Gebruik verse eieren zoals hierboven al staatquote:Op maandag 12 mei 2014 16:26 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik heb vantweekend in mijn zeeuwse knop bakblik een chocoladecake met kersen gemaakt volgens het onderstaande recept:
125 gr boter
125 gr chocolade
50 gr gemalen amandelen
175 gr bloem
3 eieren
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
merg van 1 vanillestokje
En dan op het laatst kersen uit een pot erdoorheen.
bakken 40 min op 180 graden
Cake wordt zeer gewaardeerd, en schoonmoeder heeft gevraagd of ik er een wil bakken voor haar verjaardag donderdag.
Alleen, na 40 min. bakken is de cake in het midden mooi mals (net niet gaar zeggen sommigen, maar ik vind het lekker) maar aan de buitenkant naar mijn smaak te droog/kruimelig.
Wat kan ik aan het recept tweaken om de cake ook aan de buitenkant malser te krijgen? Nog korter bakken durf ik niet, dan gaan mensen het niet meer durven eten vrees ik (zeker een huiskamer vol senioren durf ik dat niet voor te zetten)
Roomboter gebruik ik al, margarine komt er bij mij niet meer in.quote:Op maandag 12 mei 2014 16:33 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gebruik verse eieren zoals hierboven al staat
Weeg je bakpoeder af, als je oetkerspul gebruikt is het geloof ik 9g per kg meel, reken het uit
Zeef je meel
Zorg dat alles op kamertemperatuur is
Gebruik alleen boter (roomboter dus, geen margarine, dat is geen boter) en klop die als eerste helemaal zacht en romig
Bak een cake op 160 graden voor 60-65 minuten, als je op 180 bakt is hij inderdaad van buiten hard, van binnen niet helemaal gaar, helemaal omdat er amandelen in zitten en dat is al vrij zwaar.
Dan zou ik vooral inderdaad langer en lager bakken, dan wordt hij minder bruin van buiten, meer een beetje gouden kleur.quote:Op maandag 12 mei 2014 16:39 schreef zeeuws_meisje het volgende:
[..]
Roomboter gebruik ik al, margarine komt er bij mij niet meer in.
Ik zal toch eens proberen om hem op een lagere temp te bakken.
En dat bakpoeder heb ik zo'n maatschepje voor, maar ik zal voor de gein eens een gewoon theelepeltje nemen morgen.
o, en qua boter, die smelt ik samen met de chocolade. Brownie achtige methode dus. Dus loskloppen is er niet bij.
Ik zie trouwens dat ik de suiker vergeten ben: 175 gr witte basterd gaat er nog in.
Bedankt voor de tips!
Dat gaat nu niet passen helaas, maar staat heel hoog op m'n verlanglijstje! Ooit komt ie d'rquote:Op maandag 12 mei 2014 16:16 schreef Molo het volgende:
[..]
combi-magnetrons zijn gewoon bitches als het op temperatuur aan komt
Heb je geen mogelijkheid een (tweedehands) bakkie neer te zetten, als in, een oven?
Hoezoquote:Op maandag 12 mei 2014 17:29 schreef Joosie200 het volgende:
Voor het eerst fijne brownies met kokos en frambozen weten te makenNaar aanleiding van een recept welke ik bij de BBC notabene vond
Lidl heeft die toch ook? Alleen niet biologisch. Al is dat ook dubieus omdat er zo ontzettend veel gerotzooid wordt met cacao. Zowel in de producerende landen als in de VS en Europa enzo.quote:Op maandag 12 mei 2014 18:51 schreef djkoelkast het volgende:
Ja, ik snap dat 'welke' ook niet helemaal, denk dat daar 'wat' of 'dat' had moeten staan, want 'welke' is daar nogal fout. Maar da's meer voor een andere topic![]()
Ik ga nog eens mijn chocolade roggekoekjes maken, want ik heb nu in de supermarkt gewoon de perfecte chocolade er voor gevonden, wel 4 supermarkten voor moeten afstruinen, maar dat mag de pret niet drukken (72% cacao biologische chocolade voor wie het zich afvraagt, Dekamarkt had het)
Ja, 72% cacao vind je overal, alleen is die eigenlijk nooit fairtrade of biologisch.quote:Op maandag 12 mei 2014 18:54 schreef Molo het volgende:
[..]
Lidl heeft die toch ook? Alleen niet biologisch. Al is dat ook dubieus omdat er zo ontzettend veel gerotzooid wordt met cacao. Zowel in de producerende landen als in de VS en Europa enzo.
"Welke" in die context is trouwens niet fout, het is alleen in het ABN wat minder gebruikelijk.
3 collega's van me gebruiken het ook regelmatig, waarbij ik wel moet opmerken dat het 2 zijn die in België opgeleid zijn en 1 uit Brabant komt
Welke mag van mij in brieven blijvenquote:Ja. In de formele schrijftaal kan welke als betrekkelijk voornaamwoord worden gebruikt; het verwijst alleen naar de-woorden en meervoud. Bij voorkeur gebruikt men die of vormen als waaraan, waarin, waardoor enzovoort. In sommige gevallen is het gebruik van welke echter moeilijk te vermijden (die, welke ..., de bepalingen, krachtens welke het verboden is).
quote:Op maandag 12 mei 2014 18:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Hoezo?
De BBC (BBC Good Food) heeft briljante recepten, zowel voor bakken als voor koken.
Ik kijk er heel regelmatig als ik even geen inspiratie heb ofzo
BBC en tal-lo-ze kookprogramma's.quote:Op maandag 12 mei 2014 19:27 schreef Joosie200 het volgende:
[..]omdat ik BBC (good food idd) primair associeer met televisie (Topgear
) en niet met bakrecepten
Ik volg geen enkel kookprogramma dus ik weet ook niet dat de BBC daar veel van op de buis toont.quote:
Dat is de jurist in mij want vast stramien in menig (bezwaar/beroep)schriftquote:Op maandag 12 mei 2014 18:57 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Welke mag van mij in brieven blijven
ja ik heb hier wel een recept van...quote:Op maandag 12 mei 2014 11:26 schreef sieske het volgende:
[..]
Kun je een receptje hiervan geven? Lijkt me lekker.
De taartjes zien er heel lekkeren leuk uit hoor! Ook die met frambozen
![]()
Misschien vanavondquote:Op maandag 12 mei 2014 19:48 schreef Puckzzz het volgende:
Tevens: Molo je hebt de foto's in de OP niet gewijzigd
En, is hij lekker?quote:Op maandag 12 mei 2014 20:12 schreef Bakkerd het volgende:
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:
[ afbeelding ]
Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
Ja, gelukkig! Ben best wel opgelucht dat ik iets heb gevonden waarmee ik kan bakken.quote:Op maandag 12 mei 2014 20:16 schreef Molo het volgende:
[..]
En, is hij lekker?
Is kokosbloem of amandelmeel geen leuk alternatief om mee te bakken? Is ook veel mee mogelijk toch?
Heb het vandaag nog zien staan in de biowinkelquote:Op maandag 12 mei 2014 20:19 schreef Bakkerd het volgende:
[..]
Ja, gelukkig! Ben best wel opgelucht dat ik iets heb gevonden waarmee ik kan bakken.
Waar kan ik amandelmeel en kokosbloem kopen, ook bij de biowinkel? Daar ben ik langs geweest en heb me een beetje laten informeren. Ik heb er ook boekweitmeel gekocht en daar heb ik een brood mee gebakken, maar yuk... dat was héél compact en een beetje grijs van kleur
Zo is het voor mij ook begonnen (voor mijn zuslief) vooral tijdens de feestdagen om niet van die dure prefab kruidnoten, stol en banketletter te moeten kopen. Nu komt daar verjaardagsgebak bij en een stol is mij nog niet goed gelukt.quote:Op maandag 12 mei 2014 20:24 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Verder ben ik erg geïnteresseerd in de glutenvrije baksels aangezien mijn zus gluten intolerant is.
Volgens mij is Tony's Chocolonely pure reep naast fairtrade ook aardig biologisch, en minstens 72% cacao. Bij verschillende supermarkten te koop.quote:Op maandag 12 mei 2014 18:57 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ja, 72% cacao vind je overal, alleen is die eigenlijk nooit fairtrade of biologisch.
[..]
Welke mag van mij in brieven blijven
Maizena mag toch ook, als je glutenvrij moet?quote:Op maandag 12 mei 2014 20:12 schreef Bakkerd het volgende:
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:
[ afbeelding ]
Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
Bij de Ekoplaza hebben ze glutenvrije broodmix voor wit en volkorenbrood. Misschien is dat handig als startpunt?quote:Op maandag 12 mei 2014 20:19 schreef Bakkerd het volgende:
[..]
Ja, gelukkig! Ben best wel opgelucht dat ik iets heb gevonden waarmee ik kan bakken.
Waar kan ik amandelmeel en kokosbloem kopen, ook bij de biowinkel? Daar ben ik langs geweest en heb me een beetje laten informeren. Ik heb er ook boekweitmeel gekocht en daar heb ik een brood mee gebakken, maar yuk... dat was héél compact en een beetje grijs van kleur
Een brood van quinoameel is niet aan te raden.quote:Op maandag 12 mei 2014 21:18 schreef djkoelkast het volgende:
Boekweit is ook glutenvrij, kun je ook van alles mee doen.
Er schijnt ook quinoameel te zijn, ook glutenvrij, lijkt mij gewoon gemalen quinoa, ook leuk spul.
de fuck met al dat speciale glutenvrije spul is dat het schreeuwend duur is.quote:Op maandag 12 mei 2014 22:56 schreef Mry het volgende:
[..]
Bij de Ekoplaza hebben ze glutenvrije broodmix voor wit en volkorenbrood. Misschien is dat handig als startpunt?
Daar heeft het inderdaad wel wat van weg. Ik vond het zelf wel lekker voor erbij, maar niet om iedere dag te eten. Maar goed er is ook niemand die glutenvrij moet eten die iedere dag brood eet ben ik wel achter gekomen.quote:Op maandag 12 mei 2014 23:49 schreef Bakkerd het volgende:
Wow, dank jullie wel voor de tips allemaal! Ik ga er mee aan de slag deze week :-)
SV-tje, ik ben wel benieuwd naar het brood van je tante: wordt het een soort foccacia?
hartelijk bedankt. Ik ga het dadelijk of morgenvroeg maken want ik heb al alles in huis. Tof!quote:ja,ik heb hier wel een recept van...
Voor de siroop:
1 deel water
1 deel suiker
Steranijs
Kruidnagel
Schil van 1 citroen (en dan dus echt de schil met een dunschiller, niet de rasp)
Kaneelstokje
Scheutje azijn
Alles op een laag vuurtje opzetten, terwijl dit op staat de appels schillen en in partjes snijden. Bij de siroop doen en de appel net aan zacht koken. Dus niet door en door gaar.
Alles overbrengen in een weckpot, met open deksel af laten koelen. Na 2 dagen heeft het zijn smaak goed te pakken, je kunt het weken lang bewaren.
Ik zeg toch niet dat ze voor 4 euro een pizzabodem moet kopen?quote:Op dinsdag 13 mei 2014 00:28 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
de fuck met al dat speciale glutenvrije spul is dat het schreeuwend duur is.
ruim 4 euro voor een Pizzabodem??
Nee klopt, het is meer voor af en toe. Ga m zeker even opschrijven!quote:Op dinsdag 13 mei 2014 08:13 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Daar heeft het inderdaad wel wat van weg. Ik vond het zelf wel lekker voor erbij, maar niet om iedere dag te eten. Maar goed er is ook niemand die glutenvrij moet eten die iedere dag brood eet ben ik wel achter gekomen.
Ik kan dit recept aanraden: http://www.taste.com.au/r(...)ange+and+almond+cakequote:Op maandag 12 mei 2014 20:12 schreef Bakkerd het volgende:
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:
[ afbeelding ]
Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
je zou ze eens moeten ruikenquote:Op donderdag 15 mei 2014 12:47 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dit klinkt echt heel erg vies![]()
Zien er echter niet vies uit
quote:Op donderdag 15 mei 2014 12:46 schreef lady-wrb het volgende:
[ afbeelding ]
ik heb weer koekjes gestempeld.
ik ga ze als bedankje weggeven aan mijn hardlooptrainers.
(dat kan ik doen zonder me bezwaard te voelen, want die lopen het er toch wel weer af)
Juist niet opgeven, vind het zelf iedere dag weer een uitdaging (mijn vriendin is coeliake patient, dus MOET glutenvrij eten)quote:Op maandag 12 mei 2014 20:12 schreef Bakkerd het volgende:
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:
[ afbeelding ]
Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
Wat een mooie!quote:Op donderdag 15 mei 2014 12:46 schreef lady-wrb het volgende:
[ afbeelding ]
ik heb weer koekjes gestempeld.
ik ga ze als bedankje weggeven aan mijn hardlooptrainers.
(dat kan ik doen zonder me bezwaard te voelen, want die lopen het er toch wel weer af)
Wauuwquote:Op donderdag 15 mei 2014 12:46 schreef lady-wrb het volgende:
[ afbeelding ]
ik heb weer koekjes gestempeld.
ik ga ze als bedankje weggeven aan mijn hardlooptrainers.
(dat kan ik doen zonder me bezwaard te voelen, want die lopen het er toch wel weer af)
het is het stempel van yvon jaspers, wat ooit te koop was bij intratuin. ik heb m overgekocht van iemand op de facebookpagina voor tweedehands taartartikelenquote:Op donderdag 15 mei 2014 20:03 schreef sieske het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op donderdag 15 mei 2014 12:46 schreef lady-wrb het volgende:
[ afbeelding ]
leuk stempeltje! Wil ik ook,waar heb je die vandaan?
ik gebruik kant en klare koekjesmix van fun cakesquote:Op donderdag 15 mei 2014 20:50 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Wat een mooie!
Ik heb ergens ook een stempel maar heb 2x uitgelopen koekjes gehad dus heb je pleassssseeee het recept? <3
Mijn moeder heeft ook coeliakie en moet al een jaar of 20 glutenvrij eten. Vorige week had ik nog een erg lekkere citroen/amandel taart voor dr gebakken met rijstmeel maar ook schuimgebakjes kunnen heel erg goed. Chocoladetaart is vaak glutenvrij. Er is veel mogelijk alleen moet je wat meer moeite doen voor een fijn deeg. Niet opgeven!quote:Op maandag 12 mei 2014 20:12 schreef Bakkerd het volgende:
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:
[ afbeelding ]
Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
Amandelmeel kun je ook extreem lekkere amandelspijs van maken. 2 dagen in de koelkast en daarna invriezen, dan heb je het altijd klaar liggen om bijvoorbeeld gevulde koeken te makenquote:Op zaterdag 17 mei 2014 02:45 schreef Molo het volgende:
De Tuinen heeft ook amandelmeel, nog best vaak in de aanbieding ook. En anders online ook wel verkrijgbaar, stuk makkelijker dan 'even' naar Duitsland
Mooi bruggetjequote:Op zaterdag 17 mei 2014 08:33 schreef djkoelkast het volgende:
[..]om bijvoorbeeld gevulde koeken te maken
Ik zie mijn vader zo alle 5 die amandelen er af pulken, hij deed dat ook altijd bij gekochte gevulde koeken, waar er dan maar een halve op zatquote:Op zaterdag 17 mei 2014 09:40 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Mooi bruggetje
[ afbeelding ]
Ik had nog amandelspijs liggen en om nu nog een verlaat glutenvrij paasbrood opnieuw te proberen maken heb ik er gewoon gevulde koeken mee gemaakt
Die Hollandse zuunigheid ook altijdquote:Op zaterdag 17 mei 2014 10:42 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik zie mijn vader zo alle 5 die amandelen er af pulken, hij deed dat ook altijd bij gekochte gevulde koeken, waar er dan maar een halve op zat
Mooi bruinquote:Op zaterdag 17 mei 2014 09:40 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Mooi bruggetje
[ afbeelding ]
Ik had nog amandelspijs liggen en om nu nog een verlaat glutenvrij paasbrood opnieuw te proberen maken heb ik er gewoon gevulde koeken mee gemaakt
Kan ook zijn dat hij niet van amandelen houdt hequote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:21 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Die Hollandse zuunigheid ook altijdNee, als ik dan toch nog amandelen heb ga ik ze ook rijkelijk beleggen
Hij vindt ze los niet lekkerquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:21 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Die Hollandse zuunigheid ook altijdNee, als ik dan toch nog amandelen heb ga ik ze ook rijkelijk beleggen
Dit dusquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:25 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Kan ook zijn dat hij niet van amandelen houdt he
Flesje inderdaad. Dat had ik nog wel in huis, maar oploskoffie niet. Vandaarquote:Op zaterdag 17 mei 2014 12:03 schreef djkoelkast het volgende:
mokka-aroma? Uit een potje/flesje?
Als er iets makkelijk is om te maken is het mokka: oploskoffie in poedervorm toevoegen.
Al lijkt me mokka in soezendeeg niet erg lekker, wel in de slagroom/room die je er in spuit en het glazuur er op.
Zonde! Soesjes moet je wel bij blijven. Les voor de volgende keerquote:Op zaterdag 17 mei 2014 12:29 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Herstel: ik kom er voorlopig niet achter, want ze zijn aangebrand
Oh zoquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:34 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hij vindt ze los niet lekker
[..]
Dit dus
Nee, als hij een gevulde koek op heeft ligt er op tafel een schoteltje met een halve amandel er op, want die moet 'ie nietquote:Op zaterdag 17 mei 2014 14:06 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Oh zoIk las jouw bericht alsof ie er juist van hield en als eerste de losse amandelen oppeuzelt zoals menigeen bij kokosmakronen eerst het eetbare papier opeten. Is iig mijn tik met zulk spul
Maar het kan ook andersom zijn ja
De bovenste heb ik aan de bovenkant deels afgesneden en zoals ik zei brokelde het behoorlijk en de creme vulling was te zacht. Dat zorgde ervoor, dat de chocolade niet even was en het geheel bij elkaar hield.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 16:16 schreef Myraela het volgende:
Vind het er een beetje chaotisch uitzien.Al ziet die bovenste er ondanks dat wel uit als iets heel erg lekkers.
quote:Op zondag 18 mei 2014 07:08 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Wat jammer van de soezen Hawaii-Tim. Moet je nu snel nog iets anders bakken of iets kopen? Of heb je de soezen gewoon zo gemaakt?
Duur vind ik wel mee vallen als je zelf maakt, maar ik vind het gewoon niet zo speciaal en de moeite niet waard daarom. En heb ze vaak genoeg geprobeerd, ook van bekende en dure winkels (o.a. Sprüngli in Zürich, Ladurée in Parijs en nog wat tentjes).quote:Op zondag 18 mei 2014 18:24 schreef sirdanilot het volgende:
Mwah, ze zijn 'cracked' (beslag te droog? te lang gedroogd aan de lucht? niet op de werkbank geslagen met de ovenschaal? geen idee) maar verder ziet het er niet al te slecht uit volgens mij. Naar wat ik op internet erover heb gelezen/gezien dan.
Ik ga er zelf niet aan beginnen, macarons. Ingrediënten te duur (amandelmeel), véééél te veel moeite, véél te veel kans op mislukt resultaat, lastig, en volgens mij is het niet dusdanig lekker dat al die dingen gerechtvaardigd worden.
Dank voor je tips en voor het kleine compliment. Die ga ik zeker in gedachten houden als ik het weer maak. Heb nu precies de aanwijzing op het pakket gevolgd. Ze kwamen zo cracked uit de oven. Wellicht was de temperatuur van de oven iets te hoog. Op mijn oven is 50 graden voor het rusten en de 150 graden voor het bakken lastig precies in te stellen.quote:Op zondag 18 mei 2014 18:24 schreef sirdanilot het volgende:
Mwah, ze zijn 'cracked' (beslag te droog? te lang gedroogd aan de lucht? niet op de werkbank geslagen met de ovenschaal? geen idee) maar verder ziet het er niet al te slecht uit volgens mij. Naar wat ik op internet erover heb gelezen/gezien dan.
Ik ga er zelf niet aan beginnen, macarons. Ingrediënten te duur (amandelmeel), véééél te veel moeite, véél te veel kans op mislukt resultaat, lastig, en volgens mij is het niet dusdanig lekker dat al die dingen gerechtvaardigd worden.
Dan moet ie geen gevulde koeken etenquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:25 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Kan ook zijn dat hij niet van amandelen houdt he
Deze:quote:Op dinsdag 20 mei 2014 10:37 schreef -Mellow- het volgende:
mooi hoor die macarons! Welk recept gebruik je?
Ik luste eerst wel amandelspijs, maar geen amandelen. En wel ketchup, maar geen echte tomaat. Die twee zijn verholpen, maar ik heb nog steeds dat ik chemische banaan heerlijk vind, maar niks moet hebben van echte banaanquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |