Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?quote:Op maandag 31 maart 2014 21:03 schreef SandyZuko het volgende:
Die van Herman de Blijker is prijstechnisch een stuk beter.
Ach, als je hem goed scherp houdt.quote:Op maandag 31 maart 2014 21:04 schreef zwartja het volgende:
[..]
Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?
Op die manier kunnen we FOK! wel sluiten; over alles is wel een keer geluldquote:Op maandag 31 maart 2014 22:39 schreef golfer het volgende:
Als je de zoekfunctie even gebruikt vind je ongeveer 140 topic met advies over dit onderwerp:
http://zoeken.fok.nl/zoek(...)ck&status[]=centraal
Hebben ook deze, zijn erg tevreden. Wel eens in half jaar (laten)slijpen bij dagelijks gebruik.quote:Op dinsdag 1 april 2014 00:06 schreef Maleco het volgende:
Heb zelf deze:
http://www.knivesandtools(...)10-koksmes-20-cm.htm
Lekker, wat zwaarder mes wat na even goed slijpen overal doorheen glijd.
Er is ook een goedkopere, standaard versie voor als je niet zo op Damast kickt.
Goed idee!quote:Op dinsdag 1 april 2014 00:15 schreef Isabeau het volgende:
Op die manier kunnen we FOK! wel sluiten; over alles is wel een keer geluld
quote:
Ok ok mijn mening is dat je niet het volledige budget voor je mes in de aanschaf moet pompen, maar ook in onderhoud. Je kunt jezelf dan in (rv)s legeringen, hoeken en slijpstenen gaan verdiepen, of je mes gewoon wat vaker laten slijpen met het geld dat je over hebt! Een aanscherpstaal kun je misschien wel thuis leren gebruiken zonder al teveel moeite.quote:
Een aanscherpstaal is niet genoeg om een mens scherp te houden, is vooral voor tussendoor.quote:Op dinsdag 1 april 2014 02:56 schreef technofreak86 het volgende:
Ok ok mijn mening is dat je niet het volledige budget voor je mes in de aanschaf moet pompen, maar ook in onderhoud. Je kunt jezelf dan in (rv)s legeringen, hoeken en slijpstenen gaan verdiepen, of je mes gewoon wat vaker laten slijpen met het geld dat je over hebt! Een aanscherpstaal kun je misschien wel thuis leren gebruiken zonder al teveel moeite.
Klein onderhoud inderdaad, slijpen zal je hier hoogstens mee uitstellen.quote:Op dinsdag 1 april 2014 02:57 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Een aanscherpstaal is niet genoeg om een mens scherp te houden, is vooral voor tussendoor.
prijs/kwaliteit is okquote:Op maandag 31 maart 2014 21:04 schreef zwartja het volgende:
[..]
Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?
Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?quote:Op dinsdag 1 april 2014 17:01 schreef Farenji het volgende:
Zelf slijpen is best te doen, er zijn goede YT tutorials voor. Ik heb zelf de Eden VG10 en daar ben ik best tevreden mee; heb hem al een aantal jaar (gebruik hem bijna dagelijks) en inmiddels twee keer geslepen. Leuk werkje.
En zou je er ook een hoesje o.i.d. bij krijgen zodat 'ie niet los in de keukenla ligt?quote:Op dinsdag 1 april 2014 17:33 schreef zwartja het volgende:
[..]
Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
Ook Robert Herder messen hebben gewoon baat bij af en toe slijpen. Doordat ze zo dun zijn zullen ze altijd wel redelijk blijven snijden maar het is onzin dat Herder messen zichzelf altijd scherp houden en niet bot(ter) worden.quote:Op maandag 31 maart 2014 22:41 schreef Spanky78 het volgende:
Een molenmes ( herder) is niet roestvrij, maar blijft scherp door de manier waarop het is geslepen en het feit dat het metaal wat slijt.
Ik heb zelf zwillings en molenmessen, maar heb vanalles gehad. De meeste goedkopere messen zijn wel wat minder, maar soms zit er een aardige tussen. Ikea schijnt goede messen te hebben, maar die heb ik zelf niet.
Ik baseer mijn keuze op hoe het in de hand ligt, maar ook wel op de zaken hierboven. Ik ben erg blij met mijn molenmessen, die zijn wel heel fijn, want nooit bot
Daar heb ik geen last van. Dat kan natuurlijk wel van de grootte van je handen afhangen, zelf uitproberen dus.quote:Op dinsdag 1 april 2014 17:33 schreef zwartja het volgende:
[..]
Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
- Toch wel RVS denk ikquote:Op woensdag 2 april 2014 09:28 schreef Weltschmerz het volgende:
Wil je roestvrij staal of extra scherp wat meer aandacht en verzorging vraagt? (Herder heeft ook RVS)
Wil je een hoog blad of een lang blad? Ik vind het zelf irritant als je met je vingers tegen de snijplank komt.
Wil je een vrij rechte snijrand of een geronde, zodat je makkelijker kunt hakken?
Wil je een licht mes of een zwaar mes?
Ik heb een vrij rechte Diamant sabatier, maar voor hakken pak ik de veel bottere Chinese koksbijl, want die is gerond. Ander puntje is dat alleen Herder zijn messen goed geslepen aflevert geloof ik.quote:Op woensdag 2 april 2014 11:17 schreef zwartja het volgende:
[..]
- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.
Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm
Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
ik heb eens bij de Aldi een set van 3 japanse keukenmessen gekocht. ¤5 per stuk.quote:Op dinsdag 1 april 2014 18:33 schreef _Flash_ het volgende:
Heel vreemd misschien, maar ik heb ooit een groot koksmes gehad van twee euro o.i.d. wat nog steeds evengoed snijdt als een mes van 30+ euro. Was van lobbes.nl. Ik verwachtte Chinese prut, maar prima hoor.
quote:Op dinsdag 1 april 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
Ik heb precies dezelfde en voor mij snijdt hij perfect.quote:Op woensdag 2 april 2014 11:17 schreef zwartja het volgende:
[..]
- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.
Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm
Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
Welke dan precies? De onderste link of de bovenste?quote:Op woensdag 2 april 2014 17:46 schreef Maleco het volgende:
[..]
Ik heb precies dezelfde en voor mij snijdt hij perfect.
dat is dus het moeilijkst van alles.quote:Op dinsdag 1 april 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
Een prof geslepen mes van 20 euro snijdt beter dan een Wüsthof, Zwilling of Gobal direct uit de winkelquote:Op donderdag 3 april 2014 01:24 schreef THEFXR het volgende:
[..]
dat is dus het moeilijkst van alles.
gewoon zelf een goede wetstone kopen jongen, een flinke grote, dat slijpt geweldig goed.quote:Op donderdag 3 april 2014 12:22 schreef Redcoon het volgende:
Ben zelf erg blij met mijn Molenmes, met name omdat dit mes zichzelf scherp houdt en ik te bepleurd ben om naar de slijpservice te gaan. Aanzetten is wel af en toe nodig, maar daar hoef je de deur niet voor uit.
wat kost professioneel slijpen ?quote:Op donderdag 3 april 2014 06:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een prof geslepen mes van 20 euro snijdt beter dan een Wüsthof, Zwilling of Gobal direct uit de winkel
Ja, leuk hebbedingetje voor er bij.quote:Op dinsdag 1 april 2014 00:15 schreef Isabeau het volgende:
Heeft iemand ook een keramisch mes? Hoe bevalt dat?
Klopt, heb al veel filmpjes over wetstenen gezien op Youtube. Maar in met mijn huidige koksmes is het overbodig, die blijft scherp. Wil er wel een aanschaffen om zelf m'n overige messen mee te slijpen.quote:Op donderdag 3 april 2014 12:30 schreef sturmpie het volgende:
[..]
gewoon zelf een goede wetstone kopen jongen, een flinke grote, dat slijpt geweldig goed.
okquote:Op donderdag 3 april 2014 14:04 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Klopt, heb al veel filmpjes over wetstenen gezien op Youtube. Maar in met mijn huidige koksmes is het overbodig, die blijft scherp. Wil er wel een aanschaffen om zelf m'n overige messen mee te slijpen.
Dat mes wilde ik je al aanraden!quote:Op dinsdag 1 april 2014 19:59 schreef zwartja het volgende:
Ik het op moment deze ( http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm ) op het oog. Ik vraag me alleen af wat ik in mijn vorige post ook al vroeg over een ander mes:
[..]
En zou je er ook een hoesje o.i.d. bij krijgen zodat 'ie niet los in de keukenla ligt?
het belangrijkste is de grip van het mes, dus handvat voor kleine of grote handen.quote:Op zondag 12 april 2015 09:46 schreef RobinOok het volgende:
Vandaag aanbieding bij i-bood: http://www.ibood.com/nl/nl/flash-sales/1216/zwilling-messen/
Ik wilde altijd nog een Santokumes, maar het komt er maar niet van om daarvoor naar een winkel te gaan en er een paar uit te proberen, dus ik twijfel of ik er nu niet gewoon hoppa eentje bestel. Is dat ook weer gebeurd....
Ja, zo ongeveer wel ja.quote:Op zondag 12 april 2015 10:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Die aanbiedingsprijzen zijn dezelfde prijzen als bij amazon (zelfs een paar euro goedkoper bij amazon)
Chique messen zijn ook nergens voor nodig, je hebt scherpe messen nodig.quote:Op zondag 12 april 2015 18:45 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, zo ongeveer wel ja.
Okay, ik ga het niet doen. Blijf bij mijn oude voornemen: eerste zelf in de hand houden, dan pas kopen.
Komt er dus nooit van, maar goed.....
Ik heb die uit de OP ook, en die bevalt prima.quote:Op zondag 6 april 2014 21:24 schreef SCORHORSE het volgende:
Die Wüsthof uit de openingstopic heb ikzelf (+ een office en een broodmes van dit merk) Topkwaliteit, al heb ik zelf meer dan 60 euro ervoor betaalt. Is beter dan Global, die zijn wat te licht (persoonlijke voorkeur). Ik heb een aanzetstaal ipv een wetstone en jaarlijks even naar de slijper brengen zoals al eerder werd aangegeven. Wil je wat meer voor budget gaan, de Ikea messen zijn een redelijke prijs kwaliteit (beter dan die van bijvoorbeeld blokker of hema).
Maar als ik dan google he, ook gewoon bij Amazon, dan begin ik te kwijlen bij ieder santuko Kai mes. Ik weet niet wat het is, maar daar geil ik echt op. Hoe groter en duurder hoe beter!quote:Op zondag 12 april 2015 18:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Chique messen zijn ook nergens voor nodig, je hebt scherpe messen nodig.
hak de knoop gewoon door.quote:Op zondag 12 april 2015 18:54 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Maar als ik dan google he, ook gewoon bij Amazon, dan begin ik te kwijlen bij ieder santuko Kai mes. Ik weet niet wat het is, maar daar geil ik echt op. Hoe groter en duurder hoe beter!
Maar dan denk ik "hoe debiel is het daarvoor te betalen als je niet eens weet waarom dat ene (Kai) mes duurder is dan het andere. En dus klik ik het maar weer weg, terwijl het ruim 2 jaar geleden is dat ik "een santuko mes tegoedbon" voor mijn verjaardag kreeg.
Natuurlijk zijn ze mooi en geil, ik heb ook dure messen want ik heb een messen tick. Maar als ik eerlijk ben, beter een scherpe blokker dan een botte global.quote:Op zondag 12 april 2015 18:54 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Maar als ik dan google he, ook gewoon bij Amazon, dan begin ik te kwijlen bij ieder santuko Kai mes. Ik weet niet wat het is, maar daar geil ik echt op. Hoe groter en duurder hoe beter!
Maar dan denk ik "hoe debiel is het daarvoor te betalen als je niet eens weet waarom dat ene (Kai) mes duurder is dan het andere. En dus klik ik het maar weer weg, terwijl het ruim 2 jaar geleden is dat ik "een santuko mes tegoedbon" voor mijn verjaardag kreeg.
Dat is het probleem niet, het probleem is een winkel vinden met genoeg keus. En tijd en zin om daar een beetje te gaan "proefsnijden".quote:
dan wil je het niet genoeg.quote:Op zondag 12 april 2015 18:58 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dat is het probleem niet, het probleem is een winkel vinden met genoeg keus. En tijd en zin om daar een beetje te gaan "proefsnijden".
Ik snij al sinds ik op me zelf ging wonen in '98 met een Ikea-mes. Ik denk dat de kosten van het laten slijpen de aanschafprijs ondertussen met een factor 10 overstijgen, maar ik ben er nog steeds tevreden mee.quote:Op zondag 12 april 2015 13:35 schreef Jaden het volgende:
Kijk eens bij IKEA, de GYNNSAM met gratis 15 jaar garantie. Ligt erg fijn in de hand met een goede balans. Gemaakt van roestvrij molybdeen/vanadiumstaal, waardoor het mes lang scherp blijft.
Een mes natuurlijk wel bijhouden, hun messenslijper met meerdere soorten slijpschijven is erg handig in gebruik. Een paar halen en je mes is altijd scherp.
Een goed mes hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, ook al willen veel speciaalzaken je dat graag aanpraten.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Beter een kitchenaid die bij de keuken past dan een luis vuitton als je het mij vraagt..quote:Op zondag 12 april 2015 20:57 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar om er dan zomaar een duur mes op het zicht aan te schaffen vind ik dan weer te decadent en onnozel en stom. Ook al kan ik het betalen.....
Ik wil niet zo'n muts zijn met een kitchenaid, alleen omdat die goed kleurt in mijn keuken.... Of een louis vuton tas omdat ik die kan betalen...
Calvijn laat groeten.quote:Op zondag 12 april 2015 20:57 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar om er dan zomaar een duur mes op het zicht aan te schaffen vind ik dan weer te decadent en onnozel en stom. Ook al kan ik het betalen.....
Ik wil niet zo'n muts zijn met een kitchenaid, alleen omdat die goed kleurt in mijn keuken.... Of een louis vuton tas omdat ik die kan betalen...
Werkt zo'n Ikea slijpding net als een wetstone? Of is het meer aanzetten?quote:Op zondag 12 april 2015 13:35 schreef Jaden het volgende:
Kijk eens bij IKEA, de GYNNSAM met gratis 15 jaar garantie. Ligt erg fijn in de hand met een goede balans. Gemaakt van roestvrij molybdeen/vanadiumstaal, waardoor het mes lang scherp blijft.
Een mes natuurlijk wel bijhouden, hun messenslijper met meerdere soorten slijpschijven is erg handig in gebruik. Een paar halen en je mes is altijd scherp.
Een goed mes hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, ook al willen veel speciaalzaken je dat graag aanpraten.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat kan met ieder mes, mits goed geslepenquote:
Het is een mechanische slijper met drie verschillende sporen voor grof, medium en fijn.quote:Op maandag 13 april 2015 10:53 schreef citywok het volgende:
[..]
Werkt zo'n Ikea slijpding net als een wetstone? Of is het meer aanzetten?
Laat zo een WMF gewoon eens goed slijpenquote:Op dinsdag 14 april 2015 15:27 schreef Rio het volgende:
Ik heb een aantal (8) Globals én een WMF setvan 4. Beiden hebben voor en nadelen;
Global
+ scherpte
+ dun blad
+ erg licht
+ mooi
- voelt wat breekbaar als je bv door groot stuk erg harde kaas oid wilt snijden
- het koksmes is niet zo hoog, je hand zit dicht bij je snijplank zeg maar
- duur
WMF
+ zwaar, robuust gevoel
+ durf meer échte kracht te zetten
+ minder delicaat
+ betere prijs
- voelt lomp aan, niet 'fijntjes'
- minder mooi
In hindsight zou ik zelf wederom voor Global kiezen. De scherpte is onovertroffen.
Is troep. Heb ik ook.quote:Op dinsdag 14 april 2015 15:55 schreef uniekhoorn het volgende:
Bij de blokker nu een BK 13 delige messenset van 99 voor 20 euro
Maakt die perforatie nou veel uit eigenlijk?quote:Op dinsdag 14 april 2015 16:06 schreef ioko het volgende:
Ik heb deze: een mes van Wusthof dat erg fijn werkt.
Volgens mij blijft het er dan minder makkelijk aan hangen.quote:Op dinsdag 14 april 2015 18:57 schreef Igen het volgende:
[..]
Maakt die perforatie nou veel uit eigenlijk?
Om plakken aan het mes te voorkomen. Maar ik vind dat de Japanners dat subtieler doen door het lemmet deels te hameren.quote:Op dinsdag 14 april 2015 18:57 schreef Igen het volgende:
[..]
Maakt die perforatie nou veel uit eigenlijk?
Ah. Wat is een CUL-topic zonder een kritische opmerking van jou. Bedankt weer, hier groei ik weer vanquote:Op dinsdag 14 april 2015 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Laat zo een WMF gewoon eens goed slijpen
Is niet kritisch, gewoon een advies, je kan een blokkermes superscherp laten slijpen.quote:Op dinsdag 14 april 2015 20:49 schreef Rio het volgende:
[..]
Ah. Wat is een CUL-topic zonder een kritische opmerking van jou. Bedankt weer, hier groei ik weer van
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |