abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 1 april 2014 @ 14:52:01 #26
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138398945
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 21:04 schreef zwartja het volgende:

[..]

Kan bijna niet goed zijn zou je denken.. Toch?
prijs/kwaliteit is ok
ik heb zelf ook in keukens gewerkt, en die hadden ook van die zware messen, zoals in jouw OP.
deze Blijker messen zijn iets lichter, je kan ze makkelijk zelf slijpen met een wetstone. het is een goed koksmes, en niet duur.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  dinsdag 1 april 2014 @ 16:45:42 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138402074
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_138402599
Zelf slijpen is best te doen, er zijn goede YT tutorials voor. Ik heb zelf de Eden VG10 en daar ben ik best tevreden mee; heb hem al een aantal jaar (gebruik hem bijna dagelijks) en inmiddels twee keer geslepen. Leuk werkje.
pi_138403491
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:01 schreef Farenji het volgende:
Zelf slijpen is best te doen, er zijn goede YT tutorials voor. Ik heb zelf de Eden VG10 en daar ben ik best tevreden mee; heb hem al een aantal jaar (gebruik hem bijna dagelijks) en inmiddels twee keer geslepen. Leuk werkje.
Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
  dinsdag 1 april 2014 @ 18:33:58 #30
12348 _Flash_
Heeft altijd blackjack
pi_138405197
Heel vreemd misschien, maar ik heb ooit een groot koksmes gehad van twee euro o.i.d. wat nog steeds evengoed snijdt als een mes van 30+ euro. Was van lobbes.nl. Ik verwachtte Chinese prut, maar prima hoor.
Devil, just come on back if you ever wanna try again, because I told you once you son of a bitch, I'm the best there's ever been!
pi_138408558
Ik het op moment deze ( http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm ) op het oog. Ik vraag me alleen af wat ik in mijn vorige post ook al vroeg over een ander mes:

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:33 schreef zwartja het volgende:

[..]

Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
En zou je er ook een hoesje o.i.d. bij krijgen zodat 'ie niet los in de keukenla ligt?
pi_138411659
Mooi mes. Maar als ik jou was zou ik wel een keer naar een winkel gaan en een aantal messen aanvoelen. Een goed mes moet jou ook lekker in de hand liggen.
pi_138416344
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 22:41 schreef Spanky78 het volgende:
Een molenmes ( herder) is niet roestvrij, maar blijft scherp door de manier waarop het is geslepen en het feit dat het metaal wat slijt.

Ik heb zelf zwillings en molenmessen, maar heb vanalles gehad. De meeste goedkopere messen zijn wel wat minder, maar soms zit er een aardige tussen. Ikea schijnt goede messen te hebben, maar die heb ik zelf niet.

Ik baseer mijn keuze op hoe het in de hand ligt, maar ook wel op de zaken hierboven. Ik ben erg blij met mijn molenmessen, die zijn wel heel fijn, want nooit bot :)
Ook Robert Herder messen hebben gewoon baat bij af en toe slijpen. Doordat ze zo dun zijn zullen ze altijd wel redelijk blijven snijden maar het is onzin dat Herder messen zichzelf altijd scherp houden en niet bot(ter) worden.

Het zelf slijpen van messen is prima te leren, 1 combinatie-slijpsteen en wat oefening met een oud/slecht mes om de juiste beweging e een steady hand te krijgen is eigenlijk al genoeg. Een (hobby)kok met een beetje knife skills kan als extra skill ook het slijpen leren.
Al is het inderdaad wel verstandig om gelijk na aankoop van een nieuw mes het eerst een keer professioneel te laten slijpen zodat de snede helemaal goed is en je met een vlijmscherp mes begint. Echter is het helaas ook bij professionele slijperijen niet altijd zo dat je een vlijmscherp mes terug krijgt. Volgens mij hebben veel mensen wel goede ervaringen met de Holandse Slijpservice.
pi_138425898
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:33 schreef zwartja het volgende:

[..]

Is bij dat mes de afstand tot de snijkant van het lemmet en het afstand niet te klein? Waarbij je knokkels de hele tijd tegen de snijplank aankomen?
Daar heb ik geen last van. Dat kan natuurlijk wel van de grootte van je handen afhangen, zelf uitproberen dus.
pi_138426696
Wil je roestvrij staal of extra scherp wat meer aandacht en verzorging vraagt? (Herder heeft ook RVS)
Wil je een hoog blad of een lang blad? Ik vind het zelf irritant als je met je vingers tegen de snijplank komt.
Wil je een vrij rechte snijrand of een geronde, zodat je makkelijker kunt hakken?
Wil je een licht mes of een zwaar mes?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_138426792
Heb er meerdere versleten, momenteel al 2 jaar helemaal blij met mijn Global G2, is echter wel (zover ik weet) iets duurder dan jouw budget toelaat.

Bij de V&D hebben ze Richardson Sheffield messen, 2 tientjes, blijven best lang scherp en zijn ook makkelijk te hanteren, val je je geen deuk mee als je nog iets wil proberen.
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
pi_138429167
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 09:28 schreef Weltschmerz het volgende:
Wil je roestvrij staal of extra scherp wat meer aandacht en verzorging vraagt? (Herder heeft ook RVS)
Wil je een hoog blad of een lang blad? Ik vind het zelf irritant als je met je vingers tegen de snijplank komt.
Wil je een vrij rechte snijrand of een geronde, zodat je makkelijker kunt hakken?
Wil je een licht mes of een zwaar mes?
- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.

Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm

Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
pi_138429579
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 11:17 schreef zwartja het volgende:

[..]

- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.

Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm

Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
Ik heb een vrij rechte Diamant sabatier, maar voor hakken pak ik de veel bottere Chinese koksbijl, want die is gerond. Ander puntje is dat alleen Herder zijn messen goed geslepen aflevert geloof ik.

Als ik er een RVS zou halen in die prijscategorien zou ik dan ook voor deze gaan:
http://www.messer-mit-tra(...)l_nummer=1940.800.65
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 2 april 2014 @ 12:21:08 #39
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138431278
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 18:33 schreef _Flash_ het volgende:
Heel vreemd misschien, maar ik heb ooit een groot koksmes gehad van twee euro o.i.d. wat nog steeds evengoed snijdt als een mes van 30+ euro. Was van lobbes.nl. Ik verwachtte Chinese prut, maar prima hoor.
ik heb eens bij de Aldi een set van 3 japanse keukenmessen gekocht. ¤5 per stuk.
3 japanse namen, ik ken ze niet uit mijn hoofd, 1 vismes, 1 koksmes, en 1 hakmes. ze zien er prachtig uit. ze hebben ondertussen wel enkele kleine roestplekjes, maar om te snijden e.d. zijn ze echt goed.(ik snij er amper mee want ik gebruik altijd mijn Blijkertje 8-) *) ^O^ w/ )
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  woensdag 2 april 2014 @ 12:35:58 #40
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138431699
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
_O-
zo eentje van ¤5 bij de HEMA voor ¤20 euro laten slijpen, dagutnie jonge, geef je geld dan aan een flinke grote wetsteen, en consequent, altijd 1 kant slijpen, je doet dat zo, je legt de wetstone even in het water. je pakt je koksmes, in je hand waar je altijd mee snijdt, in je andere hand pak je de wetstone.
je zet de kraan een klein beetje open zodat je klein straaltje koud water hebt. en daaronder, strijk jij je mes, van de punt naar de hiel, met gepaste hoek, net zolang tot je vind dat ie scherp is.

al doe je dat iedere week, hartstikke leuk man.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_138441733
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 11:17 schreef zwartja het volgende:

[..]

- Toch wel RVS denk ik
- Hoog (ik ook)
- Weet ik niet, ik denk recht. Daarmee valt met wat skills ook wel mee te hakken denk ik.
- Geen voorkeur. Ik kan me zo voorstellen dat het allebei voor- en nadelen heeft.

Ik heb, zoals je misschien al gelezen hebt, deze besteld: http://www.knivesandtools(...)st-koksmes-20-cm.htm

Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en ga het mes gewoon uitproberen en hij kan eventueel nog terug. Bevalt 'ie inderdaad niet dan ga ik voor deze: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-classic-koksmes-20-cm.htm Die is dan wel wat duurder maar ik lees verhalen van mensen die aangeven echt jaren met hun messen doen. Dan heb ik het geld er wel voor over.
Ik heb precies dezelfde en voor mij snijdt hij perfect.
Ik heb hem nu zo'n 3 jaar denk ik.
Ik kan me voorstellen dat je als chef met een groter mes meer werk kunt verzetten,
maar ik heb hier genoeg aan.

Ik kreeg er geen hoesje bij btw, wel een aanrader is een keramische slijpstaaf.
I.t.t. een aanzetstaal verwijdert deze wel een klein beetje materiaal waardoor je hem naar mijn idee langer scherp kan houden.
Inderdaad in het begin en dan om de zoveel tijd een keer goed laten slijpen.
Soep met Ballen.
pi_138441875
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 17:46 schreef Maleco het volgende:

[..]

Ik heb precies dezelfde en voor mij snijdt hij perfect.

Welke dan precies? De onderste link of de bovenste?
pi_138441899
De bovenste, Damasten versie.
Soep met Ballen.
  woensdag 2 april 2014 @ 22:24:05 #44
32597 ShaoliN
*BLiNg bLiNG*
pi_138454154
Ik heb zo'n blok van Wusthof met zes mesjes erin.Bevalt erg goed. Aanrader. Ik heb zelf de culinar serie.
  donderdag 3 april 2014 @ 01:24:32 #45
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_138460286
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk mes je ook koopt, laat het prof. slijpen na aankoop.
dat is dus het moeilijkst van alles.
  donderdag 3 april 2014 @ 06:59:43 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138461239
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 01:24 schreef THEFXR het volgende:

[..]

dat is dus het moeilijkst van alles.
Een prof geslepen mes van 20 euro snijdt beter dan een Wüsthof, Zwilling of Gobal direct uit de winkel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 3 april 2014 @ 12:22:31 #47
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_138466989
Ben zelf erg blij met mijn Molenmes, met name omdat dit mes zichzelf scherp houdt en ik te bepleurd ben om naar de slijpservice te gaan. Aanzetten is wel af en toe nodig, maar daar hoef je de deur niet voor uit. ;)
  donderdag 3 april 2014 @ 12:30:25 #48
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138467212
quote:
0s.gif Op donderdag 3 april 2014 12:22 schreef Redcoon het volgende:
Ben zelf erg blij met mijn Molenmes, met name omdat dit mes zichzelf scherp houdt en ik te bepleurd ben om naar de slijpservice te gaan. Aanzetten is wel af en toe nodig, maar daar hoef je de deur niet voor uit. ;)
gewoon zelf een goede wetstone kopen jongen, een flinke grote, dat slijpt geweldig goed.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  donderdag 3 april 2014 @ 12:31:07 #49
396386 sturmpie
for night & nature
pi_138467230
quote:
1s.gif Op donderdag 3 april 2014 06:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een prof geslepen mes van 20 euro snijdt beter dan een Wüsthof, Zwilling of Gobal direct uit de winkel
wat kost professioneel slijpen ?
en wat kost een wetstone die levenslang mee gaat ;)
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_138468044
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 00:15 schreef Isabeau het volgende:
Heeft iemand ook een keramisch mes? Hoe bevalt dat?
Ja, leuk hebbedingetje voor er bij.

Kan er niks extra mee tov. een stalen mes, je kan er vooral een hele hoop dingen niet mee tov. een stalen mes.

Je kan hem niet laten 'vallen', vlees met bot mee snijden, groenten met mogelijk wat zand erin snijden, contact laten maken met andere messen en belangrijkste, je kan hem niet laten slijpen als je onverhoopt toch een hapje uit je snijvlak hebt gechipt.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')