quote:
Op donderdag 18 september 2014 20:10 schreef Ikwilgraaganoniemblijven het volgende:[..]
Ik begrijp goed dat jij als onderwijzer er zo tegenover staat. Een dergelijke ambtsfunctie kan en mag ook niet anders denken. Of in ieder geval niet uitspreken.
Overigens, dat men een staatshoofd als symbool zien is denk ik best positief. Een symbool voor een goed, eerlijk, integer voorbeeldpersoon. Prachtig! Dat kan een president ook zijn. Misschien wel meer en beter.
Een president heeft wel altijd een politieke kleur. Het voordeel is wel dat hij gekozen wordt. Daardoor voorkom je een koning te krijgen die liever dj geworden was of incompetent is voor zijn functie.
Maar waarom zou een kiesmonarchie geen optie zijn dan? Ik ben sowieso voor de monarchie, maar de vorm mag van mij worden aangepast indien daar behoefte aan is.
quote:
Trouwens, Reformatie klinkt voor veel mensen als negatief, maar eigenlijk is het niet anders dan verandering. En dat is soms moeilijk, voor veel mensen als lastig gezien,(vooral oudere/volwassen mensen houden graag vast aan gewoontes) maar zeker niet negatief. (reformatie: her-vorming, zuivering, klaring.) In een tijd van (in mijn ogen positieve) verandering is dat geen vreemde verschijning toch?
Ik vind trouwens je uit spraak jegens (gereformeerde) Hollanders/Zeeuwen nogal nationalistisch. Volgens mij bedoel jij de zwaar Christelijke Hollanders/Zeeuwen?
Ik reageerde op 'Nederland heeft haar beste en slechtste jaren als republiek doorgebracht.'
In de Gouden Eeuw was het niet alsof heel Nederland een bloeiperiode meemaakte. Dit waren voornamelijk mannen. En dan heb ik het over de mannen in Holland en Zeeland. Als je uit Drenthe kwam dan merkte je niets van deze bloeiperiode. Bovendien werden in die tijd de gereformeerden sterk bevoorrecht, andere religieuze groeperingen waren minder prominent of waren zelfs verboden. Ik zie niet in waar dit nationalistisch zou zijn al geef ik toe een gezonde dosis cultureel nationalisme te hebben.
quote:
Je uitspraak: "Als je de monarchie naar het leven staat, zullen veel mensen je naar het leven staan." zie ik als een dreigement. En daar ik mij niet door angst leiden, distantieer ik mij ervan zolang dat kan.
Het was geen dreigement van mij, maar als er 2 partijen tegenover elkaar staan dan zijn er aan beide kanten personen die elkaar naar het leven gaan staan.
Feyenoord-hooligans vs Ajax-hooligans
Moslims in de CAF vs Christenen in de CAF
Anti-fascisten vs Pro patria
Er zijn uit de ene hoek mensen die een grote haat hebben jegens het koningshuis. En er zijn mensen bij nationalistische groeperingen die weer tegen die mensen zijn.
Dat lijkt mij duidelijk, ik was zoals ze dat op zijn Engels zeggen 'stating the obvious', niets meer dan dat.
quote:
Op donderdag 18 september 2014 21:37 schreef SpecialK het volgende:[..]
Nergens zeg ik dat het een noodzaak vind. Ik vind dat wij als land echter onze eigen grondwet eens serieus mogen gaan nemen. Verplichte toetsing en de afschaffing van de monarchie zijn daarbij belangrijke consequenties.
[..]
Vind jij. Ik kan prima trotse Nederlander zijn zonder mij bang te verschuilen achter een uiteindelijk arbitrair gekozen familie. Ik heb geen oranjes nodig om aan dit land te willen meebouwen.
[..]
Als jij mij de (ik vul 'm even in) de stront van de maatschappij vind dan is deze discussie voorbij. Ik beoordeel mensen liever op de achterliggende redenen dat ze een bepaald standpunt hebben. Jij beoordeelt ze liever op het standpunt zelf zonder iets te willen leren over de ander. Duidelijk.
Heb je de grondwet wel eens gelezen? (nu probeer ik niet denigrerend uit de hoek te komen)
Hoofdstuk 1 - Grondrechten (artikel 1 t/m 23)
Hoofdstuk 2 - Regering (artikel 24 t/m 49)
§ 1 - Koning (art. 24-41)
§ 2 - Koning en ministers (art. 42-49)Hoofdstuk 3 - Staten-Generaal (artikel 50 t/m 72)
§ 1 - Inrichting en samenstelling (art. 50-64)
§ 2 - Werkwijze (art. 65-72)
Hoofdstuk 4 - Raad van State, Algemene Rekenkamer, Nationale Ombudsman en vaste Colleges van Advies (artikel 73 t/m 80)
Hoofdstuk 5 - Wetgeving en Bestuur (artikel 81 t/m 111)
§ 1 - Wetten en andere voorschriften (art. 81-89)
§ 2 - Overige bepalingen (art. 90-111)
Hoofdstuk 6 - Rechtspraak (artikel 112 t/m 122)
Hoofdstuk 7 - Provincies, gemeenten, waterschappen en andere openbare lichamen (artikel 123 t/m 136)
Hoofdstuk 8 - Herziening van de Grondwet (artikel 137 t/m 142)
Additionele artikelen
art. I-VIII, X-XVIII en XX-XXX vervallen
art IX - toevoeging art. 16
art. XIX - toevoegingen art. 81, 123, 124, 127, 128, 130.
Als je uitgaat van de grondwet dan is er juist geen sprake van afschaffing van de monarchie. Of het moet zijn dat je bepaalde artikelen door wil trekken tot het extreme en andere artikelen buiten beschouwing wilt laten.
Overigens als meer dan 66,6% van de Nederlanders tegen het koningshuis is en er komt een referendum waaruit dit blijkt. Dan mag je van mij het koningshuis afschaffen. Nu hoop ik persoonlijk niet dat dit ooit gebeurd. Maar als het geen draagvlak heeft dan is het ten dode opgeschreven.
(Je kan de grondwet wijzigen als hier een 2/3de meerderheid voor te vinden valt en dus lijkt het mij logisch dat je met dezelfde 2/3de meerderheid de gorndwet zo zou kunnen herzien dat de monarchie afgeschaft wordt.)
De symboolfunctie is erg belangrijk. Een president kan deze symboolfunctie niet op dezelfde wijze invullen. Waarom? Een president zal altijd een politieke kleur hebben. Als de PvdA een president levert, zullen PVV'ers hem dan echt als staatshoofd respecteren? Of vice-versa? Als een staatshoofd die symboolfunctie voor alle Nederlanders wil verrichten dan zal hij of zij zo min mogelijk zich politiek moeten profileren. Ik vind wel dat de Nederlanders zich genoeg een eenheid zijn gaan voelen. Limburgers beschouwen zich tegenwoordig net zo goed Nederlanders als Hollanders. In 1900 was dit voor Limburgers en andere bevolkingsgroepen niet zo. Ik geef toe dat ik cultureel nationalistisch ben. Wat ons met vele landen onderscheid is onder andere ons staatshoofd. Als dit zou verdwijnen dan beginnen langzaam steeds meer de verschillen tussen ons land en andere landen weg te vallen. Dit gebeurd grotendeels al door de toenemende globalisering, maar ik zou het duiden als een slechte ontwikkeling waar ik niet in wens mee te gaan.
Nu probeerde ik u alleen een beetje op de hek te krijgen met die opmerking. Ik had ook geen specifiek woord in gedachten hoor. (meer iets in de trant van progressievelingen die alsmaar dingen willen veranderen terwijl het zo goed is en die in mijn ogen voor verfrommeling van onze nationale identiteit zorgen; wist niet echt een woord te bedenken wat de lading goed dekte) Ik beschouw het als cultureel verraad naar de eigen wortelen. Maar als je niet verbonden voelt met deze cultuur (inclusief dus de monarchie), dan is dat voor jou dus van geen belang en zijn het woorden zonder betekenis.