besteed aan een jaar studeren n de VS. In overleg met mijn ouders, vonden ze prima. En toen ik een paar jaar later onverwacht een leuk bedrag erfde van mijn oma ben ik daarvan op vakantie gegaan, heb ik een deel als buffer gebruikt, die in een aantal jaar langzaam is opgegaan aan meubilair, een koelkast en dat soort zaken, en heb ik een deel belegd. Dat was eind jaren 90, toen leek beleggen nog heel verstandig. Maar dat is dus grotendeels in rook opgegaan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |