abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_138375484
Ik wil een goed koksmes kopen met een traditionele vorm zoals onderstaande foto. Maar ja, welk merk etc.? Ik heb er echt nul verstand van. Het enige wat ik weet is dat een goed mes (o.a.) helemaal "egaal" moet zijn en niet een apart geslepen onderkant heeft (de scherpe kant). Beetje vaag uitgelegd misschien.. Wie kan mij helpen met wat tips en misschien zelfs een linkje naar een exemplaar in een webshop? Mijn budget is +- ¤60,- Gelijk een tweede vraag is of je voor dat geld wel een redelijke kan kopen.

  maandag 31 maart 2014 @ 20:47:49 #2
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138376050
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_138376912
Ik heb een global. Ben er erg blij mee.
Alleen als het handvat vet is, ben je je grip kwijt.
pi_138376971
Die van Herman de Blijker is prijstechnisch een stuk beter. ^O^
pi_138377019
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 21:03 schreef SandyZuko het volgende:
Die van Herman de Blijker is prijstechnisch een stuk beter. ^O^
Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?
pi_138377157
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 21:04 schreef zwartja het volgende:

[..]

Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?
Ach, als je hem goed scherp houdt.
Eerlijk gezegd schrik ik nu achteraf wel, hoeveel geld ik aan een mes heb uitgegeven. Aan de andere kant, ik gebruik hem iedere dag en dat nu al een jaar of vijf.
pi_138377999
Ik werk zelf in de keuken heb messen van wusthof, deze zijn in aanschaf wel iets duurder maar zijn egt top messen
pi_138379469
Het gaat toch om hoe scherp het is? En goedkope messen kun je toch ook goed scherp laten slijpen? Wat is dan de meerwaarde van een superduur mes?
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_138380945
dat heb allemaal met kwaliteit van het mes te maken, en kwalitatief goed mes gaat veel langer mee en blijft ook scherper.
  maandag 31 maart 2014 @ 22:11:35 #10
299769 SoS87
FC Utereg
pi_138381541
Elk mes dat lekker in de hand ligt is goed.
Als het maar scherp is.
  maandag 31 maart 2014 @ 22:39:57 #11
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_138383165
Als je de zoekfunctie even gebruikt vind je ongeveer 140 topic met advies over dit onderwerp:
http://zoeken.fok.nl/zoek(...)ck&status[]=centraal
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_138383234
Het is een beetje afhankelijk van wat je prettig vindt. Globals zijn licht, zwillingof wusthof wat zwaarder. Een goede kwaliteit staal (hard) blijft langer scherp,maar krijg je zelf weer moeilijker geslepen. Japanse messen zijn scherper geslepen en meestal van harder staal.

Een molenmes ( herder) is niet roestvrij, maar blijft scherp door de manier waarop het is geslepen en het feit dat het metaal wat slijt.

Ik heb zelf zwillings en molenmessen, maar heb vanalles gehad. De meeste goedkopere messen zijn wel wat minder, maar soms zit er een aardige tussen. Ikea schijnt goede messen te hebben, maar die heb ik zelf niet.

Ik baseer mijn keuze op hoe het in de hand ligt, maar ook wel op de zaken hierboven. Ik ben erg blij met mijn molenmessen, die zijn wel heel fijn, want nooit bot :)
Whatever...
  dinsdag 1 april 2014 @ 00:06:50 #13
208460 Maleco
Hoi, Doei
pi_138386529
Heb zelf deze:
http://www.knivesandtools(...)10-koksmes-20-cm.htm

Lekker, wat zwaarder mes wat na even goed slijpen overal doorheen glijd.
Er is ook een goedkopere, standaard versie voor als je niet zo op Damast kickt.
Soep met Ballen.
pi_138386843
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 22:39 schreef golfer het volgende:
Als je de zoekfunctie even gebruikt vind je ongeveer 140 topic met advies over dit onderwerp:
http://zoeken.fok.nl/zoek(...)ck&status[]=centraal
Op die manier kunnen we FOK! wel sluiten; over alles is wel een keer geluld :P

Heeft iemand ook een keramisch mes? Hoe bevalt dat?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_138386994


Ik heb dit mes. Het is vrij zwaar dus daar moet je van houden. Werkt voor mij perfect.

Diamant Sabatier Classique Koksmes

[ Bericht 5% gewijzigd door Seduzione op 01-04-2014 00:19:51 (Handig als ik ook het soort mes erbij zet) ]
pi_138387185
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 00:06 schreef Maleco het volgende:
Heb zelf deze:
http://www.knivesandtools(...)10-koksmes-20-cm.htm

Lekker, wat zwaarder mes wat na even goed slijpen overal doorheen glijd.
Er is ook een goedkopere, standaard versie voor als je niet zo op Damast kickt.
Hebben ook deze, zijn erg tevreden. Wel eens in half jaar (laten)slijpen bij dagelijks gebruik.
And the druids turn to stone...
pi_138387401
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_138388368
Ik heb zelf 3 koksmessen: Een Noname uit een set van 12 messen, deze was vanaf het begin gewoon kut.
Een mes uit een soortgelijk topic als dit van ik geloof toen de bijenkorf van 25 euro, was een prima mes maar is na een tijdje toch botter geworden en moet geslepen worden.
Een Global G2, omdat die met een actie eens 4 tientjes was. Dit is het nieuwste mes en ook nog het scherpst dus het fijnst om mee te werken.
Ik denk dat het 25E mes als ik het slijp gewoon weer prima is, de global spaar ik nu een beetje maar zal ik uiteindelijk ook een keer moeten laten slijpen.
Een enigzins fatsoenlijk mes van 25-30 en dan sneller een keer een slijpbeurt lijkt me met 60E optimaal.

Maar het blijft persoonlijk.
  dinsdag 1 april 2014 @ 02:48:08 #19
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_138388582
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 00:15 schreef Isabeau het volgende:

Op die manier kunnen we FOK! wel sluiten; over alles is wel een keer geluld :P

Goed idee! *O*
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_138388586
Ow Golfer start een slowchat leuk!
pi_138388594
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 02:49 schreef technofreak86 het volgende:
Ow Golfer start een slowchat leuk!
}:|

Koks-mes.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_138388624
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 02:50 schreef Isabeau het volgende:

[..]

}:|

Koks-mes.
Ok ok mijn mening is dat je niet het volledige budget voor je mes in de aanschaf moet pompen, maar ook in onderhoud. Je kunt jezelf dan in (rv)s legeringen, hoeken en slijpstenen gaan verdiepen, of je mes gewoon wat vaker laten slijpen met het geld dat je over hebt! Een aanscherpstaal kun je misschien wel thuis leren gebruiken zonder al teveel moeite.
pi_138388627
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 02:56 schreef technofreak86 het volgende:

Ok ok mijn mening is dat je niet het volledige budget voor je mes in de aanschaf moet pompen, maar ook in onderhoud. Je kunt jezelf dan in (rv)s legeringen, hoeken en slijpstenen gaan verdiepen, of je mes gewoon wat vaker laten slijpen met het geld dat je over hebt! Een aanscherpstaal kun je misschien wel thuis leren gebruiken zonder al teveel moeite.
Een aanscherpstaal is niet genoeg om een mens scherp te houden, is vooral voor tussendoor.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_138388629
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 02:57 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Een aanscherpstaal is niet genoeg om een mens scherp te houden, is vooral voor tussendoor.
Klein onderhoud inderdaad, slijpen zal je hier hoogstens mee uitstellen.
pi_138388640
Elk mes moet je om de zoveel tijd slijpen :Y Dus, goede tip idd: ook slijpspullen (wetstones oid) aanschaffen. Dat hoeft niet tegelijk met het mes, kan ook wat later omdat je het toch niet direct hoeft te slijpen.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 1 april 2014 @ 14:52:01 #26
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138398945
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 21:04 schreef zwartja het volgende:

[..]

Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?
prijs/kwaliteit is ok
ik heb zelf ook in keukens gewerkt, en die hadden ook van die zware messen, zoals in jouw OP.
deze Blijker messen zijn iets lichter, je kan ze makkelijk zelf slijpen met een wetstone. het is een goed koksmes, en niet duur.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  dinsdag 1 april 2014 @ 16:45:42 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138402074
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_138402599
Zelf slijpen is best te doen, er zijn goede YT tutorials voor. Ik heb zelf de Eden VG10 en daar ben ik best tevreden mee; heb hem al een aantal jaar (gebruik hem bijna dagelijks) en inmiddels twee keer geslepen. Leuk werkje.
pi_138403491
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:01 schreef Farenji het volgende:
Zelf slijpen is best te doen, er zijn goede YT tutorials voor. Ik heb zelf de Eden VG10 en daar ben ik best tevreden mee; heb hem al een aantal jaar (gebruik hem bijna dagelijks) en inmiddels twee keer geslepen. Leuk werkje.
Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
  dinsdag 1 april 2014 @ 18:33:58 #30
12348 _Flash_
Heeft altijd blackjack
pi_138405197
Heel vreemd misschien, maar ik heb ooit een groot koksmes gehad van twee euro o.i.d. wat nog steeds evengoed snijdt als een mes van 30+ euro. Was van lobbes.nl. Ik verwachtte Chinese prut, maar prima hoor.
Devil, just come on back if you ever wanna try again, because I told you once you son of a bitch, I'm the best there's ever been!
pi_138408558
Ik het op moment deze ( http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm ) op het oog. Ik vraag me alleen af wat ik in mijn vorige post ook al vroeg over een ander mes:

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:33 schreef zwartja het volgende:

[..]

Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
En zou je er ook een hoesje o.i.d. bij krijgen zodat 'ie niet los in de keukenla ligt?
pi_138411659
Mooi mes. Maar als ik jou was zou ik wel een keer naar een winkel gaan en een aantal messen aanvoelen. Een goed mes moet jou ook lekker in de hand liggen.
pi_138416344
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 22:41 schreef Spanky78 het volgende:
Een molenmes ( herder) is niet roestvrij, maar blijft scherp door de manier waarop het is geslepen en het feit dat het metaal wat slijt.

Ik heb zelf zwillings en molenmessen, maar heb vanalles gehad. De meeste goedkopere messen zijn wel wat minder, maar soms zit er een aardige tussen. Ikea schijnt goede messen te hebben, maar die heb ik zelf niet.

Ik baseer mijn keuze op hoe het in de hand ligt, maar ook wel op de zaken hierboven. Ik ben erg blij met mijn molenmessen, die zijn wel heel fijn, want nooit bot :)
Ook Robert Herder messen hebben gewoon baat bij af en toe slijpen. Doordat ze zo dun zijn zullen ze altijd wel redelijk blijven snijden maar het is onzin dat Herder messen zichzelf altijd scherp houden en niet bot(ter) worden.

Het zelf slijpen van messen is prima te leren, 1 combinatie-slijpsteen en wat oefening met een oud/slecht mes om de juiste beweging e een steady hand te krijgen is eigenlijk al genoeg. Een (hobby)kok met een beetje knife skills kan als extra skill ook het slijpen leren.
Al is het inderdaad wel verstandig om gelijk na aankoop van een nieuw mes het eerst een keer professioneel te laten slijpen zodat de snede helemaal goed is en je met een vlijmscherp mes begint. Echter is het helaas ook bij professionele slijperijen niet altijd zo dat je een vlijmscherp mes terug krijgt. Volgens mij hebben veel mensen wel goede ervaringen met de Holandse Slijpservice.
pi_138425898
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:33 schreef zwartja het volgende:

[..]

Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
Daar heb ik geen last van. Dat kan natuurlijk wel van de grootte van je handen afhangen, zelf uitproberen dus.
pi_138426696
Wil je roestvrij staal of extra scherp wat meer aandacht en verzorging vraagt? (Herder heeft ook RVS)
Wil je een hoog blad of een lang blad? Ik vind het zelf irritant als je met je vingers tegen de snijplank komt.
Wil je een vrij rechte snijrand of een geronde, zodat je makkelijker kunt hakken?
Wil je een licht mes of een zwaar mes?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_138426792
Heb er meerdere versleten, momenteel al 2 jaar helemaal blij met mijn Global G2, is echter wel (zover ik weet) iets duurder dan jouw budget toelaat.

Bij de V&D hebben ze Richardson Sheffield messen, 2 tientjes, blijven best lang scherp en zijn ook makkelijk te hanteren, val je je geen deuk mee als je nog iets wil proberen.
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
pi_138429167
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 09:28 schreef Weltschmerz het volgende:
Wil je roestvrij staal of extra scherp wat meer aandacht en verzorging vraagt? (Herder heeft ook RVS)
Wil je een hoog blad of een lang blad? Ik vind het zelf irritant als je met je vingers tegen de snijplank komt.
Wil je een vrij rechte snijrand of een geronde, zodat je makkelijker kunt hakken?
Wil je een licht mes of een zwaar mes?
- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.

Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm

Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
pi_138429579
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 11:17 schreef zwartja het volgende:

[..]

- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.

Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm

Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
Ik heb een vrij rechte Diamant sabatier, maar voor hakken pak ik de veel bottere Chinese koksbijl, want die is gerond. Ander puntje is dat alleen Herder zijn messen goed geslepen aflevert geloof ik.

Als ik er een RVS zou halen in die prijscategorien zou ik dan ook voor deze gaan:
http://www.messer-mit-tra(...)l_nummer=1940.800.65
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 2 april 2014 @ 12:21:08 #39
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138431278
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 18:33 schreef _Flash_ het volgende:
Heel vreemd misschien, maar ik heb ooit een groot koksmes gehad van twee euro o.i.d. wat nog steeds evengoed snijdt als een mes van 30+ euro. Was van lobbes.nl. Ik verwachtte Chinese prut, maar prima hoor.
ik heb eens bij de Aldi een set van 3 japanse keukenmessen gekocht. ¤5 per stuk.
3 japanse namen, ik ken ze niet uit mijn hoofd, 1 vismes, 1 koksmes, en 1 hakmes. ze zien er prachtig uit. ze hebben ondertussen wel enkele kleine roestplekjes, maar om te snijden e.d. zijn ze echt goed.(ik snij er amper mee want ik gebruik altijd mijn Blijkertje 8-) *) ^O^ w/ )
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  woensdag 2 april 2014 @ 12:35:58 #40
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138431699
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
_O-
zo eentje van ¤5 bij de HEMA voor ¤20 euro laten slijpen, dagutnie jonge, geef je geld dan aan een flinke grote wetsteen, en consequent, altijd 1 kant slijpen, je doet dat zo, je legt de wetstone even in het water. je pakt je koksmes, in je hand waar je altijd mee snijdt, in je andere hand pak je de wetstone.
je zet de kraan een klein beetje open zodat je klein straaltje koud water hebt. en daaronder, strijk jij je mes, van de punt naar de hiel, met gepaste hoek, net zolang tot je vind dat ie scherp is.

al doe je dat iedere week, hartstikke leuk man.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_138441733
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 11:17 schreef zwartja het volgende:

[..]

- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.

Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm

Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
Ik heb precies dezelfde en voor mij snijdt hij perfect.
Ik heb hem nu zo'n 3 jaar denk ik.
Ik kan me voorstellen dat je als chef met een groter mes meer werk kunt verzetten,
maar ik heb hier genoeg aan.

Ik kreeg er geen hoesje bij btw, wel een aanrader is een keramische slijpstaaf.
I.t.t. een aanzetstaal verwijdert deze wel een klein beetje materiaal waardoor je hem naar mijn idee langer scherp kan houden.
Inderdaad in het begin en dan om de zoveel tijd een keer goed laten slijpen.
Soep met Ballen.
pi_138441875
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 17:46 schreef Maleco het volgende:

[..]

Ik heb precies dezelfde en voor mij snijdt hij perfect.

Welke dan precies? De onderste link of de bovenste?
pi_138441899
De bovenste, Damasten versie.
Soep met Ballen.
  woensdag 2 april 2014 @ 22:24:05 #44
32597 ShaoliN
*BLiNg bLiNG*
pi_138454154
Ik heb zo'n blok van Wusthof met zes mesjes erin.Bevalt erg goed. Aanrader. Ik heb zelf de culinar serie.
  donderdag 3 april 2014 @ 01:24:32 #45
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_138460286
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
dat is dus het moeilijkst van alles.
  donderdag 3 april 2014 @ 06:59:43 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138461239
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 01:24 schreef THEFXR het volgende:

[..]

dat is dus het moeilijkst van alles.
Een prof geslepen mes van 20 euro snijdt beter dan een Wüsthof, Zwilling of Gobal direct uit de winkel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 3 april 2014 @ 12:22:31 #47
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_138466989
Ben zelf erg blij met mijn Molenmes, met name omdat dit mes zichzelf scherp houdt en ik te bepleurd ben om naar de slijpservice te gaan. Aanzetten is wel af en toe nodig, maar daar hoef je de deur niet voor uit. ;)
  donderdag 3 april 2014 @ 12:30:25 #48
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138467212
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 12:22 schreef Redcoon het volgende:
Ben zelf erg blij met mijn Molenmes, met name omdat dit mes zichzelf scherp houdt en ik te bepleurd ben om naar de slijpservice te gaan. Aanzetten is wel af en toe nodig, maar daar hoef je de deur niet voor uit. ;)
gewoon zelf een goede wetstone kopen jongen, een flinke grote, dat slijpt geweldig goed.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  donderdag 3 april 2014 @ 12:31:07 #49
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138467230
quote:
1s.gif Op donderdag 3 april 2014 06:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een prof geslepen mes van 20 euro snijdt beter dan een Wüsthof, Zwilling of Gobal direct uit de winkel
wat kost professioneel slijpen ?
en wat kost een wetstone die levenslang mee gaat ;)
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_138468044
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 00:15 schreef Isabeau het volgende:
Heeft iemand ook een keramisch mes? Hoe bevalt dat?
Ja, leuk hebbedingetje voor er bij.

Kan er niks extra mee tov. een stalen mes, je kan er vooral een hele hoop dingen niet mee tov. een stalen mes.

Je kan hem niet laten 'vallen', vlees met bot mee snijden, groenten met mogelijk wat zand erin snijden, contact laten maken met andere messen en belangrijkste, je kan hem niet laten slijpen als je onverhoopt toch een hapje uit je snijvlak hebt gechipt.
  donderdag 3 april 2014 @ 14:04:15 #51
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_138469801
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 12:30 schreef sturmpie het volgende:

[..]

gewoon zelf een goede wetstone kopen jongen, een flinke grote, dat slijpt geweldig goed.
Klopt, heb al veel filmpjes over wetstenen gezien op Youtube. Maar in met mijn huidige koksmes is het overbodig, die blijft scherp. Wil er wel een aanschaffen om zelf m'n overige messen mee te slijpen.
  donderdag 3 april 2014 @ 14:06:55 #52
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138469870
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 14:04 schreef Redcoon het volgende:

[..]

Klopt, heb al veel filmpjes over wetstenen gezien op Youtube. Maar in met mijn huidige koksmes is het overbodig, die blijft scherp. Wil er wel een aanschaffen om zelf m'n overige messen mee te slijpen.
ok
ik heb een Blijker koksmes uit de 1ste serie. handig mes, goed in de hand. het is een redelijk licht mes, dus dat slijt sneller als een hele zware. ben er wel heel tevreden mee. je kan er ook makkelijk mee jongleren ;) en als ie op de grond valt, geen probleem _O-

[ Bericht 2% gewijzigd door sturmpie op 03-04-2014 20:16:14 ]
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  Moderator zondag 6 april 2014 @ 13:22:51 #53
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_138566504
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 19:59 schreef zwartja het volgende:
Ik het op moment deze ( http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm ) op het oog. Ik vraag me alleen af wat ik in mijn vorige post ook al vroeg over een ander mes:

[..]

En zou je er ook een hoesje o.i.d. bij krijgen zodat 'ie niet los in de keukenla ligt?
Dat mes wilde ik je al aanraden!
Ik het zelf het universeelmes uit die Damast serie, ga tzt een messenblok met deze messen kopen
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_138588117
Die Wüsthof uit de openingstopic heb ikzelf (+ een office en een broodmes van dit merk) Topkwaliteit, al heb ik zelf meer dan 60 euro ervoor betaalt. Is beter dan Global, die zijn wat te licht (persoonlijke voorkeur). Ik heb een aanzetstaal ipv een wetstone en jaarlijks even naar de slijper brengen zoals al eerder werd aangegeven. Wil je wat meer voor budget gaan, de Ikea messen zijn een redelijke prijs kwaliteit (beter dan die van bijvoorbeeld blokker of hema).
  zondag 12 april 2015 @ 09:46:26 #55
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151602564
Vandaag aanbieding bij i-bood: http://www.ibood.com/nl/nl/flash-sales/1216/zwilling-messen/

Ik wilde altijd nog een Santokumes, maar het komt er maar niet van om daarvoor naar een winkel te gaan en er een paar uit te proberen, dus ik twijfel of ik er nu niet gewoon hoppa eentje bestel. Is dat ook weer gebeurd....
pi_151602842
die van de blokker is prima. vast niet professioneel, maar wel gewoon goed.
  zondag 12 april 2015 @ 10:24:24 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151603142
Die aanbiedingsprijzen zijn dezelfde prijzen als bij amazon (zelfs een paar euro goedkoper bij amazon)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151606547
Een IKEA mes is erg cheap en is in het begin erg goed, maar wordt echt heel snel bot.
Messen van de action kosten een paar euro maar zijn natuurlijk zo bot als een stok :')
Ik had ook messen gekregen voor mijn kerstpakket, geen idee welk merk, deze zijn hooguit redelijk maar ik kreeg wel een volledige set dus kan ik afwisselen, hebben ook verschillende maten. Hoe minder je het gebruikt hoe minder snel ze bot worden natuurlijk.

Ik vraag me af of ik niet beter gewoon een keer mijn action of IKEA mes kan slijpen met zo'n wetstone, in plaats van iedere keer een nieuw mes te kopen. Laten slijpen vind ik een beetje onzin tenzij je al een heel goed mes hebt.

Voor hoeveel zou je een wetstone kunnen kopen en is het een beetje te doen om het zelf te slijpen als je niet zo handig bent? Op google vind ik er al een voor 18 euro: http://www.knivesandtools(...)n-korrel-240-800.htm

Heb je dan alleen dat nodig om te slijpen of heb je nog iets anders nodig? En heeft het zin om bijvoorbeeld een Action mes te slijpen? :P
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 12 april 2015 @ 13:01:18 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151606671
Ja, slijpen heeft zin, beter een scherpe blokker dan een botte zwilling. Koop gewoon een wetstone en leer slijpen, genoeg youtube filmpjes erover. En als je het mes verpest? Hee, het is een blokkermes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151607444
Ok, heb ik een leuk project voor als ik weer eens tijd en geld heb (al is het dusdanig goedkoop dat dat laaste niet eens per se hoeft).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_151607705
Kijk eens bij IKEA, de GYNNSAM met gratis 15 jaar garantie. Ligt erg fijn in de hand met een goede balans. Gemaakt van roestvrij molybdeen/vanadiumstaal, waardoor het mes lang scherp blijft.

Een mes natuurlijk wel bijhouden, hun messenslijper met meerdere soorten slijpschijven is erg handig in gebruik. Een paar halen en je mes is altijd scherp.

Een goed mes hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, ook al willen veel speciaalzaken je dat graag aanpraten.




[ Bericht 4% gewijzigd door Jaden op 12-04-2015 13:43:24 ]
  zondag 12 april 2015 @ 14:34:22 #62
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151609701
Ik heb een degelijk merkloos koksmes, ooit gekocht bij het Kookpunt.
Was altijd prima. Heb het 1 x laten slijpen bij hoe heet het ook alweer. Kreeg het terug, met een pleister erbij. Niet nodig gehad. Mes was superscherp en zelfs nu, 2 jaar later is het scherp. Soms heeft ie moeite met een tomaat, dan haal ik hem langs het aanzetstaal en hoppa, hij glijdt weer door de tomatenhuid.
  zondag 12 april 2015 @ 14:46:08 #63
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_151610057
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 09:46 schreef RobinOok het volgende:
Vandaag aanbieding bij i-bood: http://www.ibood.com/nl/nl/flash-sales/1216/zwilling-messen/

Ik wilde altijd nog een Santokumes, maar het komt er maar niet van om daarvoor naar een winkel te gaan en er een paar uit te proberen, dus ik twijfel of ik er nu niet gewoon hoppa eentje bestel. Is dat ook weer gebeurd....
het belangrijkste is de grip van het mes, dus handvat voor kleine of grote handen.
  zondag 12 april 2015 @ 18:45:47 #64
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151618170
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 10:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Die aanbiedingsprijzen zijn dezelfde prijzen als bij amazon (zelfs een paar euro goedkoper bij amazon)
Ja, zo ongeveer wel ja.

Okay, ik ga het niet doen. Blijf bij mijn oude voornemen: eerste zelf in de hand houden, dan pas kopen.
Komt er dus nooit van, maar goed.....
  zondag 12 april 2015 @ 18:47:35 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151618239
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:45 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, zo ongeveer wel ja.

Okay, ik ga het niet doen. Blijf bij mijn oude voornemen: eerste zelf in de hand houden, dan pas kopen.
Komt er dus nooit van, maar goed.....
Chique messen zijn ook nergens voor nodig, je hebt scherpe messen nodig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151618269
quote:
0s.gif Op zondag 6 april 2014 21:24 schreef SCORHORSE het volgende:
Die Wüsthof uit de openingstopic heb ikzelf (+ een office en een broodmes van dit merk) Topkwaliteit, al heb ik zelf meer dan 60 euro ervoor betaalt. Is beter dan Global, die zijn wat te licht (persoonlijke voorkeur). Ik heb een aanzetstaal ipv een wetstone en jaarlijks even naar de slijper brengen zoals al eerder werd aangegeven. Wil je wat meer voor budget gaan, de Ikea messen zijn een redelijke prijs kwaliteit (beter dan die van bijvoorbeeld blokker of hema).
Ik heb die uit de OP ook, en die bevalt prima.

Heb toen ik die kocht ook de koksmessentest van Stiftung Warentest gekocht, die bevestigt precies wat je over de Ikea-messen schrijft. :)
  zondag 12 april 2015 @ 18:54:29 #67
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151618539
quote:
1s.gif Op zondag 12 april 2015 18:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Chique messen zijn ook nergens voor nodig, je hebt scherpe messen nodig.
Maar als ik dan google he, ook gewoon bij Amazon, dan begin ik te kwijlen bij ieder santuko Kai mes. Ik weet niet wat het is, maar daar geil ik echt op. Hoe groter en duurder hoe beter!
Maar dan denk ik "hoe debiel is het daarvoor te betalen als je niet eens weet waarom dat ene (Kai) mes duurder is dan het andere. En dus klik ik het maar weer weg, terwijl het ruim 2 jaar geleden is dat ik "een santuko mes tegoedbon" voor mijn verjaardag kreeg.
  zondag 12 april 2015 @ 18:55:59 #68
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_151618601
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:54 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maar als ik dan google he, ook gewoon bij Amazon, dan begin ik te kwijlen bij ieder santuko Kai mes. Ik weet niet wat het is, maar daar geil ik echt op. Hoe groter en duurder hoe beter!
Maar dan denk ik "hoe debiel is het daarvoor te betalen als je niet eens weet waarom dat ene (Kai) mes duurder is dan het andere. En dus klik ik het maar weer weg, terwijl het ruim 2 jaar geleden is dat ik "een santuko mes tegoedbon" voor mijn verjaardag kreeg.
hak de knoop gewoon door.
  zondag 12 april 2015 @ 18:58:27 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151618704
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:54 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maar als ik dan google he, ook gewoon bij Amazon, dan begin ik te kwijlen bij ieder santuko Kai mes. Ik weet niet wat het is, maar daar geil ik echt op. Hoe groter en duurder hoe beter!
Maar dan denk ik "hoe debiel is het daarvoor te betalen als je niet eens weet waarom dat ene (Kai) mes duurder is dan het andere. En dus klik ik het maar weer weg, terwijl het ruim 2 jaar geleden is dat ik "een santuko mes tegoedbon" voor mijn verjaardag kreeg.
Natuurlijk zijn ze mooi en geil, ik heb ook dure messen want ik heb een messen tick. Maar als ik eerlijk ben, beter een scherpe blokker dan een botte global.
Als je een tegoedbon hebt, inwisselen voor een Santuko natuurlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 april 2015 @ 18:58:49 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151618725
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:55 schreef THEFXR het volgende:

[..]

hak de knoop gewoon door.
Dat is het probleem niet, het probleem is een winkel vinden met genoeg keus. En tijd en zin om daar een beetje te gaan "proefsnijden".
  zondag 12 april 2015 @ 19:01:01 #71
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_151618811
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:58 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dat is het probleem niet, het probleem is een winkel vinden met genoeg keus. En tijd en zin om daar een beetje te gaan "proefsnijden".
dan wil je het niet genoeg.
  zondag 12 april 2015 @ 19:03:16 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151618908
Het leuke is, als ik in München bij de Zwillingmessenwinkel voorbij liep stond het daar altijd vol met japanse toeristen die Dit nu juist je van het vonden en liepen allemaal met tasjes vol aankopen naar buiten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151621052
Die gehamerde lemmetten en dat mooie gelaagde staal is prachtig. Maar ik ben het wel met piet eens dat het vooral voor de heb is om een verzameling messen te hebben.

In feite heb je genoeg aan 1 goed scherp mes, een broodmes en een schilmes. De rest is luxe.

Maar ook ik ben hebberig en zie soms zulke mooie messen dat ik me enorm in moet houden (want ik heb er al te veel).

Mijn favoriet is een zwilling trouwens, Vanwege het gewicht, zwaartepunt, gevoel in je hand. Slijpen doe ik zelf, goed te doen met de juiste spullen en klein beetje oefening.
Whatever...
pi_151621194
Zwilling en WMF vertrouw ik nooit zo met hun brand stores en supermarktspaarzegelacties. :P
pi_151621290
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 13:35 schreef Jaden het volgende:
Kijk eens bij IKEA, de GYNNSAM met gratis 15 jaar garantie. Ligt erg fijn in de hand met een goede balans. Gemaakt van roestvrij molybdeen/vanadiumstaal, waardoor het mes lang scherp blijft.

Een mes natuurlijk wel bijhouden, hun messenslijper met meerdere soorten slijpschijven is erg handig in gebruik. Een paar halen en je mes is altijd scherp.

Een goed mes hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, ook al willen veel speciaalzaken je dat graag aanpraten.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik snij al sinds ik op me zelf ging wonen in '98 met een Ikea-mes. Ik denk dat de kosten van het laten slijpen de aanschafprijs ondertussen met een factor 10 overstijgen, maar ik ben er nog steeds tevreden mee.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_151621384
Ik heb ook ergens een mes van BK . Was niet duur, ooit eens als student gekocht. Mooi scherp te houden, prima, maar het handvat is een soort rubber, echt niet prettig.
Whatever...
  zondag 12 april 2015 @ 20:46:03 #77
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151624014
Mijn koksmes voldoet ook wel, behalve dat ik toch vaak op zijn Aziatisch "hak", gewoon horizontaal naar beneden (ipv op zijn Westers met de pols halen maak) en dat vind ik een goed excuus om ook een santuko mes aan te schaffen. :'P
pi_151624203
Hem graag willen hebben en kunnen betalen zijn redenen genoeg. Wel heel Hollands calvinistisch om iets eerst hard nodig te hebben ;)
Whatever...
  zondag 12 april 2015 @ 20:57:29 #79
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151624670
Ja, maar om er dan zomaar een duur mes op het zicht aan te schaffen vind ik dan weer te decadent en onnozel en stom. Ook al kan ik het betalen.....
Ik wil niet zo'n muts zijn met een kitchenaid, alleen omdat die goed kleurt in mijn keuken.... Of een louis vuton tas omdat ik die kan betalen...
pi_151626242
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 20:57 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar om er dan zomaar een duur mes op het zicht aan te schaffen vind ik dan weer te decadent en onnozel en stom. Ook al kan ik het betalen.....
Ik wil niet zo'n muts zijn met een kitchenaid, alleen omdat die goed kleurt in mijn keuken.... Of een louis vuton tas omdat ik die kan betalen...
Beter een kitchenaid die bij de keuken past dan een luis vuitton als je het mij vraagt..
Whatever...
  zondag 12 april 2015 @ 21:30:02 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151626435
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 20:57 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar om er dan zomaar een duur mes op het zicht aan te schaffen vind ik dan weer te decadent en onnozel en stom. Ook al kan ik het betalen.....
Ik wil niet zo'n muts zijn met een kitchenaid, alleen omdat die goed kleurt in mijn keuken.... Of een louis vuton tas omdat ik die kan betalen...
Calvijn laat groeten.
Als je nu zou zeggen, ik koop er liever kreeft, krab of andere mooie ingredienten voor zou ik je echter gelijk geven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 april 2015 @ 21:33:05 #82
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151626616
Liever Calvijn dan Imelda Marcus.
  zondag 12 april 2015 @ 21:34:58 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151626729
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 21:33 schreef RobinOok het volgende:
Liever Calvijn dan Imelda Marcus.
Liever Ruby Wax
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 13 april 2015 @ 07:43:53 #84
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_151638903
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 13:35 schreef Jaden het volgende:
Kijk eens bij IKEA, de GYNNSAM met gratis 15 jaar garantie. Ligt erg fijn in de hand met een goede balans. Gemaakt van roestvrij molybdeen/vanadiumstaal, waardoor het mes lang scherp blijft.

Een mes natuurlijk wel bijhouden, hun messenslijper met meerdere soorten slijpschijven is erg handig in gebruik. Een paar halen en je mes is altijd scherp.

Een goed mes hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, ook al willen veel speciaalzaken je dat graag aanpraten.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Werkt zo'n Ikea slijpding net als een wetstone? Of is het meer aanzetten?
  maandag 13 april 2015 @ 11:28:29 #86
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_151639738
Die van mij is echt voor het aanzetten. Werkt wel als een trein.

Siesta & Fiesta!
pi_151640113
Ik wil dit mes hebben.

klik om te spelen
  maandag 13 april 2015 @ 11:46:38 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151640232
quote:
99s.gif Op maandag 13 april 2015 11:42 schreef Farenji het volgende:
Ik wil dit mes hebben.

[ afbeelding ]
Dat kan met ieder mes, mits goed geslepen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151641892
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2015 10:53 schreef citywok het volgende:

[..]

Werkt zo'n Ikea slijpding net als een wetstone? Of is het meer aanzetten?
Het is een mechanische slijper met drie verschillende sporen voor grof, medium en fijn.
Een keramisch aanzetstaal hebben we ook, die is ook van IKEA. :)

pi_151677612
Deze

Niet mooi, wel goed!

ps. Blokker heeft em ook, voor minder

[ Bericht 8% gewijzigd door noutie op 14-04-2015 14:14:59 ]
  dinsdag 14 april 2015 @ 15:27:03 #91
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_151679938
Ik heb een aantal (8) Globals én een WMF setvan 4. Beiden hebben voor en nadelen;

Global
+ scherpte
+ dun blad
+ erg licht
+ mooi
- voelt wat breekbaar als je bv door groot stuk erg harde kaas oid wilt snijden
- het koksmes is niet zo hoog, je hand zit dicht bij je snijplank zeg maar
- duur

WMF
+ zwaar, robuust gevoel
+ durf meer échte kracht te zetten
+ minder delicaat
+ betere prijs
- voelt lomp aan, niet 'fijntjes'
- minder mooi

In hindsight zou ik zelf wederom voor Global kiezen. De scherpte is onovertroffen.
Ik heb al een boek.
  dinsdag 14 april 2015 @ 15:28:25 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151679980
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 15:27 schreef Rio het volgende:
Ik heb een aantal (8) Globals én een WMF setvan 4. Beiden hebben voor en nadelen;

Global
+ scherpte
+ dun blad
+ erg licht
+ mooi
- voelt wat breekbaar als je bv door groot stuk erg harde kaas oid wilt snijden
- het koksmes is niet zo hoog, je hand zit dicht bij je snijplank zeg maar
- duur

WMF
+ zwaar, robuust gevoel
+ durf meer échte kracht te zetten
+ minder delicaat
+ betere prijs
- voelt lomp aan, niet 'fijntjes'
- minder mooi

In hindsight zou ik zelf wederom voor Global kiezen. De scherpte is onovertroffen.
Laat zo een WMF gewoon eens goed slijpen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 april 2015 @ 15:55:39 #93
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_151680748
Bij de blokker nu een BK 13 delige messenset van 99 voor 20 euro
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_151680918
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 15:55 schreef uniekhoorn het volgende:
Bij de blokker nu een BK 13 delige messenset van 99 voor 20 euro
Is troep. Heb ik ook. :Y Ook 20 euro voor betaald.
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
  dinsdag 14 april 2015 @ 16:06:37 #95
85962 ioko
I Appear Missing
pi_151681035
Ik heb deze: een mes van Wusthof dat erg fijn werkt.
Coincidence
Makes sense
Only with you
pi_151685811
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 16:06 schreef ioko het volgende:
Ik heb deze: een mes van Wusthof dat erg fijn werkt.
Maakt die perforatie nou veel uit eigenlijk?
  Moderator dinsdag 14 april 2015 @ 19:01:08 #97
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_151685897
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 18:57 schreef Igen het volgende:

[..]

Maakt die perforatie nou veel uit eigenlijk?
Volgens mij blijft het er dan minder makkelijk aan hangen.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_151686133
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 18:57 schreef Igen het volgende:

[..]

Maakt die perforatie nou veel uit eigenlijk?
Om plakken aan het mes te voorkomen. Maar ik vind dat de Japanners dat subtieler doen door het lemmet deels te hameren.
Whatever...
  dinsdag 14 april 2015 @ 20:49:39 #99
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_151690504
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Laat zo een WMF gewoon eens goed slijpen
Ah. Wat is een CUL-topic zonder een kritische opmerking van jou. Bedankt weer, hier groei ik weer van ;)
Ik heb al een boek.
  dinsdag 14 april 2015 @ 20:53:26 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151690665
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 april 2015 20:49 schreef Rio het volgende:

[..]

Ah. Wat is een CUL-topic zonder een kritische opmerking van jou. Bedankt weer, hier groei ik weer van ;)
Is niet kritisch, gewoon een advies, je kan een blokkermes superscherp laten slijpen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')