FOK!forum / Culinesse à gogo / Eetprobleem (groente)
Saleudonderdag 15 mei 2014 @ 21:03
Wat betreft groente heb ik echt een eetprobleem. Geen enkele soort groente vind ik lekker. Erwten en bonen krijg ik nog met heel veel moeite naar binnen, maar de rest vind ik zo smerig dat ik ervan moet kokhalzen.

Jullie zullen vast wel begrijpen dat dit erg lastig is met eten. Gelukkig heb ik een vriendin die met koken wel echt rekening met mij houd, maar ik vind dit voor haar ook vervelend. Hoe krijg ik het voor mekaar om toch weer meer groente lekker te gaan vinden?
Kapt-Ruigbaarddonderdag 15 mei 2014 @ 21:05
Je kunt je natuurlijk ook gewoon niet zo aanstellen.

Hoe oud ben je, 5? :')
BasEnAaddonderdag 15 mei 2014 @ 21:05
Ga zelf eens koken, dan went het wel.
louter_genietendonderdag 15 mei 2014 @ 21:06
Het juist garen van groenten is zeer belangrijk voor de smaak. Veel groenten verliezen veel smaak bij te lang garen en worden bitter en wee.
hoasdonderdag 15 mei 2014 @ 21:11
Juist, daarom wokken de chinezen maar een paar minuten.
troveydonderdag 15 mei 2014 @ 21:12
Gewoon eens kleine hoeveelheden proberen, net zoals je ouders je dat geleerd zouden moeten hebben toen je nog een peutertje was. :P
happinessfordogsdonderdag 15 mei 2014 @ 21:12
Broccoli is erg neutraal van smaak en heel erg voedzaam.
Angstdonderdag 15 mei 2014 @ 21:13
Lasagne met courgette er in. Dan proef je het niet. En andere dat soort recepten?
Ucciedonderdag 15 mei 2014 @ 21:14
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:03 schreef Saleu het volgende:
Wat betreft groente heb ik echt een eetprobleem. Geen enkele soort groente vind ik lekker. Erwten en bonen krijg ik nog met heel veel moeite naar binnen, maar de rest vind ik zo smerig dat ik ervan moet kokhalzen.

Jullie zullen vast wel begrijpen dat dit erg lastig is met eten. Gelukkig heb ik een vriendin die met koken wel echt rekening met mij houd, maar ik vind dit voor haar ook vervelend. Hoe krijg ik het voor mekaar om toch weer meer groente lekker te gaan vinden?
Probeer het eens met dingen waar veel groenten aan toegevoegd worden.
Pastasaus met prei, ui, champignon, hartige taart, roergebakken groente bij bami/nasi.
Dan overheerst de groente niet zo.
Of combineer het, bloemkool of brocoli met heeeeel veel kaassaus en dan iedere keer proberen minder saus te nemen dat je aan de smaak went.
Kapt-Ruigbaarddonderdag 15 mei 2014 @ 21:14
Ga groentefrietjes eten
Saleudonderdag 15 mei 2014 @ 21:15
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:13 schreef Angst het volgende:
Lasagne met courgette er in. Dan proef je het niet. En andere dat soort recepten?
In lasagne heb ik dat inderdaad wat minder. Daar proef je het inderdaad niet zo goed.
SiGNedonderdag 15 mei 2014 @ 21:16
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:06 schreef louter_genieten het volgende:
Het juist garen van groenten is zeer belangrijk voor de smaak. Veel groenten verliezen veel smaak bij te lang garen en worden bitter en wee.
Sommigen vinden dat juist weer lekkerder.
Zelf heb ikhet ook met spruiten bijvoorbeeld, die vind ik het lekkerst als ze net wat langer gekookt worden.
Bij veel groenten hou ik er ook niet van als het nog te knapperig is, wortels en courgette bijv.
Ik hou dan niet van de structuur.

Met tomaat heb ik het ook, lust ik niet rauw of als het nog herkenbaar is, in een saus vind ik het weer wel lekker.
motorbloempjedonderdag 15 mei 2014 @ 21:18
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:05 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Je kunt je natuurlijk ook gewoon niet zo aanstellen.

Hoe oud ben je, 5? :')
happinessfordogsdonderdag 15 mei 2014 @ 21:20
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:16 schreef SiGNe het volgende:
Met tomaat heb ik het ook, lust ik niet rauw of als het nog herkenbaar is, in een saus vind ik het weer wel lekker.
Apart, kun je trostomaten ook niet waarderen? Met een beetje zout vind ik dat echt een traktatie namelijk. Matter of fact: vandaag al 6 gegeten! ;(
Brummetje2.0donderdag 15 mei 2014 @ 21:23
Door het anders klaar te maken.

Ik lust bijv geen zuurkool. Maar zuurkool gekookt in appelsap, met een zuurkool spekblok en met ananas(sap) erbij vind ik wel lekker.

En eet groente eens rauw. Ik vind rauw veel lekkerder dan gekookt. Dan hou je wat apart tijdens het koken voor jezelf en je vriendin kookt de groenten voor haarzelf. (Weet niet wie kookt.)
SiGNedonderdag 15 mei 2014 @ 21:29
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:20 schreef happinessfordogs het volgende:

[..]

Apart, kun je trostomaten ook niet waarderen? Met een beetje zout vind ik dat echt een traktatie namelijk. Matter of fact: vandaag al 6 gegeten! ;(
Nee, die ook niet, niet rauw of kort gebakken in elk geval.
Ik gebruik wel altijd verse tomaten om bijv. een spaghettisaus te maken maar dan kook je het en kan je het eigenlijk geen tomaat meer noemen, de structuur is weg en de smaak is ook anders.
De snotterige kern van de tomaat gooi ik sowieso weg, alleen het vruchtvlees gebruik ik.
Brummetje2.0donderdag 15 mei 2014 @ 21:29
(Hopelijk ga je je kind wel leren om groente te eten he?! En niet bij de eerste keer al opgeven. Kinderen gaan iets pas waarderen na 3 keer, geloof ik.)
SiGNedonderdag 15 mei 2014 @ 21:31
quote:
12s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:29 schreef Brummetje2.0 het volgende:
(Hopelijk ga je je kind wel leren om groente te eten he?! En niet bij de eerste keer al opgeven. Kinderen gaan iets pas waarderen na 3 keer, geloof ik.)
10 keer achter elkaar hetzelfde eten (evt in verschillende bereidingswijze en recepten) en je schijnt het te lusten.
Maar dat werkt niet bij mij in elk geval.
Teslynddonderdag 15 mei 2014 @ 21:38
Bietenstamppot, stamppot rauwe andijvie, vlees roerbakken en wat groente erbij doen, blaadje sla op de boterham op of onder het vleesbeleg, witlof in kaassaus verzopen, paella, atjar tjampoer op het vleesbeleg (of op de paté).

Wat is precies je bezwaar? De smaak, nasmaak, mondgevoel, structuur wel/niet waarnemen, kauwproblemen, slikproblemen, fobies, te harde korstjes gebakken, sufgekookt?
RobinOokdonderdag 15 mei 2014 @ 21:39
Ik zou serieus echt NIET van je kunnen houden.
Zaibatsu01donderdag 15 mei 2014 @ 21:39
en tomaat?

oh dat is een fruit
Hallojodonderdag 15 mei 2014 @ 21:47
Gewoon carnetariër worden.

Of groenten roerbakken in een tomatensaus.
mytecdonderdag 15 mei 2014 @ 22:00
saladen met olijfolie en zout? of gekookte courgette in stukjes snijden en dan olijf olie en zout? gegrilde tomaat? Er is vast wel iets dat je wel lekker vindt anders stel je je aan.
Pietverdrietdonderdag 15 mei 2014 @ 22:16
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:39 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou serieus echt NIET van je kunnen houden.
Concur
Vivdonderdag 15 mei 2014 @ 22:16
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:12 schreef happinessfordogs het volgende:
Broccoli is erg neutraal van smaak en heel erg voedzaam.
:D Broccoli is bij mij juist een groente om te vermijden, qua kokhalzen vanwege de smaak. En dat terwijl ik de smaak van de meeste groenten prima vind, het is eerder de structuur of het mondgevoel wat me tegen kan staan. Zo kon ik als kind niet tegen het knisperige van taugé, ui en paprika. :')
Pietverdrietdonderdag 15 mei 2014 @ 22:18
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:03 schreef Saleu het volgende:
Wat betreft groente heb ik echt een eetprobleem. Geen enkele soort groente vind ik lekker. Erwten en bonen krijg ik nog met heel veel moeite naar binnen, maar de rest vind ik zo smerig dat ik ervan moet kokhalzen.

Jullie zullen vast wel begrijpen dat dit erg lastig is met eten. Gelukkig heb ik een vriendin die met koken wel echt rekening met mij houd, maar ik vind dit voor haar ook vervelend. Hoe krijg ik het voor mekaar om toch weer meer groente lekker te gaan vinden?
Jouw probleem is dat het het niet lekker wilt vinden. Als je een beetje vent was leer je jezelf gewoon alles eten.
Woestijnvosdonderdag 15 mei 2014 @ 22:48
Strooi er een beetje suiker op.
FutureFairytaledonderdag 15 mei 2014 @ 23:41
Ik vind t wel lekker maar eet t te weinig.
Meeste haal ik uit soep.
Slecht... Gelukkig eet ik elke dag fruit.
golfervrijdag 16 mei 2014 @ 00:07
Probeer eens te beginnen met een potje babygroentes van Olvarit.
olvarit-mijn-eerste-hapjes-sperziebonen.jpg
Gezien het probleem van jou denk ik dat je daar nog wel de juiste leeftijd voor hebt. ;)
houdjemondvrijdag 16 mei 2014 @ 00:11
Pff, dan eet je het niet? Gedram van mensen hier..
Olevrijdag 16 mei 2014 @ 07:07
Ik eet het. Maar snap ook niet waarom het nou zo nodig moet blegh
Svlad_Cjellivrijdag 16 mei 2014 @ 08:38
Probeer eens aspergers. :D
Verbodsbordvrijdag 16 mei 2014 @ 08:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 08:38 schreef Svlad_Cjelli het volgende:
Probeer eens aspergers. :D
Niet spotten met autisme.
Svlad_Cjellivrijdag 16 mei 2014 @ 08:43
:Y)
Olevrijdag 16 mei 2014 @ 08:50
quote:
10s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 08:42 schreef Verbodsbord het volgende:

[..]

Niet spotten met autisme.
:D
Weltschmerzvrijdag 16 mei 2014 @ 10:52
Groente is ook vies als je denkt van 'o ja er moet nog groente bij' en dan een potje opentrekt of een broccoli sufkookt. Begin gewoon eens met het uitzoeken van de groente en probeer die zo lekker mogelijk te bereiden. Niet wegmoffelen, maar haal de smaak van de groente naar voren en probeer die te waarderen.
habituevrijdag 16 mei 2014 @ 11:05
Geen groente lusten :')

Godver man stel je niet zo aan. Ik kan zo slecht tegen mensen die bij alles roepen. "Dat lust ik nieeettt, en dat ook niiiieeeet"
Bramitovrijdag 16 mei 2014 @ 11:23
Heb je dat kokhalzen alleen bij groente? Lijkt me meer een mentaliteitsprobleempje. Hoe kan je nou kokhalzen van een wortel?
Svlad_Cjellivrijdag 16 mei 2014 @ 12:10
Lees zijn posts maar eens door, dan snappie het.
Dit is het eerste topic van hem waarin hij niet verteld over zijn 7 jaar oudere vriendin en haar leaseauto.
Selesthavrijdag 16 mei 2014 @ 12:52
Leer de groenten op andere manieren te bereiden dan je gewend bent, dan vindt je het misschien wel lekker.

En anders, wat maakt het uit? Je bent volwassen, dus als jij nooit groente wil eten moet je dat zelf weten..
_Lokivrijdag 16 mei 2014 @ 13:16
Ondanks al dat gezeik in dit topic, vind ik het wél tof dat je groente wilt leren eten en er nog hulp bij vraagt ook. Well done :)
Je kunt dingen echt leren eten en er langzaam aan wennen. Als in, het is niet onmogelijk. Begin door het ergens doorheen te verwerken, in een pastasaus, of met een of andere saus eroverheen. Of probeert verschillende bereidingen, combinaties etc, ipv alleen kapot koken. Denk aan grillen, ovenschotel, stomen, roerbakken... Als je iets vindt wat wel gaat, eet dat dan vaker, dan kun je steeds verder stappen nemen naar gewoon 'los' eten.
Ik heb mezelf vis leren eten door te beginnen met tonijnsteak (is wat vlezig) ergens in verwerkt, en dat dan steeds puurder, toen overgestapt naar witvis zelfde manier, toen zalm en nu eet ik alles wel.

Heb ook wel een vraag daarover: wat heb je al geprobeerd en hoe was dat klaargemaakt? En niet zeggen 'alles', vertel het eens specifiek.
Cicivrijdag 16 mei 2014 @ 13:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 11:23 schreef Bramito het volgende:
Heb je dat kokhalzen alleen bij groente? Lijkt me meer een mentaliteitsprobleempje. Hoe kan je nou kokhalzen van een wortel?
Als je niet weet hoe je een wortel moet eten, dan kun je gaan kokhalzen ja...

Jammer is dat als mensen echt geen groenten lusten.
Er zijn zoveel soorten groenten en bereidingen.
Tim86vrijdag 16 mei 2014 @ 13:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 13:17 schreef Cici het volgende:

[..]

Als je niet weet hoe je een wortel moet eten, dan kun je gaan kokhalzen ja...

Je moet een wortel niet gaan deepthroaten nee. Gewoon kauwen.
Cicivrijdag 16 mei 2014 @ 13:23
quote:
10s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 13:22 schreef Tim86 het volgende:

[..]

Je moet een wortel niet gaan deepthroaten nee. Gewoon kauwen.
Dat bedoelde ik :P
PluisigNijntjevrijdag 16 mei 2014 @ 16:14
Ik heb als kind ook nooit groente gelust, en toen ik een jaar of 14 was lustte ik misschien net 6-8 soorten. Ik werd steeds meer geïnteresseerd in koken, en op een dag besloot ik gewoon dat ik bepaalde groente wel lust. Soms viel het tegen en soms viel het mee. Laatst heb ik zelfs zelf spruitjes gemaakt! Daarbij ligt het puur aan de bereiding, mijn moeder kookte ze alleen maar en dan wat nootmuskaat op die piepende slaballetjes. Maar geroerbakt met wat kruiden zijn ze geweldig! Al is het nog steeds niet iets wat ik elke dag zou eten.
Anyway: als je gewoob tegen jezelf vertelt dat je het lust, dan lukt het vanzelf! En anders geef je het ff drie keer een kans, dan wen je meestal aan hetgeen je vies vindt aan de groente, en ga je de rest van de structuur/smaak waarderen.
In eerste instantie mag je het ook best wegmoffelen in een saus of stamppot, maar maak dat steeds minder. :)
PluisigNijntjevrijdag 16 mei 2014 @ 16:17
Ps: het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar er gaat vooral een wereld van héérlijke gerechten, lunch ideeën, mogelijkheden voor je open! Hoe geweldig ik het wel vind om nu te kunnen genieten van een mooie salade. O+ Bovendien zou het toch fijn zijn als je gewoon altijd met alles mee kunt eten ipv de 6jarige uit te hangen.
Brummetje2.0vrijdag 16 mei 2014 @ 16:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 13:16 schreef _Loki het volgende:
Ondanks al dat gezeik in dit topic, vind ik het wél tof dat je groente wilt leren eten en er nog hulp bij vraagt ook. Well done :)
Je kunt dingen echt leren eten en er langzaam aan wennen. Als in, het is niet onmogelijk. Begin door het ergens doorheen te verwerken, in een pastasaus, of met een of andere saus eroverheen. Of probeert verschillende bereidingen, combinaties etc, ipv alleen kapot koken. Denk aan grillen, ovenschotel, stomen, roerbakken... Als je iets vindt wat wel gaat, eet dat dan vaker, dan kun je steeds verder stappen nemen naar gewoon 'los' eten.
Ik heb mezelf vis leren eten door te beginnen met tonijnsteak (is wat vlezig) ergens in verwerkt, en dat dan steeds puurder, toen overgestapt naar witvis zelfde manier, toen zalm en nu eet ik alles wel.

Heb ook wel een vraag daarover: wat heb je al geprobeerd en hoe was dat klaargemaakt? En niet zeggen 'alles', vertel het eens specifiek.
TS heeft nog maar 1 reactie gegeven in dit topic, denk niet dat we nog antwoord van hem gaan krijgen...
Amavrijdag 16 mei 2014 @ 16:53
Sausje ofzo erbij? Bloemkool met zo'n sausje is lekker :9~! En wortels kun je bijv. door de aardappelen doen met ui en je hebt hutspot. Zo kun je wel meer groentes tot een stamppot maken, smaakt het meteen een stuk lekkerder!
Xlargevrijdag 16 mei 2014 @ 17:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 11:05 schreef habitue het volgende:
Geen groente lusten :')

Godver man stel je niet zo aan. Ik kan zo slecht tegen mensen die bij alles roepen. "Dat lust ik nieeettt, en dat ook niiiieeeet"
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:05 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Je kunt je natuurlijk ook gewoon niet zo aanstellen.

Hoe oud ben je, 5? :')
+1 , ik kan ook niet zo goed tegen dat kinderachtige gezeik.
Natuurlijk heb je je voorkeur voor bepaald eten, en dus vind je ook dingen minder lekker, of zelfs vies.
Maar ook dan kan je het gewoon eten, of proberen naar je eigen smaak te bereiden.
Als je met zo'n persoon aan een tafel zit, is het idd net of dat je met een klein kind zit te eten, die de kleine stukjes groen uit de nasi aan het halen is.
SiGNevrijdag 16 mei 2014 @ 17:51
quote:
15s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 17:25 schreef Xlarge het volgende:

[..]

[..]

+1 , ik kan ook niet zo goed tegen dat kinderachtige gezeik.
Natuurlijk heb je je voorkeur voor bepaald eten, en dus vind je ook dingen minder lekker, of zelfs vies.
Maar ook dan kan je het gewoon eten, of proberen naar je eigen smaak te bereiden.
Als je met zo'n persoon aan een tafel zit, is het idd net of dat je met een klein kind zit te eten, die de kleine stukjes groen uit de nasi aan het halen is.
Bij mij is het dan niet zo erg maar bij sommige dingen krijg ik kokhalsneigingen als ik het in m'n mond heb, vooral bij vet vlees zoals een speklap.
Met andere zaken komt het ook wel goed uit dat ik sommige dingen niet lust want door m'n darmonsteking kan ik er ook niet tegen, 't is alsof m'n lichaam er al rekening mee hield voor ik die Crohn kreeg.

Ik heb ook genoeg groenten die ik wel lust, rode kool lust ik niet maar bietjes bijv wel, spruiten vind ik heerlijk en zuurkool ook.
Wortels hou ik niet van, te zoet.
Juist de groenten waar veel kinderen niet van houden lust ik wel van jongs af aan en de groenten waar men wel van houdt hou ik niet van.

paar jaar geleden heb ook nog een schedelbasisfractuur gehad en toen is m'n reukzenuw ook beschadigd en m'n smaak is van de ene op de andere dag anders geworden.
da's ook wennen want dan moet je weer alles opnieuw leren eten.
Sommige dingen smaken nog als vanouds maar andere zaken smaken heel anders.
Sommge dingen die ik vroeger niet lustte lust ik nu wel (kappertjes en olijven bijv) en andere zaken lust ik niet meer, vooral gefrituurde producten smaken heel anders, dat komt denk ik door de zonnebloemolie.
Brummetje2.0vrijdag 16 mei 2014 @ 17:56
Ik kan me niet voorstellen dat je gaat kokhalzen van vies eten. Ik hoefde zelfs van die andouilette niet te kokhalzen, terwijl dat het smerigste was wat ik ooit gegeten heb.
Uccievrijdag 16 mei 2014 @ 18:01
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 17:56 schreef Brummetje2.0 het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat je gaat kokhalzen van vies eten. Ik hoefde zelfs van die andouilette niet te kokhalzen, terwijl dat het smerigste was wat ik ooit gegeten heb.
Ik heb dat als kind wel gehad, of dat ik het echt niet doorgeslikt kreeg.
Maar daar ben ik wel overheen gegroeid.
SiGNevrijdag 16 mei 2014 @ 18:12
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 17:56 schreef Brummetje2.0 het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat je gaat kokhalzen van vies eten. Ik hoefde zelfs van die andouilette niet te kokhalzen, terwijl dat het smerigste was wat ik ooit gegeten heb.
Moest even opzoeken wat een andouilette was maar ik denk dat ik dat echt niet binnen weet te houden.
Mosselen gaat ook niet of ik zou het zonder kauwen moeten doorslikken maar dan nog zal dat met moeite gaan.
Gaat dan echt om de structuur, Babi Pangang vind ik lekker maar niet als het van buikspek is gemaakt terwijl het in principe hetzelfde smaakt.
technofreak86vrijdag 16 mei 2014 @ 22:53
Lust je wel vlees van vegetarische dieren dan?

Als het je echt om de smaak gaat en niet om aanstellerij of het idee kun je de groentesmaak verdringen met ketjap/zout/kaas/zoetzure saus etc.
Vivvrijdag 16 mei 2014 @ 23:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 17:56 schreef Brummetje2.0 het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat je gaat kokhalzen van vies eten.
Volgens mij kan zoiets ontstaan als je iets écht vies vindt en het tóch moet eten/drinken van je ouders want het is zo goed voor je... Zo is het bij mij in ieder geval gegaan. :X
technofreak86vrijdag 16 mei 2014 @ 23:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 23:07 schreef ViviRAWRS het volgende:

[..]

Volgens mij kan zoiets ontstaan als je iets écht vies vindt en het tóch moet eten/drinken van je ouders want het is zo goed voor je... Zo is het bij mij in ieder geval gegaan. :X
Is het bij jou dan ook alle groente of alleen een bepaalde bereidingswijze/gerecht?
motorbloempjezaterdag 17 mei 2014 @ 00:37
Ik had het bij de doodgekookte witlof met een papje.... :'( :r
Vivzaterdag 17 mei 2014 @ 00:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 23:42 schreef technofreak86 het volgende:
Is het bij jou dan ook alle groente of alleen een bepaalde bereidingswijze/gerecht?
Zoals ik hierboven schreef heb ik vooral moeite met de smaak van broccoli. Als kind vond ik veel groenten niet te eten qua structuur, maar vanaf de tijd dat ik uit huis ben heb ik alles opnieuw geprobeerd en nu kan ik alle groenten wel eten. Het blijft bij mij wel zoiets wat "moet, want gezond", als het niet zo gezond was zou ik veel minder groenten eten. :')

Mijn echte jeugdtrauma is melk, dat moest ik thuis elke dag drinken op straffe van niet van tafel mogen en dus te laat op school komen. Ik kreeg dat echt niet weg, zó vies, al helemaal omdat het natuurlijk lauw werd door mijn getreuzel. :') Resultaat is dat ik op m'n 30ste nog altijd geen melk kan drinken. Ik kan wel karnemelk drinken, of melk met Nesquik ofzo, maar van een gewoon glas (half)volle melk ga ik dus kokhalzen.

quote:
0s.gif Op zaterdag 17 mei 2014 00:37 schreef motorbloempje het volgende:
Ik had het bij de doodgekookte witlof met een papje.... :'( :r
Huuu! Ja, het hielp destijds ook niet mee dat alles doodgekookt werd. :'(
Pigerzaterdag 17 mei 2014 @ 14:33
Vind het begrip voor ts of andere mensen die niet alles 'lusten' erg teleurstellend hier.
Dat mensen bepaalde dingen niet lusten kan verschillende oorzaken hebben:

Zoals bijvoorbeeld ouders die het kind weinig verschillende dingen liet eten. Bij de geboorte heb je van nature afkeur tegen bepaalde smaken, zoals bittere smaken. Je lichaam moet daar gewoon aan wennen en als je dat als kind niet hebt gedaan, dan moet dat op latere leeftijd alsnog. Dat gaat dan ook langzamer, zoals met meerdere zaken op latere leeftijd.
Ook kan het iets psychisch zijn. Als een kind op jonge leeftijd gedwongen wordt tot het eten van 'groene' tot aan kokhalzen toe, dan kan ik me voorstellen dat iemand daar later minder goede associaties mee heeft.

TS geeft aan dat hij juiste bepaalde zaken wil gaan leren eten en alsnog zijn er behoorlijk wat trieste reacties zonder enig begrip. Dat terwijl de ouders meer schuld hebben bij de smaak van ts dan ts zelf. En daar wil ts nu zelfs iets aan doen.

Daarnaast: wat is het probleem met het hebben van een beperkte smaak?

Als iemand niet durft auto te rijden of niet durft te bungeejumpen, dan verplicht je diegene toch ook niet. "ja gewoon doen. Niet zo aanstellen".
FANNzaterdag 17 mei 2014 @ 14:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 17:56 schreef Brummetje2.0 het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat je gaat kokhalzen van vies eten. Ik hoefde zelfs van die andouilette niet te kokhalzen, terwijl dat het smerigste was wat ik ooit gegeten heb.
Van zuurkool ga ik letterlijk kokhalzen :Y dus ik kan me er wel iets bij voorstellen...

Erwtjes heb ik leren eten door gebakken uitjes erdoor, spruitjes ook, die lust ik nu zelfs
zónder gebakken uitjes, voor de rest lust ik eigenlijk wel alle soorten groente, ook die
ik vroeger smerig vond, zoals worteltjes, dát kan ik me dus nu serieus NIET meer voorstellen
dat ik die ooit vies heb gevonden :D

Maar jah, het beste is dus om en beetje te gaan experimenteren, andere manier klaamaken,
bloemkool met een ander sausje, je hebt tig verschillende sausjes, brocolli met kaas of roomsaus
vind ik zelf ook een stuk beter te verteren dan zonder sausje :P
#ANONIEMzaterdag 17 mei 2014 @ 16:51
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 21:03 schreef Saleu het volgende:
Wat betreft groente heb ik echt een eetprobleem. Geen enkele soort groente vind ik lekker. Erwten en bonen krijg ik nog met heel veel moeite naar binnen, maar de rest vind ik zo smerig dat ik ervan moet kokhalzen.

Jullie zullen vast wel begrijpen dat dit erg lastig is met eten. Gelukkig heb ik een vriendin die met koken wel echt rekening met mij houd, maar ik vind dit voor haar ook vervelend. Hoe krijg ik het voor mekaar om toch weer meer groente lekker te gaan vinden?
A: ervoor open te gaan staan en niet op voorhand je instellen dat je het niet lekker gaat vinden.
B: Door te zetten als het de eerste keer niet gelukt het door te slikken. Ja,jezelf dus dwingen door te slikken is dus het devies.

En ik weet dat ik jou wel groente laat eten als ik het bereid. Gewoon omdat het een kwestie van je zintuigen is die je moet zien te misleiden.

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 17-05-2014 16:52:22 ]
SiGNezaterdag 17 mei 2014 @ 18:17
quote:
2s.gif Op zaterdag 17 mei 2014 16:51 schreef Iwanius het volgende:

[..]

A: ervoor open te gaan staan en niet op voorhand je instellen dat je het niet lekker gaat vinden.
B: Door te zetten als het de eerste keer niet gelukt het door te slikken. Ja,jezelf dus dwingen door te slikken is dus het devies.

En ik weet dat ik jou wel groente laat eten als ik het bereid. Gewoon omdat het een kwestie van je zintuigen is die je moet zien te misleiden.
C: Herhalen... ook als je het niet lust toch regelmatig proberen, op een gegeven moment wen je aan de smaak.
Tenminste.. als je de moeite ervoor wil nemen om iets te leren eten.
Ik heb zelf genoeg groenten die ik wel lust dus die paar dingen waar ik niet van hou.. tja, dat koop/bereid ik gewoon niet of op een manier zodat ik het wel eet.

Met die kapotte reukzenuw van me heb ik sowieso alles opnieuw moeten leren eten en drinken en veel dingen smaken anders nu.
Heeft voor- en nadelen, vroeger vond ik wijn bijv. erg lekker maar tegenwoordig smaakt en ruikt dat voor mij als azijn.
Heb ik ook al veel geprobeerd om weer lekker te gaan vinden maar helaas.
megamandyzaterdag 17 mei 2014 @ 19:04
Voor mij heeft het ook geholpen om alles zelf te maken, veel naar kookprogramma's op tv kijken om te zien wat voor een verschillende bereidingen mogelijk zijn etc.

En gewoon een knop in je hoofd omzetten dat je alles gaat proeven, vind je het niet lekker dan het eten een paar maanden later weer een nieuwe kans geven. En nu drie jaar later vind ik bijna alles lekker :) En zo een heerlijk gevoel om in een restaurant of als je bij iemand anders gaat eten niet bang hoeft te zijn dat je het niet lust.
Teslyndzondag 18 mei 2014 @ 00:47
En beginnen met babyporties. Eerst bij elke maaltijd een hapje en als dat lukt, bij de hoofdmaaltijd een extra hapje.

Wat valt slechter, rauwkost of gekookt?
Oceanonixzondag 18 mei 2014 @ 11:23
Als je een groente niet lust bedenk dan dat het de bereidingswijze kan zijn. Ik heb er hier een op de bank zitten die niet van groenten houdt. Toen bleek dat hij ze rauw wel eet. En daar is gewokt of geroosterd ook bij gekomen.
Witlof lust hij niet gekookt wel rauw en gewokt.
En zo heb ik wel meer voorbeelden. :P

Nu is spinazie in het seizoen, dat kun je rauw eten als sla. Gekookt maar dat raad ik je niet aan. Wij eten het van de week door de spinazie in een wok te laten slinken. Knoflook en creme fraiche erbij. Serveren met pasta.
Weltschmerzzondag 18 mei 2014 @ 14:13
quote:
0s.gif Op zondag 18 mei 2014 00:47 schreef Teslynd het volgende:
En beginnen met babyporties. Eerst bij elke maaltijd een hapje en als dat lukt, bij de hoofdmaaltijd een extra hapje.
Je kunt ook zelf de lepel naar zijn mond brengen terwijl je zegt 'daar komt het vliegtuig aan' waarna je het geluid van een vliegtuig nadoet.
Scootmobielzondag 18 mei 2014 @ 14:30
Groenteburgers of vegetarische balletjes zijn misschien ook een optie. Het valt qua smaak helemaal niet op dat er groente in zit, en zo wen je er ongemerkt toch een beetje aan. :)

Ik ben zelf ook nooit zo'n groente-eter geweest, vooral koolsoorten krijg ik nog steeds niet weg.... maar als je ze bijvoorbeeld in melk kookt in plaats van alleen water, gaat al veel van dat akelige, bittere eraf en wordt de smaak veel zachter. En ook met sausjes, kruiden en specerijen is er veel aan te verbeteren.

Tof dat je het in ieder geval wilt proberen, dat is al een hele stap in de goede richting. Succes ermee! ^O^
habituezondag 18 mei 2014 @ 18:17
quote:
0s.gif Op zondag 18 mei 2014 14:13 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Je kunt ook zelf de lepel naar zijn mond brengen terwijl je zegt 'daar komt het vliegtuig aan' waarna je het geluid van een vliegtuig nadoet.
_O-
Saleumaandag 19 mei 2014 @ 21:00
quote:
0s.gif Op zondag 18 mei 2014 14:30 schreef Scootmobiel het volgende:
Groenteburgers of vegetarische balletjes zijn misschien ook een optie. Het valt qua smaak helemaal niet op dat er groente in zit, en zo wen je er ongemerkt toch een beetje aan. :)

Ik ben zelf ook nooit zo'n groente-eter geweest, vooral koolsoorten krijg ik nog steeds niet weg.... maar als je ze bijvoorbeeld in melk kookt in plaats van alleen water, gaat al veel van dat akelige, bittere eraf en wordt de smaak veel zachter. En ook met sausjes, kruiden en specerijen is er veel aan te verbeteren.

Tof dat je het in ieder geval wilt proberen, dat is al een hele stap in de goede richting. Succes ermee! ^O^
Dat ik het toch wil proberen is omdat ik binnenkort vader wordt. Niet echt het goede voorbeeld voor een kind als je een kind bij moet brengen dat groente gezond is en dat de vader dan geen groente eet. Dus het voelt meer als een soort verplichting om groente te leren eten.
Vivmaandag 19 mei 2014 @ 22:19
quote:
0s.gif Op maandag 19 mei 2014 21:00 schreef Saleu het volgende:
Dat ik het toch wil proberen is omdat ik binnenkort vader wordt. Niet echt het goede voorbeeld voor een kind als je een kind bij moet brengen dat groente gezond is en dat de vader dan geen groente eet. Dus het voelt meer als een soort verplichting om groente te leren eten.
Mooie aanleiding, tof dat je het wil proberen! ^O^
KapiteinKoalamaandag 19 mei 2014 @ 23:47
Al die mensen die denken dat tomaat een groente is :')
Teslynddinsdag 20 mei 2014 @ 01:36
quote:
0s.gif Op maandag 19 mei 2014 23:47 schreef KapiteinKoala het volgende:
Al die mensen die denken dat tomaat een groente is :')
Vruchtgroente
SiGNedinsdag 20 mei 2014 @ 01:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 mei 2014 01:36 schreef Teslynd het volgende:

[..]

Vruchtgroente
En een aardbei? Da's namelijk geen vrucht. ;)
Tchockdinsdag 20 mei 2014 @ 02:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 mei 2014 01:57 schreef SiGNe het volgende:

[..]

En een aardbei? Da's namelijk geen vrucht. ;)
Maar wel fruit, want die term slaat op schijnvruchten en echte vruchten.
Hagelkaasdinsdag 20 mei 2014 @ 02:06
Ach ja, een banaan is een kruid. Ga je toch ook niet over lopen hannesen.

Tomaten zijn hartstikke gezond en je behandelt ze in de keuken als groenten.
SiGNedinsdag 20 mei 2014 @ 02:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 mei 2014 02:06 schreef Hagelkaas het volgende:
Ach ja, een banaan is een kruid. Ga je toch ook niet over lopen hannesen.

Tomaten zijn hartstikke gezond en je behandelt ze in de keuken als groenten.
Behalve snoeptomaatjes ;)
troveydinsdag 20 mei 2014 @ 02:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 mei 2014 02:17 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Behalve snoeptomaatjes ;)
Die behandel ik ook gewoon als groente. :P
#ANONIEMdonderdag 22 mei 2014 @ 17:34
Ik vind onderstaande - Bella Donna - tomaatjes altijd overheerlijk. Heb altijd een bak of wat van in de keuken openstaan waar zowel mijn vriendin en ik dan af en toe wat uitpakken.Gewoon...omdat ze lekker zijn.

Bella-Donna.jpg

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 22-05-2014 17:34:45 ]
leeelldonderdag 22 mei 2014 @ 17:48
Mijn moeder kookte alles todat het een kotsachtige, waterige, smakeloze substantie was.

Toen ik zelf ging koken kwam ik er pas achter dat groenten heerlijk zijn, zolang je het maar goed bereid.

sowieso groente koken ben ik geen fan van, probeer het eens te wokken of te stomen.
Brummetje2.0donderdag 22 mei 2014 @ 19:17
quote:
6s.gif Op donderdag 22 mei 2014 17:34 schreef Iwanius het volgende:
Ik vind onderstaande - Bella Donna - tomaatjes altijd overheerlijk. Heb altijd een bak of wat van in de keuken openstaan waar zowel mijn vriendin en ik dan af en toe wat uitpakken.Gewoon...omdat ze lekker zijn.

[ afbeelding ]
Pomodori-tomaten zijn lekker. :9